ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

29 Αυγούστου 2022

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΤΙΣ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1949, Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΔΙΩΞΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ. 73 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΕ ΓΡΑΜΜΟ-ΒΙΤΣΙ

 

 

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1948, ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΓΚΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗ, ΓΙΑΤΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ. ΤΙΜΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΜΑΝΕΣ.

 

 

 

 

Η έπαρση της ελληνικής σημαίας επί του Κάμενικ έγινε στις 05.30 π.μ της 30ης Αυγούστου.  Μέχρι τις 10 πμ, είχαν παραδοθεί και όσοι Κ/Σ είχαν αποκλειστεί.

ΣΠ.ΧΑΤΖΑΡΑΣ

http://deltio11.blogspot.com/2022/08/73.html

Η Επιχείρηση Πυρσός με στόχο την εξάλειψη της κομμουνιστικής κατοχής στη ζώνη Γράμμος – Βίτσι- Πρέσπες ξεκίνησε από το Γράμμο, τη νύχτα 2ας προς την 3η Αυγούστου 1949.

 


 Η κύρια επιχείρηση προς το Βίτσι , (ΠΥΡΣΟΣ Β) ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου και ο ελληνικός στρατός κατόρθωσε μέχρι τις 16 Αυγούστου να εκκαθαρίσει πλήρως το Βίτσι.

 Τότε υποχώρησαν στην Αλβανία εγκαταλείποντας την Πρέσπα ο Ζαχαριάδης και η ηγεσία των κομμουνιστών με την ανοχή των αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων.

Στις 21 Αυγούστου 1949, η Ημερήσια Διαταγή του Βεντήρη, τόνιζε: «Η Μάχη του Γράμμου είναι η τελευταία μάχη κατά της αναρχίας και θα κερδηθεί κατά τρόπον κεραυνοβόλον. Τούτο να γίνει πίστις σε όλους… Η εξόρμησις πρέπει να είναι κυριολεκτικά θυελλώδης δια να τελειώσωμεν με τους εγκληματίας Εαμοβουλγάρους».

  Η τρίτη φάση της επιχείρησης «Πυρσός », κατά του Γράμμου, εξαπολύθηκε στις 24 Αυγούστου. Η κατεύθυνση της επιθέσεως είχε δύο άξονες: Ο ένας προς Ψωριάρικα -Μονόπυλο – Πουριά – Φούσια – Πέτρα Οσμάν και την ανέλαβαν οι 42η και 43η Ταξιαρχίες της IX Μεραρχίας με διοικητή τον υποστράτηγο Στέφανο Κατσομήτρο και ο άλλος προς Ανθρωπάκο –Τσάρνο- Υψώματα Παπούλη και Φλάμπουρο-Μπάρα- Γκόλιο-Κάμενικ που ανέλαβε η Ιη «Σιδηρά Μεραρχία», με Διοικητή τον Στρατηγό Θεμιστοκλή Κετσέα.

Η III μεραρχία καταδρομών, κινήθηκε προς Μαύρη Πέτρα-Κιάφα-ύψωμα 2520.

 Τα αμερικανικά διθέσια βομβαρδιστικά καθέτου εφορμήσεως της Ελληνικής Αεροπορίας «Χελντάιβερ». (Helldiver), έκαναν τις τελευταίες του εξόδους στις 29 Αυγούστου με στόχο το ύψωμα Κάμενικ. 

Στις 14.00, οι καταδρομείς κατέλαβαν τον αυχένα της Μπάρας στον Νότιο Γράμμο κλείνοντας τη «λαβίδα». 

Η 41η Ταξιαρχία, μαζί με καταδρομείς κατέλαβε την κορυφή του Γράμμου, το ύψωμα 2520.

 Οι Κ/Σ αποσύρθηκαν από το Κάμενικ τη νύχτα και κάποιοι μπόρεσαν να περάσουν στην Αλβανία όπως θριαμβολογούσε ο Μπαρτζιώτας.

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


1 σχόλιο:

  1. «SMM 2022»: Τα γερμανικά ναυπηγεία German Naval Yards θα παρουσιάσουν τη νέα κορβέτα SeaGuard-96.
    Το κύριο πυροβόλο βρίσκεται μπροστά & το ελικοδρόμιο πίσω - Το μήκος της είναι 96 μέτρα & το πλάτος 13,5 μέτρα.
    Τα γερμανικά ναυπηγεία German Naval Yards θα παρουσιάσουν, για πρώτη φορά στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «SMM 2022» (Αμβούργο, 6-9 Σεπτεμβρίου) τη νέα κορβέτα SeaGuard-96.
    Η κορβέτα σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τα γαλλικά ναυπηγεία CMN (τα δύο ναυπηγεία ανήκουν στον ίδιο όμιλο επιχειρήσεων).
    Στον τομέα των κορβετών τα γερμανικά ναυπηγεία έχουν σχεδιάσει και αναπτύξει την GPC-90 (General Purpose Corvette-90), εκτοπίσματος 2.000 τόνων, ενώ τα γαλλικά τη C-Sword-90.
    Η SeaGuard-96 ενσωματώνει σύστημα διαχείρισης μάχης τελευταίας τεχνολογίας και είναι σπονδυλωτής σχεδίασης, έτσι ώστε να προσαρμόζεται ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη.
    Επίσης ενσωματώνει τρισδιάστατο ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών και αισθητήρες και όπλα, ανάλογα με τις απαιτήσεις (αντιαεροπορικά βλήματα, βλήματα κατά πλοίων κ.ά.).
    Η όλη σχεδίαση ενσωματώνει χαρακτηριστικά απόκρυψης του ίχνους (Stealth). Το κύριο πυροβόλο βρίσκεται στο εμπρός τμήμα, ενώ το ελικοδρόμιο στο πίσω.
    Το μήκος της SeaGuard-96 είναι 96 μέτρα και το πλάτος 13,5 μέτρα. Το εκτοπίσματος πλοίου είναι περί τους 2.000 τόνους, ενώ οι απαιτήσεις επάνδρωσης είναι 60 άτομα. Το σύστημα πρόωσης αποτελείται από δύο πετρελαιοκινητήρες και τέσσερις γεννήτριες.
    Η μέγιστη ταχύτητα του πλοίου είναι οι 28 κόμβοι (52 χιλιόμετρα την ώρα), ενώ η τυπική εμβέλεια του είναι 4.000 ναυτικά μίλια (7.408 χιλιόμετρα).
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...