ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

10 Αυγούστου 2022

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΣ

 


ΣΤΑΥΡΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ

 





ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ  - ΗΤΑΝ ΜΟΛΙΣ 72 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΘΕΩΡΕΙΤΟ ΩΣ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΕΙΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ...

 Ο αιφνίδιος θάνατος του Δημοσθένη Κούκουνα... [Από Θ. Χατζηγώγο] | Λευτερης Πανουσης (panusis.blogspot.com)

Πέθανε ξαφνικά και κηδεύεται αύριο Δευτέρα ο Δημοσθένης Κούκουνας!

Του Θ. ΧΑΤΖΗΓΩΓΟΥ

Τεράστια απώλεια για τον Πατριωτικό Χώρο του Ρωμέικου: Πέθανε χθές Σάββατο 23 Ιουλίου 2022 από επιπλοκές του σακχάρου και κηδεύεται αύριο Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στον ιερό ναό Παναγίας της Αλεξιωτίσσης στην Άνω Πάτρα, ο κορυφαίος ιστορικός της Κατοχής, συγγραφέας, εκδότης και γνωστός δημοσιογράφος Δημοσθένης Κούκουνας. 

Ήταν μόλις 72 ετών, είχε γεννηθεί το 1950 στην Πάτρα, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στην Αγγλία, αλλά από νεαρή ηλικία δραστηριοποιήθηκε στη συγγραφή βιβλίων, την Δημοσιογραφία και γενικά στον εκδοτικό χώρο. Με την ελληνόψυχη σύζυγό του Φωτεινή απέκτησαν δύο παιδιά, τον Κωνσταντίνο και την Αναστασία, τα οποία συνεχίζουν το έργο του πατέρα τους στον εκδοτικό χώρο.


Στην Δημοσιογραφία ο Δημοσθένης Κούκουνας εργάστηκε αρχικά στο οικονομικό και στο πολιτικό ρεπορτάζ σε ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες. Μαζί με τον αείμνηστο Γιάννη Μάστορα,
 το 1986 ίδρυσαν την εφημερίδα «Ελεύθερος», αλλά σύντομα ο Κούκουνας απεχώρησε, όταν αντελήφθη ότι ο Μάστορας την μετατρέπει σε φερέφωνο της Νέας Δημοκρατίας. 

 Ο Δ. Κούκουνας υπήρξε επίσης εκδότης-διευθυντής του “Νεολόγου Πατρών” και στα 20 τελευταία χρόνια διηύθυνε σημαντικά περιοδικά καθώς και τις  εκδοτικές εταιρίες “Μέτρον” και «Ariston Books». Αξέχαστο θα μείνει σ' εμάς τους πατριώτες το μηνιαίο περιοδικό «Λαβύρινθος» που εξέδωσε ο Κούκουνας στις αρχές του 21ου αιώνα και έμεινε στην ιστορία για τις αποκαλυπτικές του έρευνες περί Κατοχής, δωσιλόγων, Εβραίων, Μέρτεν, "Εθνάρχη" Καραμανλή, ακόμη και περί ανυπάρκτου Κωνσταντίνου Κουκίδη!.. Οι έρευνες αυτές αποτέλεσαν τον κορμό για τα πασίγνωστα και ιδιαιτέρως εκτιμώμενα από τους ιστορικούς βιβλία που εξέδωσε αργότερα περί Κατοχής και οικονομικών δωσιλόγων.

Ο αλησμόνητος Δημοσθένης Κούκουνας ήταν συγγραφέας 5 αποκαλυπτικών βιβλίων για την Κατοχή, με πρώτο και καλύτερο την βιογραφία του Αρχιεπισκόπου και αντιβασιλέως Δαμασκηνού Παπανδρέου, όπου έβγαλε στην δημοσιότητα ένα σωρό άγνωστα ντοκουμέντα για τον πολυσυζητημένο εκείνο Ιεράρχη.  

Ο ΜΕΡΤΕΝ, Ο "ΕΘΝΑΡΧΗΣ" ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΔΑ ΓΚΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΑΚΤΩΡ ΤΗΣ ΓΚΕΣΤΑΠΟ

Το 2012 κυκλοφόρησε  βιβλίο του «Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια», ενώ το 2019 εξέδωσε το "κύκνειο άσμα" του με τίτλο «Η υπόθεση Μέρτεν και η σύγκρουση με τον Καραμανλή». Στο βιβλίο αυτό, μεταξύ άλλων, ο Κούκουνας αποκαλύπτει πως ο "Εθνάρχης" επί Κατοχής είχε γκόμενα μία Ρωσίδα πράκτορα της Γκεστάπο, την περίφημη Λίλυ Μάκ!.. 

Επίσης ότι ο ίδιος ο Μέρτεν είχε επανειλημμένως κατηγορήσει τον Καραμανλή ότι έλαβε ενεργό μέρος στον διαμοιρασμό των περιουσιών των Εβραίων μετακατοχικά! Και βεβαίως, τα κάθε λογής φερέφωνα του Καραμανλισμού δεν τόλμησαν να τον διαψεύσουν στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από τότε!..

Ελαφρύ να είναι το χώμα που θα σε σκεπάσει αύριο Δευτέρα στην Άνω Πόλη της Πάτρας, μεγάλε Έλληνα Πατριώτη, Δημοσθένη Κούκουνα...


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...