ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

21 Αυγούστου 2022

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ 1972. ΝΙΚΗΤΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΕ ΜΙΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΒΑΖΕΙ ΓΚΟΛ.

 


ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΚΑΙ ΚΟΛΟΜΟΪΣΚΥ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΝΤΟΥΓΚΙΝ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ. ΕΙΧΑΝ ΑΡΑΓΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΟΥΔΑΙΩΝ ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ; ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΦΙΑ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ: ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.


                        ΣΩΚΡΑΤΗΣ, Ο ΣΚΟΡΕΡ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ



Το 1974, η θρυλική ομάδα των Monty Pythons γύρισε ένα σκετσάκι, στο οποίο οι Έλληνες φιλόσοφοι καλούνται να παίξουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με τους Γερμανούς φιλοσόφους. Στον ποδοσφαιρικό αγώνα, ο οποίος γίνεται, υποτίθεται, στο Μόναχο το 1972, στα πλαίσια των τότε Ολυμπιακών Αγώνων, οι δύο χώρες εκπροσωπούνται από τους μεγαλύτερους φιλόσοφους της κάθε χώρας: Καντ, Έγελος και Νίτσε εναντίον Πλάτωνα, Αριστοτέλη και Σωκράτη, με διαιτητή τον Κινέζο φιλόσοφο Κομφούκιο. Για το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, οι δύο πλευρές δεν κάνουν απολύτως τίποτα παρά μόνο να μιλάνε. Κομβική στιγμή του αγώνα είναι όταν ο Αρχιμήδης φωνάζει «Εύρηκα», καταλαβαίνοντας ότι κάποιος πρέπει επιτέλους να κλωτσήσει την μπάλα. Έτσι στο τελευταίο λεπτό υπάρχει κίνηση. Ο Σωκράτης τελικά με μια κεφαλιά βάζει γκολ. Οι Γερμανοί φιλόσοφοι G.W.F. Hegel, Immanuel Kant και Karl Marx, στη συνέχεια, αμφισβητούν το γκολ, το οποίο όμως κατοχυρώνεται οριστικά στους Έλληνες. 


Ο αγώνας ξεκινάει με τον κλασικό τρόπο  που ξεκινούν οι μεταδόσεις αθλητικών γεγονότων. Την κάμερα να ζουμάρει από ψηλά στο γήπεδο και ο  εκφωνητής να καλωσορίζει με το πομπώδες του ύφος, που έχει επικρατήσει να μιλούν οι αγγλόφωνοι  εκφωνητές. Αντίπαλοι είναι η Εθνική Φιλοσόφων της Ελλάδας,  με γκρίζα μαλλιά, γένια και ντυμένη με χιτώνες και η Εθνική Φιλοσόφων της Γερμανίας (με τους ιουδαίους Κάρολο Μαρξ καΙ Βιτγκενστάιν) ντυμένη με καμπαρντίνες, παντελόνια, γκέτες  και παπούτσια που παραπέμπουν στον 19ο αιώνα.  Όλοι είναι φιλόσοφοι εκτός του Φραντς  Μπεκενμπάουερ   (ποδοσφαιρικός αστέρας της εποχής, ηγέτης της Μπάγερν Μονάχου,  που διακρίνονταν τότε για το εγκεφαλικό - φιλοσοφικό του παιχνίδι). 

Προπονητής της Γερμανίας είναι ο Λούθηρος (σχολιάζοντας ενδεχομένως τη σημασία που είχε η Μεταρρύθμιση για την απαγκίστρωση της ανθρώπινης σκέψης από το δογματισμό του Μεσαίωνα). Τον προπονητή της Ελλάδας δεν τον αναφέρουν. Ίσως ήταν ο Θαλής, ως πρώτος φιλόσοφος.

Διαιτητής του αγώνα, κρατώντας και μια κλεψύδρα για να μετράει το χρόνο, είναι ο ακριβοδίκαιος Κομφούκιος με το κλασικό  κινεζικό γενάκι του, πατέρας της ηθικής του κινέζικου πολιτισμού  και επόπτες οι φιλόσοφοι - καθολικοί άγιοι Θωμάς ο Ακινάτης και Αυγουστίνος, με ράσα μοναχού και φωτοστέφανο.

Ο αγώνας ξεκινάει, αλλά προς έκπληξη του Μπεκενμπάουερ, οι φιλόσοφοι και των δυο ομάδων σκορπίζουν στο γρασίδι περπατώντας σκεφτικοί, ενώ ενίοτε σταματούν για να διακηρύξουν τις θεωρίες τους.

Και το πρώτο ημίχρονο περνάει με μοναδικό αξιοσημείωτο την κίτρινη κάρτα που παίρνει ο Νίτσε επειδή κατηγορεί (προφανώς) τον Κομφούκιο πως "δεν έχει ελεύθερη βούληση ". Δικαιολογημένα αυτός, λοιπόν, τον σημειώνει στα.... "Ανάλεκτά" του.  Οπότε, ο Λούθηρος ετοιμάζεται να βάλει στο αγώνα τον Μαρξ για να αλλάξει τη ροή του αγώνα, στη θέση του Βιτγκενστάιν. Όμως ενώ ο Μαρξ προθερμαίνεται ορμητικά, μπαίνοντας στον αγώνα αρχίζει κι αυτός  να σουλατσάρει πάνω κάτω, όπως όλοι οι υπόλοιποι.
 Φτάνουμε στο τέλος του παιχνιδιού και την ύστατη ώρα, ο Αρχιμήδης, φωνάζοντας- τι άλλο; - "Εύρηκα", αντιλαμβάνεται τι πρέπει να κάνουν με την μπάλα, την παίρνει και η ελληνική αντεπίθεση ξεδιπλώνεται με τον Σωκράτη, που τελικά καρφώνει τη μπάλα στα δίχτυα του τερματοφύλακα της Γερμανίας Λάιμπνιτς.
Το γκολ προκαλεί  διαμαρτυρίες από τους Γερμανούς. O ιδεαλιστής Χέγκελ  διατείνεται πως "η πραγματικότητα είναι απλώς ένα παρεπόμενο  της μη φυσιοκρατικής ηθικής" και ο Καντ διατυπώνει την ... "κατηγορική προσταγή" ότι το γκολ "  οντολογικά υπάρχει μόνο μέσα στην φαντασία".  
      Ο Μαρξ, από την πλευρά του, ως υλιστής φιλόσοφος είναι πραγματιστής και  διαμαρτύρεται ότι το γκολ είναι οφσάιντ. Και όντως είναι; 'Η μάλλον φαίνεται ότι είναι... Γιατί η κάμερα δεν μπορεί να δείξει 100% ότι δεν καλύπτεται ο Σωκράτης ξεκινώντας την κούρσα του πριν την πάσα του Αρχιμήδη. Και γιατί ποιος μπορεί να αποδείξει ότι αυτό που βλέπει είναι αλήθεια.  Άρα ο Σωκράτης είναι οφσάιντ και δεν είναι... Δυστυχώς για τη Γερμανία, ο Χάιντεγκερ για... απροσδιόριστους λόγους δεν συμμετέχει στις διαμαρτυρίες - αναφορά στην Κβαντομηχανική της Σχολής της Κοπεγχάγης - απροσδιοριστία του Χάιζεμπεργκ και στην γάτα του Σρέντιγκερ. Το γκολ λοιπόν κατοχυρώνεται κανονικά  στους Έλληνες.



ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

1  ΠΛΑΤΩΝ 
2  ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ
3  ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
4  ΣΟΦΟΚΛΗΣ
5  ΕΜΠΕΔΟΚΛΗΣ ΤΟΥ ΑΚΡΑΓΑΝΤΟΣ
6  ΠΛΩΤΙΝΟΣ
7  ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ
8  ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ
9  ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ 
10 ΣΩΚΡΑΤΗΣ
11 ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ


ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

1  ΛΑΪΜΠΝΙΤΣ
2  ΚΑΝΤ 
3  ΧΕΓΚΕΛ
4  ΣΟΠΕΝΧΑΟΥΕΡ
5  ΣΕΛΙΝΓΚ
6  ΜΠΕΚΕΝΜΠΑΟΥΕΡ
7  ΓΙΑΣΠΕΡΣ
8  ΣΛΕΓΚΕΛ
9  ΒΙΤΤΓΚΕΝΣΤΑΪΝ
10 ΝΙΤΣΕ
11 ΧΑΪΝΤΕΓΚΕΡ



ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

13 σχόλια:

  1. Παραιτήθηκε ο ιουδαίος CEO της ισραηλινής εταιρείας που κατασκευάζει το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus.


    Ο CEO της Ισραηλινής εταιρείας λογισμικών παρακολούθησης NSO Group, Shalev Hulio, παραιτήθηκε από τη θέση του, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία. Πρόκειται για την εταιρεία, η οποία κατασκευάζει το λογισμικό Pegasus.

    Η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει ότι μέχρι τον ορισμό διαδόχου στη θέση του CEO, την ηγεσία της αναλαμβάνει ο Chief Operating Officer της εταιρείας, Yaron Shohat, ο οποίος θα επιβλέψει και την αναδιοργάνωσή της. Πηγές από το εσωτερικό της εταιρείας, τις οποίες επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι περίπου 100 εργαζόμενοι θα απολυθούν στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης αυτής, υπό την ηγεσία του Shohat.

    Η εταιρεία, που κατασκευάζει το λογισμικό παρακολουθήσεων Pegasus, έχει επιλέξει να κινηθεί μέσω της νομικής οδού, μετά τους ισχυρισμούς ότι τα εργαλεία της έτυχαν κατάχρησης από κυβερνήσεις και άλλους φορείς, για την παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων.

    Η NSO αναφέρει ότι η τεχνολογία αυτή σκοπό έχει να συμβάλει στη σύλληψη τρομοκρατών, παιδόφιλων και σκληρών εγκληματιών και πωλείται σε ελεγμένους και νόμιμους κυβερνητικούς πελάτες, αν και διατηρεί την εμπιστευτικότητα του πελατολογίου της.

    «Τα προϊόντα της εταιρεία συνεχίζουν να έχουν υψηλή ζήτηση μεταξύ κυβερνήσεων και φορέων επιβολής του νόμου, χάριν στην τεχνολογία αιχμής και την αποδεδειγμένη ικανότητά τους να βοηθήσουν αυτούς τους πελάτες στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Shohat.

    Πρόσθεσε, δε, ότι «η NSO διαβεβαιώνει ότι οι ρηξικέλευθες τεχνολογίες της εταιρείας χρησιμοποιούνται για σωστούς και άξιους σκοπούς».

    ΚΥΠΕ – Sigmalive
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  2. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ απέκλεισε χθες Κυριακή το ενδεχόμενο να παραταθεί η διάρκεια ζωής των τριών εναπομεινάντων σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

    Η δήλωση του υπουργού έρχεται ως απάντηση στο δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο σημειώνει πως «ίσως καταφύγει η Γερμανία στην πυρηνική ενέργεια», προκειμένου να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο.
    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας απέκλεισε κάτι τέτοιο, διότι, όπως λέει, «η εξοικονόμηση αυτή θα έφτανε, το πολύ, το 2% της χρήσης φυσικού αερίου στη χώρα». Το ποσοστό αυτό δεν αρκεί ώστε να ξανανοίξει η δημόσια συζήτηση για τον τερματισμό της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, δεδομένου ότι υπάρχει συναίνεση σε αυτό το θέμα, πρόσθεσε ο υπουργός, σε συνομιλία που είχε με πολίτες, κατά την ημέρα «ανοιχτών θυρών» της γερμανικής κυβέρνησης.

    Η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προώθησε τον νόμο για να σταματήσει η χρήση της πυρηνικής ενέργειας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011. Η πλειονότητα των Γερμανών ψηφοφόρων είχε ταχθεί υπέρ, όμως η στάση ορισμένων αλλάζει τώρα, λόγω του φόβου για μια ενεργειακή κρίση εν μέσω του χειμώνα μετά τη μείωση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου.

    Διχασμένος εμφανίζεται για το θέμα και ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός
    «Είναι λάθος απόφαση (σ.σ. η παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων), δεδομένου ότι θα εξοικονομήσουμε ελάχιστα» εξήγησε ο Χάμπεκ, που προέρχεται από τους Πράσινους, κόμμα το οποίο έχει τις ρίζες του στο αντιπυρηνικό κίνημα των δεκαετιών του 1970 και ’80.

    Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, των Ελεύθερων Δημοκρατών που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις, επανέλαβε τη θέση του ότι θα ήταν καλύτερο να παραταθεί η διάρκεια ζωής των πυρηνικών σταθμών για περιορισμένο χρονικό διάστημα, παρά να ξαναμπούν στο δίκτυο οι μονάδες παραγωγής ρεύματος με καύση άνθρακα. «Δεν πρέπει να είμαστε πολύ επιλεκτικοί, αλλά ανοιχτοί σε όλες τις πιθανότητες», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα συμφωνούσε σε μια παράταση «αρκετών ετών».

    Ο Χάμπεκ είπε ότι είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας ενός πυρηνικού σταθμού στη Βαυαρία, εάν το τεστ αντοχής δείξει ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα. Κατηγόρησε όμως τη Βαυαρία, ένα κρατίδιο που εξαρτάται από τα εργοστάσια με καύση αερίου και έχει ελάχιστες μονάδες με καύση άνθρακα, ότι πιθανώς συνέβαλε στο πρόβλημα, καθώς δεν δημιούργησε σταθμούς παραγωγής αιολικής ενέργειας για να βελτιώσει το δίκτυο.

    Η απόφαση θα ληφθεί στα τέλη Αυγούστου
    Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι το αποτέλεσμα του τεστ αντοχής θα γίνει γνωστό προς τα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου και μόνο τότε θα ληφθεί η τελική απόφαση. Σχολίασε παράλληλα ότι η κατάσταση στη Γαλλία, όπου σχεδόν οι μισοί αντιδραστήρες είναι εκτός λειτουργίας λόγω προβλημάτων διάβρωσης και συντήρησης, έδειξε πόσο προβληματική είναι αυτή η πυρηνική τεχνολογία.

    Οι νέες εγκαταστάσεις ήταν τόσο ακριβές που αύξησαν τις τιμές του ηλεκτρισμού, σε αντίθεση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε ο καγκελάριος.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρετανοί επιστήμονες: Δημιούργησαν «τεχνητά φύλλα» που παράγουν καθαρά καύσιμα. Η ΦΥΛΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΕΦΕΥΡΕΤΙΚΗ.
    Πιθανό το σενάριο να καλύπτουν μελλοντικά τις ενεργειακές ανάγκες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.
    Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ δημιούργησαν «τεχνητά φύλλα» που παράγουν καθαρά καύσιμα από το ηλιακό φως και το νερό. Η επιστημονική ομάδα εμπνεύστηκε την ιδέα για τις εξαιρετικά λεπτές, εύκαμπτες συσκευές, από τη φωτοσύνθεση.
    Όπως αναφέρει το BBC, οι δοκιμές στον ποταμό Καμ στο Κέιμπριτζ έδειξαν ότι τα τεχνητά φύλλα μπορούν να μετατρέψουν το ηλιακό φως σε καύσιμα τόσο αποτελεσματικά όσο και τα αληθινά φύλλα. Στόχος των ερευνητών είναι να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων στη ναυτιλία.
    Τα τεχνητά αυτά φύλλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μολυσμένες υδάτινες οδούς, σε λιμάνια ή ακόμη και στη θάλασσα.
    Αυτή η καινοτομία θα μπορούσε να μειώσει τις ανάγκες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας από τα ορυκτά καύσιμα.
    Το 2019, η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Έργουιν Ράισνερ ανέπτυξε ένα τεχνητό φύλλο, στο οποίο όμως είχε ενσωματώσει παχιά γυάλινα υποστρώματα και επιστρώσεις προστασίας από την υγρασία, γεγονός που έκανε τη συσκευή ογκώδη. Στη νέα έκδοση του τεχνητού φύλλου, οι ερευνητές μείωσαν την ποσότητα των υλικών, ώστε να είναι αρκετά ελαφριά για να επιπλέουν.
    «Τα τεχνητά φύλλα θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά το κόστος παραγωγής βιώσιμων καυσίμων, αλλά επειδή είναι βαριά και εύθραυστα, είναι δύσκολο να παραχθούν σε κλίμακα και να μεταφερθούν», δήλωσε ο Βέρτζιλ Άντρεϊ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
    «Θέλαμε να δούμε πόσο μπορούμε να μειώσουμε τα υλικά που χρησιμοποιούν αυτές οι συσκευές, χωρίς να επηρεάσουμε τις επιδόσεις τους», πρόσθεσε ο καθηγητής Ράισνερ, επικεφαλής της έρευνας.
    «Αν μπορέσουμε να μειώσουμε τα υλικά αρκετά ώστε να είναι αρκετά ελαφριά για να επιπλέουν, τότε ανοίγουν νέοι δρόμοι για τη χρήση αυτών των τεχνητών φύλλων», πρόσθεσε ο ερευνητής.΄
    https://youtu.be/VTFSUFnIGII
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Τουρκία αύξησε φέτος πάνω από το διπλάσιο τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας παρουσιάζει ζωηρή άνθηση από την άνοιξη του 2022. Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΚΑΤΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ.
    Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitv Ekon η Τουρκία αύξησε φέτος πάνω από το διπλάσιο τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καθώς οι δύο χώρες ετοιμάζονται να διευρύνουν τη συνεργασία τους στον τομέα των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα εκείνων της ενέργειας στη σκιά των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα.
    Το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας παρουσιάζει άνθηση από την άνοιξη -προς δυσαρέσκεια της Δύσης – καθώς η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν απαγόρεψε τις συναλλαγές με ρωσικές εταιρείες σε τουρκικές, που έσπευσαν να καλύψουν το κενό που άφησαν πίσω τους ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες εγκατέλειψαν τη Ρωσία μετά την επέμβαση στην Ουκρανία, που η Μόσχα βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
    Οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου έπεσαν τη φετινή χρονιά σε ιστορικά χαμηλά έναντι του Brent, ενώ αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου από τη Μαύρη Θάλασσα και το Ιράκ, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία. Από τον Αύγουστο μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 τα διϋλιστήρια STAR προμηθεύονταν περίπου 90.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως (bpd) από τη Ρωσία, έναντι 48.000 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Ekon.,
    Τα διυλιστήρια Tupras, τα κύρια της Τουρκίας, στο ίδιο οκτάμηνο αύξησαν σημαντικά τις προμήθειες ρωσικού πετρελαίου στα 111.000 bpd έναντι 45.000 το ίδιο οκτάμηνο του 2021. «Ήταν προφανής η επιλογή των διϋλιστηρίων της Τουρκίας καθώς δεν έχουν περιορισμούς στην αγορά ρωσικού πετρελαίου», δήλωσε στο Reuters ένας έμπορος, που δραστηριοποιείται στην αγορά πετρελαίου στη Μεσόγειο. Και πρόσθεσε ότι τα καλά περιθώρια διύλισης πετρελαίου της κατηγορίας Urals, στήριξαν τα κέρδη των διυλιστηρίων της Τουρκίας.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Πορτογαλία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων στην ΕΕ. ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: όταν επισκέφθηκα την Πορτογαλία προ 15ετίας, περπατώντας στους δρόμους της Λισσαβόνας και κοιτάζοντας τα μαγαζιά, παρατήρησα ότι συχνά στα εστιατόρια, ταβέρνες, ψησταριές κλπ μοναχικές νεαρές δεσποινίδες συνέτρωγαν με ένα νέγρο. Οι νεαροί Πορτογάλοι είχαν φύγει στο εξωτερικό και την θέση τους την κατέλαβαν νέγροι από τις αποικίες, που φρόντιζαν να ικανοποιήσουν τα κορίτσια. Με κάτι τέτοια ένας λαός πεθαίνει σε διάστημα δύο – τριών γενεών.

    Οι ερευνητές αποδίδουν το φαινόμενο της αύξησης του ποσοστού γήρανσης στη φυγή των νέων στο εξωτερικό.
    Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα δημογραφικής γήρανσης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς για κάθε 100 παιδιά (ηλικίας έως 14 ετών) αντιστοιχούν 182 ηλικιωμένοι (ηλικίας 65 ετών και άνω), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από την πορτογαλική βάση δεδομένων Pordata.
    Σύμφωνα με τη μελέτη, που άντλησε στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Πορτογαλίας, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ο αριθμός των ηλικιωμένων στη χώρα της Ιβηρικής τριπλασιάστηκε. Το 1990, για κάθε 100 παιδιά αντιστοιχούσαν 66 ηλικιωμένοι.
    Στην Πορτογαλία ο ετήσιος δείκτης γήρανσης του πληθυσμού ανήλθε στο 3,6% και είναι ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζεται στη μελέτη.
    Ο αναλυτής Ζόρζε Μαγέιρος από το πανεπιστήμιο της Λισαβόνας επισημαίνει ότι η επιταχυνόμενη αύξηση του ποσοστού γήρανσης στην Πορτογαλία είναι απόρροια της φυγής των νέων στο εξωτερικό και της εγκατάστασης στη χώρα αλλοδαπών που είναι ήδη συνταξιούχοι. Αν και υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία δεν πρέπει να εκληφθούν ως κάποια δραματική εξέλιξη, δεν παραλείπει να σημειώσει ότι «οι κοινωνίες χρειάζονται την ενέργεια των νέων».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ν.Καπραβέλος: «Είναι το χειρότερο καλοκαίρι από την έναρξη της πανδημίας λόγω των πολλών κρουσμάτων και θανάτων».
    «Θα δούμε βελτίωση το χειμώνα».
    Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου δήλωσε για τον κορωνοϊό ότι «με την επιστροφή από τις διακοπές πρέπει να προσέχουμε όλοι για να μη συμβάλλουμε στην εξάπλωση της μόλυνσης στους ηλικιωμένους παππούδες και γιαγιάδες».
    «Είμαστε σε φάση πάρα πολύ δύσκολη. Βιώνουμε ένα καλοκαίρι με πολλά κρούσματα. Δυστυχώς είναι το χειρότερο καλοκαίρι από την έναρξη της πανδημίας λόγω των πολλών κρουσμάτων και θανάτων» δήλωσε ο κ. Καπραβέλος, εκφράζοντας αντίθετη άποψη από πολλούς ειδικούς.
    Εξηγώντας το σκεπτικό του ο κ. Καπραβέλος επισήμανε ότι όντως περνάμε μια αποκλιμάκωση του 6ου κύματος της πανδημίας αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το εξής: «Το 6ο κύμα είναι το χειρότερο καλοκαιρινό κύμα από την έναρξη της πανδημίας. Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και 1.000 περίπου θανάτους το μήνα ενώ πέρυσι ήταν 500 – 600. Δεν έχει φτάσει η χώρα μου στο σημείο να λέμε αποκλιμάκωση της πανδημίας».
    Kαι όπως τόνισε «δεν θα πρέπει να φτάσουμε να μιλάμε για τις παράπλευρες απώλειες του τουρισμού και της οικονομίας και να μη μας καίγεται καρφί». Σύμφωνα με το ειδικό η εικόνα που αντίκρυσαν οι γιατροί στα νοσοκομεία ήταν αποτέλεσμα της υπερβολικής χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.
    Θα δούμε βελτίωση τον χειμώνα
    Το αισιόδοξο στην παρούσα κατάσταση ότι το στέλεχος που μολύνει τους πολίτες τώρα δεν είναι τόσο επικίνδυνο σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές.
    «Στην εντατική θα δούμε ένα χειμώνα που δεν θα είναι χειρότερος από τον προηγούμενο. Χρειάζεται προσοχή γιατί έχει παρέλθει η ανοσία των εμβολίων. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε τα μέτρα» είπε. Όσον αφορά τον Κένταυρο, επισήμανε ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην μας δημιουργήσει προβλήματα. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι τα εμβόλια και η αναμνηστική τέταρτη δόση.
    Τι συμβαίνει με τους αιφνίδιους θανάτους
    Ο κ. Καπραβέλος σχολίασε και την περίπτωση του θανάτου της 18χρονης που νοσηλευόταν με πολυ-οργανική ανεπάρκεια, από άγνωστη αιτία στο Βόλο.
    Ο ίδιος έκανε λόγο για «σπάνιο γεγονός» προσθέτοντας ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι πολύπλοκος: «Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να συνυπάρχουν πολλές προϋποθέσεις είτε από τα γονίδια είτε από την άμυνα του οργανισμού είτε από διάφορες παθήσεις που δυστυχώς δεν έχουν εκδηλωθεί».
    Πρόσθεσε επίσης ότι «αιφνιδιαστικοί θάνατοι παρατηρούνται στην ιατρική. Με τις αναλύσεις πρέπει να δούμε τα ακριβή αίτια και να τα αποτρέψουμε. Δυστυχώς πολλές φορές όλες οι παθήσεις δεν σε προειδοποιούν».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ν.Τζανάκης: «Στα 45.000 με 50.000 τα πραγματικά κρούσματα κάθε εβδομάδα το επόμενο διάστημα».

    Σε περίπου μία ή δύο εβδομάδες θα φανεί το επιδημιολογικό «αποτύπωμα» που άφησαν οι εορτασμοί για τον Δεκαπενταύγουστο.
    Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης εκτιμά ότι «ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού που αναμένεται να έχουμε το επόμενο διάστημα, είναι τα 45.000 με 50.000 την εβδομάδα».
    Παρότι το έκτο κύμα κορωνοϊού που έπληξε τη χώρα μέσα στο καλοκαίρι βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης, τα βλέμματα των επιστημόνων και του υπουργείου Υγείας είναι στο φθινόπωρο και την έναρξη του σχολικού έτους, με τον κ. Τζανάκη να τονίζει πως «θα πρέπει μετά την επιστροφή από τις διακοπές μας, να κάνουμε μία τυπική καραντίνα, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι τα πρώτα τεστ μπορεί να βγαίνουν ψευδώς αρνητικά».
    Επίσης, τόνισε πως σε περίπου μία ή δύο εβδομάδες θα φανεί το επιδημιολογικό «αποτύπωμα» που άφησαν οι εορτασμοί για τον Δεκαπενταύγουστο, εκτιμώντας «οι επιστήμονες προβλέπουμε ότι θα περάσουμε έναν καλό Σεπτέμβριο». «Νομίζω στα σχολεία θα πρέπει να υπάρχει μία σχετική ευελιξία, δηλαδή θα πρέπει το υπουργείο να θεσπίσει στα κατά τόπους σχολεία τα κατά τόπους μέτρα, οριζόντιας απομόνωσης, εφόσον το ιικό φορτίο το επιβάλλει», ανέφερε.
    Για τον υπολογισμό των κρουσμάτων ο καθηγητής ανέφερε ότι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι δύο με τρεις φορές πάνω από αυτό που ανακοινώνονται και ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων που αναμένεται να έχουμε είναι τα 45.000 με 50.000 την εβδομάδα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κατάθλιψη: Η σχέση της με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.
    Η κατάθλιψη επηρεάζει 280 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο.
    Το σώμα μας χρειάζεται τη σωστή ποσότητα βιταμίνης D για να λειτουργήσει φυσιολογικά, σε φυσικό και πνευματικό επίπεδο.
    Τα αντικαταθλιπτικά δεν είναι αποτελεσματικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων σε όλους τους ανθρώπους και οι επιστήμονες αναζητούν νέες θεραπείες.
    Ολοένα και πληθαίνουν τα στοιχεία που συνδέουν τη βιταμίνη D με την κατάθλιψη. Νέα μετα-ανάλυση 41 επιστημονικών μελετών, δείχνει πως τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα σε ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη.
    Οι επιστήμονες θεωρούν πως η χημική ισορροπία του εγκεφάλου μπορεί να ελεγχθεί όταν ρυθμιστούν τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων, τα οποία με τη σειρά τους ρυθμίζουν διάφορες λειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τη βιταμίνη D.
    Η ανάλυση αφορούσε 53.235 ανθρώπους, κάποιοι εκ των οποίων δεν είχαν κατάθλιψη ή έπαιρναν εικονικά φάρμακα (plecebos).
    Μία τυπική δοσολογία ήταν τα 50-100 μικρογραμμάρια βιταμίνης D τη μέρα.

    Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι στους συμμετέχοντες με κατάθλιψη, τα συμπληρώματα βιταμίνης D ήταν πιο αποτελεσματικά από τα εικονικά φάρμακα στη μείωση της βαρύτητας των συμπτωμάτων.
    Φάνηκε μάλιστα να είναι πιο αποτελεσματικά σε βραχυπρόθεσμες περιόδους κάτω των 12 εβδομάδων.
    Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχουν θετικά αποτελέσματα τόσο σε άτομα με σοβαρή κατάθλιψη όσο και σε άτομα με λιγότερο βαριά κλινικά συμπτώματα.
    «Τα ευρήματα ενθαρρύνουν τη διενέργεια νέων, υψηλού επιπέδου κλινικών δοκιμών σε ασθενείς με κατάθλιψη, για να ρίξουμε φως στον πιθανό ρόλο των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης» δήλωσε ο Tuomas Mikola από το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Φιλανδίας.
    Παρά το μεγάλο εύρος της μετα-ανάλυσης, χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για την επιβεβαίωση των ευρημάτων, λόγω της ετερογενούς φύσης των πληθυσμών που μελετήθηκαν.
    Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για την θεωρία ότι η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί κατάθλιψη ή πως τα συμπληρώματα από μόνα τους μπορούν να είναι η θεραπεία. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες μεγαλύτερων κλινικών πληθυσμών για να επιβεβαιωθεί η δοσολογία και η διάρκεια της θεραπείας.
    Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Pfizer: Τον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι παραδόσεις του νέου εμβολίου για τον κορωνοϊό.
    Επικεντρώνεται στις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και BA.5 που επικρατούν σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
    Τον Σεπτέμβριο η Pfizer θα είναι έτοιμη να παραδώσει τις πρώτες παρτίδες νέου εμβολίου Covid-19 προσαρμοσμένου στην παραλλαγή Όμικρον, ανακοίνωσε η εταιρεία, η οποία υπέβαλε αίτημα έγκρισης στις αμερικανικές αρχές και ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο στην Ευρώπη.
    Το αίτημα της εταιρείας προς την αμερικανική FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) αφορά εμβόλιο που καλύπτει το αρχικό στέλεχος του κοροναϊού μαζί με τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 που επικρατούν σήμερα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
    Σε πρώτη φάση η αδειοδότηση θα αφορά άτομα 12 ετών και άνω, αναφέρει το Reuters.
    Προκειμένου να επισπεύσουν το νέο γύρο αναμνηστικού εμβολιασμού ενόψει νέου πανδημικού κύματος το φθινόπωρο, η Pfizer και η γερμανική BioNTech με την οποία συνεργάζεται είχαν ξεκινήσει την παραγωγή του εμβολίου πριν υποβάλλουν αίτημα κυκλοφορίας.
    «Έχοντας αυξήσει ταχύτατα την παραγωγή, είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε άμεσα τη διανομή του διδύναμου αναμνηστικού εμβολίου Όμικρον BA.4/BA.5» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά.
    Αίτημα κυκλοφορίας θα κατατεθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τις επόμενες ημέρες, ανέφερε μέσω Twitter.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΙΟΥΔΑΙΑ Inbal Goldberger: «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΙΜΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ».
    Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) δημοσίευσε αυτό το μήνα ένα άρθρο που καλεί για μια «λύση» στην «διαδικτυακή κατάχρηση», η οποία θα έχει στον πυρήνα της την τεχνητή νοημοσύνη.
    Σύμφωνα με την συγγραφέα του άρθρου, Inbal Goldberger , οι ανθρώπινες «ομάδες εμπιστοσύνης και ασφάλειας» από μόνες τους δεν είναι πλήρως ικανές να αστυνομεύουν τέτοιο περιεχόμενο στο διαδίκτυο.
    Η Goldberger είναι αντιπρόεδρος της ActiveFence Trust & Safety , μιας εταιρείας τεχνολογίας με έδρα τη Νέα Υόρκη και το Τελ Αβίβ που ισχυρίζεται ότι «συλλέγει αυτόματα δεδομένα από εκατομμύρια πηγές και εφαρμόζει τεχνητή νοημοσύνη».
    Αντί να βασίζεται αποκλειστικά σε ομάδες ανθρώπινου ελέγχου, η Goldberger προτείνει να συγκεντρώνονται στοιχεία που παρέχονται από «ειδικές» ανθρώπινες πηγές που στην συνέχεια θα δημιουργούν «σύνολα μάθησης» και θα εκπαιδεύουν την τεχνητή νοημοσύνη στο να αναγνωρίζει υποτιθέμενο επιβλαβές ή επικίνδυνο περιεχόμενο.
    Σύμφωνα με την Goldberger, το σύστημα θα συμπλήρωνε «την πιο έξυπνη αυτοματοποιημένη ανίχνευση με ανθρώπινη τεχνογνωσία» και θα επιτρέψει την δημιουργία «τεχνητής νοημοσύνης με συγχωνευμένη μέσα της την ανθρώπινη νοημοσύνη».
    Αυτό, με την σειρά του, θα παρείχε προστασία από «ολοένα και πιο προηγμένους παράγοντες που κάνουν κατάχρηση πλατφορμών με μοναδικούς τρόπους».
    «Ένας συντονιστής που είναι ειδικός στην «ευρωπαϊκή λευκή υπεροχή» δεν θα μπορεί απαραίτητα να αναγνωρίσει επιβλαβές περιεχόμενο στην Ινδία ή αφηγήσεις παραπληροφόρησης στην Κένυα», εξήγησε ο Goldberger .
    Ωστόσο, συνέχισε, «συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο την δύναμη της καινοτόμου τεχνολογίας, την συλλογή πληροφοριών εκτός πλατφόρμας και την ικανότητα των ειδικών σε θέματα κατανόησης απειλών (δηλαδή ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ), η κλιμακωτή ανίχνευση της διαδικτυακής κατάχρησης μπορεί να φτάσει σχεδόν σε τέλειο επίπεδο».
    Αυτό, με τη σειρά του, θα επέτρεπε στις «ομάδες εμπιστοσύνης και ασφάλειας» να «σταματήσουν τις απειλές που αυξάνονται στο διαδίκτυο προτού φτάσουν στους χρήστες», πρόσθεσε.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΘΑ ΜΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΜΑΣ.
      Στην ανάλυσή του για το πώς μπορεί να μοιάζει στην πράξη η πρόταση της Goldberger, ο blogger Igor Chudov εξήγησε πώς η αστυνόμευση περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται σήμερα βάση κάθε πλατφόρμας.
      Για παράδειγμα, οι συντονιστές περιεχομένου Twitter εξετάζουν μόνο το περιεχόμενο που δημοσιεύεται στην συγκεκριμένη πλατφόρμα, αλλά όχι το περιεχόμενο ενός χρήστη που δημοσιεύεται εκτός Twitter.
      Ο Chudov υποστήριξε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το WEF φαίνεται να υποστηρίζει μια πρόταση «η οποία θα ξεπερνά τις μεγάλες πλατφόρμες του Διαδικτύου, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για ανθρώπους και ιδέες ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (σ.σ. ώστε πχ το Twitter να λαμβάνει υπόψη του και τι γράφει κάποιος εκτός Twitter να δρα αναλόγως».
      «Μια τέτοια προσέγγιση», έγραψε ο Chudov, «θα τους επέτρεπε να γνωρίζουν καλύτερα ποιο πρόσωπο ή ποια ιδέα να λογοκρίνουν – σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες ταυτόχρονα».
      Η «ευφυΐα» που συλλέγεται από το σύστημα από τις «εκατομμύρια πηγές» του, σύμφωνα με τον Chudov, «θα εντοπίζει παντού σκέψεις που δεν αρέσουνκαι θα ενημερώνει πλατφόρμες όπως το facebook, το Twitter κτλ για το ποιόν του καθενός ή της κάθε ενημερωτικής ιστοσελίδας, (σ.σ. ώστε να ΠΡΟ-ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΤΑΙ».
      Με αυτόν τον τρόπο, «η αναζήτηση για εσφαλμένη σκέψη γίνεται παγκοσμιοποιημένη», καταλήγει ο Chudov.
      Σε απάντηση στην πρόταση του WEF, το ReclaimTheNet.org επεσήμανε ότι «τα κοινωνικά δίκτυα θα αρχίσουν να κινούνται προς την «προληπτική λογοκρισία».
      Σύμφωνα με την Daily Caller , «το έγγραφο του WEF δεν διευκρίνισε με ποια κριτήρια θα ορίζονται τα μέλη της εκπαιδευτικής ομάδας AI (σ.σ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΠΑΔΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΤΙ ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ) ή εάν οι χώρες θα μπορούσαν να ασκήσουν έλεγχο στην τεχνητή νοημοσύνη».
      Σε μια δήλωση αποποίησης ευθύνης που συνόδευε το άρθρο της Goldberger, το WEF διαβεβαίωσε το κοινό ότι το περιεχόμενο που εκφράζεται στο άρθρο «είναι η γνώμη του συγγραφέα, όχι του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ», προσθέτοντας ότι «αυτό το άρθρο έχει κοινοποιηθεί σε ιστότοπους που συχνά παραποιούν περιεχόμενο και διαδίδουν παραπληροφόρηση.
      Ωστόσο, το WEF φαίνεται να είναι ανοιχτό σε προτάσεις όπως αυτή της Goldberger. Για παράδειγμα, ένα άρθρο του Μαΐου 2022 στον ιστότοπο του WEF προτείνει το « Εποπτικό Συμβούλιο » του Facebook ως παράδειγμα ενός «πραγματικού μοντέλου διακυβέρνησης».
      Και, όπως σημείωσε ο Chudov , «η εποπτεία περιεχομένου AI μπαίνει κατευθείαν στο σύστημα κοινωνικής βαθμολογίας AI ».
      ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ, ΘΑ ΚΡΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΕΜΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ.
      Ζ.Π.



      Διαγραφή
  11. Οι εταιρείες ενέργειας TotalEnergies και ENI ανακοίνωσαν σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου στο οικόπεδο Cronos-1, στο τεμάχιο 6, στα ανοιχτά της Κύπρου.
    Στο Cronos-1 υπήρξαν αρκετά σημεία δεξαμενών ανθρακικών αλάτων καλής ποιότητας και επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη αερίου άνω των 260 μέτρων, ανέφερε η TotalEnergies σε δήλωσή της, σύμφωνα με το Reuters. Η TotalEnergies και η ENI έχουν μερίδιο 50% η κάθε μια στο Block 6.
    «Αυτή η επιτυχημένη έρευνα στο Cronos-1 είναι μια άλλη απόδειξη του αντίκτυπου της στρατηγικής των ερευνών μας, η οποία επικεντρώνεται στην ανακάλυψη πόρων με χαμηλό τεχνικό κόστος και χαμηλές εκπομπές άνθρακα, για να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσθετων πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη», δήλωσε ο Kevin McLachlan, αντιπρόεδρος ερευνών στην TotalEnergies.
    Η ανακάλυψη φυσικού αερίου του Cronos-1 μπορεί να ξεκλειδώσει πρόσθετες δυνατότητες στην περιοχή και αποτελεί μέρος της επιτυχημένης προσπάθειας της Eni να παράσχει περαιτέρω προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ιταλικής εταιρείας.
    Η Eni είναι παρούσα στην Κύπρο από το 2013. Η Εταιρεία διαχειρίζεται τα οικόπεδα 2, 3, 6, 8, και 9 και έχει συμμετοχές στα τεμάχια 7 και 11 που διαχειρίζεται η Total.
    Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι πρόκειται για τεράστιο κοίτασμα, «ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου», όπως επισημαίνει, σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να μπορέσει να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του. Προσθέτει ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να αυξηθεί η ενεργειακή αυτονομία της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης.
    Τονίζει παράλληλα ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος να περνά από την Κύπρο και να φτάνει στην Ελλάδα και σε διάφορες άλλες χώρες της ΕΕ.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΡΑΓΕ ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ;
      Παράλληλα με τις επίσημες ανακοινώσεις το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου ανακοίνωσε την πραγματοποίηση νέας γεώτρησης στο τεμάχιο 6.
      Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, με την κοινοπραξία και το Υπουργείο Ενέργειας να επεξεργάζονται ήδη τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας και στις προσπάθειες της Ευρώπης για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, το «Tungsten Explorer» έχει μεταβεί πλέον στον στόχο «Zeus-1», για μια νέα ερευνητική γεώτρηση στο Τεμάχιο 6 προκειμένου να εκτιμηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ποσότητες φυσικού αερίου στο εν λόγω Τεμάχιο.
      Αναλυτικά η ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας:
      Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Cronos-1», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V.
      Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων. Στη βάση δε της εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2.5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf).
      Με την κοινοπραξία και το Υπουργείο Ενέργειας να επεξεργάζονται ήδη τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας και στις προσπάθειες της Ευρώπης για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, το «Tungsten Explorer» έχει μεταβεί πλέον στον στόχο «Zeus-1», για μια νέα ερευνητική γεώτρηση στο Τεμάχιο 6 προκειμένου να εκτιμηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ποσότητες φυσικού αερίου στο εν λόγω Τεμάχιο.

      Kevin McLachlan

      «Αυτή η επιτυχημένη έρευνα στο Cronos-1 είναι μια άλλη απόδειξη του αντίκτυπου της στρατηγικής των ερευνών μας, η οποία επικεντρώνεται στην ανακάλυψη πόρων με χαμηλό τεχνικό κόστος και χαμηλές εκπομπές άνθρακα, για να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσθετων πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη», δήλωσε ο Kevin McLachlan, αντιπρόεδρος ερευνών στην TotalEnergies.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...