ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

07 Μαΐου 2021

O «ΠΡΑΣΙΝΟΣ» ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΟΣ. ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ. ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ. ΜΕΘΟΔΙΚΗ ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ. ΜΙΑ ΑΧΡΗΣΤΗ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ.

 

9 ΜΑΪΟΥ 2021: Η ΠΡΩΤΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ.

 

 

Τουρκικό μη επανδρωμένο  Bayraktar TB2 φαίνεται να πέταξε ανενόχλητο πάνω από τη Λέσβο χθες το βράδυ, σύμφωνα με το FlightRadar24.  Τουρκικά μαχητικά F-16 πέταξαν πάνω από Οινούσσες και Παναγιά.

 Τέλος εποχής στο μεταπολεμικό «οικονομικό θαύμα» της Ελλάδας - Έκλεισε ο ΑΗΣ  Καρδιάς - Η μεγαλύτερη λιγνιτική μονάδα | Pronews

Τέλος εποχής στο μεταπολεμικό «οικονομικό θαύμα» της Ελλάδας - Έκλεισε ο ΑΗΣ Καρδιάς - Η μεγαλύτερη λιγνιτική μονάδα.  PRONEWS

Αναμένεται κάθετη αύξηση στις τιμές για το ρεύμα.

Ώρα 23:55 τα μεσάνυχτα. Το συγκρότημα του ΑΗΣ Καρδιάς, μετά από 47 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, περνά στην ενεργειακή ιστορία της χώρας. Χθες, αργά την νύκτα, ολοκληρώθηκαν οι 32.000 ώρες λειτουργίας που είχαν δοθεί στον σταθμό, προκείμενου να λειτουργεί κατά παρέκκλιση, ώστε να εξυπηρετεί όχι μόνο τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αλλά, κατά κύριο λόγο, τις ανάγκες της Τηλεθέρμανσης του Δήμου Εορδαίας, που λάμβανε θερμικό φορτίο 100 Mw από την 3η και 4η μονάδα του εργοστασίου, δίνοντας έτσι ένα τέλος εποχής και στο ελληνικό μεταπολεμικό θαύμα της οικονομικής ανάπτυξης.

 

Ο Γρηγόρης Τσαλιάνης, διευθυντής του ΑΗΣ Καρδιάς Κοζάνης, δίνει ο ίδιος την εντολή στον μηχανικό λειτουργίας του σταθμού και ακολούθως στους χειριστές της νυκτερινής βάρδιας, που είναι στο κοντρόλ ελέγχου της μονάδας 4 του παλαιότερου εν ζωή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη της ΔΕΗ, να προχωρήσουν στην άμεση μείωση του φορτίου και του σβησίματος της μονάδας.

Και έτσι η χώρα περνά από την αυτάρκεια σε χώρα "πελάτη" γιατί απλά την σταθερότητα (σε συνδυασμό με την ενεργειακή αυτονομία) παρείχαν αυτά τα εργοστάσια που σβήνουν το ένα μετά το άλλο. Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών "καλωδίων" και "αγωγών" αλλά δεν θα είναι παραγωγός (οι ΑΠΕ που διαφημίζει η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη δεν εξασφαλίζουν κάτι τέτοιο) ενώ επιπλέον οι ιδιώτες χωρίς την "απειλή" του φθηνού ανταγωνιστή της λιγνιτικής παραγωγής θα διαχειρίζονται τις τιμές όπως και όσο αυτοί θέλουν.

Ας σκεφτούμε όλοι την σταθερότητα του λιγνίτη όχι όταν μιλάμε μια απλή ημέρα αλλά όταν έχει βαριά κακοκαιρία όπως η φετινή "Μήδεια" και τι θα γίνει αν δεν θα υπάρχουν τα λιγνιτοπαραγωγικά εργοστάσια! Γιατί και φέτος τον χειμώνα πάλι η Κοζάνη με τα εργοστάσιά της "έσωσαν την παρτίδα" και δεν κατέρρευσε το δίκτυο.

Μάλιστα η σημαντικότητα της ενεργειακής αυτονομίας είναι τέτοια που δεν είναι τυχαία τα σχέδια των ΓΕΣ/ΓΕΕΘΑ για την προστασία αυτών από σαμποτάζ ή άλλου είδους επιβουλές.

Ειδικά αν σκεφτούμε ότι η Ελλάδα είναι ο κορυφαίος κάτοχος λιγνιτικών αποθεμάτων (η ΔΕΗ δηλώνει απόθεμα στους 3,2 δισεκατομμύρια τόνους αξιοποιήσιμους) τότε κυριολεκτικά μιλάμε για "πυροβολισμό στα πόδια". Η χώρα δεν μπορεί να βρίσκεται σε ασταθή παροχή ενέργειας (αστείο μετά να ονειρευτεί κάποιος βιομηχανική παραγωγή) κάτι που φαίνεται και στα στοιχεία όταν η εγκατεστημένη ισχύς στη χώρα μας, είναι περίπου στα 17.400 MW αθροίζοντας τις μονάδες λιγνίτη, υδροηλεκτρικών, πετρελαίου και φυσικού αερίου της ΔΕΗ, όσο και των ιδιωτών.

Σύμφωνα ωστόσο με τις μελέτες του ΑΔΜΗΕ από αυτήν την ισχύ, διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή ήταν μόλις τα 10 - 11.000 MW (!), καθώς δεν υπολογίζονται οι μονάδες σε συντήρηση, οι μονάδες ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά κ.λπ.), οι υδροηλεκτρικές και οι μονάδες εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών, με "εκτός λειτουργίας" κατά κύριο λόγο να είναι μονάδες ΑΠΕ.

Και μάλιστα για το πόσο προβληματικός είναι ο όλος σχεδιασμός φαίνεται με μια απλή σύγκριση με την Πολωνία η οποία όχι μόνο εξασφάλισε 13 δισ. ευρώ για την απολιγνιτοποίηση και μόνο αλλά και διατήρηση των εργοστασίων μέχρι το... 2049 ενώ παράλληλα, προγραμματίζεται η κατασκευή και θέση σε λειτουργία του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα μέχρι το 2030.

Το δεύτερο λιγνιτικό εργοστάσιο μετά της Πτολεμαΐδας

Ο ΑΗΣ Καρδιάς είναι το δεύτερο λιγνιτικό εργοστάσιο της ΔΕΗ μετά την κατασκευή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και η λειτουργία του συνδέθηκε με την ολοκλήρωση του εξηλεκτρισμού της χώρας, την ενεργειακή αυτονομία και την βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Το 1975, σε μια περιοδεία του στην Κοζάνη, ο τότε πρωθυπουργός Κωσταντίνος Καραμανλής, περιηγήθηκε στις νεότευκτες εγκαταστάσεις και τα κοντρόλ λειτουργίας του σταθμού, με τις δύο μονάδες που είχε κατασκευάσει η Γαλλική ALSTHOM και για την εποχή θεωρούνταν από τις πλέον σύγχρονες στην λιγνιτική βιομηχανία της Ευρώπης.

Η μονάδα Μονάδα Ι, ισχύος 300Mw,τέθηκε σε λειτουργία το 1974 και έπαυσε τη λειτουργία της στις 13 Ιουνίου 2019, η Μονάδα ΙΙ, ισχύος 300 Mw τέθηκε σε λειτουργία το 1975 και έπαυσε την λειτουργία της στις 25 Ιουνίου 2019.

Η Μονάδα ΙΙΙ, ισχύος 306M w, τέθηκε σε λειτουργία το 1980 και έπαυσε να λειτουργεί στις 18 Απριλίου 2021 και η Μονάδα IVΙ, ισχύος 306M w, που τέθηκε σε λειτουργία το 1981, έπαυσε να λειτουργεί τα μεσάνυχτα της 5ης Μάϊου 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το αρχείο του ΑΗΣ Καρδιάς, ο ατμοηλεκτρικός σταθμός από την ημέρα της λειτουργίας της πρώτης μονάδας και για 47 χρόνια συνεχούς λειτουργίας σημείωσε ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με 293.464.797 MWh, ενώ για καύσιμο χρειάστηκαν περίπου 543.452.059 tn λιγνίτη.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο διευθυντής του ΑΗΣ Καρδιάς κ. Γρηγόρης Τσαλιάνης, στο μέγιστο της λειτουργίας του, στα μέσα της δεκαετίας του 80 έως και το 1994, απασχολούσε 1.200 εργαζόμενους, ενώ αργότερα μόλις 400 και περίπου 100 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ανέφερε ότι στην αίθουσα ελέγχου της μονάδας, “την ώρα που εκτελούσαμε χειρισμούς για το τελευταίο σβήσιμο της τελευταίας μονάδας το κλίμα ήταν ιδιαίτερο οι εργαζόμενοικάποιοι αμήχανοι, άλλοι συγκινημένοι, αφού οι περισσότεροι εξ΄ αυτών εκεί ξεκίνησαν τον εργασιακό τους βίο. Κλείνει ένα κύκλος για τα στελέχη κα τους εργαζόμενους και ανοίγει ένας άλλος για την επιχείρηση και τους εργαζόμενους”, κατέληξε ο κ. Τσαλιάνης.

Στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης στις εκτάσεις που καταλαμβάνει ο σταθμός έχει αποφασιστεί από την ΔΕΗ ότι θα κατασκευαστεί η νέα μονάδα Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) Φυσικού Αερίου που θα τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια τις Τηλεθερμάνσεις της Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, σχολίασε ότι «για κάτι λιγότερο από μισό αιώνα ο ΑΗΣ Καρδιάς αποτέλεσε έναν σταθμό σύμβολο, που χαρακτήρισαν και συνέδεσαν την περιοχή της Κοζάνης και τη χώρα μας με την ηλεκτρενέργεια, το κοινωνικό αγαθό του ρεύματος, τη λειτουργία της πρωτοποριακής τηλεθέρμανσης» και ότι το σβήσιμο του ΑΗΣ «αποτελεί ένα σημαντικότατο οικονομικό πλήγμα για την περιοχή».

Ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, τόνισε ότι η πόλη Της Πτολεμαΐδας οφείλει την θέρμανση της τόσο στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, που έκλεισε το 2011, αλλά και στον ΑΗΣ Καρδιάς, που προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες και ανέφερε ότι “κάθε κλείσιμο λιγνιτικής μονάδας είναι μια τεράστια απώλεια για την περιοχή μας».

 

 

 

 

«Η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για γεωτρήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Ν.Δένδιας.


Δηλώσεις-σοκ με τις οποίες «σβήνει» τις ελπίδες της Ελλάδας οικονομική ανάκαμψη μέσω κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε αραβικό ΜΜΕ.
Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ουσιαστικά πως η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για γεωτρήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, κάτι βέβαια το οποίο θέτει πολλά ερωτήματα για το ποια είναι η ενεργειακή πολιτική της χώρας μας.
Συνεχίζεται το αλαλούμ με τα εθνικά θέματα με τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια να θέτει θέμα ενεργειακής πολιτικής τόσο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα ο κύριος Δένδιας σε συνέντευξή του στο ArabNews και αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε επί λέξει: «Η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο, για έναν πολύ απλό λόγο… Χρειαζόμαστε 10 με 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό για παράδειγμα από το δικό σας, της Σαουδικής Αραβίας. Έτσι, οικονομικά δεν οραματίζομαι την Ελλάδα να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου».
Και στο σημείο αυτό ο κ Δένδιας αναφέρθηκε και στο Αιγαίο λέγοντας ότι «είναι ένας παράδεισος στη γη. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε κόλπο του Μεξικού. Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.».
Αυτά είπε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Και πλέον η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει εάν τα είπε για να καλοπιάσει τους Άραβες ή εάν είναι πλέον η επίσημη κυβερνητική πολιτική στο θέμα διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
 

 

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ για δηλώσεις Ν.Δένδια: «Δεν θα κάνουμε γεωτρήσεις για πετρέλαιο γιατί προστατεύουμε το περιβάλλον». ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ".

 
H κυβέρνηση παραδέχθηκε και ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει το πρόγραμμα γεωτρήσεων στο Αιγαίο επιβεβαιώνοντας τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Και επικαλείται «περιβαλλοντολογικούς λόγους» για την ματαίωση του προγράμματος των γεωτρήσεων.
Μετά από αυτά ας δούμε ποιος προγραμματισμός ερευνών στην ελληνική ΑΟΖ επί του θέματος θα προχωρήσει!
Αναλυτικά οι "διευκρινίσεις":
«Με αφορμή την πρόσφατη απόπειρα παρερμηνείας των δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών κατά την διάρκεια της άκρως επιτυχούς επίσκεψης για την Άμυνα και την Εθνική Οικονομία στη Σαουδική Αραβία, κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών διευκρινίζουν ότι:
1) Είναι προφανές ότι τα λεχθέντα δεν αφορούν το υπάρχον ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας.
2) Οι απόψεις του Υπουργού Εξωτερικών για την πράσινη ενέργεια και την αειφόρο ανάπτυξη είναι γνωστές και διατυπωμένες κατ΄ επανάληψη.
3) Η παγκόσμια τάση τείνει προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, της πράσινης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών και υπηρετείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως αποδεικνύεται από το μεγάλο βήμα της απολιγνιτοποίησης», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
 

 

 

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ στην Άγκυρα κατόπιν επίσημης πρόσκλησης! - «Ανακαλύψαμε κοιτάσματα φ.α.» λέει η Τουρκία.

Ραγδαίες εξελίξεις: Ενεργειακή «επίθεση φιλίας» της Τουρκίας προς το Ισραήλ - Παρατηρητής η Ελλάδα.
Η Τουρκία προσκάλεσε επίσημα τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας και Φυσικών πόρων Yuval Stienitz, προκειμένου να παρευρεθεί σε συνέδριο για ενεργειακά θέματα και στο οποίο θα μιλήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν.
Αυτό έκαναν γνωστό τουρκικά ΜΜΕ λέγοντας πως η επίσημη πρόσκληση στον Ισραηλινό υπουργό για το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, αφορά την ανακάλυψη «κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο».
Η πρόσκληση έγινε μέσω του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών προς την ισραηλινή πλευρά. Ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από το Τελ Αβίβ, αναφορικά με το αν θα γίνει αποδεκτή ή όχι η τουρκική πρόσκληση.
 

 

 

Τουρκική τηλεόραση: «Το μισό Αιγαίο μας ανήκει».

Την προβολή ενός προπαγανδιστικού ντοκιμαντέρ πρόκληση προς την Ελλάδα με θέμα την… «Γαλάζια Πατρίδα» προαναγγέλλει για τις 27 Απριλίου το τουρκικό εθνικό δίκτυο TRT.
Το ντοκιμαντέρ, που επιμελήθηκε το τμήμα Ενημέρωσης του δημόσιου τηλεοπτικού φορέα, προβάλλει τις ανεδαφικές θέσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως έχουν κωδικοποιηθεί με τον όρο «Γαλάζια Πατρίδα» δίδοντας στην Τουρκία περισσότερο από το μισό Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά στα ανατολικά να βρίσκονται υπό τουρκική κυριαρχία.
Η στρατηγική υλοποίησης του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», περνάει μέσα από την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία η κυβέρνηση Ερντογάν υπονομεύει βάσει μακρόπνοου σχεδιασμού αποσκοπώντας στο γκριζάρισμα δεκάδων νησιών του Αιγαίου και αμφισβητώντας ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.
Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσει επίσης τους θαλάσσιους ισχυρισμούς της Τουρκίας στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη με την Τρίπολη τον Νοέμβριο του 2019.
Ήδη το TRT ξεκίνησε την προβολή του σχετικού τρέιλερ, που ξεκινάει με πλάνα του Καστελόριζου από τα τουρκικά παράλια.
Με ανάρτησή του στο Twitter, o Γενικός διευθυντής του TRT Ιμπραήμ Ερέν, ο οποίος κατάγεται από την Θράκη, έκανε γνωστό πως το προκλητικό ντοκιμαντέρ: «προβάλλει τα δικαιώματα της Τουρκίας όπως απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες».
 

 

Παγκόσμιος «πυρετός» εξοπλιστικών παρά την πανδημία.

Μεγάλη αύξηση παρουσίασαν οι εξοπλιστικές δαπάνες το 2020 παρά την πανδημία του κορωνοϊού που πλήττει τον πλανήτη και έχει δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η νέα έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη με έδρα τη Στοκχόλμη (SIPRI) δείχνει ότι οι δαπάνες πλησίασαν το ύψος των 2 τρισ. Δολαρίων, ενώ Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.
Το περασμένο έτος οι στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 1.981 δισ. δολάρια (1.650 δισεκ. ευρώ) σε παγκόσμιο επίπεδο, με άλλα λόγια κατέγραψαν αύξηση 2,6% σε ετήσια βάση, μολονότι το παγκόσμιο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,4%.

Ήδη το 2019, οι στρατιωτικές δαπάνες σε διεθνές επίπεδο είχαν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

«Αν και θα περίμενε κανείς πως οι στρατιωτικές δαπάνες θα μειώνονταν» εξαιτίας της πανδημίας, μπορεί πλέον σήμερα να ειπωθεί «με υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι η πανδημία δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στις στρατιωτικές δαπάνες το 2020», σύμφωνα με τον Τζιέγκου Λόπες ντα Σίλβα, εκ των συγγραφέων της έκθεσης.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο ερευνητής σημείωσε πάντως ότι είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν μακροπρόθεσμα συμπεράσματα, καθώς θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου οι χώρες «να προσαρμοστούν στο σοκ».

Το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δαπάνες συνέχισαν να αυξάνονται στη διάρκεια μιας χρονιάς που σημαδεύτηκε από την επιβράδυνση της οικονομίας σήμανε ότι το «βάρος των στρατιωτικών δαπανών» -η αναλογία τους επί του ΑΕΠ- επίσης αυξήθηκε.

Ο λόγος αυτός αυξήθηκε κατά 0,2% σε ετήσια βάση παγκοσμίως, στο 2,4%. Πρόκειται για την υψηλότερη αύξησή του σε ετήσιο ρυθμό μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 2009.

Την περασμένη χρονιά 12 χώρες-μέλη του NATO αφιέρωσαν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ στις Ένοπλες Δυνάμεις τους, δηλαδή το ποσοστό που ορίζει ο οργανισμός, από μόλις 9 το 2019.

Ωστόσο, αν και οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα, ορισμένες χώρες, όπως η Χιλή ή η Νότια Κορέα, προτίμησαν να ανακατευθύνουν μέρος των δαπανών που σχεδίαζαν να κάνουν σε αυτόν τον τομέα για να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση.

Άλλα κράτη, αντιθέτως, όπως η Ουγγαρία, αποφάσισαν να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, παρατηρεί ο κ. Λόπες ντα Σίλβα.

Πρώτες οι ΗΠΑ
Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός υπ’ αριθμόν ένα παραμένει αυτός των ΗΠΑ, ο οποίος αυξήθηκε κατά 4,4% το 2020, στα 778 δισ. δολάρια, ήτοι στο 39% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών.

Η χώρα κατέγραψε άνοδο για τρίτη συναπτή χρονιά, έπειτα από επτά χρόνια συρρίκνωσης.

«Αυτό αντανακλά τις εντεινόμενες ανησυχίες» για αυτές που η Ουάσινγκτον «εκλαμβάνει ως απειλές από στρατηγικούς ανταγωνιστές όπως η Κίνα και η Ρωσία, καθώς και τη βούληση της κυβέρνησης [του Ρεπουμπλικάνου τέως προέδρου Ντόναλντ] Τραμπ να ενισχύσει αυτόν που θεωρούσε εξασθενημένο αμερικανικό στρατό» εξηγεί η Αλεξάντρα Μαρκστάινερ, εκ των συγγραφέων της έκθεσης.

Για τον κ. Λόπες ντα Σίλβα, η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν «δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι θα μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες».

Τις ΗΠΑ ακολουθεί η Κίνα, η οποία έκανε το 13% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών. Οι στρατιωτικές δαπάνες της ασιατικής χώρας, σε άνοδο αδιαλείπτως τα τελευταία 26 χρόνια, αυξάνονται παράλληλα με την ανάπτυξη της οικονομίας της.

Η Γαλλία, 8η στην παγκόσμια κατάταξη, αύξησε τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 2,9% το 2020 στα 52,7 δισεκ. δολάρια.

Στην πρώτη πεντάδα, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, συμπεριλαμβάνονται η Ινδία, η Ρωσία και η Βρετανία. Σε αυτές τις πέντε χώρες αναλογεί το 62% των συνολικών στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως.

 

 

 

ΤΑ  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ: Στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Η ατζέντα των συζητήσεων.

Στην ατζέντα των συζητήσεων, πράσινο πιστοποιητικό, εμβολιαστικά προγράμματα και πατέντες εμβολίων.

Κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πρώτη, που διεξάγεται διά ζώσης από τον περασμένο Δεκέμβριο και η οποία φιλοξενείται στο Πόρτο σήμερα και αύριο, 7 και 8 Μαΐου, θα συζητηθεί ο Οδικός Χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινωνική Συνοχή την προσεχή 10ετία, αλλά και ο συντονισμός των κρατών μελών της Ένωσης σε ό,τι αφορά στο πράσινο πιστοποιητικό, τα από τούδε και στο εξής εμβολιαστικά προγράμματα και τις πατέντες εμβολίων.

Σε ό,τι αφορά στο επίκαιρο ζήτημα των πατεντών των εμβολίων, κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν πως το θέμα είχε θέσει ήδη από την Άνοιξη και δη τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής του Πόρτο, εστιάζει, στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και στο Σχέδιο Δράσης για την επιτάχυνση υλοποίησής του, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 4 Μαρτίου. Στόχος, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, είναι να καθοριστεί η ευρωπαϊκή ατζέντα κοινωνικής πολιτικής για την επόμενη δεκαετία, αλλά και η αντιμετώπιση των σημερινών και αυριανών προκλήσεων, ώστε να μη βρεθεί κανένας στο περιθώριο.

Αυτές τις προκλήσεις αντιμετωπίζει ήδη η Ευρώπη με αφορμή την πανδημία, ενώ όσο για την ελληνική κυβέρνηση, τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν ότι «κεντρικός πυλώνας του πλέγματος στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, που διαμορφώθηκε από την αρχή της πανδημίας, ήταν και παραμένει η προστασία της απασχόλησης και η διατήρηση των θέσεων εργασίας εν μέσω μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης»

Όπως εξάλλου τονίζεται, η φιλοσοφία αυτή αποτυπώνεται και στο ελληνικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εστιάζει στον «πράσινο» και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, στον συνδυασμό επενδύσεων και σε προγράμματα δεξιοτήτων για εργαζόμενους, αλλά και σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου, σήμερα θα πραγματοποιηθεί μια θεματική συνεδρίαση για την εργασία και θα ακολουθήσει το απόγευμα το ανεπίσημο δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αύριο Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί η άτυπη σύσκεψη των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και θα ακολουθήσει η τηλεδιάσκεψη κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι.

 

 

 

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Όταν έπεσε η "Χούντα", το 1974, άφησε μία Ελλάδα σε πλήρη βιομηχανική ανάπτυξη.

    Η χώρα είχε ισχυρότατη εξαγωγική τσιμεντοβιομηχανία, που ανταγωνιζόταν επάξια τις αντίστοιχες της Αγγλίας και της Γαλλίας. Η ελληνική χαλυβουργία με το ισχυρό νικέλιο συναγωνιζόταν την αντίστοιχη αγγλική και ιταλική.
    Το ελληνικό αλουμίνιο, τα ελληνικά ναυπηγεία (που εδώ και χρόνια είναι κλειστά), η ελληνική χαρτοβιομηχανία (Αθηναϊκή Χαρτοποιία), η βιομηχανία ελαστικών της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας (πριν φύγουν για την Τουρκία), οι καινοτόμοι πλαστικοί σωλήνες του εργοστασίου Πετζετάκη, τα ελληνικά αμυντικά συστήματα και ατελείωτοι άλλοι τομείς της βιομηχανικής παραγωγικής μας ζωής καθιστούσαν την πατρίδα μας μία χώρα, όχι μόνον αυτάρκη αλλά και εξαγωγική. Ο σχεδιασμός του 1972 προέβλεπε ότι το 1987 στην Ελλάδα θα λειτουργούσε το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
    Δυστυχώς η Μασονία το 1974 είχε άλλα σχέδια. Το μόνο υγιές κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, η ελληνική βιομηχανία, κρατικοποιήθηκε, "εθνικοποιήθηκε". Ο Ανδρέας Παπανδρέου σε 4 χρόνια «κοινωνικοποίησε», δηλαδή χρεωκόπησε, 45 εργοστασιακά συγκροτήματα. Σε ερώτηση γνωστού οικονομολόγου της εποχής για την αναπόφευκτη χρεοκοπία της Ελλάδας ως συνέπεια αυτής της πολιτικής, ο Ανδρέας Παπανδρέου φημολογείται ότι απάντησε: «ναι, αλλά εγώ δε θα ζω τότε».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...