ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

25 Μαΐου 2022

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣΕ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΜΑΡΟΚΟΥ ΚΑΙ ΑΓΓΟΥΡΑΚΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΑΞΙΑΣ 3,2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ, ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟΥΛΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ.

 


TO ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΟΛΛΑΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ. Ο ΚΟΥΛΗΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΜΕΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΙΠΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ. ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι «το Ισραήλ και η Τουρκία ανοίγουν νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους και επεκτείνουν την οικονομική και πολιτική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας».

 


Για να μη μιλήσουμε για τα δηλητηριασμένα καρκινογόνα τουρκικά αγροτικά προϊόντα που εισάγονται.







Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία, διαπιστώθηκε ότι ο ανάδοχος υλοποίησης του προγράμματος διένειμε στους μαθητές των ελληνικών δημοτικών σχολείων εισαγόμενα κηπευτικά προϊόντα (αγγουράκια Ισπανίας και ντοματίνια Μαρόκου), αντί να προτιμήσει τα αντίστοιχα ελληνικά κηπευτικά προϊόντα, τα οποία παράγονται σε ικανοποιητικές ποσότητες εγχώρια.
 

Περίπου 220 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. δαπανώνται κάθε χρόνο (125 εκατ. ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 95 εκατ. ευρώ για γάλα και γαλακτοκομικά), προκειμένου τα παιδιά στην Ε.Ε. να μάθουν να καταναλώνουν φρούτα, λαχανικά καθώς και γάλα στη διατροφή τους, και να υιοθετήσουν από πολύ νωρίς στη ζωή τους υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Στην Ελλάδα αντιστοιχούν ετησίως περίπου 4,8 εκατ. ευρώ (3,2 εκατ. ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 1,55 εκατ. ευρώ για γάλα). Ωστόσο, κατά την υλοποίηση τού εν λόγω προγράμματος στην Ελλάδα παρατηρήθηκε το γεγονός ότι, αντί να μοιράζονται ελληνικά οπωροκηπευτικά, μοιράζονται αγγουράκια Κνωσού Ισπανίας (όταν μάλιστα η ποικιλία αγγουράκι “Κνωσού” είναι παραδοσιακή ποικιλία από το Ηράκλειο της Κρήτης) και ντοματίνια τύπου cherry προέλευσης Μαρόκου. Και το άκρως παράδοξο θα ήταν τα προϊόντα αυτά να διανεμηθούν σε σχολεία της Κρήτης, όπου κατ’ εξοχήν παράγονται τα συγκεκριμένα προϊόντα».


Την ώρα που τα χωράφια στην περιφέρεια της χώρας μας και ιδιαίτερα στην Κρήτη, είναι στην καλύτερη τους στιγμή παράγοντας άριστης ποιότητας ντομάτες, ντοματίνια, αγγουράκια κι όλα τα κηπευτικά, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο ενός προγράμματος για την διάδοση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, μοιράζονται στα σχολεία στους μικρούς μαθητές του δημοτικού, ντοματίνια από το Μαρόκο και αγγουράκια από την Ισπανία.

Το πρόγραμμα αυτό είναι Ευρωπαϊκό και εντάσσεται στο πλαίσιο χορήγησης τροφίμων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά και το γάλα σε μαθητές και για την Ελλάδα μόνο δαπανώνται 3,2 εκ. ευρώ, χρήματα που λείπουν από τις τσέπες των δοκιμαζόμενων παραγωγών της χώρας, που βλέπουν τ’ αγροτικά προϊόντα τους απούλητα στο χωράφι ή τους πάγκους της λαϊκής αγοράς.

Η κίνηση θωρήθηκε ιδιαίτερα προκλητική, όταν μάλιστα αυτά τα λαχανικά δεν μοιράζονται μόνο στα σχολεία της Αθήνας, αλλά και στα σχολεία της Κρήτης, στους γιούς και τις κόρες των Κρητών παραγωγών, που νοιώθουν να τους προσβάλει η αδιαφορία, αλλά και η κοροϊδία σε βάρος τους.

Ο καλός κρητικός συνάδελφος Χριστόφορος Παπαδάκης, απεκάλυψε μάλιστα, ότι το θέμα έφτασε στη βουλή, με ερώτηση όχι ενός αλλά 21 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...