ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

16 Σεπτεμβρίου 2023

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ (ΜΕ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ) ΧΤΙΖΟΥΝ ΝΕΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ - ΤΟ ΤΡΙΤΟ - ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ. ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΡΩΜΙΟΙ, ΑΦΟΥ ΚΑΨΟΥΝ ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΟΥΣ, ΕΙΣΑΓΟΥΝ ΜΕ ΜΑΝΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥΣ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΕΣ, ΠΛΟΥΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ "ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ CIA". ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ. Τούρκος ΥΠΕΝ: «Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία με την Κίνα για κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Ανατ.Θράκη». Στόχος είναι να παράγει η Τουρκία 20 γιγαβάτ από τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΛΙΓΟ ΦΘΗΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.

 


Η ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ 1300 Π.Χ. ΤΟΥ ΤΡΩΪΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ. ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΗΣ Ο ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ, Ο ΜΕΝΕΛΑΟΣ, Ο ΝΕΣΤΟΡΑΣ...

 

 

Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΧΕΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΤΗΣ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέκτησαν ήδη το πρώτο τους πυρηνικό εργοστάσιο.


Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΓΕΝΝΑΙΩΝ ΡΩΜΙΩΝ. ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΕΣ.






ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2010 - 2021 ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 4% (ΣΤΗΝ ΕΕ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 4%). ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΘΟΛΟΥ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 8% (ΕΕ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 2%). ΕΛΛΑΔΑ 2021: ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ, ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟΣ, ΘΡΗΣΚΟΛΗΨΙΑ, ΔΙΑΣΤΡΟΦΕΣ, ΛΑΘΡΟΕΠΟΙΚΙΣΜΟΣ, ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ, ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΜΕ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟ, ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΕΥΦΥΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ, ΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ.

 ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ. ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΟΜΩΣ Ο ΙΕΧΩΒΑΣ.

Χ.Σταϊκούρας: "Τέλος η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης".

Την διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθηνών-Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς επτά μήνες μετά το τραγικό δυστύχημα-έγκλημα των Τεμπών, διαλύθηκε ακόμα και αυτό το ήδη υπάρχον «αρχαίο» σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ και η κυβέρνηση «απαλλάχθηκε» από την υποχρέωση να… υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση!





Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε προχθες Πέμπτη (14/9/2023), ότι η Τουρκία βρίσκεται πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας με την Κίνα για την κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού στην Ανατολική Θράκη.

«Εδώ και πολύ καιρό βρισκόμαστε σε συνομιλίες με κινεζική εταιρεία», σημείωσε ο Μπαϊρακτάρ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι δεν συνιστούν μεγάλα εμπόδια οι όποιες διαφορές.

 

«Θα μπορέσουμε λοιπόν να συμπληρώσουμε τα κενά και να κλείσουμε σύντομα συμφωνία με την Κίνα για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας», τόνισε.

Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή από την Κίνα του τρίτου πιθανώς πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας.

Ο πρώτος κατασκευάζεται από τη ρωσική Rosatom στο Ακκουγιού και θα τεθεί εν μέρει σε λειτουργία το επόμενο έτος, ενώ ένας δεύτερος στη Σινώπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, είναι ακόμη στη φάση σχεδιασμού με την Rosatom και νοτιοκορεατικές εταιρείες να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και την Άγκυρα να επιδιώκει μεγαλύτερη συμμετοχή ντόπιων επιχειρήσεων.

Η Τουρκία, όπως σημειώνει το Bloomberg, θεωρεί την πυρηνική ενέργεια βασικό πυλώνα στις προσπάθειές της να μειώσει το κόστος από την εισαγωγή ενέργειας, που πέρυσι πλησίαζε τα 80 δισ. δολάρια.

Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι ο στόχος είναι να παράγει η Τουρκία 20 γιγαβάτ από τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, δηλαδή τετραπλάσια ενέργεια από εκείνη που θα παράγει η μονάδα στο Ακκουγιού, όταν θα είναι πλήρως λειτουργική.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός η Τουρκία πιθανώς θα χρειαστεί άλλα 5 γιγαβάτ από μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMRs), σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «χρειαζόμαστε την πυρηνική ενέργεια για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση οδεύοντας προς το 2050», όταν η Τουρκία αναμένει η οικονομία της να έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


49 σχόλια:

  1. ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ. ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΟΜΩΣ Ο ΙΕΧΩΒΑΣ.
    Χ.Σταϊκούρας: «Τέλος η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης.
    Την διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθηνών-Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς επτά μήνες μετά το τραγικό δυστύχημα-έγκλημα των Τεμπών, διαλύθηκε ακόμα και αυτό το ήδη υπάρχον «αρχαίο» σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ και η κυβέρνηση «απαλλάχθηκε» από την υποχρέωση να… υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση!
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Τελείωσαν και τα τρένα: «Σε 2 χρόνια η πλήρης αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου» λέει ο ΔΣ του ΟΣΕ.
      Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, αναφέρθηκε στις τεράστιες καταστροφές που υπέστη το σιδηροδρομικό δίκτυο από την κακοκαιρία «Daniel» και τόνισε ότι θα χρειαστεί τιτάνια προσπάθεια για την αποκατάστασή του.

      «Χρειάστηκαν μερικές ώρες και εκατομμύρια τόνοι νερού για να χαθεί ότι χτίσαμε μέσα σε τόσα χρόνια. Το 2023 έχει φανεί πολύ “σκληρό” για τον σιδηρόδρομο. Πρώτα θρηνήσαμε 57 νεκρούς στα Τέμπη και πριν από λίγες, χάσαμε τις υποδομές που παραλάβαμε πριν από 20 ημέρες», δήλωσε ο Τερεζάκης στο ITC 2023 – 6ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών.

      Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ υπογράμμισε ότι οι ζημιές είναι τεράστιες και ότι, εδώ και τέσσερις δεκαετίες που δραστηριοποιείται στον σιδηρόδρομο, δεν έχει συναντήσει κάτι παρόμοιο.
      Τόνισε στη συνέχεια ότι έχουν καταστραφεί συνολικά 180 χλμ. δικτύου, εκ των οποίων 50 χλμ. διπλής γραμμής στον άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, 80 χλμ. στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα και 50 χλμ. στο Λάρισα – Βόλος.

      Μαζί με αυτά, «χάθηκαν» δύο κέντρα interlocking, το ένα στον Δομοκό που παραδόθηκε πριν από 20 ημέρες και το άλλο στον Παλαιοφάρσαλο που ήλεγχε τη Λάρισα.


      Για τα δύο παραπάνω κέντρα χρειάζονται διαγωνισμοί για την αποκατάστασή τους σε μία «μακροχρόνια και επίπονη» διαδικασία.

      Μάλιστα, ο Τερεζάκης εκτίμησε ότι θα χρειαστούν, σε ένα αισιόδοξο σενάριο, έξι μήνες για να «τρέξει» ο διαγωνισμός, ενώ για την παραλαβή και λειτουργία των συστημάτων, θα χρειαστεί ένας χρόνος.

      Ενδιάμεσα, όπως ανέφερε, πρέπει να αναταχθούν οι κατεστραμμένες υποδομές. Στην παρούσα φάση εξετάζεται το μέγεθος της καταστροφής, ενώ πρέπει να πέσει η στάθμη του νερού για να φανεί το εύρος των ζημιών στη σιδηροδρομική γέφυρα βόρεια της Λάρισας, στον Πηνειό. Αν αυτή είναι σοβαρή, ο χρόνος και το κόστος αποκατάστασης θα αυξηθούν.
      Ο ΟΣΕ, όπως επισήμανε, έχει καταστρώσει σχέδιο για την αποκατάσταση των ζημιών. Πρέπει στον επόμενο μήνα να αποκατασταθεί η γραμμή Δομοκού – Λάρισας, την οποία έχουν αναλάβει από χθες τέσσερις ανάδοχοι, έτσι ώστε να λειτουργεί μία προσωρινή καθοδική γραμμή.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  2. Τα ΗΑΕ μπαίνουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης του νοτιοκορεάτικου μαχητικού KF-21 και ρίχνουν 30 δισ. δολάρια.
    Αγοράζουν το μερίδιο της Ινδονησίας.
    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ανακοίνωσαν επίσημα τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανάπτυξης του stealth μαχητικού αεροσκάφους KF-21 της Νότιας Κορέας.

    Τα ΗΑΕ θα καλύψουν τη μη διευθετημένη συνεισφορά της Ινδονησίας. Όπως αναφέρουν οι πλροφορίες, η Ινδονησία δεν θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα, καθώς έχει δεσμευτεί ότι θα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της και θα προμηθευτεί συνολικά 50 μαχητικά τύπου KF-21, παρά τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί το περασμένο φθινόπωρο, με τις οφειλές που είχε η Τζακάρτα έναντι της Νότιας Κορέας.

    Τα ΗΑΕ έχουν επενδύσει ευρέως σε προηγμένα νοτιοκορεατικά όπλα όπως πυραύλους M-SAM Block-II και το σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων Chunmoo.

    Η Νότια Κορέα και τα ΗΑΕ έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν τη διμερή στρατηγική σχέση τους, ενώ πρόσφατα υπεγράφη μια συμφωνία ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων με κορεατικές εταιρείες που καλύπτουν τομείς πυρηνικής ενέργειας, χρήσης υδρογόνου και άμυνας.
    Το KF-21 πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση στις 19 Ιουλίου 2022, ενώ μόλις τον περασμένο Μάρτιο πραγματοποίησε δοκιμαστική πτήση με το ραντάρ AESA. Το KF-21 θα εισέλθει στο στάδιο της μαζικής παραγωγής το 2026 και η ROKAF σχεδιάζει να αποκτήσει 120 μαχητικά αυτού του τύπου έως το 2032.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Γερμανία και η Νορβηγία υπέγραψαν συμφωνία έναρξης ναυπήγησης των υποβρυχίων T-212CD.
    Θα είναι μεγαλύτερα, σε σχέση με τα T-212A, ενώ θα ενσωματώνουν έντονα χαρακτηριστικά απόκρυψης του ίχνους.
    Οι υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Boris Pistorius και ο Νορβηγός ομόλογός του Bjørn Arild Gram, υπέγραψαν συμφωνία για την έναρξη της κατασκευαστικής φάσης των υποβρυχίων T-212CD.


    Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στο Κίελο στις 12 Σεπτεμβρίου. Γερμανία και Νορβηγία έχουν υπογράψει σύμβαση ύψους € 5,5 δισεκατομμυρίων για τη ναυπήγηση έξι T-212CD, δύο για τη Γερμανία και τέσσερα για τη Νορβηγία.

    Σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό, το πρώτο υποβρύχιο θα παραδοθεί στη Νορβηγία το 2029, ενώ το πρώτο γερμανικό υποβρύχιο αναμένεται να παραδοθεί το 2032.
    Τα υποβρύχια T-212CD θα είναι μεγαλύτερα, σε σχέση με τα T-212A, ενώ θα ενσωματώνουν έντονα χαρακτηριστικά απόκρυψης του ίχνους (Stealth).

    Ο λόγος που τα T-212CD είναι μεγαλύτερων διαστάσεων είναι η υιοθέτηση μεγαλύτερου εξωτερικού κελύφους, προκειμένου να μειωθεί το ίχνος σόναρ του υποβρυχίου. Ένας άλλος λόγος είναι η αύξηση της μεταφορικής ικανότητας σε όπλα και η αύξηση του χρόνου παραμονής στη θάλασσα.
    Εξωτερικά, η σχεδίαση των T-212CD θα διαφέρει από τα συμβατικά υποβρύχια, καθώς έχουν επιλεγεί ευθείες επιφάνειες, ως μέσω μείωσης του ίχνους σόναρ (η ίδια αρχή χρησιμοποιείται και στη σχεδίαση των αεροσκαφών Stealth).
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΔΕΗ θα κατασκευάσει μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο αξίας ενός δισ. ευρώ στα Σκόπια στον ποταμό Εριγώνα.
    Το υπουργικό συμβούλιο των Σκοπίων, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε να κατακυρώσει υπέρ της κοινοπραξίας ΔΕΗ – Archirodon την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου “Cebren”, αξίας ενός δισ. ευρώ, σε σύμπραξη με το Δημόσιο της χώρας.

    Το έργο θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 333-458 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας και σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού των Σκοπίων ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο και θα κατέχει ποσοστό 33%.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων, η αξία της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου σε ένα δισ. ευρώ.
    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων, η κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon πρέπει εντός διαστήματος τριών μηνών να συμπράξει συμφωνία με την ESM και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών θα πρέπει να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει επτά χρόνια.

    Η κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon ήταν η μοναδική, η οποία είχε υποβάλλει ολοκληρωμένη προσφορά για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο “Cebren”, στον τελευταίο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το Δημόσιο των Σκοπίων.

    Ο διαγωνισμός αφορούσε την παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός), στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.
    Είχαν προηγηθεί, από το 2006, 13 δημοπρασίες από τη μεριά του Δημοσίου για την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου “Cebren”, οι οποίες είχαν αποβεί όλες άγονες για διάφορους λόγους.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ποταμός Εριγών, αποκαλείται σήμερα Μαυροπόταμος, (στα βουλγάρικα Τσέρνα) και πηγάζει από το Ντεμίρ Χισάρ και το Πελιστέρ, (βουνά του Λύγκου) και χύνεται στον Αξιό, 20 χλμ. κάτω από την αρχαία Ελληνική πόλη Βελισσό (βουλγαρικά Βέλες), κοντά στην περιοχή των αρχαίων Στόβων.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. Οι Στόβοι της Μακεδονίας

      Ο «Οίκος του Περιστερίου» στους Στόβους
      της κατεχόμενης από Βουλγάρους Βόρειας Ελληνικής Μακεδονίας.
      Οι Στόβοι ήταν μια αρχαία Ελληνική πόλη της Βόρειας Μακεδονίας. Η πόλη κτίστηκε από τους
      Έλληνες στο σημείο όπου ο ποταμός Εριγώνας ενώνεται με τον Αξιό, κάτι που της προσέδωσε μεγάλη εμπορική και στρατηγική σημασία.
      Τα ερείπια της αρχαίας αυτής Ελληνικής πόλης βρίσκονται επάνω σε λόφο κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της γραμμής που συνδέει τους ΣΚΟΥΠΟΥΣ με τη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
      Πρόκειται για μία σπουδαία και ένδοξη Ελληνική πόλη επί του Εριγώνα ποταμού,
      (παραποτάμου του Αξιού), στη συμβολή των 2 ποταμών. Σήμερα υπάρχει εκεί, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων η κωμόπολη Ροσομάν (4.000 κατοίκων) και η κωμόπολη Γκράντσκο (4.000 κατοίκων), της κατεχόμενης Βόρειας Μακεδονίας, πάνω στον άξονα που οδηγεί από τον Δούναβη στο Αιγαίο.
      Η πόλη Στόβοι θεωρείται ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος στην κατεχόμενη από τους
      Βουλγάρους Ελληνικής Βόρειας Μακεδονίας και απέχει μόλις 160 χιλιόμετρα από τη
      Θεσσαλονίκη.
      Ο ποταμός Εριγών, αποκαλείται σήμερα Μαυροπόταμος, (στα βουλγάρικα Τσέρνα) και πηγάζει από το Ντεμίρ Χισάρ και το Πελιστέρ, (βουνά του Λύγκου) και χύνεται στον Αξιό, 20 χλμ. κάτω από την αρχαία Ελληνική πόλη Βελισσό (βουλγαρικά Βέλες), κοντά στην περιοχή των αρχαίων Στόβων.

      Ζ.Π.

      Διαγραφή

    3. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΒΟΥΣ
      Οι Ελληνικοί Στόβοι εξελίχθηκαν ιστορικά με βάση τον αρχικό πυρήνα που είχαν ιδρύσει οι Παίονες στην Αρχαϊκή εποχή. Η αρχική πόλη είχε ένα εμβαδόν 25.000 τετραγωνικών μέτρων. Η γεωγραφική της θέση την επέτρεψε να ανθίσει εμπορικά, ενώ το κοντινό όρος Κλέπα την προμήθευε με μάρμαρο. Στον αρχικό παιονικό οικισμό ήρθαν να προστεθούν σταδιακά και πολλοί άλλοι Έλληνες. Θεωρείται ότι οι Στόβοι προσαρτήθηκαν στο
      Ελληνικό Μακεδονικό κράτος από τον Φίλιππο Ε΄ το 217 π.Χ. παράλληλα με την έτερη
      μεγάλη Ελληνική πόλη της περιοχής, των Βυλαζώρων.
      Μετά το 168 π.Χ., όταν και οι Ρωμαίοι νίκησαν τον βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα, οι Στόβοι ακολουθούν τη μοίρα της ευρύτερης περιοχής και εντάσσονται στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, ως πρωτεύουσα της επαρχία της Macedonia Salutaris. Η πρώτη αναφορά της πόλης εντοπίζεται το 197 π.Χ. στον Τίτο Λίβιο. Το 69 π.Χ. ανακηρύχθηκε ισοπολιτίδα πόλη (municipium) και κόπηκαν νομίσματα με την επιγραφή Municipium Stobensium. Το 388 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α' διέμεινε στην πόλη ενώ στη συνέχεια υπέφερε από τις εισβολές αρχικά των Οστρογότθων και στη συνέχεια των Σλάβων, που συνέβαλαν στην πλήρη παρακμή της. Σημαντική προσωπικότητα από τους Στόβους της Ύστερης Αρχαιότητας ήταν ο Έλληνας συγγραφέας Ιωάννης Στοβαίος.


      H ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΒΟΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΝ ΤΗΣ
      ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΣΚΟΥΠΩΝ

      Ελληνική επιγραφή έφερε η βάση του αγάλματος, που ανασύρθηκε πρόσφατα από τη γη των αρχαίωνΕλληνικών Στόβων.

      ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι βούλγαροι προσπάθησαν να καταστρέψουν την Ελληνική επιγραφή και αρπάχτηκαν με τους αμερικανούς αρχαιολόγους.


      Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
      ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ - ΟΛΕΣ - ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΡΜΕΝΕΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ

      ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
      Nέα ευρήματα της Ελληνικής και της Ρωμαϊκής εποχής στους Στόβους της κατεχόμενης
      Βόρειας Μακεδονίας.
      Με ελληνική επιγραφή η βάση του αγάλματος, με τα θραύματα των κάτω άκρων κόρης ή θεότητας, που ανασύρθηκε πρόσφατα από τη γη των αρχαίων Στόβων στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
      Οι Στόβοι, πόλη ακμάζουσα στους Ελληνορωμαϊκούς χρόνους, είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας τυπικής, ελληνικής πόλης της περιοχής.
      Σήμερα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ συμμετέχει αλλά και έχει σαν αντίπαλο το κύκλωμα λαθρεμπορίας και παράνομης εξαγωγής αρχαιοτήτων, το οποίο
      υποτίθεται, σκοπεύει να το αντιμετωπίσει με το μέτρο της επί 24ώρου βάσεως φύλαξης του αρχαιολογικού χώρου. Οι Στόβοι είναι από τα διάσημα αρχαιολογικά τοπωνύμια της καταχόμενης από βουλγάρους Βόρειας
      Μακεδονίας, που επισκέπτονται τουρίστες, λόγιοι και επιστήμονες.
      Οι Στόβοι υπάρχουν ως μεγάλη πόλη ήδη από τον 3ο αιώνα π.Χ. Αναφέρεται από τον Λίβιο το 197 π.Χ. Επί ρωμαϊκής κυριαρχίας έφθασε στην υψηλότερη ακμή.
      Τα αρχαιολογικά ευρήματα έχουν όλα τα χαρακτηριστικά μιας ελληνικής πόλης της Μακεδονίας με απόλυτη κυριαρχία της ελληνικής γλώσσας.


      ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΣΤΟΒΩΝ



      ΟΙ ΣΤΟΒΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
      Οι ΣΤΟΒΟΙ ήταν μια από τις πόλεις της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ που βρίσκεται στη συμβολή του ποταμού ΕΡΙΓΩΝΑ με τον ΑΞΙΟ του οποίου αποτελεί έναν από τους πολλούς παραποτάμους του.

      Τα ερείπια της πόλεως των ΣΤΟΒΩΝ χρονολογούνται από την Ελληνική, τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή περίοδο και αναδεικνύουν εμφανέστατα τη σημασία της πόλεως και του ρόλου που διεδραμάτισε στην περιοχή.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή



    4. Στους ΣΤΟΒΟΥΣ διασώζεται Ελληνικό θέατρο το οποίο έχει ανασκαφεί εντελώς, το οποίο αποτελεί ένα επιβλητικό έργο που έχει διάμετρο 85,9 μέτρων με 17 σειρές καθισμάτων, από ντόπιο μάρμαρο και έχει χωρητικότητα 5.000 θέσεων. Η πόλις κυρίως ήκμασε κατά την Ρωμαϊκή περίοδο μετά το 167 μ.Χ. που αναφέρεται ως κέντρο εμπορίου άλατος, ένεκα του οποίου απέκτησε το δικαίωμα να κόβει νομίσματα, ενώ για πολλά χρόνια διετέλεσε πρωτεύουσα της Μακεδονίας.


      Από την επισκοπική Βασιλική στην πόλη Στόβους "υπέρ ευχής'.


      Το αρχαίο βαπτιστήριο της Βασιλικής

      Στους ΣΤΟΒΟΥΣ ανακαλύφθηκε Ελληνικός χριστιανικός ναός που είχε μήκος 50 μέτρων και διέθετε τρία κλίτη (πλευρές, πλαγιές) με 13 μαρμάρινους στύλους, κάτω από τους οποίους υπήρχε άλλη σειρά ώστε να σχηματίζεται διώροφος Ναός.
      Τον παρελθόντα αιώνα κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, κατασκευάστηκε Μουσείο, στο οποίο τοποθετήθηκαν Αρχαία Ελληνικά, Ρωμαϊκά και Βυζαντινά ευρήματα προερχόμενα από ανασκαφές και πολλά από αυτά θεωρούνται μοναδικά στο είδος τους.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή






    5. Στόβος ή στόμφος είναι λέξεις ελληνικές και χρησιμοποιούνταν και στην μακεδονική, ελληνική φυσικά, διάλεκτο. Στη νότια Ελλάδα ήταν σε χρήση η λέξη στόμφος, είχε το νόημα της λοιδορίας, της βρισιάς, των παραφουσκωμένων λόγων και προέρχεται από το ρήμα στοβέω-ώ.
      Στη Μακεδονία χρησιμοποιούνταν στην κυριολεκτική της έννοια, του γεμάτου στόματος, του φουσκωμένου. Έτσι, τουλάχιστον, μας τη δίνει ο Μακεδών Λυκόφρωνπου ήταν ιαμβολόγος (έγραφε ιάμβους) στην αυλή του Πτολεμαίου Β΄του Φιλάδελφου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, περί το 290 π.Χ.- ο Πτολεμαίος ο Β΄ ήταν γιος του Σωτήρα, στρατηγού του Αλεξάνδρου, ιδρυτού του ελληνο-αιγυπτιακού βασιλείου).
      Αν αναλογιστούμε, λοιπόν, ότι η αρχαία πόλη που βρίσκονταν, βήματα σχεδόν, από το σημείο όπου ο Εριγώνας ποταμός έπεφτε με ορμή μέσα στον Αξιό ποταμό, καθώς ήταν φουσκωμένος και ο ένας ποταμός και ο άλλος, τότε θα εννοήσουμε γιατί ο οικισμός που κτίστηκε δίπλα σε αυτό το σημείο πήρε το όνομα ‘Στόβοι’.
      Ζ.Π.


      Διαγραφή
    6. ΟΙ ΣΤΟΒΟΙ
      Η ύπαρξη του οικισμού επιβεβαιώνεται αρχαιολογικά, τουλάχιστον από τον 6ο αιώνα π.Χ. Ως μεγάλη πόλη υπάρχει από τον 3ο αιώνα π.Χ. Αναφέρεται από τον Λίβιο (Titus Livius ) το 197 π.Χ. στην εξόρμηση του Φίλιππου του Ε΄ κατά των Δαρδάνων.
      Ο οικισμός αυτός των ελληνιστικών χρόνων αναπτύχθηκε στο έπακρο, ενάμισι με δύο αιώνες μετά, επί ρωμαϊκής κυριαρχίας. Πήρε τη μορφή της μεγάλης πόλης. Ειδικά για αυτήν υπήρχε παράδρομος της Εγνατίας Οδού, όπου από τη Θεσσαλονίκη έφτανε μέχρι τους Στόβους. Στα ρωμαϊκά χρόνια ο πληθυσμός αυξήθηκε, αφού εγκαταστάθηκαν σε αυτήν Ρωμαίοι έμποροι καθώς και Ιουδαίοι, όπως και στο Άστραιον (σημερινή Στρώμνιτσα).
      Οι Στόβοι είχαν τα χαρακτηριστικά μιας αναπτυγμένης ελληνικής πόλης της μακεδονικής γης, όπως ακριβώς και η Ηράκλεια (Μοναστήρι).
      Ο πολιτισμός της διαφαίνεται, εκτός των άλλων, και από τα ερείπια που ανακαλύφθηκαν τα οποία της προσδίδουν το μεγαλείο μιας χαμένης αρχαίας εποχής.Ναοί, λουτρά, μαρμάρινο θέατρο, κοιμητήριο, μαρμαρόστρωτοι οδοί κλπ .Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πόλης αυτής ήταν και είναι, αυτό που ξαφνιάζει τους ‘ειδικούς’: η κυριαρχία της ελληνικής γλώσσας ή καλύτερα η μοναδικότητά της. Ακόμη και τα λατινικά ονόματα των ρωμαίων κατοίκων αναγράφονται με ελληνικά γράμματα. Ελληνικά ονόματα υπάρχουν στο αρχαίο νεκροταφείο, ελληνικά στους ναούς, ελληνικά στο μαρμάρινο θέατρο.
      ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΣΤΟΒΟΥΣ
      Ακόμη και στην ιουδαϊκή συναγωγή του 3ου αιώνα μ.Χ, η επιγραφή του «Κλαύδιου Τιβέριου Πολύχαρμου, που ήταν γνωστός και ως Αχύριος, πατέρας της Συναγωγής των Στοβίων» μας ενημερώνει για την ανέγερσή της και είναι 32 γραμμών είναι και αυτή στα ελληνικά των ελληνιστικών χρόνων.


      Το αρχαίο Θέατρο των Στόβων με τις κατανεμημένες θέσεις.
      Οι ανασκαφές στους Στόβους άρχισαν από τους Σέρβους το 1924 και συνεχίστηκαν μέχρι το 1936. Τα ευρήματα ήταν πάρα πολλά. Ολόκληρα κτίρια, ελληνικές επιγραφές (που αποκρύβονται από το σκοπιανό καθεστώς), μεγάλοι ναοί καθώς και το ξεχωριστό θέατρο.
      Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν το 1971-72 με πρωτοβουλία του πανεπιστημίου του Τέξας που εδρεύει στο Ώστιν.
      Αναφέρεται ότι η συμφωνία μεταξύ του πανεπιστημίου του Ώστιν και της κυβέρνησης των βουλγάρων των Σκοπίων είναι να αποκρύβεται συστηματικά, αλλά με διακριτικό τρόπο, κάθε αρχαιολογικό εύρημα που συσχετίζεται με τους Έλληνες.
      Τα ευρήματα ήταν πάρα πολλά. Βγήκε στο προσκήνιο όλη η αρχαία πόλη, η οποία εγκαταλείφθηκε εσπευσμένα λόγω εισβολής βάρβαρων σλαβικών φυλών του 6ου ή 7ου αιώνα.Στο αρχαίο θέατρο των Στόβων που είναι του 2ου αιώνα μ.Χ., πραγματοποιούνται, σήμερα, από τους σκοπιανούς εκδηλώσεις τη θερινή περίοδο, όπως και σε αυτό της αρχαίας Ηράκλειας.
      Οι κερκίδες του θεάτρου των Στόβων είναι χαραγμένες με ονόματα ελληνικά και ρωμαϊκά με ελληνική γραφή για να διαχωρίζονται οι θέσεις. Η μέθοδος αυτή ήταν ακολουθητέα σε όλα τα ελληνικά θέατρα της αρχαιότητας. Εκείνο το οποίο εντυπωσιάζει είναι πως πολλές θέσεις είναι χαραγμένες ονόματα πέντε ρωμαϊκών φυλών. Αυτό δίνει την ιδέα πως το θέατρο χρησιμοποιούνταν ως πολιτικό πεδίο.
      Οι χαμηλές κερκίδες είχαν 18 σειρές και χωρητικότητα 3.038 θεατών και οι υψηλές 17 με χωρητικότητα 4.637 θεατών. Αντιλαμβάνεται κανείς τον κόσμο που συγκεντρώνονταν εκεί για να ψυχαγωγηθεί.
      Στο προαύλιο του θεάτρου βρέθηκε ναός αφιερωμένος στη Νέμεση, επίσης από τις πολλές επιγραφές και τα αγάλματα πληροφορούμαστε πως λατρεύονταν στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια η Υγεία, ο Τελεσφόρος, η Αρτέμιδα η Λοχεία, ο Απόλλων ο Κλάριος, ο Ζευς, ο Διόνυσος και η Ήρα.Οι Στόβοι είχαν μια συνεχή ελληνοπρέπεια. Στον οικιστικό τομέα αλλά και στον πολιτιστικό.
      Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΚΕΔΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΒΑΙΟΣ
      Στα μέσα του πέμπτου προς έκτο μ.Χ., κάνει την παρουσία του μια μεγάλη διάνοια του βορειοελλαδικού χώρου που λέγεται Ιωάννης ο Στοβαίος.
      Γράφει στο βιβλίο του ο Θεόκλητος Μπαμπούρης:
      Ζ.Π.

      Διαγραφή

    7. «Ὁ Ἰωάννης Στοβαῖος ἦταν γραμματικός, καταγόταν ἀπὸ τοὺς Στόβους τῆς Μακεδονίας καὶ ἔζησε κατὰ τὸν 5ο μ.Χ αι. Ἄγνωστος ἐν πολλοίς, ἔμεινε στὴνἱστορία γιὰ τὸ ἔργον του «ΑΝΘΟΛΟΓΙΟΝ». Δὲν εἶναι ἕνα ἁπλὸ ἐράνισμα γνωμῶν,ἀλλὰ μία πραγματικὴ κιβωτὸς τῆς Ἑλληνικῆς Σκέψεως. Τὸ ἀπόσταγμα τῆς σοφίας 204 φιλοσόφων καὶ ἱστορικῶν, 150 ποιητῶν καὶ 120 ρητόρων μέσα σ’ ἕνα χρονικὸπλαίσιο δώδεκα αἰώνων χωρισμένο σὲ κεφάλαια ἀνάλογα μὲ τὸ ἠθικό τους περιεχόμενο εἶναι ἀνεκτιμήτου ἀξίας.»



      Ότι έχουμε μάθει, παραδείγματος χάριν για τον Ερμή τον τρισμέγιστο το έχουμε μάθει από το Ιωάννη το Στοβαίο. Μέσα από ένα σύνολο 500 αποσπασμάτων, από έργα που έχουν χαθεί, μας γίνονται γνωστές οι σκέψεις, οι απόψεις, ποιητών, φιλοσόφων, ρητόρων, συγγραφέων. Το ‘Ανθολόγιο’ μεταφέρθηκε στη Δύση μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Βενετία το 1536. Από τότε ακολούθησαν πολλές άλλες σε πολλά κράτη της Ευρώπης. Αποτέλεσε την πυξίδα που έδειξε το δρόμο του διαφωτισμού.



      Οι ΣΤΟΒΟΙ ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του εξ’ αυτής ονομασθέντος Έλληνα γραμματικού, Ιωάννου Στοβαίου, ο οποίος, όπως προαναφέραμε, εκτός από γραμματικός, ήταν και νεοπλατωνικός φιλόσοφος, ο οποίος έζησε την Ε` μ.Χ. εκατονταετία και έγινε διάσημος διότι συνέγραψε έργα για χρήση του υιού του, Σεπτιμίου, τα οποία περιλαμβάνουν ηθικά γνωμικά και συμπεράσματα, τα οποία συγκέντρωσε από 500 περίπου Αρχαία Ελληνικά Συγγράμματα ποιητών, φιλοσόφων, ιστορικών, θεατρικών (δραματικών και κωμικών έργων).
      Το συγγραφικό έργο του ΣΤΟΒΑΙΟΥ διαιρείται σε δύο μέρη από τα οποία, το πρώτο καλείται «Εκλογαί φυσικαί και ηθικαί» και το δεύτερο «Ανθολόγιον».

      Το έργο του ΣΤΟΒΑΙΟΥ θεωρείται πολύ σημαντικό, σπάνιο, ανεπανάληπτο και μνημειώδες, διότι χάρη σ’ αυτό διεσώθησαν αποσπάσματα από συγγράμματα πολλών Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τα έργα των οποίων απωλέσθηκαν ή κατεστράφηκαν με την πάροδον των αιώνων και των οποίων η ύπαρξις γίνεται γνωστή από την συλλογή του ΣΤΟΒΑΙΟΥ.
      Πέραν όμως αυτών, ο ΣΤΟΒΑΙΟΣ αποτελεί περίτρανη απόδειξη, της Ελληνικότητας της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.


      ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΝΩΜΙΚΑ VI
      Συγγραφέας: ΜΟΥΛΑΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
      Η παρούσα έκδοση έχει το κείμενο της εκδόσεως των C. Wachsmuth - o. Hense, 5 τόμοι με παράρτημα, Λειψία 1884 - 1923.
      Ο Ιωάννης Στοβαίος, ο οποίος καταγόταν από την πόλη της Μακεδονίας Στόβοι, στο Ανθολόγιό του συγκέντρωσε εκλεκτά χωρία από πολυάριθμους, πάνω από 450, ποιητές και πεζογράφους, οι περισσότεροι από τους οποίους συναντώνται εδώ για πρώτη και τελευταία φορά. Ο συλλέκτης, που έζησε στις αρχές του 5ου μ. Χ. αιώνα.-

      ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

      ΠΗΓΗ http://autochthonesellhnes.blogspot.com Δείτε λιγότερα
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  5. Η χαμένη πυρηνική βόμβα των ΗΠΑ δεν μπορεί να βρεθεί παρά τις προσπάθειες.
    Η αμερικανική πυρηνική βόμβα, που έπεσε στα ανοικτά των ακτών της Γεωργίας το 1958, δεν έχει βρεθεί εδώ και 65 χρόνια.

    Καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος κέρδιζε δυναμική, δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας συγκρούστηκαν πάνω από τη Γεωργία, εκ των οποίων το ένα μετέφερε θερμοπυρηνική βόμβα Mark 15. Το αεροπλάνο κατάφερε να προσγειωθεί αφού άφησε τη βόμβα κατά τη διάρκεια του ατυχήματος, αλλά η βόμβα χάθηκε.

    Η βόμβα δεν βρέθηκε παρά την πολυετή έρευνα.


    Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα ερευνήσει τον βυθό της θάλασσας με δύτες για να βρει τη βόμβα, η οποία εκτιμάται ότι είναι θαμμένη μέτρα κάτω από τον πυθμένα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ίχνος της βόμβας.

    Πολλοί ειδικοί τονίζουν ότι θα ήταν πιο ασφαλές αν η βόμβα παρέμενε θαμμένη κάτω από την άμμο. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2001, οι προσπάθειες για την εύρεση της βόμβας μπορεί να οδηγήσουν σε έκρηξη

    Ο Χάουαρντ Ρίτσαρντσον, ο πιλότος που έριξε τη βόμβα από το αεροπλάνο στο ατύχημα του 1958, ανέφερε ότι δεν υπήρξε έκρηξη. Ο Ρίτσαρντσον είπε επίσης ότι μετάνιωσε που άφησε τη βόμβα στη θάλασσα.

    Αν και ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος έκρηξης επειδή η βόμβα δεν έφερε κάψουλα πλουτωνίου, διαφορετικές πληροφορίες συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχίες για την εξαφανισμένη πυρηνική βόμβα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥ: “ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΤΕ, ΕΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ, ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΣΤΙΣ ΣΤΑΝΕΣ!”
    Γράφει ο γνωστός καρδιολόγος Πάνος Σταματόπουλος

    Σχηματισμός Κυβέρνησης


    Ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, όπως προκύπτει από την κατάντια της χώρας. Πώς μαζεύτηκαν τόσοι ανίκανοι στον βασικό κορμό, μόνο μια εξήγηση υπάρχει. Μόνο εκ της ανικανότητας, όσο πιο
    πολλών, τόσο μεγάλωνε η λάμψη του «αρχηγού».

    Το μοντέλο «Δημοκρατική Δικτατορία».


    Σταδιακή επιστημονικά διείσδυση στον κομματικό μηχανισμό με άμεση οικονομική εξάρτηση. Ο πρωθυπουργός τώρα όσο πιο νέος είναι, τόσο πιο εύκολα γίνεται αλαζόνας και ιδίως εάν είναι
    απόγονος πρώην πρωθυπουργού, κληρονομεί και το κόμμα στην Ελλάδα.

    Αφού «παίξει» τον πρωθυπουργό με σοβαρό κόστος για την χώρα λόγω έλλειψης λογικής και προσόντων, μεθοδεύεται η αντικατάστασή του από το διπλανό τζάκι.

    Η εναλλασόμενη ιστορία επαναλαμβάνεται με ταξινόμηση γόνων των γνωστών τζακιών και η φωτιά καίει τις στάνες και τα ζώα. Όταν φθάσει η καταστροφή, τα ζώα «ελευθέρας βοσκής» ενδέχεται να ξεσηκωθούν ζητώντας αξιολόγηση με «κριτήρια» μέτρηση IQ, «τεστ αλήθειας», εντιμότητος, πραγματικό CV, διότι τί να περιμένεις όταν γίνονται καθηγήτρεις Πανεπιστημίου σύζυγοι πρωθυπουργών, υπουργοί και άλλοι;

    Έτσι «χτίσατε» το επίπεδο της κάποτε περήφανης χώρας μας, για να μπορείτε να έχετε τον έλεγχο εσείς, που είσαστε ανίκανοι να ζήσετε χωρίς στάνες!

    Αναρτήθηκε από dikografies.blogspot.com
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μακελειό στη Λούτσα: Πρώην στέλεχος της Διεύθυνσης Ασφαλείας της Τουρκίας ο 32χρονος συλληφθείς.
    Νέες πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα για το μακελειό στη Λούτσα και ειδικότερα για τον 32χρονο Τούρκο που συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».


    Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες με αμείωτους ρυθμούς, προσπαθώντας να εξιχνιάσει τη δολοφονία των έξι ατόμων σε ενέδρα θανάτου στη Λούτσα, αλλά και να διαπιστώσει ποια ακριβώς ήταν η σχέση του συλληφθέντος Τούρκου υπηκόου με τα θύματα.

    Λούτσα: Πώς ο Τούρκος συλληφθείς φέρεται να έστησε παγίδα στα έξι θύματα του μακελειού
    Ενώ ακόμα ερευνάται εάν ο Τούρκος συλληφθείς έχει σχέση με τα έξι θύματα, μέλη εγκληματικής οργάνωσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 32χρονος ήταν αυτός που ειδοποίησε τα θύματα ότι κινδυνεύουν, στήνοντάς τους παγίδα θανάτου.

    Πιο αναλυτικά, ο 32χρονος Τούρκος φέρεται ότι είχε πάρει τα έξι άτομα από το σπίτι, λέγοντας ότι πρέπει να τα πάει στο αεροδρόμιο, υποστηρίζοντας ότι είχε πληροφορίες πως κινδύνευαν. Φέρεται να τους έστειλε μήνυμα στα κινητά τους για να τους ενημερώσει και να τους πει ότι πρέπει να φύγουν σύντομα. Στη συνέχεια, τα έξι θύματα πήγαν οικειοθελώς στο σημείο όπου τους είχαν στήσει ενέδρα, ακολουθώντας τον 32χρονο που τους «κάρφωσε».



    Γκιουλενιστής ο 32χρονος Τούρκος που «κάρφωσε» τα έξι άτομα στη Λούτσα -Είχε φύγει από την Τουρκία για να μη συλληφθεί

    Ο 32χρονος Τούρκος που συνελήφθη από τις ελληνικές Αρχές φέρεται να είναι πρώην στέλεχος της Διεύθυνσης Ασφαλείας της Τουρκίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι απομακρύνθηκε από τη θέση του ως γκιουλενιστής και στη συνέχεια διέφυγε στη Μυτιλήνη, για να αποφύγει τη σύλληψη στην Τουρκία.

    Ο 32χρονος διέμενε νόμιμα στην Ελλάδα και είχε βγάλει εισιτήριο, από την Τουρκία, για να ταξιδέψει στη Μυτιλήνη μετά το μακελειό στην Αρτέμιδα.


    Όταν συνελήφθη, στην κατοχή του εντοπίστηκαν τέσσερα φυσίγγια διαμετρήματος εννέα χιλιοστών και δύο πλαστές πορτογαλικές ταυτότητες.
    Ο Τούρκος, ο οποίος κρατείται από τις Αρχές, χρησιμοποιούσε ως «έδρα» ξενοδοχείο στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, πολύ κοντά στην Παραλιακή.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έρευνα Ισραηλινών: «Οι Τούρκοι ήταν πολύ πιο… σαδιστές και βάρβαροι από τους Ναζί»!
    Οι Benny Morris και Dror Ze’evi έρχονται να ταράξουν για τα καλά τα “ήρεμα” τουρκικά νερά με τη φρέσκια αρχειακή τους δουλειά! Το αξιόλογο βιβλίο των δύο εξεχόντων Ισραηλινών ιστορικών “Thirty-Year Genocide by Benny Morris and Dror Ze’evi” (Harvard University Press) φέρνει στη μνήμη τη σφαγή των Αρμενίων από τους Τούρκους κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σφαγή που συντελέστηκε στο ευρύτερο πλαίσιο του τρόπου με τον οποίο οι Τούρκοι αντιμετώπισαν τις μειονότητες.

    Γράφει ο Colin Shindler

    Οι συγγραφείς παρατήρησαν ότι το διάστημα 1894-1924, οι Τούρκοι εξολόθρευσαν 4 εκ. χριστιανούς (Αρμένιους, Έλληνες, Ασσύριους) στη Μικρά Ασία σε τρία διαδοχικά κύματα εκκαθαρίσεων. Το πρώτο ήταν επί εποχής Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ, το δεύτερο από τους Νεότουρκους και το τρίτο από τον Κεμάλ Ατατούρκ.
    Τον Δεκέμβριο του 1895, σφαγιάστηκε ο ένας στους δύο Αρμένιους της πόλης Urfa, ως δήθεν απάντηση σε ψεύτικες ειδήσεις περί σφαγιασμού μουσουλμάνων από Αρμένιους. “Εβραίοι και γαϊδούρια” χρησιμοποιήθηκαν για να απομακρύνουν τους νεκρούς.

    Μετά από ισχυρές πιέσεις από Βρετανούς και Ρώσους κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Τούρκοι θεωρούσαν τους Αρμένιους ως μια πέμπτη φάλαγγα, αλλά ακόμα και πριν από την έναρξη του πολέμου είχαν ήδη εκδιωχθεί οι Έλληνες στα Δαρδανέλια.

    Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι οι συστηματικές δολοφονίες του 1915 ήταν «μια κρυσταλλωμένη πολιτική της αυτοκρατορίας για ευρύτερους στοχευμένους σκοτωμούς όχι τυχαία». Οι Αρμένιοι ήταν μια ασθένεια «που άξιζε και απαιτούσε εξάλειψη».


    Οι Morris και Ze’evi ανακάλυψαν ότι τα τουρκικά αρχεία είχαν ήδη εξαφανιστεί από τα αποκαλυπτικά έγγραφα πριν αυτά ανοίξουν στη δεκαετία του 1980. Υπήρξε μια συγκάλυψη των εγγράφων και έτσι οι τρομερές σφαγές μεταμορφώθηκαν σε απολογία κάνοντας λόγο για “ακατάλληλη μεταχείριση”

    Φρίκη ακόμα από συμμάχους των Τούρκων

    Ωστόσο, οι εκθέσεις ξένων διπλωματών που δεν ήταν υπέρ των Αρμενίων δεν ήταν δυνατόν να λογοκριθούν. Σε αυτές περιλαμβάνονταν εκθέσεις Γερμανών και Αυστροούγγρων διπλωματών που τότε ήταν σύμμαχοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας-Τουρκίας. Οι εν λόγω διπλωμάτες [αν και σύμμαχοι των Τούρκων] χρησιμοποιούσαν ακριβώς την ίδια γλώσσα με τους Βρετανούς και τους Γάλλους ομολόγους τους για να περιγράψουν τη φρίκη όλων αυτών στους προϊσταμένους τους σε Βερολίνο και Βιέννη αντίστοιχα.

    Μετά την κατάληψη της Σμύρνης από τον Ατατούρκ τον Σεπτέμβριο του 1922, τα ελληνικά και αρμενικά σπίτια καταστράφηκαν από πυρκαγιά, καθώς και τα εβραϊκά και χριστιανικά νεκροταφεία. Οι υπόλοιποι 4.500 Ασσύριοι έπεσαν θύματα διώξεων. Μπορεί οι Τούρκοι να επικαλέστηκαν το τζιχάντ, αλλά οι συγγραφείς πιστεύουν ότι ο μουσουλμανικός νόμος συχνά αναφερόταν για να δικαιολογήσουν τις παραπάνω πράξεις τους. Ένας αξιωματικός του βρετανικού ναυτικού διερωτήθηκε μάλιστα εάν όλα αυτά ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν, χωρίς την πλήρη γνώση των τουρκικών αρχών.

    Οι συγγραφείς συγκρίνουν και αντιπαραβάλλουν τις δολοφονίες με εκείνες των Εβραίων κατά τη διάρκεια της εβραϊκής Σόχα. Για παράδειγμα, το να ασπαζόταν ένας Εβραίος τον Χριστιανισμό στη ναζιστική Γερμανία δεν θα τον γλίτωνε. Αντίθετα, δεκαετίες νωρίτερα, ο εξισλαμισμός στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μπορούσε να είναι σωτήριος για τη ζωή των μη μουσουλμάνων που αλλαξοπιστούσαν.

    Μπορεί οι Τούρκοι να σκότωσαν λιγότερους απ΄ότι οι Γερμανοί επί ναζιστικής περιόδου, αλλά η φύση των τουρκικών δολοφονιών σοκάρουν: Κορίτσια που φιμώθηκαν και βιάστηκαν και χριστιανοί κληρικοί που σταυρώθηκαν! Όπως γράφουν οι Morris και Ze’evi: «Όσον αφορά στη συμπεριφορά των δραστών σε επίπεδο των μεμονωμένων ενεργειών, η τουρκική σφαγή των χριστιανών ήταν πολύ πιο σαδιστική από τη ναζιστική δολοφονία των Εβραίων». Μια προειδοποίηση, ίσως, από την ιστορία ότι αυτή η επιμελής δουλειά μας μεταφέρει σε εκείνες τις μέρες των πολιτικών ταραχών.

    *Ο Colin Shindler είναι ομότιμος καθηγητής Ισραηλινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπουργός Δικαιοσύνης Ρουμανίας: «Έχουμε 1 εκατ. χρήστες ναρκωτικών στη χώρα».
    Η υπουργός Δικαιοσύνης, Αλίνα Γκόργκιου, δήλωσε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στο Digi24 ότι τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών δείχνουν ότι υπάρχουν εκατομμύρια χρήστες ναρκωτικών στη Ρουμανία και δεν μπορούν να μπουν όλοι στη φυλακή.


    Πρόσθεσε ότι η Διεύθυνση Διερεύνησης Οργανωμένου Εγκλήματος και Τρομοκρατίας -DIICOT, όπως και οι εισαγγελείς είναι ανεπαρκείς και γι’ αυτό αναγκάζονται να επικεντρωθούν σε μεγάλα δίκτυα και όχι σε μεμονωμένους καταναλωτές.

    «Σκεφτείτε ότι υπάρχουν εκατομμύρια καταναλωτές στη Ρουμανία και νομίζω ότι πρέπει να βοηθηθούν για να ξεφύγουν. Δεν μπορούμε να βάλουμε εκατομμύρια ανθρώπους στη φυλακή επειδή κάνουν χρήση ναρκωτικών.
    Το σημαντικό είναι να τους βοηθήσουμε να απαλλαγούν από αυτόν τον εθισμό», είπε η Αλίνα Γκόργκιου /Alina Gorghiu, σύμφωνα με το Agerpres.


    Έδειξε ότι οι εισαγγελείς της DIICOT κατακλύζονται από τον πολύ μεγάλο αριθμό φακέλων που σχετίζονται με ναρκωτικά και οι περισσότεροι φάκελοι είναι για κατοχή μικρών ποσοτήτων, για προσωπική κατανάλωση.


    Ο Γκόργκιου πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι από αυτούς που περιλαμβάνονται στους φακέλους είναι νέοι και, εάν δεν έχουν προηγούμενο ιστορικό και έχουν καλή συμπεριφορά, τότε οι εισαγγελείς αποφασίζουν να μην ξεκινήσουν την ποινική έρευνα.

    «Το 2010 μιλούσαμε για 6.000 φακέλους που αφορούσαν τα ναρκωτικά, το 2015 για 8.700 φακέλους, ώστε φέτος, μόνο το πρώτο οκτάμηνο, να έχουμε 20.000 φακέλους», πρόσθεσε η υπουργός Δικαιοσύνης.

    Διευκρίνισε ότι η DIICOT, η οποία έχει αποκλειστική δικαιοδοσία για τα ναρκωτικά, έχει 190 εισαγγελείς. «Αν από αύριο αυτοί οι 190 εισαγγελείς δεν ασχολούνταν πλέον με κανένα άλλο έγκλημα αρμοδιότητας της DIICOT, αλλά αποκλειστικά με αυτούς τους 20.000 φακέλους, θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν 105 φάκελοι ανά εισαγγελέα. Ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατά προτεραιότητα τους φακέλους διακίνησης ναρκωτικών, τα μεγάλα δίκτυα», επεσήμανε επίσης.
    Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιόχανις, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το θέμα της διακίνησης ναρκωτικών θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του CSAT, επειδή είναι θέμα εθνικής ασφάλειας.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ένας εφτάχρονος κατέκτησε την κορυφή του Ολύμπου: Έγινε ο νεότερος που κατάφερε να ανέβει στο βουνό των Θεών.
    Ο επτάχρονος Frankie McMillan από τη Δυτική Cumbria αψήφησε κάθε κίνδυνο και κατάφερε να χαράξει το όνομα του στα χρονικά της ορειβασίας.


    Πέτυχε αυτό που πολλοί θα θεωρούσαν αδύνατο κατόρθωμα για κάποιον της ηλικίας του, την κατάκτηση της κορυφής του Ολύμπου. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύεται ότι έγινε ο νεότερος Βρετανός που κατάφερε αυτή την αξιοσημείωτη ανάβαση.

    Η ανάβαση του Frankie στην κορυφή του Ολύμπου, ύψους 2.918 μέτρων, δεν ήταν μόνο ένας προσωπικός θρίαμβος, αλλά και μια αποστολή συμπόνιας. Κατά τη διάρκεια αυτής της απαιτητικής τριήμερης αποστολής, συγκέντρωσε το εντυπωσιακό ποσό των 2.300 λιρών για την ομάδα ορεινής διάσωσης Wasdale. Το επίτευγμά του βρίσκει απήχηση όχι μόνο στους συναθλητές του ορειβάτες αλλά και σε όσους αναγνωρίζουν τη σημασία της υποστήριξης των ζωτικών υπηρεσιών διάσωσης στις ορεινές περιοχές.

    Συνοδευόμενος από την ατρόμητη μητέρα του Basia, η οποία είναι έμπειρη αρχηγός βουνού, ο Frankie ξεκίνησε αυτό το ταξίδι που προκαλεί δέος. Το κοινό τους πάθος για την ορειβασία άνθισε όταν ο Frankie ήταν μόλις τριών ετών και ανέβηκαν μαζί στην πρώτη τους κορυφή, την Cat Bells, κοντά στο Keswick.

    Δεδομένης της ηλικίας του Frankie και των ιδιαίτερων συνθηκών, δόθηκε ειδική άδεια για την ανάληψη αυτής της εξαιρετικής ανάβασης. Η απόφαση αντανακλά όχι μόνο την αξιοσημείωτη αποφασιστικότητά του αλλά και την εκτεταμένη εμπειρία του στον κόσμο της ορειβασίας, που καλλιεργήθηκε υπό το άγρυπνο μάτι της υποστηρικτικής μητέρας του.


    Η οικογένεια McMillan, που κατάγεται από την περιοχή του Gosforth, ξεκίνησε το ταξίδι της την περασμένη Παρασκευή. Ανέλαβαν την επίπονη ανάβαση, έφτασαν στην κορυφή το Σάββατο και επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση την Κυριακή. Η περιπέτεια αυτή δεν ήταν χωρίς τις δοκιμασίες της, καθώς η μητέρα του Frankie σημείωσε τις θερμοκρασίες που ανέβηκαν στα ύψη, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 30 βαθμούς. Οι συνθήκες αυτές προσέθεσαν ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας σε μια ήδη απαιτητική πρόκληση.

    Το επίτευγμα του Frankie έχει αποσπάσει την αναγνώριση του Ελληνικού Συλλόγου Οδηγών Βουνού, ο οποίος πιστεύει ότι είναι ο νεότερος Βρετανός που ανέβηκε ποτέ στον περίφημο Όλυμπο. Είναι μια απόδειξη της ανθεκτικότητας και της ακλόνητης δέσμευσής του στην εξερεύνηση των φυσικών θαυμάτων του κόσμου.
    Η ανάβαση της Frankie στον Όλυμπο αποτελεί έμπνευση για όλους, αποδεικνύοντας ότι η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο για να κυνηγήσει κανείς τα όνειρά του και να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο. Οι φιλανθρωπικές του προσπάθειες, σε συνδυασμό με το αξιοσημείωτο επίτευγμά του, αναδεικνύουν τις θετικές δυνατότητες της ανθρώπινης αποφασιστικότητας και το διαρκές πνεύμα της περιπέτειας που ξεπερνά τις γενιές.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νέα δημοσκόπηση: Το ΑfD έγινε δεύτερη δύναμη στη Γερμανία.
    Ενισχύεται κατά μία μονάδα και φθάνει στο 21%.
    Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), καταγράφει νέο δημοσκοπικό ρεκόρ στην τελευταία έρευνα κοινής γνώμης, με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) να διατηρεί το προβάδισμά της, αφήνοντας πίσω της τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινους, FDP).


    Σύμφωνα με το «Πολιτικό Βαρόμετρο» για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, CDU/CSU παραμένουν πρώτα, με ποσοστό 26%, η AfD ενισχύεται κατά μία μονάδα και φθάνει στο 21%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ για το κόμμα από τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση και ακολουθούν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 17% (-1), οι Πράσινοι με 16% (+1), οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 6% (-1) και η Αριστερά με 5%.

    Η απογοήτευση των Γερμανών είναι σαφής στο ερώτημα σχετικά με την πορεία της οικονομίας. Το 60% δηλώνει ότι είναι καθοδική, το 33% σταθερή και μόλις το 5% πιστεύει ότι είναι ανοδική.

    Το συνολικό έργο της κυβέρνησης κρίνεται από το 55% ως «κακό» και από το 39% ως «καλό». Δημοφιλέστερος πολιτικός παραμένει ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ακολουθεί η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και στην τρίτη θέση βρίσκεται ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

    Η γερμανική κοινή γνώμη φαίνεται πάντως διχασμένη όταν ερωτάται για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το 56% θεωρεί ότι δεν θα τελειώσει δια της διπλωματικής οδού, ενώ το 41% έχει αντίθετη άποψη.
    Επιπλέον, το 41% πιστεύει ότι προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος θα πρέπει η Δύση να πιέσει την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία και το 43% απαντά στο ερώτημα αρνητικά.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δισφαινόλη-Α: Το χημικό που ανιχνεύεται σχεδόν σε όλους τους Ευρωπαίους – Κατηγορείται για ορμονικές διαταραχές.
    Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΕΑ), ανακοίνωσε πως η δισφαινόλη-Α (BPΑ), μια ουσία που χρησιμοποιείται σε πλαστικές συσκευασίες και κατηγορείται για διαταραχές του ορμονικού συστήματος, ανιχνεύεται στον οργανισμό σχεδόν όλων των Ευρωπαίων.


    Πρόσφατη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020 «ανίχνευσε BPA στο 92% των ενήλικων συμμετεχόντων από 11 ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρει έκθεση της υπηρεσίας με έδρα την Κοπεγχάγη. Η λίστα πάντως δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα.

    Ανάλογα με τη χώρα, το 71% έως 100% των ενηλίκων υπερβαίνει τα όρια ασφαλούς έκθεσης που έθεσε τον Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).
    Το νέο όριο της EFSA είναι 20.000 φορές χαμηλότερο από το προηγούμενο και περιορίζεται στα 0,2 δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου ανά ημέρα.

    Η δισφαινόλη-Α χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή πολυκαρβονικών πλαστικών. Η χρήση της σε μπιμπερό απαγορεύτηκε σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω ανησυχίας για ορμονικές διαταραχές, η ουσία όμως χρησιμοποιείται ακόμα σε ορισμένες πλαστικές συσκευασίες, όπως η πλαστική επένδυση στα εσωτερικά τοιχώματα κονσερβών.


    Η BPA μιμείται τη δράση των οιστρογόνων και θεωρείται ορμονικός διαταράκτης. Πειράματα σε ζώα την ενοχοποιούν για ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές, υπογονιμότητα και αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του προστάτη.

    Τα ευρήματα πάντως δεν έχουν επιβεβαιωθεί στον άνθρωπο και μέχρι σήμερα η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που έχει απαγορεύσει πλήρως τη δισφαινόλη-Α.

    Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των αρμόδιων αρχών για τα όρια ασφαλούς έκθεση. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επέκρινε τα νέα όρια της EFSA με το επιχείρημα ότι δεν έχει τεκμηριωθεί «αιτιακή σχέση» ανάμεσα στην BPA και προβλήματα υγείας στον άνθρωπο ή σε πειραματόζωα.


    Η ΕΕΑ επιμένει ωστόσο ότι η έκθεση των Ευρωπαίων «βρίσκεται πολύ πάνω από τα αποδεκτά όρια ασφάλειας υγείας, σύμφωνα με επικαιροποιημένα ερευνητικά δεδομένα».

    «Αυτό εγκυμονεί δυνητικό κίνδυνο για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων» υποστηρίζει η υπηρεσία.

    Η μελέτη που επικαλείται η EEA εξέτασε τα επίπεδα δισφαινόλης Α, S και F στα ούρα 2.756 ανθρώπων σε 11 χώρες το διάστημα 2014-2020.

    Οι χώρες ήταν: Κροατία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία και Ελβετία.
    Τα ελάχιστα επίπεδα καταγράφηκαν στην Ελβετία, όπου μόνο το 71% των συμμετεχόντων υπερέβαινε τα μέγιστα συνιστώμενα επίπεδα. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 100% στη Γαλλία, την Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ. Muvalaplin: Το φάρμακο που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης μέσα σε 24 ώρες.
    Η καθημερινή χορήγηση του φαρμάκου μείωσε την Lp(a) έως και κατά 65% μετά από δύο εβδομάδες.
    Ερευνητές του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία δημιούργησαν το πρώτο χάπι στον κόσμο που στοχεύει στην κληρονομική χοληστερόλη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.


    Η κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους, έδειξε ότι το νέο φάρμακο, που ονομάζεται Muvalaplin (μουβαλαπλίνη), μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης μέσα σε 24 ώρες από την πρώτη χορήγηση.

    Το νέο φάρμακο διαταράσσει την ικανότητα της Lp(a) να σχηματίζεται στο σώμα, στοχεύοντας στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης.
    Η επιστημονική ομάδα διεξήγαγε μια κλινική μελέτη φάσης 1 στην οποία συμμετείχαν 114 άτομα. Από τους 114 συμμετέχοντες, οι 89 έλαβαν θεραπεία με μουβαλαπλίνη και οι 25 έλαβαν εικονικό φάρμακο.


    Διαπίστωσαν ότι η καθημερινή χορήγηση του φαρμάκου μείωσε την Lp(a) έως και κατά 65% μετά από δύο εβδομάδες.


    Ωστόσο, οι ερευνητές επισήμαναν διάφορους περιορισμούς της μελέτης. Ο πρώτος είναι ότι η ασφάλεια της χρήσης της μουβαλαπλίνης θα απαιτήσει περαιτέρω κλινικές δοκιμές με περισσοτέρους συμμετέχοντες και μεγαλύτερη διάρκεια.

    Δεύτερον, η μελέτη αξιολόγησε την επίδραση της μουβαλαπλίνης μόνο σε συμμετέχοντες με χαμηλά και μέτρια επίπεδα Lp(a), αλλά όχι σε άτομα με υψηλότερα επίπεδα. Επίσης, σημείωσαν ότι παραμένει αβέβαιο εάν η μείωση της Lp(a) με τη μουβαλαπλίνη θα μειώσει και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

    «Όταν πρόκειται για τη θεραπεία της υψηλής Lp(a), ενός γνωστού παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, οι κλινικοί ιατροί δεν έχουν επί του παρόντος κανένα αποτελεσματικό εργαλείο στη φαρέτρα τους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Στίβεν Νίκολς, διευθυντής του Ινστιτούτου Καρδιάς του Monash Victorian και του Victorian Heart Hospital.
    Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έρευνα επιβεβαίωσε αυτό που φοβόμασταν για τον καφέ.
    Ουκ ολίγοι άνθρωποι δεν μπορούν να φανταστούν την καθημερινότητα τους χωρίς τον καφέ.


    Είναι η απαραίτητη συντροφιά μέχρι να φτάσουμε στο γραφείο ή όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε. Είμαστε εθισμένοι στον καφέ και δε διστάζουμε να το κρύψουμε. Αλλά ισχύει αυτό στην πραγματικότητα; Είμαστε όντως εθισμένοι; Μία τελευταία έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό μας.

    Τον περασμένο μήνα, μια εταιρεία έρευνας αγοράς που ονομάζεται OnePoll ερεύνησε 2.050 ανθρώπους που εργάζονται σε γραφείο και έγινε σαφές ότι ο καφές είναι το καύσιμο που πολλοί από εμάς στρέφονται τόσο για την πρωινό όσο και για το μεσημεριανό μπουστάρισμα. Το 66% των ερωτηθέντων είπε ότι ο ζεστός καφές είναι το πρώτο ρόφημα της ημέρας και το 47% είπε ότι επιλέγουν έναν παγωμένο καφέ όταν φτάνουν στο γραφείο. Το 59% απάντησε ότι ο καφές είναι η πρώτη τους προτεραιότητα όταν βγαίνουν βόλτα και το 55% χρειάζεται τη συντροφιά του καφέ όταν ελέγχει το email του. Το 24% αποκάλυψε ότι χρειάζεται τον καφέ περισσότερο τις Δευτέρες, κάτι που δε μας κάνει εντύπωση, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (77%) είπε ότι χρειάζεται δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ ώστε να νιώσουν παραγωγικοί.

    «Πάνω από 8 στους 10 υπαλλήλους είπαν ότι το να έχουν δωρεάν ποτά ως προνόμιο στο χώρο εργασίας τους θα τους έκανε να νιώθουν ότι τους εκτιμούν και η προσφορά δωρεάν ποτών ήταν το πιο απαιτητικό προνόμιο για να ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να εργάζονται από ένα γραφείο», ανέφερε η Camille Vareille, επικεφαλής Marketing της Lavazza Group. «Η επένδυση σε μια σειρά από ποτά επιτόπου μπορεί όχι μόνο να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα στους υπαλλήλους, αλλά και να τους βοηθήσει να τους επαναφέρουν στο γραφείο».

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι πολύ ωραίο να έχεις δωρεάν καφέ και ποτά στο γραφείο, ειδικά όταν μπορείς να εξοικονομήσεις χρόνο και χρήμα από όσους πίνουν καφέ. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα δήλωσαν ότι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 6,27 δολάρια για κάθε καφέ τους, που αθροιστικά φτάνει σχεδόν τα 3.000 δολάρια ετησίως. Η μέση κατανάλωση καφέ διαρκεί επίσης μεταξύ 16 και 17 λεπτών, που αθροίζονται σε περίπου δύο ημέρες το χρόνο αναμονής στον barista.
    Μήπως τελικά δεν είμαστε εμείς εθισμένοι στον καφέ αλλά πρέπει να ανοίξει μία συζήτηση για τα προνόμια που πρέπει να έχουμε σχετικά με τον καφέ και τον χώρο εργασίας; Εμείς το αφήνουμε εδώ απλώς να υπάρχει.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. «Έκρηξη» Α.Γκλέτσου για τις Ροβιές: «Θαυμάστε αντιπλημμυρικό έργο». «Τρίβεις το τσιμέντο με το χέρι».
    Με ένα βίντεο που ανάρτησε στο X (twitter) σχολιάζει την ποιότητα των αντιπλημμυρικών έργων του νυν περιφερειάρχη, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Απόστολος Γκλέτσος, περιγράφοντας ένα φράγμα στις Ροβιές.

    Στην ανάρτηση γράφει:

    «Θαυμάστε» το αντιπλημμυρικό έργο του Περιφερειάρχη Σπανού.

    Χάλυβας σε μορφή οδοντογλυφίδας.

    Κατέρρευσε σαν χαρτόκουτο.

    Ήταν για να σταματήσει το νερό, αλλά δεν το σταμάτησε.

    Στις 8 Οκτωβρίου ξέρετε τον τρόπο να απαλλαγούμε από αυτούς και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν».

    https://twitter.com/i/status/1702295432943022212
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νεκροί δύο εργάτες στο Βόλο: 42χρονος συνεθλίβη από πρέσα και 38χρονος παρασύρθηκε από μηχάνημα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μητσοτάκης: «Δεν χρειάζεται νέα ρύθμιση για την υποψηφιότητα Η.Κασιδιάρη».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για την εκλογική κάθοδο του Ηλία Κασιδιάρη, που διεκδικεί τον Δήμο της Αθήνας στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου υποστήριξε ότι «αυτές οι κομματικές δράσεις πιστεύω ότι απαξιώνονται στη συνείδηση των πολιτών με πολύ μεγάλη ταχύτητα».


    Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε μία ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη των εθνικών εκλογών για να εμποδιστεί η υποψηφιότητα Κασιδιάρη, αλλά και γιατί δεν συμφώνησε με την πρωτοβουλία που πήρε πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ.


    «Η ΝΔ είχε ψηφίσει μια σχετική ρύθμιση προεκλογικά, υπερασπίστηκε αυτή τη ρύθμιση όποτε χρειάστηκε, αλλά δεν κρίνουμε ότι απαιτείται νέα ρύθμιση, γιατί εδώ δεν κρίνει ο Άρειος Πάγος για το αν μπορεί να είναι κάποιος υποψήφιος, υπάρχει νόμος που λέει ότι αν κάποιος έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για οποιοδήποτε κακούργημα, κηρύσσεται έκπτωτος αν εκλεγεί».
    Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, σημείωσε πως είναι «πρόθυμος» να συζητήσει στη Βουλή το θέμα της χρηματοδότησης κομμάτων «που αποδεδειγμένα σχετίζονται με πρόσωπα τα οποία έχουν καταδικαστεί έστω και πρωτόδικα για τα εγκλήματα που όλοι γνωρίζουμε», όπως είπε, αναφερόμενος στα σχετικά αιτήματα κομμάτων της αντιπολίτευσης που αφορούν στη χρηματοδότηση του κόμματος «Σπαρτιάτες», μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο κόμμα.
    Και προσέθεσε ότι υπάρχουν υποθέσεις στο Εκλογοδικείο που αφορούν στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, αναφορικά με το πρόσωπο του πραγματικού αρχηγού των «Σπαρτιατών», λέγοντας πως αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά στο ανώτατο δικαστήριο και όχι στην κυβέρνηση.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ θΕΛΕΙ ΠΟΥΣΤΗ ΑΡΧΗΓΟ ΚΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟ (ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ CIA;). Επήλθε η εκπούστευση στα λημέρια του Πολάκη – Οι Σφακιανοί έβγαλαν την… “Αρετούσα”.

    Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτος ο Σ.Κασσελάκης με 45,47% – Δεύτερη η Ε.Αχτσιόγλου με 36,21%. Ο Σ.Κασσελάκης μαζί με τον αμερικανό άνδρα του Τάιλερ, ο οποίος βρίσκεται πάντα στο πλευρό του, αγόρασαν πίτσες και μοίρασαν στους δημοσιογράφους οι οποίοι περίμεναν έξω από το γραφείο του στην οδό Στουρνάρη. στην ομιλία του στο Θησείο.
    Μία μεγάλη ανατροπή συντελέστηκε στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή (17/9/2023) για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
    Ο Στέφανος (Ψαρο)Κασσελάκης δηλωμένος ομοφυλόφιλος που επιδεικνύει και τον νταβραντισμένο σύζυγο επικράτησε της πρώην ερωμένης του Πολ Τόμσεν, Έφης Αχτσιόγλου με διαφορά 9% συγκεντρώνοντας το 45.47% των ψήφων έναντι 36,21% της Έφης Αχτσιόγλου.
    Κασσελάκης και Αχτσιόγλου ξεπερνούν το 80% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και οδηγούνται σε δεύτερο γύρο για την προεδρία του μπουρδ@λου που ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023.
    Ο νικητής των πρώτων εκλογών διεκδικούσε μέχρι την τελευταία στιγμή την προεδρία από τον Α΄ Γύρο αλλά ούτως ή άλλως είναι το φαβοί για την επικράτηση την ερχόμενη Κυριακή.
    Σε πολύ μεγάλη απόσταση βρίσκονται οι άλλοι τρεις υποψήφιοι: Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας.
    Τρίτος στις εκλογές αναδείχθηκε ο Νίκος Παππάς με 8,64%, τέταρτος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 8,4% και τελευταίος ο Στέφανος Τζουμάκας με 1,28%.
    Από τις 22:00 το ΒΝ είχε μεταδώσει έγκαιρα την εκτίμηση για νίκη – ανατροπή του Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.
    Το αποτέλεσμα αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι η κ. Αχτσιόγλου το προηγούμενο διάστημα προβαλλόταν από διάφορους κύκλους, ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την προεδρία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ωστόσο η υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής του Στέφανου Κασσελάκη τα άλλαξε όλα άρδην και αυτό οφείλεται στη συντριπτική προτίμηση που έδειξαν στο πρόσωπό του οι νέοι ψηφοφόροι.

    Το επίσημο αποτέλεσμα

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Γιάννης Δρόσος ανακοίνωσε ότι στο 90,13% των εκλογικών τμημάτων, δηλαδή σε 484 εκλογικά τμήματα από τα 537, τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

    -Η Έφη Αχτσιόγλου έλαβε 36,21% και 41.098 ψήφους

    -Ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε 45,47% και 51.615 ψήφους

    -Ο Νίκος Παππάς έλαβε 8,64% και 9.804 ψήφους

    -Ο Στέφανος Τζουμάκας έλαβε 1,28% και 1.457

    -Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος 8,4% και 9.533 ψήφους

    Επιπλέον, από το εξωτερικό, ψήφισαν 1.211, από περισσότερες από 20 χώρες.

    Επαναληπτική εκλογή 24/9
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΚΑΗΚΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ.

    Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ, ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΔΗΘΕΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ. ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΣΦΑΓΗ. ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ. ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ; ΜΑΛΛΟΝ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΕΙΝΑΙ, ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι υπάρχουν τρεις νεκροί και δύο αγνοούμενοι από την επιχείρηση βοήθειας στην Λιβύη.

    Πρόκειται για την ίδια περίπτωση με τα ελικόπτερα ΑΗ-64 Apache τα οποία «πνίγηκαν» στο Στεφανοβίκειο -έγκυρες πληροφορίες μιλάνε για συνολικά για 7 ελικόπτερα ΑΗ-64 Apache– που ενώ δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες που τα δείχνει με ανοιγμένες μηχανές μέσα στην πλημμύρα, εντούτοις η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ το αρνείται.
    Στην ασύλληπτη τραγωδία της Λιβύης, οι ευθύνες του ΓΕΕΘ είναι αυταπόδεικτες, διότι μετέφεραν στρατιωτικό κλιμάκιο, έστω γιατρών και νοσηλευτών σε ένα άκρως εχθρικό περιβάλλον, σα να επρόκειτο για… σχολική εκδρομή, στοιβαγμένοι σε ένα λεωφορείο χωρίς προστατευτικά οχήματα και χωρίς προηγούμενη αναγνώριση της περιοχής.
    Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους το ΓΕΕΘΑ:

    «Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δυο αγνοούνται. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

    Νωρίτερα όπως είχε ανακοινώσει επίσημα το υπουργείο Υγείας της Λιβύης, νεκροί φέρονταν και οι τέσσερις Έλληνες αξιωματικοί, που είχαν τραυματιστεί στο τροχαίο δυστύχημα στην Λιβύη.

    Εκτός από το λιβυκό υπουργείο, και το Reuters, ανέφερε πως τέσσερα μέλη της ελληνικής ομάδας διάσωσης, καθώς και 3 Λίβυοι που κατευθύνονταν στην πόλη Ντέρνα σκοτώθηκαν στο τροχαίο δυστύχημα της Κυριακής, όταν στην Ελλάδα όλοι είχαν «κρυφτεί»: Από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν.Δένδια, μέχρι τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κ.Φλώρο και τους συναρμόδιους Αρχηγούς των Επιτελείων.

    Η ελληνική ομάδα διάσωσης κατευθυνόταν προς τη Ντέρνα, την παράκτια πόλη της Λιβύης που επλήγη σοβαρά από την καταιγίδα Daniel, όταν συνέβη το δυστύχημα.

    Το λεωφορείο λέγεται ότι ανατράπηκε -για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους- και στη συνέχεια έπιασε φωτιά και όσοι Έλληνες σκοτώθηκαν κάηκαν ζωντανοί!
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Στην Κουμουνδούρου με τον τ. υπουργό Εθνικής Άμυνας ναύαρχο Ε.Αποστολάκη και τον σύντροφό του ο νικητής Σ.Κασσελάκης.
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΝΑΥΑΡΧΟ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Όπως φαίνεται, η Πρεσβεία και η CIA οργάνωσαν τις εκλογές του βρωμοσύριζα. Αντικειμενικός σκοπός η εκλογή ενός πούστη, πού τον πηδάει φανερά ένας αμερικανός. Οι αμερικανικές πρεσβείες άλλωστε προωθούν συστηματικά διεθνώς την ανωμαλία.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΑΞΙΟΣ Ο ΤΑΪΛΕΡ ΜΑΚ ΜΠΕΘ.
    Λίγο μετά τις 12:30 τα μεσάνυχτα ο πρώτος πλέον στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, αποχώρησε από τα γραφεία του και μετέβη στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ συνοδευόμενος από τον σύντροφό του Τάιλερ Μακμπεθ και τον βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη.

    Νωρίτερα είχε φτάσει στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόμενος από τον σύντροφό του αλλά και τον βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ναύαρχο Αποστολάκη.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  23. Ο Ερντογάν προέτρεψε τον Ε.Μασκ να κατασκευάσει εργοστάσιο της Tesla στην Τουρκία. ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΟΥ ΤΟΝ "ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ" ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ.
    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες Κυριακή, συναντήθηκε με τον επιχειρηματία Έλον Μασκ στη Νέα Υόρκη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία μάλιστα, τον προέτρεψε να κατασκευάσει το έβδομο εργοστάσιο της Tesla στην Τουρκία.

    Κατά τη συνάντηση που είχαν στον αποκαλούμενο «Τουρκικό Οίκο» (Turkish House), όπου στεγάζεται η μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον ΟΗΕ και το τουρκικό προξενείο στη Νέα Υόρκη, ο Ρ.Τ.Ερντογάν ενημέρωσε τον ιδρυτή των Tesla και SpaceX σχετικά με τα τεχνολογικά επιτεύγματα της χώρας του, το όραμά του για την ψηφιοποίηση του τουρκικού δημοσίου και την εθνική στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκίας.
    Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε επίσης πως μπορεί να προκύψουν ευκαιρίες συνεργασίας με την SpaceX στο πλαίσιο του διαστημικού προγράμματος της Τουρκίας και προσκάλεσε τον Έλον Μασκ στο φεστιβάλ αεροδιαστημικής και τεχνολογίας Teknofest που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στη Σμύρνη.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ανάρτηση θαυμασμού του Έλον Μασκ για την Ιλιάδα – «Η καλύτερη ιστορία που δημιουργήθηκε ποτέ».
      Ποιος είναι ο αγαπημένος του χαρακτήρας.
      Ο Έλον Μασκ, φαίνεται πως είναι γοητευμένος με την ιστορία της Ιλιάδας, καθώς προχώρησε σε νέα ανάρτηση θαυμασμού για το ομηρικό έπος, αποκαλύπτοντας παράλληλα, ποιος είναι ο αγαπημένος του χαρακτήρας.


      «Η απίστευτα συναρπαστική ιστορία της Ιλιάδας δημιουργήθηκε για να απαγγέλλεται, επομένως ακούστε την» έγραψε εχθές ο μεγιστάνας της τεχνολογίας σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τη σύσταση που είχε κάνει πριν από 10 μέρες στους followers τους να προτιμήσουν το audiobook.


      Σε χθεσινή του δημοσίευση ο Μασκ συμπεριέλαβε ένα κλιπ από την ταινία Troy που κυκλοφόρησε το 2004 σε σκηνοθεσία Βόλφγκανγκ Πέτερσεν και σενάριο του Ντέιβιντ Μπένιοφ, που δείχνει «τον Πρίαμο να ικετεύει τον Αχιλλέα να του επιστρέψει τη σορό του αγαπημένου του γιου» όπως γράφει στη λεζάντα ο ιδιοκτήτης του X.

      Μάλιστα, σε απάντησή του σε μία σχολιάστρια στην ανάρτηση ο 52χρονος επισήμανε ότι ο αγαπημένος του χαρακτήρας από την Ιλιάδα είναι ο Οδυσσέας.

      Σε μια ακόμη χθεσινή ανάρτησή του, που περιλάμβανε το link για το ομηρικό έπος στα αγγλικά από την σειρά Penguin Classic, ο Μασκ χαρακτήρισε την Ιλιάδα ως «την καλύτερη ιστορία που δημιουργήθηκε ποτέ».
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. Ε.Μασκ κατά Τ.Σόρος (και Μητσοτάκη): «Δεν θέλει τίποτα λιγότερο από την καταστροφή του δυτικού πολιτισμού»!
      Ο Έλον Μασκ επιτίθεται στον Τζορτζ Σόρος, κατηγορώντας το ίδρυμα του ουγγρικής καταγωγής για τα τεράστια μεταναστευτικά κύματα που δέχεται η Ιταλία, σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν και τα όσα είχε γράψει ο βρετανικός Guardian πριν λίγο καιρό.


      Ο Ε.Μασκ δήλωσε σε απάντηση σχολίου για την Λαμπεντούζα ότι ο Τ.Σόρος: «δεν θέλει τίποτα λιγότερο από την καταστροφή του δυτικού πολιτισμού», γράφουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.



      Ο Musk, ο οποίος αγόρασε το Twitter πέρυσι με την υπόσχεση να κάνει την πλατφόρμα προπύργιο της ελευθερίας του λόγου, δήλωσε ότι συμφωνεί με την άποψη που εξέφρασε ο ερευνητής δημοσιογράφος Michael Shellenberger ότι ο George Soros χρηματοδότησε ΜΚΟ ώστε να ισχυρίζονται ψευδώς ότι τα «περιστατικά μίσους» αυξάνονται προκειμένου να πιέσουν για περιορισμούς στην ελεύθερη έκφραση.

      «Οι πολιτικοί και οι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από τον George Soros λένε ότι τα «περιστατικά μίσους» αυξάνονται, αλλά δεν αυξάνονται», έγραψε στην ανάρτησή του ο Shellenberger.

      «Τα δεδομένα δείχνουν το αντίθετο: υψηλότερα από ποτέ και αυξανόμενα επίπεδα ανοχής των μειονοτήτων. Ο λόγος που διαδίδουν παραπληροφόρηση μίσους είναι για να δικαιολογήσουν μια δρακόντεια καταστολή της ελευθερίας του λόγου».

      Ο Musk αντέδρασε στην ανάρτηση σηματοδοτώντας τη συμφωνία του και δεσμευόμενος να κάνει μήνυση.


      «Ακριβώς», έγραψε ο Musk. «To X θα υποβάλει νομική αγωγή για να σταματήσει αυτό. Ανυπομονώ να ξεκινήσει η αποκάλυψη!».


      Το σχόλιο του μεγιστάνα, νούμερο 1 του ‘Χ’, εμφανίζεται σε ανάρτησή του στο κοινωνικό του δίκτυο ως απάντηση σε ανάρτηση χρήστη για τις μαζικές αφίξεις μεταναστών στη Λαμπεντούζα, που κάνει λόγο για «εισβολή με επικεφαλής τον Τζορτζ Σόρος».

      Η επίθεση του Μασκ στον Σόρος, σημειώνει η αγγλική εφημερίδα Guardian, ξεκίνησε την παραμονή της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο ιδιοκτήτης της Tesla με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

      Σίγουρα δεν είναι η πρώτη σύγκρουση μεταξύ Μασκ και Σόρος. Αρκεί να θυμηθούμε τι συνέβη στις 15η Μαΐου.

      Όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και ιδιοκτήτης του Twitter επιτέθηκε στον Ούγγρο-εβραίο τραπεζίτη, ισχυριζόμενος σε πολλά tweets ότι ο Σόρος «είναι σαν τον Magneto», τον χαρακτήρα κόμικ που δημιούργησαν οι Stan Lee και Jack Kirby που δημοσίευσε η Marvel Comics.

      Ο Σόρος «μισεί την ανθρωπότητα» σύμφωνα με τον Μασκ. «το εννοώ πραγματικά. Δεν αστιεύομαι. Θέλει να διαβρώσει τον ίδιο τον ιστό του πολιτισμού. Ο Σόρος μισεί την ανθρωπότητα», είπε χαρακτηριστικά.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή

  24. ΛΙΒΥΗ: ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΤΟ C-130 ΜΕ ΤΟΥΣ 13 ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ – ΟΙ 5 ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ! ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΒΕΓΓΑΖΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ C-27 ΜΕ ΤΙΣ 5 ΣΟΡΟΥΣ! ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ!
    Στις 6:58 το πρωί της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου, προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το C-130 που πήγε ξανά στη Λιβύη, προκειμένου να πάρει τους 13 τραυματίες από το δυστύχημα της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής με τους τρεις νεκρούς.

    Οι 5 είναι σε κρίσιμη κατάσταση και μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Αθήνας.

    Σε λίγη ώρα απογειώνεται από Βεγγάζη το ελληνικό C-27 με τις 5 σορούς. Στην αποστολή ήταν 19 άτομα και μετέφεραν μαζί τους φάρμακα και τρόφιμα.

    Επίσημη ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ προς το παρόν δεν υπάρχει.

    Τι συνέβη

    Νεκρά είναι τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής μετά από τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη ενώ δύο ακόμα αγνοούνται, όπως επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

    Όπως έγινε γνωστό, το λεωφορείο που μετέφερε τα μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης στον χώρο όπου συγκεντρώνεται η διεθνής βοήθεια, συγκρούστηκε με όχημα που κινείτο στην αντίθετη κατεύθυνση.

    Σύγχυση ωστόσο επικράτησε με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ που έκανε λόγο για ελαφρά τραυματίες, καθώς στις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής έβγαλε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για τραυματισμό στελεχών χωρίς να διευκρινίζει αριθμό.

    Από το πρακτορείο Reuters κυκλοφόρησε η είδηση ότι είναι νεκροί 4 Έλληνες στρατιωτικοί.

    Μετά από αρκετές ώρες συνεχών τηλεφωνημάτων με ο προξενείο στη Βεγγάζη, και σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να διευκρινιστούν οι συνθήκες και το τι ακριβώς συνέβη, βγήκε λίγο μετά τις 12 το βράδυ ανακοίνωση που έκανε λόγο για 3 νεκρούς και 2 αγνοούμενους.

    Η ανακοίνωση, επεσήμανε δε, ότι θα βγει νεότερη ανακοίνωση.

    Επισημαίνεται πως η Λιβύη έχει χτυπηθεί επίσης από την κακοκαιρία Daniel αφήνοντας πίσω της χιλιάδες νεκρούς και ολόκληρες πόλεις κατεστραμμένες.

    Η αποστολή πήγαινε ως βοήθεια στους πλημμυροπαθείς και αποτελείτο κυρίως από στρατιωτικούς γιατρούς και μηχανικούς.

    Στο C-130 της ελληνικής αποστολής υπήρχαν ακόμη τουλάχιστον 2 τόνοι από τρόφιμα και φάρμακα, ως βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς.

    Η αποστολή μπήκε σε λεωφορείο και βγαίνοντας προς την Εθνική Οδό για να μεταβούν στους τόπους όπου θα διαμοιράζονταν, έπεσαν πάνω σε ένα φορτηγό με αποτέλεσμα να τυλιχθεί το λεωφορείο στις φλόγες.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δένδιας: «Κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για την τραγωδία στη Λιβύη».
      ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΓΙΑ ΣΦΑΓΗ, ΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΣ, ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΜΑΓΚΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΩΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ. ΤΩΡΑ ΠΕΝΘΟΣ ΚΑΙ ΚΟΛΛΥΒΑ. ΠΑΛΙΑ ΤΕΧΝΗ - ΚΟΣΚΙΝΟ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ. ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ - ΕΠΑΡΧΙΩΤΙΣΜΟΣ, ΟΠΟΥ ΜΕΡΙΚΟΙ ΨΕΥΤΟΜΑΓΚΕΣ ΓΑΜΟΥΣΙΝ ΚΑΙ ΕΚΓΑΜΙΖΟΝΤΑΙ. ΤΟ ΔΙΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.

      Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά το τροχαίο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή πέντε Ελλήνων, μελών της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.


      «Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.

      H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας.
      Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, πρόσθεσε: «Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή».

      «Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.


      Τέλος, τόνισε ότι: «Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  25. Φρέντι Μπελέρης: Απορρίφθηκε ακόμη ένα αίτημα αποφυλάκισης.
    Η αίτηση σύμφωνα με πληροφορίες απορρίφθηκε από το SPAK στο οποίο κατέφυγε ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας.

    Η "αλβανική δικαιοσύνη" συμπεριφέρεται στον εκλεγμένο Έλληνα Δήμαρχο όπως η "ελληνική δικαιοσύνη" - Κλάπα κλπ - στον Κασιδιάρη.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ενώ η Πατρίδα μας αφανίζεται, καίγεται, πνίγεται, δολοφονείται, ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ. ΜΙΑ ΒΑΛΤΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΞΕΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΝΑΣ (ΜΙΛΗΜΕΝΟΣ;)"ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ" ΞΕΣΤΟΜΙΖΕΙ ΕΝΤΡΟΜΟΣ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ.
    Περισσότερες από τεσσερισήμισι ώρες παρέμεινε στο γραφείο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας, απαντώντας σε ερωτήσεις της κας Γεωργίας Αδειλίνη για τις καταγγελίες του περί πρακτικών «μαφίας» στο κόμμα.

    Εξερχόμενος του εισαγγελικού γραφείου ο επικεφαλής των Σπαρτιατών δήλωσε: «Σήμερα ολοκλήρωσα την κατάθεσή μου στην κυρία Εισαγγελέα, απάντησα ευθαρσώς σε όλες τις ερωτήσεις. Πιστεύω ότι δεν άφησα κανένα κενό και από εκεί και πέρα είναι δική της η απόφαση για το εάν θα συνεχίσει ή εάν θα σταματήσει εδώ την υπόθεση.»

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Επαναλάβατε τις δημόσιες καταγγελίες σας για εκβιασμούς;
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μάλιστα, τις επανέλαβα, δεν θα ήθελα να πω αυτή τη στιγμή εάν κατονόμασα πρόσωπα και ποιους κατονόμασα. Αυτό θα το δει η κυρία Εισαγγελέας.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Όσον αφορά τα καταγγελλόμενα ότι κάποιοι πήγαν να βάλουν χέρι στην κρατική επιχορήγηση;
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προχώρησα λίγο παραπάνω, εν πάση περιπτώσει είναι όλο μαζί…

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Δώσατε κάποια στοιχεία;
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάποιοι προσπάθησαν και με τη συμπεριφορά τους να κάνουν όχι μόνο αυτό,, αλλά και αλλά πράγματα.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσείς αυτή τη στιγμή αισθάνεστε απειλούμενος και εκβιαζόμενος;
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, δεν αισθάνομαι, δεν το γνωρίζω αν έχει τελειώσει, αλλά πιστεύω ότι έχουν τελειώσει όλα αυτά τα πράγματα. Είμαι σε απόλυτο συγχρονισμό με τους βουλευτές, με όλους τους βουλευτές πλην του κυρίου Φλώρου που έχει αποστασιοποιηθεί και ανεξαρτητοποιηθεί.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Ηλίας Κασιδιάρης παίζει ρόλο σε όλα αυτά;
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα σας το πει η κυρία εισαγγελέας τι πόρισμα θα βγάλει.

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ο Μακρόν «νίπτει τα χέρια του»: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε λαθρομετανάστες από την Ιταλία». ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΕΧΘΕΙ ΟΜΩΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.
    Η Γαλλία «δεν θα δεχθεί μετανάστες» από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το οποίο υφίσταται εδώ και ημέρες μεγάλη εισροή μεταναστών, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, δείχνοντας την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.

    «Η Γαλλία θέλει μια σταθερή θέση» επέμεινε ο υπουργός, καλεσμένος στο δίκτυο TF1. Η περίπτωση των αιτούντων άσυλο, για παράδειγμα για πολιτικούς λόγους, είναι ασφαλώς διαφορετική, παραδέχθηκε ο Νταρμανέν, ο οποίος ωστόσο ελαχιστοποίησε την παρουσία των αιτούντων άσυλο μεταξύ των παράνομων μεταναστών που αποβιβάστηκαν στη Λαμπεντούζα, λέγοντας ότι στην πλειονότητά τους αυτοί που έφθασαν στο ιταλικό νησί δεν διέφυγαν γιατί διώκονταν. «Δεν είναι Αφγανοί, δεν είναι Σύροι», επέμεινε.

    «Με το να δεχθούμε περισσότερους ανθρώπους δεν πρόκειται να σταματήσουμε μια ροή, η οποία προφανώς επηρεάζει τις ικανότητες ένταξης που διαθέτουμε», συνέχισε. «Ωστόσο, είπαμε στους Ιταλούς φίλους μας ότι ήμασταν έτοιμοι να τους βοηθήσουμε να επιστρέψουν άνθρωποι στις χώρες με τις οποίες έχουμε καλές διπλωματικές σχέσεις», πρόσθεσε, επικαλούμενος την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Σενεγάλη.
    Ο Γάλλος υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές την επομένη της επίσκεψής του στη Ρώμη, στον ομόλογό του, καθώς η Ιταλία αντιμετώπισε μια επιτάχυνση της άφιξης χιλιάδων παράνομων μεταναστών στο νησί Λαμπεντούζα, που βρίσκεται μεταξύ της Τυνησίας και της Σικελίας.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. «Στα 30,3 έτη αποκτούν οι Ελληνίδες το πρώτο παιδί τους, αντί στα 16».
    Στη χώρα μας ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ:

    Επιφυλάχθηκε ο ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΟΠΑΣΟΚ για το εργασιακό νομοσχέδιο προτύπων Μεσαίωνα του Γεωργιάδη. Το νομοσχέδιο καταψήφισε στην Επιτροπή όλη η Αντιπολίτευση. Κάποιος να πει στον Μητσοτάκη να μην τον εκθέτει έτσι. Θα τον κάψει και δεν θα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει στο μέλλον.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΦΑΝΕΡΟ ΚΑΙ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΑ ΣΤΗΜΕΝΟ ΤΟ «CONSEPT ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ» ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΕΡΒΙΡΕΙ Η CIA, ΤΟΣΟ ΚΑΚΟ ΚΑΙ ΧΙΛΙΟΠΑΙΓΜΕΝΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙ. ΑΛΛΑ Η CIA ΤΟ ΚΑΝΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΛΑΟ ΜΕ ΔΕΙΚΤΗ ΕΥΦΥΪΑΣ 80 ΚΑΙ ΚΑΤΩ.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως μπορεί ένας ξένος πράκτορας να πλησιάσει και να στρατολογήσει έναν Έλληνα πολιτικό ή δημοσιογράφο;

      Τι είδους άνθρωπος είναι ένας «έλληνας» που γίνεται πράκτορας ξένων μυστικών υπηρεσιών; Τι γονιδιακό φορτίο κουβαλάει. Τι εμπειρίες έχει από την ζωή του. Σε τι στηρίζεται μία ξένη μυστική υπηρεσία και τον πατάει γερά πάνω στον κάλο. Τι ανυπόφορο έκανε τέλος πάντων στην ζωή του και ζει έκτοτε με τον βραχνά του ισόβιου πράκτορα και προδότη της χώρας του;

      Παρακάτω παρουσιάζω μία - ίσως αφελή - ανάπτυξη του θέματος, που όπως έλεγαν παλιά οι καθηγητές μου μπορεί να επανεκδοθεί «βελτιωμένη και επηυξημένη».

      Ας πάρουμε μερικά υποθετικά παραδείγματα.

      Έχουμε έναν φιλόδοξο και κενού περιεχομένου έλληνα διπλωματικό υπάλληλο, με ενδιαφέρον όνομα, π.χ τον κ. Ιακωβ-ίδη. Έχουμε έναν γιο ενός εκδότη εφημερίδων, παλιού κομμουνιστή, που θέλει εξουσία και πολιτική ισχύ, π.χ. τον κ. Πεταλουδ-άρη. Έχουμε, π.χ. τον
      κ. Κρασ-άτο, έναν αριστούχο απόφοιτο μιας ταλμουδικής σχολής, αδούλευτο γιο πλούσιας οικογένειας, κατά βάση ρηχού, ανόητου και μονοδιάστατου ατόμου, που έμαθε να συλλαβίζει μερικά ταλμουδικά ρητά και νομίζει ότι ερμηνεύει μ’ αυτά το σύμπαν, τύπος πολύ εύκολα χειραγωγούμενος από έξυπνους πράκτορες.

      Τι θα πράξει μ’ αυτούς τους τύπους ένας έξυπνος πράκτορας;

      Στην αρχή βέβαια η γνωριμία τους θα αναφέρεται στα "υψηλά ιδανικά". Θα τονίζονται στις αρχικές συνομιλίες τους, η κοινότητα των ιδεών, οι συμμαχικές σχέσεις των χωρών τους, το πνεύμα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλες οι γνωστές αρλούμπες. Στην πορεία ο πράκτορας μπορεί να επιδείξει (με έμμεσο ή άμεσο τρόπο) και το εκβιαστικό υλικό που η υπηρεσία του διαθέτει για τον στρατολογούμενο (π.χ. σεξουαλικές διαστροφές, διπλή ζωή, απατεωνίες κλπ).

      Στην συνέχεια ο τύπος και τα ελεγχόμενα ΜΜΕ θα αρχίσουν να εξυμνούν τους συγκεκριμένους τύπους. Ο πράκτορας θα υποσχεθεί βοήθεια, πάντα με "καλές προθέσεις", στους υποψήφιους. Ίσως τους τονίσει ότι δεν εγγυάται τίποτε, αλλά ανάλογα με τις πολιτικές περιστάσεις και τις ιστορικές συγκυρίες, θα τους υποστηρίξει στην σταδιοδρομία τους, είτε αυτή είναι πολιτική, είτε επιχειρηματική. Δεν θα ζητήσει στην αρχή ανταλλάγματα. Πιθανόν μάλιστα να τους αφήσει λυτούς ή με μακρύ σχοινί δεμένους. Μπορεί να τους προτρέψει να κάνουν, συνεχώς δημόσια, τον αντίπαλο της πρεσβείας, (την γνωστή πλέον ψεύτικη - στημένη - αντιπαλότητα για τους αφελείς). Ίσως τους υπενθυμίσει διακριτικά, αν είναι τόσο μπούφοι και δεν καταλαβαίνουν, ότι λίγα μόνο θέματα πρέπει να μην αγγίζουν αρνητικά, τα λεγόμενα ιερά θέματα της νέας εποχής, δηλαδή την αγία τριάδα: εβραίοι – ομοφυλόφιλοι – λαθρομετανάστες. Βέβαια καμιά μυστική υπηρεσία δεν θέλει να στρατολογεί και τελείως ανόητους. Θέλουν ο υποψήφιος πράκτορας να διαθέτει ένα ελάχιστο διανοητικής ισχύος.

      Τα υπόλοιπα έρχονται σιγά σιγά. Ο τύπος, τα ΜΜΕ, οι δημοσκόποι, οι τηλεοράσεις αρχίζουν να ξεφαντώνουν για τον πράκτορα - πολιτικό. Πόσο έξυπνος, πόσο όμορφος, πόσο ικανός, με ποιόν τρόπο θα σώσει τον λαό - και αυτός. Το ενδιαφέρον του κοινού αρχίζει να ξυπνά. Φωτογραφίες, συνεντεύξεις, ταξίδια, ομιλίες, χτυπήματα στην πλάτη, καθημερινά άρθρα, όλα για τον ανερχόμενο πολιτικό γίγαντα.

      Έτσι διάφορες συγκυρίες και εξελίξεις, (το παιγνίδι είναι μακροχρόνιο - μπορεί να κρατήσει μια ζωή), φέρνουν εναλλαγές στην ζωή του πράκτορα και ξαφνικά τον βλέπουμε δήμαρχο, βουλευτή, μεγαλοδημοσιογράφο, μεγαλοεπιχειρηματία, υπουργό, πρωθυπουργό, πρόεδρο δημοκρατίας.
      Ο λαός, και εδώ και στην Ευρώπη, αποτελείται βέβαια, από τον διπλανό κ. ηλίθιο.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  31. Λάκης Γαβαλάς για Σ.Κασσελάκη: «Σε ένα πάρτι πήγε με φούστα και γόβες και ήταν εξαιρετικός».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλης: «Ο Κασσελάκης ήταν συνεργάτης του Μητσοτάκη από το ’12 έως το ’15 και προσυπέγραφε τα μνημόνια. Ένας αυτοδημιούργητος εφοπλιστής πού τον σπρώχνουν να γίνει αυτοδημιούργητος αρχηγός κόμματος. Ήταν ένα μήνα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα γίνεται υποψήφιος Πρόεδρος. Αυτά γίνονται στην Αμερική».
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  32. Σαουδική Αραβία: «Αν αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά (όχι το Ισραήλ…) θα αποκτήσουμε και εμείς».
    Είναι η πρώτη φορά που η Σαουδική Αραβία θέτει τόσο ανοιχτά αυτό το ζήτημα.
    Η Σαουδική Αραβία είναι αποφασισμένη να αποκτήσει και αυτή πυρηνικά όπλα αν τα αποκτήσει το Ιράν, διαμήνυσε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διάδοχος του θρόνου της χώρας του.
    Είναι ίσως η πρώτη φορά που η Σαουδική Αραβία θέτει τόσο ανοιχτά αυτό το ζήτημα, την ώρα που δηλώνει -και πάλι δια στόματος του Σαλμάν- ότι κινείται όλο και πιο κοντά στην εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ.
    Σε συνέντευξή του στο Fox,, που θα μεταδοθεί αργά την Τετάρτη (ξημερώματα Πέμπτης στην Ελλάδα). ο Σαλμάν ήταν ξεκάθαρος: «Αν πάρουν, πρέπει να πάρουμε και εμείς». Πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία είναι «ανήσυχη» για την προοπτική απόκτησης πυρηνικών από κάθε χώρα, αλλά δεν πρέπει να τα χρησιμοποιήσει καμιά χώρα γιατί «θα αρχίσει πόλεμο με τον υπόλοιπο κόσμο».
    Όπως τόνισε, «ο κόσμος δεν μπορεί να δει μια νέα Χιροσίμα».
    Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, ο Σαλμάν είπε ότι «κάθε ημέρα κινούμαστε όλο και πιο κοντά στην υπογραφή μιας συμφωνίας εξομάλυνσης με το Ισραήλ. Εξήγησε ακόμη ότι «το Παλαιστινιακό ζήτημα είναι πολύ σημαντικό».
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ο πρωθυπουργός ζητάει την παραίτηση υπουργών και στρατηγών κι αυτοί αρνούνται, γιατί τους προστατεύει η Πρεσβεία και ξένες μυστικές υπηρεσίες. Ο πρωθυπουργός δεν έχει την δύναμη να τους απολύσει. Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου παραιτείται και καταγγέλλει ότι τον εκβιάζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και ποια είναι η αντίδραση της διορισμένης εισαγγελέως του Αρείου Πάγου: ξεκινάει έρευνα εναντίον του φυλακισμένου Κασιδιάρη. Αυτός φταίει. Αυτός είναι ο επικίνδυνος. Εκεί έχουν το μυαλό τους τα τσακάλια του αρχιμαφιόζου. ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΜΑΦΙΑ.
    Ζ.Κωνσταντοπούλου: «Πόσο κρατάει τον Κ.Αγοραστό ο Κ.Μητσοτάκης και πόσο τον κρατάει ο Κ.Αγοραστός»;
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΝΕΚΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ. Μετράμε ήδη 135 νεκρούς εργαζόμενους το 2023.
    Σοκαριστικά είναι τα τελευταία στοιχεία για την καταγραφή των εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα μας όπως προκύπτουν από την ανεξάρτητη διαρκή έρευνα που πραγματοποιεί η Ομοσπονδία των Συλλόγων εργαζομένων στις Τεχνικές επιχειρήσεις της χώρας.
    Ηδη το 2023 σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα έχασαν την ζωή τους 135 εργαζόμενοι, ενώ 229 τραυματίστηκαν σοβαρά. Πανελλαδικά, οι νεκροί ανήλθαν σε 57 το πρώτο τετράμηνο, 69 το δεύτερο και 9 έως σήμερα, δίχως να έχουμε τη συνολική εικόνα των ανθρώπων που χάθηκαν κατά τη διάρκεια ή από και προς την εργασία τους στις τελευταίες φυσικές καταστροφές.
    Η ΟΣΕΤΕΕ υπογραμμίζει ότι το 2023 έρχεται ως συνέχεια μιας επίσης πολύ κακής χρονιάς για την υγεία και ασφάλεια της εργασίας, καθώς το 2022 συνολικά 104 εργαζόμενοι πλήρωσαν με τίμημα την ζωή τους τις κακές συνθήκες εργασίας και τα εγκληματικά λάθη των εργοδοτών και των επιχειρήσεων ενώ 142 εργαζόμενοι είναι όσοι φέρουν σοβαρά τραύματα και αναπηρίες. Οι απώλειες την περσινή χρονιά ανήλθαν σε 20 το πρώτο τετράμηνο, 27 το δεύτερο και 57 το τρίτο.
    «Αν λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε τετράμηνο δίνει περισσότερα θύματα από το προηγούμενο του, οδεύουμε σε νέο διπλασιασμό των θανάτων κατά την εργασία. Να σημειωθεί ότι στις μετρήσεις των απωλειών δεν περιλαμβάνονται όσοι τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, καθώς δεν έχουμε μηχανισμό να παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους» αναφέρει η ΟΣΕΤΕΕ.
    Πάντως, η ΕΛΣΤΑΤ αδυνατεί να παρακολουθήσει και να καταγράψει εγκαίρως το πραγματικό βάθος αυτής της τραγωδίας που συντελείται καθημερινά και μόνο για το 2020 και '21 έχει καταγράψει απώλειες που 41 και 31 θανάτων αντιστοίχως.
    «Την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν μία αδιαμφισβήτητη ραγδαία επιδείνωση στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία Η περαιτέρω ελαστικοποίηση μέσω των συμβάσεων μηδενικών ωρών, η εντατικοποίηση μέσω της 13ωρης ημερησίως εργασίας και η αποδυνάμωση των συνδικάτων μέσω νέων μορφών διώξεων κατά την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας και άλλες πολλές αρνητικές διατάξεις που έρχονται μέσα από το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά δημιουργούν ακόμα πιο εφιαλτικές προοπτικές για τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία κ. Ανδρέας Στοϊμενίδης τονίζει σε δήλωσή του ότι «Απαιτείται αποκατάσταση του εργασιακού δικαίου που ισοπεδώθηκε τα τελευταια 11 χρονια με ενίσχυση του ΟΜΕΔ, επέκταση της μετενέργειας, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επιστροφή του ΣΕΠΕ στο Υπουργείο Εργασίας,ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος Κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων σε θέματα ΥΑΕ και δεκάδες αντίστοιχες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου οι οποίες θα επαναφέρουν την αξιοπρέπεια και την υγεία και ασφάλεια στην εργασία στη χώρα μας» υποστηρίζει ο Πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, κ. Ανδρέας Στοϊμενίδης αναδεικνύοντας ποια θέματα θα έπρεπε να προταχθούν σήμερα, όχι μόνο νομοθετικά αλλά και ως προμετωπίδα των διεκδικήσεων που διατυπώνουν τα συνδικάτα. Γιατί πάντα αυτό που προέχει είναι οι συνθήκες εργασίας που προστατεύουν την ζωή, την υγεία και ασφάλεια.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μαγνησία: Πρόβατα έφαγαν… 100 κιλά χασίς και βγήκαν «εκτός εαυτού».
    Τα ρωμαίικα πρόβατα που ταΐζονται καθημερινά πνευματικό χασίς από τα μαφιόζικα κόμματα και τα μαφιόζικα ΜΜΕ, είναι διαρκώς εκτός εαυτού.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Η.Κασιδιάρης: Κατέθετε αίτημα για 5μερη άδεια από τις φυλακές Δομοκού.
    Η αίτηση κατετέθη πριν από δέκα μέρες.
    Ο Ηλίας Κασιδιάρης, που βρίσκεται, τελείως άδικα, έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού, κατέθεσε αίτημα για 5ημερη άδεια επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.
    4 χρόνια άδικα φυλακισμένος, χωρίς κατηγορία και δεν το έχει βάλει κάτω.
    Τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης, αγωνιστικότητας, μαχητικότητας χωρίς να αποκλίνει χιλιοστό από το στόχο του.
    ΕΝΑΣ ΠΑΝΑΞΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ.
    Άραγε οι "δικάστριες" που τον καταδίκασαν άδικα πόσες Ερινύες τις επισκέπτονται κάθε νύχτα στον ύπνο τους;
    Η είδηση μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και η απόφαση για το αν θα του δοθεί η άδεια αναμένεται να βγει την Παρασκευή.
    Η αίτηση κατετέθη πριν από δέκα μέρες και θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Φυλακής, όπου μετέχει η εισαγγελέας Λαμίας και ο διευθυντής του καταστήματος κράτησης.
    Να σημειωθεί ότι η αίτηση κατατέθηκε λίγο διάστημα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες συμμετέχει ο Ηλίας Κασιδιάρης αφού είναι υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...