ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

03 Μαΐου 2022

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΚΒΑΝΤΩΝ. Ηξεραν οι Έλληνες κβαντική φυσική το 600 π.Χ.;



ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΑΠΑΓΩΓΗ 40.000 ΑΘΗΝΑΙΩΝ.

 

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ



Προδημοσίευση - Το βιβλίο των εκδόσεων Κάκτος για ιδέες αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που απηχούν απόψεις της σύγχρονης επιστήμης

 

Κάθε έκβαση που θα μπορούσε να συμβεί στην παρούσα πραγματικότητά μας (σύμπαν) αλλά δεν συνέβη διακλαδώνεται ως μια εναλλακτική πραγματικότητα (πραγματοποιείται) σε ένα παράλληλο (ξεχωριστό) σύμπαν! 

Ηλίας Μαγκλίνης  Καθημερινή 21.02.2022

Oπως γράφει ο Δημήτρης Νικολαΐδης στην εισαγωγή του βιβλίου του «Αναζητώντας μια Θεωρία των Πάντων», πρόκειται για «ένα περιπετειώδες ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο σε αναζήτηση μιας “θεωρίας των πάντων” μέσω μιας σπάνιας και εύστροφης αλληλεπίδρασης ανάμεσα στις φυσικές φιλοσοφίες σημαντικών αρχαίων Ελλήνων στοχαστών και τους νόμους της σύγχρονης φυσικής. Σε μια θεωρία των πάντων, όλα τα φαινόμενα της φύσης μοιράζονται ένα λεπτό κοινό υπόστρωμα και ερμηνεύονται από μια γενική αμετάβλητη αρχή. Το να διαβάσουμε το τι είναι το παρελθόν είναι μεγάλης αξίας, το ίδιο όμως είναι και η ανάγνωσή του από την προοπτική της σύγχρονης γνώσης. Oχι για να το επικρίνουμε για τις ρωγμές του, αλλά για να εμπνευστούμε από τη διορατικότητά του. Η συγκριτική μελέτη του σύμπαντος είναι το πνεύμα του “Αναζητώντας μια Θεωρία των Πάντων” – στη φυσική μέσω της φιλοσοφίας, στο νέο μέσω του παλαιού, με έναν τρόπο ισορροπημένο».

Για τον Νικολαΐδη, καθηγητή φυσικής στο Κολέγιο Μπλούμφιλντ, οι προσωκρατικοί «είχαν ιδέες που απηχούν απόψεις της σύγχρονης επιστήμης· αινίγματα γύρω από τη φύση που ακόμα προκαλούν αμηχανία, και έξυπνες φιλοσοφικές συλλογιστικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επανεκτιμήσουν πλήρως εκ νέου θεμελιώδεις αλλά ανταγωνιστικές αρχές της σύγχρονης φυσικής, ακόμα και να προβούν σε εικασίες γύρω από ανοικτά φυσικά προβλήματα. Το “Αναζητώντας μια Θεωρία των Πάντων” είναι ένα νέο είδος θέασης, μια φιλοσοφική ενόραση της σύγχρονης φυσικής, η οποία για πολύ καιρό έμενε ανεξέταστη. Περίπου πριν από 2.600 χρόνια, οι αρχαίοι Eλληνες είχαν μια μεγαλειώδη διανοητική αφύπνιση που συνέβαλε στην ανατολή του πολιτισμού».

Το βιβλίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Κάκτος σε μετάφραση του Χρήστου Γούδη. 

Προδημοσίευση

(…) για τον Αναξαγόρα ένα αντικείμενο είναι ταυτοχρόνως θερμό, ψυχρό, υγρό, ξηρό, σκληρό, μαλακό, γλυκό, ξινό, μαύρο, άσπρο, λαμπρό, σκοτεινό, πυκνό, αραιό, νεκρό, ζωντανό, περιστρεφόμενο κατά τη φορά των δεικτών του ωρολογίου, περιστρεφόμενο αντίθετα από τη φορά των δεικτών του ωρολογίου και με όλες τις άλλες αντίθετες ιδιότητες.

Αυτή είναι μια ιδιόμορφη ερμηνεία της φύσεως, καθότι, πριν παρατηρήσουμε ένα αντικείμενο, το περισσότερο που μπορούμε να πούμε σχετικά με την κατάσταση της ύπαρξής του είναι πως είναι ένα μείγμα όλων των πιθανών εκβάσεων – όλων των αντίθετων ιδιοτήτων ταυτοχρόνως, αν και η καθεμιά τους με διαφορετικό βαθμό (μέρος) συμμετοχής. Μόνο αφού παρατηρήσουμε το αντικείμενο μπορούμε να το περιγράψουμε κατά έναν ιδιαίτερο τρόπο με γνώμονα το “αυτά τα πράγματα εκ των οποίων έχει τα περισσότερα”, ας πούμε, χρυσό, κίτρινο, ψυχρό, βαρύ και ξηρό.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μια τέτοια ερμηνεία είναι όμοια με την πλέον δημοφιλή ερμηνεία της κβαντικής θεωρίας, τη θεώρηση της Κοπεγχάγης.

Σύμφωνα με αυτήν, πριν από μια παρατήρηση, κάτι (ένα ηλεκτρόνιο, η γάτα του Schrödinger) είναι όλο αντίθετες ιδιότητες (εν δυνάμει εκβάσεις) επίσης ταυτοχρόνως, με την κάθε έκβαση να περιγράφεται από τη δική της κβαντική πιθανότητα να συμβεί πραγματικά. Θυμηθείτε πως πριν από μια παρατήρηση, η γάτα του Schrödinger είναι ταυτοχρόνως και νεκρή και ζωντανή (ή πως ένα ηλεκτρόνιο περιστρέφεται ταυτοχρόνως και κατά τη φορά των δεικτών του ωρολογίου και κατά την αντίθετη φορά). Και καθεμιά από αυτές τις εν δυνάμει εκβάσεις έχει τη δική της πιθανότητα να συμβεί στην πραγματικότητα.

Μπορεί το Μη-Ον να γεννήσει Ον και το Ον να γίνει Μη-Ον; – Η θαυμαστή σκέψη των Παρμενίδη και Αναξαγόρα.

Μόνο αφού παρατηρήσουμε, αναφέρει η ερμηνεία της Κοπεγχάγης, μπορούμε να καθορίσουμε εάν η γάτα είναι σίγουρα είτε νεκρή είτε ζωντανή (ή εάν το ηλεκτρόνιο περιστρέφεται σίγουρα κατά τη μία ή την άλλη διεύθυνση), και γενικά εάν ένα αντικείμενο είναι, όπως δηλώνει ο Αναξαγόρας, σίγουρα χρυσό, κίτρινο, ψυχρό, βαρύ και ξηρό. Εάν η ιδέα της αναλογίας στη θεωρία του Αναξαγόρα είναι κατά προσέγγιση διασυνδεδεμένη με την ιδέα της πιθανότητας στην κβαντική θεωρία, τότε πράγματι “στο καθετί [ένα σύστημα που μας ενδιαφέρει] υπάρχει ένα μέρος [περιγράφεται από τις κβαντικές πιθανότητες] από το καθετί [κάθε πιθανής έκβασης]”.

Τώρα, η αιτία που ο Αναξαγόρας απαιτούσε ότι διάφορα μέρη όλων των ιδιοτήτων έπρεπε να συνυπάρχουν ταυτόχρονα παντού και πάντοτε μέσα στο αντικείμενο, είναι γιατί ήθελε να παραμένει σε συμφωνία με τη θέση του Παρμενίδη ότι το Μη-Ον δεν γεννά Ον και ότι το Ον δεν γίνεται Μη-Ον. Κάτι πρέπει να υπάρχει, εάν πρόκειται να παρατηρηθεί, λέει η θέση. Δηλαδή, εάν μια ιδιότητα δεν ήταν παρούσα παντού και πάντοτε σε ένα αντικείμενο, δεν θα μπορούσε να εμφανισθεί αργότερα· διότι, αν όντως εμφανιζόταν αργότερα, θα σήμαινε ότι το Ον μπορεί να γεννηθεί από το Μη-Ον, αλλά αυτό είναι αδύνατον. Aρα, ένα θερμό αντικείμενο, για παράδειγμα, πρέπει να περιέχει ταυτόχρονα και θερμότητα και ψυχρότητα παντού και πάντοτε μέσα του, αν και σε διαφορετικές αναλογίες. Γιατί, εάν ένα θερμό αντικείμενο δεν περιείχε ψυχρότητα, η ψυχρότητα θα ήταν Μη-Ον (τουλάχιστον γι’ αυτό το αντικείμενο) και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρχει (η ψυχρότητα ποτέ δεν θα μπορούσε να γίνει μια πραγματικότητα, ένα μέρος του Oντος) – θα ήταν τότε αδύνατον για το θερμό αντικείμενο να ψυχθεί.

Αυτή η ιδέα έχει μια κάποια ομοιότητα με την ερμηνεία της Κοπεγχάγης, καθώς επίσης και μια κάποια διαφορά. Αναφορικά με την ομοιότητα, η αιτία για την οποία μπορούμε να παρατηρήσουμε τη γάτα να είναι ζωντανή (ή το ηλεκτρόνιο να περιστρέφεται κατά τη φορά των δεικτών του ωρολογίου) είναι διότι η κατάσταση ύπαρξης της γάτας (ή του ηλεκτρονίου) πριν από την παρατήρηση είναι μία μείξη όλων των δυνατών εκβάσεων (συμπεριλαμβανομένων των αντιθέτων), δηλαδή ένα μείγμα που περιλαμβάνει ένα μέρος (την κβαντική πιθανότητα συμβάντος) της ιδιότητας του ζωντανού (ή της κατά τη φορά των δεικτών του ωρολογίου περιστροφής) μαζί με ένα μέρος της ιδιότητας του νεκρού (ή της κατά την αντίθετη φορά των δεικτών του ωρολογίου περιστροφής). Στην κβαντική θεωρία αυτή η μεικτή κατάσταση εκφράζεται μαθηματικά. Και η έκβαση με τη μεγαλύτερη πιθανότητα (αναλογικό μέρος, στη γλώσσα του Αναξαγόρα) είναι αυτή που είναι πιθανότερο να παρατηρηθεί.

Κατ’ αναλογία, η αιτία που μπορούμε να παρατηρήσουμε, ας πούμε, τη θερμότητα, σύμφωνα με την άποψη του Αναξαγόρα στο προηγούμενο παράδειγμά μας, είναι ότι η κατάσταση ύπαρξης του αντικειμένου πριν από την παρατήρηση είναι μια μείξη που περιέχει ένα μέρος θερμότητας και ένα μέρος ψυχρότητας, αλλά με το μέρος της θερμότητας να είναι αναλογικά το μεγαλύτερο.

Oμως ο Αναξαγόρας είναι ακόμα πιο τολμηρός από την ερμηνεία της Κοπεγχάγης, γεγονός που με οδηγεί στις διαφορές τους. Επιμένει ότι η έννοια της ταυτόχρονης ύπαρξης όλων των ιδιοτήτων (συμπεριλαμβανομένων των αντιθέτων) είναι αληθής ανά πάσα στιγμή, ακόμα και μετά από μια παρατήρηση. Eτσι, κατά την άποψη του Αναξαγόρα, η γάτα είναι και νεκρή και ζωντανή (ή το ηλεκτρόνιο περιστρέφεται και κατά τις δύο διευθύνσεις ή το αντικείμενο είναι και ζεστό και ψυχρό) ακόμα και αφού παρατηρήσουμε ότι η γάτα είναι μόνο ζωντανή (ή το ηλεκτρόνιο περιστρέφεται μόνο κατά τη φορά των δεικτών του ωρολογίου ή το αντικείμενο είναι μόνο θερμό). Αλλά σύμφωνα με την άποψη της Κοπεγχάγης, έπειτα από μια παρατήρηση η γάτα είναι μόνο ζωντανή (ή το ηλεκτρόνιο περιστρέφεται μόνο κατά τη φορά των δεικτών του ωρολογίου ή το αντικείμενο είναι μόνο θερμό). Eτσι, μολονότι παρατηρούμε μόνο μία ιδιότητα, κι έτσι η γάτα φαίνεται μόνο ζωντανή (ή το ηλεκτρόνιο ανιχνεύεται να περιστρέφεται μόνο κατά τη φορά των δεικτών του ωρολογίου ή το αντικείμενο να είναι μόνο θερμό), για τον Αναξαγόρα οι άλλες ιδιότητες ποτέ δεν παύουν να υπάρχουν· επιμένει σε αυτό, διότι δεν θέλει να παραβιάσει τη θέση του Παρμενίδη ότι, εάν μια ιδιότητα έπαυε να υπάρχει, θα σήμαινε ότι μέρος του Oντος έγινε Μη-Ον. Μπορεί ο Αναξαγόρας να έχει κάποιο δίκιο επ’ αυτού; Μπορεί η γάτα να είναι με κάποιο τρόπο και νεκρή και ζωντανή, ακόμα και αφού την παρατηρούμε να είναι μόνο ζωντανή;

Φανταστικά, ναι! Σύμφωνα με τη δεύτερη πιο δημοφιλή ερμηνεία της κβαντικής θεωρίας, τη θεώρηση των πολλών κόσμων, ακόμα και αν εμείς παρατηρούμε τη γάτα να είναι ζωντανή (ή το ηλεκτρόνιο να περιστρέφεται κατά τη φορά των δεικτών του ωρολογίου), σε κάποιο άλλο σύμπαν (κόσμο, πραγματικότητα) η γάτα είναι πεθαμένη (ή το ηλεκτρόνιο περιστρέφεται κατά την αντίθετη φορά των δεικτών του ωρολογίου)!

Δηλαδή, μια έκβαση που είναι πιθανή αλλά δεν συμβαίνει στο δικό μας σύμπαν, συμβαίνει παρ’ όλα αυτά σε ένα άλλο σύμπαν. Γενικώς, κάθε έκβαση που θα μπορούσε να συμβεί στην παρούσα πραγματικότητά μας (σύμπαν) αλλά δεν συνέβη, διακλαδώνεται ως μια εναλλακτική πραγματικότητα (πραγματοποιείται) σε ένα παράλληλο (ξεχωριστό) σύμπαν· κάθε παράλληλο σύμπαν έχει έτσι τη δική του μοναδική πραγματικότητα που απαρτίζεται από συμβάντα που θα μπορούσαν να είχαν συμβεί στο δικό μας σύμπαν, αλλά δεν συνέβησαν.

Eτσι, η θεώρηση των πολλών κόσμων βρίσκεται σε πλησιέστερη συμφωνία τόσο με τη θεωρία του Αναξαγόρα όσο και με τη θέση του Παρμενίδη απ’ ό,τι με αυτήν της Κοπεγχάγης. Διότι, το Ον του Παρμενίδη (όντας το οτιδήποτε υπάρχει) μπορεί εύκολα να ερμηνευθεί ότι συμπεριλαμβάνει κάθε δυνατή έκβαση μιας παρατήρησης. Τότε, κατά τη θεώρηση των πολλών κόσμων, δεν είναι μόνο πριν από την παρατήρηση που όλες οι δυνατές εκβάσεις (ακόμη και οι αντίθετες) συνυπάρχουν σε μία μείξη που είναι μέρος του Oντος (όπως επίσης απαιτείται από τη θεωρία του Αναξαγόρα), αλλά όλες αυτές οι εκβάσεις, κατά μία έννοια, συνεχίζουν να συνυπάρχουν και άρα είναι μέρος του Oντος ακόμα και μετά από μια παρατήρηση (επίσης όπως απαιτείται από τη θεωρία του Αναξαγόρα)· διότι κάθε δυνατή έκβαση συμβαίνει στο δικό της παράλληλο σύμπαν, ακόμα κι όταν μια τέτοια έκβαση δεν παρατηρείται να συμβαίνει στο δικό μας σύμπαν. Ενώ από την άλλη μεριά, σύμφωνα με την άποψη της προσέγγισης της Κοπεγχάγης, μολονότι πριν από μια παρατήρηση όλες οι δυνατές εκβάσεις συνυπάρχουν σε μία μείξη που είναι μέρος του Oντος (όπως επίσης απαιτείται από τη θεώρηση του Αναξαγόρα), έπειτα από μια παρατήρηση μόνο ό,τι παρατηρείται να συμβαίνει συνεχίζει να υπάρχει (να είναι μέρος του Oντος) και ό,τι δεν παρατηρείται δεν υπάρχει πλέον, σαν ένα μέρος αυτού που κάποτε υπήρξε, μέρος του Oντος, να έγινε Μη-Ον (μια θέση που παραβιάζει σαφώς και τη θεωρία του Αναξαγόρα και τη θέση του Παρμενίδη). Eχοντας στο μυαλό μας τη θέση του Παρμενίδη, τότε κάποιος μπορεί να πει ότι η ερμηνεία των πολλών κόσμων της κβαντικής θεωρίας είναι περισσότερο ακριβής από αυτή της Κοπεγχάγης.

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ 


5 σχόλια:

  1. ΗΠΑ: «Έχουμε πληροφορίες ότι το Πεκίνο μπορεί να κάνει επέμβαση στην Ταϊβάν».
    Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Κίνα μπορεί να ξεκινήσει μια ειδική επιχείρηση κατά της Ταϊβάν ανά πάσα στιγμή, με τα μέτωπα του πολέμου να πληθαίνουν!
    Μάλιστα, όπως μεταδίδεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, συζητούν μια στρατηγική “σε περίπτωση απρόβλεπτων περιστάσεων της σύγκρουσης”.
    Οι χώρες που προκάλεσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία θα επιφέρουν ακόμα μία σύγκρουση;
    «Η Ταϊβάν είναι τμήμα της Κίνας και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό», έχει δηλώσει σχετικά πρόσφατα ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Γουέι Φενγκέ στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.
    «Εάν το θέμα της Ταϊβάν δεν αντιμετωπισθεί σωστά, ενδέχεται να έχει επιζήμιο αντίκτυπο στις σίνο -αμερικανικές σχέσεις», έχει δηλώσει ο Γουέι.

    ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΠΡΟΣΥΝΕΝΝΟΗΜΕΝΑ; ΜΗΠΩΣ Η ΜΟΝΗ ΧΑΜΕΝΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ; ΠΟΥΤΙΝ - ΜΠΑΪΝΤΕΝ - ΙΣΡΑΗΛ- ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΚΙΝΑ. Ο ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΤΕΛΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΙΡΑΝ. Η ΚΙΝΑ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ. Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΑΝΟΥΣΙΟ ΘΟΡΥΒΟ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ....
    https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2022/01/blog-post_46.html
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Mikron της ελληνικής THEON SENSORS πέρασε με επιτυχία όλες τις δοκιμές των Βελγικών & Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία Επιχειρησιακής Δοκιμής & Αποδοχής των διοπτρών νυχτερινής όρασης Mikron της ελληνικής ΤΗΕΟΝ SENSORS, από τις Γερμανικές και Βελγικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε ο ευρωπαϊκός διακυβερνητικός οργανισμός για την Κοινή Συνεργασία Εξοπλισμού OCCAR (NIGHT VISION CAPABILITY: Operational Testing and Acceptance campaign successfully completed and start of the Initial In–Service Support | OCCAR).
    Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, το δίκυαλο νυχτερινής όρασης Mikron 16mm δοκιμάστηκε και αξιολογήθηκε σε σκληρές και διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες, ενώ η καταλληλότητά του σε διάφορα τακτικά σενάρια επιβεβαιώθηκε από τα Τεχνικά Κέντρα της Μπούντεσβερ, καθώς και από τις Βελγικές και Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο οργανισμός ΟCCAR δήλωσε πως η εξαιρετικά επιτυχημένη φάση Operational Testing and Acceptance (OT&A) επιβεβαίωσε την ορθότητα της αρχικής απόφασης για την επιλογή του δίκυαλου Mikron της THEON SENSORS.
    Η αρχική συμφωνία υπεγράφη τον Ιούλιο του 2021 και αφορά στην παράδοση από την Κοινοπραξία Hensoldt Optronics GmbH και THEON SENSORS κατόπιν επικρατήσεως σε διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, αρχικά 4.550 δίκυαλων νυχτερινής όρασης προς τις Βελγικές Ένοπλες Δυνάμεις και 5.000 προς τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
    Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης, πλήρη υπηρεσία συντήρησης και επισκευής για έως και 15 χρόνια, καθώς και μια σειρά αξεσουάρ που θα παραδοθούν στους χρήστες. Προβλέπεται επίσης εκπαίδευση και υποστήριξη του προσωπικού, ενώ υπάρχει και “δικαίωμα προαίρεσης” (option) για επιπλέον προμήθεια διοπτρών.
    Ζ.Π.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κορωνοϊός: Μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου.
    Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του Covid-19 για όσους νόσησαν σοβαρά, καταλήγει σε ιδιαίτερα ανησυχητικά αποτελέσματα.
    Όπως προκύπτει, όσοι νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο με κορωνοϊό, μπορεί να δουν τον εγκέφαλό τους να γερνάει κατά δύο ολόκληρες δεκαετίες!
    Αυτό συνεπάγεται επίσης και την απώλεια… εξυπνάδας -δηλαδή λειτουργίας του εγκεφάλου- που κατά αντιστοιχία ισοδυναμεί με 10 μονάδες της μέτρησης IQ.
    Οι ερευνητές, στη μελέτη που χρηματοδοτήθηκες από τις υγειονομικές αρχές της Αγγλίας, χρησιμοποίησαν 46 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 51 έτη, που νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό το 2020. Το 1/3 από αυτούς νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μια σειρά από τεστ, που σχετίζονται με τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη λογική, έξι μήνες μετά τη νοσηλεία τους. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά 66.008 πολιτών, από τον γενικό πληθυσμό.
    Όπως προέκυψε, οι ασθενείς ήταν γενικά λιγότερο ακριβείς και λιγότερο γρήγοροι, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ είχαν ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις σε τεστ στα οποία έπρεπε να βρουν μια κατάλληλη λέξη για να περιγράψουν ένα πρόβλημα.
    Το συγκεκριμένο σύμπτωμα περιγράφεται γενικά από πολλούς ασθενείς που πάσχουν από Long Covid, οι οποίοι το περιγράφουν ως «θολό μυαλό».
    Χειρότερα αποτελέσματα για τους ασθενείς στις ΜΕΘ
    Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ είχαν τις χειρότερες επιδόσεις από όλους, γεγονός που καταδεικνύει ότι η σοβαρότητα της νόσησης σχετίζεται με το εύρος των μακροχρόνιων συμπτωμάτων.
    Δυστυχώς, αν και ορισμένοι ασθενείς παρουσίασαν βελτιώσεις σε όλα τα παραπάνω μετά το πέρας 10 μηνών από τη νόσηση, κάποιοι μπορεί να μην επανακάμψουν ποτέ και αυτή η απώλεια της απόδοσης του εγκεφάλου τους να είναι μόνιμη.
    Οι ερευνητές της μελέτης -κάποιοι εκ των οποίων προέρχονται από το Imperial College του Λονδίνου- προειδοποιούν ότι ακόμα και αυτοί που πέρασαν ήπια τον Covid-19, μπορεί να επηρεαστούν μακροπρόθεσμα, έστω σε μικρότερο βαθμό.
    Οι ερευνητές σε δηλώσεις τους επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα άμεσης βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους, ενώ περίπου 40.000 Βρετανοί έχουν νοσηλευτεί στην εντατική λόγω επιπλοκών του Covid-19.
    Σύμφωνα και με τα αποτελέσματα άλλων ερευνών, η πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου που παρατηρείται μπορεί να οφείλεται στο ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει μειωμένη παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο, ή ακόμα και φλεγμονή στους ιστούς του εγκεφάλου.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Αρμενίας.
    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν συναντήθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.
    Copy video url
    Play / Pause
    Mute / Unmute
    Report a problem
    Language
    Mox Player
    Ο Μπλίνκεν και ο Μιρζογιάν υπέγραψαν το Μνημόνιο Κατανόησης ΗΠΑ-Αρμενίας για τη Στρατηγική Πολιτική Πυρηνικής Συνεργασίας.
    Αυτό το έγγραφο αντιπροσωπεύει ένα ακόμη βήμα στη διμερή εταιρική σχέση που θεσπίστηκε το 1997 όταν συνήφθη η συμφωνία για τη «Συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας και ανταλλαγής τεχνικών πληροφοριών» και οι επακόλουθες συμφωνίες του 2007 και του 2017.
    «Είμαστε πολύ χαρούμενοι»
    Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε:
    «Ένας κύριος στόχος αυτών των συναντήσεων είναι η επανέναρξη του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αρμενίας, όπου μπορούμε να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας για να διατηρήσουμε τη συνεννόηση και τους τομείς συνεργασίας. . Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να το κάνουμε αυτό τώρα».
    Αναφορικά με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ ΗΠΑ και Αρμενίας, ο Μπλίνκεν είπε: «Αυτό ανοίγει νέους δρόμους συνεργασίας για τις ΗΠΑ και την Αρμενία. Νομίζω ότι ενισχύει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ μας».
    Το Μνημόνιο θα ενισχύσει τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, παρέχοντας ευρύτερη πρόσβαση στους Αρμένιους εμπειρογνώμονες πυρηνικής ενέργειας στις τελευταίες τεχνολογίες πυρηνικής ασφάλειας.
    «Γιορτάζουμε την 30η επέτειο»
    Ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Αραράτ Μιρζογιάν είπε χαρακτηριστικά:
    «Φέτος, γιορτάζουμε την 30ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, καταφέραμε να δημιουργήσουμε πολύ ισχυρές σχέσεις βασισμένες σε κοινές αξίες όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Σε αυτή τη σύνοδο, εστιάζουμε στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις μας, τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, εξετάζοντας τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας στους τραπεζικούς και αμυντικούς τομείς, την πρόληψη της καταπολέμησης της διαφθοράς και πολλά άλλα».
    Ο Μιρζογιάν πρόσθεσε: «Εκτιμούμε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις μας και την υποστήριξη για την ανάπτυξη του αρμενικού ενεργειακού τομέα. Είμαι περήφανος που υπογράφω εδώ το μνημόνιο κατανόησης για την Πολιτική Πυρηνικής Συνεργασίας μας», είπε τονίζοντας «Επιπλέον, θα ήθελα να επισημάνω τον σημαντικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στη συνεργασία μας με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπουργός Ενέργειας Κύπρου: «Εξαγωγή φ.α. από το θαλάσσιο τεμάχιο «Αφροδίτη» περί το 2026».
    Η Κύπρος αναμένεται να εξάγει φυσικό αέριο από το θαλάσσιο τεμάχιο «Αφροδίτη» περί το 2026, δήλωσε η Κύπρια υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, χαρακτηρίζοντας ως πολύ θετικό για την Κύπρο το κλίμα που επικράτησε κατά τη χθεσινή σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ με αντικείμενο συζήτησης τους τρόπος απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
    Η κα Πηλείδου εξέφρασε την ικανοποίηση της γιατί στο κοινό ανακοινωθέν των 27 υπουργών Ενέργειας έγιναν αλλαγές στο λεκτικό της κοινής Διακήρυξης, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνει τη σημασία εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας καθώς και τη συνεργασία των κρατών μελών που έχουν τέτοια αποθέματα για να επιτευχθεί η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
    Η κα. Πηλείδου αναφέρθηκε στην πολύ εποικοδομητική τηλεδιάσκεψη που είχε με την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ πριν από μια βδομάδα, κατά την οποία ζητήθηκε να καταθέσει η Κύπρος γραπτώς λεπτομερή σχέδια με τον πιθανό ρόλο της Κύπρου.
    Πρόσθεσε πως έχει ήδη κατατεθεί επιστολή προς την Επίτροπο, η οποία συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τις ευκαιρίες που πιθανό να παρουσιάζονται από τα κυπριακά κοιτάσματα και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να γίνουν εξαγωγές προς την ΕΕ, αλλά και το ρόλο της χώρας ως εταίρος στην τριμερή και πολυμερή συνεργασία με γειτονικά κράτη.
    Απατώντας σε άλλη ερώτηση, η κα. Πηλείδου είπε πως η Κύπρος είναι το μόνο κράτος-μέλος που εκπροσωπείται στην ομάδα χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και συνεπώς ο ρόλος της μπορεί να είναι πολύ σημαντικός και ως συνεργάτης και εκπρόσωπος της ΕΕ στην περιοχή.
    Ερωτηθείσα αν η Κύπρος θα αξιοποιήσει τα κοιτάσματά της τώρα που έχει ανάγκη η ΕΕ από φυσικό αέριο, είπε πως αυτή είναι η προσπάθεια, ενώ σημείωσε πως ο αγωγός προς την Τουρκία είναι ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα που πιθανόν να αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και άλλοι αγωγοί με τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες.
    Είπε πως υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά τις υποδομές, σημειώνοντας πως η μία είναι τα κυπριακά κοιτάσματα να διασυνδεθούν με αγωγούς προς την Αίγυπτο, είτε μαζί με το Ισραήλ είτε ξεχωριστά.
    Διευκρίνισε πως γίνονται επαφές με τις εταιρείες οι οποίες έχουν ήδη αγωγούς από διάφορα κοιτάσματα προς τις υποδομές της Αιγύπτου, και είναι προχωρημένες οι συζητήσεις και από πλευράς των εταιρειών, καθώς πρέπει να εμπλακούν και αυτές για να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι υποδομές μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, δηλαδή των τριών με τεσσάρων ετών.
    Πρώτιστος στόχος, συνέχισε, για εξαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο μέσα σε αυτά τα χρονοδιαγράμματα είναι η Αφροδίτη. Σημείωσε, παράλληλα, πως όσο πιο πολλές επιβεβαιωμένες ποσότητες φυσικού αερίου προστίθενται στα κοιτάσματα της Κύπρου, τόσο πιο εύκολη είναι η ανάπτυξη.
    «Δηλαδή και τα αποτελέσματα του «Γλαύκος»΄ αλλά και τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων ENI-TOTAL που θα ακολουθήσουν θα είναι μεγάλης σημασίας όσον αφορά την όλη εικόνα», είπε.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...