ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

28 Μαρτίου 2022

ΠΟΛΩΝΙΑ: «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΡΩΣΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ». Ο Πολωνός στρατηγός Βάλντερμαρ Σκρίπτσακ δήλωσε ότι η Περιφέρεια του Καλίνινγκραντ (Καίνιξμπεργκ) είναι περιοχή «υπό ρωσική κατοχή από το 1945. Το έδαφος δεν ήταν ποτέ ρωσικό, και ανήκε ιστορικά στην Πρωσσία και την Πολωνία».

 

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΑΛΕΥΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ. Αντώναρος: «Σε λίγο θα είμαστε με δελτίο για προϊόντα πρώτης ανάγκης».










Πολωνία: «Πρέπει να πάρουμε το Καλίνινγκραντ από τη Ρωσία».

Οι δηλώσεις του Πολωνού στρατηγού Βάλντερμαρ Σκρίπτσακ και η απάντηση της Μόσχας.

Αποφασισμένη να κλιμακώσει την ένταση δείχνει η Πολωνία, καθώς την ώρα που διαρρέονται σενάρια που την θέλουν να σκέφτεται την αποστολή 10.000 στρατιωτών στην Ουκρανία ο πρώην διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Πολωνίας, στρατηγός Βάλντερμαρ Σκρίπτσακ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι Super Express ισχυρίζεται ότι η Βαρσοβία θα πρέπει να διεκδικήσει το Καλίνινγκραντ.

Ο Βάλντερμαρ Σκρίπτσακ δήλωσε ότι η Περιφέρεια του Καλίνινγκραντ είναι περιοχή «υπό ρωσική κατοχή από το 1945». Στη συνέχεια, τόνισε ότι αυτό το έδαφος δεν ήταν ποτέ ρωσικό, και ανήκε ιστορικά στην Πρωσία και την Πολωνία. «Τώρα θα άξιζε να τα ζητήσετε όπως παλιά για τα Ανακτηθέντα Εδάφη» είπε.

 

«Ισως αξίζει να ζητήσετε αυτήν την περιοχή του Καλίνινγκραντ, η οποία, κατά τη γνώμη μου, είναι μέρος της επικράτειας της Πολωνίας. Εχουμε το δικαίωμα να θέτουμε αμφισβητήσεις για την περιοχή που κατέχει η Ρωσία» πρόσθεσε ο στρατηγός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιφέρεια του Καλίνινγκραντ «δεν έχει στρατιωτική σημασία».

00:26 / 00:31

Δεικτική απάντηση από Ζαχάροβα

Με ειρωνεία απάντησε στις αιτιάσεις του πολωνού στρατηγού η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, η οποία ανάρτησε στο Telegram τη δήλωσή του με την υποσημείωση ότι όπως «γρήγορα ανεβαίνει, τόσο πιο γρήγορα κατεβαίνει», εννοώντας προφανώς τις πολωνικές φιλοδοξίες.

«Σε αυτούς τους πολίτες της Πολωνίας που κάνουν τέτοιες δηλώσεις, ακόμα και σε αυτούς που τις πιστεύουν, η συμβουλή μας είναι να μελετήσουν την ιστορία του 20ου αιώνα. Μόλις το κάνουν αυτό, θα καταλάβουν ότι είναι αδύνατο να επιστραφεί ό,τι δεν ανήκε ποτέ στην Πολωνία. Η δήλωση ότι η Βαρσοβία μπορεί να διεκδικήσει το Καλίνινγκραντ είναι ανοησία, το Καλίνινγκραντ ήταν, είναι και θα είναι μια ρωσική πόλη στη Βαλτική», είπε ο Ντμίτρι Λίσκοφ, επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της περιφερειακής κυβέρνησης του Καλίνινγκραντ.

«Στη Λίθινη Εποχή»

Αυτή δεν είναι η πρώτη απεχθής δήλωση του Σκρίπτσακ για μια ρωσική πόλη, σημειώνει το Ria Novosti. Πέρυσι, αποκάλεσε την περιοχή του Καλίνινγκραντ «πύλη προς τη Βαλτική Θάλασσα και την πολωνική πεδιάδα», και αναφέρθηκε μάλιστα σε ενδεχόμενο «πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ» για αυτήν την περιοχή.

Τότε, η ρωσική κρατική Δούμα θεώρησε αυτή τη δήλωση ως εχθρική και ξεπερασμένη, και ο κυβερνήτης της περιοχής, Αντόν Αλιχάνοφ, προέτρεψε τον Σκρίπτσακ να σταματήσει να φαντασιώνεται και να «προσπαθήσει να μην βρίσκεται στη Λίθινη Εποχή».

Υπενθύμισε επίσης ότι κάποτε ήταν οι σοβιετικοί στρατιώτες που βοήθησαν στην αποκατάσταση της Πολωνίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εμπλοκή της Ουκρανίας

Ο Ολέξιι Ντανίλοφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας, υποστήριξε τις πιθανές εδαφικές διεκδικήσεις της Πολωνίας στο ρωσικό Καλίνινγκραντ, σε συνέντευξή στο τηλεοπτικό κανάλι 1plus1.ua, σημειώνουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον ουκρανό αξιωματούχο, οι φιλοδοξίες της Βαρσοβίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ειδική επιχείρηση της Μόσχας.

«Μπορώ να πω ότι η Πολωνία, όχι ακόμη σε επίσημο επίπεδο, έχει ήδη διεκδικήσει την περιοχή του Καλίνινγκραντ. Αυτό σίγουρα θα μας βοηθούσε», είπε ο Ντανίλοφ.

Η Διάσκεψη του Πότσδαμ

Σύμφωνα με τη ρωσική ιστοσελίδα rbc.ru, η σημερινή περιοχή του Καλίνινγκραντ βρίσκεται στο έδαφος της πρώην γερμανικής επαρχίας της Ανατολικής Πρωσίας.

Το 1945, εδώ έγιναν οι μάχες των σοβιετικών στρατευμάτων στην επιχείρηση της Ανατολικής Πρωσίας.

 

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με απόφαση της Διάσκεψης του Πότσδαμ, μέρος της Ανατολικής Πρωσίας (περίπου το ένα τρίτο) παραχωρήθηκε στην ΕΣΣΔ και το υπόλοιπο έδαφος στην Πολωνία, επισημαίνει η rbc.ru.

Ασκήσεις με S-400 στο Καλίνιγκραντ

Οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή του Καλίνινγκραντ για την αντιμετώπιση εχθρικών αεροπορικών επιδρομών, χρησιμοποιώντας σύγχρονους πυραύλους S-400, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας το Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, αναπτύχθηκαν συστήματα αεράμυνας S-400, σκοπός των οποίων ήταν να αποτρέψουν μαζικές εχθρικές επιθέσεις πυραύλων και βομβαρδισμών σε εγκαταστάσεις υποδομής, ανέφεραν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των ασκήσεων, οι μονάδες ραντάρ του ρωσικού στόλου της Βαλτικής εντόπισαν αεροσκάφη εικονικού εχθρού από μεγάλη απόσταση. Τον ρόλο αυτόν υποδύθηκαν αεροσκάφη Su-27 του Στόλου της Βαλτικής.

«Τα πληρώματα S-400 άρχισαν αμέσως να παρακολουθούν στόχους και τους κατέστρεψαν με προσομοίωση βολής στο μέγιστο βεληνεκές. Οι μάχιμες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες τεράστιας αεροπορικής πίεσης από την αεροπορία ενός εικονικού εχθρού», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Στις ασκήσεις συμμετείχαν περίπου 20 συγκροτήματα εξοπλισμού.

Το S-400 είναι αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα που η Ρωσία έθεσε σε λειτουργία το 2007. Μια ακόμη πιο σύγχρονη έκδοση του ίδιου τύπου όπλου, το S-500, αναπτύχθηκε και κυκλοφόρησε πέρυσι.








Η Πρωσσία (γερμ. Preußen, λατ.: Borussia, Prussia ή Prutenia, πολ. Prusy,   ρωσ.: Prussija, λιθ. Prūsija) είναι ιστορική περιοχή της Γερμανίας που μέχρι το 1945 αποτελούσε την πιο εκτεταμένη περιοχή της χώρας με 13 επαρχίες, στην οποία ανήκε και η πρωτεύουσα Βερολίνο.

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι κατοχικές δυνάμεις αποφάσισαν την απόσπαση του μεγαλύτερου τμήματος του κρατιδίου από τις εσωτερικές γερμανικές περιοχές.

Μέρη του ανατολικού τμήματος της Πρωσίας ανήκουν σήμερα στην Πολωνία και στην Ρωσία.

Η Πρωσσία εκτεινόταν από τα γαλλικά σύνορα ως τα σύνορα με την τότε Ε.Σ.Σ.Δ. Στο νότο τα σύνορά της σχηματίζονταν από τον ποταμό Μάιν και τον Θουριγγικό Δρυμό.

Η Πρωσσία αρχικά ήταν μικρή περιοχή στην σημερινη Μασουρία της βόρειας Πολωνίας, το Καλίνινγκραντ και η περιοχή Κλαϊπεντα της Λιθουανίας.

Η περιοχή εποικήθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος από Πρώσσους και ήταν πιο αργά υπό τον όρο της αποίκισης από Γερμανούς, καθώς επίσης και από Πολωνούς και Λιθουανούς κατά μήκος των παραμεθόριων περιοχών.

Πριν από την κατάργησή του, το κράτος της Πρωσσίας περιελάμβανε την παλαιά Πρωσσία (δυτική Πρωσσία και ανατολική Πρωσσία), την Πομερανία το μεγαλύτερο μέρος της Σιλεσίας, το Βραδεμβούργο, τη Λουσιτανία, τη επαρχία της Σαξονίας (σήμερα κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ στη Γερμανία), του Αννόβερου, του Σλέσβιχ-Χολστάιν, της Βεστφαλίας, της Εσσης - Νάσσαου, της Ρηνανίας, και μερικών μικρών μη όμορων περιοχών στο νότο όπως τμήματα της Ελβετίας και Hohenzollern, ο προγονικός οίκος της Πρωσσικού βασιλικού Οίκου.

Εν τούτοις, υπήρξαν μερικές περιοχές στη βόρεια Γερμανία που δεν έγιναν ποτέ τμήμα της Πρωσσίας, όπως το Όλντενμπουργκ, το Μέκλενμπουργκ και οι πόλεις - κράτη της Χανσεατικής Ένωσης. Αν και η Πρωσσία ήταν κυρίως προτεσταντικό Γερμανικό κράτος, υπήρξαν σημαντικοί Καθολικοί πληθυσμοί στη Ρηνανία και σε διάφορες περιοχές όπως το Πόζεν, η Σιλεσία, η δυτική Πρωσσία, και Βαρμία της ανατολικής Πρωσσίας.

Μερικές από αυτές τις καθολικές ανατολικές περιοχές είχαν Γερμανικούς πληθυσμούς (όπως η Βαρμία (Warmia) και το Γκλατς (Glatz)), ενώ οι περισσότερες από τις είχαν πληθυσμό πολωνικής καταγωγής.

Η νότια περιοχή της ανατολικής Πρωσσίας Μαζουρία (Masuria) αποτελούνταν κατά ένα μεγάλο μέρος από γεμανοποιημένους προτεσταντικό πληθυσμό. Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί τα καθολικά νότια γερμανικά κράτη, ειδικά η Αυστρία και η Βαυαρία, αντιστάθηκαν στην Πρωσσική ηγεμονία για τόσο πολύ καιρό.

Παρά το συντριπτικά γερμανικό χαρακτήρα της, οι προσαρτήσεις πολωνικού εδάφους της Πρωσσίας στα διαμερίσματα της Πολωνίας έφεραν έναν μεγάλο πολωνικό πληθυσμό να αντισταθεί στη γερμανική κυβέρνηση και σε διάφορες περιοχές αποτέλεσε την πλειοψηφία του πληθυσμού (π.χ. επαρχία Πόσεν: 62% Πολωνοί, 38% Γερμανοί).

Ως αποτέλεσμα της Συνθήκης των Βερσαλλιών το 1919, η δεύτερη πολωνική Δημοκρατία έλαβε μια μεγάλη μερίδα αυτών των περιοχών, μερικές από τις οποίες είχαν τις σημαντικές Γερμανικές μειονότητες. Τον Μάιο του 1939 η Πρωσσία είχε ακόμη έκταση 297.007 km² και πληθυσμό 41.915.040 κατοίκων.

Προέλευση

Η ονομασία της προέρχεται από τις αρχές του 18ου αιώνα, όταν έτσι ονομάζονταν οι περιοχές μεταξύ της Πομερανίας και της Κουρζημίας έξω από τα σύνορα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας.

Τα μέρη αυτά αργότερα αντιστοιχούσαν στις επαρχίες της δυτικής Πρωσσίας και της ανατολικής Πρωσσίας.

Από το 1466 μέχρι το 1772 η περιοχή αυτή ήταν χωρισμένη σε δύο τμήματα, την "Μοναρχία της Πρωσσίας" ήταν κάτω από την διοίκηση της Πολωνίας, και την περιοχή των Ιπποτών της Τευτονίας.

Μετά το τέλος της του Πρωσσικού Οίκου η περιοχή αυτή το 1618 περιήλθε στο πριγκηπάτο του Βρανδεμβούργου.

Το 1657 με την συνθήκη Βέλαου η περιοχή αυτή αποσπάσθηκε και απέκτησε την ανεξαρτησία της. Ο πρίγκηπας Φρειδερίκος Γ' έγινε μονάρχης της .

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ  

2 σχόλια:

  1. Διαμάχη 18 ετών μεταξύ εβραϊκής οργάνωσης και της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ.
    Μέλη της οργάνωσης Ateret Cohanim ΄΄μπούκαραν΄΄ στο ξενοδοχείο Petra κοντά στην Πύλη Jaffa στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ το πρωί της Κυριακής, μετά από δικαστική διαμάχη 18 ετών μεταξύ της εβραϊκής οργάνωσης και της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ.
    Όπως έγραψε η haaretz χθες 27 Μαρτίου,
    Από τότε που το ξενοδοχείο Petra στη χριστιανική συνοικία πουλήθηκε στη δεξιά οργάνωση το 2004, το Ελληνικό Πατριαρχείο αρνήθηκε τη συμφωνία. Πριν από περίπου δύο χρόνια, το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του για διαφθορά στη συμφωνία πώλησης.
    Μετά από 18 χρόνια δικαστικού αγώνα μεταξύ της δεξιάς οργάνωσης Ateret Cohanim και του Ελληνικού Πατριαρχείου, τα μέλη του συλλόγου μπήκαν στο ξενοδοχείο Petra κοντά στην Πύλη Γιάφα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Η οργάνωση κατέλαβε μέρος του ξενοδοχείου, το οποίο θεωρείται από το χριστιανικό κοινό της πόλης ως μια στρατηγική δομή που μπορεί να επηρεάσει τον χαρακτήρα ολόκληρης της χριστιανικής συνοικίας.
    Το ξενοδοχείο πουλήθηκε στην οργάνωση από το Πατριαρχείο το 2004. Το πατριαρχείο έκτοτε αρνήθηκε τη συμφωνία και προσπαθεί να την ανατρέψει στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία πώλησης επετεύχθη μέσω διαφθοράς.
    Τα τελευταία χρόνια το πατριαρχείο έχασε μια σειρά από δικαστήρια που έκριναν ότι η σύμβαση πώλησης είναι έγκυρη.
    Τα τελευταία χρόνια, η Ateret Cohanim κινήθηκε δικαστικά κατά της οικογένειας Kirsch, η οποία νοικιάζει το ακίνητο από το πατριαρχείο και διευθύνει το ξενοδοχείο.
    Μέλη της οργάνωσης Ateret Cohanim, συνοδευόμενοι από αστυνομικούς, έφτασαν και μπήκαν στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου, γνωστό και ως «Μικρή Πέτρα»…
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον Ιούνιο του 2019, το Περιφερειακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ αποφάσισε ότι η Ateret Cohanim έχει νόμιμα δικαιώματα στις τρεις στρατηγικές τοποθεσίες στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, που επί του παρόντος κατοικείται από κυρίως Άραβες κατοίκους.
      Το 2004, τρεις ξένες κτηματομεσιτικές εταιρείες υπέγραψαν κάτω από ένα πέπλο μεγάλης μυστικότητας τρεις διαφορετικές συμβάσεις με το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο που κατείχε τα περιουσιακά στοιχεία.
      Η δημοσίευση της συμφωνίας το 2005 οδήγησε σε κρίση στην Ελληνική Εκκλησία στην Ιερουσαλήμ, η οποία κατέληξε σε άνευ προηγουμένου αποπομπή του πατριάρχη Ειρηναίου Σκοπελίτη. Ο διάδοχός του, Θεόφιλος Γ’, προσπάθησε να αρνηθεί τη συμφωνία και να την ακυρώσει, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο την επικύρωσε.
      Στην πρώτη συναλλαγή, η Berisford Investments Limited αγόρασε μίσθωση για το ξενοδοχείο Petra, ένα τετραώροφο κτίριο που βρίσκεται στην πλατεία Omar Ibn al-Hatab, μεταξύ της πύλης Jaffa και της αραβικής αγοράς. Είναι μίσθωση 99 ετών, με δικαίωμα προαίρεσης για άλλα 99 χρόνια.
      Στη δεύτερη συναλλαγή, με παρόμοιους όρους μίσθωσης, η Richards Marketing Corporation απέκτησε το παρακείμενο διώροφο ξενοδοχείο Imperial, με τα καταστήματα.
      Στην τρίτη συναλλαγή, η Gallow Global Limited απέκτησε τα δικαιώματα μιας δομής που ονομάζεται Beit Azmiya, στη γειτονιά Bab a-Khuta της Παλιάς Πόλης.
      Η οργάνωση Ateret Cohanim, ασχολείται με την εξαγορά γης στην Ιερουσαλήμ και τα τελευταία χρόνια, είναι σε δικαστική μάχη με την οικογένεια Kirsch, η οποία νοικιάζει το ξενοδοχείο Petra από το πατριαρχείο και το διαχειρίζεται.
      Η Εκκλησία, η οποία ταπεινώθηκε από τις αποκαλύψεις των τριών αγορών, αρχικά αρνήθηκε ότι είχαν υπογραφεί από τον Πατριάρχη Ειρηναίο Σκοπελίτη και ότι έλαβε οποιοδήποτε χρηματικό αντίτιμο ως αντάλλαγμα.
      Στη συνέχεια, η ίδια εκκλησία ισχυρίστηκε ότι ο διευθυντής του τμήματος οικονομικών της είχε ενεργήσει χωρίς εξουσιοδότηση όταν έκανε την πώληση.
      Ο δικαστής Gila Kanfi-Steinitz, αναπληρωτής επικεφαλής του περιφερειακού δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ, αποφάσισε το 2019 ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ειρηναίος είχε την εξουσία να συνάπτει συμφωνίες για λογαριασμό της Εκκλησίας και ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο διευθυντής του τμήματος οικονομικών της εκκλησίας που υπέγραψε τις συμφωνίες ενήργησε ως πληρεξούσιός του.
      Ο δικαστής Knafi-Steinitz έκρινε επίσης ότι «οι ενάγοντες δεν παρείχαν επαρκή απόδειξη στο απαιτούμενο νομικό επίπεδο για τους ισχυρισμούς τους, για δωροδοκία ή διαφθορά.
      Ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα είναι ότι είναι απαραίτητο να διαπιστωθεί ότι οι τρεις συναλλαγές είναι έγκυρες», κατέληξε.
      Ο δικαστής έκρινε επίσης ότι «δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι στους ενάγοντες καταβλήθηκε το πλήρες τίμημα για τις συναλλαγές».
      Ζ.Π.


      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...