ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

23 Μαρτίου 2022

ΕΝΩΣΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. ΕΙΚΟΣΙ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, ΕΝΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΙΚΤΥΟ: Ιδρυτικά μέλη της Ενωσης είναι οι δήμοι της Agde (Αγάθη), της Αλεξάνδρειας (Αίγυπτος), της Arles (Θηλίνη-Γαλλία) του Castelvetrano (Σελινούς-Σικελία), του Πυθαγορείου (Σάμος), της Τζέρμπας (Τυνησία) της Escala-Empuries ( Εμπόριον -Ισπανία), της Λάρνακας και της Πάφου (Κύπρος), της Mangalia (Κάλλατις – Ρουμανία) και του Poti (7 Πιτυούς-Γεωργία). Αργότερα προστέθηκαν ο δήμος της Antibes (Αντίπολις – Γαλλία) του Jbeil -Byblos (Λίβανος), της Cadix (Γάδειρα -Ηράκλειον- Ισπανία), του Ηρακλείου Κρήτης, της Κυρήνειας (Κύπρος), της Nice (Νίκαια – Γαλλία) της Hyeres (Ολβία-Γαλλία), της Χαλκίδας, των Πατρών και της Σεβαστούπολης (Κριμαία – Ουκρανία). ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ.

 

 

 

Η ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΗΡΩΝΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΑ, 50 Μ.Χ. ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΒΑΤΤ, ΤΟ 1770. 1720 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΥΚΛΩΘΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΠΟ ΤΟ 300 Μ.Χ.

 

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ ΤΟΥ 220 Π.Χ.

Δίκτυο με είκοσι ένα λιμάνια «ελληνικής καταγωγής» στη Μεσόγειο

https://www.kathimerini.gr/society/105553/diktyo-me-eikosi-ena-limania-ellinikis-katagogis-sti-mesogeio/

Του Δημήτρη Καπράνου

17.11.2001 

Δεν έχουν κοινή γλώσσα ούτε κοινό θρήσκευμα. Διαφορετικά τα ήθη και οι παραδόσεις. Χριστιανοί ή μουσουλμάνοι, έχουν αγγίξει το ίδιο αλάτι της Μεσογείου, που τους ενώνει, που τους χάρισε το μοναδικό μεταξύ τους κοινό σημείο,την ελληνική «καταγωγή» της πόλης που κατοικούν. Είναι οι δήμοι που «φιλοξενούν» λιμένες της Μεσογείου και υπήρξαν ελληνικές αποικίες. Από τα παράλια της Ισπανίας και της Βορείου Αφρικής μέχρι τον Εύξεινο Πόντο, πόλεις-λιμένες, ήλθαν σε επαφή μεταξύ τους, μίλησαν την ίδια γλώσσα, τη γλώσσα της θάλασσας και του εμπορίου, τη γλώσσα της θάλασσας και του πολιτισμού και γεννήθηκε η Ένωση Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών της Μεσογείου.





Με υποστήριξη της Ε.Ε.

Ο στόχος αυτονόητος και θεμιτός: ένα ισχυρό δίκτυο οικονομικού και πολιτισμικού περιεχομένου με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των επιμέρους χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Η Ενωση ιδρύθηκε το 1996 με πρωτοβουλία του Δήμου της αρχαίας Αγάθης, ελληνικής αποικίας στη νότια Γαλλία (Agde) και σκοπό τη δημιουργία ενός δυναμικού συνόλου στενά συνεργαζομένων πόλεων, κατά το αρχαίο ελληνικό πρότυπο. Σήμερα η Ενωση αριθμεί 21 μέλη. Οι επικεφαλής 16 πόλεων-μελών, από τη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο, θα συναντηθούν την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη στη Μασσαλία, αποικία των αρχαίων Φωκαέων, που προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τη Γενική Συνέλευση της Ενωσης. Οικοδεσπότης και χορηγός, η Περιφέρεια της Μασσαλίας.

Ιδρυτικά μέλη της Ενωσης είναι οι δήμοι της Agde (Αγάθη), της Αλεξάνδρειας (Αίγυπτος), της Arles (Θηλίνη-Γαλλία) του Castelvetrano (Σελινούς-Σικελία), του Πυθαγορείου (Σάμος), της Τζέρμπας (Τυνησία) της Escala-Empuries ( Εμπόριον -Ισπανία), της Λάρνακας και της Πάφου (Κύπρος), της Mangalia (Κάλλατις – Ρουμανία) και του Poti (7 Πιτυούς-Γεωργία). Αργότερα προστέθηκαν ο δήμος της Antibes (Αντίπολις – Γαλλία) του Jbeil -Byblos (Λίβανος), της Cadix (Γάδειρα -Ηράκλειον- Ισπανία), του Ηρακλείου Κρήτης, της Κυρήνειας (Κύπρος), της Nice (Νίκαια – Γαλλία) της Hyeres (Ολβία-Γαλλία), της Χαλκίδας, των Πατρών και της Σεβαστούπολης (Κριμαία – Ουκρανία).

Η Ενωση έχει συστηθεί ως σωματείο (Association) που υπόκειται στη γαλλική νομοθεσία, ανοιχτό σε όσους δήμους πόλεων λιμανιών της Μεσογείου επιθυμούν να μετάσχουν στις δραστηριότητές του υπό τον βασικό όρο να είναι σε θέση να επικαλεσθούν, κατά τρόπο ιστορικά τεκμηριωμένο, την ίδρυσή τους από αρχαίους Ελληνες. «Ο λόγος για τον οποίο συμμετέχουμε όλοι μας στην Ενωση αυτή Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών της Μεσογείου -αναφέρεται σε ψήφισμα των μελών- δεν είναι απλώς το θεμιτό ενδιαφέρον μας να υφάνουμε ανάμεσα στις πόλεις μας ένα προνομιακό δίκτυο αμοιβαίως επωφελών ανταλλαγών σε όλους τους τομείς, αλλά επίσης, και κατά κύριο λόγο, να καθιερώσουμε την ένωση αυτή ως τον κατεξοχήν τόπο μιας συνεργασίας απευθείας και σταθερά εμπνευσμένης από το αρχαιοελληνικό πρότυπο και τις ιδέες και αξίες που έκαμαν δυνατή τη σύστασή του και τις οποίες κληρονόμησε η σημερινή ανθρωπότητα».

Είναι φανερό ότι από την Ενωση αυτή και μάλιστα από τα ιδρυτικά μέλη της απουσιάζει θεαματικά ο μεγαλύτερος, αρχαιότερος και υψίστης ιστορικής σημασίας, φυσικός λιμήν του Πειραιώς. Δεν μπορεί κανείς να επικαλεσθεί αδυναμία ιστορικής τεκμηρίωσης. Μόνο για αδιαφορία της προηγούμενης τοπικής αρχής πρόκειται, αφού ο σημερινός δήμαρχος κ. Χρήστος Αγραπίδης υπέβαλε αίτηση, που θα συζητηθεί στη Μασσαλία, για την ένταξη στην Ενωση του μεγαλύτερου λιμένος της χώρας κι ενός από τους τρεις σημαντικότερους της Μεσσογείου. Οταν μάλιστα στην επικείμενη γενική συνέλευση έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα λιμένες της νότιας Ιταλίας και της Σικελίας -Κρότων, Σύβαρις, Πετέλια (Στρόμπολι), Κρίμιζα κ.ά.- οι οποίοι μέσω του ιταλικού Ιδρύματος Partimonio e Memoria του υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας, πρόκειται να υποβάλουν αίτηση για την ένταξή τους στην Ενωση, η ένταξη του Πειραιώς είναι περισσότερο από αναγκαία. Οι Σχέσεις μεταξύ των πόλεων-μελών είναι ικανές να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την επαφή μεταξύ των πολιτών τους, εάν και εφόσον η κάθε δημοτική αρχή παίξει το ρόλο της και συντονισθεί με την ποικιλόμορφη δράση που απαιτείται για να παραχθεί έργο.

Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού υποστηρίζει σταθερά τις δραστηριότητες της Ενωσης. Από τις πρώτες του παρεμβάσεις ήταν η απόφαση να εκδοθεί με δαπάνες του ένα εγχειρίδιο με θέμα την ιστορία των λιμένων της Ενωσης υπό την επιστημονική επίβλεψη του καθηγητή και μέλους του ΔΣ του Ιδρύματος κ. Δημητρίου Παντερμαλή.

Εκδηλώσεις

Το Ιδρυμα προχώρησε στη διοργάνωση ημερών ελληνικού πολιτισμού στην Agde, το 1999, προκήρυξε μαθητικό διαγωνισμό στα σχολεία των πόλεων-μελών της Ενώσεως με θέμα το «Ευπαλίνειο Ορυγμα» υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Σπύρου Πνευματικού, αντιπροέδρου του ΕΙΠ. Παράλληλα, προωθεί συστηματικά θέματα εκπαιδευτικού περιεχομένου, όπως η ίδρυση στους λιμένες-μέλη Εστιών Γνώσης και Πολιτισμού με επίκεντρο την Ελλάδα.

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...