ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

21 Μαρτίου 2022

Ο ΣΕΛΕΥΚΟΣ Ο ΣΕΛΕΥΚΕΙΟΣ, Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ

 

 


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΚΤΗΣΙΦΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΤΙΓΡΗ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΛΕΥΚΕΙΑ ΚΑΙ 35 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΞΕΡΕΙ. ΕΚΕΙ ΕΖΗΣΑΝ, ΔΙΕΠΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΑΦΗΣΑΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΕΚΕΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΡΧΑΙΕΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΤΟΥ 100 Π.Χ. ΠΟΥ ΤΙΣ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ «ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ», ΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΠΟΥ ΧΤΙΣΤΗΚΕ 700 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.

 

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΣΕΛΕΥΚΕΙΑ Η ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΙΓΡΗ ΠΟΤΑΜΟΥ. Η ΠΟΛΗ – ΑΕΤΟΣ, ΕΦΑΜΙΛΛΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ. ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. ΕΚΕΙ ΠΡΩΤΟΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΜΠΑΤΑΡΙΑ.

 

 

Ο ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ 600 Π.Χ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΓΕΛΑΣ ΤΗΣ ΣΙΚΕΛΙΑΣ

 

 

ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΝ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟ, ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ;

 

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ

 

 

 

Σέλευκος ο Σελεύκειος, ο κατασκευαστής της λεγόμενης  "μπαταρίας της Βαγδάτης". Τέτοιες μπαταρίες έχουν βρεθεί πολλές στην κοντινή  ΕΛΛΗΝΙΚΗ πόλη των 600.000 Ελλήνων κατοίκων Σελεύκεια επί του Τίγρη, καθώς και στην διπλανή Ελληνική πόλη της Κτησιφώνος.

 Κανένας δεν σκέφθηκε γιατί άραγε στην Ελληνική πόλη Σελεύκεια επί τον Τίγρητα  βρέθηκαν τέσσερα παρόμοια βάζα (μπαταρίες) και δίπλα τους κομμάτια πιο λεπτών ράβδων σιδήρου και χαλκού, που ίσως να είχαν χρησιμοποιηθεί ως αγώγιμα καλώδια; 

 

Η ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΤΗΣ  ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΤΗΣ  ΚΤΗΣΙΦΩΝΟΣ

 




 

 

 

Ο Σέλευκος ο Σελεύκειος ήταν σπουδαίος αρχαίος Έλληνας μαθηματικός και αστρονόμος.  Γεννήθηκε στην Σελεύκεια το 190 π.Χ από Έλληνες γονείς και άκμασε μεταξύ του 2ου και 1ου αιώνα π.Χ. Καταγόταν από την Σελεύκεια τη Μεγάλη επί του Τίγρη ποταμού, εξ ου και η επωνυμία του.

Τον Σέλευκο τον Σελεύκειο αναφέρουν οι αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί Πλούταρχος και Στράβων. Σύμφωνα με τις σημειώσεις και τις αναφορές αυτών ο Σέλευκος ο Σελεύκειος είχε λύσει πολλά αστρονομικά προβλήματα της εποχής του με κυρίαρχο εκείνο της περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονά της και γύρω από τον Ήλιο (ηλιοκεντρικό σύστημα ή μοντέλο).

 


Συγκεκριμένα όπως σημειώνει ο Πλούταρχος, ο μεν Αρίσταρχος ο Σάμιος υποστήριζε το ηλιοκεντρικό σύστημα ως υπόθεση "υποτιθέμενος μόνον", ενώ ο Σέλευκος ο Σελεύκειος θεωρούσε αυτό ως δεδομένο "και αποφαινόμενος". Η σημείωση αυτή δηλώνει απερίφραστα ότι το ηλιοκεντρικό σύστημα ο Σέλευκος το είχε αποδείξει και δεν αποτελούσε γι΄ αυτόν απλή υπόθεση.

Επίσης ο Σέλευκος ο Σελεύκειος είναι ο πρώτος που αποκάλυψε τη σχέση του φαινομένου των παλιρροιών με τις κινήσεις της Σελήνης. Συγκεκριμένα παρατηρώντας επί μακρόν τις περιοδικές ανισότητες που παρουσίαζαν οι παλίρροιες στην Ερυθρά Θάλασσα αποκάλυψε τον λόγο δημιουργίας τους συνδέοντάς τις με τις διάφορες θέσεις της Σελήνης στο ζωδιακό κύκλο.

Επίσης όσον αφορά τις ετήσιες πλημμύρες, εξήγησε το φαινόμενο αυτό αποδίδοντας ως γενεσιουργό αιτία την αντίσταση της Σελήνης στην ημερήσια περιστροφή της ατμόσφαιρας. Βέβαια αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει, αλλά τουλάχιστον πέτυχε πρώτος να διακρίνει την ανισότητα της ταχύτητας περιστροφής της Γης με εκείνη της ατμόσφαιράς της.

Δυστυχώς όμως κανένα από τα συγγράμματα του Σέλευκου του Σελεύκειου δεν διασώθηκε. 

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...