ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

17 Αυγούστου 2022

ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΚΟΠΕΥΤΩΝ 2022 (European Best Sniper Team Competition 2022), ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΧΟΕΝΦΕΛΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022, ΟΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΚΟΠΕΥΤΩΝ (snipers) ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ 36 ΟΜΑΔΕΣ ΑΠΟ 18 ΧΩΡΕΣ.

 


ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΤΥΧΕ ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΣΤΑΘΕΡΟΥ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ 45,22 ΤΕΣΛΑ, (100 ΧΙΛ. ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΓΗΣ), ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΕΝΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΜΠΕΡ.Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΟΓΔΟΗ ΘΕΣΗ

ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ

Εξαιρετικά εντυπωσιακή επίδοση κατέγραψαν οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) που συμμετείχαν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καλύτερης Ομάδας Ελευθέρων Σκοπευτών 2022 (European Best Sniper Team Competition 2022), που έλαβε χώρα στο Χόενφελς της Γερμανίας, από τη Δευτέρα 1 έως την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022.

Συγκεκριμένα, οι δύο ελληνικές ομάδες ελεύθερων σκοπευτών (snipers) κατέλαβαν την πρώτη και την τέταρτη θέση στη γενική κατάταξη. Όπως έγινε γνωστό, η ομάδα που κατέλαβε την πρώτη θέση (Team 19) αποτελούνταν από προσωπικό του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), ενώ η ομάδα που κατέλαβε την τέταρτη θέση (Team 18), από προσωπικό της Ζ’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ).


Στον διαγωνισμό, που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Διακλαδικό Πολυεθνικό Κέντρο Ετοιμότητας (JMRC: Joint Multinational Readiness Center) της 7ης Διοίκησης Εκπαίδευσης Στρατού των ΗΠΑ (7th Army Training Command), συμμετείχαν 36 ομάδες (ζεύγη) ελεύθερων σκοπευτών, από 18 χώρες (Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιταλία, Κροατία, Κυπριακή Δημοκρατία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία, Τσεχία και Φινλανδία).

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν για πρώτη φορά η Εσθονία και η Κύπρος, ενώ επίσης για πρώτη φορά συμμετείχε και μία πολυεθνική ομάδα αποτελούμενη από έναν Αμερικανό, στέλεχος της Εθνοφρουράς της Πενσιλβάνια, και έναν Λιθουανό. Τη δεύτερη, τρίτη και πέμπτη θέση κατέλαβαν αντίστοιχα οι ομάδες των Λετονίας, Ιταλίας και Σλοβενίας, ενώ στην όγδοη θέση ισοβάθμησαν η Κύπρος (Team 6) και η μεικτή αμερικανολιθουανική ομάδα (Team 17).

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των ομάδων ελεύθερων σκοπευτών, η ανταλλαγή γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών, καθώς και η επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων και της διαλειτουργικότητάς τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ, ο διαγωνισμός περιελάμβανε αντικείμενα όπως:

  • Εκτέλεσης βολών με τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή κατά σταθερών και κινητών στόχων, ημέρα και νύχτα, σε γνωστές και άγνωστες αποστάσεις και σε συνδυασμό με σενάρια αυξημένης πολυπλοκότητας και δυσκολίας.
  • Εκτέλεσης βολών με πιστόλι από διαφορετικές θέσεις και υπό ρεαλιστικές συνθήκες.
  • Αθέατης προσέγγισης του στόχου και εκτέλεσης βολής άνευ εντοπισμού της θέσης των ελεύθερων σκοπευτών από τον αντίπαλο.
  • Τοπογραφίας, προσανατολισμού και τήρησης κατευθύνσεως με πλήρη εξοπλισμό.

Σκληρές δοκιμασίες επί επτά ημέρες και τέσσερις νύχτες στο Χόενφελς

Ο διαγωνισμός διεξήχθη επί επτά ημέρες και τέσσερις νύχτες στο Χόενφελς της Γερμανίας και οι συνολικά 72 συμμετέχοντες ελεύθεροι σκοπευτές εξετάστηκαν σε σειρά 10 αντικειμένων που είχαν σχεδιαστεί ώστε να αξιολογήσουν κάθε πτυχή της αποτελεσματικότητας και της προσαρμοστικότητας της κάθε ομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι διαγωνιζόμενοι επιδίωκαν να προσομοιώσουν πραγματικά συμβάντα και χρησιμοποίησαν ως βάση ιστορικές καταστάσεις, όπου συμμετείχαν ελεύθερη σκοπευτές. Για παράδειγμα, η δοκιμασία της Δευτέρας 8 Αυγούστου βασίστηκε στη Μάχη του Μογκαντίσου (Σομαλία) στις 3 και 4 Οκτωβρίου του 1993, κατά την οποία δύο αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk καταρρίφθηκαν στην πρωτεύουσα της Σομαλίας.


Η μάχη, στην οποία οι Αμερικανοί είχαν 19 νεκρούς (μεταξύ των οποίων επτά μέλη της δύναμης Δέλτα, έξι καταδρομείς του 75ου Συντάγματος Ranger, πέντε μέλη του 160ου Συντάγματος Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων), 73 τραυματίες, έναν αιχμάλωτο και απώλεσαν δύο ελικόπτερα, έγινε ευρέως γνωστή από την κινηματογραφική ταινία «Black Hawk Down» που σκηνοθέτησε ο Ρίντλεϊ Σκοτ και η οποία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο.

Όπως έγινε γνωστό, στη συγκεκριμένη δοκιμασία συμμετείχαν πέντε ομάδες. Αρχικά οι συμμετέχοντες έβαλαν κατά στόχων στο έδαφος και στη συνέχεια εκτέλεσαν βολή με πιστόλι από διαφορετικές θέσεις. Στη συνέχεια από ελικόπτερο, η πτήση του οποίου προσομοίωνε την πτώση και συντριβή του στο έδαφος, έπρεπε να βάλλουν κατά περισσότερων στόχων στο έδαφος και ταυτόχρονα να εκκενώσουν τον τραυματισμένο πιλότο (ανθρώπινο ομοίωμα βάρους 100 κιλών).

Η όλη δοκιμασία χρονομετρήθηκε και ο χρόνος που χρειάστηκε η κάθε ομάδα για να την ολοκληρώσει και η ακρίβεια των βολών διαμόρφωσαν τη βαθμολογία. Ο διαγωνισμός εξελίσσεται συνεχώς και κάθε χρόνο οι δοκιμασίες τροποποιούνται με βάση τα σχόλια των συμμετεχόντων τον προηγούμενο χρόνο, ενώ προστίθενται και νέες. Για παράδειγμα, για πρώτη φορά φέτος οι δοκιμασίες περιελάμβαναν βολές σε άγνωστες αποστάσεις, καταδίωξη στόχου και βολές σε μάχη χαρακωμάτων.

Η διακεκριμένη συμμετοχή της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ στον European Best Sniper Team Competition 2022 κατέδειξε το εξαιρετικά υψηλό επιχειρησιακό επίπεδό της και την ικανότητά της να ανταποκρίνεται σε αντικείμενα αυξημένης πολυπλοκότητας. Επίσης, αποτέλεσε προβολή της μαχητικής ικανότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον και της ισχυρής αποτρεπτικής τους ικανότητας.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΕΖΙΚΟΥ


 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ: Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟΥΦΕΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...