ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

28 Μαρτίου 2022

Ο ΙΟΥΔΑΙΟΣ ΖΕΛΙΝΣΚΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΜΠΛΟΥΤΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ «ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ» ΣΟΛΤΣ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ «Arrow 3» ΑΠΟ ΤΟ…ΙΣΡΑΗΛ (ΕΝΑΝΤΙ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ), ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΙΚΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ.

 

 

 

ΠΟΛΩΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: "Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΗΓΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ". ΟΛΟΙ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΟΛΟΙ. ΤΟΥΡΚΟΙ, ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ, ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ. ΟΛΟΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΟΡΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΛΙΤ.

 

 

 


Η Γερμανία σχεδιάζει την εγκατάσταση αντιπυραυλικού συστήματος αντίστοιχου με εκείνο του Ισραήλ. Ταυτόχρονα ο καγκελάριος απέρριψε εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας.  «Η εγκατάσταση ενός συστήματος αντιπυραυλικής ασφάλειας κατά το πρότυπο του Ισραήλ είναι σίγουρα μέσα στις σχεδιασμούς της κυβέρνησης», είπε ο καγκελάριος σε χθεσινοβραδινή τηλεοπτική του συνέντευξη στο πρώτο γερμανικό κανάλι «ARD». Αυτό είναι μέρος του εξοπλιστικού προγράμματος των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξήγγειλε ο καγκελάριος για την ενίσχυση της άμυνας της Γερμανίας. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι έχουμε έναν γείτονα που είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει βία για να επιβάλλει τα συμφέροντά του», είπε ο Σολτς. Υπό συζήτηση είναι η αγορά του ισραηλινού συστήματος «Arrow 3», σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης «Bild am Sonntag», το κόστος υπολογίζεται στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

 


Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ανάλογο αυτού που είναι γνωστό με την ονομασία «Σιδηρούς Θόλος», στο πλαίσιο του επανεξοπλισμού της που αποφασίστηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε χθες Κυριακή το βράδυ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Μπορώ να σας αποκαλύψω πως αυτό είναι ασφαλώς ανάμεσα στα πράγματα που συζητάμε, και για καλούς λόγους», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Επιβεβαίωσε έτσι πληροφορίες που είχαν δώσει νωρίτερα χθες σε γερμανικά ΜΜΕ κοινοβουλευτικοί.

Η απόφαση δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, όμως το ζήτημα βρίσκεται στο τραπέζι αφότου ο καγκελάριος Σολτς ανήγγειλε πως θα δαπανηθούν 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της Γερμανίας θα φθάνουν πλέον τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ ετησίως.

«Πρέπει να προστατευθούμε καλύτερα έναντι της ρωσικής απειλής. Για αυτό, χρειαζόμαστε γρήγορα αντιπυραυλική ασπίδα σε παγγερμανική κλίμακα», εξήγησε ο ειδικός εισηγητής της Μπούντεσταγκ για τον αμυντικό προϋπολογισμό Αντρέας Σβαρτς, μέλος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) του καγκελάριου.

«Το ισραηλινό σύστημα Arrow 3 είναι καλή λύση», πρόσθεσε σε δηλώσεις του που δημοσίευσε η εφημερίδα Bild, αναφερόμενος στο ισραηλινό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με την Μπιλτ, το σύστημα αυτό, που έχει από σχεδιαστική σκοπιά τη βάση του σε αυτό που αποκαλείται «Σιδηρούς Θόλος», θα κοστίσει περίπου 2 δισεκ. ευρώ και μπορεί να είναι «επιχειρησιακό» –να έχει τεθεί σε υπηρεσία– από το 2025 σε τρεις τοποθεσίες στη Γερμανία.

«Δοθείσης της απειλής και των διαφόρων οπλικών συστημάτων που διαθέτει η Ρωσία, πρέπει βεβαίως να ενδιαφερθούμε, είναι λογικό», τόνισε από την πλευρά της στην εφημερίδα Welt η πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ, η Μαρί-Άνιες Στρακ-Τσίμερμαν.

Επίσκεψη στο Ισραήλ

«Υπάρχουν διάφορες επιλογές» καθώς το σύστημα που θέλει να αποκτήσει η Γερμανία είναι κατασκευασμένο για πυραύλους «ακριβείας», που «φθάνουν σε πολύ μεγάλο ύψος», που έρχονται «από το διάστημα» (σ.σ. τη στρατόσφαιρα), άρα «τα κλασικά συστήματα (αντιπυραυλικής) άμυνας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν».

«Είναι επομένως σημαντικό να καταπιαστούμε με το ζήτημα το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ενόψει επίσκεψης στο Ισραήλ η κοινοβουλευτικός, το κόμμα της οποίας, αυτό των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), είναι μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Όλα αυτά πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα, αλλά πρέπει επίσης να συζητηθούν πολύ σοβαρά», έκρινε. Η ασπίδα αυτή είναι επαρκώς ισχυρή για να καλύπτει επίσης την Πολωνία, τη Ρουμανία και τις χώρες της Βαλτικής, σύμφωνα με γερμανικές πηγές. Για την άμυνά της έναντι πυραύλων μικρού βεληνεκούς, η Γερμανία διαθέτει ήδη το αμερικανικό σύστημα Patriot.

Η απόκτηση του συστήματος αυτού θα σήμαινε «πως θα διαδραματίζαμε ρόλο κλειδί για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», υπερθεμάτισε ο κ. Σβαρτς.

Έπειτα από χρόνια έλλειψης επενδύσεων, η Γερμανία προχώρησε στα τέλη Φεβρουαρίου σε ιστορική αναστροφή της πολιτικής της για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που αποτέλεσε ηλεκτροσόκ για το Βερολίνο.

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

6 σχόλια:

  1. Ουκρανία: Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΟΕΒΡΑΙΟΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ Όλεγκ Ντεριπάσκα προειδοποιεί για έναν μακρύ πόλεμο.
    Ο ιουδαίος μεγιστάνας του αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάσκα δήλωσε σήμερα ότι η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Βαρσοβία δείχνει πως ενός είδους «διαβολεμένη ιδεολογική κινητοποίηση» βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε μια μακρά σύρραξη στην Ουκρανία.
    Ο Ντεριπάσκα, ιδρυτής του ρωσικού κολοσσού του αλουμινίου Rusal, ο οποίος είχε απευθύνει προηγουμένως έκκληση για ειρήνη, δήλωσε πως η προσωπική άποψή του είναι ότι η σύρραξη στην Ουκρανία είναι μια «τρέλα», η οποία μπορεί να προκαλέσει ντροπή στις επόμενες γενιές.
    Ο Ντεριπάσκα, σε βάρος του οποίου έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ και η Βρετανία, δεν επέρριψε κατηγορηματικά ευθύνες σε κάποια πλευρά, όμως είπε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και Ρωσία έχουν οξύνει τη ρητορική τους.
    Ο Ρώσος επιχειρηματίας είπε, επίσης, πως ήλπιζε ότι η σύρραξη θα μπορούσε να είχε τελειώσει πριν από εβδομάδες, όμως η ομιλία του Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για μια ευρύτερη σύρραξη μεταξύ της δημοκρατίας και της απολυταρχίας, υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο.
    «Τώρα ενός είδους διαβολεμένης ιδεολογικής κινητοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη από όλες τις πλευρές», λέει ο Ντεριπάσκα στο Telegram.
    «Αυτό είναι: αυτοί οι άνθρωποι προετοιμάζονται να πολεμήσουν για λίγα ακόμη χρόνια».
    «Φαίνεται πως όλες οι πλευρές προετοιμάζονται για έναν μακροχρόνιο πόλεμο που θα έχει τραγικές επιπτώσεις για ολόκληρο τον κόσμο».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας θα εκτοξεύσει το Ισραήλ – έναν κορυφαίο υποστηρικτή της Μεγάλης Επαναφοράς – σε ακόμη μεγαλύτερη διεθνή προβολή.
    Άρθρο του "Tyler Durden" από την ιστοσελίδα zerohedge.com /
    Το Ισραήλ είναι μια εξαιρετικά ελκυστική αγορά BRI για την Κίνα και το CCP (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) έχει πλήρη επίγνωση της σημασίας του Ισραήλ ως στρατηγικού φυλάκιου που συνδέει τον Ινδικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο Θάλασσα μέσω του Κόλπου του Σουέζ.
    Επιπλέον, η κινεζική κυβέρνηση έχει για πολλά χρόνια αναγνωρίσει την πρωτοκαθεδρία του Ισραήλ ως παγκόσμιου τεχνολογικού κόμβου και κεφαλαιοποιούσε τις δυνατότητες καινοτομίας του Ισραήλ για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των δικών του στρατηγικών προκλήσεων.
    Ως εκ τούτου, η διαμεσολάβηση του Naftali Bennet μεταξύ Μόσχας και Κιέβου είναι πιθανό να επηρεάσει τον καθοριστικό ρόλο της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI) στην επέκταση του περιφερειακού και παγκόσμιου στρατηγικού αποτυπώματος τόσο της Κίνας όσο και του Ισραήλ.
    Η θέση του Ισραήλ ως μεταξύ των κορυφαίων τεχνολογικών κόμβων του μέλλοντος και πύλης που συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ιστό των φυσικών υποδομών, όπως δρόμοι, σιδηρόδρομοι, λιμάνια και αγωγοί ενέργειας που κατασκευάζει η Κίνα την τελευταία δεκαετία.
    Ήδη μια δύναμη στις αυτο-τεχνολογίες, τη ρομποτική και την κυβερνοασφάλεια, το Ισραήλ φιλοδοξεί να είναι το κεντρικό έθνος στο χιλιετές Βασίλειο (millennial kingdom) και οι νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας της χώρας προβλέπεται να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.
    Η ενίσχυση της εξελισσόμενης σχέσης του με την Κίνα εν μέσω της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας θα μπορούσε να βοηθήσει να ωθήσει το Ισραήλ σε έναν περιφερειακό ηγεμόνα κατ’ εξοχήν με μεγάλο μερίδιο συγκεντρωτικής οικονομικής και τεχνολογικής ισχύος να συγκλίνει στην Ιερουσαλήμ.
    Καθώς το Ισραήλ καταβάλλει προσπάθειες να διαφοροποιήσει τις εξαγωγικές αγορές και τις επενδύσεις του μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα.
    Είναι το Ισραήλ στα στάδια διαμόρφωσης της εξωτερικής ανάθεσης των συμφερόντων ασφαλείας του μακριά από τις ΗΠΑ και της αντιστάθμισης των στοιχημάτων του στον άξονα Κίνας-Ρωσίας;
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι περιέλαβε το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle στον κατάλογο των οργανισμών ενημέρωσης που χαρακτηρίζει «ξένους πράκτορες». Το μέτρο υποχρεώνει τα «χαρακτηρισμένα» μέσα ενημέρωσης να συνοδεύουν με ειδική σήμανση όλες τις δημοσιεύσεις τους. Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle έχει αποκλεισθεί από την ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor από τις αρχές του Μαρτίου.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Γερμανοί «χρήσιμοι ηλίθιοι» του Πούτιν;
    Στο άρθρο του «Politico» τονίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία στάθηκε στη λάθος πλευρά της ιστορίας και για το λόγο αυτό, δε θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι «το Βερολίνο πέρασε τα τελευταία 16 χρόνια με τα πόδια του γερά στη λάθος πλευρά του διλήμματος για το πώς να χειριστεί τη Ρωσία».
    Λιγότερο προβλέψιμη ήταν σύμφωνα με το άρθρο, η ταχύτητα με την οποία η Γερμανία εγκατέλειψε τη στάση της έναντι της Μόσχας τις τελευταίες εβδομάδες, σταματώντας το αμφιλεγόμενο έργο του αγωγού Nord Stream 2, στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία, υιοθέτησε κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ανακοινώνοντας ότι θα αρχίσει να αντλεί σημαντικά ποσά στον δικό της στρατό.
    Με άλλα λόγια, συμφώνησε σχεδόν από τη μια μέρα στην άλλη να κάνει ό,τι οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι το προωθούσαν εδώ και χρόνια.
    Το Βερολίνο δημιούργησε ακόμη και ένα σύνθημα έτοιμο για hashtag για τη στροφή: Zeitenwende, δηλαδή η αυγή μιας νέας εποχής. Εβδομάδες αργότερα, έγινε σαφές ότι αυτό που πραγματικά προσπαθούν να πουν οι Γερμανοί ηγέτες είναι: «Ας προχωρήσουμε».
    Στο άρθρο γίνεται λόγος για πεισματική επιμονή της Γερμανίας να εμπλέκεται με τον Ρώσο ηγέτη ενόψει της συνεχιζόμενης επιθετικότητάς του (ένας κατάλογος παραπτωμάτων από την εισβολή στη Γεωργία έως τις δολοφονίες εχθρών στο εξωτερικό και τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία).
    «Δεν ήταν παρά μια καταστροφική γκάφα, που θα κερδίσει Μέρκελ μια θέση στο πάνθεον της πολιτικής αφέλειας δίπλα στον Νέβιλ Τσάμπερλεν» αναφέρει το politico.
    Σύμφωνα με το άρθρο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι απλώς μια αποκήρυξη της καγκελαρίας της Μέρκελ, αλλά μιας ολόκληρης γενιάς Γερμανών πολιτικών από όλο το φάσμα, «τυφλωμένων» από τη νοσταλγία για την Ostpolitik και τον Wandel durch Handel, της πολιτικής ύφεσης της δεκαετίας του 1970 που υποστήριξε ο καγκελάριος Willy Brandt. Ο γερμανικός μύθος οδήγησε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
    Τονίζεται μάλιστα ότι ενώ η Μέρκελ δείχνει να έχει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης που έπεσε στην παγίδα του Ρώσου ηγέτη, η αλήθεια είναι ότι ολόκληρη η πολιτική τάξη της Γερμανίας είναι ένοχη. Ως υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Μέρκελ, ο σημερινός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, του οποίου οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τους αγωγούς Nord Stream, υποστήριξε την ιδέα ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του Πούτιν ήταν μέσω ενός ατέρμονου «διαλόγου».
    Ο Γενς Πλέτνερ, νυν σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Σολτς, ήταν ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες αυτής της πολιτικής στα χρόνια του ως ανώτερος διπλωμάτης στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.
    Εκεί, υπηρέτησε ως επικεφαλής του επιτελείου του τότε υπουργού Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier (σοσιαλδημοκράτης που είναι τώρα Γερμανός πρόεδρος) και πιο πρόσφατα ως πολιτικός διευθυντής του υπουργείου.
    Το άρθρο καταλήγει, υπενθυμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο όρος «χρήσιμος ηλίθιος» έγινε ταμπέλα για μετριοπαθείς στη Δύση που έπεσαν θύματα των εύπιστων επιχειρημάτων των κομμουνιστών.
    Από το βέτο της Γερμανίας για την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ το 2008 μέχρι την επιδίωξη συμφωνιών φυσικού αερίου με τη Μόσχα μέχρι την αντίστασή της να στείλει όπλα στο Κίεβο – οι ηγέτες της χώρας υπηρέτησαν ως χρήσιμοι ηλίθιοι του Πούτιν.
    «Όλο αυτό το διάστημα, οι λεγόμενοι Russlandversteher, οι αυτάρεσκοι Ρώσοι συμπαθούντες που κατοικούν στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας, απέρριπταν την κριτική για την πορεία τους, επιμένοντας ότι ήξεραν καλύτερα ενώ (κυριολεκτικά) γελούσαν στα μούτρα της Ουάσιγκτον. Κανείς δεν γελάει πια».

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΕΝΔΙΑΣ: «Καταδικάζουμε σθεναρά τις κτηνώδεις πράξεις βίας των Παλαιστινίων – Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στο Ισραήλ».
    To υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στη Χαντέρα στο Ισραήλ, που είχε ως αποτέλεσμά να σκοτωθούν δύο Ισραηλινοί αστυνομικοί.
    «Είμαστε συγκλονισμένοι από την τρομοκρατική επίθεση στη Χαντέρα, κατά την οποία δολοφονήθηκαν δύο Ισραηλινοί αστυνομικοί της Συνοριακής Αστυνομίας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter, για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Ισραήλ, που σημειώθηκε χθες το βράδυ.
    «Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Καταδικάζουμε σθεναρά αυτή την κτηνώδη πράξη βίας και είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι με τους εταίρους μας, το λαό και την κυβέρνηση του Ισραήλ», προσθέτει του υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας.
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ.
    Σε «θολά νερά» άρχισαν πάλι να ψαρεύουν οι υπεύθυνοι των προμηθειών σε υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) και μάλιστα σε μια προμήθεια ιδιαίτερης κρισιμότητας για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως είναι αυτή των αντιαρματικών-αντιαποβατικών ισραηλινών συστημάτων Spike NLOS.
    Ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα πρόβλημα από την στιγμή που το σύστημα αγοράζεται με απ’ευθείας ανάθεση (όπως δυστυχώς όλες οι προμήθειες του ΥΠΕΘΑ των τελευταίων ετών με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και ανταγωνιστικότητα των συστημάτων), εν τούτοις η προμήθεια αρχίζει και μοιάζει με αυτή την ιταλικών μέσων μεταφορικών αεροσκαφών C-27J, τα οποία αποτελούν μαζί με τα ελικόπτερα ΝΗ-90 τις κορυφαίες αποτυχημένες προμήθειες από άποψη διαδικασιών και αποτελέσματος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
    Με ευθύνη των εκάστοτε ηγεσιών που χειρίστηκαν τα προγράμματα ΓΔΑΕΕ και ΓΕΣ, ΓΕΑ, είχαν χειριστεί διαδοχικά τα προγράμματα με ότι συνεπάγεται για τη νυν επιχειρησιακή τους αξιοποίηση, αλλά και το κόστος τους.
    Το defencenet.gr είχε αποκαλύψει ότι είχαν σταλεί… δύο (!) RfP από την ΓΔΑΕΕ με διαφορά πέντε ημερών πρώτα στην ισραηλινή Plasan Sasa και εν συνεχεία στην επίσης ισραηλινή Rafael για το σύστημα Spike NLOS τον περασμένο Ιανουάριο.
    Δηλαδή ζητούσαν από δύο εταιρείες να τους δώσουν προσφορές για το ίδιο σύστημα! Η πρώτη είναι αυτή που ολοκληρώνει το σύστημα και δίνει και το όχημα και η δεύτερη αυτή που κατασκευάζει το βλήμα και το σύστημα ελέγχου πυρός.
    Να πούμε ότι η προμήθεια πλέον καθίσταται κρίσιμη, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό προορίζει να εγκαταστήσει τα Spike NLOS σε όλα τα κύρια πλοία του, πλέον των 7 ΤΠΚ κλάσης «Ρουσσέν», αλλά και να τοποθετηθεί σε επίγειους εκτοξευτές, όπως τα MM-40 Exocet Block II
    Η ακτίνα δράσης περί των 25 χλμ των Spike NLOS θεωρείται ιδανική για να «γεφυρώσει» τα συστήματα των MM-40 Exocet Block II, αλλά και να αντικαταστήσει τα Penguin επιφανείας-επιφανείας.
    Και βέβαια θα αγοραστεί μαζικά από τον Στρατό Ξηράς ως αντιαρματικό όπλο στον Έβρο, τα νησιά και θα τοποθετηθεί και στα επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64D Αpache, αλλά και στα ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης OH-58D Kiowa.
    Έτσι η προμήθεια θα προσεγγίσει ή και θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ.
    Η αποστολή όμως της διπλής RfP (δηλαδή της αίτησης προσφοράς) τον περασμένο Ιανουάριο στις δύο ισραηλινές εταιρείες έχουν περιπλέξει τα πράγματα.
    Και απειλείται επανάληψη αυτού που έγινε στην προμήθεια των αεροσκαφών C-130J: Την προσφυγή στη νομική οδό του ενός από τους δύο εκπροσώπους των εταιρειών που θα έχουν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει άνω του έτους η προμήθεια!
    Το πρόβλημα είναι ότι ούτε οι Ισραηλινοί έχουν ξεκαθαρίσει ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» στην πώληση του συστήματος στην Ελλάδα: Η Plasan Sasa, που εκτός από το όχημα ολοκληρώνει και το σύστημα και από την αρχή εμφανιζόταν ως ο υπεργολάβος του προγράμματος ή η Rafael η οποία μπήκε σε δεύτερο χρόνο «σφήνα» στο πρόγραμμα και διεκδικεί την ανάληψη της υπεργολαβίας.
    Σε άλλες χώρες η Plasan Sasa έχει τον πρώτο λόγο. Π.χ. στο Αζερμπαϊτζάν η Plasan Sasa είναι ο βασικός προμηθευτής του συστήματος και η υπεύθυνη για το πρόγραμμα.
    Οι “Made in Greece” γελοιότητες της αποστολής δύο RfP από την ΓΔΑΕΕ στους δύο κατασκευαστές του συστήματος, με διαφορά 5 ημερών, πραγματικά απειλούν να τινάξουν το πρόγραμμα στον αέρα. Στην καλύτερη περίπτωση να το καθυστερήσουν πάνω από ένα χρόνο…
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...