ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

28 Μαΐου 2022

Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΣΕ ΓΑΛΛΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΒΩΒΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟ 1913

 «Ιστανμπούλ» για τον Κ.Μητσοτάκη η Κωνσταντινούπολη! – Τι έγραψε στο διαδίκτυο. Ο ΠΡΩΤΟΣ «ΕΛΛΗΝΑΣ» ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ – ΓΑΪΔΑΡΟΣ -ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ «Ιστανμπούλ» ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ, ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

 Ο  γιος του Νετανιάχου: «Ερντογάν, η Ινσταμπούλ λέγεται Κωνσταντινούπολη -Tο κέντρο του Oρθόδοξου Xριστιανισμού».ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΣΟΚ...


                               

Του Κλ. Σαματιάδη


Έργο του βωβού κινηματογράφου 30 λεπτών, έτους παραγωγής 1913 του σκηνοθέτη Luis Feuillade, με θέμα την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.

Από το 9ο λεπτό έως το 19ο λεπτό σκηνές κατανυκτικές με λυρικότητα
- συνοδεία της σονάτας με βιολοντσέλο της μουσικής του Leon Moreau -
και με έκδηλα χαρακτηριστικά αξιοπρεπούς στάσης και παραδοχής του μοιραίου, ως όφειλε μια χιλιετής και πλέον αυτοκρατορία των Ελλήνων.

 
Παραμένει το μοναδικό κινηματογραφικό έργο - και αξιόλογο - που αναδεικνύει την παρατεταμένη αγωνία του Βυζαντίου, πριν την επική έξοδο από την Ιστορία…ΤΟΥΡΚΟΙ: «ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΙ ΚΛΑΙΤΕ; ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΑΤΕ».

Ο δημοσιογράφος Fuat Bol στη Χουριέτ με τίτλο «Μπορεί η Αγία Σοφία να ανοίξει για λατρεία;».
Ο συντάκτης σημειώνει, αρχικά, πως ο Μωάμεθ ο Πορθητής δεν έκαψε και δεν λεηλάτησε την Κωνσταντινούπολη, όπως έκαναν οι Λατίνο - Σταυροφόροι το 1204 και για τον λόγο αυτό, όταν υποδέχθηκαν κάποιοι Βυζαντινοί τον Μωάμεθ τον Πορθητή, σχολίασαν πως «προτιμάμε να βλέπουμε το οθωμανικό φέσι στην Αγία Σοφία παρά το κόκκινο γαλέρο του καρδινάλιου».ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...