ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

25 Μαΐου 2022

TO ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΟΛΛΑΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ. Ο ΚΟΥΛΗΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΜΕΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΙΠΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ. ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι «το Ισραήλ και η Τουρκία ανοίγουν νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους και επεκτείνουν την οικονομική και πολιτική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας».

 

 

ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΡΩΜΙΩΝ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΣΟ ΔΕΙΚΤΗ ΕΥΦΥΪΑΣ 92 (ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ), ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Με το VIP αεροσκάφος (που πληρώνουν οι φορολογούμενοι) ο Κ.Μητσοτάκης πέταξε στις ΗΠΑ για να δει αγώνα μπάσκετ NBA. Σε αγώνα των Boston Celtics «εντοπίστηκε» ο Κ.Μητσοτάκης.

 


 

 


Στο Ισραήλ ο Μ.Τσαβούσογλου για την «εξομάλυνση των σχέσεων».

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Τουρκίας δήλωσαν σήμερα ότι οι χώρες τους ελπίζουν να διευρύνουν τους πολιτικούς και οικονομικούς τους δεσμούς καθώς προσπαθούν να δώσουν τέλος σε δέκα και πλέον χρόνια τεταμένων σχέσεων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρίσκεται στη δεύτερη ημέρα του διήμερου ταξιδιού του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, την πρώτη τέτοια επίσκεψη υψηλόβαθμου Τούρκου αξιωματούχου μέσα σε 15 χρόνια.

«Ο στόχος είναι να σχηματιστεί και να διευρυνθεί η οικονομική και η πολιτική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ σε ανακοίνωση μαζί με τον Τσαβούσογλου στην Ιερουσαλήμ «και για να αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των δύο χωρών μας περιφερειακά και διεθνώς, ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και ακόμα και σε περιόδους πολιτικής έντασης».

 


Ο Λαπίντ και ο Τσαβούσογλου πρόσθεσαν ότι αξιωματούχοι εργάζονται για μια νέα συμφωνία για την πολιτική αεροπορία.

Η Τουρκία και το Ισραήλ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις τεταμένες σχέσεις τους, με την ενέργεια να εμφανίζεται ως βασικός τομέας πιθανής συνεργασίας. Οι δύο χώρες προχώρησαν σε εκατέρωθεν απελάσεις πρεσβευτών το 2018 και έχουν πολλές φορές διασταυρώσει τα ξίφη τους αναφορικά με την σύγκρουση Ισραηλινών-Παλαιστινίων.

«Πιστεύουμε ότι η εξομάλυνση των σχέσεών μας θα έχει επίσης ένα θετικό αντίκτυπο στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης. Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη για να συνεχιστούν οι προσπάθειες προς τον διάλογο», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Αργότερα σήμερα ο Τσαβούσογλου αναμένεται να επισκεφθεί το τζαμί Αλ-Άκσα, τον τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ και πεδίο συχνών συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού. Ο ίδιος δήλωσε ότι είχε συζητήσει το θέμα με τον Λαπίντ.

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ μετά από 15 χρόνια και ένα από τα αντικείμενά της είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων της Τουρκίας με τους Παλαιστίνιους, αλλά και η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, με τις προοπτικές συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα να είναι κάτι που επιθυμεί διακαώς η Άγκυρα.

Η επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Ισάακ Χέρτζογκ τον Μάρτιο στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη φαίνεται πως άνοιξε μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών, μετά από μια δεκαετία εντάσεων.

Έτσι τώρα, η Τουρκία «ονειρεύεται» έναν εξεζητημένο αγωγό φυσικού αερίου και ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ, αναβιώνοντας ένα έργο διοχέτευσης ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στην προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης από τη Ρωσία.

Όμως, το σχέδιο αντιμετωπίζει τον ισραηλινό σκεπτικισμό σχετικά με τις προηγούμενες διπλωματικές εντάσεις και φαίνεται στα μάτια των ειδικών σαν «ένα όνειρο», λόγω της υλικοτεχνικής πολυπλοκότητας και του κόστους του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να «συνεργαστεί (με το Ισραήλ) σε έργα ενεργειακής ασφάλειας» με την προοπτική αποστολής ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία προκαλεί φόβους για την προμήθεια.

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς που επικαλούνται τα ισραηλινά ΜΜΕ ωστόσο, υπάρχει ελάχιστο ενδιαφέρον της χώρας για ενεργειακή συνεργασία με την Τουρκία:

«Οι ενεργειακές σχέσεις σφυρηλατούνται από συνεργαζόμενα, έμπιστα κράτη — σίγουρα όχι όπως θα περιέγραφε κανείς την τρέχουσα δυναμική μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκάμπι Μίτσελ, συνεργάτης πολιτικής στο Ινστιτούτο Mitvim στο Ισραήλ. «Υπάρχουν εκείνοι στο Ισραήλ που υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν είναι ένα αναξιόπιστο μέρος», είπε ακόμα

Το 2016, οι δύο χώρες συμφώνησαν να αρχίσουν να εξετάζουν τη σκοπιμότητα ενός υποθαλάσσιου αγωγού για την άντληση ισραηλινού φυσικού αερίου στους Τούρκους καταναλωτές και στην Ευρώπη.

Ωστόσο, καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί από τότε, εν μέσω έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, με τον Ερντογάν να θεωρεί τον εαυτό του ως… πρωταθλητή της παλαιστινιακής υπόθεσης και ισχυρό υποστηρικτή της Χαμάς.

 

 

Το Ισραήλ επεκτείνει την οικονομική του συνεργασία με την Τουρκία.

Το Ισραήλ με ταχύτατους ρυθμούς επαναπροσεγγίζεται με την Τουρκία και όπως όλα δείχνουν άλλη μία συμμαχία που θεωρούσε πως είχε η Ελλάδα έναντι της Άγκυρας, πάει… περίπατο.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι το Ισραήλ και η Τουρκία ανοίγουν νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους μετά από «αναταράξεις» και εργάζονται για την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας.

 «Στόχος είναι να διαμορφωθεί και να επεκταθεί η οικονομική και πολιτική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας για την αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, ακόμη και σε περιόδους πανδημίας, ακόμη και σε περιόδους πολιτικής έντασης», ανέφερε ο Λαπίντ σε δηλώσεις στην Ιερουσαλήμ μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θα αρχίσουν να εργάζονται για νέα συμφωνία στην πολιτική αεροπορία.

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Ισραήλ: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ασημένιο νόμισμα 1.900 ετών – «Για την ελευθερία της Ιερουσαλήμ».
    Όπως ανακοίνωσε σήμερα το πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν (BIU) στο κεντρικό Ισραήλ, ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στη Δυτική Όχθη ένα νόμισμα που χρονολογείται πριν από 1.900 χρόνια.
    Ερευνητές από το BIU και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ ανακάλυψαν το αρχαίο νόμισμα στην έρημο της Ιουδαίας, περίπου 14 χιλιόμετρα νότια της Ιερουσαλήμ.
    Βρέθηκε μέσα σε σπηλιά που, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελούσε καταφύγιο για εβραίους επαναστάτες στον Τρίτο Ιουδαϊκό Πόλεμο (Εξέγερση του Μπαρ Κόχμπα) κατά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (132-136 μ.Χ.)
    Στη μια πλευρά του νομίσματος απεικονίζεται ένα ναός – πιθανότατα ο «Δεύτερος Ναός» του Σολομώντα, ο οποίος καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ. κατά τον Πρώτο Ιουδαϊκό Πόλεμο.
    Στην άλλη πλευρά του νομίσματος απεικονίζονται τα Αρμπαά Μινίμ — τέσσερα είδη φυτών που χρησιμοποιούνται στον εορτασμό του Σουκότ (Γιορτή της Σκηνοπηγίας) — και υπάρχει η επιγραφή «Για την ελευθερία της Ιερουσαλήμ».
    Το Ισραήλ έχει προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τις οποίες διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι, μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: δεν αναφέρει η ανταπόκριση σε ποια γλώσσα και σε τι γραφή ήταν η επιγραφή στο νόμισμα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...