ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

30 Δεκεμβρίου 2023

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "NEW YORK TIMES" ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΟΥΛΤΣΜΠΕΡΓΚΕΡ ΚΑΛΕΙ, ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΣ, ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ. New York Times: «Πρέπει να πυροδοτηθεί τώρα η σύγκρουση Ιράν-ΗΠΑ. Η αμερικανική στρατιωτική απάντηση είναι ανεπαρκής. Χρειάζονται πιο επιθετικές ενέργειες». ΟΛΟΥΣ - ΟΛΟΥΣ - ΤΟΥΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕ - ΑΠΟ ΤΟ 1914 - Η ΕΝΤΕΧΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥΛΤΣΜΠΕΡΓΚΕΡ. Ο ΙΟΥΔΑΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ. Οι ΗΠΑ ανακατασκευάζουν το αεροδρόμιο απ’ όπου «σηκώθηκε» το αεροπλάνο που βομβάρδισε τη Χιροσίμα. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τίνιαν στον Ειρηνικό, εγκαταλελειμμένο για δεκαετίες μέσα στη ζούγκλα, ανακατασκευάζεται από τον αμερικανικό στρατό με το βλέμμα στραμμένο... στην Κίνα.

 



ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΜΑΣ. Εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη στην Καλαμάτα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος. Το αεροσκάφος μπήκε σε υπηρεσία το 1976. Σαν αεροσκάφος, παρουσιάστηκε το 1958. Μετά τού έβαλαν δύο φορές άλλες διπλές μηχανές και τα 2 τελευταία μοντέλα δόθηκαν στις Μπανανίες Ελλάδα και Βενεζουέλα, για να "εκπαιδευτούν" - σκοτωθούν οι Έλληνες πιλότοι (από ιουδαίους εκπαιδευτές !).



Ο ιουδαίος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ενέκρινε μόνος του νέες πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, παρακάμπτοντας το Κογκρέσο.

Ολοένα και περισσότερο εντείνονται οι φόβοι για επίκινδυνη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με την κατάσταση να βγαίνει εκτός ελέγχου και στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και τις επόμενες κινήσεις του Ιράν να αποδεικνύονται κομβικής σημασίας. Την ίδια στιγμή, σε μία νέα φάση έντασης περνούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν. 

Ένας λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα σύγκρουση, γράφουν ειδικότερα οι New York Times.

 

Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 70 επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των στρατευμάτων των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία. Το Πεντάγωνο, από την πλευρά του, απάντησε με μπαράζ αεροπορικών επιδρομών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 ανθρώπους, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Μέχρι στιγμής, καμία από τις επιθέσεις των ΗΠΑ ως αντίποινα δεν έχει προκαλέσει κλιμάκωση. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι οι επιθέσεις είχαν μειωθεί, τουλάχιστον προσωρινά, ωστόσο Αμερικανικοί στρατιωτικοί συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά το Ιράν και τις ομάδες που υποστηρίζει, όπως τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, τους Χούθι στην Υεμένη και πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία.

Αξιωματούχοι, πιστεύουν ότι το Ιράν χρησιμοποιεί τις επιθέσεις για να προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην περιοχή εάν το Ισραήλ διευρύνει τις επιθέσεις του χτυπώντας τη Χεζμπολάχ ή εάν το Ισραήλ στοχεύσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως έκανε στο παρελθόν.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ έχουν ανταλλάξει επανειλημμένα βομβαρδισμούς κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο, από την έναρξη του πολέμου.

Από τις πρώτες δε ημέρες της σύγκρουσης, η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον έχουν ανταλλάξει πολλαπλά μηνύματα λέγοντας ότι καμία πλευρά δεν θέλει να κλιμακώσει τον πόλεμο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, σε συνέντευξή του.

«Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν τη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική τους υποστήριξη στο Ισραήλ, τότε πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές τους» τόνισε ωστόσο.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο διαμαρτύρονται, πάντως, ότι η αμερικανική στρατιωτική απάντηση ήταν ανεπαρκής καλώντας επί της ουσίας για πιο επιθετικές ενέργειες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και 900 στη Συρία, κυρίως για να βοηθήσουν τις τοπικές δυνάμεις να πολεμήσουν τους εναπομείναντες τρομοκράτες του ISIS. Περισσότεροι από 60 Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ και τη Συρία έχουν τραυματιστεί στις επιθέσεις από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξηγούν, την ίδια στιγμή, ότι από τύχη οι ΗΠΑ έχουν γλιτώσει τα χειρότερα.




Ο ΙΟΥΔΑΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ.


Ο ιουδαίος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ενέκρινε μόνος του νέες πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, παρακάμπτοντας το Κογκρέσο.

Η υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδια για τις πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό, η DSCA (Defense Security Cooperation Agency), ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αποφάσισε ότι «υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί την άμεση πώληση στην κυβέρνηση του Ισραήλ» όπλων, αξίας περίπου 147,5 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς την εξέταση του Κογκρέσου που απαιτείται για τέτοιες πωλήσεις.

Η απόφαση αυτή είναι «υπέρ των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ», υπογράμμισε η υπηρεσία.

Ο Μπλίνκεν παράκαμψε το Κογκρέσο και στις 9 Δεκεμβρίου για να επιτρέψει την πώληση όπλων στο Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο με την Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.








Οι ΗΠΑ ανακατασκευάζουν το αεροδρόμιο απ’ όπου «σηκώθηκε» το αεροπλάνο που βομβάρδισε τη Χιροσίμα.

Το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τίνιαν στον Ειρηνικό, εγκαταλελειμμένο για δεκαετίες μέσα στη ζούγκλα, ανακατασκευάζεται από τον αμερικανικό στρατό με το βλέμμα στραμμένο... στην Κίνα.






Το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τίνιαν, από όπου το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945 απογειώθηκε το βομβαρδιστικό για να ρίξει την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, εγκαταλελειμμένο για δεκαετίες μέσα στη ζούγκλα, τώρα ανακατασκευάζεται από τον αμερικανικό στρατό. Αυτή τη φορά, με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα.

Για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη κινεζική επιρροή στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, οι ΗΠΑ δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες στρατηγικές τοποθεσίες, ως εναλλακτικές στρατιωτικές βάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση επίθεσης σε βασικές υποδομές τους.

Αυτή η πολιτική, που εφαρμόζεται με «την μορφή του κατεπείγοντος», από την Ουάσινγκτον, απαντά στην παρόμοια στρατηγική που ακολουθεί το Πεκίνο όπου επί χρόνια μετατρέπει νησίδες σε στρατιωτικές βάσεις στα διαφιλονικούμενα ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Αλλά ενώ η Κίνα καλείται να φτιάξει διαδρόμους προσγείωσης απογείωσης κατασκευάζοντας από το μηδέν τεχνητές νησίδες, «η ανακατασκευή αεροδρομίων της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προσφέρει στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία στον Ειρηνικό ένα μέσο ταχείας υλοποίησης υποδομών στην περιοχή», δήλωσε ένας εκπρόσωπος αυτής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Έτσι, στο Τίνιαν, που είναι αμερικανικό έδαφος και βρίσκεται κοντά στο Γκουάμ, το ιστορικό αυτό αεροδρόμιο στο βόρειο τμήμα αυτού του μικρού νησιού «έχει ένα μεγάλο οδόστρωμα κάτω από την ζούγκλα». «Θα καθαρίσουμε τη βλάστηση από τώρα μέχρι το επόμενο καλοκαίρι» για να φτιάξουμε μια «μεγάλη» βάση, τόνισε πρόσφατα στην εφημερίδα Nikkei ο στρατηγός Κένεθ Ουίλμπας, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στον Ειρηνικό.

Αν έχει ήδη ξεκινήσει εργασίες κοντά στο σημερινό πολιτικό αεροδρόμιο, η αμερικανική Αεροπορία θα επισκευάσει επίσης αυτό που ήταν, το 1945, το πιο σημαντικό αεροδρόμιο στον πλανήτη.

Εκεί, 2.300 χιλιόμετρα νότια της Ιαπωνίας, δεκάδες βομβαρδιστικά B-29 απογειώνονταν και προσγειώνονταν σε έξι διαδρόμους για να βομβαρδίζουν ανελέητα την τότε ιαπωνική αυτοκρατορία, εχθρό των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από αυτό το νησάκι στο Αρχιπέλαγος Μαριάνων στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, τα αεροπλάνα απογειώθηκαν ρίχοντας τις «Little Boy» και «Fat Man» στη Χιροσίμα και μετά το Ναγκασάκι, σκοτώνοντας περισσότερους από 200.000 ανθρώπους, γονατίζοντας την Ιαπωνία και εξωθώντας την να παραδοθεί.

Καρνέ επιταγών

Σχεδόν 80 χρόνια αργότερα, οι μπουλντόζες επιστρέφουν στο Τίνιαν – αυτή τη φορά με το βλέμμα στραμμένο στο Πεκίνο.

«Η ολοένα πιο επιθετική επιχείρηση της Κίνας για την αναδιαμόρφωση της περιοχής Ινδο-Ειρηνικού» αντιπροσωπεύει «τη μεγαλύτερη και σοβαρότερη πρόκληση για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», τονιζόταν το 2022 στο έγγραφο καθορισμού της στρατηγικής του αμερικανικού στρατού για τα επόμενα χρόνια.

Μια αντιπαράθεση εξουσίας που ωθεί τις ΗΠΑ να βγάλουν το καρνέ επιταγών για να ενισχύσουν τις θέσεις τους στην περιοχή. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο ετήσιος προϋπολογισμός που διατίθεται για την αμερικανική στρατιωτική κατασκευή στην Ασία-Ειρηνικό διπλασιάστηκε, από 1,8 δισεκατομμύρια το 2020 σε 3,6 δισεκατομμύρια το 2023, σύμφωνα με έκθεση του Κογκρέσου.

Η προσέγγιση του Πενταγώνου είναι ξεκάθαρη: πολλαπλασιασμός των βάσεων για να είναι πιο ευέλικτες και να είναι δυνατές οι επιχειρήσεις εκτός από τις μεγάλες υπάρχουσες αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και στο νησί Γκουάμ. Από το 2011, αυτή η έκθεση του Κογκρέσου σημειώνει περαιτέρω, «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαπραγματευτεί την πρόσβαση σε 12 νέες αμυντικές τοποθεσίες στις Φιλιππίνες και την Αυστραλία» – συμπεριλαμβανομένων αρκετών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Κάνουμε σιέστα και απογειωνόμαστε ξανά»

«Ένα μεγάλο μέρος της στρατηγικής μας είναι να ξαναφτιάξουμε αεροδρόμια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο επικεφαλής της Αεροπορίας των ΗΠΑ στον Ειρηνικό τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου. «Καθαρίζουμε τη ζούγκλα και έχουμε ένα αεροδρόμιο».

«Δεν κατασκευάζουμε τεράστιες βάσεις», ανέφερε ο Κένεθ Ουίλμπας. «Απλώς ψάχνουμε να έχουμε ένα μέρος όπου θα υπάρχουν καύσιμα, όπλα, ίσως κάτι να τσιμπολογήσουμε, να κάνουμε μια σιέστα, ώστε να απογειωθούμε ξανά».

Αυτό ακριβώς είναι το μοντέλο που εφαρμόστηκε στο Τίνιαν, όπου ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης τον Φεβρουάριο του 2022, αρχικά κοντά στο σημερινό αεροδρόμιο, προτού στη συνέχεια επεκταθεί προς το πρώην αεροδρόμιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από το βόρειο τμήμα του νησιού.

Είναι ιδιαίτερα «ένα αίσθημα κατεπείγοντος» που επέτρεψε στον αμερικανικό στρατό, με αυτές τις νέες εγκαταστάσεις, να «βελτιώσει τη στάση αποτροπής» στην περιοχή, τόνισε ο εκπρόσωπος της Αεροπορίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέσα σε δύο χρόνια πρέπει να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση τεράστιων κομματιών ασφαλτοτάπητα, για τη στάθμευση αεροπλάνων και η κατασκευή δεξαμενών καυσίμων προκειμένου να «εξασφαλιστεί η ικανότητα εκπλήρωσης των στόχων της αποστολής σε περίπτωση που η αεροπορική βάση του Άντερσεν (στο Γκουάμ) ή σε άλλες τοποθεσίες στο δυτικό Ειρηνικό γίνουν απρόσιτες», σύμφωνα με οικονομικά έγγραφα του αμερικανικού στρατού. Προϋπολογισμός των εργών: τουλάχιστον 162 εκατομμύρια δολάρια.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

24 σχόλια:

  1. Gazprom: «Τα κράτη της ΕΕ εν γνώσει τους αποβιομηχανοποιούνται για να μην αγοράζουν ρωσικό αέριο»!
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γάζα: Το Ισραήλ «σφυροκοπά» τη Χαν Γιουνίς – Σχεδόν 200 νεκροί μέσα σε 24 ώρες.
    Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, 106 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γάζα: Η Νότια Αφρική προσέφυγε στη Χάγη – Κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία των Παλαιστινίων.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ιράν: Την επιτάχυνση της παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου «καταδικάζουν» ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία.
    «Παράγουμε το ίδιο ποσοστό ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 60%, δεν έχουμε αλλάξει τίποτε», η θέση της Τεχεράνης.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συρία: 11 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση στο αεροδρόμιο της Δαμασκού.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ συμπαραγωγή κινητήρων για το μαχητικό TAI Kaan.
    Θέλει τους κινητήρες F110 της General Electric Aerospace.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαπόλυση περιφερόμενου πυρομαχικού από Black Hawk, με εμβέλεια 450 χιλιόμετρα!
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. DEFEND: Όπλο υπέρ-υψηλής ενέργειας καταστροφής drones & πυραύλων.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι είναι τα κβαντικά ραντάρ που φτιάχνει η Τουρκία και γιατί – Έφτιαξαν τα πρώτα κβαντικά ολοκληρωμένα κυκλώματα.
    Οι Τούρκοι εργάζονται στο Quantum Radar (KUDAR).
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ΥΠΑ, συντονισμένη με το ΥΠΕΞ, εξέδωσε αγγελία που επιτρέπει τις υπερπτήσεις των στρατιωτικών UAVs ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά – Ανοίξαμε το FIR Αθηνών στα Τουρκικά drones.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έρχονται τουρκικά ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα – Ποιο είναι το Yunus Emre Institute.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. «Παρθενική» πτήση για το τουρκικό UCAV ANKA-3.
    Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πρώτη πτήση του τουρκικού μη επανδρωμένου τζετ, ANKA 3.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τουρκικό υποβρύχιο έκανε βολή της τορπίλης Akya, τοπικής κατασκευής.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Bloomberg: Η Τουρκία ζητά από τις ΗΠΑ άδεια να παράγει κινητήρες F110 για το μαχητικό Kaan.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΗΠΑ: Ο Στρατός παρέλαβε τα πρώτα αντιαεροπορικά – αντιπυραυλικά συστήματα Enduring Shield.
    Κάθε εκτοξευτής ενσωματώνει 18 πυραύλους και μπορεί να αντιμετωπίσει πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπ.Υγείας Χαμάς: Τουλάχιστον 21.320 οι νεκροί και 55.603 οι τραυματίες.
    Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ότι το 40% του πληθυσμού κινδυνεύει από λιμό.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η Λιβύη ανακήρυξε χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ., υλοποιεί την κοινή ΑΟΖ με Τουρκία και «κλέβει» την ελληνική: Η Αθήνα -και πάλι- ανύπαρκτη!
    Η Ελλάδα ακόμα παραμένει αδρανής και δεν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα νοτίως της Κρήτης.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ρόμπερτ Κιγιοσάκι για το 2024: «Έρχεται παγκόσμιο κραχ – Μην ψηφίσετε τους “πράσινους μαρξιστές” του Μπάιντεν στις ΗΠΑ».
    «Επενδύστε σε χρυσό, ασήμι και bitcoin για να επιβιώσετε από τη μεγαλύτερη συντριβή στην παγκόσμια ιστορία».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γάζα: Δίνουν ηρεμιστικά στα παιδιά για να απαλύνουν τον πόνο τους καθώς πεθαίνουν.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Handelsblatt: «Ποια ελληνική οικονομία; – Το χρέος της Ελλάδας είναι τεράστιο και το 2032 θα πρέπει να πληρώσει τόκους 25 δισ. ευρώ»!
    «Στις αρχές του 2033 ο δείκτης χρέους της Ελλάδας θα αυξηθεί ξαφνικά κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες»!
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Βρετανικό Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών: Ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος είναι εφικτός λόγω εύθραυστης ειρήνης.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ενοπλες Δυνάμεις: Ακροβασία μεταξύ θρήνου και ανευθυνότητας Τι δείχνουν τα διαρκή δυστυχήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις

    Η πατρίδα μας ξανά θρηνεί. Μεσίστιες από χθες οι σημαίες στο υπουργείο εθνικής άμυνας, σκηνικό που έχει γίνει πια συνηθισμένο, και ένας ακόμη νεκρός στρατιωτικός προστίθεται στη λίστα των “ηρώων”. Η ηρωοποίηση αυτή, ωστόσο, δεν καλύπτει τις ευθύνες που διαρκώς αποφεύγονται.

    Πόσο ακόμα θα συνεχιστεί αυτή η ακροβασία μεταξύ θρήνου και ευθύνης; Είναι αξιοθρήνητες οι χώρες που χρειάζονται ήρωες για να σταθούν στα πόδια τους», έλεγε ο Γαλιλαίος στο έργο του Μπρεχτ «Ο βίος του Γαλιλαίου» και είναι καιρός να αναλογιστούμε σοβαρά τα λόγια αυτά.

    Η συνεχής ανακήρυξη νεκρών σε ήρωες φαίνεται πως κρύβει την αποτυχία να αναληφθούν ευθύνες, όπως στην περίπτωση της πρόσφατης τραγωδίας με το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ2 στην Καλαμάτα, αλλά και το πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-215 τον Ιούλιο του 2023. Η ηλικία και η συντήρηση του εξοπλισμού μας είναι ζητήματα που δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί η απίστευτη βεβαιότητα ορισμένων που δηλώνουν δημοσίως ότι “τίποτα δεν πετάει αν δεν είναι ασφαλές”. Παρά ταύτα, τα γεγονότα δείχνουν διαφορετικά. Υπάρχει άραγε διαφάνεια στη συντήρηση των οπλικών συστημάτων;

    Ο Έλληνας φορολογούμενος αξίζει να γνωρίζει πώς δαπανώνται τα χρήματά του για τη συντήρηση των αεροσκαφών, πλοίων, και των άλλων οπλικών συστημάτων.

    Και μιας και αναφερθήακε στα πλοία, οι συζητήσεις γύρω από την αποστολή της φρεγάτας στην επιχείρηση “Prosperity Guardian” στην Ερυθρά Θάλασσα, αναδεικνύουν ερωτήματα για την καταλληλότητα και την ασφάλεια του σκάφους. Αν συμβεί κάποια βλάβη πώς θα μπορέσει να την αντιμετωπίσει;

    Τέλος, οι αυξημένες παραιτήσεις στελεχών αποτελούν ένδειξη ενός βαθύτερου προβλήματος στο Πολεμικό Ναυτικό.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η συνδικαλιστική ομοσπονδία των στρατιωτικών ΠΟΕΣ και δεν έχουν διαψευστεί, φέτος μέχρι τον Νοέμβριο του 2023, είχαν παραιτηθεί 134 στελέχη από όλες τις προελεύσεις και σε όλους τους βαθμούς. Όπως μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά, ο αριθμός αντιστοιχεί σε πλήρωμα μιας φρεγάτας.

    Αναρωτιόμαστε λοιπόν εάν η φρεγάτα που θα προορίζεται για την Ερυθρά θάλασσα, θα πάει πλήρως στελεχωμένη ή όχι και εάν αυτό έχει κινδύνους για το πλήρωμα.

    Γιατί σε περίπτωση που συμβεί κάποιο επεισόδιο ή σε περίπτωση κινδύνου από εκδήλωση πχ μιας πυρκαγιάς, απαιτείται πλήρες πλήρωμα φρεγάτας για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

    Το ερώτημα παραμένει: Είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τους αρμόδιους αρκετά υπεύθυνες για να εγγυηθούν την ασφάλεια των στελεχών μας;

    Η χώρα μας χρειάζεται διαφάνεια, υπευθυνότητα και πραγματική φροντίδα για την ασφάλεια των στρατιωτικών μας, και όχι άλλες αδικαιολόγητες απώλειες.
    https://armyvoice.gr/2023/12/enoples-dynameis-akrovasia-metaxy-thrinou-kai-anefthynotitas/
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή



  24. Ο Νετανιάχου κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό Μπένετ γιατί αποκάλυψε κρατικά μυστικά: «Είναι εξαιρετικά ανεύθυνος – Δεν έχει την αρμοδιότητα να το κάνει».
    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ επειδή έκανε δημόσια αναφορά για τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον του Ιράν.

    «Αυτό είναι εξαιρετικά ανεύθυνο. Δεν το κάνεις αυτό. Και δεν έχει την αρμοδιότητα να το κάνει. Μόνο ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός την έχει. Και θα το έκανα και εγώ με φειδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Ν.Μπένετ σε άρθρο του στη Wall Street Journal αποκάλυψε την Πέμπτη ότι ως πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ να χτυπήσουν το Ιράν δύο φορές το 2022.

    Σύμφωνα με τον Μ.Νετανιάχου το Ισραήλ «μάχεται σε όλα τα μέτωπα».

    Όπως τονίζει χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να κερδίσει το Ισραήλ και προσθέτει πως η εκστρατεία εναντίον της Χαμάς θα διαρκέσει για πολλούς μήνες ακόμη.

    Ακόμη ορκίζεται ότι οι μάχες θα συνεχιστούν μέχρι την επίτευξη όλων των στόχων που δεν είναι άλλοι από την καταστροφή της Χαμάς και τον επαναπατρισμό των ομήρων στο Ισραήλ.

    Η Γάζα «δεν θα αποτελεί απειλή για το Ισραήλ», τόνισε και συμπλήρωσε ότι δεν θα υπάρχουν τρομοκρατικά στοιχεία εκεί.
    Ακόμα αναφέρθηκε στις διεθνείς πιέσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου και εξέφρασε την εκτίμησή του στις ΗΠΑ εξαιτίας της υποστήριξης της Ουάσινγκτον στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...