ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

20 Μαΐου 2022

Η ΑΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ, ΤΥΦΛΩΣΗ, ΚΩΦΩΣΗ, ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΜΕ ΙΟΥΣ, ΜΙΚΡΟΒΙΑ, ΜΥΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΙΤΑ.

 

 


Κατά την περίοδο 1915 – 1924 στον Πόντο το 50% του συνολικού ελληνικού πληθυσμού σκοτώθηκε, ενώ ένας επιπλέον αριθμός εξισλαμίστηκε. ΤΣΙΠΡΑΣ: «ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΜΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ. ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ».

 

 

Έφηβος έχασε την όραση και την ακοή του λόγω αποκλειστικής διατροφής με "πρόχειρο φαγητό" (junk food).  

Απώλεια όρασης, βαρηκοΐα και μείωση της οστικής μάζας προκάλεσε σε έναν έφηβο η αποκλειστική κατανάλωση junk food. Από την ηλικία των 14 ετών που άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα κούρασης έως τα 17 του μειώθηκε προοδευτικά η όραση του και η οπτική του οξύτητα έπεσε στο 1/10 (δηλαδή έβλεπε το 1/10 από ό,τι βλέπει ένας άνθρωπος χωρίς προβλήματα όρασης), ενώ ήδη στα 15 του είχε παρουσιάσει νευροαισθητήριο βαρηκοΐα. Το αγόρι, επί πέντε συνεχή χρόνια τρεφόταν με τηγανητές πατάτες, τσιπς, ζαμπόν, λουκάνικα και ψωμί και τίποτα άλλο.

 


Το περιστατικό, που συνέβη στο Μπρίστολ, παρουσιάστηκε σήμερα από τον οφθαλμίατρο – επιμελητή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών Γεώργιο Καραστατήρα, στο πλαίσιο του 55ου Πανελλήνιου Οφθαλμολογικού Συνεδρίου, που διοργανώνει η Οφθαλμολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος (19-21 Μαΐου), στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καραστατήρας ανέφερε ότι ο ίδιος αντιμετώπισε το περιστατικό αυτό κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσής του στο Oφθαλμολογικό Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Bristol και ότι μετά μία σειρά εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε ο έφηβος στη διάρκεια τριών χρόνων διαπιστώθηκε ότι η απώλεια της όρασης οφειλόταν στην αποκλειστική διατροφή του με junk food.

«Το παιδί, όταν ήταν 14 ετών, είχε εμφανίσει συμπτώματα κόπωσης. Η μητέρα του ανέφερε στον γενικό γιατρό ότι το αγόρι ήταν “επιλεκτικό στη διατροφή” αλλά δεν έπαιρνε κάποια συστηματική αγωγή. Το ιστορικό του ήταν ελεύθερο και δεν είχε προβλήματα, δεν είχε αλλεργίες και ήταν φυσιολογικά υγιής. Από τις εξετάσεις που έκανε ο γενικός γιατρός, βρέθηκε ότι είχε μακροκυτταρική αναιμία και έλλειψη βιταμίνης Β12. Επίσης εξετάστηκε για τον ενδογενή παράγοντα, οι τρανσαμινάσες του ήταν αρνητικές και ο γιατρός του έδωσε ενέσιμη βιταμίνη Β12 και διατροφικές οδηγίες», ανέφερε ο κ. Καραστατήρας.

Έναν χρόνο αργότερα, το παιδί παρουσίασε νευροαισθητήρια βαρηκοΐα και παραπέμφθηκε σε ΩΡΛ. Η μαγνητική εγκεφάλου στην οποία υποβλήθηκε δεν έδειξε δομικές ανωμαλίες. «Τότε ήταν που ανέφερε ότι είχε και κάποια συμπτώματα όρασης και παραπέμθηκε στο οφθαλμίατρο, ο οποίος τον εξέτασε και βρήκε φυσιολογική την όρασή του χωρίς κάποια προβλήματα. Όταν έφτασε σε ηλικία 17 ετών ανέφερε ότι έχει πολύ σημαντική απώλεια όρασης. Ο γενικός γιατρός τον έστειλε σε εξειδικευμένο οφθαλμίατρο και τότε βρέθηκε ότι η όρασή του ήταν 20/200 (γύρω στο 1/10 αυτού που βλέπει ένας άνθρωπος χωρίς προβλήματα όρασης) και επίσης είχε μειωμένη χρωματική αντίληψη 8/17. Είχε πλήρη οφθαλμική κινητικότητα, η ωχρά ήταν φυσιολογική, το οπτικό νεύρο έδειξε ότι είχε κάποιες αλλοιώσεις αρχικά και είχε κεντρικό σκότωμα (δηλαδή έβλεπε σκοτεινά σημεία) στα οπτικά πεδία. Η νευρολογική εξέταση ήταν φυσιολογική. Αποφασίστηκε να γίνει και μία περαιτέρω διερεύνηση με ηλεκτροδιαγνωστικό έλεγχο, ο οποίος έδειξε αμφοτερόπλευρη οπτική νευροπάθεια. Η μαγνητική εγκεφάλου που επαναλήφθηκε δεν έδειξε να έχει κάποιο άλλο πρόβλημα και έγινε και γενετικός έλεγχος για την οπτική νευροπάθεια Leber και δεν βρέθηκε κάποιο άλλο θέμα. Στη συνέχεια έγινε περαιτέρω έλεγχος και από τη γενική αίματος βρέθηκε μακροκυττάρωση, φυσιολογική φερριτίνη, φυλλικό οξύ και ηπατική λειτουργία. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι ίσως να είχε λειτουργική έλλειψη βιταμίνης Β12», πρόσθεσε ο κ. Καραστατήρας.

Το παιδί δεν ήταν υπέρβαρο, ήταν 65 κιλά και είχε ύψος 1,72, δεν έκανε χρήση αλκοόλ, καπνού ή ναρκωτικών και η μητέρα του έλεγε ότι δεν μπορούσε να τρώει τροφές που είχαν κάποιες περίεργες υφές. «Τότε είπαμε να δούμε τη διατροφή του και διαπιστώσαμε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια το μόνο που έτρωγε ήταν μια μερίδα πατάτες τηγανητές από το Fish & Chips, πατατάκια, μια φέτα ψωμί ζαμπόν και λουκάνικα. Έτρωγε μόνο αυτά και τίποτα άλλο. Βλέποντας όλα αυτά κάναμε κι έναν περαιτέρω έλεγχο, που έδειξε ότι είχε χαμηλά επίπεδα χαλκού και σεληνίου, υψηλό ψευδάργυρο, εμφανώς χαμηλή βιταμίνη D και επίσης είχε και οστεοπενία. Έγιναν και βιοψίες του πεπτικού συστήματος που βρέθηκαν φυσιολογικές. Του δώσαμε συμπληρώματα διατροφής, τον παραπέμψαμε και στην υπηρεσία ψυχικής υγείας και είδαμε ότι η όρασή του σταθεροποιήθηκε, αλλά δεν βελτιώθηκε. Αυτά συνέβησαν από το 2017 μέχρι το 2020 που τον είδα εγώ», ανέφερε ο κ Καραστατήρας.

Ως κύριες αιτίες της οπτικής νευροπάθειας, ο κ. Καραστατήρας ανέφερε τη δυσαπορρόφηση, τα φάρμακα, τη φτωχή διατροφή, τον αλκοολισμό, την ανεπάρκεια βιταμινών του συμπλέγματος Β και σιδήρου.

«Όταν έχουμε μια ανεξήγητη απώλεια της όρασης πρέπει να βάζουμε και την τροφική οπτική νευροπάθεια στη διαφοροδιάγνωσή μας, ειδικά όταν ο ασθενής ακολουθεί φτωχή δίαιτα άσχετα αν είναι παχύσαρκος ή όχι. Η διατροφική οπτική νευροπάθεια είναι πιθανόν αναστρέψιμη, αν διαγνωστεί νωρίς. Αν όμως παραμείνει αθεράπευτη, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όρασης», κατέληξε ο κ. Καραστατήρας.

 

 Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Η συνήθεια του junk food στο δυτικό κόσμο είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον άνθρωπο, σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα.

Σε εβδομαδιαία βάση, η κατανάλωση junk food ανέρχεται σε 3 φορές, ενώ ένα ποσοστό 9% τρέφεται αποκλειστικά με τέτοιο φαγητό.

Με νέα έρευνα που ανακοινώθηκε από την ιατρική κοινότητα, συνδέεται άμεσα ο καρκίνος του παγκρέατος με την κατανάλωση junk food.  Κυρίως στους νέους η αύξηση της ασθένειας είναι ανησυχητική, και οφείλεται κυρίως στα χρόνια της εφηβείας, όπου οι ποσότητες γεύματος από ταχυφαγεία είναι υπερβολικά μεγάλες.

Τα νούμερα τρομάζουν, αφού κάθε μέρα 1.000 άτομα παγκοσμίως φέρεται να διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παγκρέατος.

 

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Τζανκ Φουντ ("πρόχειρο φαγητό") είναι ένας υποβαθμισμένος όρος για τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλο αριθμό θερμίδων από ζάχαρη και λιπαρά, με ελάχιστες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Ο όρος μπορεί να αναφέρεται επίσης και σε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας που παρασκευάζεται από κορεσμένα λιπαρά. Αυτό το είδος φαγητού παρασκευάζεται με τρόπο που να φαίνεται ελκυστικό και απολαυστικό έτσι ώστε να προκαλεί εθισμό, η τακτική κατανάλωση του επηρεάζει τον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο που τον επηρεάζουν τα εθίστηκα φάρμακα Ο όρος "HFSS foods" ("τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη") χρησιμοποιείται ως συνώνυμος.

Όταν η κατανάλωση Τζανκ φουντ είναι συχνή, το υπερβολικό λίπος, οι απλοί υδατάνθρακες και η επεξεργασμένη ζάχαρη που εμπεριέχονται σε τέτοιου είδους τρόφιμα, συμβάλουν σε αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και πολλών άλλων χρόνιων παθήσεων. Μια μελέτη περίπτωσης σχετικά με την κατανάλωση τζανκ φουντ στη Γκάνα υποδηλώνει την άμεση συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης "πρόχειρου φαγητού" και της παχυσαρκίας. Η έκθεση υποστηρίζει ότι η παχυσαρκία οδήγησε σε περιπλοκές και προβλήματα υγείας, όπως η αύξηση των επιπέδων καρδιακής προσβολής. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι ήδη από την ηλικία των 30 ετών, οι αρτηρίες μπορεί να αρχίσουν να φράσσουν και να θέσουν τις βάσεις για μελλοντικές καρδιακές προσβολές.

Άλλες έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τον αντίκτυπο των ζαχαρούχων τροφίμων στη συναισθηματική υγεία του ανθρώπου, έχουν δείξει ότι η κατανάλωση "πρόχειρου φαγητού" μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα ενέργειας και τη συναισθηματική ευεξία.

Προβλήματα συμπεριφοράς

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα Κλινικής Διατροφής, η συχνότητα κατανάλωσης 57 τροφών / ποτών 4000 παιδιών ηλικίας τεσσάρων και ενάμισι ετών συγκεντρώθηκε με βάση τη μητρική αναφορά. Στην ηλικία των επτά ετών, στα 4000 παιδιά δόθηκε το ερωτηματολόγιο δυνατοτήτων και δυσκολιών (SDQ), σε πέντε κλίμακες: υπερκινητικότητα, προβλήματα συμπεριφοράς, προβλήματα με συνομηλίκους, συναισθηματικά προβλήματα και προ-κοινωνική συμπεριφορά. Μια καθιερωμένη αύξηση απόκλισης του «πρόχειρου φαγητού» στη συνέχεια συνδέθηκε με την υπερβολική υπερκινητικότητα στο 33% των υποκειμένων, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που καταναλώνουν περισσότερο τζανκ φουντ στην ηλικία των επτά είναι πιθανότερο να έχουν αυξημένη υπερκινητικότητα. Ωστόσο δεν υπήρξε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στο τζανκ φουντ και τις άλλες κλίμακες.

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

3 σχόλια:

  1. ΟΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΗ. ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΑΜΥΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΦΑΝΕ ΟΛΑ. Όταν ο Προδότης ακούει την λέξη άμιλλα παθαίνει κρίση. Όχι άμιλλα, αριστεία, αξιοκρατία. Μόνο άμυλα, καταλήψεις, μπάφο, λοάτκι και ανοιχτά σύνορα να μπουκάρουν οι λαθρομμετανάστες.
    Ένα ορθογραφικό λάθος, που προκάλεσε πολλά σχόλια στα social media, έκανε το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην ανακοίνωση του κόμματος για τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου.
    Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στο παγκόσμιας εμβέλειας έργο του συνθέτη, ωστόσο αναφέρεται σε «αθλητική άμυλα» [υδατάνθρακας] και όχι σε «άμιλλα» [συναγωνισμός για την πρώτη θέση], όπως θα έπρεπε.
    Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια του συνθέτη:
    Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου υπήρξε ένας παγκόσμιος Έλληνας, που στη μουσική του αποτυπώθηκε η αδελφοσύνη των λαών και η φυσική αγωνία της ανθρωπότητας για την κατάκτηση της συμπαντικής γνώσης.
    Η ιδιοφυής έμπνευσή του για το soundtrack της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς» έγινε το σύγχρονο συνώνυμο του Ολυμπισμού και της φιλίας των λαών. Κανείς μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια μουσική υπόκρουση που στο άκουσμά της να ενώνεται όλος ο πλανήτης κάτω από την ιδέα της αθλητικής άμυλας.
    Συνέδεσε το όνομά του με την εξερεύνηση του διαστημικού χώρου από τον άνθρωπο. Το έργο του Μυθωδία, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, αποτέλεσε την επιλογή της NASA για την αποστολή της «2001 Οδύσσεια στον Άρη». Έτσι, κατάφερε κάτι εντελώς σπάνιο: η τέχνη του έγινε συνώνυμο της επιστήμης.
    Για εμάς τους Έλληνες οι δύο εργασίες του, «Ραψωδίες» και «Ωδές», επάνω στη βυζαντινή μουσική και το δημοτικό τραγούδι αντίστοιχα, με την εξέχουσα ερμηνεία της φίλης του Ειρήνης Παππά, μάς άνοιξαν νέους δρόμους ανάγνωσης της ελληνικής παράδοσης.
    Είναι βέβαιο ότι η ανθρωπότητα θα αναφέρεται στο έργο του και θα τον ευγνωμονεί για πάντα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι ασθενείς με καρκίνο είναι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό ακόμα και εμβολιασμένοι σύμφωνα με έρευνα.
    Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι πολύ χαμηλότερη ιδίως στους ασθενείς με καρκίνους του αίματος.
    Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού είναι αποτελεσματικός στην πλειονότητα των ανθρώπων με καρκίνο, παρ’ όλο που πολλοί έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της νόσου και των θεραπειών τους.
    Όμως, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, οι ασθενείς με καρκίνο εμφανίζουν ταχύτερη μείωση της ανοσιακής προστασίας σε χρονικό διάστημα τριών έως έξι μηνών από τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έως τώρα στον κόσμο επιστημονική μελέτη για τις επιπτώσεις των εμβολίων Covid-19 στα άτομα με καρκίνο.
    Η βρετανική έρευνα επισημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι πολύ χαμηλότερη ιδίως στους ασθενείς με καρκίνους του αίματος, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα, σε εκείνους που διαγνώστηκαν με καρκίνο πρόσφατα, καθώς και σε όσους έχουν κάνει αντικαρκινική θεραπεία (χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία) κατά το τελευταίο έτος πριν τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού.
    Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης, του Μπέρμιγχαμ και του Σαουθάμπτον, καθώς επίσης της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), με επικεφαλής τον δρα Λέναρντ Λι του Τμήματος Ογκολογίας της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ογκολογικό ιατρικό περιοδικό «The Lancet Oncology», ανέλυσαν στοιχεία για 377.194 ανθρώπους με ενεργό ή πρόσφατο καρκίνο που είχαν κάνει τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου Covid-19.
    «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι με καρκίνο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής Covid-19 και ότι η ανοσιακή απόκρισή τους μετά τον εμβολιασμό τους είναι χαμηλότερη. Η μελέτη μας είναι η πρώτη και μεγαλύτερη παγκοσμίως που εξέτασε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και τη σταδιακή εξασθένησή τους στους ασθενείς με καρκίνο σε επίπεδο πληθυσμού», δήλωσε ο Λι.
    Διαπιστώθηκε ότι η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων έναντι του κινδύνου λοίμωξης με κορωνοϊό ήταν 65,5% στους καρκινοπαθείς έναντι σχεδόν 70% στον γενικό πληθυσμό, πράγμα που σημαίνει ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στους περισσότερους ανθρώπους με καρκίνο. Από την άλλη πλευρά, όμως, τρεις έως έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, η αποτελεσματικότητά τους είχε μειωθεί στο 47% στα άτομα με καρκίνο έναντι 61,4% στον γενικό πληθυσμό.
    Ενώ τα εμβόλια προσφέρουν στους καρκινοπαθείς υψηλότερη προστασία κατά του κινδύνου νοσηλείας (83,3%) και θανάτου (93,4%) από Covid-19, από ό,τι έναντι της πιθανότητας λοίμωξης μετά από εμβολιασμό, και αυτή η προστασία έναντι της πιο βαριάς Covid-19 εξασθενεί ταχύτερα μετά από τρεις έως έξι μήνες, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Η μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων είναι μεγαλύτερη και πιο γρήγορη στις περιπτώσεις του λεμφώματος και της λευχαιμίας.
    Ο καθηγητής Ιατρικής Ογκολογίας Πίτερ Τζόνσον του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον τόνισε ότι η νέα μελέτη «αναδεικνύει τη σημασία των ενισχυτικών δόσεων εμβολιασμού στους ανθρώπους με καρκίνο», ιδίως για όσους έχουν καρκίνους του αίματος.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΠΕΜΠΤΗ ΔΟΣΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟ.
    «Η χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για αύξηση της μετάδοσης το φθινόπωρο και τον χειμώνα»
    Οι αρχές της Σουηδίας, ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτη 24 Μαΐου πως οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι πολίτες άνω των 65 και οι έγκυες, συνιστάται να λάβουν και 5η δόση εμβολίου Covid-19.
    Μάλιστα, οι αρχές τόνισαν ότι «η χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για αύξηση της μετάδοσης το φθινόπωρο και τον χειμώνα».
    Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, προειδοποίησε η υπουργός Κοινωνικών Υποθυέσεων Λένα Χάλενγκρεν.
    «Το εμβόλιο είναι το ισχυρότερο όπλο μας για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και του θανάτου» δήλωσε σύμφωνα με το Associated Press.
    Από το περασμένο φθινόπωρο, η Σουηδία συστήνει και δεύτερη αναμνηστική δόση (συνολικά την τέταρτη ένεση) σε όλους τους πολίτες άνω των 65 και σε άτομα υψηλού κινδύνου άνω των 18. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι έγκυες και τα άτομα με ανοσολογική ανεπάρκεια, καρδιοπάθεια ή πνευμονοπάθεια.
    «Γενικά, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου εκτιμάται πως είναι μικρός για τους ενήλικες κάτω της ηλικίας των 65 ετών οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με τρεις δόσεις. Ο κίνδυνος ωστόσο αυξάνεται με την ηλικία και ποικίλει εντός αυτής της ομάδας» δήλωσε η δρ Κάριν Τέγκμαρκ Βίσελ, επικεφαλής της Σουηδικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας.
    Από τις αρχές της πανδημίας, η Σουηδία πήρε αποστάσεις από τα περιοριστικά μέτρα που εφάρμοσε η υπόλοιπη Ευρώπη και ουδέποτε επέβαλε lockdown, δίνοντας έμφαση στην ατομική ευθύνη.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...