ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

28 Αυγούστου 2022

Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟΣ ΤΗΣ ΝΑΣΑ, Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ "ΝΟΗΣΙΣ" ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, Ο ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΑSΑ ΚΑΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΗ.ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΡΛΥΓΚΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ.
ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ, ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ, ΣΤΙΣ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1922, ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΜΥΡΝΗ. Η ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΝ. ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΝΤΟΝΜΕ ΚΕΜΑΛ: "ΚΑΘΕ ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ - ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ. ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ".

 

                                     


Ομιλία του καθηγητή Αστροφυσικής του Chicago State University και συνεργάτη της ΝΑΣΑ (Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας), θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022, στις 19.00 (ώρα προσέλευσης 18.30), στο ΝΟΗΣΙΣ, με τη συνδιοργάνωση του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας.

Ανάμεσα σε άλλα ο κορυφαίος επιστήμονας θα αναφερθεί στην εξ’ αποστάσεως ανίχνευση του εδάφους της Σελήνης με τις διαστημοσυσκευές Surveyor, καθώς και του εδάφους του Άρη, όπως και στη χρήση του ραδιενεργού HgI (mercury iodide). 

Επίσης, θα αναφερθεί και στον δικό του μηχανισμό που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ.

         

                                   

Το  καινοτόμο φασματόμετρο σκέδασης σωματιδίων Α και ακτίνων Χ που χρησιμοποιήθηκε στις αποστολές στη Σελήνη, στον Άρη και αλλού, και βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ, είναι ένα από τα όργανα που κατασκεύασε ο κορυφαίος αστροφυσικός Θανάσης Οικονόμου για να μελετήσει το Διάστημα.

Σε αυτό, αλλά και στο επίσης δικής του κατασκευής όργανο παρακολούθησης ροής σκόνης στις αποστολές Cassini στον Κρόνο, Stardust και Stardust Next, θα αναφερθεί ο κ Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ΝΟΗΣΙΣ.


   Συνδιοργάνωση:
Ένας σύγχρονος εξερευνητής των άστρων

Ο Θανάσης Οικονόμου είναι καθηγητής της Αστροφυσικής  στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ερευνητής στη NASA.

Το όνομά του έχει συνδεθεί με το Διάστημα και τις τρεις διαπλανητικές αποστολές: Cassini στον Κρόνο και την αποστολή Rosetta στο Comet 67Ρ / Churyumov-Gerasimenko. Συμμετείχε επίσης στην αποστολή Stardust και στην Stardust-NEXT για να κομήτη Tempel 1. Δημιούργησε τον Άλφα Proton, ένα φασματόμετρο ακτίνων Χ που εκτέλεσε με επιτυχία την πρώτη χημική ανάλυση των βράχων του Άρη με το Mars Pathfinder το 1997. Σπούδασε Πυρηνική Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Πράγας και Εργάστηκε σε αρκετά ερευνητικά κέντρα της Τσεχοσλοβακίας. Στη συνέχεια συμμετείχε από την ερευνητική του θέση στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο , στην ομάδα που προετοίμαζε την αποστολή στη Σελήνη.

Ο Θανάσης Οικονόμου έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ανέγερση του Αστεροσκοπείου στα Γρεβενά, στο βουνό Όρλιακα στην Πίνδο, περιοχή με ιδιαίτερη ομορφιά, διαύγεια και τόπο καταγωγής του.
Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ  ΣΤΟΝ ΔΡΥΜΩΝΑ ΘΕΡΜΟΥ ΤΡΙΧΩΝΙΔΟΣ


Δρυμώνας Θέρμου: Διοργάνωση 14ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων


Τίτλος ομιλίας: Ο Άνθρωπος και τα Ρομπότ στο Διάστημα.

Περίληψη: Η εξερεύνηση του διαστήματος με επανδρωμένες και με μη επανδρωμένες αποστολές.
Εισηγητής: Δρ. Αθανάσιος Οικονόμου
Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Chicago και συνεργάτης της NASA

Δρυμώνας Θέρμου: Διοργάνωση 14ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων

Δρυμώνας Θέρμου: Διοργάνωση 14ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων

Η Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Θέρμου και τον Δήμο Αγρινίου, θα πραγματοποιήσουν την 14η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων στον Δρυμώνα Δήμου Θέρμου στις  29-31 Ιουλίου 2022.

Πρόγραμμα:

29/7/22 Παρασκευή.
19:30 – 20:00 Έναρξη – Χαιρετισμοί.
20:00 – 20:45

Τίτλος ομιλίας: «Οι συμπαντικοί μηχανισμοί ανακύκλωσης».

Εισηγητής: Δρ. Αθανάσιος Ευαγγελόπουλος – Ενδοκρινολόγος – Ερασιτέχνης αστρονόμος.
Περίληψη: Η τακτική της ανακύκλωσης δεν είναι μια ανθρώπινη επινόηση σαν λύση στην εξοικονόμηση ενέργειας. Φαίνεται πως είναι ένας γενικός συμπαντικός κανόνας που διέπει τα άστρα, τους γαλαξίες, αλλά και ολόκληρο το σύμπαν σαν ενιαίο σύνολο, υποδεικνύοντας μας την στρατηγική που πρέπει να μιμηθούμε κι εμείς εδώ στη Γη. Μια συναρπαστική και γλαφυρή διάλεξη από τον μαιτρ της εκλαΐκευσης, Ιατρό Ευαγγελόπουλο Θανάση.

Αστρονομική Ένωση Σπάρτης – Α.Ε.Σ.

20:50 – 21:35

Τίτλος ομιλίας: Καταγραφή διάβασης Εξωπλανήτων και πρόγραμμα ARIEL.

Περίληψη: Θα παρουσιαστεί ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να καταγράψουμε τη διάβαση ενός εξωπλανήτη μπροστά από το μητρικό του άστρο και θα γίνει λεπτομερής αναφορά στο πρόγραμμα ARIEL και πως μπορούμε να συμμετάσχουμε σ’ αυτό.
Εισηγητής: Νίκος Σιούλας – Φυσικός.

Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος – (Παράρτημα Ιωαννίνων)

“Ανδρομέδα”.

21:40 – 22:20

Τίτλος ομιλίας: Οι ήχοι του διαστήματος στην επικοινωνία της αστρονομίας, στην εκπαίδευση
και στην τέχνη.

Εισηγητές: Φιόρη -Αναστασία Μεταλληνού – Αστροφυσικός, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Τίτλος ομιλίας: Ηχητική παράσταση της πτώσης των δορυφόρων Starlink (Φεβρουάριος 2020) σε
4 πράξεις
Εισηγητές: Martin Carle, Βασίλης Αγιομυργιαννάκης – Μεταδιδακτορικοι ερευνητές Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας Ιονίου Πανεπιστημίου.

22:30 – 23:30

Δραστηριότητα: Ουρανογραφία του καλοκαιρινού ουρανού για αρχάριους.

Εισηγητής: Δρ. Αθανάσιος Ευαγγελόπουλος – Ενδοκρινολόγος – Ερασιτέχνης αστρονόμος.

Αστρονομική Ένωση Σπάρτης – Α.Ε.Σ.

23:00 – Ξημερώματα.

Έναρξη παρατήρησης και αστροφωτογράφισης απο τους συμμετέχοντες στην ΠΕΕΑ, πλήρης συσκότιση.

Workshop: Έναρξη παρατήρησης μέσω τηλεσκοπίων αποκλειστικά για τους επισκέπτες
της ΠΕΕΑ.

Θα λάβει μέρος στον χώρο των εκδηλώσεων και μόνο με πλήρη συσκότιση. Στελέχη παρατήρησης οι ερασιτέχνες αστρονόμοι: Λεωνίδας Παπασωτηρίου, Νίκος Μάρρας, Μιχάλης Μιχαλούδης, Κίμων Παπαθανασόπουλος, Νίκος Τρεμούλης, Βαγγέλης Τσάμης, Αθανάσιος Αβραμόπουλος.

30/7/22 Σαββάτο.

09:00 – 10:30

Δραστηριότητα: Πεζοπορία στο Ελατόδασος του Δρυμώνα.

Διοργάνωση: Λέσχη Μικτού Αθλητισμού Θέρμου – ΛΕ.Μ.Α.Θ.
Συνοδός / εμψυχωτής δραστηριοτήτων αναψυχής: Γεώργιος Κουρκούτας.
(Συνάντηση στο stand της ΛΕΜΑΘ στον χώρο των εκδηλώσεων).

10:35 – 11:00

Δραστηριότητα: Νεροπύραυλοι.

Περίληψη: Κατασκευή και εκτόξευση αυτοσχέδιων νεροπυραύλων στον προαύλιο χώρο
της εκδήλωσης.
Εισηγητής: Βαγγέλης Τσάμης – Eκπαιδευτικός. Αστρονομική Ένωση Σπάρτης

11:00 – 11:25

Τίτλος ομιλίας: Όσα προλάβαμε να μάθουμε για το συνέδριο COSPAR στην Αθήνα.

Περίληψη: Κάθε μέρα στις 6 μ.μ., στο χώρο των δημοσιογράφων που λειτούργησε στο COSPAR 2022, είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε εν συντομία τα πιο σημαντικά θέματα μεταξύ εκατοντάδων παρουσιάσεων που είχαν προηγηθεί. Θα προσπαθήσουμε σε 20 λεπτά να σας μεταφέρουμε αυτήν την πληροφορία.
Εισηγητής: Γιάννης Μουρατίδης – Δημοσιογράφος επιστήμης

11:35 – 12:00

Δραστηριότητα: Περπατώντας στο ηλιακό μας σύστημα – Μήκος ένα χιλιόμετρο.

Περίληψη: Εποπτική εικόνα του Ήλιου και των εσωτερικών πλανητών σε κεντρικό χώρο της 14ης ΠΕΕΑ και μικρή πεζοπορία σε μονοπάτι στο δάσος για εποπτεία των εξωτερικών πλανητών. Θα δούμε βιωματικά το ηλιακό σύστημα, υπό την ίδια κλίμακα απόστασης και μεγεθών. Σε κάθε στάση πλανήτη θα γίνεται συζήτηση & αναφορά στα χαρακτηριστικά του.
Εισηγητές: Βαγγέλης Τσάμης – Eκπαιδευτικός, Αστρονομική Ένωση Σπάρτης / Διόσκουροι.
Θέλγια Γερασοπούλου – Φυσικός.

12:00 – 12:25

Τίτλος ομιλίας: Παρουσίαση του project LISER

Περίληψη: Η αποστολή του πρότζεκτ LISER (Life Sustainability Examination with Radiation)πραγματεύεται την ανίχνευση ιονίζουσας ακτινοβολας μέσω ενός σπινθηριστή , πηγή της οποίας αποτελούν τα φυσικά ραδιενεργά ισότοπα και η κοσμική ακτινοβολία ενός περιβάλλοντος και με βάση αυτό το ποσοστό ακτινοβολίας ,την εκτίμηση της βιωσιμότητας της εκάστοτε περιοχής-πλανήτη. Ο σπινθηριστής θα εκτοξευθεί σε ένα χιλιόμετρο πάνω από την επιφάνεια της γης μέσα σε έναν can-sized δορυφόρο.
Εισηγητές: Αλέξανδρος Μυλωνάς: Φοιτητής του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ
Βασίλης Σακελλαρίδης: Φοιτητής του Τμήματος Πληροφορικής ΕΑΠ

12:30 – 13:10

Τίτλος ομιλίας: Μαύρες τρύπες, Σκουληκότρυπες, Χρονομηχανές.

Περίληψη: Τι είναι οι αινιγματικές σκουληκότρυπες Αϊνστάιν-Ρόσεν; Ίσως μας οδηγούν σε άλλους παράλληλους κόσμους, σε «άλλους χωροχρόνους» σε «χώρους μαγικούς». Μπορεί ο άνθρωπος να ταξιδέψει στο μέλλον ή στο παρελθόν; Ελάτε να πάμε μαζί μια «κρουαζιέρα» στον «ποταμό» του χρόνου με καπετάνιο τον Αλέξανδρο Μόκρη.
Εισηγητής: Αλέξανδρος Μόκρης – Φοιτητής Φυσικού.

Ομίλος Φίλων Αστρονομίας (ΟΦΑ).

13:15 – 13:55

Workshop: Λήψη εικόνων του Ήλιου μέσα από Τηλεσκόπιο.

Εισηγητής: Ιάκωβος Στρίκης. Ερασιτέχνης αστρονόμος.
Πρόεδρος “Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας” – (Σ.Ε.Α.)
Φωτογράφος γάμων.

Παρατήρηση: Ο όμιλος φίλων αστρονομίας Θεσσαλονίκης (ΟΦΑ) θα έχει διαθέσιμο ηλιακό τηλεσκόπιο για την παρατήρηση των ηλιακών κηλίδων.

14:00 – 14:50

Ομιλία – Workshop: Εισαγωγή στην Αστρονομική Φασματοσκοπία.

Περίληψη: Τι είναι η Αστρονομική Φασματοσκοπία και τι πληροφορίες μας δίνει για την σύσταση, την κατάσταση και την κίνηση των ουρανίων σωμάτων; Πως γνωρίζουμε ότι στο ηλιακό Στέμμα υπάρχουν θερμοκρασίες δύο, τριών ακόμα και πέντε εκατομμυρίων; Πως λειτουργεί ένας φασματογράφος κι πως μπορούμε να φωτογραφίσουμε φάσματα αστέρων και νεφελωμάτων μέσα από ένα τηλεσκόπιο ή τηλεφακό; Απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα δοθούν στο Workshop της 14ης ΠΕΕΑ στον Δρυμώνα θέρμου.
Εισηγητής: Αριστείδης Βούλγαρης. Μουσικός Συμφωνικής Ορχήστρας και κατασκευαστής
αστρονομικών οργάνων

18:00 ΟΜΑΔΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Στον χώρο των εκδηλώσεων – μη λείψεις κανείς.

18:15 – 19:00

1)Workshop για παιδιά: Α σ τ ρ ο μ α ρ ι ο ν έ τ ε ς

Περίληψη: Ένα εικαστικό εργαστήριο για τους πιο μικρούς μας φίλους που στόχο έχει να γνωρίσουμε σπουδαίους επιστήμονες του διαστήματος με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο μέσα από τη δημιουργία της δικής μας μαριονέτας!
Σχεδιασμός-Υλοποίηση:: Αργυρώ Παπουτσή. Φιλόλογος – Μουσειοπαιδαγωγός.

2)Δραστηριότητα για παιδιά: Ο ουρανός τη νύχτα.

Περίληψη: Μια ξενάγηση στα αντικείμενα που μπορούμε να θαυμάσουμε από το τηλεσκόπιο και μια γνωριμία με την αστρονομία.
Εισηγητής: Λεωνίδας Παπασωτηρίου, Ερασιτέχνης Αστρονόμος.

18:15 – 18:40

Τίτλος έκθεσης – διάλεξης: Έκθεση 75 Μετεωριτών από όλον τον κόσμο.

Εισηγητής: Κωνσταντίνος Μπακολίτσας. Βιολόγος – Εκπαιδευτικός – Αστροφωτογράφος.
Αντιπρόεδρος Αστρονομικής & Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος – “Ηρακλής”.

18:45 – 19:25

Τίτλος ομιλίας: «Οι αστρονομικοί χάρτες».

Περίληψη: Ποιοι είναι οι καταλληλότεροι; Πως θα τους αποκτήσουμε και ποιοι κατεβαίνουν ελεύθερα; Ένα χρήσιμο συγκριτικό τεστ όλων των αστρονομικών χαρτών που κυκλοφορούν σε έντυπη και σε ψηφιακή μορφή.
Εισηγητής: Άρης Μυλωνάς – Ερασιτέχνης Αστρονόμος.

Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση – Ε.Ε.Α.Ε.

19:30 – 20:10

Τίτλος ομιλίας: Το αξιοθαύμαστο Διαστημικό Τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ.

Περίληψη: Το τροχιακό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ (James Webb), το μεγαλύτερο και ισχυρότερο με διάμετρο πρωτεύοντος κατόπτρου 6,5 μέτρων και περιοχή εργασίας στο εγγύς και μέσο υπέρυθρο, αναμένεται να βλέπει έως τα αρχικά στάδια της εξέλιξης του Σύμπαντός, περίπου 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω, τη γέννηση των πρώτων άστρων και γαλαξιών.
Θα παρουσιαστούν οι φάσεις προετοιμασίας και αποστολής του τηλεσκοπίου στην οριστική του θέση, οι λειτουργίες, τα ρομποτικά συστήματα και τα επιστημονικά όργανα μέσω των οποίων γίνονται οι παρατηρήσεις και στο παρατηρησιακό πρόγραμμά του.
Εισηγητής: Σπύρος Κάνουρας, Φυσικός – Σύμβουλος ανάπτυξης.

Αστρονομικός Σύλλογος Δυτικής Μακεδονίας

20:15 – 20:55

Τίτλος ομιλίας: Σύγχρονη Κοσμολογία και Αστροφυσική υπό το βλέμμα του JWST.

Περίληψη: Η τελευταία δεκαπενταετία έχει χαρακτηριστεί , δικαίως, ως η πιο σημαντική περίοδος για την επιστήμη της Κοσμολογίας, δηλαδή την επιστήμη που μελετά την γέννεση, δομή και εξέλιξη του Σύμπαντος. Η τεχνολογική επανάσταση στην ηλεκτρονική, την οπτική, την διαστημική έχει δώσει τη δυνατότητα κατασκευής συσκευών αποτύπωσης σήματος, τηλεσκοπίων, διαστημοσυσκευών και δορυφόρων που με την σειρά τους έδωσαν τη δυνατότητα παρατήρησης του σύμπαντος με εκπληκτική ακρίβεια. Το νέο πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο Webb αφού τοποθετήθηκε στο σημείο ευστάθειας L2, σε απόσταση 1,500,000 km από την Γη έδωσε στην ανθρωπότητα, μετά από σταδιακές δοκιμές όλων των συστημάτων του, τις πρώτες του εικόνες όπου θα τις σχολιάσει ο ομιλητής.
Εισηγητής: Δρ. Μανώλης Πλειώνης – Πρόεδρος Ε.Α.Α. – Καθηγητής τμήματος φυσικής ΑΠΘ.

21:00 – 21:45

Τίτλος ομιλίας: Ο Άνθρωπος και τα Ρομπότ στο Διάστημα.

Περίληψη: Η εξερεύνηση του διαστήματος με επανδρωμένες και με μη επανδρωμένες αποστολές.
Εισηγητής: Δρ. Αθανάσιος Οικονόμου
Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Chicago και συνεργάτης της NASA

22:00 – 23:30

Δραστηριότητα: Ουρανογραφία του καλοκαιρινού ουρανού για προχωρημένους.

Εισηγητής: Δρ. Αθανάσιος Ευαγγελόπουλος – Ενδοκρινολόγος.
Ερασιτέχνης αστρονόμος. Αστρονομική Ένωση Σπάρτης – Α.Ε.Σ.

23:30 Κλήρωση λαχειφόρου.

23:00 – ξημερώματα.

Έναρξη παρατήρησης και αστροφωτογράφισης απο τους συμμετέχοντες στην ΠΕΕΑ με
πλήρη συσκότιση.

Workshop: Έναρξη παρατήρησης μέσω τηλεσκοπίων αποκλειστικά για τους επισκέπτες
της ΠΕΕΑ.

Θα λάβει μέρος στον χώρο των εκδηλώσεων και μόνο με πλήρη συσκότιση.
Στελέχη παρατήρησης- οι ερασιτέχνες αστρονόμοι: Λεωνίδας Παπασωτηρίου, Νίκος Μάρρας, Μιχάλης Μιχαλούδης, Κίμων Παπαθανασόπουλος, Νίκος Τρεμούλης, Βαγγέλης Τσάμης, Αθανάσιος Αβραμόπουλος.

31/7/22 Κυριακή.

07:00 – 11:00

Δραστηριότητα: Πεζοπορία στο Θεοτικό Ποταμοσπήλαιο Δρυμώνα.

Περίληψη: Το ποταμοσπήλαιο Θεοτικό βρίσκεται στο φαράγγι του ρέματος Χαλικιώτη που χύνεται στον παραπόταμο του Εύηνου ποταμού, Φιδάκια και έχει νερό όλο τον χρόνο.
Υπάρχει σήμανση σχεδόν σε όλο το μονοπάτι, μήκους 2,3χλμ κατηφορικό. Το τελικό στάδιο για το ποτάμι- σπήλαιο είναι η κατάβαση απότομης διαδρομής μήκους περίπου 10 μέτρων με την βοήθεια σχοινιού- επίπεδο δυσκολίας 2 (level 2). Το σπήλαιο διαρρέεται από τον ποταμό και έχει δικές του πηγές. Μέσα στο σπήλαιο υπάρχουν σταλακτίτες ενώ τρέχει νερό από την οροφή σε πολλά σημεία. Επίπεδο δυσκολίας 1 (level 1), εκτός των τελευταίων 10 μέτρων.Η πεζοπορία γίνεται σε ομάδες των 30 ατόμων. Εγγραφές στο stand της ΛΕΜΑΘ, πληροφορίες από τον συνοδό Γεώργιο Κουρκούτα.

Διοργάνωση: Λέσχη Μικτού Αθλητισμού Θέρμου – ΛΕ.Μ.Α.Θ.

Συνοδός / εμψυχωτής δραστηριοτήτων αναψυχής: Γεώργιος Κουρκούτας.
(Συνάντηση στο stand της ΛΕΜΑΘ στον χώρο των εκδηλώσεων).

11:00 – 11:30

Δραστηριότητα: Νεροπύραυλοι.

Περίληψη: Κατασκευή και εκτόξευση αυτοσχέδιων νεροπυραύλων στον προαύλιο χώρο
της εκδήλωσης.
Εισηγητής: Βαγγέλης Τσάμης – Eκπαιδευτικός. Αστρονομική Ένωση Σπάρτης / Διόσκουροι.
11:30 – 12:15

Δραστηριότητα: Περπατώντας στο ηλιακό μας σύστημα – Μήκος ένα χιλιόμετρο.

Περίληψη: Εποπτική εικόνα του Ήλιου και των εσωτερικών πλανητών σε κεντρικό χώρο της 14ης ΠΕΕΑ και μικρή πεζοπορία σε μονοπάτι στο δάσος για εποπτεία των εξωτερικών πλανητών. Θα δούμε βιωματικά το ηλιακό σύστημα, υπό την ίδια κλίμακα απόστασης και μεγεθών. Σε κάθε στάση πλανήτη θα γίνεται συζήτηση & αναφορά στα χαρακτηριστικά του.
Εισηγητές: Βαγγέλης Τσάμης – Eκπαιδευτικός, Αστρονομική Ένωση Σπάρτης / Διόσκουροι.
Θέλγια Γερασοπούλου – Φυσικός.


12:00 -12:30.

1)Workshop για παιδιά: Α σ τ ρ ο μ α ρ ι ο ν έ τ ε ς

Περίληψη: Ένα εικαστικό εργαστήριο για τους πιο μικρούς μας φίλους που στόχο έχει να γνωρίσουμε σπουδαίους επιστήμονες του διαστήματος με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο μέσα από τη δημιουργία της δικής μας μαριονέτας! Σχεδιασμός-Υλοποίηση:: Αργυρώ Παπουτσή. Φιλόλογος – Μουσειοπαιδαγωγός.

2)Δραστηριότητα για παιδιά: Ο ουρανός τη νύχτα.

Περίληψη: Μια ξενάγηση στα αντικείμενα που μπορούμε να θαυμάσουμε από το τηλεσκόπιο και μια γνωριμία με την αστρονομία.
Εισηγητής: Λεωνίδας Παπασωτηρίου, Ερασιτέχνης Αστρονόμος.

12:30 – 13:30

Δραστηριότητα: Στα ίχνη των Αστερισμών.

Περίληψη: Κυνήγι θησαυρού για ενήλικες με στόχο την επαφή με το Διάστημα και την Αστροφυσική! Μέσω των αστερισμών του ουρανού, οι συμμετέχοντες θα κάνουν ένα ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα και το Σύμπαν. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δραστηριότητας:
φιλική προς το περιβάλλον (paperless) και με δυνατότητα να πραγματοποιηθεί από λίγα άτομα λόγω της δομής της.
Συντονιστές: Κίμων Παπαθανασόπουλος, Αργυρώ Παπουτσή – Φιλόλογος
Μουσειοπαιδαγωγός
Ιδέα – σχεδιασμός: Δρ. Στέλλα Μπουλά, Γραφικά: Δρ. Σταύρος Δημητρακούδης,
Κείμενα: Δρ. Στέλλα Μπουλά, Δρ. Σταύρος Δημητρακούδης, Χάρης Κατσικογιάννης.

Υλοποίηση στην ΠΕΕΑ.

15:00 Λήξη εκδήλωσης


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

1 σχόλιο:

 1. Η Γη μπορεί να πληγεί από καταστροφική σούπερ ηλιακή έκλαμψη το 2023;
  Την ώρα που το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας εξασθενεί, ένας επιστήμονας στο Climate Science Center στο Pagosa Springs του Κολοράντο, ευρέως γνωστό ως Oppenheimer Ranch Project, προειδοποιεί ότι η Γη μπορεί να πληγεί από καταστροφική σούπερ ηλιακή έκλαμψη ήδη από το 2023.
  Αυτό δεν είναι απλώς μια θεωρία, επειδή το «κοσμικό κύμα» που προκάλεσε παρόμοια ηλιακή έκλαμψη στο γειτονικό μας αστέρι Proxima Centauri το 2019 φαίνεται τώρα να κατευθύνεται και προς εμάς.
  Το 2017, μια νέα έκθεση της NASA εξέφρασε ανησυχίες για το “ηλιακό ελάχιστο” που ξεκίνησε τώρα. Δεν αναμένονται μεγάλες εκρήξεις ηλιακών εκλάμψεων, αλλά τεράστιες τρύπες, μερικές φορές διαρκείας μηνών, στο στέμμα του ήλιου, μέσω των οποίων τα ηλιακά σωματίδια μπορούν να διαφύγουν με μεγάλη ταχύτητα και να χτυπήσουν το μαγνητικό πεδίο της Γης.
  Με αυτόν τον τρόπο, οι δορυφόροι, καθώς και οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις στην επιφάνεια του πλανήτη, μπορεί να καταστραφούν ή ακόμη και να απενεργοποιηθούν οριστικά.
  Μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Μια τέτοια έκρηξη προκάλεσε μαζικές διακοπές ρεύματος τον Απρίλιο του 2017 σε πολλές μεγάλες αμερικανικές πόλεις.
  Σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τη μείωση του μαγνητικού πεδίου και την υπερέκρηξη το 2023.
  Ο επιστήμονας του Κέντρου Επιστήμης του Κλίματος, David Mauriello, ανησυχεί περισσότερο για το φθίνον μαγνητικό πεδίο και μια πιθανή πολική αντιστροφή παρά για το νέο ηλιακό ελάχιστο και την Παγκόσμια Ψύξη.
  Σε μόλις 2 χρόνια από τώρα, θα μπορούσαμε να δούμε τις συνδυασμένες επιδράσεις της φθίνουσας μαγνητόσφαιρας – μια παρενέργεια μαγνητικών αντιστροφών ή ανωμαλιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πτώση του μαγνητικού πεδίου της Γης κάτω από το 10% του μέγιστου – σε συνδυασμό με ένα ισχυρό εκτόξευση πλάσματος από τον ήλιο.
  Μια πρόσφατη μελέτη, βασισμένη σε παρατηρήσεις από εννέα τηλεσκόπια – συμπεριλαμβανομένου του γνωστού διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble – έδειξε ότι την 1η Μαΐου 2019, το πλησιέστερο αστέρι στο ηλιακό μας σύστημα, ο Proxima Centauri, είχε μια άνευ προηγουμένου ισχυρή έκρηξη, μια σφοδρή έκρηξη, η οποία εξερράγη 100 φορές πιο ισχυρή από τις εκρήξεις του δικού μας ήλιου.
  Ο Proxima Centauri είναι ένας κόκκινος νάνος σε απόσταση 4,25 ετών φωτός από τη Γη.
  Αυτή η έκρηξη στο Proxima Centauri είχε τη δύναμη μιας έκρηξης X-200+ από τον δικό μας ήλιο. Σημειώστε ότι το πιο δυνατό ξέσπασμα του ήλιου μας ήταν «απλώς» ένα X-45.
  Αυτό μετρήθηκε το 2003 και ευτυχώς δεν είχε στόχο τον πλανήτη μας. Το συμβάν Carrington το 1859 πιστεύεται επίσης ότι προκλήθηκε από μια έκρηξη X-45. Επειδή η κοινωνία μας δεν ήταν ακόμα εξαρτημένη από τα ηλεκτρονικά, οι συνέπειες ήταν περιορισμένες.
  Το «Cosmic Wave» έχει ήδη χτυπήσει δύο γειτονικά αστέρια.
  Ο Mauriello υποθέτει ότι εάν οι τελευταίες γνώσεις σχετικά με την ύπαρξη κάποιου είδους γαλαξιακού «κύματος ρεύματος Birkeland» είναι σωστές, αυτό το κοσμικό «κύμα» που έπληξε τον Proxima Centauri το 2019 είναι τώρα στο δρόμο του προς την γη (σχεδόν) την ταχύτητα του φωτός.
  Αυτό σημαίνει ότι αυτό το κύμα θα μπορούσε να χτυπήσει τον ήλιο το καλοκαίρι του 2023, προκαλώντας μια παρόμοια μεγάλη έκρηξη.
  Δεν χρειάζεται καν να στοχεύει απευθείας στον πλανήτη μας για να προκαλέσει άνευ προηγουμένου καταστροφή μέσω του φαινομένου «φωτοστέφανο» και να «βομβαρδίσει» τον κόσμο μας και να τον στείλει στη πέτρινη εποχή.
  Μια πρόσφατη υπερέκρηξη στο αστέρι του Barnard, 5.978 έτη φωτός μακριά, είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια απλή θεωρητική πιθανότητα.
  Η έκλαμψη σε αυτό το αστέρι συνέβη στο αναμενόμενο διάστημα.
  Λόγω της φθίνουσας μαγνητόσφαιρας, μια μέση λάμψη X είναι ήδη αρκετή για να εξαφανίσει το 90% του πολιτισμού μας, ο οποίος έχει γίνει εξαιρετικά εξαρτημένος από τα ηλεκτρονικά και την ηλεκτρική ενέργεια.
  Το επερχόμενο γαλαξιακό «κύμα» θα μπορούσε επίσης να προσφέρει την τελική ώθηση για να ξεκινήσει μια ταχεία πολική αναστροφή. «Θα πρέπει να είστε έτοιμοι μέχρι τον Αύγουστο του 2023», είπε ο Mauriello.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...