ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

14 Αυγούστου 2022

ΟΙ ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ ΕΚΑΤΟ ΚΙΛΑ, ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ, ΟΤΑΝ Ο ΚΑΘΕ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΦΘΑΝΕΙ ΤΑ 88 ΚΙΛΑ. ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΣΤΟ...ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΑΣ ΑΡΕΙΜΑΝΙΩΣ ΚΑΙ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ.



ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΦΛΟΡΙΝΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ ΘΗΛΥΚΕΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ; Η ΘΗΛΥΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΤΑΙ.


 Από την δεκαετία του 1960 ο μέσος ρωμιός αποτρελάθηκε τελείως:  έγινε ασύδοτος, παράτησε την συνετή και ασκητική ζωή και αποτίναξε κάθε μέτρο στην συμπεριφορά του. 

Καπνίζοντας αρειμανίως Μάρλμπορο, εξολόθρευσε με τα δόντια του όλες τις ολλανδικές αγελάδες, κατέφαγε όλα τα γερμανικά γουρούνια, κατάπιε όλα τα δανέζικα λιπαρά τυριά. Η καταπιόνα του φουλάρισε με σαλάμια, λουκάνικα, κασέρια, γραβιέρες, ζαμπόν, μπέικον, κοντοσούβλια, γαρδούμπες, κοκορέτσια.  

Παράτησε το ταπεινό τσίπουρο και ρούφηξε τεράστιες ποσότητες νοθευμένου σκωτσέζικου ουίσκυ, που φτιάχνεται στην Βουλγαρία από βερνίκια νυχιών.

Παρατάισε τα παιδιά του και τα έκανε τα πιο παχύσαρκα παγκοσμίως.

Σήμερα, μετά τα όργια των 60 χρονών, οι ρωμιοί άρχισαν να πεθαίνουν, χωρίς σταματημό, στον ύπνο και και στον ξύπνο, καθιστοί και όρθιοι, νέοι και γέροι, άντρες και γυναίκες. 

Ναι, βέβαια. Δεν φταίει η συμπεριφορά και η διατροφή του. Δεν φταίει που η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια είναι πενταπλάσια του φυσιολογικού. Δεν φταίει που υπάρχουν 3.000.000 υπερτασικοί και 1.500.000 διαβητικοί.

Όχι. Φταίει το καταραμένο εμβόλιο.


Η ΕΛΛΑΔΑ EINAI H ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ




Η ΑΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ, ΤΥΦΛΩΣΗ, ΚΩΦΩΣΗ, ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΜΕ ΙΟΥΣ, ΜΙΚΡΟΒΙΑ, ΜΥΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΙΤΑ.




Η UNICEF στον Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα παγκοσμίως να είσαι παιδί». ΤΑ ΖΩΑ, ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ, ΤΑ ΘΗΡΙΑ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΠΕΤΑ, ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΩΛΙΕΣ, ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΤΟΥΣ. ΜΟΝΟ ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΠΑΝΑΘΛΙΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ (ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΚΙ ΟΛΑΣ). ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ, ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, ΧΑΜΗΛΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΕΒΑΙΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ «ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ».

 

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΗΤΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ. ΟΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΙ ΑΥΤΟΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΑΔΙΕΞΟΔΟ.


 

ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ EINAI ΗΛΙΘΙΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ, ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΞΕΝΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤ’ ΑΝΑΓΚΗ ΟΤΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΔΙΚΟ. ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ, ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΞΕΝΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ.






 




Ακόμα και τους Αμερικανούς, που θεωρούνται από τους πιο φανατικούς κρεατοφάγους στον κόσμο, κατάφεραν να ξεπεράσουν οι Έλληνες. Η Ελλάδα είναι σήμερα η έβδομη χώρα στον κόσμο σε κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κάθε Έλληνας καταναλώνει εκατό κιλά, κατά μέσο όρο το χρόνο, όταν ο κάθε κάτοικος των ΗΠΑ φθάνει τα ογδόντα οκτώ κιλά.

Η κατά κεφαλή κατανάλωση κρέατος στην Κρήτη, το 1960, ήταν μόλις 35 γραμμάρια την ημέρα, ενώ από τις μελέτες του Ινστιτούτου “Ροκφέλερ”, το 1948 και αργότερα το 1960, από τον Αμερικανό βιοχημικό, Ancel Keys, διαπιστώθηκε ότι η μέση κατανάλωση ελαιολάδου από τους Κρήτες ήταν 120 γραμμάρια και το 29% της ενέργειας που έπαιρναν καθημερινά προερχόταν από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

«Η περιεκτικότητα πολλών τροφίμων σε λιπαρά αποδεικνύεται με αναλύσεις, είναι εξαιρετικά δυσμενής και προάγει τα χρόνια νοσήματα, όπως τα καρδιοαγγειακά και τους περισσότερους καρκίνους», υπογράμμισε ο ομότιμος καθηγητής.

Τα περισσότερα παγωτά δεν περιέχουν γάλα.

Τον κώδωνα του κινδύνου για δυνητικά επικίνδυνα παγωτά για τη δημόσια υγεία, έκρουσε ο κ. Καφάτος που συνέστησε την προσοχή των καταναλωτών. “Τα περισσότερα παγωτά δεν είναι γαλακτοκομικά προϊόντα, γιατί το πρώτο συστατικό τους είναι το λάδι της ινδικής καρύδας (κορεσμένο κατά 80%), το δεύτερο συστατικό είναι η ζάχαρη και το τρίτο αποβουτυρωμένη σκόνη γάλακτος, ενώ ακολουθούν δεκάδες πρόσθετων ουσιών”, τόνισε. Ακόμα προειδοποίησε ότι τα πατατάκια – τσιπς, που – όπως είπε – εκτός από το πολύ αλάτι περιέχουν μεγάλη ποσότητα κακής ποιότητας λιπαρών. “Επίσης, στην έκθεσή τους σε υψηλές θερμοκρασίες παράγεται η τοξική ουσία ακρυλαμίδη, που είναι εξαιρετικά αθηρογόνος και καρκινογόνος”, τόνισε.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αντώνης Καφάτος, στη διάρκεια εκδήλωσης, με θέμα: «Τα trans – λιπαρά οξέα στη διατροφή μας», που διοργάνωσε Το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας Χημείας.






Στην Ελλάδα εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης καπνού (άνω του 40%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό καπνίσματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος το 2017, το 37% των Ελλήνων είναι καπνιστές και μόνο το 44% των Ελλήνων δεν έχει καπνίσει ποτέ τσιγάρο, ποσοστό που είναι το μικρότερο όλων των χωρών της ΕΕ. Μετά την Ελλάδα, η Γαλλία και η Βουλγαρία έχουν τον επόμενο μεγαλύτερο αριθμό καπνιστών (36%). Στο 7%, η Σουηδία είχε το χαμηλότερο ποσοστό καπνιστών. 




Ιατρού Καρδιολόγου Βραχάτη Αντώνιου

Οι Έλληνες είναι οι πρωταθλητές σε συχνότητα και βαρύτητα καπνίσματος. Αναφέρω ότι όταν ήμουν στο εξωτερικό το 1988 άκουγα τη φράση ‘he smokes like a greek’ (καπνίζει σαν έλληνας) και όχι το γνωστό σε εμάς ‘καπνίζει σαν αράπης’, για κάποιον που κάπνιζε υπερβολικά. Οι γυναίκες ακολούθησαν τους άνδρες και καπνίζουν σε ποσοστό >40%. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.) παρόμοιο ποσοστό καπνιστών ισχύει και για τους ίδιους τους γιατρούς! Είναι ανησυχητικό ότι έχει διαπιστωθεί συχνή έναρξη του καπνίσματος την προεφηβική ηλικία.


Έχει διαπιστωθεί από μελέτες ότι το 50% των καπνιστών θα χάσει τη ζωή του από το κάπνισμα. 

Επειδή οι συνέπειες από το κάπνισμα δεν είναι άμεσες αλλά οδηγούν στο αποτέλεσμα καθυστερημένα μετά από σταδιακή φθορά δεν γίνεται άμεσα κατανοητός ο κίνδυνος. Επειδή κάποιοι έχουν αυξημένη γονιδιακή προστασία και φθάνουν σε μεγάλη ηλικία παρά το κάπνισμα, δημιουργείται η αυταπάτη του καπνίσματος χωρίς μεγάλη πιθανότητα για σοβαρό πρόβλημα. Η αλήθεια είναι όμως ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα 20.000 καπνιστές χάνουν τη ζωή τους από το κάπνισμα και ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό που προκύπτει αν προσθέσουμε όλες μαζί τις απόλειπες αφύσικες αιτίες θανάτου (δολοφονίες, αυτοκτονίες, ατυχήματα, ναρκωτικά).

Με το κάπνισμα εισάγονται 4000 περίπου ουσίες ξένες προς τον οργανισμό και πρέπει να αντιμετωπιστούν. 55 από τις 4000 ουσίες είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες, όπως το βενζοπυρένιο, η νιτροζοκορνικοτίνη, οι αρωματικές αμίνες, τα βινυλοχλωρίδια και τα ραδιενεργά στοιχεία, π.χ. πολώνιο210! Κάποιες άλλες είναι ιδιαίτερα τοξικές όπως ή πίσσα, ή αμμωνία, το ασετόν, το μονοξείδιο του άνθρακα και βέβαια η νικοτίνη που είναι και εθιστική ουσία δηλαδή δημιουργεί εξάρτηση και την ανάγκη για επανάληψη λήψης της (λόγω της σύνδεσης της με υποδοχείς των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, τους νικοτινικούς υποδοχείς). Η νικοτίνη είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν. Η νικοτίνη είναι ισχυρό δηλητήριο, μία σταγόνα της είναι αρκετή για να προκαλέσει το θάνατο σε ένα μεγάλο σκύλο!

Τα ανθρώπινα όργανα θύματα του καπνίσματος

Καρκίνοι: Το όργανα με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση είναι φυσικά οι πνεύμονες. Ο καρκίνος του πνεύμονος αφορά στη συντριπτική του πλειοψηφία καπνιστές (>90%) είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως μερικών μηνών. Δεν είναι δυστυχώς ο μόνος καρκίνος με τον οποίο έχει συνδεθεί το κάπνισμα καθώς οι καρκίνοι στα χείλη τη στοματική κοιλότητα τον λάρυγγα την ουροδόχο κύστη (και εδώ όπως και στον καρκίνο του πνεύμονα η συντριπτική πλειοψηφία, >90% των πασχόντων, είναι καπνιστές) αλλά και στο πάγκρεας, το στομάχι, τη μήτρα και τα νεφρά έχουν μεγαλύτερη συχνότητα στους καπνιστές. Παραθέτω αυτούσιο ένα μήνυμα προειδοποίησης της αμερικανικής ιατρικής εταιρείας για τον καρκίνο «Ένας στους 2 καπνιστές που καπνίζουν συνεχώς θα πεθάνει λόγω της συνήθειάς του αυτής. Ανάμεσα σε αυτούς τους θανάτους, ο ένας στους τρείς συμβαίνει ενώ ο καπνιστής είναι μεσήλικας!» ACS (American Cancer Society)

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και πνευμονικό εμφύσημα: Αλλοιώσεις στα βρογχιόλια και τις κυψελίδες οδηγούν σε μια αφόρητη κατάσταση με κύρια συμπτώματα τη δύσπνοια και τον βήχα. Η δύσπνοια μπορεί να φθάσει στο σημείο να μην επιτρέπει και τη μικρότερη αβίαστη προσπάθεια αλλά και να απαιτεί πολλαπλές νοσηλείες σε πνευμονολογικά τμήματα.

Σεξ και γονιμότητα: Οι άνδρες χάνουν ευκολότερα την ικανότητα τους λόγω αυξημένης αθηρωμάτωσης των αρτηριών του πέους. Έχει αποδειχτεί από επιδημιολογικές μελέτες ότι οι γυναίκες που καπνίζουν είναι λιγότερο γόνιμες. Όταν συλλάβουν η κύηση συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα αποβολής. Αν συνεχίζουν να καπνίζουν στη κύηση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν ελλιποβαρή και ευπαθή παιδιά, επιρρεπή στο βρογχικό άσθμα και τις πνευμονικές λοιμώξεις.

Όσφρηση - γεύση - δέρμα - μαλλιά - δόντια: Όλα επηρεάζονται αρνητικά, δεν προκαλούν βέβαια το θάνατο αλλά ενοχλητικές αισθητικές αναπηρίες. Κίτρινα δόντια, θαμπά μαλλιά, αλλοιωμένη όσφρηση και γεύση. Η ουλίτιδα είναι συχνότερη στους καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές, 4 φορές πιο συχνή στους καπνιστές ναργιλέ και 3 φορές πιο συχνή στους καπνιστές τσιγάρων. Η ουλίτιδα είναι γνωστό ότι ευθύνεται για απώλειες δοντιών και κακοσμία.

Ελάττωση μνήμης: Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η μνήμη των καπνιστών είναι μειονεκτική σε σχέση με τους μη καπνιστές. Ευτυχώς η μνήμη επανέρχεται σε μεγάλο βαθμό με τη διακοπή του καπνίσματος. Το εύρημα είναι νέο και η ευρύτερη μελέτη του εγκεφάλου των καπνιστών πιθανώς να αναδείξει και άλλες δυσάρεστες πτυχές.

Οφθαλμοί: Έχει διαπιστωθεί ότι το 25% των περιπτώσεων εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας έχει σχέση με το κάπνισμα. Στις εν λόγω περιπτώσεις υπάρχει μείωση της όρασης που μπορεί να φθάσει μέχρι και την τύφλωση.

Διαβητικοί: Στο κάπνισμα αποδίδεται μείωση της έκκρισης ινσουλίνης από το πάγκρεας ή /και πρόκληση αντίστασης στην ινσουλίνη του οργανισμού, με αποτέλεσμα τη δυσκολία ρύθμισης του διαβήτη (γιατί αντίσταση στην ινσουλίνη σημαίνει εξασθένηση της δράσης της όσον αφορά τον μεταβολισμό του σακχάρου, και έτσι απαιτούνται περισσότερες μονάδες ινσουλίνης για το ίδιο μεταβολικό έργο). Επίσης επιταχύνει όλες τις γνωστές διαβητικές επιπλοκές (καρδιαγγειακά επεισόδια, νεφροπάθειες, αμφιβληστρειδοπάθειες, στυτική ικανότητα)

Καρδιαγγειακές παθήσεις: Περίπου το 25% των θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις αποδίδεται στο κάπνισμα. Σε άνδρες 40-45 ετών το κάπνισμα αυξάνει από τρεις έως έξι φορές τον κίνδυνο εκδήλωσης θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου. Σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια από ισχαιμική καρδιοπάθεια 5πλασιάζει την πιθανότητα θανάτου. Σε ασθενείς με ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου η συνέχιση του καπνίσματος τριπλασιάζει τον κίνδυνο για νέο έμφραγμα. Θεωρείται ότι τα αποτελέσματα αυτά προκαλούνται από τις δράσεις ορισμένων εισπνεομένων ουσιών με τις οποίες αποδεδειγμένα αυξάνει η αρτηριακή πίεση και η καρδιακή συχνότητα, μειώνεται η παροχή οξυγόνου στους ιστούς αλλά ακόμη χειρότερα διεγείρονται τα αιμοπετάλια και με τις ουσίες που απεκκρίνουν τα ίδια στη συνέχεια διαταράσσεται η ομαλή διαστολή των αρτηριών, ενώ μπορεί να προκληθεί και σπασμός που μπορεί να καταλήγει σε απόφραξη κάποιας στεφανιαίας αρτηρίας. Έτσι εξηγείται η εμφάνιση εμφραγμάτων σε βαρείς καπνιστές χωρίς να υπάρχει αθηρωμάτωση! Σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά η τάση για θρομβώσεις που συνεπάγεται η λήψη τους μεγιστοποιείται με το κάπνισμα.

Οι θάνατοι που προκαλεί το κάπνισμα από τις καρδιαγγειακές νόσους είναι πολύ περισσότεροι από τους θανάτους που προκαλούνται από τους καρκίνους των πνευμόνων και της ουροδόχου κύστης.



Οι Έλληνες αύξησαν και το κάπνισμα στη διάρκεια της πανδημίας.

Οι Ελληνες αύξησαν και το κάπνισμα στη διάρκεια της πανδημίας | HuffPost Greece ΚΟΙΝΩΝΙΑ (huffingtonpost.gr)

Η πανδημία αύξησε κάποιες κακές για την υγεία συνήθειες για τους Ελληνες, όπως δείχνει πανελλαδική έρευνα της Marc. Εκτός από το αλκοόλ (για το οποίο αυξήθηκε η ζήτηση, με κλειστή την εστίαση), αυξήθηκε και το κάπνισμα το τελευταίο διάστημα, ενώ ένα ποσοστό δηλώνει ότι το άρχισε ξανά, ενώ το είχε κόψει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της Marc που έγινε για λογαριασμό της εταιρείας Παπαστράτος, η πανδημία οδήγησε το 27,2% των καπνιστών να δηλώνουν πως αυτή την περίοδο καπνίζουν περισσότερο και το 7% να ομολογεί πως άρχισε να καπνίζει ξανά κατά την διάρκεια της πανδημίας, ενώ είχε διακόψει το κάπνισμα. Σημειώνεται ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης της συχνότητας καπνίσματος παρατηρούνται στους αυτοαπασχολούμενους και στους άνεργους.

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές (51,1%) που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τα οφέλη και τους τρόπους διακοπής του καπνίσματος, με την συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης (πάνω από 88%) να πιστεύει πως θα πρέπει να υπάρχει επαρκής ενημέρωση και πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με εναλλακτικές λύσεις καπνίσματος.

Όσον αφορά την επίδραση του καπνίσματος στις σχέσεις καπνιστών και μη καπνιστών, περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές (51,7%) ανέφεραν πως η βλαβερή τους συνήθειά ενοχλεί τον/την σύντροφό τους, με περίπου το ίδιο ποσοστό (50,5%) μη καπνιστών να θεωρεί πως τα άτομα που καπνίζουν είναι λιγότερο ελκυστικά και επιθυμητά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως 4 στους 10 καπνιστές (38,8%) δηλώνουν πως το κάπνισμα αποτελεί συχνά αιτία εντάσεων και τσακωμών με αγαπημένα τους πρόσωπα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι ποσοστό 27,2% των καπνιστών ανέφεραν πως αυτή την περίοδο καπνίζουν περισσότερο. Η αύξηση της συχνότητας του καπνίσματος συνδέεται με ομάδες πληθυσμού που αισθάνονται μεγαλύτερη πίεση, άγχος και ανασφάλεια αυτήν την περίοδο.

Επίσης, κατά την περίοδο των lockdown, υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1 στους 4 Έλληνες δηλώνουν καπνιστές. Από αυτό το ποσοστό, ένα 7% είχε καταφέρει να διακόψει το κάπνισμα, πριν την αρχή της πανδημίας και τώρα έχει επιστρέψει σε αυτό.

Η συντριπτική πλειονότητα των καπνιστών έχει επίγνωση για τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου στην υγεία τους, χωρίς όμως να μπορούν να τις εντοπίσουν με σαφήνεια.

Σύμφωνα με την έρευνα, το εναλλακτικό κάπνισμα θεωρείται λιγότερο ενοχλητικό από το συμβατικό. Περίπου 1 στους 2 θεωρεί πως είναι και λιγότερο βλαπτικό για τον χρήστη, γι′ αυτό και ένα 37,4% δήλωσε πως έχει προτείνει τα εναλλακτικά προϊόντα ως λύση σε κάποιον καπνιστή στο περιβάλλον του.

Όσον αφορά την ενημέρωση σχετικά με τα εναλλακτικά προϊόντα, είναι σημαντικά ελλιπής σύμφωνα με τον 1 στους 2 καπνιστές. Οι περισσότεροι αναφέρουν ως πηγή πληροφόρησης κάποιον γνωστό ή φίλο. Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα πρέπει να αυξηθεί με κάποιον τρόπο η ενημέρωση σχετικά με προϊόντα εναλλακτικά του τσιγάρου.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις επηρεάζονται έντονα από το κάπνισμα, με τον 1 στους 2 καπνιστές να δηλώνουν πως η /ο σύντροφός του ενοχλείται. Μία στις δύο οικογένειες δεν επιτρέπει καν το κάπνισμα εντός του σπιτιού, ενώ φαίνεται πως αναπτύσσεται, σταδιακά, ένα στίγμα απέναντι στους καπνιστές.

Το 70,7% των μη καπνιστών θεωρεί, σύμφωνα με την έρευνα, πως το κάπνισμα αποτελεί μια ξεπερασμένη συνήθεια, γεγονός που ασκεί μια επιπλέον κοινωνική πίεση στους καπνιστές, χωρίς ωστόσο να φαίνεται πως αποτελεί γι′ αυτούς κριτήριο διακοπής.

Η έρευνα διεξήχθη τον Μάρτιο του 2021, για λογαριασμό της εταιρείας Παπαστράτος και παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ψηφιακά με τους Θωμά Γεράκη, διευθύνοντα σύμβουλο της Marc και Σταύρο Δρακουλαράκο, γενικό διευθυντή Επικοινωνίας της Παπαστράτος.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ






10 σχόλια:

  1. Riviera Tower: Στο Ελληνικό θα γίνει ο υψηλότερος πράσινος ουρανοξύστης της Μεσογείου.
    Οι πανέξυπνοι ρωμιοί δεν κάνουν πυρηνικά εργοστάσια γιατί φοβούνται τους σεισμούς, (οι τούρκοι και οι βούλγαροι δεν φοβούνται τους σεισμούς). Καμαρώνουν όμως για τα ψηλά κτίρια. Αυτά δεν επηρεάζονται από σεισμούς.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το 64,2% των Ελλήνων καπνίζει παθητικά - Μία ακόμη αρνητική πρωτιά - Οι Έλληνες είναι οι δεύτεροι πιο θεριακλήδες στην Ευρώπη.
    Μία ακόμη αρνητική πρωτιά δίνει στην Ελλάδα έρευνα της Eurostat, σύμφωνα με την οποία σχεδόν τα 2/3 των Ελλήνων καπνίζουν παθητικά σε καθημερινή βάση.
    Το 62,2% των Ελλήνων που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου σε κλειστούς χώρους είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα. Ακολουθεί η Κροατία με 44,7% και η Βουλγαρία με 40,5%. Στον αντίποδα, η Σουηδία φαίνεται πως είναι η χώρα που προστατεύει καλύτερα τους πολίτες της από το παθητικό κάπνισμα, στο οποίο εκτίθενται μόνο το 5,9%, ενώ ακολουθεί η Φινλανδία με 6,3%.
    Δεύτεροι πιο «θεριακλήδες» οι Έλληνες
    Η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών- το 32,6% των πολιτών- πίσω από τη Βουλγαρία (34,7%), ενώ οι λιγότεροι είναι στη Σουηδία (16,7%) και τη Μ. Βρετανία (17,2%).
    Σύμφωνα με την Eurostat, ένας στους 4 πολίτες της ΕΕ άνω των 15 ετών (24%) είναι καπνιστής. Το γραφείο στατιστικών της ΕΕ περιέγραψε το κάπνισμα ως «έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία που μπορούν να αποφευχθούν στην ΕΕ», σημειώνοντας ότι αυτή η βλαβερή συνήθεια συνδέεται με τον καρκίνο, τις καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.
    Κατά μέσο όρο, οι Ευρωπαίοι άνδρες (28,7%) είναι πιο πιθανό να καπνίσουν σε σύγκριση με τις γυναίκες (19,5%).
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΟΣΑ: ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΧΑΜΗΛΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ.
    Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης του ΟΟΣΑ εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα στον κλάδο της Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού
    Όπως αναφέρεται ενδεικτικά, το δημόσιο ερευνητικό σύστημα, σε μεγάλο βαθμό, είναι απομονωμένο από τον παραγωγικό τομέα, ενώ τα δημόσια ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια δεν τείνουν να αξιοποιήσουν εμπορικά τα ερευνητικά τους αποτελέσματα, όπως φαίνεται και από τον υπερβολικά χαμηλό αριθμό των πατεντών τους.

    Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης, ότι ο επιχειρηματικός τομέας έχει ανεπαρκή απόδοση σε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης, ότι η οικονομική ύφεση έχει προκαλέσει απώλεια ανθρωπίνου δυναμικού για Ε&Α και ότι οι συνθήκες για καινοτομία απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν ευνοϊκές.

    Στο ίδιο πλαίσιο, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα στερείται κορυφαίων ιδιωτών επενδυτών σε Ε&Α και ότι οι ελληνικές εταιρείες, σε γενικές γραμμές, δεν διακρίνονται για την καινοτομία τους.

    Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης συναντάται η Kορέα, η οποία δαπανά το 3,74% του ΑΕΠ της στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ με δαπάνες της τάξης του 2,17%. Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ κυμαίνεται στο 1,76% του ΑΕΠ.
    ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα παχύσαρκα παιδιά γίνονται κακοί στρατιώτες. Οι κλάσεις αποδίδουν συνεχώς λιγότερο καλούς άνδρες, αγύμναστους, με πολλά σωματικά και ψυχικά προβλήματα.
    Το επίπεδο της μαχητικής ικανότητος των ενόπλων δυνάμεων πέφτει δραματικά.
    Στο τέλος, στην πιο παραγωγική τους ηλικία, οι ενήλικοι παχύσαρκοι πεθαίνουν πρόωρα από πολλαπλούς νοσογόνους παράγοντες, που οφείλονται στην παιδική παχυσαρκία.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «Η μέση χώρα της Ε.Ε. ξοδεύει 7.000 ευρώ τον χρόνο για την εκπαίδευση κάθε παιδιού, η Ελλάδα ξοδεύει 2.688».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ. "Ο ΠΑΣΤΕΡ, ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ, ΗΤΑΝ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΙΚΡΟΒΙΑ". Ο ΝΕΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ. ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ, ΤΟΝ ΓΑΛΗΝΟ, ΤΟΝ ΑΣΚΛΗΠΙΟ. "ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΑΣΘΕΝΕΙΣ. Η ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΟΥ ΚΑΙ Η ΑΡΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. Ο ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ".
    https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/10/blog-post_22.html
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΕΜΟ. Η Σερβία επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία – Τι δήλωσε ο Α.Βούτσιτς. Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ;
    Υπέρ της επαναφοράς της υποχρεωτικής θητείας στη Σερβία τάχθηκε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η οποία είχε καταργηθεί την 1η Ιανουαρίου 2011.

    «Οσον αφορά εμένα, υποστηρίζω την επιστροφή της στρατιωτικής θητείας, υπηρέτησα για ένα χρόνο, ήταν πολύ χρήσιμο», τόνισε ο σέρβος πρόεδρος.

    Ο υπουργός Αμυνας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε πριν λίγο καιρό ότι η απόφαση επιστροφής της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στη Σερβία θα ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους.

    Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία καταργήθηκε στη Σερβία την 1η Ιανουαρίου 2011, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για επαναφορά της.

    Ο Σέρβος πρόεδρος σχολίασε επίσης τις πληροφορίες για τη δημιουργία ρωσικής στρατιωτικής βάσης

    Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισήμανε στη συνέντευξή του ότι η Σερβία δεν χρειάζεται τις στρατιωτικές βάσεις κανενός στο έδαφός της, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για πιθανή δημιουργία ρωσικής στρατιωτικής βάσης στη χώρα.

    Η Σερβία δεν χρειάζεται τις στρατιωτικές βάσεις κανενός, θα διατηρήσει τη στρατιωτική της ουδετερότητα, θα ενισχύσει τον δικό της στρατό, θα φροντίσει τους πολίτες της και θα είναι αρκετά ισχυρή για να είναι ανεξάρτητη, είπε ο Βούτσιτς.

    «Φυσικά, όταν μας πουν ότι μας απομένουν έξι μήνες για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Eνωση, θα προσαρμόσουμε την πολιτική μας στις απαιτήσεις τους», πρόσθεσε ο σέρβος πρόεδρος.

    Ο Βούτσιτς είπε επίσης ότι η Πρίστινα «θα συνεχίσει τις επιθετικές της ενέργειες έως ότου καταλάβει το σερβικό βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Θεσσαλή Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 35 χλμ. βάδην.
    5.000.000 αθηναίοι υπάρχουν για να κοπρίζουν τον Σαρωνικό.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Μακεδόνας από τα Γρεβενά Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το δεύτερο μετάλλιο σε διάστημα τεσσάρων χρόνων σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και με άλμα ρεκόρ 8.52 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο παίρνοντας τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στο μήκος.
      5.000.000 αθηναίοι υπάρχουν για να κοπρίζουν τον Σαρωνικό.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή

  9. Μίλτος Τεντόγλου:

    «Ήταν πάρα πολύ καλός αγώνας για μένα, έκανα αυτό που ονειρευόμουν. Έκανα ρεκόρ αγώνων. Έκανα μεγάλο άλμα, ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει.

    Ήταν απίστευτο, ο κόσμος ήταν πάρα πολύς. Δεν υπάρχει κενή θέση. Στην κερκίδα ήταν και η οικογένειά μου, τα παιδιά της Εθνικής. Έκαναν πολύ καλή κερκίδα.

    Είπα στα παιδιά της ομάδας ότι αν ξεκινήσω με άκυρο, κέρδισα. Δεν είναι τυχαίο. Είναι πιο εύκολο να ρυθμίσεις το άκυρο, παρά να πατήσεις πιο πίσω. Έκανα ένα safe αλμα και στο 8,52 είχα άπνοια και είπα “εδώ είμαστε”.

    Πιστεύω ότι είμαι μια κλάση ανώτερος. Έχασα στο Μονακό αλλά δεν έχει σημασία. Είναι μεγάλη πίεση να πηγαίνω να κερδίζω σε κάθε αγώνα. Του χρόνου έχει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, φέτος μου ξέφυγε, του χρόνου δεν θα μου ξεφύγει.

    Κάθε αθλητής του μήκους πρέπει να έχει στο μυαλό του τα 9 μέτρα! Πάντα είναι στο μυαλό μου, θα προσπαθώ πάντα να το πλησιάσω».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...