ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

21 Οκτωβρίου 2024

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΑΝΘΗΔΩΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΓΑΖΑΣ; Γάζα: Ο ΟΗΕ καταδικάζει τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Μπέιτ Λάχια – στην αρχαία Ελληνική πόλη Ανθηδών. Την εποχή του Χριστού σε ολόκληρη την Παλαιστίνη, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ζούσαν 500.000 Ιουδαίοι και 3.000.000. Έλληνες! Μόνο στην πόλη της Καισαρείας – που έχει το σπίτι του σήμερα ο Νετανιάχου - ζούσαν 700.000 Έλληνες και 100.000 Ιουδαίοι.

 

 

 

Νάξος: Λιτανεία στον Ιεχωβά από τους κατοίκους για να βρέξει – Δεν έχει πέσει σταγόνα εδώ και έξι μήνες. Οι θεοφοβούμενοι κάτοικοι του Δυτικού Ισραήλ χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής. Αλληλου Γιαχ…

 

ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΩΝ ΦΙΛΙΣΤΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΑΣΚΕΛΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

 


 

 Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΑΝΘΗΔΩΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΓΑΖΑΣ. Τι συμβαίνει σήμερα εκεί στον αρχαιολγικό χώρο;




 



Η  ΑΡΧΑΙΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΠΟΛΗ   ΑΝΘΗΔΩΝ, ΤΟ ΕΠΙΝΕΙΟ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ. ΧΤΙΣΤΗΚΕ  ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΗΔΩΝΟΣ  ΤΗΣ  ΒΟΙΩΤΙΑΣ.  ΚΑΝΕΝΑΣ  ΕΛΛΗΝΑΣ  ΔΕΝ  ΤΗΝ  ΞΕΡΕΙ.  ΣΗΜΕΡΑ  ΛΕΓΕΤΑΙ  Blakhiyah.

 

 

 


 

Γάζα: Ο ΟΗΕ καταδικάζει τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Μπέιτ Λάχια (Ανθηδών). Τουλάχιστον 87 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται κάτω από τα χαλάσματα. Ο ισραηλινός στρατός ερευνά τις αναφορές για το περιστατικό, έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς εδώ και μήνες.

 

73 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μία μόνο ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σήμερα στη Γάζα, ενώ παράλληλα το Ισραήλ στόχευσε ένα «κέντρο διοίκησης» της Χεζμπολάχ, στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Η νυχτερινή επίθεση στη Γάζα έπληξε πολλά σπίτια και ένα πολυώροφο κτίριο κατοικιών στην Μπέιτ Λαχίγια, στο βόρειο τμήμα της περιοχής, ανακοίνωσαν οι αρχές, χαρακτηρίζοντάς την «σφαγή». Πολλοί άνθρωποι παρέμεναν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια στις 20 Οκτωβρίου.

Οι προσπάθειες διάσωσης παρεμποδίζονταν από τη διακοπή των επικοινωνιών και τα εμπόδια στους δρόμους στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όπου η 16ήμερη ισραηλινή στρατιωτική πολιορκία έχει αποκόψει την πρόσβαση των κατοίκων σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και βασικές υπηρεσίες.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος hurriyetdailynews.com, ένας δημοσιογράφος δήλωσε ότι μεγάλα κομμάτια σκυροδέματος εμπόδιζαν το δρόμο προς τις βομβαρδισμένες περιοχές, καθιστώντας δύσκολη τη διενέργεια αποστολών διάσωσης από τους τραυματιοφορείς και τα μέλη της Παλαιστινιακής Πολιτικής Άμυνας στην Μπέιτ Λαχίγια, με αποτέλεσμα να υπάρξουν περισσότερα θύματα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν γυναίκες και παιδιά.

 

Η  ΑΡΧΑΙΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΠΟΛΗ   ΑΝΘΗΔΩΝ, ΤΟ ΕΠΙΝΕΙΟ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ. ΧΤΙΣΤΗΚΕ  ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΗΔΩΝΟΣ  ΤΗΣ  ΒΟΙΩΤΙΑΣ.  ΚΑΝΕΝΑΣ  ΕΛΛΗΝΑΣ  ΔΕΝ  ΤΗΝ  ΞΕΡΕΙ.  ΣΗΜΕΡΑ  ΛΕΓΕΤΑΙ  Blakhiyah.

 

Η Ανθηδών ήταν αρχαία ελληνική πόλη της παραλιακής Παλαιστίνης στην περιοχή της βόρειας Γάζας. Η αρχαία Ανθηδόνα ηλικίας 2.500 ετών αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου.
Η πόλη ιδρύθηκε περί το 500 π.Χ. από  Έλληνες αποίκους από την Ανθηδόνα της Βοιωτίας. Βρισκόταν μεταξύ της Γάζας και της Ασκαλώνος και χρησίμευε ως επίνειο της πρώτης. Κυριολεκτικά σημαίνει "ανθισμένη πόλη". Πρόκειται για τη σημερινή πόλη Tell Blakhiyah -2 χιλιόμετρα βορείως του λιμανιού της Γάζας.  Ως ελληνική πόλη διέθετε αγορά και ναούς, αφιερωμένους στην αλιεία και στη ναυπηγική τέχνη. Διέθετε Βουλή των 500 ατόμων με δικό της στρατό και επικεφαλής έναν στρατηγό.
Για πρώτη φορά αναφέρεται από τον Φλάβιο Ιώσηπο στην Ιουδαϊκή αρχαιολογία (8,357), όταν την κατέλαβε ο αρχηγός των Ιουδαίων Αλέξανδρος Ιανναίος και την κατέστρεψε. Το 64 π.Χ. ο Πομπήιος την απελευθέρωσε και την ξαναέκτισε ο διάδοχός του Γαβίνιος. Στη συνέχεια η Ανθηδών -μαζί με την παράκτια Παλαιστίνη- πέρασε στα χέρια της Κλεοπάτρας και ύστερα στον Αύγουστο που την παραχώρησε στον Ηρώδη. Ο τελευταίος μετονόμασε την πόλη σε Αγριππιάδα προς τιμήν του Αγρίππα στρατηγό και γαμπρό του Οκταβιανού. Κατά τη διάρκεια του Ιουδαϊκού πολέμου (66 -70 μ.Χ.), η θρησκευτική παράταξη των Ζηλωτών Ιουδαίων επιτέθηκε με μίσος και αγριότητα στην Ελληνική Ανθηδόνα, αλλά η επίθεσή τους αποκρούστηκε με επιτυχία και έτσι διατηρήθηκε ως Ελληνική πόλη.

Κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. η πόλη έγινε επισκοπική έδρα, αν και ο Ελληνισμός επέζησε εκεί ως τον 5ο αιώνα κατά τον Σωζομενό (Εκκλησιαστική ιστορία 5,9). Ο τελευταίος μας πληροφορεί για κάποιον Ζήνωνα, αδελφό των μαρτύρων Νεστάβου και Ευσεβίου -που μαρτύρησαν το 362 στα χρόνια του Ιουλιανού- που κατέφυγε στην Ανθηδόνα. Οι κάτοικοι της πόλεως επειδή ήταν Έλληνες μόλις έμαθαν ότι ήταν Χριστιανός, τον έδειραν και τον οδήγησαν έξω από την πόλη. Στη συνέχεια αυτός ο Ζήνων έγινε επίσκοπος της πόλεως. Πρώτος γνωστός επίσκοπος της Ανθηδόνος υπήρξε ο Παύλος που έλαβε μέρος στις Συνόδους της Εφέσου και της Χαλκηδόνος το 431 και 451 αντίστοιχα. Στη συνέχεια ένας άλλος επίσκοπος υπήρξε ο Ευστάθιος -που έλαβε μέρος στη Σύνοδο των Ιεροσολύμων το 518- και ο Δωρόθεος σε αυτήν του 536. Την εποχή εκείνη ήταν γνωστή ως Μαϊουμάς. Δεν πρέπει να παραλειφθεί και ένας άλλος επίσκοπος ο άγιος Κοσμάς ο Μελωδός (743-752 μ.Χ.).

Πρόκειται για τη σημερινή θέση με το αραβικό όνομα Τελ Μπλαχία (Tell Blakhiyah), στη Λωρίδα της Γάζας, 2 χιλιόμετρα βορείως του λιμανιού της Γάζας, ενώ λίγο βορειότερα ένας λόφος λέγεται Teda, εκ παραφθοράς του ελληνικού ονόματος. Ανακαλύφθηκαν βάσεις τοίχου στην επιφάνεια του εδάφους και κάτω από τους αμμολόφους θραύσματα αγγείων.

Οι εργάτες ενός εργοταξίου στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ανακάλυψαν 31 τάφους της Ελληνιστικής εποχής που χρονολογούνται στον πρώτο αιώνα  π.Χ. σε ένα Ελληνικό νεκροταφείο 2.000 ετών με τουλάχιστον 20 πλούσια διακοσμημένους τάφους στην  βόρεια ακτογραμμή της Λωρίδας της Γάζας στην ατχαία Ελληνική πόλη της Ανθηδώνος και είναι η πιο σημαντική τοπική ανακάλυψη εδώ και μια δεκαετία, σύμφωνα με τον υπουργό Αρχαιοτήτων της χώρας.
Οι τάφοι ανακαλύφθηκαν κοντά στην αρχαία ΕΛΛΗΝΙΚΗ πόλη ΑΝΘΗΔΩΝ  με το σημερινό αραβικό όνομα πόλη Μπέιτ Λάχια, (Τελ Μπλαχία (Tell Blakhiyah) στον χώρο του εργοταξίου σε οικιστική περιοχή. Ο Νάτζι Σαρχάν, υπάλληλος του υπουργείου Δημοσίων Έργων της Γάζας, επιβεβαίωσε την ανακάλυψη και έκανε λόγο για "αποδείξεις" της παρουσίας και άλλων τάφων στον χώρο αυτό.
Οι εργασίες κατασκευής διακόπηκαν και ειδικοί του υπουργείου Αρχαιοτήτων και Τουρισμού της Γάζας άρχισαν να καταγράφουν τις επιτύμβιες πλάκες και τα αντικείμενα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.
Ένας ειδικός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι οι τάφοι θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος ενός νεκροταφείου που συνδέεται με τον γειτονικό Ελληνικό χώρο της Μπαλαχίγια, (αρχαία ΕΛΛΗΝΙΚΗ πόλη ΑΝΘΗΔΩΝ με αραβικό όνομα πόλη Μπέιτ Λάχια, (Τελ Μπλαχία (Tell Blakhiyah).
Η ανακάλυψη αυτή είναι η τελευταία χρονικά στη Γάζα όπου οι τουριστικές επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους έχουν περιοριστεί λόγω του αποκλεισμού που επέβαλε το Ισραήλ μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς το 2007.

 

 

 ΑΖΩΤΟΣ: ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΣΤΑΙΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Το Μουσείο του Πολιτισμού των Φιλισταίων (המוזיאון לתרבות הפלשתים ע"ש קורין ממן - Corinne Mamane Museum of Philistine Culture) είναι ένα αρχαιολογικό μουσείο στην Άζωτο - αρχαία Ελληνική πόλη των Φιλισταίων στο Ισραήλ

Διερευνά την κουλτούρα των Φιλισταίων που ζούσαν στην περιοχή της πόλης. Το μουσείο είναι το μοναδικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στον πολιτισμό αυτού του λαού ενώ ήταν και το πρώτο μουσείο που λειτούργησε στην Άζωτο το 1990.

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...