Τα ιουδαϊκα πρακτορεία ειδήσεων αποβλακώνουν καθημερινά με "επιστημονικές" αναλύσεις τους δυστυχείς Γκοΐμ. "Οι Έλληνες δεν ήταν οι πιο έξυπνοι. Και δεν ήταν μόνο ο Αϊνστάιν: Οι δεκαπέντε πιο έξυπνοι άνθρωποι όλων των εποχών".
ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΙΠΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΙΚΩΝ ΟΓΚΩΝ;
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Tufts στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, ανέπτυξαν μια μέθοδο στόχευσης του καρκίνου με ένα εμβόλιο mRNA που εξαλείφει τους όγκους και αποτρέπει την επανεμφάνισή τους, σε ποντίκια.
Το πειραματικό εμβόλιο λειτουργεί περίπου όπως και τα εμβόλια κατά της Covid-19 της Pfizer και της Moderna, τα οποία ενσωματώνουν mRNA σε μικροσκοπικές φυσαλίδες λιπιδίων που τελικά συγχωνεύονται με τα κύτταρα του σώματος, επιτρέποντας στα κύτταρα να «διαβάσουν» το mRNA και να παράγουν ιικά αντιγόνα, τα οποία είναι μικροσκοπικά θραύσματα του ιού που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το mRNA κωδικοποιεί αντιγόνα που υπάρχουν στα καρκινικά κύτταρα, και οι φυσαλίδες, γνωστές ως λιπιδικά νανοσωματίδια (LNP), μπορούν να στοχεύουν το λεμφικό σύστημα, όπου τα ανοσοποιητικά κύτταρα «εκπαιδεύονται», καθιστώντας την απόκριση πολύ πιο αποτελεσματική.
«Αναπτύσσουμε την επόμενη γενιά mRNA εμβολίων χρησιμοποιώντας την τεχνολογία μεταφοράς λιπιδικών νανοσωματιδίων, με τη δυνατότητα να στοχεύουν συγκεκριμένα όργανα και ιστούς», δήλωσε ο Qiaobing Xu, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Tufts.
«Η στόχευση του λεμφικού συστήματος μας βοήθησε να ξεπεράσουμε πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν άλλοι στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του καρκίνου», ανέφερε σε δηλώσεις του ο ερευνητής
Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 20 δοκιμές mRNA εμβολίων κατά του καρκίνου. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι μεγάλο μέρος του mRNA καταλήγει στο ήπαρ, οπότε παραμένει ο κίνδυνος φλεγμονής και βλάβης του ήπατος.
Από την πλευρά τους οι ερευνητές προχώρησαν στην τροποποίηση της χημικής δομής των λιπιδίων που σχηματίζουν τις φυσαλίδες, μέχρι να βρουν έναν συνδυασμό που να πηγαίνει στο όργανο-στόχος. Έτσι λοιπόν ανακάλυψαν ένα LNP που συγκεντρώθηκε στους λεμφαδένες μετά την υποδόρια έγχυση σε ποντίκια. Οι ερευνητές εκτιμούν πως τα LNP συλλέγουν μόρια από την κυκλοφορία του αίματος στην επιφάνειά τους και πως αυτά τα επιλεγμένα μόρια δεσμεύονται σε συγκεκριμένους υποδοχείς στο όργανο-στόχο.
Ακόμη ανακάλυψαν ότι τα λιπιδικά νανοσωματίδια που χρησιμοποιήθηκαν στο εμβόλιο κατά της Covid-19 της Pfizer, ευνοούσαν την παράδοση στο ήπαρ αντί για το λεμφικό σύστημα, με αναλογία τέσσερα προς ένα. Οι ερευνητές το αντέστρεψαν αυτό, ώστε τα νέα νανοσωματίδια να προτιμούν τη λεμφική παράδοση, με αναλογία τρία προς ένα.
Τα ποντίκια με μεταστατικό μελάνωμα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το εμβόλιο που στόχευε τους λεμφαδένες, παρουσίασαν σημαντική αναστολή των όγκων και 40% ποσοστό πλήρους ανταπόκρισης, χωρίς υποτροπή μακροπρόθεσμα.
«Τα εμβόλια κατά του καρκίνου αποτελούσαν πάντα μια πρόκληση, επειδή τα αντιγόνα των όγκων δεν φαίνονται πάντα τόσο ‘ξένα’ όπως τα αντιγόνα των ιών και των βακτηρίων, και οι όγκοι μπορούν να αναστείλουν ενεργά την ανοσολογική απόκριση», τόνισε η Jinjin Chen, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Tufts και μέλος της ερευνητικής ομάδας του Xu.
«Αυτό το εμβόλιο κατά του καρκίνου προκαλεί πολύ ισχυρότερη απόκριση και είναι ικανό να μεταφέρει mRNA τόσο για μεγάλα όσο και για μικρά αντιγόνα», πρόσθεσε ακόμη.
«Ελπίζουμε ότι θα μπορούσε να γίνει μια καθολική πλατφόρμα όχι μόνο για εμβόλια κατά του καρκίνου αλλά και για πιο αποτελεσματικά εμβόλια κατά ιών και άλλων παθογόνων», συμπλήρωσε. Σημειώνεται ότι τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
ΗΠΑ: «Πράσινο» από FDA στην πρώτη γονιδιακή θεραπεία με βάση τα κύτταρα για ασθενείς με βήτα-θαλασσαιμία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ενέκρινε το φάρμακο Zynteglo (betibeglogene autotemcel), την πρώτη γονιδιακή θεραπεία με βάση τα κύτταρα για τη θεραπεία ενηλίκων και παιδιατρικών ασθενών, που πάσχουν από βήτα-θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) και χρειάζονται τακτικές μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων.
«Η σημερινή έγκριση είναι μια σημαντική πρόοδος στη θεραπεία της βήτα-θαλασσαιμίας, ιδιαίτερα σε άτομα που χρειάζονται συνεχείς μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων», δήλωσε ο Peter Marks, διευθυντής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA.
«Δεδομένου των πιθανών επιπλοκών στην υγεία που σχετίζονται με αυτή τη σοβαρή ασθένεια, αυτή η δράση μας, υπογραμμίζει τη συνεχή δέσμευση της FDA, να υποστηρίζει την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για ασθενείς που έχουν περιορισμένες επιλογές θεραπείας», πρόσθεσε.
Τι είναι η Βήτα Θαλασσαιμία
Η Βήτα-θαλασσαιμία είναι ένας τύπος κληρονομικής διαταραχής του αίματος που προκαλεί μείωση της φυσιολογικής αιμοσφαιρίνης και των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα, μέσω μεταλλάξεων στην υπομονάδα βήτα-σφαιρίνης, που οδηγεί σε ανεπαρκή παροχή οξυγόνου στο σώμα.
Από τι προκαλείται
Η Βήτα θαλασσαιμία, προκαλείται από μεταλλάξεις σε ένα ή δυο γονίδια, που ονομάζονται γονίδια βήτα σφαιρίνης. Υπάρχουν εκατοντάδες πιθανές μεταλλάξεις και τα συμπτώματα εξαρτώνται από τη μετάλλαξη που έχει ένα άτομο. Τα άτομα με μόνο ένα ελαττωματικό γονίδιο έχουν συνήθως ελάχιστα συμπτώματα, αλλά μπορούν να μεταδώσουν τη θαλασσαιμία στα παιδιά τους. Τα άτομα με δυο ελαττωματικά γονίδια (που ονομάζεται μείζονα θαλασσαιμία) έχουν συχνά απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα. Μερικοί άνθρωποι με δυο μη φυσιολογικά γονίδια μπορεί να έχουν ακόμα πιο ήπια συμπτώματα και χρειάζονται μόνο περιστασιακές μεταγγίσεις αίματος. Η βήτα θαλασσαιμία συνήθως προσβάλλει άτομα μεσογειακής, ασιατικής ή αφρικανικής καταγωγής.
Το προϊόν Zynteglo
Το φάρμακο Zynteglo, είναι ένα εφάπαξ προϊόν γονιδιακής θεραπείας που χορηγείται ως εφάπαξ δόση. Κάνοντας χρήση του Zynteglo, ενεργοποιούνται τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς (βλαστικά κύτταρα μυελού των οστών) που είναι γενετικά τροποποιημένα για να παράγουν λειτουργική βήτα-σφαιρίνη (συστατικό αιμοσφαιρίνης).
Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του Zynteglo τεκμηριώθηκαν σε δύο πολυκεντρικές κλινικές μελέτες που περιελάμβαναν ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς με βήτα-θαλασσαιμία που χρειάζονταν τακτικές μεταγγίσεις. Η αποτελεσματικότητα καθορίστηκε με βάση την επίτευξη της ανεξαρτησίας της μετάγγισης, η οποία επιτυγχάνεται όταν ο ασθενής διατηρεί ένα προκαθορισμένο επίπεδο αιμοσφαιρίνης χωρίς να χρειάζεται μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων για τουλάχιστον 12 μήνες. Από τους 41 ασθενείς που έλαβαν Zynteglo, το 89% πέτυχε ανεξαρτησία μετάγγισης.
Ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει το φάρμακο
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες που σχετίζονται με το Zynteglo περιελάμβαναν μειωμένα επίπεδα αιμοπεταλίων και άλλων αιμοσφαιρίων, καθώς και βλεννογονίτιδα, εμπύρετη ουδετεροπενία, έμετο, πυρεξία (πυρετός), αλωπεκία (απώλεια μαλλιών), επίσταξη (ρινορραγία), κοιλιακό άλγος, μυοσκελετικό άλγος, βήχα, πονοκέφαλο, διάρροια, εξάνθημα, δυσκοιλιότητα, ναυτία, μειωμένη όρεξη, διαταραχή της μελάγχρωσης και κνησμός (φαγούρα).
Να σημειωθεί ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος καρκίνου του αίματος που σχετίζεται με αυτή τη θεραπεία. Ωστόσο, δεν έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις σε μελέτες του Zynteglo. Οι ασθενείς που λαμβάνουν το φαρμακευτικό σκεύασμα, θα πρέπει να παρακολουθούν το αίμα τους για τουλάχιστον 15 χρόνια για οποιαδήποτε ένδειξη καρκίνου. Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να παρακολουθούνται για τυχόν αντιδράσεις υπερευαισθησίας κατά τη χορήγηση Zynteglo και για θρομβοπενία και αιμορραγία.
Ο οργανισμός FDA χορήγησε την έγκριση του Zynteglo στην bluebird bio, Inc.
Ζ.Π.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυξημένος ο κίνδυνος νευρολογικών και ψυχικών διαταραχών ακόμη και 2 χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19.
Η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ψύχωσης, επιληψίας και γενικότερα νευρολογικών ή ψυχικών διαταραχών ακόμη και δύο χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες. Οι μακρόχρονες επιπτώσεις είναι γενικά μικρότερες στα παιδιά, αν και η Covid-19 μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο επιληψίας σε αυτά.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Χάρισον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ψυχιατρικό περιοδικό «The Lancet Psychiatry», σύμφωνα με τις «Γκάρντιαν» και «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 1,28 εκατομμύρια ασθενείς Covid-19 (της περιόδου Ιανουαρίου 2020-Απριλίου 2022) με μέση ηλικία 42 ετών, καθώς επίσης για ανάλογο αριθμό ατόμων με άλλη αναπνευστική λοίμωξη (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης).
Διαπιστώθηκε ότι, αντίθετα με τις διαταραχές διάθεσης και τις αγχώδεις διαταραχές που έχουν συνήθως περάσει μετά από περίπου δύο έως τρεις μήνες από την αρχική λοίμωξη Covid-19, ο κίνδυνος για άλλες διαταραχές όπως η εγκεφαλική «ομίχλη» (γνωστικό έλλειμμα), η άνοια και η ψύχωση μπορεί να υπάρχουν ακόμη και μετά από δύο χρόνια.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, τα ευρήματα της οποίας δημιουργούν κάποιες ανησυχίες εάν ληφθεί υπόψη ότι σχεδόν 600 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί -παγκοσμίως- με Covid-19 από την αρχή της πανδημίας και από αυτούς εκτιμάται ότι περίπου 100 εκατομμύρια πάσχουν από μακρά Covid-19 (δηλαδή με συμπτώματα διάρκειας άνω των 12 εβδομάδων). Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει αυξημένο κίνδυνο νευρολογικών και ψυχικών διαταραχών έως έξι μήνες μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτός ο κίνδυνος επεκτείνεται σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου.
Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία που κάποιος αρρώστησε από κορωνοϊό τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος. Στους άνω των 65 ετών που στο παρελθόν είχαν περάσει Covid-19, η πιθανότητα εγκεφαλικής «ομίχλης» μετά από δύο χρόνια είναι 1.540 περιστατικά ανά 10.000 ανθρώπους, άνοιας 450 περιστατικά ανά 10.000 (δηλαδή 4,5%) και ψύχωσης 85 ανά 10.000 (0,85%). Συγκριτικά, οι αντίστοιχες μικρότερες συχνότητες στους ανθρώπους με άλλη αναπνευστική λοίμωξη πλην Covid-19 είναι 1.230 ανά 10.000, 330 ανά 10.000 (3,3%) και 60 ανά 10.000 (0,6%).
Τα παιδιά που πέρασαν Covid-19 έχουν διπλάσια πιθανότητα για επιληψία (2,6% έναντι 1,3% στις αναπνευστικές λοιμώξεις μη Covid) και τριπλάσια πιθανότητα για ψυχωτικές διαταραχές, αν και το φαινόμενο είναι σπάνιο (μόνο 18 περιστατικά ανά 10.000 παιδιά μετά από δύο χρόνια από την αρχική λοίμωξη).
Επίσης, βρέθηκε ότι περισσότερες νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές υπήρξαν κατά το κύμα της Δέλτα σε σχέση με το προηγούμενο της παραλλαγής Άλφα, ενώ η Όμικρον εμφανίζει παρόμοιους νευρολογικούς και ψυχιατρικούς κινδύνους με τη Δέλτα, αλλά με πολύ ηπιότερα συμπτώματα, καθώς και μικρότερο κίνδυνο θανάτου.
Ο Χάρισον ανέφερε ότι «τα ευρήματα έχουν σημαντικές συνέπειες για τους ασθενείς και τις υπηρεσίες υγείας, καθώς δείχνουν ότι νέες περιπτώσεις νευρολογικών παθήσεων που συνδέονται με τη λοίμωξη Covid-19 είναι πιθανό να συμβούν αρκετό χρόνο αφότου έχει υποχωρήσει η πανδημία. Πάντως, δεν μιλάμε για ένα τσουνάμι νευρολογικών και ψυχιατρικών ασθενειών. Γενικότερα, όμως, γνωρίζουμε πολύ λιγότερα από όσα νομίζουμε σχετικά με τη μακρά Covid-19».
Ζ.Π.
ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΝΑ ΠΙΝΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΛΚΟΟΛ. Το ένα τρίτο (29%) του πληθυσμού της Ιαπωνίας είναι ηλικίας 65 ετών και άνω, το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.
ΑπάντησηΔιαγραφή«Sake Viva!» η καμπάνια της Ιαπωνίας που προτρέπει τους νέους να πίνουν περισσότερο.
Η νεότερη γενιά των Ιαπώνων πίνει λιγότερο αλκοόλ από τους γονείς της.
Η Ιαπωνία με μια νέα καμπάνια η οποία ονομάζεται «Sake Viva!» προτρέπει τους νέους να πίνουν περισσότερο με σκοπό να τονωθεί η οικονομία της χώρας.
Η νεότερη γενιά των Ιαπώνων πίνει λιγότερο αλκοόλ από τους γονείς της, κάτι που έχει πλήξει την οικονομία με αποτέλεσμα η φορολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας να παρεμβαίνει ώστε να αντιστρέψει την τάση αυτή. Το «Sake Viva!» είναι η εκστρατεία της χώρας ώστε να τονωθεί η βιομηχανία και να γίνει το ποτό πιο ελκυστικό.
Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που ζητά από άτομα ηλικίας 20 έως 39 ετών να μοιραστούν τις επιχειρηματικές τους ιδέες για την τόνωση της ζήτησης μεταξύ των συνομηλίκων τους είτε πρόκειται για ιαπωνικό σάκε, ουίσκι, μπύρα ή κρασί, σύμφωνα με το BBC. Η ομάδα που διεξάγει τον διαγωνισμό για τη φορολογική αρχή λέει ότι οι νέες συνήθειες, που διαμορφώθηκαν εν μέρει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19- και η γήρανση του πληθυσμού έχουν οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεων αλκοόλ.
Όπως επισημαίνεται στα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, η αντίδραση ήταν ανάμεικτη, με κάποιες επικρίσεις σχετικά με την προσπάθεια προώθησης μιας ανθυγιεινής συνήθειας ενώ άλλοι έχουν δημοσιεύσει «περίεργες» ιδέες στο Διαδίκτυο, όπως διάσημες ηθοποιούς να «ερμηνεύουν» ως οικοδέσποινες εικονικής πραγματικότητας σε ψηφιακά κλαμπ.
Οι διαγωνιζόμενοι έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για να καταθέσουν τις ιδέες τους. Στη συνέχεια, τα καλύτερα σχέδια θα αναπτυχθούν με τη βοήθεια ειδικών πριν παρουσιαστούν οι τελικές προτάσεις τον Νοέμβριο.
Ο ιστότοπος της εκστρατείας αναφέρει ότι η αγορά αλκοόλ στην Ιαπωνία συρρικνώνεται. Πρόσφατα στοιχεία της φορολογικής υπηρεσίας δείχνουν ότι οι άνθρωποι έπιναν λιγότερο το 2020 σε σχέση με το 1995, με τους αριθμούς να πέφτουν κατακόρυφα από 100 λίτρα (22 γαλόνια) τον χρόνο σε 75 λίτρα (16 γαλόνια).
Τα φορολογικά έσοδα από τους φόρους στο αλκοόλ έχουν επίσης, συρρικνωθεί με τα χρόνια, αποτελώντας το 5% των συνολικών εσόδων το 1980 και το 1,7% το 2020, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Japan Times». Να σημειωθεί πως η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι σχεδόν το ένα τρίτο (29%) του πληθυσμού της Ιαπωνίας είναι ηλικίας 65 ετών και άνω, το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.
Ζ.Π.
Νεκροί 21χρονη και 24χρονος σε τροχαίο κοντά στο Γαλαξίδι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΕΟΣ;
Ένα τραγικό συμβάν σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου -λίγο μετά τις 06.00- στο 20οχλμ Ιτέας-Αντιρρίου κοντά στο Γαλαξίδι.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το ρεπορτάζ του lamianow.gr, το Ι.Χ στο οποίο επέβαιναν τα δύο άτομα, άγνωστο πως, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε δέντρο.
Η σύγκρουση ήταν σφοδρή με αποτέλεσμα τα δύο νεαρά παιδιά να χάσουν την ζωή τους ακαριαία…
Κατά τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται για μια 21χρονη κοπέλα η οποία φοιτούσε σε πανεπιστημιακό ίδρυμα της περιοχής και έναν 24χρονο από την περιοχή του Γαλαξιδίου.
Η γνωστοποίηση του τραγικού συμβάντος βύθισε στο πένθος την τοπική κοινωνία.
Ζ.Π.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΠΟΓΔΑΝΟΣ: «ΟΙ ΤΖΗΜΕΡΟΣ - ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ Είναι σε κανονική «σχέση» με τη ΝΔ και τον μηχανισμό του Μαξίμου, προφανώς παίρνουν γραμμή και υλικό για τις αναρτήσεις τους – αλλιώς δεν εξηγείται τέτοια συμπόρευση, συνεννοούνται για τη στάση που θα κρατήσουν στο εκάστοτε ζήτημα και λειτουργούν σαν βραχίονας του επικοινωνιακού μηχανισμού της κυβέρνησης. Τα έζησα και έφριξα. Φλέρταραν μέχρι και την υπόθεση Ανδρουλάκη, όπου ο κος Κρανιδιώτης ανέλαβε ανοιχτά τον ρόλο της εμπροσθοφυλακής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έκτοτε, είναι σε κανονική «σχέση» με τη ΝΔ και τον μηχανισμό του Μαξίμου, προφανώς παίρνουν γραμμή και υλικό για τις αναρτήσεις τους – αλλιώς δεν εξηγείται τέτοια συμπόρευση, συνεννοούνται για τη στάση που θα κρατήσουν στο εκάστοτε ζήτημα και λειτουργούν σαν βραχίονας του επικοινωνιακού μηχανισμού της κυβέρνησης. Τα έζησα και έφριξα.
Συγχρόνως, οι μισές αναπαραγωγές των μηνυμάτων τους είναι από φιλοκυβερνητικούς λογαριασμούς, ενώ τους παίζουν προνομιακά μέσα που ελέγχει η ΝΔ. Αν κάποιος παρατηρήσει θα δει ότι μέσα σε δύο – τρεις μόλις μήνες έχουν εκθειάσει με διάφορες αφορμές έξι υπουργούς και πολλάκις τον πρωθυπουργό.
Ο σκοπός τους, εντούτοις, φαίνεται πως δεν είναι καν να μπουν στη Βουλή. Αν ήθελαν κάτι τέτοιο, δεν θα έπαυαν τη συνεργασία με τους δύο εκείνους ανθρώπους, που μπορούσαν πράγματι να τους βοηθήσουν να μπουν στη βουλή, δηλαδή την Αφροδίτη Λατινοπούλου και εμένα. Αντίθετα, στόχος τους φαίνεται πως είναι να «μαντρώσουν» στο «παραμάγαζό» τους όσο το δυνατόν περισσότερους δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες, ώστε να ρίξουν το μέτρο της αυτοδυναμίας υπέρ της ΝΔ».
https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/k-mpogdanos-th-tzimeros-f-kranidiotis-se-kanoniki-sxesi-me-to-maksimou-einai-skliroi-opadoi-tis-ypoxreotikotitas/
Ζ.Π.
Εργαστηριακός κερατοειδής χιτώνας: Τυφλοί άνθρωποι βλέπουν ξανά και μάλιστα άψογα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιστήμονες στη Σουηδία ανέπτυξαν ένα εμφύτευμα, φτιαγμένο από κολλαγόνο από δέρμα χοίρου, το οποίο μοιάζει με τον ανθρώπινο κερατοειδή χιτώνα του ματιού.
Το πειραματικό εμφύτευμα βελτίωσε σημαντικά ή αποκατέστησε την όραση σε 20 ανθρώπους με ελαττωματικό κερατοειδή χιτώνα, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν προηγουμένως τυφλοί. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις ασθενών η αποκατάσταση της όρασής τους ήταν πλήρης (βαθμοί 20/20).
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λινκέπινγκ και της εταιρείας LinkoCare Life Sciences AB, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας «Nature Biotechnology», ευελπιστούν ότι το επίτευγμά τους θα δώσει ελπίδα σε όσους πάσχουν από ελαττωμένη όραση ή τύφλωση λόγω κερατοειδούς, προσφέροντας τους ένα εμβιομηχανικό εμφύτευμα ως εναλλακτική λύση στην μεταμόσχευση ανθρώπινου κερατοειδούς από δότη. Τέτοια μοσχεύματα συχνά είναι σπάνια.
«Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι είναι δυνατό να αναπτυχθεί ένα βιολογικό υλικό που καλύπτει όλα τα κριτήρια χρήσης ως ανθρώπινα εμφυτεύματα, το οποίο μπορεί να παραχθεί μαζικά και να αποθηκευθεί για έως δύο χρόνια, συνεπώς θα είναι διαθέσιμο σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Αυτό μας επιτρέπει να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της έλλειψης ιστού κερατοειδούς από δωρητές», δήλωσε ο καθηγητής Νιλ Λαγκάλι του Τμήματος Βιοϊατρικών και Κλινικών Επιστημών του Λινκέπινγκ.
Εκτιμάται ότι περίπου 12,7 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι τυφλοί λόγω προβλήματος στον κερατοειδή χιτώνα τους, του εξωτερικού διαφανούς στρώματος του ματιού, το οποίο μπορεί να υποστεί ζημιά λόγω ασθένειας ή τραυματισμού. Μέχρι στιγμής ο μοναδικός τρόπος αποκατάστασης της όρασης είναι η μεταμόσχευση, κάτι που όμως συμβαίνει μόλις στον ένα στους 70 ασθενείς. Επιπροσθέτως, οι περισσότεροι άνθρωποι που χρειάζονται τέτοιο μόσχευμα, ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου εκ των πραγμάτων η πρόσβαση σε μοσχεύματα είναι πολύ περιορισμένη.
«Η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμφυτευμάτων βιοτεχνολογίας αποτελούν τον πυρήνα της εργασίας μας. Έχουμε κάνει σημαντικές προσπάθειες να διασφαλίσουμε ότι η εφεύρεσή μας θα καταστεί ευρέως διαθέσιμη και φθηνή για όλους και όχι μόνο για τους πλούσιους. Γι’ αυτό αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα μέρη του κόσμου», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Μεχράντ Ραφάτ του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής του Λινκέπινγκ, σχεδιαστής των εμφυτευμάτων, καθώς επίσης ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας LinkoCare Life Sciences AB που τα παράγει.
Ο ανθρώπινος κερατοειδής συνίσταται κυρίως από την πρωτεΐνη κολλαγόνο. Για τη δημιουργία του εργαστηριακού κερατοειδούς οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μόρια κολλαγόνου από δέρμα χοίρου (ένα υποπροϊόν της βιομηχανίας τροφίμων που είναι ευρέως διαθέσιμο και φθηνό), τα οποία καθαρίστηκαν και παρήχθησαν μαζικά για ανθρώπινη χρήση. Τελικά παράγεται ένα ανθεκτικό και διαφανές υλικό που μπορεί να μεταμοσχευθεί στο μάτι. Ενώ οι κερατοειδείς χιτώνες από δότες πρέπει να μεταμοσχευθούν εντός μόνο δύο εβδομάδων, οι εργαστηριακοί έχουν περιθώριο έως δύο έτη μετά τη δημιουργία τους.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν επίσης μια νέα ελάχιστα επεμβατική μέθοδο για τη θεραπεία του κερατόκωνου, μιας πάθησης στην οποία ο κερατοειδής γίνεται τόσο λεπτός που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Μέχρι σήμερα ένας κερατόκωνος ασθενούς σε προχωρημένο στάδιο πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά και να αντικατασταθεί με μόσχευμα δωρητή, μέσω μιας διαδικασίας που είναι επεμβατική και γίνεται μόνο σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα.
«Μια λιγότερο επεμβατική μέθοδος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερα νοσοκομεία, κάτι που θα βοηθήσει συνεπώς περισσότερους ανθρώπους. Με τη μέθοδό μας, ένας χειρουργός δεν χρειάζεται να αφαιρέσει τον ιστό του ασθενούς. Αντίθετα, μέσω μιας μικρής τομής που γίνεται με λέιζερ ή με το χέρι, το εμφύτευμα εισάγεται στον υπάρχοντα κερατοειδή», ανέφερε ο δρ Λαγκάλι.
Ζ.Π.
Η τεχνική είχε δοκιμαστεί με επιτυχία αρχικά σε χοίρους και στη συνέχεια έγινε πιλοτική μελέτη σε 20 ανθρώπους στο Ιράν και στην Ινδία (δύο χώρες με μεγάλο αριθμό ασθενών με τύφλωση λόγω κερατοειδούς), όπου αποδείχτηκε απλούστερη και ασφαλέστερη από μια συμβατική μεταμόσχευση κερατοειδούς. Οι επεμβάσεις εισαγωγής του εργαστηριακού εμφυτεύματος δεν εμφάνισαν επιπλοκές και μια θεραπεία μόνο οκτώ εβδομάδων με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (σταγόνες) – και όχι ετών όπως στην περίπτωση της συμβατικής μεταμόσχευσης – ήταν αρκετή για να αποτραπεί η απόρριψη του εμφυτεύματος. Το πάχος και η καμπυλότητα του αποκαταστάθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν την επέμβαση οι 14 από τους 20 ασθενείς ήταν τυφλοί, ενώ μετά από δύο χρόνια κανένας δεν ήταν τυφλός πια. Μάλιστα οι τρεις από όσους ήταν τυφλοί πριν, είχαν μετά την επέμβαση τέλεια όραση (20/20).
Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι ποιό θα είναι το τελικό κόστος της νέας μεθόδου, αλλά εκτιμούν ότι θα είναι πιο χαμηλό από ό,τι μιας κανονικής μεταμόσχευσης. Μια μεγαλύτερη κλινική μελέτη χρειάζεται πάντως να διενεργηθεί, προτού δοθεί άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές για τη χρήση της νέας μεθόδου. Επίσης προς διερεύνηση είναι κατά πόσο η νέα τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις, καθώς επίσης κατά πόσο το εμφύτευμα είναι δυνατό να καταστεί πιο αποτελεσματικό μέσω εξατομικευμένης προσαρμογής σε κάθε ασθενή.
Ζ.Π.
Αντιδιαβητικό φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης με κορωνοϊό σύμφωνα με νέα μελέτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μελέτη έδειξε επίσης ότι κανένα από τα φάρμακα που δοκιμάστηκαν δεν απέτρεψε την μείωση του οξυγόνου στο αίμα.
Η μετφορμίνη, ένα ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο κατά του διαβήτη, μειώνει κατά τουλάχιστον 40% την πιθανότητα ένας ασθενής με Covid-19 να χρειαστεί νοσηλεία και να πεθάνει, ενώ η μείωση του κινδύνου ξεπερνά το 50% αν η χορήγηση του φαρμάκου γίνει έγκαιρα στην αρχική φάση των συμπτωμάτων, δείχνει μια νέα -διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με ψευδοφάρμακο- κλινική δοκιμή φάσης 3 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Καρολάιν Μπραμάντε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», μελέτησαν 1.323 ενήλικες 30-85 ετών (μέση ηλικία 46 ετών) που όλοι ήσαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (με δείκτη μάζας σώματος άνω του 25), μεταξύ των οποίων και έγκυες (το 6%), καθώς επίσης τόσο εμβολιασμένοι (οι περισσότεροι) όσο και ανεμβολίαστοι.
Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε διάφορες ομάδες και πήραν είτε μόνο μετφορμίνη (αντιδιαβητικό), είτε μόνο ιβερμεκτίνη (παρασιτοκτόνο), είτε μόνο φλουβοξαμίνη (αντικαταθλιπτικό) -τρία φάρμακα για άλλες παθήσεις αλλά με πιθανή δράση κατά του κορωνοϊού- είτε έναν συνδυασμό των ανωτέρω φαρμάκων, είτε ένα εικονικό φάρμακο (πλασίμπο).
«Η μελέτη μας έδειξε ότι η μετφορμίνη μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ένας ασθενής να χρειαστεί να επισκεφτεί το τμήμα επειγόντων ενός νοσοκομείου ή να νοσηλευθεί λόγω Covid-19», δήλωσε η δρ Μπραμάντε. Αντίθετα, δεν βρέθηκε καμία θετική επίπτωση από τη χορήγηση είτε ιβερμεκτίνης, είτε φλουβοξαμίνης. Από την άλλη, κανένα από τα τρία φάρμακα (ούτε η μετφορμίνη) δεν απέτρεψε την υποξαιμία (μείωση του οξυγόνου στο αίμα).
Ζ.Π.