ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

18 Αυγούστου 2022

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ. ΜΕΓΑΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟΝ ΔΕΝΔΙΑ, ΤΟΝ ΜΠΑΤΛΕΡ ΤΟΥ ΡΟΤΣΙΛΝΤ. Ερντογάν και Γ.Λαπίντ είχαν φιλική τηλεφωνική συνομιλία μετά την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ.



 

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΡΟΥΒΛΙΑ ΣΕ ΡΩΣΙΔΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΕΝΝΗΣΟΥΝ ΔΕΚΑ ΠΑΙΔΙΑ. Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ, ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΟΥΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

 


   

Το Ισραήλ και η Τουρκία αποφάσισαν την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων και την επιστροφή των εκατέρωθεν πρεσβευτών και γενικών προξένων στις δύο χώρες έπειτα από την σταθερή βελτίωση των διμερών σχέσεων, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ.

«Η αναβάθμιση των σχέσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, την επέκταση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ.

Στην Αγκυρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε μετά την ισραηλινή ανακοίνωση ότι, παρά την πλήρη αποκατάσταση των τουρκοϊισραηλινών σχέσεων, η Τουρκία «δεν θα εγκαταλείψει την παλαιστινιακή υπόθεση».

Οι πρεσβευτές της Τουρκίας και του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ και την Αγκυρα είχαν ανακληθεί το 2018 μετά τον θάνατο 60 παλαιστινίων διαδηλωτών στην Γάζα.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP




Ερντογάν και Γ.Λαπίντ είχαν φιλική τηλεφωνική συνομιλία μετά την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ.


Με τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, επισφραγίστηκε η επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα.

Οι δύο ηγέτες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και περιφερειακά ζητήματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε από την πλευρά του την ευχαρίστησή του για την προώθηση των σχέσεων στο πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί σε παλαιότερες επισκέψεις του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ και του πρωθυπουργού Λαπίντ.

Ακόμη, επισήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν ότι πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να ορίσουν οι δύο χώρες πρεσβευτές (ως σήμερα είχαν εκπροσώπηση σε χαμηλότερο επίπεδο).

Τέλος, ο Τούρκος ηγέτης πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες πρέπει να βελτιώσουν τη συνεργασία και τον διάλογο μεταξύ τους, «στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού των ευαισθησιών».

«Η αναβάθμιση των σχέσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, την επέκταση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας», είχε αναφέρει νωρίτερα την Τετάρτη η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ.

Στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε, μετά την ισραηλινή ανακοίνωση ότι, παρά την πλήρη αποκατάσταση των τουρκοϊισραηλινών σχέσεων, η Τουρκία «δεν θα εγκαταλείψει την παλαιστινιακή υπόθεση».

Επειτα από περισσότερο από μία δεκαετία έντασης στις σχέσεις του, το Ισραήλ και η Τουρκία εγκαινίασαν τους τελευταίους μήνες νέα περίοδο στις σχέσεις τους που χαρακτηρίσθηκε από την ιστορική επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ στην Αγκυρα τον Μάρτιο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε στην συνέχεια επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ στο τέλος του Μαΐου στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων.


Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει προβάλει τον εαυτό του ως υπερασπιστή της παλαιστινιακής υπόθεσης, υπήρξε δριμύς επικριτής της ισραηλινής πολιτικής απέναντι στους Παλαιστίνιους.


Η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις με την Χαμάς, που ελέγχει και διοικεί την Λωρίδα της Γάζας από το 2007.


Η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Αγκυρα και το Τελ Αβίβ ξεκίνησε το 2010 με την υπόθεση του πλοίου Mavi Marmara, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αιματηρή επιδρομή κατά του τουρκικού πλοίου που, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, κατευθυνόταν προς την Λωρίδα της Γάζας με στόχο να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό.

Τουρκία και Ισραήλ ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Τελ Αβίβ και την Αγκυρα αντίστοιχα το 2018, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 60 Παλαιστίνιους κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στα σύνορα ανάμεσα στην Γάζα και το ισραηλινό έδαφος κατά του ανοίγματος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ από την κυβέρνηση Τραμπ.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

















4 σχόλια:

  1. Χώρα μηδενικής κυριαρχίας: Οι Τούρκοι πετούν πάνω από τα νησιά και οι μουσουλμάνοι έποικοι αποβιβάζονται.
    Πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 16:03 πάνω από το νησί Ανθρωποφάγοι.
    Οι Τούρκοι πετούν πάνω από τα νησιά και οι μουσουλμάνοι φτάνουν μέχρι τα Κύθηρα όπου και αποβιβάζονται ανενόχλητοι. Όλα δείχνουν ότι ζούμε σε μια χώρα μηδενικής κυριαρχίας.
    Αυτή τη φορά ζεύγος Τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 16:03 πάνω από το νησί Ανθρωποφάγοι και στη συνέχεια πάνω από το Μακρονήσι στα 19.00 πόδια.
    Στις 16:04 δεύτερο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το νησί Ανθρωποφάγοι 14.000 πόδια και στις 16:10 τρίτο ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το νησί Καλογέροι στα 24.000 πόδια.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύπρος: Tρεις νέες τουρκικές «κοινότητες» ιδρύονται στην περιοχή της κατεχόμενης Πάνω Κερύνειας. ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ.
    Ο συνολικός αριθμός των «κοινοτήτων» αυξάνεται σε 13.

    Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Ντιγιαλόγκ» γράφει ότι λόγω της πυκνής δόμησης και της αύξησης του πληθυσμού, ο αριθμός των «κοινοτήτων» αυξήθηκε σε τρεις για αποτελεσματικότερη και ευκολότερη εξυπηρέτηση.


    Σε ανακοίνωση του «δήμου» της κατεχόμενης Κερύνειας αναφέρεται ότι με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» η περιοχή χωρίζεται στις «κοινότητες Παλιάς τουρκικής περιοχής πάνω Κερύνειας, Μυλοπετρών Πάνω Κερύνειας και Τσιφλικιών Πάνω Κερύνειας».

    Με τις νέες «κοινότητες» που ιδρύθηκαν, ο συνολικός αριθμός των «κοινοτήτων» που ανήκουν στον «δήμο» κατεχόμενης Κερύνειας αυξάνεται σε 13.

    Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της Τ/κ εφημερίδας “Χαλκίν Σεσί” με τίτλο «Κερύνεια παράδεισος επαύλεων προς πώληση», στα τέλη Απριλίου 2022 υπήρχαν προς πώληση 4,501 επαύλεις στο σύνολο των κατεχόμενων περιοχών και ότι πέραν του 75% αυτών των επαύλεων βρίσκεται στην περιοχή της Κερύνειας, όπου κατά την διάρκεια έρευνας που διενήργησε η ίδια βρήκε 3,378 επαύλεις.

    Η ακριβότερη από αυτές πωλείται προς 1,5 εκατομμύρια στερλίνες και βρίσκεται στο Μπέλαπαϊς, ενώ η φθηνότερη είναι στο χωριό Θέρμια και πωλείται προς 43,000 στερλίνες. Οι περισσότερες επαύλεις στην Κερύνεια βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, στον Καραβά, στον Άγιο Αμβρόσιο και στον Άγιο Επίκτητο.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευάγγελος Αντώναρος: «Άρωμα γυναίκας θα έχει η διαδοχή Κ. Μητσοτάκη». ΠΟΙΑ ΙΟΥΔΑΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ;
    «Φουντώνουν» τα σενάρια που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «τελειώνει» από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, μετά και τις νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές. Μάλιστα, ο Ευάγγελος Αντώναρος, μοιράστηκε μέσω Twitter την πληροφόρηση του για πιθανές εξελίξεις στην Πειραιώς.

    Ο Ευάγγελος Αντώναρος σημειώνει σε χθεσινοβραδινή ανάρτησή του στο Twitter ότι όλοι όσοι στήριζαν μέχρι πρότινος τον πρωθυπουργό τον έχουν «ξεγράψει και προγράψει», αναφέροντας, επικαλούμενος πληροφορίες του, ότι το πρόσωπο που θα ακολουθήσει στο «τιμόνι» της ΝΔ θα είναι γένους θηλυκού.

    «Οι πληροφορίες μου ενισχύονται όλο και περισσότερο ώρα με την ώρα. Η διαδοχή Μητσοτάκη (που έχουν ήδη ξεγράψει και προγράψει σχεδόν όλοι όσοι τον στήριζαν μέχρι χθες) θα έχει οριστικά άρωμα γυναίκας με φρεσκάδα και σαφείς αποστάσεις από τον Μητσοτακισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  4. Τουρκική εφημερίδα Soczu: «Βλέπει» κατασκευή γέφυρας που θα ενώνει Κάλυμνο με Λέρο.
    Με τίτλο «Η Ελλάδα θα κατασκευάσει γέφυρα μεταξύ αμφισβητούμενων νησιών στο Αιγαίο», η εφημερίδα αναφέρεται σε ένα παλιό φιλόδοξο σχέδιο, που φαίνεται να έχει «ναυαγήσει» και σίγουρα δεν βρίσκεται στη φάση υλοποίησής του, όπως θέλει να το παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό της, δημιουργώντας εντυπώσεις.
    Το δημοσίευμα αναφέρει πως πρόκειται για τη οδική σύνδεση της Καλύμνου με τη γειτονική Λέρο, μέσω νησίδων «που δεν θα έπρεπε να κατοικούνται σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης».
    Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο εγχείρημα, αν και έχει πέσει στο «τραπέζι» εδώ και δεκαετίες στις τοπικές κοινωνίες των δύο νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου, εν τούτοις δεν υπάρχει επίσημος σχεδιασμός από την Πολιτεία.

    Το φιλόδοξο project κάνει λόγο για την κατασκευή ενός συμπλέγματος γεφυρών που θα ενώσει τα δύο νησιά και θα τα καταστήσει ελκυστικότερους τουριστικούς προορισμούς, με σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη. Η απόσταση μεταξύ των ακτών της Λέρου και της Καλύμνου δεν είναι μεγαλύτερη των 2 χλμ.

    Στο πλαίσιο αυτό είχε προταθεί η κατασκευή οδικού περάσματος μέσω συμπλέγματος γεφυρών που θα ενώνει τα δύο νησιά, διατρέχοντας παράλληλα, τις υπάρχουσες βραχονησίδες Μεγάλο Γλαρονήσι, Μικρὸ Γλαρονήσια και Βελόνα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς η μεγαλύτερη γέφυρα θα έχει μήκος 760 μέτρα, ενώ το μέγιστο βάθος της προτεινόμενης διαδρομής είναι 60 μέτρα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...