ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

28 Αυγούστου 2022

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1948, ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΓΚΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗ, ΓΙΑΤΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ. ΤΙΜΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΜΑΝΕΣ.



ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΤΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ




Σαν σήμερα στις 28 Αυγούστου 1948 στο χωριό Λια της Μουργκάνας στη Θεσπρωτία, τo «ανταρτοδικείο» του ΚΚΕ καταδίκασε σε θάνατο την πολύτεκνη μάνα Ελένη Γκατζογιάννη , 41 ετών, επειδή βοήθησε να φυγαδευθούν τα παιδιά από το χωριό, 

μεταξύ των οποίων και τα δικά της και να μην παραδοθούν στο παιδομάζωμα.

Η Ελένη Γκατζογιάννη τουφεκίστηκε αυθημερόν μαζί με την συννυφάδα της Αλέξω..

Την ίδια ημέρα ξεκίνησε η επιχείρηση «Ταύρος» του Εθνικού Στρατού για την εκκαθάριση από τους Κ/Σ της Μουργκάνας. 


Η ΤΑΙΝΙΑ


O Νίκος Γκατζογιάννης μιλάει για την «Ελένη»

Στις 28 Αυγούστου του 1948, οι κομουνιστές αντάρτες εκτελούν στο χωριό Λιάς της Θεσπρωτίας (το οποίο επί μήνες ήλεγχαν) μια 41χρονη γυναίκα, την Ελένη Γκατζογιάννη. Το «έγκλημά» της ήταν ότι φυγάδευσε τα παιδιά της από το χωριό για να αποφύγουν το λεγόμενο «παιδομάζωμα» των κομουνιστών. Πριν μερικές ημέρες συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από τη θυσία της Ελένης Γκατζογιάννη, της «Ελένης» που έγινε βιβλίο και κινηματογραφική ταινία και η ιστορία της μαθεύτηκε στα πέρατα του Κόσμου, και με αφορμή, κυρίως, το μνημόσυνο που τελέστηκε στη μνήμη της, το «Περιοδικό» φιλοξενεί μια μακροσκελή συνέντευξη του γιου της, του Νίκου Γκατζογιάννη.

Αν και η ιστορία της «Ελένης» είναι λίγο έως πολύ γνωστή, πάντα υπάρχουν ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείς να μάθεις από τον γιο τής ηρωίδας, τον δημιουργό του βιβλίου. Αλλωστε η προσωπικότητα του κ. Νίκου Γκατζογιάννη δεν περιορίζεται σε αυτή την ιστορία, όσο συγκλονιστική και αν είναι, γι’ αυτό και η κουβέντα μαζί του εξαπλώθηκε σε μια σειρά από άλλα θέματα: Για τα δικά του πρώτα χρόνια στις ΗΠΑ, για το χωριό του που υπεραγαπά, για την Ελλάδα και την κρίση που βιώνει, για τον κομουνισμό, για την ελληνική κυβέρνηση, για την Δημοσιογραφία στις ΗΠΑ.

«Με συγκινεί που η θυσία της μάνας μου αναγνωρίζεται και εκτιμάται από τόσους πολλούς ανθρώπους σε όλο τον Κόσμο. Αυτό είναι κάτι που απαλύνει κάπως τον πόνο που εξακολουθώ και αισθάνομαι μετά από 70 χρόνια», λέει στο «Περιοδικό» με φωνή της οποίας η χροιά ούτως ή άλλως προδίδει συγκίνηση.

Εξίσου συγκινητικές, εξάλλου, ήταν και οι στιγμές το πρωί της Τρίτης 28 Αυγούστου, όταν στον Αγιο Δημήτριο στον Λιά (στην ίδια εκκλησία που η Ελένη Γκατζογιάννη βαφτίστηκε και παντρεύτηκε) τελέστηκε το μνημόσυνο για τα 70 χρόνια από την εκτέλεσή της με την παρουσία των συγγενών της (παιδί, εγγόνια, δισέγγονα, ανίψια), των συγχωριανών της, αλλά και αγνώστων που την γνώρισαν μέσα από το βιβλίο.


Ο μικρός Νίκος Γκατζογιάννης με τη μητέρα του, Ελένη.

Οταν ο Νίκος Γκατζογιάννης γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1939 στον Λιά, ο πατέρας του εργαζόταν ως μάγειρας στην Αμερική και με τα χρήματα που έστελνε στην πατρίδα συντηρούσε την οικογένειά του -την σύζυγο, τις δύο τους κόρες και τον γιο τους. Εννιά χρόνια μετά, το 1948, και ενώ στην Ελλάδα μαινόταν ο εμφύλιος πόλεμος, ο μικρός Νίκος θα γλιτώσει ως εκ θαύματος από την καταδίωξη των κομουνιστών και θα καταφέρει να φτάσει μαζί με τις αδελφές του στις ΗΠΑ, για να γίνει με κόπους και θυσίες ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος και ένας επιφανής συγγραφέας που με την έρευνα και την πένα του θα κάνει γνωστή παντού την μαρτυρική ιστορία της μητέρας του. Η «Ελενη» που κυκλοφόρησε το 1983, μεταφράστηκε σε περισσότερες από 30 γλώσσες, πούλησε περισσότερο από 4 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ η κινηματογραφική μεταφορά της δύο χρόνια αργότερα, το 1985, παρά το λυσσαλέο κυνηγητό που γνώρισε στην Ελλάδα, είχε τεράστια επιτυχία.

Ο Νίκος Γκατζογιάννης έρχεται στην Ελλάδα με την οικογένειά του δύο με τρεις φορές τον χρόνο. Φέτος ήρθε τον Ιούλιο και έμεινε μέχρι τα τέλη Αυγούστου, και για να παραστεί στα εγκαίνια του Μουσείου Τέχνης στο χωριό του, τον Λιά, στις 13 Αυγούστου, αλλά και βέβαια για να τελέσει το μνημόσυνο στη μνήμη της μητέρας του, την Τρίτη 28 Αυγούστου, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την εκτέλεσή της.

Αγαπά το χωριό του («υπεραγαπά» ίσως θα ήταν το πιο σωστό ρήμα), και παρά το γεγονός ότι ζει και δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες σε μια νέα γι’ αυτόν πατρίδα, δεν το έχει ξεχάσει και κάνει τα πάντα για το κρατήσει ζωντανό.

– Τι σημαίνει «Λιάς» για εσάς; τον ρωτάμε.

«Οπως όλοι μας, το μέρος όπου γεννηθήκαμε το πονάμε. Εδώ βέβαια είναι ο τόπος στον οποίο η μάνα μου θυσίασε τη ζωή της για εμένα και τις αδερφές μου. Ξαναέχτισα το πατρικό σπίτι τής μάνας μου και πριν από 30 χρόνια έχτισα έναν ξενώνα στο χωριό που λειτούργησε ως πόλος έλξης, αφού και άλλοι χωριανοί είδαν ότι είχαν κάπου να μείνουν όταν έρχονταν εδώ. Τελικά χτίστηκαν 51 καινούργια σπίτια στο χωριό μας την ίδια στιγμή που στα διπλανά χωριά δεν έχει χτιστεί ούτε ένα νέο σπίτι, ενώ και οι υπόλοιποι ξενώνες στα άλλα χωριά έχουν κλείσει. Ο Λιάς, που ανήκει στον Δήμο Φιλιατών, τον μεγαλύτερο Δήμο της Ελλάδας που έχει 46 χωριά, έχει τους περισσότερους κατοίκους από τα άλλα χωριά της περιοχής. Ωστόσο, όλα τα χωριά έχουν πρόβλημα γιατί δεν γίνεται καμιά προσπάθεια από τις κυβερνήσεις να τα σώσουν», λέει και συνεχίζει: «Εγώ από την πλευρά μου, έκανα και κάνω ό,τι μπορώ, όχι μόνο για τον Λιά, αλλά για όλη την Ελλάδα, είτε γράφοντας άρθρα για την Ελλάδα, είτε μιλώντας σε επιχειρηματίες που γνωρίζω να επενδύσουν στη χώρα. Ποτέ δεν πήρα ένα διαμέρισμα στην Ελλάδα, ούτε μια μετοχή στην Ελλάδα, δεν συμμετείχα σε καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα γιατί δεν ήθελα κανένας να πει ότι ο Νίκος Γκατζογιάννης εκμεταλλεύεται την πατρίδα. Ευτυχώς στην Αμερική είναι πολλές οι ευκαιρίες και κατάφερα να βρω ό,τι χρειαζόμουν για να εξασφαλίσω τη ζωή μου. Ολα αυτά τα χρόνια προσπαθούσα να προσφέρω στην Ελλάδα και όχι να αποκτήσω από αυτήν».

– Η μουριά που περιγράφετε στο βιβλίο σας υπάρχει ακόμα; τον ρωτάμε.

«Υπάρχει ακόμα και βγάζει ωραία μούρα. Το καλοκαίρι έρχεται συνεχώς κόσμος από τα γύρω χωριά και από παντού που έχουν διαβάσει το βιβλίο και θέλουν να δουν τα μέρη που περιγράφω, έρχονται φοιτητές που μελετάνε το βιβλίο. Στις 24 Ιουλίου ήρθε ένα λεωφορείο με 37 φοιτητές από το Northeastern University που επίσης μελετάνε το βιβλίο. Είναι εκπληκτικό, το βιβλίο βγήκε το 1983, έχουν περάσει 35 χρόνια από τότε αλλά ακόμα συγκινεί τον κόσμο».

 

– Αν γυρίζαμε τον χρόνο πίσω, θα κάνατε κάτι διαφορετικό σε όλη αυτή την συγκλονιστική ιστορία της αναζήτησης των δολοφόνων της μητέρας σας ή σε σχέση με τη μνήμη της μητέρας σας;

«Μου λένε όλοι ‘γιατί δεν έκανες ένα άγαλμα για τη μάνα σου, ένα μνημείο;’ Μα, το βιβλίο μου είναι το μνημείο γι’ αυτήν. Η εκδίκηση γι’ αυτούς που την σκοτώσανε είναι ότι από αυτό το βιβλίο θα μείνει η ιστορία του εμφυλίου πολέμου. Είναι το μόνο βιβλίο που είναι σε όλα τα πανεπιστήμια, σε όλες τις βιβλιοθήκες, που μεταφράστηκε σε πάνω από 30 γλώσσες. Και όλα αυτά γιατί γράφει την αλήθεια, δεν γράφτηκε με ιδεολογικούς σκοπούς. Δεν θα έκανα λοιπόν, τίποτα διαφορετικό. Το μήνυμα του βιβλίου είναι η θυσία και η αγάπη της μάνας μου για τα παιδιά της. Ολες οι μανάδες κάνουν θυσίες για τα παιδιά τους, θυσιάζουν καριέρες, θυσιάζουν όνειρα. Η δική μου μάνα έκανε την πιο μεγάλη θυσία που μπορεί να κάνει μια μάνα, θυσίασε τη ζωή της. Και από αυτό βγήκε η αλήθεια», λέει με συγκίνηση. Και προσθέτει: «Η μάνα μου δεν είναι η μόνη από την περιοχή που θυσιάστηκε. Θυσιάστηκαν και άλλοι άνθρωποι και άλλες γυναίκες. Μια μάνα την πήραν οι Γερμανοί στο Νταχάου. Γλίτωσε από εκεί γύρισε από εκεί και την εκτέλεσαν οι ίδιοι οι συμπατριώτες της. Δίπλα σε ένα χωριό εδώ βρήκαν έναν τάφο με 114 παιδιά. Τα εγκλήματα αυτά δεν ήθελαν οι άνθρωποι αυτοί να έρθουν στην επιφάνεια. Οπως όμως είπε ο Ισπανός φιλόσοφος Σανταγιάνα ‘ένας λαός που πάει να κρύψει το παρελθόν του, θα το ξαναζήσει’. Εγώ έγραψα το βιβλίο για να γράψω την αλήθεια και κανένας μέχρι τώρα δεν βγήκε να διαψεύσει έστω και ένα γεγονός. Κανένας δεν μου έκανε μήνυση».

– Το βιβλίο «Ελένη» είναι αναμφίβολα ένα μνημείο για τη θυσία της μητέρας σας. Παράλληλα τι άλλο είναι για τον Ελληνισμό;

«Δείχνει ότι οι Ελληνες πάντα έκαναν θυσίες για την ελευθερία, για τις αξίες που διέδωσαν στον Κόσμο: την Δημοκρατία, την ελευθερία γνώμης κτλ. Αυτός είναι και ο λόγος που το βιβλίο αυτό διαβάζεται ακόμα».

– Την περιμένατε την παγκόσμια επιτυχία του βιβλίου;

«Οχι καθόλου. Εγώ το έγραψα για τα παιδιά μου και τα ανίψια μου για να μάθουν τι θυσίες έκανε η γιαγιά τους για να τους προσφέρει αυτή τη ζωή που έχουν. Πίστευα ότι θα πουλούσε 5-6 χιλιάδες αντίτυπα σε Ελληνοαμερικανούς και μέχρι τώρα πούλησε πάνω από 4 εκατομμύρια σε πάνω από 30 γλώσσες».

Να σημειωθεί ότι η «Ελένη», που εκδόθηκε από τον Εκδοτικό Οίκο Random House το 1983, βραβεύθηκε πολλές φορές και από επιφανείς φορείς όπως the National Book Critic’s Circle και την Royal Society of Literature in Great Britain. Στο βιβλίο «Ελένη» έκανε δημόσια αναφορά ο αείμνηστος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1987.

Με δεδομένο ότι η Ελένη Γκατζογιάννη έπεσε θύμα της δράσης των κομουνιστών στον Εμφύλιο, δεν θα μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε τον γιο της πώς εξηγεί το φαινόμενο οι Ελληνες να θέλγονται ακόμα και σήμερα από τον κομουνισμό.

«Το πρόβλημα είναι ότι, όπως στην Αμερική μετά τον Εμφύλιο υπήρχε ένας ρομαντισμός για τον Νότο, το ίδιο έγινε και εδώ για τον ηττημένο του εμφυλίου πολέμου. Οι Ελληνες είναι γεννημένοι να είναι έμποροι, επαγγελματίες να ρισκάρουν και εδώ δημιουργήθηκε ένα σύστημα που έπαιρνε τα πιο έξυπνα παιδιά και τα έκανε δημοσίους υπαλλήλους. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα υπάρχει αυτός ο ψευτορομαντισμός ότι με το τέλος του Εμφυλίου χάθηκε μια ευκαιρία που θα έφερνε καλύτερη ζωή για τους Ελληνες. Χάθηκε όμως μια ευκαιρία που θα έκανε την Ελλάδα σαν την Αλβανία, σαν την Ρουμανία, σαν την Βουλγαρία», λέει γελώντας και συνεχίζει: «Ο ρομαντισμός αυτός υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Εγώ έχω πάει παντού στον Κόσμο. Οι Ελληνες είναι οι τελευταίοι στον Κόσμο (ευτυχώς ο αριθμός αυτός μειώνεται) που πιστεύουν σε μια τελειωμένη ιδεολογία. Η Ελλάδα με θυσίες χιλιάδων ανθρώπων γλίτωσε από τον κομουνισμό. Αλλά καμιά φορά λέω, μήπως θα ήταν καλύτερα να τον είχε γνωρίσει από κοντά ώστε να διαλύονταν όλος αυτός ο ψευτορομαντισμός; Βέβαια, τώρα, με την κυβέρνηση που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα οι Ελληνες γνωρίζουν τι σημαίνει μαρξισμός και πιστεύω ότι θα δείξουν την εκτίμησή τους στις επόμενες εκλογές».

Κάποια στιγμή η κουβέντα μας γύρισε στην Αμερική και ο κ. Γκατζογιάννης έκανε αναφορά στη δυνατότητα που του έδωσε αυτή η μεγάλη χώρα, η νέα του πατρίδα να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Τον ρωτήσαμε αν η Αμερική εξακολουθεί να είναι  χώρα των ευκαιριών, αν εξακολουθεί να είναι φιλική προς τους μετανάστες.

«Ναι, η Αμερική ήταν και είναι χώρα της ευκαιρίας. Εγώ πήγα στην Αμερική σε ηλικία 9 χρόνων χωρίς να ξέρω ούτε μια λέξη στα Αγγλικά και δεκαπέντε χρόνια μετά πήρα το βραβείο ‘Hearst’ από τον πρόεδρο Κένεντι στον Λευκό Οίκο για τον καλύτερο κολεγιακό δηµοσιογράφο της χώρας. Αυτό δείχνει τι ευκαιρίες υπάρχουν στην Αμερική. Και όταν ήμουν στην ‘New York Times’, που εκεί ήταν παιδιά διπλωματών, γερουσιαστών από πλούσιες οικογένειες, δεν σε ρωτούσαν ποιοι ήταν οι γονείς σου. Σε εκτιμούσαν για τα άρθρα που έγραφες. Υπήρχε εκτίμηση στο ταλέντο και στη δουλειά. Σήμερα βέβαια είναι πιο δύσκολο να μπεις στην Αμερική, αλλά αν καταφέρεις να μπεις οι ευκαιρίες είναι περισσότερες πλέον από ό,τι όταν πήγα εγώ. Στα σχολεία, επί παραδείγματι, για τα παιδιά των μεταναστών υπάρχουν μαθήματα για τα Αγγλικά, ώστε τα παιδιά να μπορούν να μάθουν τη γλώσσα κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό».


Με την πορεία που έχει διαγράψει στην Δημοσιογραφία στις ΗΠΑ θα ήταν αδύνατο να μην ζητούσαμε τη γνώμη του για την εικόνα που έχει η Δημοσιογραφία στην Αμερική αυτή την περίοδο.

«Δυστυχώς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν πάρει κακή πορεία με το να μην προσφέρουν τα νέα και τα στοιχεία που ανακαλύπτουν. Αρχισαν να λένε τις ιδέες τους. Εγώ όμως δεν θέλω να ξέρω τι πιστεύει ο ένας δημοσιογράφος ή ο άλλος. Θέλω να ξέρω τι είναι αυτό που ανακάλυψαν. Αυτό κάναμε εμείς όταν εργαζόμουν στην ‘New York Times’ και νομίζω ότι ήταν μια χρυσή εποχή για την Δημοσιογραφία εκείνα τα χρόνια».

– Διέξοδο για την Ελλάδα από την κρίση βλέπετε;

«Βλέπω πολύ δύσκολα θα ξεφύγει η Ελλάδα από την κρίση. Η μόνη περίπτωση είναι να γίνουν επενδύσεις. Τώρα όμως δεν υπάρχει το κλίμα να καλέσεις επενδυτές. Αυτή η κυβέρνηση δεν ξέρει πώς να συμπεριφερθεί στους επενδυτές. Αν δεν αλλάξει αυτό, όπως έγινε σε άλλα κράτη, Πολωνία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, η Ελλάδα θα έχει πολλά δύσκολα χρόνια ακόμα πιστεύω».

– Αρα αυτό που έγινε με τον Τσίπρα στην Ιθάκη δεν έχει νόημα;

«Η εικόνα που έχουν οι ξένες εταιρείες για την Ελλάδα είναι αρνητική. Αυτό δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη με τέτοιες εκδηλώσεις. Χρειάζεται μια αποφασιστική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που βέβαια δεν θα εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους αλλά που θα στέλνει το σωστό μήνυμα στους επενδυτές».


Τι θα συμβουλεύατε τους νέους Ελληνες;

«Οι Ελληνες θα πρέπει να γυρίσουν στον χαρακτήρα τους, που είναι να είναι δραστήριοι έμποροι, επαγγελματίες, άνθρωποι που ήταν πάντα έτοιμοι να ρισκάρουν για να πετύχουν τα όνειρά τους και όχι να μένουν απλά σε ένα γραφείο σε όλη τη ζωή τους εξασφαλίζοντας ένα μισθό ως δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτή είναι η φύση μας: ο Σίνας, ο Ζάππας, ο Μπενάκης, ο Τοσίτσας-Αβέρωφ. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν ο πρώτος που επένδυσε στην Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βλέπεις όμως κανέναν δρόμο στην Αθήνα που να φέρει το όνομα του Αριστοτέλη Ωνάση; Αν πας όμως στην αμερικανική πρεσβεία δίπλα υπάρχει ένας δρόμο που λέγεται ‘Οδός Πέτρου Κόκκαλη’. Ποιος ήταν ο Πέτρος Κόκκαλης; Ηταν αυτός που οργάνωσε το παιδομάζωμα για την ‘Κυβέρνηση του Βουνού’. Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα δεν εκτιμάει εκείνους που προσφέρανε. Εκτιμάει εκείνους που έκαναν μεγάλο κακό στην πατρίδα».

– Στους Ελληνοαμερικανούς τι θα λέγατε;

«H Ελλάδα περνάει μια δύσκολη περίοδο, αλλά να μην ξεχνάμε ότι είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη του Κόσμου και ότι οι Ελληνες είναι έξυπνοι δημιουργικοί που μπορεί να πετύχει πολλά και θα πετύχει αν αφήσει αυτές τις αποτυχημένες και πεθαμένες ιδέες».

Ο Νίκος Γκατζογιάννης αποτελεί λαμπρό παράδειγμα Ελληνα της Διασποράς. Σπούδασε με υποτροφία στη Σχολή Δημόσιας Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ενώ εργάσθηκε για το «Αssociated Press», την «Boston Herald Traveler», την «WallStreet Journal», και τη «Νew York Times». Απόκτησε όνομα ως ερευνητής δημοσιογράφος στη «New York Times» και ειδικεύτηκε στο ρεπορτάζ για τη Μαφία και το οργανωμένο έγκλημα. Οταν η «New York Times» τον έστειλε µε την οικογένειά του στην Ελλάδα για να είναι ανταποκριτής για την Μέση Ανατολή, ο κ. Γκατζογιάννης βρήκε την ευκαιρία να επιτύχει ένα μεγάλο του στόχο που είχε από μικρό παιδί, να ανακαλύψει τις συνθήκες που έζησε και πέθανε η μητέρα του.

Εκτός από την «Ελένη», ο κ. Γκατζογιάννης έχει γράψει επίσης τα βιβλία «A Place for us, Hellas, Greece Land of Light, Greek Fire». Το τελευταίο είναι η ρομαντική ιστορία της σχέσης της Μαρίας Κάλλας και του Αριστοτέλη Ωνάση. Με την σύζυγό του, την Τζοάν Πόλσον, η οποία είναι επίσης δημοσιογράφος και συγγραφέας, απόκτησαν τρία παιδιά, τον Χρίστο ο οποίος είναι σεναριογράφος στο Χόλιγουντ, την Ελένη η οποία είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος και την Μαρίνα, η οποία είναι σχεδιάστρια.

Βασίλης Κουτσίλας

https://www.ekirikas.com



ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

18 σχόλια:


  1. Ξανά τα Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα
    28 Αυγούστου 2022
    «Εθνικός Κήρυξ»
    ΣΟΛΤ ΛΕΪΚ ΣΙΤΙ. ΓΙΟΥΤΑ. Ξεκινώντας αυτό το χειμερινό εξάμηνο, τα Νέα Ελληνικά θα διδάσκονται και πάλι στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας www.dailyutahchronicle.com.

    Ένα από τα μαθήματα Νέων Ελληνικών για αρχάριους θα διδάξει η κ. Παγώνα Τσουτσούνη.

    H κ. Τσουτσούνη διδάσκει μαθήματα Ελληνικών ενηλίκων στην ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία εδώ και αρκετά χρόνια και είναι ενθουσιασμένη που αρχίζει να διδάσκει μαθητές στο εν λόγω Πανεπιστήμιο. Oπως ανέφερε, «μου αρέσει να διδάσκω νέους ενήλικες γιατί όταν εγγράφονται στα μαθήματα, είναι επειδή θέλουν να μάθουν, όχι επειδή τους κάνουν οι γονείς τους».

    Σύμφωνα με τον κ. Κρίστοφερ Λιούις (Christopher Lewis), πρόεδρο του τμήματος Παγκόσμιων Γλωσσών και Πολιτισμών, τα Νέα Ελληνικά διδάσκονταν στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα για σχεδόν 60 χρόνια, αλλά ανεστάλησαν το 2020 για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας και της έλλειψης προσωπικού.

    «Ο εκπαιδευτής μας εκείνη την εποχή το δίδασκε για κάποιο χρονικό διάστημα και έψαχνε να συνταξιοδοτηθεί ούτως ή άλλως», είπε ο κ. Λιούις. «Ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί κάποιος υπό τις περιστάσεις, οπότε ήταν κάπως σε αναμονή για μερικά χρόνια. Μπορέσαμε να βρούμε έναν νέο εκπαιδευτή για τον οποίο είμαστε ενθουσιασμένοι.

    Μαζί με την επιστροφή των Νέων Ελληνικών θα επιστρέψει και η υποτροφία του Γουίλιαμ Ντ. Κοκορίνη, η οποία επίσης ανεστάλη το 2020. Την υποτροφία δικαιούνται φοιτητές με έμφαση στα Ελληνικά, είτε σύγχρονα είτε αρχαία.

    Η επιστροφή αυτής της γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα δεν θα ωφελήσει μόνο τους μαθητές, αλλά θα χρησιμεύσει επίσης για την καλύτερη εκπροσώπηση της ελληνικής κοινότητας που βρίσκεται στο Σολτ Λέικ, δήλωσε ο κ. Λιούις.

    «Υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα ομιλητών της ελληνικής κληρονομιάς στην περιοχή, ξέρετε, είναι μια γλώσσα που σίγουρα έχει να κάνει με την εθνοτική ποικιλομορφία στη Σολτ Λέικ Σίτι», είπε.

    Ελληνικές ρίζες στη Γιούτα

    Η ελληνική ιστορία στη Γιούτα χρονολογείται περισσότερο από έναν αιώνα πίσω, με τους πρώτους Έλληνες μετανάστες να φτάνουν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890. Πολλές ελληνικές οικογένειες μετανάστευσαν στη Γιούτα για τις ευκαιρίες εξόρυξης, σχηματίζοντας μικρές κοινότητες στο κέντρο του Σολτ Λέικ Σίτι.

    Σύμφωνα με τον αιδεσιμότατο Γεώργιο Νίκα, τον προεδρεύοντα ιερέα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Σολτ Λέικ Σίτι, η ελληνική κοινότητα έχει γίνει μια πολύ ισχυρή και ζωντανή κοινότητα στη Γιούτα από την άφιξή τους, με πολλές από τις επιχειρήσεις και τα εστιατόρια στο κέντρο του Σολτ Λέικ Σίτι να ανήκουν σε ανθρώπους ελληνικής κληρονομιάς.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ελληνική κοινότητα στο Σολτ Λέικ Σίτι διοργανώνει επίσης ένα Ετήσιο Ελληνικό Φεστιβάλ, το οποίο πλησιάζει την 50ή επέτειό του. Αυτό το φεστιβάλ είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά φεστιβάλ στη Γιούτα και το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Φέτος, θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

      Σύμφωνα με τον Νίκα, το φεστιβάλ δίνει στους μη Έλληνες στο Σολτ Λέικ Σίτι την ευκαιρία να «γίνουν Έλληνες για ένα Σαββατοκύριακο» και να βιώσουν αυθεντικό ελληνικό φαγητό και πολιτισμό.

      «Το να βλέπουμε τους νέους μας να αναδεικνύουν μέρος του ελληνικού πολιτισμού μέσω του ελληνικού χορού είναι συνήθως το αποκορύφωμα του φεστιβάλ», δήλωσε ο Νίκας. «Σε όλους αρέσει να βλέπουμε τα παιδιά μας να χορεύουν».

      Το φεστιβάλ είναι ένας τρόπος για την ελληνική κοινότητα να συγκεντρώσει χρήματα για διάφορες φιλανθρωπικές ομάδες και να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη, είπε η κ. Τσουτσούνη, γιορτάζοντας παράλληλα τον ελληνικό πολιτισμό.

      «Διατηρούμε ζωντανή την κουλτούρα μας καθώς συγκεντρώνουμε χρήματα που δωρίζουμε σε διαφορετικούς οργανισμούς», είπε.

      Είναι κάτι περισσότερο από απλή γλώσσα

      Η κ. Τσουτσούνη είπε ότι ένας από τους κύριους στόχους της κατά τη φετινή διδασκαλία είναι να επικεντρωθεί στις ανάγκες των μαθητών στην τάξη της και να διδάξει κάτι περισσότερο από απλή γλώσσα. Και συμπλήρωσε: «Σίγουρα θέλω να ενσωματώσω την ιστορία της Ελλάδας, την ιστορία της ελληνικής γλώσσας και τα περισσότερα νέα ελληνικά που ομιλούνται σήμερα».
      Ζ.Π.

      Διαγραφή

  2. Άγιο Όρος: Η βουλγαρική κυβέρνηση χορηγεί 3,5 εκατομμύρια λέβα για την ανακαίνιση της Μονής Ζωγράφου.
    Η κυβέρνηση χορήγησε σχεδόν 3,5 εκατομμύρια λέβα οικονομική βοήθεια για την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης και ανοικοδόμησης της ανατολικής πτέρυγας της Μονής Ζωγράφου στο Άγιο Όρος, ανακοίνωσε σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού Βέλισλαβ Μινέκοφ κατά την ενημέρωση στο υπουργικό συμβούλιο.

    Ο Βούλγαρος αξιωματούχος δήλωσε ότι η χρηματοδότηση αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό γιατί μετά τη φωτιά στην ανατολική πτέρυγα το μόνο που γινόταν ήταν να ακούγονται προθέσεις. Το θέμα της αποκατάστασης και συντήρησης της ανατολικής πτέρυγας τελικά θα επιλυθεί, τόνισε ο Μινέκοφ.

    Επισήμανε ότι ήταν αυτή η ίδια η πτέρυγα στην οποία ο (Βούλγαρος κληρικός της μονής Χιλανδρίου) Παΐσιος του Χιλανδαρίου ολοκλήρωσε τη σλαβο-βουλγαρική Ιστορία του, ένα βιβλίο που θεωρείται ορόσημο της βουλγαρικής Εθνικής Αναγέννησης.

    Ο υπουργός Πολιτισμού, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανακοίνωσε επίσης ότι θα ζητήσει μια συνάντηση με τον ηγούμενο της μονής για να συζητήσουν και άλλους τρόπους παροχής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος θέρμανσης και την επισκευή του δρόμου που οδηγεί στη Μονή Ζωγράφου.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λάρισα: Νεκρός σε τροχαίο ο καθηγητής Καρδιολογίας Γιάννης Νάνας.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την λίστα με τις «μελισσούλες του Μαξίμου» – «Εξαγοράστηκε η ειδησεογραφική τους υποταγή και σιγή».
    Σάλο προκάλεσε η λίστα με τους δημοσιογράφους που έχουν διοριστεί σε κρατικές θέσεις.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μύκονος: Χειροπέδες σε 21χρονο Ισραηλινό που πλήρωσε με πλαστά 500άρικα σε οίκο μόδας.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  6. Κορωνοϊός: 6,5 εκατ. οι νεκροί παγκοσμίως. Πάνω από 600 εκατ. άνθρωποι έχουν νοσήσει από τον ιό.
    Τα καταγεγραμμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 ξεπέρασαν χθες Σάββατο το όριο των 600 εκατομμυρίων σε παγκόσμια κλίμακα, κατά τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.


    Στις 20:20 (τοπική ώρα· στις 03:20 σήμερα Κυριακή ώρα Ελλάδας), οι αριθμοί του πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης υπεδείκνυαν πως έχουν καταγραφεί 600.449.934 μολύνσεις από τον ιό μετά την εμφάνισή του στην Κίνα στα τέλη του 2019.

    Ως την ίδια ώρα, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ανέρχονταν σε 6.485.233.

    Οι ΗΠΑ, με 94.184.146 κρούσματα και 1.043.838 θανάτους εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός, παραμένουν το κράτος που κόσμου που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία. Σε αυτές αναλογεί σχεδόν το 16% τόσο των κρουσμάτων, όσο και των θανάτων. Είναι η πρώτη και η μοναδική μέχρι σήμερα χώρα που έχει ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

    Η Ινδία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων (44.398.696), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (34.662.834). Άλλες χώρες που έχουν καταγράψει πάνω από 20 εκατομμύρια κρούσματα είναι ακόμη η Βραζιλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Νότια Κορέα και η Ιταλία, σύμφωνα με τους αριθμούς του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

    Ειδικοί θεωρούν πως ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού παγκοσμίως είναι πολύ βαρύτερος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολόγιζε νωρίτερα φέτος πως ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας, άμεσα ή έμμεσα, είναι μάλλον πλησιέστερα στα 15 εκατομμύρια νεκρούς.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις


    1. HΠΑ: Σχεδόν 80.000 κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά σε μια εβδομάδα.
      Περίπου 80.000 παιδιά μολύνθηκαν από κορωνοϊό στις ΗΠΑ την περιασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα που συγκεντρώνουν η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics, AAP) και η Ένωση Παιδιατρικών Νοσοκομείων της χώρας.

      Συγκεκριμένα, 79.525 παιδιατρικά περιστατικά μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αναφέρθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 18η Αυγούστου.

      Πρόκειται για αριθμό μειωμένο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα (ήταν 97.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 4η Αυγούστου).

      Φέτος στις ΗΠΑ έχουν μολυνθεί από τον ιό περίπου 6,5 εκατ. παιδιά, εκ των οποίων 358.000 τις τέσσερις πιο πρόσφατες εβδομάδες. Ο συνολικός αριθμός τους από την εκδήλωση της πανδημίας έχει φθάσει τα 14,4 εκατ., κατά τα δεδομένα.

      Αντιστοιχούν στο 18,4% του συνόλου των κρουσμάτων.

      Επείγει να συγκεντρωθούν συγκεκριμένα στοιχεία ανά ηλικιακή κατηγορία για το πόσο σοβαρή μορφή της COVID-19 προκαλούν οι παραλλαγές και οι υποπαραλλαγές του ιού και τις δυνητικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, τονίζεται.


      «Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της πανδημίας στη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευημερία αυτής της γενιάς παιδιών και νέων», επιμένει στην έκθεση η AAP.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  7. Ένας Έλληνας σπάει το κινεζικό μονοπώλιο στις Σπάνιες Γαίες;
    https://www.defence-point.gr/news/enas-ellinas-spaei-to-kineziko-monopolio-stis-spanies-gaies
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  8. Η Ρωσία αποκάλυψε το φονικό drone που θα "ανοίγει" τον δρόμο στο Su-57.
    https://www.pentapostagma.gr/kosmos/rosia/7112043_i-rosia-apokalypse-foniko-drone-poy-tha-anoigei-ton-dromo-sto-su-57-eikones
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νέες παραδόσεις του βαρέως οπλισμένου UAV Akinci στην τουρκική αεροπορία.
      https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/nees-paradoseis-tou-vareos-oplismenou-uav-akinci-stin-tourkiki-aeroporia-vinteo/
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. Σαρώνουν με πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος τα τουρκικά drones ακόμα και μεταμεσονύχτια! – Στο στόχαστρο Κανδελιούσσα και Λέβιθα.
      https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/saronoun-me-ptiseis-pano-apo-elliniko-edafos-ta-tourkika-drones-akoma-kai-metamesonyxtia-sto-stoxastro-kandelioussa-kai-levitha/
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  9. Επιστήμονες ζητούν από το κοινό να ονομάσει 20 εξωπλανητικά συστήματα – Ποια είναι η διαδικασία.
    https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/epistimones-zitoun-apo-to-koino-na-onomasei-20-eksoplanitika-systimata-poia-einai-i-diadikasia/
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  10. Νέος φορτιστής χαρίζει ρεύμα για 210 χιλιόμετρα αυτονομίας σε 5 λεπτά.
    https://www.carandmotor.gr/nea/fortistis-harizei-210-hiliometra-aytonomias-se-5-lepta
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ομιλία Βελόπουλου στη Βουλή και η αναφορά για την ανεξιχνίαστη απόπειρα κατά Στέφανου Χίου.
    https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%8c%ce%bb%ce%b7-%ce%b7-%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%92%ce%b5%ce%bb%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%92%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7/
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ.
    «Τέλος εποχής» για τα ομόλογα της ΕΚΤ – Αρχίζει το «ξεφόρτωμα»: Έρχεται «Αρμαγεδδών» για την Ελλάδα.
    https://www.pronews.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/telos-epoxis-gia-ta-omologa-tis-ekt-arxizei-to-ksefortoma-erxetai-armageddonas-gia-tin-ellada/
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεπέρασε το 4% το ελληνικό 10ετές ομόλογο! – Θυμίζει εποχές 2010.
      Συνεχίστηκε και σήμερα η υποχώρηση των τιμών των ομολόγων με αποτέλεσμα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να ξεπεράσει το 4%. Οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων αντανακλούν κατά κύριο λόγο τις αυξημένες πιέσεις που ασκούνται στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να προχωρήσει το Σεπτέμβριο σε μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, μετά την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%) τον Ιούλιο.
      Παρά ταύτα στο εσωτερικό της ΕΚΤ φαίνεται να υπάρχουν για το θέμα αυτό αντικρουόμενες απόψεις. Ενδεικτικά ο ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν υποστήριξε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια με “σταθερό ρυθμό” μέχρι το τέλος του νέου αυτού κύκλου.
      Νωρίτερα δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν αποκλείεται μία ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της, καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει ακόμη ένα ρεκόρ. Το μήνυμα αυτό απέστειλαν τα μέλη της ΕΚΤ που συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο της Fed στο Jackson Hall στο Ουαϊόμινγκ. Ενδεικτικά η Isabel Schnabel, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής προέτρεψε τους συναδέλφους της “να σηματοδοτήσουν την ισχυρή αποφασιστικότητά τους να επαναφέρουν γρήγορα τον πληθωρισμό στον στόχο”.
      Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 28 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,05% από 3,92% την Παρασκευή έναντι 1,50% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,55% από 2,50% που έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα. Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς ανοδικά κινείται νωρίς το απόγευμα το ευρώ το οποίο διαπραγματευόταν στα 1,0033 δολάρια από το επίπεδο των 0,9961 δολαρίων που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9986 δολ.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  13. «Τρίζει» η γερμανική οικονομία: «Οι υψηλές τιμές ευνοούν τις ΗΠΑ – Γίνεται αποβιομηχανοποίηση της χώρας».
    https://www.pronews.gr/oikonomia/trizei-i-germaniki-oikonomia-oi-ypsiles-times-eynooun-tis-ipa-ginetai-apoviomixanopoiisi-tis-xoras/
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...