ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

27 Αυγούστου 2022

ΠΡΙΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ, ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ, ΣΤΙΣ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1922, ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΜΥΡΝΗ. Η ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΝ. ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΝΤΟΝΜΕ ΚΕΜΑΛ: "ΚΑΘΕ ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ - ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ. ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ".

 

Ο διάσημος μαύρος μπασκεμπολίστας Σακίλ Ο’ Νιλ, το ίνδαλμα της σημερινής νεολαίας: «Αν η Γη γυρίζει τότε γιατί δεν ζαλιζόμαστε;» ΑΥΤΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ. ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΦΥΛΕΤΙΚΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ. ΕΙΣΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΝΕΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ;

 


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1071, ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΓΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ, ΤΟ ΛΙΚΝΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2.000 Π.Χ. ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΜΑΤΖΙΕΡΤΗΣ (ΜΑΝΤΖΙΚΕΡΤ). ΣΗΜΕΡΑ «ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ 500.000. ΤΟ 5% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ». To μέλλον που μας περιμένει εξ αιτίας των πολιτικών: «Εμείς οι Πακιστανοί κάνουμε πέντε παιδιά, εσείς ένα». ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΣ: "ΜΙΚΡΗ ΠΟΥΤΑΝΑ. Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΓΚΥΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΣΑ".

 



ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΑΙΩΝΙΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ ΓΗΣ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ. 

27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1922. Τα τελευταία τμήματα του ελληνικού Στρατού εγκατέλειψαν την Σμύρνη τα ξημερώματα.





 

 Ξημέρωνε Σάββατο 27 του Αυγούστου 1922 κι η αγωνία μετά την κατάρευση του μετώπου κορυφωνόταν... Πρώτοι οι Τσέτες ιππείς μπήκαν στην πόλι γύρω στις 10 και μισή κι άρχισαν τίς πρώτες σφαγές. Ο Τουρκικός στρατός κι ο τουρκικός όχλος συνέχισαν μετά τίς σφαγές και τίς λεηλασίες.
 
10 2

16

1922 05


he smyrna vict families
Φωτογραφία από:ellinonea.blogspot.com


qnyhuifkkj503f529ce69cd
Φωτογραφία από:www.thebest.gr


smirni 1922



Φωτογραφία από:1myblog.pblogs.gr

Εκατοντάδες ιερείς με πρώτο τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο λιντζάρονται και σφαγιάζονται από τον Τουρκικό όχλο. Αλλους κάρφωσαν στα δένδρα, άλλους στραγγάλισαν, άλλους. σούβλισαν άλλους εθαψαν ζωντανούς.

Οι Ορθόδοξες εκκλησίες καταστράφηκαν, έγιναν τζαμιά, σταύβλοι ή αποθήκες.

«Άρπαξαν οι άνθρωποι βάρκες, καίκια, σχεδίες, βαπόρια, πέρασαν τη θάλασσα σ΄ έναν ομαδικό, φοβερό ξενητεμό. Κοιμήθηκαν από βραδίς νοικοκυραίοι στον τόπο τους και ξύπνησαν φυγάδες, θαλασσοπόροι, άστεγοι, άποροι, αλήτες και ζητιάνοι στα λιμάνια του Πειραιά, της Σαλονίκη, του Βόλου, της Πάτρας…

Οι νεκροί περιμένουν».


Στις 11 π.μ. της 27ης Αυγούστου/ 9ης Σεπτεμβρίου η εμπροσθοφυλακή του Τουρκικού ιππικού υπό τον λοχαγό Σερεφετίν και 400 άτακτοι «τσέτες» υπό τον Μονόφθαλμο (Κιόρ) Μπεχλιβάν μπήκαν στην Σμύρνη. 

Εκείνη την ώρα έκανε την τελευταία του λειτουργία στην Αγία Φωτεινή που ηταν γεμάτη από τους απελπισμένους Έλληνες ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος.

 Στο τελευταίο του κήρυγμα είπε: 

«Η Θεία Πρόνοια, δοκιμάζει την πίστιν μας και το θάρρος μας και την υπομονή μας την ώραν αυτήν. Αλλ’ ο Θεός δεν εγκαταλείπει τους χριστιανούς. Εις τας τρικυμίας αναφαίνεται ο καλός ναυτικός και εις τας δοκιμασίας ο καλός Χριστιανός. Προσεύχεσθε και θα παρέλθη το ποτήριον τούτο. Θα ίδωμεν πάλιν καλάς ημέρας και θα ευλογήσωμεν τον Θεόν. Θαρρείτε ως εμπρέπει εις καλούς χριστιανούς.» 

 Εκείνη την ώρα εμφανίστηκε ένα γαλλικό άγημα από είκοσι άνδρες, με αποστολή να συνοδεύσει τον Χρυσόστομο στην καθολική Μητρόπολη ή στο Γαλλικό Προξενείο.

 Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος δεν δέχθηκε, λέγοντας ότι σαν καλός ποιμένας είχε χρέος να μείνει κοντά στο ποίμνιό του. 

Ο ίδιος ο ντονμές Κεμάλ είχε στείλει μήνυμα στον ηρωϊκό μητροπολίτη με το οποίο τον διαβεβαίωνε να μην ανησυχεί και να μην απομακρυνθεί από την πόλη γιατί δεν κινδύνευε η ζωή του!

 Όταν η περίπολος βγήκε από τη Μητρόπολη, ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ένας Τούρκος αξιωματικός και δύο στρατιώτες, με τις λόγχες πάνω στα όπλα, σταμάτησε μπροστά από το μητροπολιτικό κτίριο. 

Ο αξιωματικός ανέβηκε στο Γραφείο της Μητρόπολης και διέταξε τον Μητροπολίτη να τον ακολουθήσει στον Νουρεντίν πασά, τον στρατιωτικό διοικητή. Βλέποντας την σύλληψη του Μητροπολίτη ο Γάλλος δημοσιογράφος Ρενέ Πουώ που συνόδευε το απόσπασμα ζήτησε από τον επικεφαλής Γάλλο αξιωματικό να του επιτρέψει ακολουθήσει το τουρκικό αυτοκίνητο, και έτσι ήταν αυτόπτης μάρτυρας του μαρτυρίου του Χρυσοστόμου. 

 Ο Μητροπολίτης έμεινε στο γραφείο του Νουρεντίν Πασά δέκα λεπτά. Και ενώ ο Χρυσόστομος κατέβαινε τις σκάλες ο Νουρεντίν βγήκε στο μπαλκόνι του κτιρίου και είπε στους χίλους με χίλιους πεντακόσιους μουσουλμάνους, άνδρες και γυναίκες, που βρίσκονταν στην πλατεία, ότι τους παραδίδει, τον Μητροπολίτη, προσθέτοντας: 

«Αν σας έκανε καλό, να του το ανταποδώσετε αν σας έκανε κακό, να του κάνετε και εσείς κακό!». 

Ο όχλος άρπαξε χωρίς χρονοτριβή τον Μητροπολίτη και τον οδήγησαν πιο πέρα, μπροστά στο κομμωτήριο του Ισμαήλ. Εκεί τον έντυσαν με μία άσπρη μπλούζα που πήραν από τον κομμωτή και άρχισαν αμέσως να τον χτυπούν λυσσασμένα με γροθιές και με ξύλα, και να τον φτύνουν στο πρόσωπο. Τον χτύπησαν με μαχαίρια στο σώμα του ξερίζωσαν τη γενειάδα του έβγαλαν τα μάτια και του έκοψαν τη μύτη και τα αυτιά.»



«Πήχτρα ο κόσμος κι άλλοι χιλιάδες, πάνω σε μαούνες αραδιασμένες πλάι στο μουράγιο…

Προσφυγιά που είχε κατέβει ποδαρόδρομο από το εσωτερικό, για να γλιτώσει…

Άντρες, γέροι, γριές και γυναικόπαιδα, που είχανε παρατήσει τα καλά τους και ξεμείνανε στον δρόμο και τώρα εκεί μεροβραδιάζονταν, εκεί πλαγιάζανε, άλλος μ’ ένα χράμι, που ’φερε μαζί του, άλλος μ’ ένα πάπλωμα ή με μια μπατανία. Χείλια τρεμοσαλεύανε απ’ το παραμιλητό. Μάτια γουρλωμένα, που αγναντεύανε την Δευτέρα Παρουσία, την συντέλεια του κόσμου…».

Έτσι αποτύπωνε την καταστροφή ο Κοσμάς Πολίτης στο έργο του «Τελευταίες ώρες της Σμύρνης», ενώ η γιαγιά μου, οκτάχρονο κοριτσάκι τότε, δεμένο με σχοινί από το ζωνάρι της μάνας μαζί με τα τέσσερα αδέλφια της, κλαίγοντας παρακαλούσε: «Μαμά, μην καούμε, να πνιγούμε».

Και το ’λεγε αυτό, γιατί στο «εσωτερικό» έβλεπε τις πύρινες γλώσσες να καίνε την πόλη ολόκληρη, την ώρα που στο λιμάνι οι δυστυχισμένοι, προσπαθώντας να πιαστούν από τις κουπαστές των συμμαχικών πλοίων, κατέληγαν στην θάλασσα,

γιατί οι Σύμμαχοι τρύπαγαν με ξιφολόγχες τα χέρια τους, τα δάχτυλά τους, για να μην σκαρφαλώσουν στα καράβια, που ήταν γεμάτα από απελπισμένα σώματα, από παραδομένες στ’ άδικο πεπρωμένο τους ψυχές…


Η σφαγή των Ελλήνων της Σμύρνης είχε προγραμματιστεί συστηματικά από τον Τούρκο στρατηγό Νουρεντίν πασά ο οποίος ενεργώντας κατ΄ εντολή του Κεμάλ κοινοποίησε στα τουρκικά στρατεύματα ειδική κατεπείγουσα διαταγή όπου αναφέρονταν τα εξής:

“Συμφώνως προς την έγγραφον εντολήν, την οποίαν έλαβον παρά της κεντρικής Διευθύνσεως, λόγω της εκ των σημερινών παριστάσεων ανάγκης, το Ελληνικόν ΄Εθνος ενδέχεται να δείξει σημεία περισσού φανατισμού. Κατ΄ακολουθίαν, ένεκα παραμικράς τάσεως, κάθε στρατιώτης οφείλει να εκτελέση το καθήκον του, της ομαδικής δολοφονίας αυτών των ανθρώπων. Τούτο διατάσσει η πατρίς, όθεν δεν πρέπει να παραμελήσετε να πράξετε το καθήκον σας! Κάθε στρατιώτης είναι υποχρεωμένος να σκοτώσει τέσσαρας-πέντε ΄Ελληνες υπέρ του μεγαλείου της πατρίδος μας…”


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  


Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε τα λόγια του Έλληνα μάρτυρα χριστιανού μητροπολίτη Χρυσοστόμου. 

Πάλι ο ιουδαιοχριστιανισμός κηρύσσει την παθητικότητα στους Έλληνες. Πάλι συνιστά να γυρίσουν και την άλλη παρειά. Πάλι επιθυμεί να δημιουργήσει μάρτυρες και όχι ήρωες. Πάλι προσφέρει στους πιστούς την μεταθανάτια ευχάριστη συνταξιοδότηση στον χλοερό παράδεισο στην "ουράνια Ιερουσαλήμ" στους κόλπους του Αβραάμ. Πάλι επανέρχεται το πνεύμα της υποταγής στους τούρκους όπως το 1453, που οι αμαρτίες των Ελλήνων είναι η αιτία των δεινών μας και πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες των τειχών για να εκπληρωθούν οι προφητείες. 

Ναι, ο Έλληνας Χρυσόστομος μαρτύρησε στα χέρια των τούρκων.

Σαν Έλληνας ιερέας όμως τι θα έπρεπε να πει στην τελευταία του λειτουργία; Αντί να συνιστά υπομονή γιατί «εις τας δοκιμασίας φαίνεται ο καλός Χριστιανός. Προσεύχεσθε και θα παρέλθη το ποτήριον τούτο. Θα ίδωμεν πάλιν καλάς ημέρας και θα ευλογήσωμεν τον Θεόν. Θαρρείτε ως εμπρέπει εις καλούς χριστιανούς», θα έπρεπε να ουρλιάξει στους ρωμιούς να πάρουν ότι όπλο βρουν, ότι τουφέκι, ότι τσαπί, ότι τσουγκράνα, μαχαίρι, σιδερικό, οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο  και να πάνε να αντιμετωπίσουν τους βαρβάρους. Να πεθάνουν στην μάχη σώμα με σώμα σαν Έλληνες ήρωες, όχι να κάτσουν να τους σφάξουν στα σπίτια τους οι τούρκοι σαν αρνιά.  


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ



 

4 σχόλια:

  1. 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1923. ΕΤΣΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Ο ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗΣ Μίλο Μερκούρης, από το Πίλουρι του Αυλώνα, σκότωσε στην Κακαβιά τον Ιταλό στρατηγό Ενρίκο Τελλίνι που ήταν επικεφαλής της επιτροπής των τριών Μεγάλων Δυνάμεων (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία), που καθόριζε τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο Μερκούρης εκδικήθηκε έτσι το θάνατο του αδελφού του Γιώργου που είχαν σκοτώσει οι Ιταλοί στον Αυλώνα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τ.Κέρι: Στον Μητσοτάκη την Κυριακή ο ειδικός απεσταλμένος του Τ.Μπάιντεν για το κλίμα. ΝΑΙ, Ο ΤΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΙΟΥΔΑΙΟΣ, ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΤΟΥ ΤΟ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ...
    Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΡΑΓΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ;
    Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει ο Τζον Κέρι, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το κλίμα.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος, θα βρεθεί στην Αθήνα στις 28-29 Αυγούστου, προκειμένου να πραγματοποιήσει συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στις θαλάσσιες μεταφορές, αλλά και τη δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από τη Διεθνή Διάσκεψη «Our Ocean Conference», την οποία θα φιλοξενήσει η Ελλάδα.

    Το ταξίδι του Τζον Κέρι θα συνεχιστεί στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου θα συμμετάσχει στην Υπουργική Σύνοδο των G20 για το κλίμα και το περιβάλλον.

    Στη συνέχεια, θα επισκεφτεί το Βιετνάμ για να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών και ηγέτες επιχειρήσεων, με στόχο τη διαμόρφωση συναίνεσης γύρω από βασικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την επιτάχυνση της μετάβασης σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΠΟΥΤΙΝ μετέφερε τους S-300 που είχε αναπτύξει στην Συρία πίσω στην Ρωσία. ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΙΖΕΙ;
    Οι Ισραηλινοί λένε πως οι Ρώσοι έχουν μεταφέρει τις συστοιχίες S-300 που είχαν αναπτύξει στην Συρία πίσω στην Ρωσία.

    Αυτό ισχυρίζεται η ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Image Satlntl μέσω επεξεργασίας δορυφορικών εικόνων.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 479 Π.Χ. Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ.

    Ο όρκος των Ελλήνων πριν την μάχη των Πλαταιών.

    Οὐ ποιήσομαι περὶ πλείονος τὸ ζῆν τῆς ἐλευθερίας, οὐδ᾽ ἐγκαταλείψω τοὺς ἡγεμόνας οὔτε ζῶντας οὔτε ἀποθανόντας, ἀλλὰ τοὺς ἐν τῇ μάχῃ τελευτήσαντας τῶν συμμάχων ἅπαντας θάψω. καὶ κρατήσας τῷ πολέμῳ τοὺς βαρβάρους, τῶν μὲν μαχεσαμένων ὑπὲρ τῆς Ἑλλάδος πόλεων οὐδεμίαν ἀνάστατον ποιήσω, τὰς δὲ τὰ τοῦ βαρβάρου προελομένας ἁπάσας δεκατεύσω. καὶ τῶν ἱερῶν τῶν ἐμπρησθέντων καὶ καταβληθέντων ὑπὸ τῶν βαρβάρων οὐδὲν ἀνοικοδομήσω παντάπασιν, ἀλλ᾽ ὑπόμνημα τοῖς ἐπιγιγνομένοις ἐάσω καταλείπεσθαι τῆς τῶν βαρβάρων ἀσεβείας.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...