ΠΩΣ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ 15.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑΣ Predator
Η ΘΗΛΥΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Ο ΑΝΔΡΑΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ.
Ένας άνδρας με μειωμένο ανδρισμό είναι λιγότερο ενεργητικός και διεκδικητικός και στις υπόλοιπες πλευρές της ζωής του.
Με την κλιματική αλλαγή να ανεβάζει τη θερμοκρασία στις ακτές της Φλόριντας, οι θαλάσσιες χελώνες απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την ισότητα των φύλων: τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σχεδόν όλες γεννιούνται θηλυκές.
«Τα τελευταία τέσσερα καλοκαίρια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί στη Φλόριντα και αυτό είναι τρομακτικό» δήλωσε στο Reuters η Μπέτι Ζίρκελμπαχ, διευθύντρια του Νοσοκομείου Χελωνών στο Μάραθον, πόλη στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φλόριντα Κιζ.
«Οι επιστήμονες που εξετάζουν τις εκκολάψεις αβγών δεν έχουν βρει κανένα αρσενικό χελωνάκι, οπότε είχαμε μόνο θηλυκές την τελευταία τετραετία» ανέφερε.
Σε αντίθεση με άλλα ζώα, στα οποία το φύλο καθορίζεται κατά τη γονιμοποίηση του ωαρίου, το φύλο στις θαλάσσιες χελώνες και τους αλιγάτορες εξαρτάται από τη θερμοκρασία επώασης των αβγών.
Όταν η άμμος όπου τα θηλυκά θάβουν τα αβγά τους παραμένει κάτω από τους 27,7 βαθμούς Κελσίου, τα μικρά γεννιούνται αρσενικά, ενώ πάνω από τους 31 βαθμούς βγαίνουν θηλυκά.
«Με την πάροδο του χρόνου θα δούμε απότομη μείωση του πληθυσμού επειδή έχει χαθεί η γενετική ποικιλότητα» προειδοποίησε η Μελίσα Ροζάλες Ροντρίγκες, υπεύθυνη για τις χελώνες στο κέντρο περίθαλψης που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στον ζωολογικό κήπο του Μαϊάμι.
«Δεν υπάρχει η αναλογία αρσενικών – θηλυκών που απαιτείται για να έχουμε επιτυχείς περιόδους αναπαραγωγής» εξήγησε.
Ένα δεύτερο είδος στα νερά της Φλόριντα είναι η πράσινη χελώνα (Reuters)
Συνολικά έξι είδη θαλάσσιας χελώνας ζουν στα νερά της Φλόριντα, ανάμεσά τους η περίφημη Caretta caretta που γνωρίζουμε και στη Μεσόγειο.
Εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες, τα θαλάσσια ερπετά πλήττονται επίσης από ιογενή ασθένεια που προκαλεί την εμφάνιση μεταδοτικών όγκων.
Με την ασθένεια να έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας και την κλιματική αλλαγή να αλλοιώνει τη σύνθεση των πληθυσμών, τα κέντρα περίθαλψης πρέπει να σώσουν όσο γίνεται περισσότερες χελώνες, τόνισε η Ζίρκελμπαχ.
«Το Νοσοκομείο Χελωνών ήταν το πρώτο του είδους του. Δυστυχώς όμως ανάγκες υπάρχουν σε όλη τη Φλόριντα».
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΓΚΟΥΜΑΣ: ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΧΕΙΜΑΡΡΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΙΣ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010. ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ: ΜΙΛΟΥΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/08/12-2010.html
Ζ.Π.
12 Αυγούστου 1952: Η «Νύχτα των εκτελεσθέντων Εβραίων ποιητών». Στην ΕΣΣΔ του Στάλιν εκτελέστηκαν ως κατάσκοποι οι δεκατρείς καταδικασθέντες για την υπόθεση της Εβραϊκής Αντιφασιστικής Επιτροπής, μεταξύ των οποίων ήταν αρκετοί «επιφανείς» Εβραίοι ποιητές. (Λ. Κβίτκο, Π. Μάρκις, Δ. Μπέργκελσον,Δ. Γκοφστάϊν).
ΑπάντησηΔιαγραφήΖ.Π.
Ερευνητές βρήκαν πλαστικά σωματίδια σε κάθε θαλάσσια χελώνα που εξέτασαν για μελέτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γεγονός ότι τα μικροπλαστικά βρέθηκαν σε όλες τις χελώνες που εξετάστηκαν από τους ερευνητές, από ωκεανούς σε όλο τον κόσμο, υπογραμμίζει τον τεράστιο αντίκτυπο των πλαστικών αποβλήτων στη θάλασσα και τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις τους στα θαλάσσια και όχι μόνο ζώα.
Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι περισσότερα από 800 συνθετικά σωματίδια, όπως μικροπλαστικά, βρέθηκαν στα πεπτικά συστήματα 102 θαλάσσιων χελωνών που εξετάστηκαν από τρεις διαφορετικές θαλάσσιες περιοχές.
Το γεγονός ότι τα μικροπλαστικά βρέθηκαν σε όλες τις χελώνες που εξετάστηκαν από τους ερευνητές, από ωκεανούς σε όλο τον κόσμο, υπογραμμίζει τον τεράστιο αντίκτυπο των πλαστικών αποβλήτων στη θάλασσα και τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις τους στα θαλάσσια και όχι μόνο ζώα. Η μελέτη υπό την αιγίδα του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ, σε συνεργασία με το επίσης βρετανικό Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ και το Πανεπιστήμιο Τζέιμς Κουκ στην Αυστραλία, εκτιμά ότι εισέρχονται στα ύδατα του πλανήτη μεταξύ 4,8 και 12,7 εκατ. τόνων πλαστικών αποβλήτων κάθε χρόνο.
Οι θαλάσσιες χελώνες προέρχονταν από επτά είδη από τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς και από τη Μεσόγειο Θάλασσα, κυρίως από την Κυρήνεια. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν νεκροψίες στις χελώνες, εξετάζοντας το περιεχόμενό των εντέρων τους.
Τα δείγματα από τα όργανα των χελωνών παρέχουν οπτική σε μόνο ένα μέρος της περιεκτικότητας, υποδεικνύοντας ότι η πραγματική περιεκτικότητα σε συνθετικά σωματίδια σε όλο το έντερο της κάθε χελώνας είναι πιθανό να είναι ακόμα και 20 φορές υψηλότερη.
Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει πώς τα μικροπλάσματα μπορούν να επηρεάσουν τα πεπτικά συστήματα των χελωνών, καθώς συνήθως τα αντιμετωπίζουν χωρίς αρνητικές συνέπειες, αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του CNN. Οι ερευνητές όμως ανησυχούν ότι τα συνθετικά σωματίδια μπορούν να εκθέσουν τη θαλάσσια ζωή σε τοξίνες σε κυτταρικό επίπεδο, εκθέτοντάς τη σε επικίνδυνα βακτηρίδια ή ασθένειες.
Ζ.Π.
ΟΟΣΑ: ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΧΑΜΗΛΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις τελευταίες θέσεις της κατάταξης του ΟΟΣΑ εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα στον κλάδο της Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού
Όπως αναφέρεται ενδεικτικά, το δημόσιο ερευνητικό σύστημα, σε μεγάλο βαθμό, είναι απομονωμένο από τον παραγωγικό τομέα, ενώ τα δημόσια ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια δεν τείνουν να αξιοποιήσουν εμπορικά τα ερευνητικά τους αποτελέσματα, όπως φαίνεται και από τον υπερβολικά χαμηλό αριθμό των πατεντών τους.
Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης, ότι ο επιχειρηματικός τομέας έχει ανεπαρκή απόδοση σε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης, ότι η οικονομική ύφεση έχει προκαλέσει απώλεια ανθρωπίνου δυναμικού για Ε&Α και ότι οι συνθήκες για καινοτομία απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν ευνοϊκές.
Στο ίδιο πλαίσιο, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα στερείται κορυφαίων ιδιωτών επενδυτών σε Ε&Α και ότι οι ελληνικές εταιρείες, σε γενικές γραμμές, δεν διακρίνονται για την καινοτομία τους.
Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης συναντάται η Kορέα, η οποία δαπανά το 3,74% του ΑΕΠ της στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ με δαπάνες της τάξης του 2,17%. Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ κυμαίνεται στο 1,76% του ΑΕΠ.
Ζ.Π.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙουδαίοι Σβαμπ-Χαράρι – Με τσιπ θα ελέγχουν τις κινήσεις των ανθρώπων».
Τις απόψεις του Κλάους Σβαμπ, του Γιουβάλ Νόα Χαράρι και των λοιπών «θιασώτων» της «Μεγάλης Επανεκκίνησης» σχολιάζει ο Γερμανός οικονομολόγος Ernst Wolff.
«Ο Σβαμπ γράφει ανοικτά ότι στο μέλλον οι άνθρωποι θα συνδεθούν με τον ψηφιακό κόσμο και έτσι θα ανέλθουν σε υψηλότερο επίπεδο.
Πρώτα είναι σχεδιασμένο να εμφυτεύσουν ένα τσιπ στα ρούχα για να παρακολουθούν τις κινήσεις των ανθρώπων και έπειτα να εμφυτεύσουν ένα ακόμα τσιπ κάτω από το δέρμα ή ακόμα και στον εγκέφαλο.
Αυτό ήδη μοιάζει με ανθρωποειδές ρομπότ. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι πως η τεχνητή νοημοσύνη που θα καταλάβει την ανθρωπότητα βρίσκεται στα χέρια ελάχιστων ανθρώπων. Οι τεχνολογικές καινοτομίες δεν χρησιμοποιούνται προς όφελος της πλειοψηφίας, αλλά προς όφελος της μειοψηφίας».
Ζ.Π.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΥΤΙΝ: "η άνευ όρων προτεραιότητά μας είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο, το κύρος των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη γεωργία».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η προτεραιότητα των αρχών της χώρας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής στα χωριά.
«Το κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, να προωθεί την ευρεία εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών, την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών έργων και έργων υποδομής. Και, φυσικά, η άνευ όρων προτεραιότητά μας είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο, το κύρος των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη γεωργία», είπε ο Πούτιν.
Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι πολλοί νέοι πολίτες της χώρας επιλέγουν εργασίες που σχετίζονται με το αγροτοβιομηχανικό συγκρότημα και αυτό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της Ρωσίας.
Νωρίτερα, ο Πούτιν είπε ότι ένας από τους τομείς προτεραιότητας στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι η ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να κατευθύνει μέρος των εξαγωγικών δασμών από την πώληση γεωργικών προϊόντων για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στο χωριό.
Ζ.Π.
Πτηση από τουρκικό UAV πάνω από την Κανδελιούσσα στα Δωδεκάνησα. ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΚΥΤΤΑΖΟΥΝ ΑΛΛΟΥ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα μη επανδρωμένο τουρκικό UAV πραγματοποίησε πτήση στα 21.000 πόδια.
Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις με πτήσεις.
Σήμερα το πρωί, Δευτέρα 8 Αυγούστου και ώρα 08:21, ένα μη επανδρωμένο τουρκικό UAV πραγματοποίησε πτήση πάνω από τη νήσο Κανδελιούσσα στα 21.000 πόδια.
Η Κανδελιούσσα είναι νησίδα των Δωδεκανήσων και βρίσκεται δυτικά της Νισύρου.
Ζ.Π.
Δημιούργησαν, για πρώτη φορά με γενετική τροποποίηση στο εργαστήριο, μύγες που αναπαράγονται με παρθενογένεση. Όλα τα «μωρά» που γεννιούνται με παρθενογένεση, είτε στις μύγες, είτε σε άλλα ζώα, είναι πάντα θηλυκά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν στο εργαστήριο μύγες ικανές να αναπαράγονται με παρθενογένεση, δηλαδή χωρίς να ζευγαρώνουν ή να γονιμοποιούνται τεχνητά, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.
Ορισμένα είδη ζώων αναπαράγονται με παρθενογένεση, όχι όμως τα θηλαστικά. Τέτοιου είδους αναπαραγωγή έχει παρατηρηθεί σε πουλιά ή σε ερπετά – ένα παράδειγμα είναι ο δράκος του Κόμοντο, η μεγαλύτερη σαύρα στον κόσμο.
Είναι όμως η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο με γενετική τροποποίηση ζώων στο εργαστήριο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Αλέξις Σπέρλινγκ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, αρχικά ανέλυσαν το γονιδίωμα δύο διαφορετικών ποικιλιών μύγας του ίδιου είδους, του Drosophila mercatorum.
Η πρώτη από αυτές τις ποικιλίες αναπαράγεται χωρίς γονιμοποίηση, ενώ η δεύτερη όχι. Εντοπίζοντας τις διαφορές στα γονιδιώματά τους, κατέληξαν σε κάποιες υποθέσεις για τα γονίδια που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρθενόγενεσης.
Με βάση αυτές τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τροποποίησαν τα γονίδια ενός άλλου είδους μύγας, του Drosophila melanogaster που αναπαράγεται αποκλειστικά με το ζευγάρωμα μιας θηλυκής με μια αρσενική.
Χρειάστηκαν έξι χρόνια και 220.000 μύγες, όμως τελικά «κατασκεύασαν» στο εργαστήριο μύγες Drosophila melanogaster που αναπαράγονται με παρθενογένεση.
Μολονότι έχουν αυτή τη δυνατότητα, οι γενετικά τροποποιημένες μύγες δεν φαίνονται πρόθυμες να τη χρησιμοποιήσουν: εάν υπάρχει κάπου εκεί κοντά μια αρσενική μύγα, οι θηλυκές στρέφονται πάντα στο κλασικό ζευγάρωμα για να αποκτήσουν απογόνους.
Όσο για αυτές που δεν βρέθηκαν ποτέ κοντά στο άλλο φύλλο, μόνο το 1-2% αναπαράχθηκε τελικά με παρθενογένεση. Αυτό συμβαίνει όταν είναι ηλικίας περίπου 40 ημερών, δηλαδή προς τα μισά της ζωής τους.
Οι θηλυκές μύγες που γεννήθηκαν με παρθενογένεση διαπιστώθηκε ότι, κάποιες φορές, είχαν και αυτές τη δυνατότητα να αναπαραχθούν χωρίς σύντροφο.
Να σημειωθεί ότι όλα τα «μωρά» που γεννιούνται με παρθενογένεση, είτε στις μύγες, είτε σε άλλα ζώα, είναι πάντα θηλυκά.
Ζ.Π.