ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

07 Μαΐου 2021

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ. ΞΕΝΑΓΟΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΥΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ: ΡΩΜΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ, ΑΡΑΒΙΚΑ ΦΡΟΥΡΙΑ, ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΣΥΝΑΓΩΓΕΣ, ΧΩΡΙΑ ΒΕΡΒΕΡΙΝΩΝ...

 

ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (ΑΣΣΟΣΙΕΪΝΤΕΤ ΠΡΕΣ. ΡΩΙΤΕΡ κλπ), ΣΤΙΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΣΑΝ «ΡΩΜΑΪΚΕΣ». 

 

 ΟΙ «ΙΟΥΔΑΙΟΙ» ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΡΩΜΗ. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. 

 

Η ΛΙΒΥΗ, ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 3.000 ΧΡΟΝΙΑ

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΓΕΡΑΣΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ Ο ΓΕΡΑΣΗΝΟΣ 

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΕΚΑΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΙΛΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

 

 

Δείχνουν αρχαία ελληνικά ερείπια
και έργα στην Τυνησία
και προσκαλούν τουρίστες για να δουν
«τα ερείπια των… Punic, ρωμαϊκά θέατρα,
αραβικά φρούρια, εβραϊκές συναγωγές,
χωριά Βερβερίνων,
αρχιτεκτονική Ανδαλουσίας»…

Του Γιώργου Λεκάκη

Διαφημιστικό άρθρο της... «Greco-Roman specialist» καθηγήτριας Jennifer Tobin για προσέλκυση τουριστών για εκδρομή στην Τυνησία, με τίτλο «Τα θαύματα της Τυνησίας» δείχνει αρχαία ελληνικά ερείπια και λέει: «Ταξειδέψτε στην Τυνησία και ζήστε τα πλούτη της χώρας από τα ερείπια των… Punic, ρωμαϊκά θέατρα και υδραγωγεία, αραβικά φρούρια και εβραϊκές συναγωγές σε οχυρωμένα χωριά Βερβερίνων και στην αρχιτεκτονική της Ανδαλουσίας»!!! / «The Wonders of Tunisia Travel through Tunisia and experience the countrys riches from Punic remains, Roman theaters and aqueducts, Arab fortresses and Jewish synagogues to Berber fortified villages and Andalusian architecture»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΤΥΝΗΣΙΑ, ΕΔΩ.

Η Τζένιφερ Τόμπιν (*) έλαβε το πτυχίο της στις Κλασσικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το διδακτορικό της στην Κλασσική Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας το 1991. Από το 1992-1997, ήταν επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας στην Τουρκία. Τώρα είναι καθηγήτρια Ιστορίας και Κλασσικών Χρόνων, στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο. Έχει εργαστεί σε αρχαιολογικά έργα στο Ισραήλ, την Τουρκία, την Ιορδανία και την Ελλάδα. Έχει δημοσιεύσει κείμενα από την ρωμαϊκή αρχιτεκτονική στην Συρία έως τον Μέγα Αλέξανδρο.

Πουθενά στο κείμενό της-περιγραφή της εκδρομής της Τυνησίας δεν μιλά για κάτι ελληνικό…

Δυστυχώς ο ελληνικός πολιτισμός σέρνεται μόνος κι απροστάτευτος στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα των «τουρ-οπερέιτορ», των διαφημιστικών εταιρειών, των ορέξεων του κάθε κερδοσκόπου τυχοδιώκτη, χωρίς κανείς να νοιάζεται γι’ αυτό το ξεβράκωμα… Μια ματιά στο τι εκδρομές διαφημίζουν τα ξένα ταξειδιωτικά γραφεία και τι λένε γι’ αυτές, είναι αρκετή για να σας πείσει για τα παραπάνω…

ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ότι η παραπάνω εκδρομή διοργανώνεται από το «ειδικό» τουριστικό πρακτορείο ιστορικών και αρχαιολογικών εκδρομών, Farhorizons, που υποστηρίζεται από τον Αμερικανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο…

Τα σχόλια δικά σας…

 ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.5.2021.

(*) Jennifer Tobin received her BA in Classical Studies from Stanford University and her PhD in Classical Archaeology from the University of Pennsylvania in 1991. From 1992-97, she was Assistant Professor at Bilkent University, Ankara, Turkey. She is now Professor Emerita of History and Classics, University of Illinois, Chicago. Professor Tobin has worked on archaeological projects in Israel, Turkey, Jordan, and Greece. She speaks Modern Greek, German, French, Italian and Turkish, and has published widely on everything from Roman architecture in Syria to Alexander the Great. Her books include Black Cilicia: A Study of the Plain of Issus during the Roman and Late Roman Periods and Herodes Attikos and the City of Athens. She has been a featured teacher for The Modern Scholar series – Learn Out Loud, recorded not-for-credit lecture courses taught by university professors, including the Glory that was Greece and The Grandeur that was Rome. Twice a recipient of the University of Illinois at Chicago’s Silver Circle Teaching Award, Professor Tobin’s enthusiasm, marvelous teaching skills, and appreciation of the people and archaeology of the Mediterranean World is infectious.

 

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

6 σχόλια:

  1. Πέθανε προχθές ο Στρατηγός εν αποστρατεία, συγγραφέας και επικεφαλής του συλλόγου “Εθνεγερσία”, Γεώργιος Αϋφαντής. Η κηδεία του έγινε σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΙ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ ΚΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.
    Ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, μιλώντας στο STAR Βορείου Ελλάδος, σχολίασε το ζήτημα της μη τήρησης από μερίδα ιερέων της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, της απόφασης της Ιεράς Συνόδου για τέλεση της Ανάστασης στις 9 το βράδυ, ενώ μίλησε για περιπτώσεις ιερέων που δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων.

    Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως έγινε αποδέκτης ύβρεων, ενώ επέρριψε ευθύνες και σε ιερωμένους, οι οποίοι «γίνονται αρχηγοί συμμορίας και μέσα από το facebook καθοδηγούν αυτά τα πρόσωπα».
    Μάλιστα, διερωτήθηκε «γιατί μέσα στην εκκλησία να υπεισέρχεται οργανωτισμός τύπου εγκληματικής οργανώσεως Χρυσής Αυγής;», προσθέτοντας ότι ο ίδιος «δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό το πράγμα στη Μητρόπολη Δράμας, σε μια δημοκρατική περιοχή, με ιδιαίτερες ευαισθησίες».

    Τέλος, ο Σεβασμιώτατος επέρριψε ευθύνες πρωτίστως σε όσους ιερείς «παίζουν με την υγεία των ανθρώπων» και δευτερευόντως σε όσους δεν τήρησαν το επιβληθέν μέτρο για τέλεση της Ανάστασης στις 12.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κυβέρνηση έστειλε εργάτες με κομπρεσέρ στην Ακρόπολη και κατέστρεψαν ένα άγαλμα! Στο τέλος θα την κατεδαφίσουν - Η (ΜΑΣ)UNESCO που είναι;
    Συνεχίζεται η καταστροφή της Ακρόπολης, η οποία έχει μετατραπεί σε γιαπί από την κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς μετά το τσιμέντωμα, έστειλε εργάτες με κομπρεσέρ στον ιερό βράχο οι οποίοι κατέστρεψαν ένα άγαλμα! Πρέπει να επιληφθεί του ζητήματος η UNESCO, γιατί όπως το πάνε στο τέλος θα την γκρεμίσουν.

    Μετά το «τσιμέντωμα» και τη δρομολόγηση ειδικής μαρμάρινης πινακίδας με το όνομα του χορηγού και της υπουργού στον Βράχο, σειρά έχει αρχαίο γλυπτό που, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έπεσε «θύμα» των αντιπλημμυρικών εργασιών που πραγματοποιούνται στο μνημείο, καθώς λόγω των τσιμέντων η Ακρόπολη πλέον πλημυρίζει!

    Όπως όλοι θυμόμαστε πρώτα πλημμύρισε η Ακρόπολη εξ’ αιτίας των τσιμεντοστρώσεων και μετά εκπονήθηκε η απαιτούμενη συμπληρωματική υδραυλική μελέτη, που είχε τεθεί ως αναγκαίος όρος για την υλοποίηση των εργασιών από την εγκριτική απόφαση. Ο αναστηλωτής των Προπυλαίων, δρ. αρχιτεκτονικής Τάσος Τανούλας είχε από νωρίς κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Ωστόσο για το υπουργείο Πολιτισμού, ήταν απλώς μέρα Σάββατο!

    Όμως οι αντιπλημμυρικές εργασίες έγιναν με κομπρεσέρ(!), κάτι που είχε ως συνέπεια να υποστεί βαριές ζημιές ένα άγαλμα, συνεχίζοντας έτσι την «κακοποίηση» του ιερού βράχου από την κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Πολιτισμού και την υπουργό κα. Μενδώνη, η οποία στη σύντομη θητεία της έχει καταφέρει να προκαλεί τρόμο με οποιοδήποτε έργο καταπιάνεται.

    Τον Μάρτιο είχαν έρθει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις εργασίες με τα κομπρεσέρ στο... γιαπί της Ακρόπολης.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τη χρήση κομπρεσέρ όμως στην Ακρόπολη, θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε τις εξηγήσεις τόσο της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών όσο και της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεων, ακόμα περισσότερο της ίδιας της υπουργού Πολιτισμού και κατά τα άλλα αρχαιολόγου Λίνας Μενδώνη.

      Γιατί απ’ όσο γνωρίζουμε στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, πόσο μάλλον σε ένα μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς οι εργασίες γίνονται χειρωνακτικά και με παρακολούθηση από αρχαιολόγο, πράγμα που επίσης δεν συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ας δώσουν λοιπόν οι αρμόδιοι τις δέουσες εξηγήσεις.


      Ας μη θυμηθούμε βέβαια και την καταστροφή τριών πωρόλιθων από αρχαίο τοιχίο που βρέθηκε κατά τη θεμελίωση του ανελκυστήρα πλαγιάς όπως έχουν καταγγείλει στην Αυγή τόσο η πρόεδρος του ΣΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα όσο και ο αρχιτέκτονας, αναστηλωτής των Προπυλαίων Τάσος Τανούλας. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, σε δύο μόλις μήνες, μετράμε ήδη δύο σοβαρές καταστροφές αρχαιοτήτων στην Ακρόπολη.

      Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να σταματήσουν οι εργασίες στο μνημείο; Να γκρεμιστεί ο Παρθενώνας;

      Επίσης τι άλλο θα πρέπει να συμβεί για να επέμβει η UNESCO ή οποία έχει κυρήξει εδώ και χρόνια την Ακρόπολη ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

      Δυστυχώς όμως, οι περιπέτειες στο εμβληματικό μνημείο της χώρας δε σταματούν εδώ.

      Ο πολυδιαφημισμένος νέος ανελκυστήρας πλαγιάς, που εγκαινιάστηκε με δόξα και τιμή από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, δυστυχώς έχει αρχίσει ήδη να παρουσιάζει προβλήματα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εδώ και καιρό έχει παρουσιαστεί πρόβλημα με την υπερθέρμανση ενός πηνείου, με αποτέλεσμα να σταματάει η λειτουργία του ανελκυστήρα έως ότου κρυώσει το συγκεκριμένο εξάρτημα.

      Το συγκεκριμένο πρόβλημα, μάλιστα, έχει προκαλέσει διχογνωμία ανάμεσα στην ιταλική εταιρεία που υλοποίησε την εγκατάσταση του ανελκυστήρα πλαγιάς και της ελληνικής εταιρείας με την οποία συνεργάστηκε για το έργο.

      Η ελληνική εταιρεία αποδίδει το πρόβλημα στην τοποθέτηση του πηνείου στους Ιταλούς, ενώ η ιταλική εταιρεία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι υπάρχει άλλο πρόβλημα που προκαλεί τη δυσλειτουργία του πηνείου. Και το υπουργείο Πολιτισμού από τη δική του πλευρά τηρεί σιγή ιχθύος.

      Μόνο που σε λίγες ημέρες ανοίγει ο τουρισμός και μαζί οι αρχαιολογικοί και άλλοι χώροι πολιτισμού. Τι εξηγήσεις θα δώσει τότε το υπουργείο, δεδομένου ότι η Ακρόπολη είναι το διασημότερο μνημείο της χώρας που συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά, και τον νέο ανελκυστήρα που αποτελεί τον μοναδικό τρόπο πρόσβασης των ανάπηρων και εμποδιζόμενων επισκεπτών στο μνημείο.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΠΕΝΤΕ - ΔΕΚΑ ΔΥΜΑΜΙΤΕΣ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΑΝΑΤΙΝΑΞΟΥΝ ΤΟ 1944 ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  4. Σε κρίσιμη κατάσταση ο Έλληνας που μαχαιρώθηκε από Αλβανό.
    Ένας 68χρονος Αλβανός μαχαίρωσε το βράδυ της Κυριακής στην Καλλονή της Μυτιλήνης έναν 58χρονο μετά από καβγά για ασήμαντη αφορμή.
    Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο 68χρονος μαχαίρωσε τον 55χρονο στον θώρακα.
    Ο 55χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.
    Εκεί οι γιατροί υπέβαλαν τον 55χρονο σε χειρουργική επέμβαση μετά την ολοκλήρωση της οποίας χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα κρίσιμη την κατάσταση της υγείας του. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν ο 68χρονος δράστης έχει συλληφθεί.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...