ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

10 Μαΐου 2022

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΑΡΚΟΖΙ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΝΕΛΕΗΤΑ. ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ, ΑΠΟ ΚΟΙΝΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΙ ΕΦΕΤΕΙΟ, ΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ, Ο ΣΤΕΝΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΡΚΟΖΙ, ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΦΙΓΙΟΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ. ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ.

 



«AN O ΠOYTIN ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΛΕΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ». Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΙΟΥΔΑΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ (ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΜΠΕΝΕΤ) ΑΓΙΑΛΕΤ ΣΑΚΕΝΤ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ποιος ρωμιός πρωθυπουργός δικάστηκε και καταδικάστηκε ποτέ για διαφθορά από απλά, καθημερινά, δικαστήρια, που δικάζουν τους απλούς έλληνες πολίτες;  Οι έλληνες πολιτικοί άλλωστε είναι αδιάφθοροι. Και αν συμβεί να κατηγορηθεί άδικα κανένας, η δικογραφία στέλνεται στην βουλή για να αποφασίσει. Οι τακτικοί δικαστές είναι ανίκανοι να αποφασίσουν για τους ρωμιούς πολιτικούς.  Οι ρωμιοί πολιτικοί δεν είναι συνηθισμένοι άνθρωποι. Εάν το επιτρέψει η βουλή, (το κάνει μόνο στους πιο αδύναμους), τότε αναλαμβάνει  τριτοβάθμιο δικαστήριο, ο Άρειος Πάγος. Όχι τα συνηθισμένα τακτικά δικαστήρια, που δικάζουν τους φτωχούς ρωμιούς. Και βέβαια συνήθως τα γερόντια και οι γριές που βρίσκονται στον Άρειο Πάγο  (όπως καταγγέλλουν πολλοί δικαστές) είναι οι αρεστοί στην κυβέρνηση, που τους έχουν υποσχεθεί μετά την συνταξιοδότηση, να τους κάνουν υπουργούς ή προέδρους οργανισμών ή "ανεξαρτήτων" αρχών με 15.000 ευρώ μισθό. Υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα. Για τέτοια δικαστική αμεροληψία και  τιμιότητα μιλάμε. Ένα πρωθυπουργό δίκασαν οι  αρεοπαγίτες και τον αθώωσαν. Ο αποδεδειγμένα παμπερούχος Ανδρέας Παπανδρέου ο σεβάσμιος της στοάς "Το ξίφος του Βασιλέως Δαυίδ", που είχε κατακλέψει όλο τον κόσμο, αθωώθηκε γιατί το ζήτησε ο Καραμανλής.   


Πρώην Α' αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Παπανικολάου:   «ΓΙΑ   ΗΓΕΤΕΣ  ΤΗΣ  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ  ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ  ΟΙ  ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ, ΟΙ  ΔΗΜΟΣΙΟΣΧΕΣΙΤΕΣ,  ΟΙ  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ  ΚΑΙ  ΜΕΤΑ  ΑΥΤΟΙ   ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ  ΤΟΥΣ  ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ,  ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ  ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ  ΚΑΙ  ΠΙΕΖΟΥΝ  ΤΟΥΣ   ΑΚΕΡΑΙΟΥΣ   ΔΙΚΑΣΤΕΣ  ΣΕ  ΚΡΙΣΙΜΕΣ  ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ».









 Ποινή φυλάκισης 4 ετών στον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν για το «Penelope Gate». 

Η σύζυγός του Πενελόπ καταδικάστηκε και αυτή σε φυλάκιση δυο ετών.


Ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν καταδικάστηκε σήμερα Δευτέρα 9 Μαΐου σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για την εικονική, κατά το δικαστήριο, πρόσληψη της συζύγου του στο βουλευτικό του γραφείο, επί σειρά ετών.
Η σύζυγός του Πενελόπ καταδικάστηκε και αυτή σε φυλάκιση δυο ετών ενώ το δικαστήριο τους επέβαλε και χρηματική ποινή, ύψους 375.000 ευρώ στον καθένα.
Το ζεύγος Φιγιόν, που δεν ήταν παρόν στη δίκη, επέμεινε –όπως και πρωτοδίκως– ότι η απασχόληση ήταν πραγματική και όχι εικονική, χωρίς όμως να πείσει το Εφετείο.
Αν το ζεύγος Φιγιόν δεν κάνει χρήση του δικαιώματος αναίρεσης της απόφασης, θα κληθεί ενώπιον δικαστή εκτέλεσης της ποινής, ο οποίος μπορεί να αποφασίσει, για παράδειγμα, αν θα φορέσουν ηλεκτρονικό βραχιόλι ή θα οδηγηθούν στις φυλακές.
Το σκάνδαλο που ονομάστηκε «Penelope Gate», λόγω της εμπλοκής της συζύγου του Φιγιόν με εικονική θέση εργασίας χαρακτηρίζεται ως πολιτικό-δικαστικός σεισμός από τον γαλλικό Τύπο, που αποκάλυψε τις «δουλειές -φάντασμα».


Γαλλία: Το ζεύγος Φιγιόν είχε καταδικαστεί και τον Ιούνιο του 2020

O πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός είχε καταδικαστεί και τον Ιούνιο του 2020 για το «Penelopegate» σε πέντε χρόνια κάθειρξη εκ των οποίων τα δύο φυλάκιση, για κατάχρηση δημοσίου χρήματος. 

Η σύζυγός του είχε κριθεί επίσης ένοχη και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή, για «υπεξαίρεση δημοσίων κεφαλαίων», «αποδοχή υπεξαιρεθέντων δημόσιων κεφαλαίων» και «κατάχρηση κοινωνικών αγαθών». Της είχε επιβληθεί επίσης πρόστιμο 375.000 ευρώ, ενώ δεν μπορούσε να εκλεγεί σε αιρετό αξίωμα για δύο χρόνια. 

Συγκεκριμένα, ο Φρανσουά Φιγιόν είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια κάθειρξη εκ των οποίων τα δύο φυλάκιση, 375.000 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων για δέκα χρόνια. 

Το ζεύγος Φιγιόν και ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Μαρκ Ζουλόντ, ο οποίος βαρύνονταν με την κατηγορία πως συστηματοποίησε την καταβολή τεράστιων χρηματικών ποσών προς την Πενελόπ για εικονική εργασία, από το 1998 ως το 2013, είχε καταδικαστεί επίσης να επιστρέψει το ποσό του 1.000.000 ευρώ στο Γαλλικό Κοινοβούλιο, απόφαση για την οποία θα ασκήσει έφεση.

Το σκάνδαλο Φρανσουά Φιγιόν ξέσπασε μόλις έξι εβδομάδες από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, γκρεμίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία από τα θεμέλια και αφήνοντας για πρώτη φορά υποψήφιο της γαλλικής Δεξιάς εκτός β’ γύρου στις προεδρικές εκλογές. 

Οι κατηγορίες συνέτριψαν τα πολιτικά όνειρα του Φιγιόν και μια σταδιοδρομία 35 χρόνων στον δημόσιο βίο, αλλάζοντας τον ρου της γαλλικής πολιτικής. Στις αρχές του 2017 ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός ήταν το φαβορί για τις προεδρικές εκλογές, όταν η εφημερίδα Le Canard Enchaîné αμφισβήτησε τη δουλειά της συζύγου του. 

Όταν ο Φιγιόν επέμεινε ότι η γυναίκα του εργαζόταν ως βοηθός του, το Envoye Special έφερε στην επιφάνεια μια παλιά συνέντευξη της Πενελόπ, που είχε παραχωρήσει το 2007 στη βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph, όταν ερωτηθείσα αν εργάζεται για λογαριασμό του άνδρα της απάντησε: «Ουδέποτε υπήρξα βοηθός του, ή κάτι τέτοιο». 

Το «Penelopegate», όπως ονομάστηκε το σκάνδαλο, κατέστρεψε τον Φιγιόν, που είχε κατεβεί στην προεκλογική καμπάνια ως αδιάφθορος, άσπιλος πολιτικός. Ο πρώην πρωθυπουργός αρνήθηκε να πετάξει λευκή πετσέτα για να χάσει στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών και να αφήσει για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Γαλλίας τη Δεξιά χωρίς υποψήφιο στον β' γύρο, που κέρδισε άνετα ο Εμανουέλ Μακρόν, ένας ελάχιστα γνωστός -μέχρι τότε- εκτός συνόρων πρώην υπουργός Οικονομικών και τραπεζίτης, έχοντας ως αντίπαλό του την Μαρίν Λεπέν -όπως έγινε και στις φετινές προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.



ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ Ο ΙΟΥΔΑΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΑΡΚΟΖΙ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΜΑΦΙΟΖΙΚΗΣ ΜΠΑΝΑΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΑΚΗΔΩΝ, ΤΩΝ ΒΟΥΡΛΙΩΤΗΔΩΝ, ΤΩΝ ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΔΩΝ, ΠΟΥ ΧΤΥΠΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΣ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ, ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΤΡΥΠΟΥΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ.



ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 


11 σχόλια:

  1. 10 Μαΐου 1956. Ημέρα μνήμης των Εθνομαρτύρων Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου

    Οι εθνομάρτυρες Μιχαλάκης Καραολής , και Ανδρέας Δημητρίου, υπήρξαν οι πρώτοι αγωνιστές του Κυπριακού Αγώνα που καταδικάσθηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν από την Αυτοκρατορία της Πουστιάς.

    Οδηγήθηκαν στην αγχόνη νωρίς την αυγή της 10ης Μαΐου 1956. απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας, Μιχαήλ Καραολής, και ο Ανδρέας Δημητρίου βάδισαν μαζί προς τον θάνατο τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο. «Σε γνωρίζω από την όψη».

    «Τα ελληνόπουλα δεν ξέρουν, μόνο πως πρέπει να ζουν. Ξέρουν και πώς να πεθαίνουν, και πως να τιμούν την πατρίδα», ήταν τα τελευταία λόγια του Καραολή.
    «Το μόνο που λυπούμαι είναι που δεν θα προλάβω να δω την Κύπρο μας ελεύθερη», είπε ο Δημητρίου. Ο Καραολής εκτελέστηκε πρώτος .

    Ο Καραολής και ο Δημητρίου εντάχθηκαν από τους πρώτους στην ΕΟΚΑ και αγωνίστηκαν ηρωικά για την απελευθέρωση.


    Ο Μιχαήλ Καραολής συνελήφθη σε ενέδρα των Αγγλων και κατηγορήθηκε ότι μαζί με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου σκότωσαν στις 28 Αυγούστου 1955, έναν συνεργάτη των Άγγλων από το ΑΚΕΛ, τον αστυνομικό Ηρόδοτο Πουλλή,


    Ο Ανδρέας Δημητρίου συνελήφθη μετά από πληροφορίες του ΑΚΕΛ, και κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε στην Αμμόχωστο τον πράκτορα της Ιντέλιτζενς Σέρβις, Σίντνεϊ Τέιλορ, στις 28 Νοεμβρίου 1955.

    Οι δύο αγωνιστές φυλακίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. Δεν αποκάλυψαν τίποτα στους ανακριτές, καταδικάσθηκαν σε θάνατο και απαγχονίστηκαν στις 10 Μαΐου 1956.


    Οι δικηγόροι του Καραολή, και του Δημητρίου είχαν υποβάλει αίτηση για χάρη, την στον Κυβέρνητη Χάρτινγκ και στη Βασίλισσα Ελισάβετ, που υπορράφθηκαν. Η Ελισάβετ, η μητέρα του Καρόλου τους εκτέλεσε.
    Το Βρετανικό Στέμμα δεν επέτρεψε στις οικογένειες να πάρουν τις σορούς τους για να τους θάψουν σώμα του και να το θάψει..
    Οι σωροί των δύο ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου θάφτηκαν στο προαύλιο της φυλακής , στα λεγόμενα «Φυλακισμένα Μνήματα».

    Ο Μιχαλάκης Καραολής γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1933 στο Παλαιοχώρι Πιτσιλιάς και ήταν το τέταρτο παιδί του Σάββα και της Παναγιώτας Καραολή. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και διορίστηκε δημόσιος υπάλληλος. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τον στίβο ως αθλητής του ΑΠΟΕΛ. Εντάχθηκε από τους πρώτους στην ΕΟΚΑ και πήρε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα με την ομάδα του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη.

    Ο Ανδρέας Δημητρίου γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1934 στον Άγιο Μάμα Λεμεσού και καταγόταν από πάμπτωχη πολυμελή οικογένεια. Φοίτησε για τρία χρόνια στο Νυχτερινό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και στη συνέχεια έπιασε δουλειά σε κατάστημα εκρηκτικών και κυνηγετικών ειδών. Από μικρός αναμίχθηκε στον συνδικαλισμό και διατέλεσε γραμματέας της Συντεχνίας Αχθοφόρων. Νεαρός αγωνιστής της ΕΟΚΑ, πρωτοστάτησε στην αρπαγή οπλισμού από τις κατοχικές αρχές της Αμμοχώστου. Τα όπλα προωθήθηκαν σε διάφορες αντάρτικες ομάδες, οι οποίες μέχρι τότε ήταν εφοδιασμένες σχεδόν μόνο με κυνηγετικά.

    Ο Μιχαλάκης Καραολής, και ο Ανδρέας Δημητρίου, θυσίασαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Κύπρου, και για την Ένωσή της με την Μητέρα Ελλάδα, και δεν χωράνε στην ΝΕΑ ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ της μανδάμ Αγγελοπούλου της Κατίνας Σαλαμάκι και της Κούλας.

    Mετά το θάνατο τους, η ΕΟΚΑ εκτέλεσε τους δύο στρατιώτες της Βασίλισσας τον Γκόρντον Χιλ και τον Ρόναλντ Σίλτον, που είχαν απαχθεί με εντολή του Διγενή και κρατούνταν ως όμηροι.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 10 Μαΐου 1854. Στο Καρπερό Γρεβενών, οι επαναστάτες υπό τον Τιάκα συγκρούονται με τους τούρκους και τους αναγκάζουν να υποχωρήσουν στα Γρεβενά με βαριές απώλειες που ανήλθαν σε 250 νεκρούς.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 10 Μαΐου 1902. Ιατρικό επίτευγμα στην Αθήνα. Ο χειρουργός Σπυρίδων Μαγγίνας αφαίρεσε με επιτυχία από ασθενή ολόκληρο το δεξιό νεφρό του.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 10 Μαΐου 1907. Ο Υπολοχαγός Σάρρας, αρχηγός των Ελληνικών όπλων του δυτικού τμήματος της λίμνης των Γιαννιτσών, διέλυσε το ορμητήριο των βουλγάρων κομιτατζήδων στην λίμνη.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δένδιας: «Θέλουμε την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη»…
    Το νέο περιεχόμενο της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ υπερασπίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την συζήτηση του σχετικού κειμένου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
    Ο υπουργός τόνισε ότι αποτέλεσε επιθυμία της Ελληνικής Κυβέρνησης η 5ετής διάρκεια της συμφωνίας – αντί ετήσιας – καθώς όπως είπε «αυτό λειτουργεί προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων. Ο ίδιος αποκάλυψε δε, πως αρχικά υπήρξαν σκέψεις να προβλεφθεί 10ετής διάρκεια.
    «Αυτό πιστεύουμε ότι είναι το εθνικό συμφέρον. Δεν κάναμε καμία χάρη στις ΗΠΑ. Είμαστε γενναιόδωροι απέναντι στο συμφέρον της πατρίδας. Θέλαμε την 5ετία. Δεν σας κρύβω ότι στην κυβέρνηση σκεφτήκαμε και την 10ετία. Θέλουμε την στρατιωτική παρουσία. Δεν παραστήσαμε ότι είμαστε αυτοί που διώχνουν τις βάσεις. Εχουμε σαφή θέση για το εθνικό συμφέρον. Θέλαμε και θέλουμε την παρουσία στην Θράκη. Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας αφορά την Αλεξανδρούπολη. Θέλουμε την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας για να προσθέσει πως η έντονη ενόχληση της Τουρκίας αποτελεί απόδειξη των ωφελημάτων από την ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ.
    Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «Γίνεται μια συζήτηση στην ελληνική κοινωνία για τον πατριωτισμό που διατρέχει κόμματα και παρατάξεις. Ουδείς αρνείται τον πατριωτισμό οποιουδήποτε. Πως όμως προσλαμβάνεται ο πατριωτισμός;
    Πολλές φορές στην ιστορία μας ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες. Να δούμε λοιπόν πως νοηματοδοτεί ο καθένας τον πατριωτισμό ; Η απραξία δεν συνιστά πατριωτισμό. Ο στρουθοκαμηλισμός δεν συνιστά πατριωτισμό. Εμείς πιστεύουμε σε πατριωτισμό που πηγάζει από την αυτοπεποίθηση, την γνώση της ταυτότητάς μας. Σε ένα πατριωτισμό ανοικτό. Πιστεύουμε στην ανάγκη να είναι ανοικτή η Ελλάδα στα Βαλκάνια και όχι αιχμάλωτη των ελληνοτουρκικών διαφορών».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άρης: Το InSight της NASA κατέγραψε τον ισχυρότερο σεισμό σε άλλο πλανήτη.
    Ο σεισμός των 5 βαθμών είναι μεσαίου μεγέθους για τα γήινα δεδομένα, αλλά θεωρείται τεράστιος για τα αρειανά.
    Το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ανακοίνωσε ότι το στατικό ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο InSight ανίχνευσε στον Άρη τον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα σεισμό που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε έναν άλλο πλανήτη, μεγέθους 5 βαθμών.
    Ο σεισμός συνέβη στις 4 Μαΐου και αποτελεί την κορύφωση των τουλάχιστον 1.313 σεισμών που έχουν καταγραφεί στον γειτονικό πλανήτη από τον Νοέμβριο του 2018, όταν το InSight προσεδαφίστηκε στον Άρη. Ο μεγαλύτερος προηγουμένως αρειανός σεισμός ήταν 4,2 βαθμών και είχε ανιχνευθεί στις 25 Αυγούστου 2021.
    Το InSight είναι εφοδιασμένο με έναν άκρως ευαίσθητο σεισμογράφο γαλλικής κατασκευής που «πιάνει» τα σεισμικά κύματα, καθώς αυτά διασχίζουν ή ανακλώνται στο εσωτερικό του «κόκκινου πλανήτη».
    Μέσω της μελέτης των σεισμικών κυμάτων οι επιστήμονες βγάζουν διάφορα συμπεράσματα για τη δομή του φλοιού, του μανδύα και του πυρήνα του Άρη.
    Ο σεισμός των 5 βαθμών είναι μεσαίου μεγέθους για τα γήινα δεδομένα, αλλά θεωρείται τεράστιος για τα αρειανά δεδομένα.
    Όπως είπε ο επικεφαλής ερευνητής του InSight στο JPL Μπρους Μπάνερντ, «από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία του ο σεισμογράφος τον Δεκέμβριο του 2018, περιμέναμε για έναν πραγματικά μεγάλο σεισμό. Και σίγουρα αυτός ο σεισμός θα μας δώσει τη δυνατότητα να μελετήσουμε το εσωτερικό του πλανήτη, όπως κανένας άλλος έως τώρα. Οι επιστήμονες θα αναλύουν επί χρόνια αυτά τα δεδομένα για να μάθουν νέα πράγματα σχετικά με τον Άρη».
    Η επιτυχία του InSight συνέβη σε μια εποχή που ο ρομποτικός γεωλόγος ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει αυξημένες προκλήσεις από το περιβάλλον του: Καθώς αρχίζει ο χειμώνας στον γειτονικό πλανήτη, θα υπάρχει περισσότερη σκόνη στον αέρα και θα μειωθεί το ηλιακό φως με το οποίο τροφοδοτούνται οι ηλιακές συλλέκτες του εργαστηρίου, με κίνδυνο να «ξεμείνει» από ηλεκτρική ενέργεια.
    https://youtu.be/27br7remzx0
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γάλλος ΥΠΕΞ: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι δύσκολος και θα διαρκέσει αρκετά χρόνια».
    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, έκανε μια «μαύρη» πρόβλεψη, καθώς υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια.
    «Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι μακρύς και δύσκολος» και «θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά χρόνια», είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στον τηλεοπτικό σταθμό BFM.
    Αυτό οφείλεται, όπως εξήγησε, στο ότι ο Πούτιν έκανε πολλά «στρατηγικά λάθη».
    «Πρώτα απ’ όλα πίστευε ότι η Ουκρανία θα έπεφτε αμέσως», είπε ο Λεντριάν, μετά πίστευε ότι «η Ευρώπη θα είναι εύθραυστη στην αντίδρασή της, ενώ συνέβη το αντίθετο», στη συνέχεια «υποτίμησε την Ατλαντική Συμμαχία» και τέλος «υπερεκτίμησε τη δύναμη του στρατού του».
    «Η Ρωσία τώρα μας εκφοβίζει», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός, επισημαίνοντας πως ο Πούτιν δεν αντιλαμβάνεται ότι «πρέπει απλώς να αποσυρθεί» και ότι η απειλή πυρηνικής κλιμάκωσης είναι ακατάλληλη.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρεκόρ-σοκ για τον πληθωρισμό: Στο 10,2% τον Απρίλιο – Το υψηλότερο εδώ και 28 χρόνια!
    ΕΡΧΕΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
    Επιβεβαιώθηκαν οι φοβίες για πληθωρισμό άνω του 10%
    Στο 10,2% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο, από το 8,9% τον Μάρτιο καταγράφοντας επίπεδα ρεκόρ από το 1994, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
    Οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούν η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν γίνει αισθητές εδώ και καιρό στην ελληνική οικονομία και τις τσέπες των καταναλωτών.
    Τα 5 αγαθά με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις είναι: το φυσικό αέριο με 122,6% το ρεύμα με 78,8% το πετρέλαιο θέρμανσης με 65,1%, καύσιμα και λιπαντικά 29% και έλαια και λίπη 22%.
    Κάτι που δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,1%, που είναι μία από τις μεγαλύτερες μηνιαίες μεταβολές των τελευταίων 10ετιών.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ράντεφ, πρόεδρος Βουλγαρίας: Δεν θα δεχθούμε τελεσίγραφα για άμεση έναρξη των συνομιλιών ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στην ΕΕ.
    Η Σόφια άσκησε βέτο στα τέλη του 2020 στην έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ
    Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί κανένα «τελεσίγραφο» στις συνομιλίες μεταξύ Σκοπίων και Βρυξελλών για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.
    Η Σόφια άσκησε βέτο στα τέλη του 2020 στην έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ, υποστηρίζοντας ότι τα Σκόπια δεν εφαρμόζουν μια διμερή συνθήκη που υπεγράφη το 2017.
    «Είναι εξαιρετικά ακατάλληλο και μάταιο να δίνονται στη Βουλγαρία τελεσίγραφα», δήλωσε σήμερα ο Radev σε δημοσιογράφους στη Σόφια, σχολιάζοντας μια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Buyar Osmani.
    Σύμφωνα με βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, ο Osmani φέρεται να είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο – δηλαδή μέχρι το τέλος της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ – υπάρχει μια πιθανότητα ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας.
    Ο Radev επέμεινε ότι πρέπει να τηρηθούν οι όροι για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Το βέτο επηρέασε επίσης την έναρξη των συνομιλιών της ΕΕ με την Αλβανία, οι οποίες παραμένουν παγωμένες.
    Ο Βούλγαρος πρόεδρος έκανε λόγο επίσης για άσκηση «εξωτερικών πιέσεων» στη Βουλγαρία και κατηγόρησε τη Βόρεια Μακεδονία για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων (των εθνοτικών Βούλγαρων), για παραβίαση των Κριτηρίων της Κοπεγχάγης και για ρητορική μίσους».
    Αυτό, είπε ο ίδιος, είναι ασύμβατο με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
    Σύμφωνα με τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης, τα κράτη μέλη πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις αν θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η ύπαρξη θεσμών για τη διατήρηση της δημοκρατικής διακυβέρνησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
    Επικριτές του Βούλγαρου πρωθυπουργού Kiril Petkov, καθώς και εθνικιστές, τον κατηγορούν ότι θέλει να άρει μέχρι τα μέσα του έτους το βουλγαρικό βέτο λόγω «εξωτερικών πιέσεων».
    Ο Radev και ο Petkov βρίσκονται σε διένεξη για σειρά ζητημάτων, με πιο πρόσφατο περιστατικό το αν η Σόφια θα στείλει όπλα στην Ουκρανία.
    Ο Radev, ο οποίος θεωρείται φιλορώσος, είναι αντίθετος σε αυτή την αποστολή όπλων ενώ ο Petkov την υποστηρίζει.
    www.bankingnews.gr
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κόρη Μανώλη Καντάρη: “Η πληγή είναι ακόμη ανοιχτή. 11 χρόνια από την μέρα που έφυγες τόσο άδικα”.
    Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται από τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο από τρεις δράστες Αφγανικής καταγωγής οι οποίοι του επιτέθηκαν προκειμένου να του κλέψουν τη βιντεοκάμερά του, με την οποία θα κατέγραφε τον ερχομό του παιδιού του.
    Η κόρη του Ανδριάννα Καντάρη, σε ανάρτησή της στο twitter, γράφει «11 χρόνια από την μαύρη μέρα που έφυγες τόσο άδικα… Η απώλειά σου δεν συνηθίζεται. Η πληγή είναι ακόμη ανοιχτή, αλλά είσαι ακόμα εδώ γιατί η μνήμη σου είναι αθάνατη. Σε κρατάμε εμείς στις καρδούλες μας σαν φυλαχτό».
    Ήταν Μάιος του 2011 όταν ο Μανώλης Καντάρης κατευθύνονταν προς το σταθμευμένο του αυτοκίνητο κρατώντας την κάμερα με την οποία θα κατέγραφε την γέννηση του δεύτερου παιδιού του. Τρεις δράστες του επιτίθενται για να τον ληστέψουν και τον τραυματίζουν θανάσιμα.
    Η σύζυγος του Σιμόνα Βιρτζίλι, ενώ ήταν ετοιμόγεννη, βρίσκει τον άνδρα της μέσα σε μια λίμνη αίματος στο πεζοδρόμιο της γειτονιάς όπου έμεναν.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΠΑΝΑΝΙΑ»…
    Με τις ψήφους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να επικυρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Βουλή η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα για τις αμερικανικές βάσεις στην χώρα. Αυτό προέκυψε από την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής όπου συζητήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών. Την αντίθεσή τους στην συμφωνία εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25.
    Αυτό που προκάλεσε όμως εντύπωση είναι η τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ειδικά για την χρήση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Αλεξανδρούπολης επισήμανε ότι η αναβάθμιση τους είναι ενταγμένη στο σχέδιο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ και Ρωσίας.
    Όπως επισήμανε «ασφαλώς και οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν της ευχέρειας του λιμένα Αλεξανδρούπολης, για να προωθήσουν στρατεύματα στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο της ανάφλεξης και της γεωπολιτικής αστάθειας που έχει παρατηρηθεί. Η εκμετάλλευση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, γίνεται και στη βάση αυτού του σχεδίου».
    Σημείωσε όμως ότι αυτό δεν δημιουργεί επιφυλάξεις στην ελληνική κυβέρνηση αφού «το και μαζί και χώρια είχαμε την πολυτέλεια να επιχειρηματολογούν για πάρα πολλές δεκαετίες. Ο κόσμος, όμως, έχει αλλάξει πολύ δραματικά τώρα τελευταία. Θεωρώ ότι είναι η ώρα λίγο να μετριάσουμε αυτό “το μαζί και χώρια”, γιατί δεν θα μας οδηγήσει κάπου καλύτερα, ακόμα και αν αυτό φαίνεται προς τα έξω ως συμπεριφορά δεδομένων».
    Μάλιστα απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ περί δεδομένου συμμάχου ανέφερε: «Δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος, δεν είναι κακό να είσαι προβλέψιμος, αλλά και αξιόπιστος και αν κάτι κρίνουν οι Αμερικανοί και όχι μόνο οι Αμερικανοί, ότι αποτελεί πλεονέκτημα για την Ελλάδα, αυτή την εποχή και έναντι των πιο ασταθών λόγω των συγκεκριμένων συμπεριφορών τούρκων, είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ο αξιόπιστος ,ο συνεπής, ο σωστός εταίρος στην περιοχή»!
    Μόνο που κάποιος θα πρέπει να πει στον ΥΕΘΑ ότι τους «δεδομένους» τους απατούν…
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...