1821 – 2022. 201 ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. ΖΗΤΩ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821. ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ. ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΑΙΩΝΙΟ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ.
Θα έχουμε πάλι το ίδιο σενάριο; Η πολιτική ελίτ των πρακτόρων θα αποβιβαστεί στα καράβια μαζί με τον χρυσό της Τραπέζης της Ελλάδος και θα αφήσει τον φτωχό (και ηλίθιο) λαό να πεθάνει από πείνα;
Οι G7 μιλούν πλέον για επισιτιστική κρίση που έρχεται στην Ευρώπη. Όλο και πιο κοντά φέρνει τον κίνδυνο «λιμού» ο πόλεμος στην Ουκρανία για πολλές χώρες, για αυτό και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, πρότεινε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια, σε συμφωνία με τη G7.
Σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ, ο Εμμανουέλ Μακρόν παρακάλεσε την Μόσχα να επιδείξει «υπευθυνότητα και να επιτρέψει τη σπορά στην Ουκρανία», καθώς σε διαφορετική περίπτωση «ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σε 12 έως 18 μήνες αναπόφευκτο λιμό», με πιο αξιοσημείωτο τον κίνδυνο έλλειψης σιτηρών στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής».
«Αυτές οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και είναι χειροπιαστές. Πρέπει να τις συνεχίσουμε ώστε να έχουν αποτρεπτική ισχύ», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των ηγετών του NATO και της G7.
Προφανώς ξέχασε ο Ε.Μακρόν ότι η Ρωσία θα αποφασίσει σε ποιος θα δώσει τα δημητριακά παραγωγής της, αλλά από την στιγμή που ελέγχει την σπορά στην Ουκρανία και σε ποιον θα διαθέσει τα ουκρανικά δημητριακά.
Χωρίς να ρωτήσει κανέναν και πολύ περισσότερο το «εχθρικό κλαμπ των G7», όπως τους περιγράφει η ρωσική κυβέρνηση. Για την Αίγυπτο και την Αλγερία μάλιστα, ήδη προχώρησε σε διμερή διακρατική συμφωνία.
Στους ίδιους ζοφερούς τόνους και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι η πιθανότητα ενός λιμού είναι «πραγματική».
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σχολιάζοντας τις πιθανές έλειψες, χαρακτήρισε την Ουκρανία και τη Ρωσία «καλάθι ψωμιού» για την Ευρώπη, διότι οι προμήθειες από τις δύο χώρες μαζί, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού.
«Το τίμημα των κυρώσεων δεν επιβάλλεται μόνο στη Ρωσία. Επιβάλλεται και σε πάρα πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών χωρών και της χώρας μας επίσης», είπε ο Μπάιντεν σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Είχαμε μια μακρά συζήτηση με τις G7 για αυτό το θέμα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποτελούν τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό σιταριού στον κόσμο, καθώς ο Καναδάς, ο οποίος είναι επίσης μεγάλος, σημαντικός παραγωγός, θα μπορούσαμε να αυξήσουμε και να μοιράζουμε πιο γρήγορα τα τρόφιμα…
Επιπλέον, μιλήσαμε για την προτροπή όλων των ευρωπαϊκών χωρών και όλων των άλλων να μην εφαρμόζουν περιορισμούς στο εμπόριο, ιδιαίτερα στην αποστολή τροφίμων στο εξωτερικό», είπε ο Τζο Μπάιντεν.
Σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ, ο Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τη Μόσχα να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να επιτρέψει τη σπορά στην Ουκρανία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σε 12 έως 18 μήνες «αναπόφευκτο λιμό», με πιο αξιοσημείωτο τον κίνδυνο έλλειψης σιτηρών στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής.
Σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφόρησε από το Ελιζέ, η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού παγκοσμίως (33 εκατομμύρια τόνοι το 2021) με την Ουκρανία να μην απέχει πολύ (τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας, με 20 εκατομμύρια τόνους το 2021).
Το έγγραφο εκτιμά ότι 27 κυρίως χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής προμηθεύονται πάνω από το 50% του σιταριού τους από τη Ρωσία ή την Ουκρανία.
Η τριμερής πρωτοβουλία που ορίζεται στο έγγραφο θα βασίζεται σε μέτρα, όπως η διάθεση αποθεμάτων σιτηρών για την «αποφυγή τυχόν ελλείψεων και τη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα», την αύξηση των ορίων παραγωγής και την ενίσχυση των επενδύσεων στη βιώσιμη γεωργία στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως αναφέρει το CNN.
FT: Έρχεται παγκόσμια έλλειψη στο ντίζελ – Δελτίο στα καύσιμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροβλέψεις σοκ κάνουν οι έμποροι, καθώς πλέον μιλούν ανοιχτά για παγκόσμια έλλειψη στο ντίζελ, αλλά και δελτίο στα καύσιμα, λόγω των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία και τις οποίες βεβαίως υπερψήφισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τους Financial Times οι κορυφαίοι όμιλοι παγκοσμίως τονίζουν ότι η Ευρώπη (κυρίως) κινδυνεύει από μια «συστημική» έλλειψη ντίζελ, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δελτίο καυσίμων.
Οι επικεφαλής των τριών κορυφαίων traders «Vitol», «Gunvor» και «Trafigura» υπολόγισαν ότι ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την επέμβασης της στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να χαθούν έως και 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και παραγώγων ημερησίως, όπως δήλωσαν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου «FT Commodities» στη Λωζάνη, την Τρίτη.
«Αυτό που ενδιαφέρει όλους είναι οι προμήθειες ντίζελ. Η Ευρώπη εισάγει περίπου το ήμισυ του ντίζελ της από τη Ρωσία και περίπου το ήμισυ του ντίζελ της από τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Ράσελ Χάρντι, επικεφαλής της ελβετικής εταιρείας εμπορίας πετρελαίου «Vitol» και προειδοποίησε: «Αυτό το συστημικό έλλειμμα ντίζελ υπάρχει».
Αυτές οι ρωσικές εισαγωγές αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της κατανάλωσης ντίζελ στην Ευρώπη, ενώ το αργό πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών από τη Ρωσία, είναι κάτι που επεξεργάζονται επίσης τα διυλιστήρια της ηπείρου.
Ζ.Π.
Δελτίο στα καύσιμα;
ΔιαγραφήΟ Χάρντι είπε ότι η στροφή σε περισσότερη κατανάλωση ντίζελ έναντι της βενζίνης στην Ευρώπη βοήθησε στη δημιουργία ελλείψεων καυσίμου. Πρόσθεσε ότι τα διυλιστήρια θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παραγωγή ντίζελ τους, ως απάντηση στις υψηλότερες τιμές εις βάρος άλλων προϊόντων που προέρχονται από πετρέλαιο, για να ενισχύσουν την προσφορά, αλλά αναγνώρισε ότι το δελτίο στην προμήθεια πετρελαίου είναι μια πιθανότητα.
Ο Torbjorn Tornqvist, συνιδρυτής και πρόεδρος της «Gunvor Group» με έδρα τη Γενεύη, τόνισε πως «το ντίζελ δεν είναι απλώς ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Πραγματικά, είναι».
Η Amrita Sen, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην «Energy Aspects», είπε ότι «το ντίζελ είναι μακράν αυτό που επηρεάζεται χειρότερα» από τα προϊόντα πετρελαίου, επειδή η Ευρώπη εισάγει σχεδόν ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ρωσικό ντίζελ και ο κόσμος μπήκε στη σύγκρουση με σχεδόν χαμηλά αποθέματα πετρελαίου.
Σε ανακοίνωσή της, η γαλλική εταιρεία πετρελαίου «TotalEnergies» ανέφερε ότι εάν δεν λάβει οδηγίες για το αντίθετο από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, θα τερματίσει τα συμβόλαια αγοράς ντίζελ με τη Ρωσία «το συντομότερο δυνατό και το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022»: «Η TotalEnergies θα εισάγει προϊόντα πετρελαίου από άλλες ηπείρους, ιδίως το μερίδιό της στο πετρέλαιο που παράγεται από το διυλιστήριο Satorp στη Σαουδική Αραβία», διευκρίνισε η εταιρεία.
Εν τω μεταξύ, ο Jeremy Weir, διευθύνων σύμβουλος της «Trafigura» με έδρα τη Σιγκαπούρη, δήλωσε ότι 2-2,5 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικής παραγωγής πετρελαίου θα εξαφανιστούν από την παγκόσμια αγορά, μοιρασμένα μεταξύ αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων.
«Η αγορά ντίζελ είναι εξαιρετικά σφιχτή. Θα γίνει ακόμη περισσότερο», προειδοποίησε. Ο Tornqvist είπε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου δεν λειτουργούσαν πλέον σωστά, καθώς οι έμποροι αντιμετώπιζαν τεράστιες απαιτήσεις από τις τράπεζες για μετρητά, για την κάλυψη θέσεων αντιστάθμισης κινδύνου. «Νομίζω ότι έχει ‘χαλάσει’», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ποτέ δεν πίστευα ότι κάποιος θα μπορούσε να πει ‘α, το αέριο έχει πέσει κάτω από 100 ανά μεγαβατώρες (και αυτό) είναι πραγματικά φθηνό».
Ζ.Π.
Το φυσικό αέριο.
ΔιαγραφήΤην περασμένη εβδομάδα, οι μεγαλύτεροι έμποροι ενέργειας της Ευρώπης κάλεσαν τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να παράσχουν έκτακτη υποστήριξη ρευστότητας, για να διατηρήσουν τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι απότομες αυξήσεις τιμών που προκλήθηκαν από την κρίση στην Ουκρανία έχουν δημιουργήσεις νευρικότητα στις συναλλαγές.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου που συνδέονται με την TTF, τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχουν αυξηθεί από περίπου 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα πριν από την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε περισσότερα από 300 ευρώ νωρίτερα αυτό το μήνα, πριν πέσουν κάτω από τα 100 ευρώ και πάλι αυτή την εβδομάδα. Πριν από δύο χρόνια, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν κάτω από 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Οι έμποροι αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απαιτήσεις εγγυήσεων – το ποσοστό της τιμής ενός τίτλου, που οι τράπεζες απαιτούν να διατηρούν οι έμποροι σε μετρητά. Ο Χάρντι είπε ότι η συμμετοχή στην αγορά spot για το φυσικό αέριο είχε μειωθεί, επειδή το κόστος των συναλλαγών είχε αυξηθεί τόσο πολύ.
Για να μετακινήσετε ένα φορτίο ισοδύναμο με μία μεγαβατώρα υγροποιημένου φυσικού αερίου με τιμή 97 ευρώ, οι έμποροι πρέπει να παρέχουν 80 ευρώ σε μετρητά, επιβαρύνοντας τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις, είπε ο Χάρντι.
Ο Tornqvist σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα δυσκολευτούν «να γεμίσουν τις αποθήκες» φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, δεδομένης της «παράλυσης» που υπάρχει στην αγορά spot φυσικού αερίου, εκτός εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρέμβουν για να παράσχουν εγγυήσεις για την προστασία των αγοραστών από τις διακυμάνσεις των τιμών.
Ζ.Π.
Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια απέπλευσαν ταυτόχρονα 3 γαλλικά υποβρύχια SSBN με 16 διηπειρωτικούς πυραύλους Μ51!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, η Γαλλία ανέβασε τον δείκτη πυρηνικού συναγερμού. Τρία πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) κλάσης Le Triomphant απέπλευσαν ταυτόχρονα, απαντώντας στις πρόσφατες απειλές των Ρώσων για χρήση πυρηνικών όπλων.
Η τελευταία φορά που αναπτύχθηκαν μαζί τρία γαλλικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια ταυτόχρονα ήταν δέκα χρόνια πριν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης ΗΠΑ-Σοβιετικής Ένωσης για πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη.
Ο Μακρόν έκανε δεκτή την εισήγηση Γάλλου Α/ΓΕΕΘΑ
Συγκεκριμένα, δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) που διαθέτουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, απέπλευσαν από τη βάση τους στο Ιλ Λονγκ, νότια της Βρέστης και περιπολούν σε περιοχές που δεν ανακοινώνονται. Τα δύο υποβρύχια θα ενωθούν με ακόμη ένα που ήδη έχει αναπτυχθεί σε μυστική τοποθεσία.
Η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν ελήφθη μετά από προτροπή του Γάλλου στρατηγού Τιερί Μπουρκάρ, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Τα γαλλικά υποβρύχια βρίσκονται στη θάλασσα ως μέτρο πρόληψης και αποτροπής της χρήσης ρωσικών πυρηνικών όπλων.
Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας θεωρεί ότι η «επιθετική γλώσσα» του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, ένα μήνα μετά την εισβολή.
Από τα τέσσερα πυρηνοκίνητα υποβρύχια της κλάσης Le Triomphant, που έχει η Γαλλία, μόνο το ένα βρίσκεται στη βάση του αυτή τη στιγμή. Η περιπολία τους στις θάλασσες είναι και μέτρο προστασίας τους σε περίπτωση επίθεσης στη γαλλική βάση Ιλ Λονγκ, είπαν οι ειδικοί στους Times.
Τα υποβρύχια ονομάζονται Le Triomphant (Θριαμβευτής), Le Téméraire (Ατρόμητος), Le Vigilant (Εκδικητής) και Le Terrible (Τρομερός).
Οι περιπολίες τους διαρκούν δύο με τρεις μήνες στους οποίους δεν εκπέμπουν κανένα σήμα για να διατηρήσουν την τοποθεσία τους μυστική. Η Γαλλία διαθέτει επίσης πυρηνικούς πυραύλους που μπορούν να εκτοξευθούν από τα αεροσκάφη Rafale και τα αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου Ντε Γκολ.
Επισπεύσθηκε η συντήρηση του τρίτου υποβρυχίου – Μη διαθέσιμο το τέταρτο
Γαλλικές πηγές σημειώνουν πως επί της ουσίας απέπλευσε όλη η υποβρύχια στρατηγική πυρηνική δύναμη της Γαλλίας καθώς το τέταρτο υποβρύχιο βρίσκεται για μακροπρόθεσμη συντήρηση στην βάση του και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποπλεύσει.
Ζ.Π.
Μάλιστα και το τρίτο υποβρύχιο που απέπλευσε υποβαλλόταν σε ενδιάμεσο στάδιο συντήρησης το οποίο απ’ ότι φαίνεται επισπεύστηκε.
Διαγραφή«Το δύο είναι πάντα καλύτερο από ένα, πόσο μάλλον τα τρία», λέει ένας έμπειρος Γάλλος αξιωματικός.
“Σε περίπτωση αναχαίτισης ή τεχνικού προβλήματος σε ένα από αυτά, το δεύτερο θα συνεχίσει την αποτρεπτική αποστολή. Αυτό γίνεται για να ενισχυθεί η αξιοπιστία της αποτροπής, να διπλασιαστεί η “ασφάλεια ζωής”.
Κάποιοι μπορεί να αναρωτήθηκαν για αυτή την επιτάχυνση της διαδικασίας επαναφοράς ενός πυρηνικού υποβρυχίου στη θάλασσα. Δεν θέτουμε ένα SSBN σε περιπολία γυρίζοντας το κλειδί της μίζας. Απαιτείται μεγάλος αριθμός ελέγχων για την επανεκκίνηση και την επικύρωση όλων των συστημάτων (πυρηνικό λεβητοστάσιο, διαδικασίες εκτόξευσης πυραύλων, ακουστική διακριτικότητα κ.λπ.). Συνήθως πραγματοποιούνται προ-περιπολικές εκπαιδευτικές εξόδους.
«Εάν το υποβρύχιο έφυγε, είναι επειδή ακολουθήθηκαν και τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες, καθησυχάζει μια καλά ενημερωμένη πηγή. Η πρόκληση ζημιάς ή τεχνικού προβλήματος θα ήταν εντελώς αντιπαραγωγική στο πλαίσιο και τη στάση της αποτροπής. Η πρόκληση είναι να έχουμε τέλεια λειτουργικά υποβρύχια.
16 διηπειρωτικούς πυραύλους το καθένα
Tα πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) κλάσης Le Triomphant μπορούν να φέρουν 16 διηπειρωτικούς πυραύλους M51 με εμβέλεια που φτάνει τα 8.000-10.000 χιλιόμετρα. Κάθε πύραυλος κουβαλάει 6-10 κεφαλές αυτόνομου στόχου.
Πρόσφατα η Γαλλία δοκίμασε επιτυχώς στον Ατλαντικό τον στρατηγικό, βαλλιστικό πύραυλο Μ51.2.
Ο βάρους 54 τόνων πύραυλος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της γαλλικής δύναμης αποτροπής. Είναι ένας πύραυλος τριών σταδίων που εξοπλίζει τα γαλλικά υποβρύχια και φέρει 6-10 θερμοπυρηνικές κεφαλές.
Ζ.Π.
Ρώσος δημοσιογράφος: Η FSB είναι πιθανό να προδώσει τον Πούτιν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κίνδυνος ενός κινήματος εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αυξάνεται κάθε εβδομάδα που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, υποστηρίζει ένας από τους πλέον καταζητούμενους δημοσιογράφους στη Ρωσία, ο οποίος ακόμη και πριν από την εισβολή ανέφερε πως έχει ανοιχτή επικοινωνία με πράκτορα – πληροφοριοδότη εντός της FSB, της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Κρεμλίνου.
Ο Βλαντίμιρ Οσέτσκιν, ο οποίος είναι καταζητούμενος στη Ρωσία, έχει δημοσιεύσει 11 επιστολές που του έστειλε ένας αξιωματούχος εντός της FSB. Στις επιστολές, μεταξύ άλλων, καταγράφεται η έντονη δυσαρέσκεια των στελεχών της υπηρεσίας σχετικά με την εισβολή, αναφέρουν δημοσιεύματα της αγγλικής εφημερίδας «The Times» και της ιταλικής «La Repubblica».
Ο Οσέτσκιν, υποστήριξε στους «The Times» πως το ρίσκο που παίρνουν οι πράκτορες μιλώντας του είναι ένα σημάδι της οργής τους προς τον Πούτιν, ο οποίος φέρεται να τους έχει ρίξει την ευθύνη για την αδυναμία τους να εκθρονίσουν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την κυβέρνηση του Κιέβου.
Μεγάλο μέρος της δυσαρέσκειας, ανέφερε ο Οσέτσκιν, πηγάζει από τις επιπτώσεις που έχουν οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλλε η Δύση και οι σύμμαχοί της στον Ειρηνικό στη Ρωσία.
Ο αντίκτυπος τους σαφώς και επηρεάζει τους πράκτορες της FSB που, όπως τόνισε ο καταζητούμενος δημοσιογράφος: «Δεν θα μπορούν πλέον να πηγαίνουν διακοπές στις βίλες τους στην Ιταλία και να πηγαίνουν με τα παιδιά τους στην Disneyland στο Παρίσι».
Ο Οσέτσκιν που ζει στη Γαλλία από το 2015, είπε: «Για 20 χρόνια ο Πούτιν δημιούργησε σταθερότητα στη Ρωσία. Οι υπάλληλοι της FSB, οι αστυνομικοί και γενικά όλοι όσοι έχουν θέσεις εντός του συστήματος, είχαν τη δυνατότητα να ζουν μια πολύ καλή ζωή, αλλά πλέον όλα αυτά είναι παρελθόν. Αναγνωρίζουν, λοιπόν, πως αυτός ο πόλεμος είναι καταστροφικός για την οικονομία και την ανθρωπότητα. Δεν θέλουν να επιστρέψουν στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν το σύστημα αν χρειαστεί. Για κάθε εβδομάδα, για κάθε μήνα που ο πόλεμος συνεχίζεται, η πιθανότητα ενός ξεσηκωμού όσων βρίσκονται στην Υπηρεσίας Ασφαλείας, αυξάνεται».
Ζ.Π.
Ο Πούτιν αποφασίζει Γενική επιστράτευση; - 1,5 εκατ. Ρώσοι, υπό τα όπλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://warnews247.gr/ektakto-diakyvevetai-i-yparxi-tis-rosias-geniki-epistratefsi-apofasizei-o-v-poutin-diatagi-gia-polemiki-oikonomia/
Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας
Η Ρωσία ετοιμάζεται να προχωρήσει προς γενική επιστράτευση κινητοποιώντας πλήρως την ρωσική κοινωνία, την οικονομία και τις εφεδρείες της χώρας.
Aυτός είναι πλέον και ο μοναδικός τρόπος να νικήσει στον πόλεμο της Ουκρανίας καθώς η σύγκρουση κοντεύει να μετατραπεί σε σύρραξη Ρωσίας-ΝΑΤΟ.
Την αρχή έκανε η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής και μόνιμο μέλος του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Valentina Matviyenko, η οποία μίλησε για “οικονομία πολεμικής κινητοποίησης”.
Κορυφαίος σύμβουλος του Β.Πούτιν ανέφερε πως “διακυβεύεται πλέον η ύπαρξη της Ρωσίας”.
Στο ίδιο μήκος κύματος, αναλυτές στην ρωσική κρατική τηλεόραση ξεκίνησαν να προετοιμάζουν την κοινωνία για πανεθνική στρατιωτική κινητοποίηση. Μάλιστα υπήρξαν χαρακτηριστικές φράσεις όπως “για χάρη της Νίκης πρέπει να προσφέρουμε τα πάντα στην πατρίδα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών μας”.
Ο Vladimir Soloviev μίλησε για “πόλεμο όχι εναντίον των Ουκρανών Ναζί αλλά για ένα μεγάλο πόλεμο εναντίον της Δύσης, οικονομικό, ιδεολογικό και στρατιωτικό”.
Ζ.Π.
Σύμβουλος Πούτιν: Διακυβεύεται η ύπαρξη της Ρωσίας.
ΔιαγραφήΟ Medinsky είναι ένας από τους κορυφαίους παράγοντες επιρροής στην κοσμοθεωρία του Β.Πούτιν για την Ουκρανία, προχώρησε σε μια βαρυσήμαντη δήλωση η οποία δημοσιεύτηκε σε όλα τα μεγάλα ρωσικά ΜΜΕ.
“Η ύπαρξη της ίδιας της Ρωσίας διακυβεύεται σήμερα” ανέφερε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία και πρώην υπουργός Πολιτισμού Μεντίνσκι.
Είπε συγκεκριμένα:
“Η συλλογική Δύση ωθεί τη Ρωσία προς την καταστροφή, η ίδια η ύπαρξη της χώρας ως ρωσικού πολιτισμού διακυβεύεται σήμερα.
Βλέπω κάποιες αναλογίες με την ιστορία μας. Η ώρα των προβλημάτων, την παραμονή του Φεβρουαρίου 1917, το 1989 η κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η καταστροφή της χώρας», είπε ο Μεντίνσκι.
Τα τρέχοντα γεγονότα είναι αποτέλεσμα 15 ετών «πλύσης εγκεφάλου με εναλλακτική ιστορία» στην Ουκρανία, στην εκδοχή της οποίας «η Ρωσία ήταν εχθρός από αμνημονεύτων χρόνων».
“Οικονομία πολεμικής κινητοποίησης”
Ταυτόχρονα, η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Matviyenko μίλησε για την εξαγορά από την κυβέρνηση φορτηγών βαγονιών για χρήσεις του Στρατού.
Τα βαγόνια είναι απαραίτητα για την μεταφορά φορτίων από τους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους.
Την ανακοίνωση την έκανε με μια σκληρή ομιλία στις 22 Μαρτίου χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «οικονομία πολεμικής κινητοποίησης» και «καθήκον του κράτους».
Ρωσικά ΜΜΕ σχολιάζουν πως “η ξαφνική σκληρή επίθεση της ομιλήτριας του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Valentina Matviyenko κατά των ιδιωτικών φορέων εκμετάλλευσης βαγονιών αιφνιδίασε πολλούς”.
Οι ρυθμιστικές αρχές του κλάδου θα εργαστούν για τη δημιουργία ενός «ενοποιημένου φορέα για την επίλυση κρατικών προβλημάτων».
Η πρωτοβουλία για την ενοποίηση του στόλου των φορτηγών βαγονιών υπό τον έλεγχο των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, που εκφράστηκε με αιχμηρή μορφή στις 22 Μαρτίου από τη Valentina Matvienko, κατέληξε σε πραγματικές ενέργειες.
Ο κυβερνητικός μηχανισμός απηύθυνε έκκληση στο Υπουργείο Μεταφορών, την Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία, την JSC Russian Railways και την Union of Railway Transport Operators (SOZHT) με αίτημα έως τις 10 Απριλίου να «επεξεργαστούν και να παράσχουν μια συμφωνημένη θέση για τη δημιουργία ενός ενοποιημένου στόλου βαγονιών για την εξασφάλιση κοινωνικά σημαντικής μεταφοράς και την εκπλήρωση κρατικών καθηκόντων».
Η Matvienko πρότεινε την ιδέα σε μια συνάντηση των γερουσιαστών με τον Oleg Belozerov, τον επικεφαλής της Russian Railways JSC, και συνόδευσε την ομιλία της με σκληρή κριτική στους ιδιωτικούς φορείς:
«Κέρδισαν αρκετά, έχοντας λάβει βαγόνια σχεδόν δωρεάν από το κράτος . Αρκετά, τώρα. Όσοι δείχνουν υπευθυνότητα παραμένουν στην αγορά, και όσοι δεν το κάνουν, ευχαριστώ, αντίο… Δεν λειτουργούν έτσι σε μια οικονομία πολεμικής κινητοποίησης… Ο σιδηρόδρομος πρέπει πάντα να εκπληρώνει αυστηρά τα καθήκοντα του κατά την περίοδο της κινητοποίησης”.
Ο Oleg Belozerov αντιπρότεινε “να διατεθεί ένα ξεχωριστό τροχαίο υλικό στον στόλο απογραφής – πρόκειται για βαγόνια που ανήκαν στο παρελθόν στο Υπουργείο Σιδηροδρόμων – αλλά αφήστε το 10% να δοθεί στην JSC Russian Railways, στη διαχείριση της JSC Russian Railways”.
Όμως η κ. Ματβιένκο απάντησε: «Ίσως, υπό αυτές τις συνθήκες, όλα θα έπρεπε να μεταφερθούν στη διαχείριση των Ρωσικών Σιδηροδρόμων; Ας πάρουν κάποιο κέρδος, κανείς δεν μιλάει για αποχώρηση ή κρατικοποίηση τώρα».
Ζ.Π.
Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΔΙΑΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πρώην βουλευτής της Ουκρανικής Ράντα Ίλια Κίβα παρουσίασε έναν πολωνικό χάρτη που δείχνει «τη διαίρεση της Ουκρανίας με βάση όσα έχουν συζητηθεί και για τα οποία είναι έτοιμη η Δύση». Στον χάρτη, οι περιοχές Λβοβ, Ιβάνο-Φρανκίβσκ, Βολίν, Ρίβνε και Τερνόπιλ της Ουκρανίας αποτελούν μέρος της Πολωνίας.
Επίσης, η περιοχή του Τσερνιβτσί θα προσαρτηθεί στη Ρουμανία και η Τρανσκαρπαθία στην Ουγγαρία. Τα εδάφη της Οδησσού, του Νικολάγιεφ, της Χεσώνος , του Ζαπορίζιε , του Ντιπροπετρόφσκ. του Χάρκοβο και των δημοκρατιών του Ντονμπάς θα γίνουν μέρος της Ρωσίας. Οι συντάκτες του χάρτη πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα απομείνει μόνο με τις κεντρικές και βόρειες περιοχές. Νωρίτερα, ο διευθυντής του Δεύτερου Τμήματος των χωρών της ΚΑΚ του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξέι Πολντσούκ, δήλωσε ότι το ζήτημα της επιστροφής των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην Ουκρανία εναπόκειται στους κατοίκους και σημείωσε ότι οι ίδιες οι αρχές του Κιέβου αποκόπτουν το Ντονμπάς από τη χώρα.
Ζ.Π.