ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

11 Αυγούστου 2022

ΠΩΣ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ 15.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑΣ Predator

 


Κικίλιας: «Εκπαιδεύσαμε τους Έλληνες νέους να μην κάνουν χειρωνακτικές εργασίες. Δεν μπορούν να δουλεύουν χειρωνακτικά τα παιδιά. Γι’ αυτό κουβαλάμε αλλοδαπούς».

 


Το Predator κατασκευάζεται από την εταιρεία κυβερνοχώρου Cytrox, η οποία είναι εγγεγραμμένη στα Σκόπια και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. Η Cytrox ανήκει στον όμιλο Intellexa, ο οποίος ανήκει στον Ταλ Ντιλιάν, πρώην υψηλόβαθμο μέλος της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών.





Παρακράτος: O ιστός με τα πλαστά domain – Πώς πλαστογράφησαν το pronews.gr – Με 10 τρόπους «κτύπησαν» τον Ανδρουλάκη! (upd) – Pronews.gr

Ο μεγαλύτερος παρακρατικός μηχανισμός υποκλοπής-παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων στην ευρωπαϊκή ιστορία είχε στηθεί από την κυβέρνηση, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που έρχονται στην δημοσιότητα από διάφορες πηγές.

 

Ένας μηχανισμός που επιτέθηκε ύπουλα και στον μεγαλύτερο ανεξάρτητο ελληνικό δημοσιογραφικό οργανισμό τo DNM Group (pronews.gr, defencenet.gr, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ κλπ,) αλλά και τα ίδια τα κορυφαία στελέχη του.

Όπως αποκαλύπτεται τώρα, είχε δημιουργηθεί από την ΕΥΠ σε συνεργασία με μία ομάδα Ισραηλινών στην Τσεχία η πλαστή ιστοσελίδα pronews.gr.com, την οποία χρησιμοποιούσαν για να «φυτεύουν» το Predator (μαζί με αρκετές άλλες ιστοσελίδες, όπως θα διαβάσετε στο ρεπορτάζ).

Αυτό έγινε σε συνέχεια μιας άλλης πλαστής σελίδας που έχει πλαστογραφήσει το κανονικό pronews.gr (λογότυπο, ειδήσεις κλπ) με το »πονηρό» domain pro-news.gr, (μία “-“ στη μέση του τίτλου για να ξεγελούν τους ανύποπτους αναγνώστες) η οποία εμφανιζόταν ως… γνήσιο pronews.gr και αποσπά ηλεκτρονικές διευθύνσεις (RSS) από χιλιάδες αναγνώστες.

Επίσης είχε παγιδευτεί για δύο εβδομάδες τουλάχιστον, το κινητό τηλέφωνο του εκδότη του DNM Group, Tάσου Γκουριώτη, τον περασμένο Οκτώβριο. Η παγίδευση εντοπίστηκε σε έλεγχο ασφαλείας μετά από διαπιστωμένη διαρροή στοιχείων που περιέχονταν στα αρχεία του κινητού!

Έχει κατατεθεί μήνυση του εκδότη για την υποκλοπή από τον περασμένο Οκτώβριο του 2021, με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά παρά την υποτιθέμενη «άμεση επέμβαση του εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση» και τις τρεις καταθέσεις που έχουν δοθεί, ακόμα δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν ποιος τον υπέκλεπτε, παρά την παρουσία συγκεκριμένης IP από την συσκευή με την οποία γινόταν η παρακολούθηση.

Ο εκδότης είχε επιλέξει να μην δημοσιοποιήσει την υπόθεση, προκειμένου, όπως τον είχαν διαβεβαιώσει οι διωκτικές αρχές: «Να διευκολυνθεί η έρευνα και η σύλληψη των υπαιτιών».

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κατατεθεί νέα μήνυση στην Εισαγγελία Αθηνών με όλα τα νεότερα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η έρευνα του pronews.gr για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, αλλά και για την δημιουργία του pronews.gr.com, το οποίο είχε δημιουργήσει η παρακρατική ομάδα του Predator.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα του pronews.gr και τριών ειδικών στους οποίους απευθυνθήκαμε τα συμπεράσματα σε ότι αφορά τον τρόπο παρακολούθησης μας ή χρήσης παρόμοιου domain-δολώματος για να μπορούν να παγιδεύουν τα τηλέφωνα των στόχων, ήταν τα εξής

  • «Νόμιμες» ή για να είμαστε ακριβέστεροι, νομότυπες «επίσημες» επισυνδέσεις δηλαδή οργανικές παρακολουθήσεις της ΕΥΠ
  • Χρήση spyware Predator, επίσης από την ΕΥΠ. Και ας λένε ότι δεν έχει αγοράσει η ΕΥΠ το Predator. Η ΕΥΠ με τα μυστικά κονδύλια, έχει αγοράσει και το Predator και άλλα τουλάχιστον δύο συστήματα παρακολουθήσεων. Κατ’αρχήν λόγω λόγω κόστους αγοράς είναι αδύνατον να το είχε προμηθευτεί ιδιώτης. Υπάρχει μία εγκατάσταση της ΕΥΠ δίπλα στην ΣΔΑΜ στην Αγία Παρασκευή και εκεί γίνονται όλα τα «βρώμικα» κόλπα. Πώς λειτουργούσε -και λειτουργεί- το Predator: Έβαζαν ως «δόλωμα» ειδήσεις πλαστών ιστοσελίδων με ελαφρά παραποιημένα domain, όπως του pronews.gr.com, ο χρήστης πατούσε επάνω στο link που του έστελναν και αυτομάτως χωρίς να το καταλάβει, επέτρεπε την είσοδο του Predator στο κινητό του!
  • Mε εγκατάσταση σύνδεσης-καθρέφτη μέσα στο κινητό του χρήστη! Με την σύνδεση ενός δεύτερου αριθμού μπορούσαν να μπαίνουν οριζοντίως όχι μόνο στις εφαρμογές, αλλά και σε όλες τις λειτουργίες του κινητού.

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης και κανένα περιθώριο αμφιβολίες του τι συνέβαινε.

Υπήρχαν περίπου 500 κινητά-βασικοί στόχοι πολιτικών, εκδοτών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και χιλιάδων άλλων γύρω από αυτούς που κτυπήθηκαν από την κυβέρνηση.

Βάσει των στοιχείων της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έγιναν μόνο στα έτη 2019 και 2020 πάνω από 25.000 «επισυνδέσεις» για λόγους εθνικής ασφάλειας κατόπιν αντίστοιχων εισαγγελικών παραγγελιών.

Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι παρακολουθήσεις μέσω Predator, ούτε με την μέθοδο «εμφύτευσης» άλλου αριθμού που σάρωνε το εσωτερικό των συσκευών, υποκλέπτοντας μηνύματα, φωτογραφίες, κωδικούς, επαφές κλπ.

Η δράση της ομάδας του Predator ξεκίνησε να γίνεται τον Μάϊο του 2020. 

Κατ’αρχήν να δούμε τι επιτυγχάνει το Predator.

Βασικά μετατρέπει  μετατρέπει το κινητό σε εξελιγμένη συσκευή παρακολούθησης:

  • Είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στην κινητή [τηλεφωνική] συσκευή του στόχου. Το Predator επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών [passwords], αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή.
  • Το Predator μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης [screen captures], να καταγράφει τις καταχωρήσεις του χρήστη [στο κινητό του], καθώς επίσης μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο.
  • Επιτρέπει επίσης στον χειριστή του να καταγράφει γραπτά μηνύματα που αποστέλλονται ή λαμβάνονται, συμπεριλαμβανομένων αυτών που στέλνονται μέσω «κρυπτογραφημένων εφαρμογών» ή εφαρμογών που επιτρέπουν την εξαφάνιση των μηνυμάτων, όπως είναι το WhatsApp ή το Telegram καθώς επίσης απλών και VoIP τηλεφωνικών κλήσεων (συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω “κρυπτογραφημένων” εφαρμογών)».

Με άλλα λόγια, αυτοί που έχουν μολύνει το κινητό ενός στόχου μπορούν να παρακολουθούν από προσωπικές στιγμές του ατόμου με την οικογένεια και τους κοντινούς του ανθρώπους, μέχρι εμπιστευτικές επαγγελματικές συνομιλίες.

Πώς εγκαθιστούσαν το Predator

Τον Ιούλιο του 2020, αγοράζονται τα πρώτα δύο domain-παγίδα με σκοπό να αποσταλούν από αγνώστους σε υποψήφιους στόχους παρακολούθησης του Pretador, συνοδευόμενα από ένα προσωποποιημένο μήνυμα προκειμένου να τους παρακινήσουν να πατήσουν πάνω στο ψευδεπίγραφο link και να μολύνουν εν αγνοία τους το κινητό τους.

Όπως έγινε στην περίπτωση της ομολογούμενης πλέον παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, όπου χρησιμοποίησαν το πρώτο πλαστό domain με αναγραμματισμό της δικαστικού περιεχομένου ιστοσελίδας edolio5.blogspot.com, σε blogspot.edolio5.com, όπου του έστειλαν σε email με λογισμικό παρακολούθηση και το ίδιο έκαναν και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, στέλνοντας του το ίδιο email αλλά αυτός δεν το άνοιξε σε αντίθεση με τον δημοσιογράφο Θ.Κουκάκη.

Στη λίστα των ψεύτικων domain, πρώτη θέση με διαφορά έχουν παραλλαγές ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, θεματικών ιστοσελίδων, εμπορικών σελίδων κλπ. τα οποία στέλνονταν σε στόχους που είχαν συγκεκριμένα ενδιαφέροντα: Π.χ. το pronews.gr.com, το έστελναν σε «στόχους» που θεωρούσαν ότι είχαν αυξημένο ενδιαφέρον για το παρασκήνιο της πολιτικής, τα κυβερνητικά σκάνδαλα, την γεωστρατηγική, τα εξοπλιστικά θέματα κλπ.

Οι χρήστες κινητών-στόχοι ελάμβαναν ένα μήνυμα: «Κοίτα να δεις τι αποκαλύπτει το pronews.gr (.com)» και όσοι δεν πρόσεχαν ότι είχε προστεθεί το .com, το άνοιγαν και αυτομάτως κατέβαζαν το Predator στο κινητό τους και ξεκινούσε η παρακολούθησή τους!

Η ημερομηνία «στησίματος» του κάθε domain –που έγινε σύμφωνα με πληροφορίες του inside story από μία μικρή πόλη της Τσεχίας, όπου εργάζεται ένας Ισραηλινής καταγωγής «μηχανικός» για τη δουλειά αυτή– προκύπτει από το πότε κατοχυρώθηκε το κάθε domain ή εναλλακτικά από το πότε εκδόθηκε το πιστοποιητικό του (domain certificate).

Τα δε links που αποστέλλονται, με βάση πληροφορίες του inside story στήνονται σε συνεργασία με τον άνθρωπο στην Τσεχία, αλλά όπως αναφέρουν οι δικές μας πληροφορίες η βάση όλα δείχνουν ότι ήταν το «υποκατάστημα» της ΕΥΠ στην Γραβιάς 4 της Αγίας Παρασκευής.

Από την κοινή αρχιτεκτονική των πλαστών site, αλλά και τη διαφήμιση των μολύνσεων στο δημόσια προσβάσιμο υλικό της εταιρείας, προκύπτει ότι η δημιουργία του λογισμικού και η διείσδυση στη συσκευή (μόλυνση) πωλούνται ως ενιαία υπηρεσία και κοστίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ (περίπου δέκα).

Τα domain, nissan.gr[.]com, bmw.gr[.]com και suzuki.gr[.]com τα έστελναν σε οικονομικούς στόχους που ήξεραν ότι τους ενδιέφερε η κίνηση στην αγορά αυτοκινήτου.

Στον κατάλογο εμφανίζονται και κάποιες ιστοσελίδες πιο εστιασμένες γεωγραφικά, όπως το orchomenos.news, το politika[.]bid (μοιάζει με το politikalesvos[.]gr) και stonisi[.]news., που τα έστελναν σε άτομα με καταγωγή ή οικονομικά-πολιτικά ενδιαφέροντα από αυτές τις περιοχές.

Ιστοσελίδες με αθλητικού περιεχομένου θέματα π.χ. το paok-24[.]com (η μοναδική αθλητική ομάδα του καταλόγου) την έστελναν σε παράγοντες της Βορείου Ελλάδος.

Ένα από τα site που παραποιήθηκαν για να ξεγελάσουν τους εν δυνάμει στόχους είναι και το kranosgr.com (που το έκαναν kranos.gr[.]com), μια ενημερωτική ιστοσελίδα που απευθύνεται σε στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, με τα οποία παγίδευαν στρατιωτικούς!

Στο πλέγμα των ψεύτικων domains υπάρχουν και αρκετά που παραπέμπουν σε πολύ γνωστούς παρόχους υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα η Viva (viva[.]gr[.]com), η Cosmote (ebill[.]cosmote[.]center ​), η Uber (ube[.]gr[.]com) και το youtube (youtube[.]gr[.]live).

Το μήνυμα, που στάλθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, στον Ανδρουλάκη έγραφε, «Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε» και συνοδευόταν από ένα λινκ, το οποίο ο Ανδρουλάκης λέει ότι δεν πάτησε.

Το link ήταν ο αναγραμματισμός του edolio5.blogspot.com, που του έστειλαν από υπαρκτό κινητό μιας γυναίκας που φυσικά δεν το γνώριζε!

Είναι προφανές ότι αυτοί που το έκαναν χρησιμοποίησαν μία τυχαία συνδρομήτρια, στα απεσταλμένα μηνύματα της οποίας δεν εμφανίστηκε ποτέ το SMS-δόλωμα.

Ο έλεγχος στο κινητό του Ανδρουλάκη έγινε από την Υπηρεσία Ψηφιακής Ασφάλειας (CERT) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το τετρασέλιδο πόρισμα , περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία ελέγχου και φέρει τον τίτλο «Έλεγχος ρουτίνας: Κρίσιμη ανίχνευση».

Το CERT λέει ότι πραγματοποιήθηκαν τρεις έλεγχοι στη συσκευή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Στις 28 Ιουνίου 2022, υπήρξε η πρώτη ενημέρωση για τον εντοπισμό του ύποπτου μηνύματος, μετά τον προληπτικό έλεγχο που έγινε στις Βρυξέλλες από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το γραπτό μήνυμα που έχει σταλεί στις 14:01 της 21ης Σεπτεμβρίου 2021, περιείχε τον σύνδεσμο “blogspot.edolio5.com”, ήταν δηλαδή ένας αναγραμματισμός, του “edolio5.blogspot.com”. Ωστόσο αυτός ο σύνδεσμος δεν οδηγούσε σε κάποια ιστοσελίδα. Ήταν συνδεδεμένος με το λογισμικό κατασκοπίας Predator.

Μετά τον εντοπισμό, η Υπηρεσία Ψηφιακής Ασφάλειας παρέλαβε τη συσκευή, δημιούργησε ψηφιακό αντίγραφό της και ανέλαβε τον δεύτερο διαγνωστικό έλεγχο. Σε αυτόν ερευνήθηκε το κατά πόσο το λογισμικό κατασκοπίας εγκαταστάθηκε τελικά στη συσκευή.

Η σάρωση του κινητού επιβεβαίωσε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είχε πατήσει ποτέ τον σύνδεσμο, επομένως απέτρεψε την εγκατάσταση του Predator, αλλά αυτό δεν τον έσωσε:

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022, πραγματοποιήθηκε η τρίτη και τελευταία σάρωση στη συσκευή. Αυτήν τη φορά ερευνήθηκαν τα αρχεία καταγραφής σφαλμάτων. Πρόκειται για αρχεία που δημιουργούνται αυτόματα σε μια συσκευή, όταν κατά τη διάρκεια της καθημερινής χρήσης παρουσιάσει κάποια δυσλειτουργία.

Τα συγκεκριμένα αρχεία παραμένουν στη συσκευή, ώστε να μπορούν μελλοντικά να ερευνηθούν και να γίνει διάγνωση του προβλήματος.

Υπήρχαν δέκα τέτοια στο iPhone του Ανδρουλάκη και ερευνήθηκαν όλα από τους τεχνικούς της υπηρεσίας. Ήταν «καθαρά» και χωρίς ένδειξη μόλυνσης.

Το τελικό πόρισμα, συντάχθηκε στις 11 Ιουλίου και ξεκαθαρίζει πως υπήρξε χωρίς αμφιβολία προσπάθεια εγκατάστασης του Predator στο κινητό.

Δηλαδή τον Ανδρουλάκη τον είχαν παγιδέψει με όλους τους τρόπους: Και απ’ευθείας η ΕΥΠ με τη νομότυπη παρακολούθηση και προσπάθησαν μέσω του Predator!

Ας δούμε τις πλαστές σελίδες ανά κατηγορία:

ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Για το pronews.gr χρησιμοποιούσαν τα:

pronews.gr.com

pro-news.gr

Για το protothema.gr χρησιμοποιούσαν το

protothema.live

Για το kathimerini.gr χρησιμοποιούσαν το

Kathimerini.news

Αντίστοιχα χρησιμοποιούσαν και τις εξής πλαστές ιστοσελίδες:

tovima.live

zougla.gr.com

zougla.news

cnn.gr.com

news beast.gr.com

efsyn.onlin

altsantiri.news

enikos.news

ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΧΟΥΣ

adservices.gr.com

bi. tly.gr.com

ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΘΕΜΑΤΑ

blogspot.edolio5.com

ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ferrari.gr.com

bmw.gr.com

citroen.gr.com

nissan.gr.com

suzuki.gr.com

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

fimes.gr.com

flash.gr.com

heiiasjournai.com

hellasjournal.company

hellasjournal.website

hempower.shop

inews.gr.com

insider.gr.com

crash on Iine.site

ebill.cosmote.center

itcgr.live

ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕ ΓΕΝΙΚΕΣ Ή GOSSIP ΕΙΔΗΣΕΙΣ

koulouri.live

kranos.gr.com

live24.gr.com

nassosblog.gr.com

ereportaz.news

espressonews.gr.com

ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

vouliwatch.gr.com

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ:

onlineservices.gr.com

orchomenos.news

paok-24.com

politika.bid

sepenet.gr.com

stonisi.news

tiny.gr.com

tly.gr.com

ube.gr.com

viva.gr.com

yout.ube.gr.com

youtube.gr.live

insurance.gr.com

Να σημειώσουμε, ότι την πρώτη βασική έρευνα την έκαναν οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου, με τη βοήθεια δύο εξειδικευμένων τεχνικών απέδειξαν ότι πώς στήθηκε ο ιστός με σκοπό να μολύνει κινητά τηλέφωνα υποψήφιων στόχων με ένα σύγχρονο λογισμικό κατασκοπίας με την ονομασία Predator (αρπακτικό), όπως έγινε στην περίπτωση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Αποκάλυψαν ότι τον Ιούλιο του 2020, αγοράζονται τα πρώτα δύο domain-παγίδα με σκοπό να αποσταλούν από αγνώστους σε υποψήφιους στόχους παρακολούθησης, συνοδευόμενα από ένα προσωποποιημένο μήνυμα προκειμένου να τους παρακινήσουν να πατήσουν πάνω στο ψευδεπίγραφο link και να μολύνουν εν αγνοία τους το κινητό τους.

Ανάμεσά τους, όπως προείπαμε και μία παραλλαγή του pronews.gr, το οποίο έχει την ονομασία pronews.gr.com!

Με βάση την ανάλυση του εξειδικευμένου τεχνικού, υπάρχουν κάποιοι κομβικοί μήνες στην οικοδόμηση αυτού του πλέγματος από domains.

Τα περισσότερα (συνολικά 11) στήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020, επτά τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς και από πέντε τον Ιανουάριο, τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο του 2021.

Η δράση της ΕΥΠ

Η ΕΥΠ διαθέτει ιδιαίτερα σύγχρονη τεχνολογία παρακολούθησης στη διάθεσή με την παραλαβή ειδικού εξοπλισμού μετά το 2019.

Ένα από τα συστήματα παρακολούθησης κόστισε αρκετά εκατομμύρια ευρώ και έχει δυνατότητα παρακολούθησης 3.000 τηλεφώνων, που βρίσκονται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων.

Εκτός από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις κινητών και σταθερών έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει εικόνα, MMS, φαξ, e-mail και τηλεδιασκέψεις. Το σύστημα αγοράστηκε από γερμανική εταιρεία.

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

14 σχόλια:

  1. Ο Μητσοτάκης κατήργησε την υποχρέωση της ΕΥΠ να ενημερώνει όποιον παρακολουθείται.
    Η κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί το κοινό αίσθημα με τις αποφάσεις της αναφορικά με τις παρακολουθήσεις που έκανε η ΕΥΠ στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν.Ανδρουλάκη, αλλά και σε πολλά ακόμη πρόσωπα, καθώς πέρασε αργά το βράδυ της Τρίτης τροπολογία η οποία επί της ουσίας καταργεί την υποχρέωση της ΕΥΠ να ενημερώνει όποιον παρακολουθείται για τον λόγο και τα αποτελέσματα.


    Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τις επείγουσες διατάξεις που αφορούν την ΕΥΠ χωρίς να καταργεί την τροπολογία της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία δεν έχει δικαίωμα όποιος παρακολουθείται να ενημερώνεται σχετικά μετά το πέρας της παρακολούθησης.

    ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολιάζουν επικριτικά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατάθεσε η κυβέρνηση, εγκαλώντας το Μαξίμου που δεν ενισχύει τη διαφάνεια, παρά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει.
    Το κόμμα της Κουμουνδούρου σημειώνει πως ο πρωθυπουργός «αποφεύγει με κάθε τρόπο την λογοδοσία στη Βουλή, αφού αρνήθηκε τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να επανέλθει το Κοινοβούλιο σε κανονική λειτουργία καθώς και να συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να προστατέψει τους Δημητριάδη και Κοντολέων και να προστατευτεί και ο ίδιος. Όλα αυτά για να φέρει νύχτα χωρίς καμιά διαβούλευση και έλεγχο Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ με την οποία διατηρεί ανέπαφο το καθεστώς αδιαφάνειας στη λειτουργία της. Διατηρεί τον έλεγχο της ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο και την επιλογή του επικεφαλής της από τον πρωθυπουργό προσθέτοντας μόνο μια απλή γνωμοδότηση της Βουλής. Δεν καταργεί την κατάπτυστη και ένοχη τροπολογία της κυβέρνησης του με την οποία δεν επιτρέπει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες για την άρση του απόρρητου της επικοινωνίας τους. Δεν την καταργεί για να αφήσει στο σκοτάδι όσα εγκληματικά έχει κάνει σε βάρος των πολιτών και των πολιτικών που παρακολουθούσε».


    Και καταλήγει: «Μπορεί για την ”ενημέρωση 108” ο κ. Μητσοτάκης να έκανε ”μεγάλες τομές’’ στην λειτουργία της ΕΥΠ. Η πραγματικότητα, όμως, αποδεικνύει ότι ο κ. Μητσοτάκης, εκτός από επικίνδυνος για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, παραμένει κι ένας κοινός πολιτικός απατεώνας».

    Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε και αφορά την αναμόρφωση του πλαισίου, «δεν είναι μόνο κατώτερη των περιστάσεων, αλλά ασχολείται με τα ελάχιστα και όχι με τα σπουδαία, εισάγοντας μόνο τον δεύτερο εισαγγελέα για την συνέγκριση μιας παρακολούθησης, τον οποίο είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018» επισημαίνει η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη.

    «Όμως», τονίζει, «για το σημαντικότερο θέμα, της σύνδεσης των αποφάσεων παρακολουθήσεων με την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), μέσω της υποχρέωσης της ΕΥΠ να κοινοποιεί τα στοιχεία του παρακολουθούμενου και τους λόγους παρακολούθησης στην ανεξάρτητη αρχή, ούτε κουβέντα. Αυτό όμως είναι το καθοριστικό στοιχείο, που αποδεικνύει την μνημειώδη υποκρισία του κ. Μητσοτάκη, καθώς με τροπολογία της νύχτας κατήργησε την υποχρέωση της ΕΥΠ προς την ΑΔΑΕ πριν λίγους μήνες ο ίδιος, προφανώς για να έχει την άνεση της απόλυτης ασυδοσίας στις παρακολουθήσεις και για να συγκαλύψει την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη που ήδη γνώριζε».


    Συνεχίζει λέγοντας πως: «Από την ΑΔΑΕ και την παρέμβασή της, προέκυψαν τα στοιχεία και αναγκάστηκε ο κ. Μητσοτάκης να ομολογήσει την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, εκτός από το Predator και από την ΕΥΠ». Και καταλήγει: «Ας σοβαρευτούν επιτέλους και ας σταματήσουν να μοιράζουν χάντρες και καθρεφτάκια. Παίζουν με τους θεσμούς, κουρελιάζουν τη Δημοκρατία, δηλητηριάζουν τη χώρα και συνεχίζουν με θράσος, χωρίς να έχουν επίγνωση των ολέθριων επιλογών τους. Μόνοι τους έχουν ήδη πάρει το δρόμο…».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 15.475 τηλέφωνα παρακολούθησε το 2021 η ΕΥΠ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ε.Π.Ε.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ισραηλινά ΜΜΕ: «Η NSO έχει πουλήσει το Pegasus σε 22 πελάτες στην ΕE και δεν είναι η μόνη – Έχει πουληθεί και στην Ελλάδα».
    Εκπρόσωποι της επιτροπής επισκέφθηκαν το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες για να ενημερωθούν σε βάθος για την τοπική βιομηχανία κυβερνοπολέμου και πραγματοποίησαν συζητήσεις με υπαλλήλους της NSO, εκπροσώπους του Υπουργείου Άμυνας και τοπικούς εμπειρογνώμονες. Μεταξύ των μελών της επιτροπής ήταν και ένας Καταλανός βουλευτής του οποίου το κινητό τηλέφωνο παραβιάστηκε από πελάτη της NSO.
    Η επιτροπή συστάθηκε μετά τη δημοσίευση του Project Pegasus πέρυσι και στόχος της είναι να δημιουργήσει πανευρωπαϊκούς κανονισμούς για την απόκτηση, την εισαγωγή και τη χρήση λογισμικού κυβερνοπολέμου όπως το Pegasus.

    Όσο όμως τα μέλη της επιτροπής βρίσκονταν στο Ισραήλ, και ιδιαίτερα μετά την επιστροφή τους στις Βρυξέλλες, αποκαλύφθηκε ότι και στην Ευρώπη υπάρχει μια καλά αναπτυγμένη βιομηχανία κυβερνοπολέμου – και πολλοί από τους πελάτες της είναι ευρωπαϊκές χώρες.

    Το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρείας και τα ανταγωνιστικά προϊόντα καθιστούν δυνατή τη μόλυνση του κινητού τηλεφώνου του θύματος της παρακολούθησης και στη συνέχεια δίνουν τη δυνατότητα στον χειριστή να κρυφακούει συνομιλίες, να διαβάζει εφαρμογές με κρυπτογραφημένα μηνύματα και να παρέχει πλήρη πρόσβαση στις επαφές και τα αρχεία της συσκευής, καθώς και τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει γύρω από το κινητό τηλέφωνο, χρησιμοποιώντας την κάμερα και το μικρόφωνο.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Ισραήλ, οι Ευρωπαίοι βουλευτές θέλησαν να μάθουν την ταυτότητα των πελατών της NSO στην Ευρώπη επί του παρόντος και με έκπληξη ανακάλυψαν ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ είχαν συμβάσεις με την εταιρεία: Σύμφωνα με την απάντηση της NSO στις ερωτήσεις της επιτροπής, 14 χώρες έχουν συνεργαστεί με την NSO στο παρελθόν και τουλάχιστον 12 εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την Pegasus για τη νόμιμη υποκλοπή κλήσεων κινητής τηλεφωνίας.

    Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών, η εταιρεία εξήγησε ότι επί του παρόντος η NSO συνεργάζεται με 22 «τελικούς χρήστες» – οργανισμούς ασφαλείας και πληροφοριών και αρχές επιβολής του νόμου – σε 12 ευρωπαϊκές χώρες. Σε ορισμένες από τις χώρες υπάρχουν περισσότεροι του ενός πελάτες.


    Το συμβόλαιο δεν είναι με τη χώρα, αλλά με τον εκάστοτε οργανισμό, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Haaretz. Στο παρελθόν, όπως έγραψε η NSO στην επιτροπή, η εταιρεία συνεργαζόταν με δύο επιπλέον χώρες – αλλά οι δεσμοί με αυτές διακόπηκαν.

    Η NSO δεν αποκάλυψε ποιες χώρες είναι ενεργοί πελάτες και με ποιες δύο χώρες η σύμβαση είχε παγώσει. Πηγές στον τομέα του κυβερνοχώρου υπολογίζουν ότι οι χώρες αυτές είναι η Πολωνία και η Ουγγαρία, οι οποίες πέρυσι αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο των χωρών στις οποίες το Ισραήλ επιτρέπει την πώληση επιθετικού κυβερνοχώρου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Ορισμένα από τα μέλη της επιτροπής πίστευαν ότι η Ισπανία μπορεί να έχει παγώσει μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης των ηγετών των Καταλανών αυτονομιστών, αλλά πηγές στον τομέα εξήγησαν ότι η Ισπανία, η οποία θεωρείται νομοταγής χώρα, εξακολουθεί να βρίσκεται στον κατάλογο των εγκεκριμένων χωρών του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας. Οι πηγές πρόσθεσαν ότι μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, το Ισραήλ, η NSO και μια άλλη ισραηλινή εταιρεία που εργάζεται στην Ισπανία ζήτησαν εξηγήσεις από τη Μαδρίτη – και τους υποσχέθηκαν ότι η χρήση των ισραηλινών συσκευών έγινε νόμιμα.


    Οι πηγές υποστηρίζουν ότι η σύμβαση μεταξύ των ισραηλινών εταιρειών και της ισπανικής κυβέρνησης δεν διακόπηκε. Εν τω μεταξύ, στην Ισπανία αποκαλύφθηκε ότι οι επιχειρήσεις hacking -όσο προβληματικές και αν είναι από πολιτική άποψη- έγιναν νόμιμα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Σύμφωνα με την Haaretz, η αποκάλυψη της κλίμακας της δραστηριότητας της NSO στην Ευρώπη ρίχνει φως στην λιγότερο σκοτεινή πλευρά της επιθετικής βιομηχανίας του κυβερνοχώρου: Δυτικές χώρες που λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο και τη δικαστική εποπτεία των υποκλοπών πολιτών, σε αντίθεση με δικτατορίες που χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες κρυφά εναντίον αντιφρονούντων. Η NSO, άλλες ισραηλινές εταιρείες και νέοι ευρωπαίοι πάροχοι ανταγωνίζονται για μια αγορά νόμιμων πελατών – μια εργασία που συνήθως δεν συνεπάγεται αρνητική δημοσιότητα.


      Αυτός ο τομέας, που ονομάζεται νόμιμη υποκλοπή, έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια την οργή εταιρειών τεχνολογίας όπως η Apple (κατασκευαστής του iPhone) και η Meta (το Facebook είναι ο ιδιοκτήτης του WhatsApp, μέσω του οποίου εγκαταστάθηκε το κατασκοπευτικό λογισμικό).

      Οι δύο αυτές εταιρείες μήνυσαν την NSO για την υποκλοπή τηλεφώνων μέσω των πλατφορμών τους και ηγούνται της μάχης κατά του κλάδου. Ο τομέας προκαλεί επίσης μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη, η οποία έχει ηγηθεί της προσπάθειας μιας ολοκληρωμένης νομοθεσίας για το θέμα της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τις τεχνολογίες αυτές ή τη χρήση τους στην ήπειρο.

      Αναφορά στην Ελλάδα
      Η ισραηλινή εφημερίδα αναφέρει ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι η Ελλάδα χρησιμοποίησε λογισμικό παρόμοιο με το Pegasus, με την ονομασία Predator, εναντίον ενός ερευνητή δημοσιογράφου και εναντίον του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η υποκλοπή ήταν νόμιμη και βασίστηκε σε δικαστική εντολή.


      Το Predator κατασκευάζεται από την εταιρεία κυβερνοχώρου Cytrox, η οποία είναι εγγεγραμμένη στη Βόρεια Μακεδονία και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. Η Cytrox ανήκει στον όμιλο Intellexa, ο οποίος ανήκει στον Ταλ Ντιλιάν, πρώην υψηλόβαθμο μέλος της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών.

      Η Intellexa είχε παλαιότερα την έδρα της στην Κύπρο, αλλά μετά από μια σειρά δυσάρεστων περιστατικών μετέφερε τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα,σύμφωνα με το ισραηλινό δημοσίευμα, που προσθέτει πως ενώ η εξαγωγή του Pegasus της NSO εποπτεύεται από το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, η δραστηριότητα της Intellexa και της Cytrox δεν τελεί υπό εποπτεία.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή


    2. Άλλοι κατασκευαστές spyware στην Ευρώπη.
      Στην Ολλανδία, επίσης, έγινε πρόσφατα δημόσια συζήτηση μετά την αποκάλυψη ότι η μυστική υπηρεσία χρησιμοποίησε το Pegasus για να πιάσει τον Ριντουάν Ταγκί, έναν βαρόνο ναρκωτικών που συνελήφθη στο Ντουμπάι και κατηγορείται για 10 συγκλονιστικές δολοφονίες.

      Παρόλο που η χρήση ήταν νόμιμη και ενεργοποιήθηκε εναντίον ενός εγκληματικού στοιχείου, στην Ολλανδία ήθελαν να μάθουν γιατί η μυστική υπηρεσία εμπλέκεται σε μια εσωτερική έρευνα της ολλανδικής αστυνομίας, και μετά την αναφορά υπήρξαν απαιτήσεις για εξέταση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε το κατασκοπευτικό λογισμικό στην Ολλανδία.

      Σύμφωνα με τη Haaretz, μαζί με τις ισραηλινές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ήπειρο, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν αρκετοί κατασκευαστές spyware στην Ευρώπη. Την περασμένη εβδομάδα η Microsoft αποκάλυψε νέο spyware με την ονομασία Subzero, το οποίο κατασκευάζεται από μια αυστριακή εταιρεία με έδρα το Λιχτενστάιν, με την ονομασία DSIRF.

      Σε αντίθεση με την NSO, η οποία περίμενε αρκετά χρόνια για να παραδεχτεί ότι συνεργάζεται με πελάτες στην Ευρώπη, οι Αυστριακοί αντέδρασαν και δύο ημέρες μετά την αποκάλυψη της Microsoft αντέδρασαν σκληρά και εξήγησαν ότι το spyware τους «αναπτύχθηκε αποκλειστικά για επίσημη χρήση σε χώρες της ΕΕ και το λογισμικό δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ καταχρηστικά».

      Στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερες εταιρείες spyware, σύμφωνα με το ισραηλινό δημοσίευμα, που αναφέρει πως πριν από λίγες εβδομάδες οι ερευνητές ασφαλείας της Google αποκάλυψαν νέο spyware με την ονομασία Hermit, το οποίο κατασκευάζεται από μια ιταλική εταιρεία με την ονομασία RSC Labs, διάδοχο της Hacking Team, ενός παλιού και γνωστού ανταγωνιστή, την εσωτερική αλληλογραφία της οποίας εξέθεσε μια τεράστια διαρροή στο Wikileaks το 2015.

      Το Hermit εκμεταλλεύτηκε επίσης μια άγνωστη αδυναμία ασφαλείας για να επιτρέψει την παραβίαση iPhone και συσκευών Android και βρέθηκε σε συσκευές στο Καζακστάν, τη Συρία και την Ιταλία.

      Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένδειξη ότι στους πελάτες της RCS Labs, η οποία εδρεύει στο Μιλάνο με υποκαταστήματα στη Γαλλία και την Ισπανία, περιλαμβάνονται επίσημοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί επιβολής του νόμου. Στην ιστοσελίδα της αναφέρει με υπερηφάνεια πάνω από «10.000 επιτυχημένες και νόμιμες παραβιάσεις στην Ευρώπη», ενώ πρόσθετο λογισμικό κατασκοπείας για κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές αποκαλύφθηκε στο παρελθόν με τις ονομασίες FinFisher και FinSpy.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή


    3. Το 2012 οι New York Times ανέφεραν πώς η αιγυπτιακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη συσκευή, η οποία είχε αρχικά σχεδιαστεί για την καταπολέμηση του εγκλήματος, εναντίον πολιτικών ακτιβιστών.

      Το 2014 το κατασκοπευτικό λογισμικό βρέθηκε στη συσκευή ενός Αμερικανού αιθιοπικής καταγωγής, γεγονός που προκάλεσε υποψίες ότι οι αρχές της Αντίς Αμπέμπα είναι πελάτες του βρετανογερμανικού κατασκευαστή, μιας εταιρείας με την επωνυμία Lench IT Solutions.

      Η ευρωπαία βουλεύτρια Sophie in ‘t Veld, η οποία είναι μέλος της εξεταστικής επιτροπής για το Pegasus, δήλωσε στη Haaretz: «Εάν μία μόνο εταιρεία έχει 14 κράτη μέλη για πελάτες, μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλος είναι ο τομέας συνολικά. Φαίνεται ότι υπάρχει μια τεράστια αγορά για εμπορικό κατασκοπευτικό λογισμικό και οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι πολύ πρόθυμοι αγοραστές. Αλλά είναι πολύ σιωπηλές σχετικά με αυτό, κρατώντας το από το βλέμμα του κοινού».

      Η Haaretz σχολιαζει πως εταιρείες όπως η NSO βρίσκονται σε δίλημμα: Η αποκάλυψη της ταυτότητας των κυβερνήσεων-πελατών που κάνουν νόμιμη χρήση των εργαλείων της θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δημόσιας κριτικής από οργανώσεις όπως το Citizen Lab, τα μέσα ενημέρωσης και τους βουλευτές, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο μελλοντικές συμφωνίες, υπό το πρίσμα της παραβίασης της εμπιστοσύνης και των συμβάσεων απορρήτου με τους πελάτες της.

      «Γνωρίζουμε ότι το λογισμικό κατασκοπείας αναπτύσσεται σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Όχι λιγότερο από την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία», δήλωσε η in ‘t Veld. «Ακόμη και αν το χρησιμοποιούν για νόμιμους σκοπούς, δεν έχουν καμία πρόθεση για περισσότερη διαφάνεια, εποπτεία και διασφαλίσεις.

      Οι μυστικές υπηρεσίες έχουν το δικό τους σύμπαν, όπου δεν ισχύουν οι κανονικοί νόμοι. Σε έναν βαθμό, αυτό συνέβαινε πάντα, αλλά στην ψηφιακή εποχή έχουν γίνει παντοδύναμες, και πρακτικά αόρατες και εντελώς ανεμπόδιστες». Η NSO δεν απάντησε στο αίτημα της Haaretz για σχολιασμό.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  4. Αστυνομικός πραγματοποίησε εκφοβιστικές βολές εναντίον λαθρομεταναστών και οι πανέξυπνοι συνάδελφοί του τον συνέλαβαν. Ζήτω ο Σόρος και ο Καλλέργης.
    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία, χθες το απόγευμα αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας εντόπισαν ομάδα περίπου 30 ατόμων (διακινητές και διακινούμενους μη νόμιμους μετανάστες) να αποβιβάζονται από σταθμευμένο Ι.Χ.Φ. όχημα, το οποίο προηγουμένως κινείτο στην παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

    Κατά την αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και σύλληψη των ατόμων, αστυνομικός πραγματοποίησε βολές εκφοβισμού, με συνέπεια τον τραυματισμό δύο αλλοδαπών.

    Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, συνολικά εννέα αλλοδαποί συνελήφθησαν, μεταξύ αυτών και οι δύο τραυματίες.

    Σημειώνεται πως και ο αστυνομικός που πυροβόλησε συνελήφθη. Σε βάρος του σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία και οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ παράλληλα κινείται η διαδικασία για τη διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης.

    Η ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης αναφέρει:

    “Χθες Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022 και ώρα 18:00, σε δασική περιοχή μεταξύ των οικισμών Φωλιάς και Σιδηροχωρίου στην Καβάλα, αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας εντόπισαν ομάδα τριάντα περίπου ατόμων(διακινητές και διακινούμενους μη νόμιμους μετανάστες) να αποβιβάζονται από σταθμευμένο Ι.Χ.Φ. όχημα, το οποίο προηγουμένως κινούταν στην παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας.

    Ακολούθησε επιχείρηση για την ακινητοποίηση των ατόμων, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας αστυνομικός πραγματοποίησε βολές εκφοβισμού. Από την περαιτέρω εξέλιξη του περιστατικού συνελήφθησαν εννέα μη νόμιμοι μετανάστες, για δύο από τους οποίους προέκυψε ότι είχαν τραυματισθεί στον δεξί ώμο και δεξί βραχίονα, αντίστοιχα, από τους πυροβολισμούς.

    Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Καβάλας, για παροχή πρώτων βοηθειών.

    Για τον τραυματισμό των αλλοδαπών συνελήφθη ο εμπλεκόμενος αστυνομικός σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία και οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ παράλληλα κινείται η διαδικασία για τη διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης.
    Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Καβάλας”.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αριθμός-ρεκόρ εβραίων που μεταναστεύουν στο Ισραήλ από Ουκρανία και Ρωσία.
    Τριπλάσιοι σε σχέση με το 2019.
    Περισσότεροι από 31.000 άνθρωποι από την Ουκρανία και τη Ρωσία έχουν μεταναστεύσει στο Ισραήλ από τον Φεβρουάριο, μια τεράστια αύξηση σε σχέση με παρόμοια προπολεμική περίοδο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.


    Μεταξύ 24ης Φεβρουαρίου και 31ης Ιουλίου, το Ισραήλ δέχθηκε 12.175 νέους μετανάστες από την Ουκρανία και 18.891 από τη Ρωσία, ανέφερε η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία, επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης.


    Το ποσοστό είναι κατά 318% υψηλότερο σε σχέση με παρόμοια περίοδο το 2019, όταν έφτασαν συνολικά 9.774 νέοι μετανάστες από τις δύο χώρες.

    Οι περισσότεροι από τους μετανάστες από τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι Εβραίοι, ωστόσο ορισμένοι μπορεί να έχουν στενούς συγγενείς που είναι Εβραίοι. Σύμφωνα με τον Νόμο της Επιστροφής του Ισραήλ, ένα άτομο χρειάζεται τουλάχιστον έναν Εβραίο παππού ή γιαγιά για να δικαιούται άμεση υπηκοότητα.

    Περίπου το 63% των Ουκρανών μεταναστών είναι γυναίκες, ενώ εκείνοι από τη Ρωσία κατανεμήθηκαν σε μεγάλο βαθμό ομοιόμορφα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

    Το Ισραήλ έχει μεγάλο ρωσόφωνο πληθυσμό άνω του 1,3 εκατομμυρίου – περίπου το 15% του πληθυσμού.


    Η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε επίσης ότι το 2021, η μετανάστευση στο Ισραήλ – που στα εβραϊκά ονομάζεται Αλιγιά – αυξήθηκε σχεδόν κατά 30% από το 2020 σε 25.497. Οι μισοί από τους μετανάστες προέρχονταν από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, κυρίως από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Περίπου το 14% από κάθε πλευρά – ή περίπου 3.500 – προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.
    Το 2019, τον τελευταίο χρόνο πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, το Ισραήλ κατέγραψε 33.247 μετανάστες.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρόταση Ισραηλινών για εξοπλισμένα UAV Heron σε Ελλάδα και Τσεχία. https://youtu.be/KWGYbmbf5w0
    Ανοικτή προσφορά για παράδοση δύο ακόμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών Heron και τον εξοπλισμό τους με βλήματα αέρος-εδάφους, υπέβαλαν οι Ισραηλινοί στην Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet.gr.


    Η Ελλάδα έχει ήδη με leasing κάποια από αυτά και σίγουρα η απόκτηση δυνατότητας προσβολής στόχων εδαφών ή επιφανείας θα πολλαπλασιάσει τις ικανότητες υποστρατηγικού πλήγματος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

    Η πρόταση των Ισραηλινών μελετάται από το ΓΕΕΘΑ.

    Οι ανάγκες της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι για τουλάχιστον 24 μαχητικά UAV.

    Το drone Heron διαθέτει μέγιστο χρόνο πτήσης έως και 45 ώρες, μέγιστο ύψος 35.000 πόδια (10,5 χιλιόμετρα) και χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου έως 470 κιλά (1.034 λίβρες).

    Σύμφωνα δε με πληροφορίες οι Ισραηλινοί έχουν καταθέσει πρόταση και στην Τσεχία για την αγορά τριών ακόμα Heron, συμπεριλαμβανομένων σταθμών ελέγχου εδάφους, τερματικών δεδομένων και εμπορευματοκιβωτίων.


    Η απόκτηση έρχεται ως μέρος του «Capability Building Concept» του τσεχικού Στρατού, μιας πρωτοβουλίας για τη δημιουργία των δυνατοτήτων των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) της υπηρεσίας για εναέρια αναγνώριση, υποστήριξη μάχης και προστασία μονάδων εδάφους.

    Το υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας εξήγησε ότι επέλεξε το Heron ως αποτέλεσμα πρόσφατων διαβουλεύσεων με την αγορά σχετικά με το ποιο drone θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις του τσεχικού Στρατού.

    Η Τσέχα υπουργός Άμυνας Jana Černochová εξήγησε ότι η τσεχική και η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκονται σε άμεσες συμφωνίες μεταξύ τους. «Θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε μακροπρόθεσμη συνεργασία και να διασφαλίσουμε τη λειτουργία, τις επισκευές και την προμήθεια ανταλλακτικών για τον παρεχόμενο στρατιωτικό εξοπλισμό καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του», πρόσθεσε.


    «Το επιλεγμένο σύστημα αντιστοιχεί περισσότερο στην αναμενόμενη χρήση εντός του στρατού και πληροί τις μελλοντικές απαιτήσεις για πλήρη χρήση, τόσο στην επικράτεια της Τσεχικής Δημοκρατίας ως μέρος εκπαίδευσης όσο και για πιθανή χρήση ως μέρος υποστήριξης μονάδων σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό», είπε ο συνταγματάρχης Pavel Nakládal.
    Ζ.Π.


    Το επόμενο βήμα είναι οι διαπραγματεύσεις «με στόχο την επίτευξη της χαμηλότερης δυνατής τιμής» και τη συντομότερη δυνατή ημερομηνία παράδοσης, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

    Το UAV Heron

    Αναπτύχθηκε από την Israel Aerospace Industries, το Heron είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεσαίου υψομέτρου μεγάλης αντοχής (MALE) «για στρατηγικές και τακτικές αποστολές», σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σκοπιανοί: «Πραγματοποιούμε έναν στρατηγικό στόχο, είσοδο στην ΕΕ ως ‘Μακεδόνες’».
    «Σε πέντε χρόνια, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση της Μακεδονίας» – SDSM, κατάφερε να πραγματοποιήσει τους δύο μεγαλύτερους στρατηγικούς στόχους του κράτους.


    Μέσα από μια υπεύθυνη, πολιτειακή προσέγγιση, καταφέραμε να άρουμε όλα τα εμπόδια και τα Σκόπια έγινε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.

    Μετά από 17 χρόνια υποψηφιότητας, επιτέλους και επάξια ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε στη σημερινή (χθεσινή) συνέντευξη Τύπου ο βουλευτής του SDSM, Ντάρκο Καέφσκι.

    Σύμφωνα με αυτόν «όλα αυτά τα πετύχαμε με τη διατήρηση της μακεδονικής γλώσσας σε καθαρή διατύπωση, με προστατευμένη μακεδονική ταυτότητα αναγνωρισμένη από όλο τον κόσμο. Μπαίνουμε στην ΕΕ ως ‘Μακεδόνες’ που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα και αυτό φαίνεται ήδη από την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη και από τη διαδικασία ελέγχου».

    «Τώρα που έπεσε η σκόνη από την υστερία, είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα ψέματα του VMRO-DPMNE για δήθεν κίνδυνο της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας απέτυχαν.

    Δεν υπάρχει αφομοίωση και εκβουλγαρισμός με τους οποίους το VMRO-DPMNE και ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι τρόμαξαν το κοινό. Όμως, παρά το γεγονός ότι όλα τα ψέματά τους έχουν διαψευσθεί, από το Λευκό Παλάτι συνεχίζουν να διαδίδουν ψέματα και να επινοούν σχέδια», λέει ο Καέφσκι.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σαν σήμερα ο Τάσσος Ισαάκ δολοφονείται βάναυσα από τους Τούρκους στη Δερύνεια. ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΒΟΛΤΕΣ ΜΕ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ.
    Ήταν 11 Αυγούστου του 1996, όταν ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ λιντσάρεται μέχρι θανάτου από τούρκους, στη «Νεκρή Ζώνη» κοντά στη Δερύνεια κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης μοτοσικλετιστών.

    Η Kυπριακή Oμοσπονδία Mοτοσικλετιστών είχε οργανώσει αντικατοχική πορεία με αφετηρία το Βερολίνο και τερματισμό την κατεχόμενη Κερύνεια, με 200 μοτοσυκλέτες από 12 ευρωπαϊκές χώρες. Αφορμή της εκδήλωσης ήταν η 22η επέτειος από την Τούρκικη εισβολή.

    Στις 2 Αυγούστου η πορεία ξεκίνησε. Πέρασαν μέσα από 7 χώρες διανύοντας 25000 χιλιόμετρα….

    Oι μοτοσικλετιστές ακολούθησαν μια μεγάλη διαδρομή μέσα από χώρες της Eυρώπης για να καταλήξουν στην Kύπρο στις 10 Αυγούστου ενώνοντας τις δυνάμεις τους με ντόπιους μοτοσυκλετιστές. Κατόπιν όμως διεθνών και τοπικών πιέσεων, η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών ακυρώνει το σκέλος της διαμαρτυρίας εντός της Κύπρου, διοργανώνοντας εναλλακτικά την κεντρική της εκδήλωση στο Μακάριο Στάδιο το πρωί της Κυριακής 11 Αυγούστου.

    Μία ομάδα μοτοσικλετιστών αναμεσά τους και ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ, διαφώνησε με την απόφαση της Ομοσπονδίας συνεχίζοντας κανονικά το πλάνο της πορείας τους προς τα κατεχόμενα.

    Κατευθυνόμενοι προς το αφύλακτο οδόφραγμα της Δερύνειας, οι μοτοσυκλετιστές ήρθαν αντιμέτωποι με οργανωμένους Τούρκους και Τουρκοκύπριους, ετοιμοπόλεμους κρατώντας πέτρες και ξύλα, ρόπαλα και σιδερολοστούς. Ανάμεσά τους οι Γκρίζοι Λύκοι.

    Οι μοτοσικλετιστές εισήλθαν στη Νεκρή Ζώνη κι από εκείνη τη στιγμή η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει, όταν δέχτηκαν την επίθεση των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων… Οι Τούρκοι άρχισαν να πυροβολούν.

    Πήγε να βοηθήσει και έπεσε στο χώμα

    O Tάσος Iσαάκ, στην προσπάθεια του να βοηθήσει έναν άλλον Eλληνοκύπριο, τον οποίο κτυπούσαν οι Tούρκοι, δέχθηκε επίθεση και έπεσε στο χώμα. Γύρω του μαζεύτηκαν μεγάλος αριθμός Τούρκων και Τουρκοκύπριων αντιδιαδηλωτών καθώς και μέλη της λεγόμενης αστυνομίας του ψευδοκράτους και άρχισαν να τον κτυπούν επανειλημμένως με πέτρες, ρόπαλα, λοστούς, μέχρις ότου αυτός εξέπνευσε. Άφησε την τελευταία του πνοή 95 μέτρα από την την ελληνοκυπριακή πλευρά και 32 από την τουρκοκυπριακή, σύμφωνα με την έκθεση του OHE.

    Οι Τούρκοι συνέχισαν τις προκλήσεις και την επόμενη ημέρα, όταν απήγαγαν δύο Έλληνες που μπήκαν κατά λάθος στις κατεχόμενες περιοχές. Ο Τάσος είχε παντρευτεί λίγο καιρό πριν. Η γυναίκα του ήταν έγκυος, στον όγδοο μήνα. Σχεδόν ένα μήνα μετά τη δολοφονία του, ήρθε στη ζωή η κόρη του Αναστασία.

    Στις 24 Ιουνίου 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ένοχη την Τουρκία για τις δολοφονίες Σολωμού και Ισαάκ. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του 2ου άρθρου της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δηλαδή δεν προχώρησε σε ενέργειες για την εύρεση των ενόχων. Επίσης επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Ισαάκ.

    Το 2008, οι μοτοσυκλετιστές οργανώθηκαν ξανά και ξεκίνησαν την «Πορεία Μνήμης Ισαάκ Σολωμού». Το 2016 διοργανώθηκε για πρώτη φορά από το 1996 ξανά, πορεία από το Βερολίνο στην Κύπρο ενώ μαζί τους βρέθηκε για πρώτη φορά και η 20χρονη κόρη του Τάσου Ισαάκ….


    Πηγή: cyprustimes.com

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το Pegasus της ισραηλινής NSO θεωρείται ο βασικός ανταγωνιστής του Predator της... ισραηλινής Intellexa.
    Το Predator («Αρπακτικό») είναι ένα πανίσχυρο λογισμικό κατασκοπίας, το οποίο καθιστά απολύτως προσπελάσιμα τα κινητά που «μολύνει». Εκτός από τις συνομιλίες του κατόχου, το λογισμικό αποκτά πρόσβαση σε εφαρμογές που επιτρέπουν το σβήσιμο των μηνυμάτων (WhatsApp, Telegram), κι επίσης μπορεί να κάνει εξαγωγή κωδικών ασφαλείας, να τραβά στιγμιότυπα οθόνης, ακόμη και να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα του κινητού. Από την υπόθεση Ανδρουλάκη και το κινητό της ανώνυμης γυναίκας που χρησιμοποιήθηκε, προκύπτει ότι η «μόλυνση» των κινητών τηλεφώνων δεν αφορά μόνο σκοτεινούς πράκτορες. Αντίθετα, χρησιμοποιούνται και υπαρκτοί αριθμοί τηλεφώνων χωρίς τη γνώση των κατόχων τους (spoofing), που βλέπουν όλα τα παραπάνω στις ειδήσεις.

    Τους τελευταίους οκτώ μήνες υπήρξαν τρεις διαφορετικές έρευνες, από τις οποίες προέκυπταν βάσιμα στοιχεία ότι το λογισμικό Predator χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα από την κυβέρνηση ή φορείς με κυβερνητική κάλυψη. Αρχικά, ήταν η έκθεση του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, που αργότερα πιστοποίησε την παρακολούθηση του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Η μόλυνση του κινητού του Κουκάκη είχε γίνει τον Ιούλιο του 2021, με τον ίδιο τρόπο που επιχειρήθηκε στον Ανδρουλάκη – με SMS-δόλωμα και παραπλανητικό λινκ. Η έκθεση του Citizen Lab συνοδεύτηκε από παρόμοια ευρήματα της Meta (Facebook), ενώ τον περασμένο Μάιο η Google επίσης έκανε λόγο για πελάτες και στόχους του Predator στην Ελλάδα.

    Το λογισμικό Predator φέρεται να δημιουργήθηκε το 2017 από τη Cytrox, μια μικρή start-up στα Σκόπια. Έναν χρόνο μετά πουλήθηκε στη WiSpear, εταιρεία του Ισραηλινού Tal Dilian, πρώην διοικητή μιας επίλεκτης ομάδας τεχνολογίας που υπάγεται στις μυστικές υπηρεσίες του ισραηλινού στρατού. Ο Dilian είναι το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών στην Ελλάδα, κι αυτό φέρεται να προκύπτει μέσα από ένα πλέγμα εταιρειών και προσώπων. Ο Dilian είναι ιδρυτής της Intellexa, η οποία εμπορεύεται σήμερα το Predator. Η Intellexa αρχικά ιδρύθηκε στην Κύπρο, για να ανοίξει μετέπειτα γραφεία στην Ελλάδα (Intellexa S.A.) και την Ιρλανδία (Intellexa Ltd).

    To Predator εκτιμάται ότι κοστίζει 14 εκατ. ευρώ, εφόσον κάποιος θελήσει να αγοράσει ολόκληρο το «πακέτο» του λογισμικού κατασκοπίας. Υπάρχει, όμως, και η δυνατότητα να πουληθεί σε μικρότερες εκδόσεις, ανάλογα με τον αριθμό των συσκευών που θέλει να παγιδεύσει ο αγοραστής. Επισήμως, η Intellexa λέει ότι διαθέτει τα προϊόντα της αποκλειστικά σε κρατικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Ο Tal Dilian δεν απάντησε σε κανένα από τα αιτήματα για συνέντευξη.

    Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Ανδρουλάκη, το Magazine επικοινώνησε με πέντε πρόσωπα που υπήρξαν ή συνεχίζουν να εμφανίζονται ως στενοί συνεργάτες ή διαχειριστές εταιρειών που ελέγχει ο ίδιος. Ένας εξ αυτών, με ισραηλινό αριθμό τηλεφώνου, απάντησε την Πέμπτη, υποστηρίζοντας πως έχει καιρό να μιλήσει μαζί του και ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τις εξελίξεις της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών στην Ελλάδα.

    Μεταξύ των πέντε προσώπων γύρω από τον Dilian, τα οποία το Magazine εντόπισε στέλνοντας αιτήματα για συνέντευξη, ήταν κι ένας πρώην συμπατριώτης του, με τον οποίο ο μυστηριώδης Ισραηλινός βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη από το 2019.

    Είχαν συνυπάρξει σε μια μικρή τότε start-up κυβερνοασφάλειας, τη Senpai Technologies, και ο ίδιος λέει σε αγωγή του ότι ο Dilian μεθόδευσε την εκδίωξή του από την εταιρεία, χωρίς μάλιστα αποζημίωση. Ο αντίδικος του Dilian επίσης δεν απάντησε στο αίτημα του Magazine για συνέντευξη.
    https://www.makeleio.gr/%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%bf/%ce%97-%ce%9a%ce%91%ce%9c%ce%9f%ce%a1%ce%91-%ce%a9%ce%a7%ce%a1%ce%99%ce%91-%ce%9c%ce%a0%ce%a1%ce%9f%ce%a3%ce%a4%ce%91-%ce%a4%ce%9f%ce%a5%ce%a3-%ce%9a%ce%91%ce%99-%ce%97-%ce%95%ce%9b%ce%9b%ce%97%ce%9d/
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η απόφαση για αγορά του ιουδαϊκου Predator: Οργανωμένο το έγκλημα. https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/apokleistiko-ayti-einai-i-meleti-skopimotitas-gia-tis-parakolouthiseis-kai-apofasi-agoras-tou-predator-organomeno-to-egklima/
    Το 2020 και ενώ ξεκινούσε ο εγκλεισμός των Ελλήνων στα σπίτια τους επ’ αφορμή του COVID-19, η κυβέρνηση έλαβε δύο αποφάσεις προκειμένου να ελέγξει την διογκούμενη δυσφορία, τους πολιτικούς αντιπάλους, τα media και πιθανές κινήσεις των ενόπλων δυνάμεων που αν και ελέγχονταν απόλυτα λόγω της ηγεσίας αλλά εντούτοις υπήρχαν υπόνοιες για τα μεσαία και χαμηλά κλιμάκια.
    Δεν είναι τυχαίο ότι για παρακολουθήσεις τουλάχιστον επτά ή οκτώ πολιτικών από την ΕΥΠ και όχι μόνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, κάνει λόγο και η «Καθημερινή».

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι συγκεκριμένες παρακολουθήσεις, μέσω νόμιμης επισύνδεσης, για να διαπιστωθούν θα πρέπει να γίνει αναδρομική έρευνα επί των διατάξεων άρσης απορρήτου της Υπηρεσίας.

    Παράλληλα να θυμίσουμε ότι το ρεπορτάζ του pronews.gr: Περίπου 500 πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκδότες και δημοσιογράφοι είναι σε μόνιμη ή σε «περιστασιακή» κατά καιρούς τηλεφωνική παρακολούθηση την τελευταία τριετία, αναφέρουν ασφαλείς πηγές της ΕΥΠ στο pronews.gr.

    Τα έγγραφα που δημοσιεύονται κατωτέρω δείχνουν την απόφαση που αφορούσε την εταιρεία Palantir, μια εταιρεία πρώην στελεχών της CIA, στην οποία δόθηκαν όλα τα στοιχεία των Ελλήνων προκειμένου να εκτιμηθούν οι αντιδράσεις τους, και η δεύτερη απόφαση αφορά την ανάγκη προμήθειας προηγμένου λογισμικού παρακολουθήσεων, κινητών, data, data υπολογιστών και λοιπά.

    Η πρώτη παραχώρηση τερματίστηκε κάπως απότομα δύο μήνες μετά την έναρξή τους καθώς ήταν σφοδρή η αντίδραση του Βερολίνου να δoθούν στοιχεία Ευρωπαίων στην αμερικανική Palantir


    Η δεύτερη προσπάθεια αφορούσε το λογισμικό που διαχειρίστηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης που είναι και ο υπουργός που το προμηθεύτηκε σε μία προμήθεια ύψους 40 εκατ.ευρώ και μέσα σε αυτή περιλαμβάνονταν το Ρredator με υπογραφή βέβαια του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Θ.Σκυλακάκη, αλλά μέσα από το αρχικό πρόγραμμα-κέλυφος που έτρεξε το Ψηφιακής Διακυβέρνησης και μάλιστα με χρηματοδότηση και από το ΕΣΠΑ.

    Η εγκατάσταση έγινε στην οδό Γραβιάς 4, που θα ήταν το υποκατάστημα για κυβερνοπόλεμο της ΕΥΠ αν και ουδέποτε δεν λειτούργησε επίσημα έτσι αλλά αντίθετα εγκαταστάθηκαν υπηρεσίες παρακολουθήσεως και σε συνεργασία με τους Ισραηλινούς ιδιοκτήτες.
    Σημειώνουμε ότι σε ότι αφορά τον τρόπο παρακολούθησης μας ή χρήσης παρόμοιου domain-δολώματος για να μπορούν να παγιδεύουν τα τηλέφωνα των στόχων, ήταν τα εξής

    «Νόμιμες» ή για να είμαστε ακριβέστεροι, νομότυπες «επίσημες» επισυνδέσεις δηλαδή οργανικές παρακολουθήσεις της ΕΥΠ
    Χρήση spyware Predator, επίσης από την ΕΥΠ. Και ας λένε ότι δεν έχει αγοράσει η ΕΥΠ το Predator. Η ΕΥΠ με τα μυστικά κονδύλια, έχει αγοράσει και το Predator και άλλα τουλάχιστον δύο συστήματα παρακολουθήσεων. Κατ’αρχήν λόγω λόγω κόστους αγοράς είναι αδύνατον να το είχε προμηθευτεί ιδιώτης. Υπάρχει μία εγκατάσταση της ΕΥΠ δίπλα στην ΣΔΑΜ στην Αγία Παρασκευή και εκεί γίνονται όλα τα «βρώμικα» κόλπα. Πώς λειτουργούσε -και λειτουργεί- το Predator: Έβαζαν ως «δόλωμα» ειδήσεις πλαστών ιστοσελίδων με ελαφρά παραποιημένα domain, όπως του pronews.gr.com, ο χρήστης πατούσε επάνω στο link που του έστελναν και αυτομάτως χωρίς να το καταλάβει, επέτρεπε την είσοδο του Predator στο κινητό του!
    Mε εγκατάσταση σύνδεσης-καθρέφτη μέσα στο κινητό του χρήστη! Με την σύνδεση ενός δεύτερου αριθμού μπορούσαν να μπαίνουν οριζοντίως όχι μόνο στις εφαρμογές, αλλά και σε όλες τις λειτουργίες του κινητού.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ιωάννης Λαγός: Ζητά διερεύνηση των τηλεφωνικών υποκλοπών επί Αντώνη Σαμαρά.
    Την διερεύνηση των υποκλοπών που είχαν γίνει την περίοδο 2012-2013 ζήτα ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός με σχετική ανακοίνωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα.

    Πιο συγκεκριμένα ο Ι.Λαγός αναφέρει:
    «Με επίσημο αίτημά μου το οποίο αποστέλλω στον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής, στους αρχηγούς των κομμάτων, στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, ζητώ την διερεύνηση των παράνομων υποκλοπών οι οποίες είχαν λάβει χώρα την περίοδο 2012-2013 με εντολή του τότε πρωθυπουργοί Αντώνη Σαμαρά.»
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...