Μαρτυρία τῆς Ἀρχαίας Ἑλληνικῆς Γλώττης
Akropolis World News (akwn.net)
25 Ἀπριλίου 2021
ὅπου μὲν ἡμῖν ἔξεστι ταύτην τὴν γλῶτταν μανθάνειν ἤδη ἴσμεν· εἴτε ἐν τῷ διδασκαλείῳ εἴτε ἐν τῷ πανεπιστημίῳ εἴτε ἐν ἰδίοις ἱδρύμασιν, τῶν δὲ μαθημάτων εἰς τὸ τέλος ἀφικομένων οἱ μαθηταὶ δοκιμασίαν πάσχουσι καί, ἐὰν ἑαυτοὺς ἀποδεικνύωσι μαθόντας ὁπόσα μαθητέα ἦν (ὃ οὐκ ἀεὶ γίγνεται...), μαρτυρίαν δέχονται· ὅμως δὲ αὗται μὲν αἱ μαρτυρίαι ἀεὶ ἐκ τοῦ ὁργανισμοῦ ἐξαρτῶνται ὅπου ἕκαστος μαθητὴς τὴν γλῶτταν ἔμαθεν, ἀπῆν δὲ μαρτυρία αὐτόνομος οὖσα.
νεωστὶ δὲ ὁ μὲν ὀργανισμὸς LanguageCert, ὃς μέρος τοῦ αὐτονόμου ὀργανισμοῦ PeopleCert ἐστίν, ἤγγειλε τὴν πρώτην τῆς Ἀρχαίας Ἑλληνικῆς Γλώττης Μαρτυρίαν, κατὰ δὲ τὸν Βύρωνα Νικολαίδη, ὃς ἱδρύτης τε καὶ πρόεδρος τοῦ PeopleCert ἐστίν, ἐξέσται μὲν τοῖς τε μαθηταῖς καὶ πᾶσι οἵτινες ἂν βούλωνται ταύτην τὴν μαρτυρίαν κτᾶσθαι τοῦτο πειρᾶν, ἀδιάφορον δὲ ἔσται ὅπου τὴν γλῶτταν ἔμαθον οἳ τὴν δοκιμασίαν πάσχοντες. ἡ δὲ μαρτυρία κατὰ δύο βαθμοὺς προτενεῖται, Α1 καὶ Α2 (κατὰ τὴν Εὐρωπαίαν τῆς τῶν γλωττῶν ἐπιστήμης διάταξιν).
ἐν δὲ ταύτῃ τῇ ἐπιχειρήσει πολλοὶ ἔνδοξοι ἀκαδημικοὶ συνειργασμένοι εἰσίν, οὐ μόνον Ἕλληνες ἀλλὰ καὶ ξένοι, τοῖς δὲ πλείονα περὶ τῆς ἐπιχειρήσεως εἰδέναι βουλομένοις ἔξεστι τούτοις τοῖς συνδέσμοις χρῆσθαι·
https://youtu.be/LjF3uadOGrA (τῇ Ἀγγλικῇ γλώττῃ)
https://youtu.be/geQ119uMTws (τῇ Δημοτικῇ Ἑλληνικῇ γλώττῃ)
"Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ, ΓΚΡΕΜΙΣΕ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ". ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ (ΓΕΣ). ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Ο ΚΑΘΑΙΡΕΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Η πρώτη στον κόσμο Πιστοποίηση Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας από τη LaguageCert, παρουσιάστηκε σε Συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο Ιδρυτής και CEO Group PeopleCert, Βύρων Νικολαΐδης, πλαισιωμένος από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους καθηγητές Πανεπιστημίων. Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση που οδήγησε στο σύγχρονο ελληνικό κράτος ο κ. Νικολαΐδης ανακοίνωσε ότι όλες οι εξετάσεις θα διενεργούνται δωρεάν, ως συνεισφορά της εταιρείας στον επετειακό εορτασμό. Για τη νέα πιστοποίηση μίλησαν η καθηγήτρια και Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Ανάπτυξης των Εξετάσεων κα Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου και οι πανεπιστημιακοί και μέλη της επιτροπής: κ.κ. Dr Luigi Miraglia, Πρόεδρος της Ακαδημίας Κλασσικών Γλωσσών στη Ρώμη “Vivarium Novum”, η καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών και Διευθύντρια του TLG (Thesaurus Linguae Graecae) στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνιας, Δρ Mαρία Παντελιά και ο καθηγητής της Νεοελληνικής και Διευθυντής του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ Dr Jacques Bouchard. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή και οι κ.κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο καθηγητής Middle Eastern Studies στο Πανεπιστήμιο του Cambridge Dr Benjamin Kantor. Χαιρετισμό απηύθυνε η συγγραφέας Andrea Marcolongo, συγγραφέας του βιβλίου: «Η Υπέροχη Γλώσσα, 9 Λόγοι για να Αγαπήσεις τα Αρχαία Ελληνικά». Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου.
Οι Τόνοι και τα Πνεύματα: Η ιστορία του τονισμού της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά πριν προχωρήσουμε, θα πρέπει να σημειώσουμε πως όταν μιλάμε για το πώς προφέρονταν και τονίζονταν οι λέξεις στην αρχαία ελληνική γλώσσα εννοούμε τη διάλεκτο της Αθήνας, δηλαδή όπως ονομάστηκε «αττική διάλεκτος». Στην αρχαία εποχή δεν υπήρχε μια κοινή γλώσσα, αλλά μια ποικιλία διαλέκτων με κοινά σημεία. Κοινή ελληνική γλώσσα αρχίζει να καθιερώνεται με τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία βασίστηκε στην αττική διάλεκτο καθώς ήταν η πιο διαδεδομένη, αφού προέρχονταν από την πιο ισχυρή πόλη-κράτος της αρχαίας Ελλάδας την Αθήνα. Γι’ αυτό, μιλώντας για την προφορά των αρχαίων ελληνικών, εννοούμε κυρίως την προφορά της αττικής διαλέκτου. Άλλοι διάλεκτοι της αρχαίας ελληνικής ήταν η Αιολική, η Αρκαδοκυπριακή, η Ιωνική, η Δωρική, η Παμφυλιακή, η Ομηρική και η Μακεδονική.
Γιατί όμως άρχισαν να χρησιμοποιούνται και να διαδίδονται τα τονικά σύμβολα;
Ο τονισμός στην γραφή της αρχαίας ελληνικής γλώσσας έρχεται να λύσει δύο βασικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν τόσο όσοι γνώριζαν ήδη να τη μιλούν ως μητρική αλλά και όσοι τη μάθαιναν ως ξένη γλώσσα:
Αρχικά τα αρχαία κείμενα γραφόταν μόνο με κεφαλαία και σε συνεχή γραφή, δηλαδή δεν ξεχώριζαν οι λέξεις μεταξύ τους. Από αυτό και μόνο μπορούμε να φανταστούμε τη δυσκολία στη σωστή ανάγνωσή τους.
arxaia4444
Όπως στην νέα έτσι και στην αρχαία ελληνική γλώσσα υπήρχαν πολλές λέξεις με την ίδια γραφή αλλά με διαφορετική προφορά και σημασία.
Αν θέλουμε να δείξουμε τον πρωτεργάτη της δημιουργίας και διάδοσης του πολυτονικού συστήματος θα πρέπει να αναφέρουμε τον Αριστοφάνη τον Βυζάντιο (257-180 π.Χ), Έλληνα φιλόλογο και διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Σύμφωνα με τους μελετητές ήταν ο πρώτος γραμματικός που δημιούργησε και χρησιμοποίησε τονικά σύμβολα.
Οι τόνοι και τα πνεύματα δεν εμφανίζονται ούτε συχνά ούτε συστηματικά μέχρι και τον 8ο μ.Χ. αιώνα. Σε κανένα κείμενο δεν ήταν η εμφάνιση των τόνων συχνή ή έστω συστηματική και τα τονικά σύμβολα χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για να διαφοροποιηθούν μεταξύ τους λέξεις που τις ξεχώριζε μόνο ο ρυθμός, ο τόνος και ο επιτονισμός της ομιλίας. Στις σύγχρονες εκδόσεις αρχαίων κειμένων χρησιμοποιούνται οι κανόνες που όπως είπαμε καθιερώθηκαν αργότερα.
Γράφει η φιλόλογος Καλλιόπη Κρασσά,
συγγραφέας του βοηθήματος: «Τονισμός στα αρχαία ελληνικά» έκδοσης taexeiola
Ζ.Π.
Ιουδαίος αστρονόμος Carl Sagan (Κάρολος Σαγκάν - Καγκάνοβιτς;), (1934 – 1996): «Αν οι Χριστιανοί δεν έκαιγαν την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, οι Έλληνες θα είχαν πάει στον Άρη πριν χίλια χρόνια».
Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Λύθηκε το μυστήριο με το πώς λειτουργούν τα γρανάζια. Σημαντικό βήμα για την κατανόηση των δυνατοτήτων του αρχαίου ελληνικού αστρονομικού υπολογιστή.
Μόνο το ένα τρίτο του Μηχανισμού εκτιμάται ότι έχει διασωθεί.
Ο μηχανισμός από μπρούντζο, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1901 από Έλληνες αλιείς σε ναυάγιο πλοίου κοντά στα Αντικύθηρα, αποτελείται από ένα πολύπλοκο συνδυασμό 30 γραναζιών. Η συνεχής μελέτη του από Έλληνες και ξένους επιστήμονες αυξάνει συνεχώς την κατανόηση για τις λειτουργίες του. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν είχε καταστεί εφικτή η πλήρης κατανόηση του συστήματος των γραναζιών, καθώς μόνο το ένα τρίτο του εκτιμάται ότι έχει διασωθεί και αυτό σε 82 θραύσματα.
Η χρήση ακτίνων-Χ από το 2005 έχει αποκαλύψει χιλιάδες χαρακτήρες κειμένου κρυμμένους μέσα στα θραύσματα. Οι επιγραφές περιλαμβάνουν μια περιγραφή του κόσμου, με τους πλανήτες να κινούνται σε δακτυλίους. Είναι αυτή η απεικόνιση του σύμπαντος που αναδημιούργησαν οι Βρετανοί ερευνητές.
Δύο σημαντικές γνώσεις που αποκαλύπτονται στον μηχανισμό, είναι οι αριθμοί των 462 και 442 ετών, που αντιστοιχούν στους κύκλους της Αφροδίτης και του Κρόνου αντίστοιχα. Όταν παρατηρούνται από τη Γη, οι κύκλοι των πλανητών μερικές φορές αναστρέφουν την κίνηση τους σε σχέση με τα άστρα. Οι ειδικοί πρέπει να παρακολουθούν αυτούς τους μεταβαλλόμενους κύκλους (πλανητικές περιόδους) για μεγάλα χρονικά διαστήματα, προκειμένου να μπορέσουν να προβλέψουν τις θέσεις των πλανητών στο μέλλον.
«Η κλασσική αστρονομία της πρώτης χιλιετίας προ Χριστού γεννήθηκε στη Βαβυλώνα, όμως τίποτε σε αυτή την αστρονομία δεν υπάρχει που να δείχνει πως κατάφεραν οι αρχαίοι Έλληνες να βρουν τον άκρως ακριβή κύκλο των 462 ετών για την Αφροδίτη και των 442 ετών για τον Κρόνο», δήλωσε ο Έλληνας υποψήφιος διδάκτορας του UCL, Άρης Δακάναλης. Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχει και μία ακόμη Ελληνίδα του UCL, η ειδική στα αρχαιολογικά υλικά δρ. Μυρτώ Γεωργακοπούλου.
Χρησιμοποιώντας μια αρχαία ελληνική μαθηματική μέθοδο που περιγράφει ο φιλόσοφος Παρμενίδης, οι ερευνητές όχι μόνο εξήγησαν πώς βρήκαν οι Έλληνες τους κύκλους της Αφροδίτης και του Κρόνου, αλλά επίσης κατάφεραν να αναδημιουργήσουν τους κύκλους όλων των άλλων πλανητών του μηχανισμού, για τους οποίους έχουν χαθεί τα σχετικά δεδομένα.
«Πρόκειται για μια σημαντική θεωρητική πρόοδο, όσον αφορά του πως ο Κόσμος αναπαρίστατο στον μηχανισμό. Τώρα πρέπει να αποδείξουμε την εφαρμοσιμότητα του, κάνοντας το με τις αρχαίες τεχνικές», δήλωσε ο δρ. Άνταμ Βόιτσικ του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του UCL.
Ζ.Π.