ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

01 Μαΐου 2022

10.000 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΙΟΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ.





Pfizer: Ανακοίνωσε ότι το χάπι Paxlovid δεν αποτρέπει τη μόλυνση από τον κορωνοϊό. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ.

 

Η Ρωσία αυξάνει τις εξαγωγές σιταριού. ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΩΤΟ - ΠΡΩΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ 50 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝΟΥΣ ΣΙΤΑΡΙ. Η Τουρκία είναι ο πιο ενεργός αγοραστής ρωσικού σιταριού τον Απρίλιο με περίπου 1 εκατομμύριο τόνους. ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΡΑΨΑΜΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΣΙΤΗΡΩΝ. Ο ΚΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΑΚΟΥΝΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ.




Ο Ζ.Π. ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ: ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΛΗ ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΙΩΝΑ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΠΟΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΝΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ



«Πολλές πανδημίες θα μπορούσαν να χτυπήσουν μαζί – 10.000 ιοί που μπορεί να μολύνουν τον άνθρωπο».

Ο κορωνοϊός είναι η κορυφή του παγόβουνου – Νέοι ιοί από ζώα θα μεταπηδήσουν στον άνθρωπο.

Για τους παγκόσμιους ιούς, αυτή είναι μια εποχή πρωτοφανών ευκαιριών. Υπολογίζεται ότι 40.000 ιοί παραμονεύουν στα σώματα των θηλαστικών, εκ των οποίων το ένα τέταρτο θα μπορούσε ενδεχομένως να μολύνει τον άνθρωπο.

Οι περισσότεροι δεν το κάνουν, επειδή έχουν λίγες ευκαιρίες να μεταπηδήσουν στο σώμα μας. Αλλά οι πιθανότητες αυτές αυξάνονται. Το μεταβαλλόμενο κλίμα της Γης αναγκάζει τα ζώα να μετεγκατασταθούν σε νέα ενδιαιτήματα, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τις κατάλληλες για αυτά περιβαλλοντικές συνθήκες.



Είδη που δεν έχουν συνυπάρξει ποτέ θα γίνουν γείτονες, δημιουργώντας χιλιάδες μολυσματικές συναντήσεις στις οποίες οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν σε άγνωστους ξενιστές – και, τελικά, σε εμάς. Πολλοί επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι η κλιματική αλλαγή θα καταστήσει τις πανδημίες πιο πιθανές, αλλά μια πρωτοποριακή νέα ανάλυση δείχνει ότι αυτό το ανησυχητικό μέλλον είναι ήδη εδώ και θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Το πλανητικό δίκτυο των ιών και της άγριας ζωής «επανασυνδέεται αυτή τη στιγμή», λέει ο Κόλιν Κάρλσον, βιολόγος για την παγκόσμια αλλαγή στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

Και «ενώ νομίζαμε ότι καταλαβαίναμε τους κανόνες του παιχνιδιού, ξανά και ξανά, η πραγματικότητα μας έβαλε κάτω και μας δίδαξε: Δεν λειτουργεί έτσι η βιολογία».

Το 2019, ο Κάρλσον και ο συνάδελφός του Γκρεγκ Άλμπερι άρχισαν να δημιουργούν μια εντυπωσιακή προσομοίωση, που χαρτογραφεί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον για μια σειρά 3.100 ειδών θηλαστικών και προβλέπει την πιθανότητα μετάδοσης ιών εάν αυτά τα είδη συναγελάζονται.

Τα αποτελέσματα, που τελικά δημοσιεύθηκαν, είναι ανησυχητικά λέει το The Atlantic: Ακόμη και με τα πιο αισιόδοξα σενάρια για το κλίμα, τις επόμενες δεκαετίες θα δούμε περίπου 300.000 συναντήσεις μεταξύ διαφόρων ειδών της πανίδας, που κανονικά δεν θα είχαν έρθει σε επαφή, οδηγώντας σε περίπου 15.000 μεταδόσεις ιών σε διάφορους ξενιστές.

Iceberg (παγόβουνο)

«Είναι οδυνηρό», λέει ο Βίνιτ Μενάχερι, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. «Η μελέτη υποδηλώνει ότι ο ανησυχητικός ρυθμός με τον οποίο νέοι ή επανεμφανιζόμενοι ιοί έχουν προκαλέσει εστίες τις τελευταίες δεκαετίες, δεν είναι κάποια αφύσικη κατάσταση, αλλά κάτι το αναμενόμενο και μάλιστα εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς».

Ο Κάρλσον και ο Άλμπερι ονόμασαν τη μελέτη τους «Iceberg» (παγόβουνο), υποδηλώνοντας μια τεράστια και κυρίως κρυφή απειλή με την οποία (μάλλον) θα συγκρουστούμε.

Πράγματι, η προσομοίωσή τους αποκάλυψε ότι οι ιοί των θηλαστικών έχουν ήδη μεταλλαχτεί δραματικά, σε βαθμό που πιθανότατα δεν μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση, ακόμα κι αν όλες οι εκπομπές άνθρακα σταματήσουν αύριο.

«Η στιγμή για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή πέρασε πριν από 15 χρόνια», είπε ο Κάρλσον. «Βρισκόμαστε τώρα σε έναν κόσμο που είναι 1,2 βαθμούς θερμότερος και δεν υπάρχει πλέον επιστροφή. Πρέπει να προετοιμαστούμε για περισσότερες πανδημίες»!

Η μελέτη «Iceberg» αναλύει, ότι οι νέες πανδημίες θα ακολουθούν απίθανες διαδρομές και κανόνες. Για παράδειγμα, η Αρκτική θα είναι ένας τόπος υψηλής μεταδοτικότητας, επειδή οι θερμοκρασίες θα εξωθούν τα ζώα να ταξιδέψουν βορειότερα, και σε ψυχρότερα γεωγραφικά πλάτη και μήκη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως θα προκύψει όταν κάποια ζώα αναζητήσουν υψηλότερα, πιο δροσερά υψόμετρα και άλλα, που ζουν σε αντίθετες πλευρές ενός βουνού συναντηθούν κάπου στη μέση. Αυτό σημαίνει ότι οι εξάπλωση των ιών θα παρατηρηθεί, όχι στους πόλους, αλλά στις ορεινές και πλούσιες σε ζωικά είδη περιοχές της τροπικής Αφρικής και της νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι νυχτερίδες και οι πτήσεις τους

Η Νοτιοανατολική Ασία θα είναι επίσης ιδιαίτερα επιρρεπής σε μολύνσεις, επειδή φιλοξενεί πλούσια αποικία νυχτερίδων. Η πτήση των νυχτερίδων παρέχει ευελιξία, επιτρέποντάς τους να αντιδρούν στα μεταβαλλόμενα κλίματα πιο γρήγορα από άλλα θηλαστικά και να μεταφέρουν τους ιούς τους μακρύτερα. Και οι νυχτερίδες στη Νοτιοανατολική Ασία ζουν σε μεγάλη ποικιλία…

Στην Αφρική, οι νυχτερίδες είναι πιθανώς οι φυσικές δεξαμενές για τον ιό Έμπολα. Δεκατρία είδη, θα μπορούσαν ενδεχομένως να μεταφέρουν τον ιό και καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη τα αναγκάζει να διασκορπιστούν, θα συναντήσουν σχεδόν 3.700 νέα είδη θηλαστικών, προκαλώντας σχεδόν 100 μολύνσεις.

Μέχρι στιγμής, τα μεγαλύτερα κρούσματα Έμπολα έχουν εμφανιστεί στη Δυτική Αφρική, αλλά ο Κάρλσον είπε ότι μέσα σε λίγες δεκαετίες, η ασθένεια θα μπορούσε εύκολα να γίνει εντονότερο πρόβλημα και για την ανατολική πλευρά της ηπείρου.

Αυτές οι ανακατατάξεις είναι άσχημα νέα για τις νυχτερίδες και άλλα ζώα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άγνωστες μολύνσεις πέρα από τις δυσκολίες της κλιματικής αλλαγής. Ο αρχικός ιός SARS μεταπήδησε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους και ο HIV έφτασε σε εμάς από πιθήκους. Για να μεταπηδήσει ένας ζωικός ιός στους ανθρώπους, η γεωγραφία, η βιολογική συμβατότητα και άλλοι παράγοντες πρέπει να ευθυγραμμιστούν με δραματικό τρόπο.

Κάθε γεγονός είναι εν δυνάμει απίθανο, αλλά… Κάτι σαν να παίζετε ρώσικη ρουλέτα χρησιμοποιώντας ένα περίστροφο με ένα εκατομμύριο θαλάμους, όμως… Καθώς το κλίμα αλλάζει, γεμίζουμε περισσότερους από αυτούς τους θαλάμους με σφαίρες και πατάμε τη σκανδάλη πιο συχνά.

Η προσομοίωση «Iceberg» έδειξε επίσης ότι τέτοια συμβάντα θα είναι δυσανάλογα κοινά σε περιοχές που είναι πιθανό να εποικιστούν από ανθρώπους ή να χρησιμοποιηθούν ως καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι μελέτες δείχνουν ότι οι προβλέψεις του «Iceberg» είναι μόνο η κορυφή του… παγόβουνου. Για παράδειγμα, το λιώσιμο των πάγων στη θάλασσα, πρόσφατα επέτρεψε σε έναν ιό που συνήθως μολύνει τις φώκιες του Βόρειου Ατλαντικού να μεταπηδήσει στις θαλάσσιες ενυδρίδες του Βορειοδυτικού Ειρηνικού.

Χειρότερη η εικόνα εάν συμπεριληφθούν πουλιά και θάλασσα

Αλλά το «Iceberg», κατά ειρωνικό τρόπο, δεν συμπεριέλαβε ούτε το λιώσιμο των πάγων ούτε τα θαλάσσια θηλαστικά. Δεν έλαβε επίσης, υπόψη τα πουλιά, τα οποία φιλοξενούν τη δική τους ομάδα ιών, συμπεριλαμβανομένων πολλών επικίνδυνων στελεχών γρίπης. Δεν έλαβε υπόψη άλλους παθογόνους οργανισμούς, εκτός από ιούς, όπως μύκητες ή βακτήρια.

Οι ζοφερές προβλέψεις που αποκαλύπτονται είναι «τόσο μεγάλες και δυσοίωνες, που ακόμα και όταν τις εντοπίσαμε, δεν το πιστεύαμε», είπε ο Κάρλσον. Όμως, παρά την προσπάθεια που έκαναν αυτός και ο συνεργάτης του, να αμφισβητήσουν την έρευνά τους και να την επαναλάβουν, η προσομοίωση συνέχισε να βγάζει τα ίδια αποτελέσματα.

Επιβεβαιώνουν ότι τρεις από τις μεγαλύτερες υπαρξιακές απειλές μας: η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες και η μαζική εξαφάνιση της άγριας ζωής, είναι πραγματικά αλληλένδετα μέρη του ίδιου γιγαντιαίου προβλήματος.

Ο κόσμος πρέπει να είναι έτοιμος για αυτό που έρχεται.

Η μελέτη «δεν είναι ενθαρρυντική», αλλά η ενημέρωση θα είναι χρήσιμη, είπε η Σάντι Ράιαν, ιατρός – γεωγράφος στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Οι πανδημίες είναι εγγενώς απρόβλεπτες και καμία πρόληψη, όσο συντονισμένη κι αν είναι, δεν θα αποτρέψει πλήρως τον κίνδυνο τους. Ο κόσμος πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τους νέους ιούς που έρχονται. Αυτό σημαίνει ενίσχυση των συστημάτων δημόσιας υγείας και υγειονομικής περίθαλψης, ενίσχυση των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας και αντιμετώπιση όλων των αδυναμιών της προ-COVID εποχής.

Ο κόσμος, στην επιθυμία του να ξεχάσει τον κορωνοϊό, έχει ήδη λησμονήσει τα διδάγματα του πρόσφατου παρελθόντος, υποθέτοντας ίσως ότι μια παγκόσμια κρίση θα χτυπήσει μία γενιά, μόνο μία φορά. «Όχι, όλα αυτά θα μπορούσαν να επαναληφθούν ακόμα και αύριο», υποστηρίζει ο Κάρλσον: «Πολλές πανδημίες θα μπορούσαν να χτυπήσουν μαζί».

Η μελέτη «Iceberg» δημοσιεύτηκε, ο κόσμος θα ενημερωθεί και ο Κάρλσον θα καταθέσει ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου για την ανάγκη προετοιμασίας για μεταδόσεις.


Pfizer: Ανακοίνωσε ότι το χάπι Paxlovid δεν αποτρέπει τη μόλυνση από τον κορωνοϊό. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ.


Η Pfizer σημειώνει ότι το Paxlovid, το οποίο αποτελείται από δύο διαφορετικά αντιικά φάρμακα, είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο ή αδειοδοτημένο για χρήση υπό όρους ή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε περισσότερες από 60 χώρες, για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου

Η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι μια μεγάλη κλινική δοκιμή έδειξε ότι το αντιικό χάπι Paxlovid δεν αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην αποτροπή της μόλυνσης από τον κορωνοϊό ανθρώπων που διέμεναν με κάποιον ο οποίος είχε εκτεθεί στον ιό.

Στη δοκιμή συμμετείχαν 3.000 ενήλικες που είχαν επαφή με μέλος της οικογενείας τους το οποίο εμφάνιζε συμπτώματα της Covid-19 και είχε προηγουμένως διαγνωστεί θετικό στον κορωνοϊό. Σε ορισμένους χορηγήθηκε το Paxlovid για 5 ή 10 ημέρες και στους υπόλοιπους ένα εικονικό φάρμακο (placebo).

Όσοι έλαβαν την πενθήμερη αγωγή διαπιστώθηκε ότι είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 37% σε όσους έλαβαν την δεκαήμερη αγωγή. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν θεωρούνται σημαντικά από στατιστικής πλευράς και επομένως ενδέχεται να ήταν τυχαία.

Η Pfizer ανέφερε ότι τα δεδομένα ασφαλείας στην κλινική δοκιμή ήταν ανάλογα με αυτά προηγούμενων μελετών, οι οποίες είχαν δείξει ότι τα χάπια ήταν αποτελεσματικά σε ποσοστό 90% σε ό,τι αφορά την πρόληψη της νοσηλείας ασθενών με Covid-19 που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, εφόσον χορηγηθούν επί πέντε ημέρες λίγο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

«Αν και είμαστε απογοητευμένοι από την έκβαση της συγκεκριμένης μελέτης, αυτά τα αποτελέσματα δεν επηρεάζουν τα ισχυρά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια που παρατηρήσαμε στην προηγούμενη δοκιμή μας για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19… και είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε την αυξανόμενη χρήση του Paxlovid σε αυτές τις (ευάλωτες) ομάδες του πληθυσμού, σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Η Pfizer σημειώνει ότι το Paxlovid, το οποίο αποτελείται από δύο διαφορετικά αντιικά φάρμακα, είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο ή αδειοδοτημένο για χρήση υπό όρους ή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε περισσότερες από 60 χώρες, για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.



ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ













14 σχόλια:

  1. Ξεκίνησε η επιστράτευση στην Μολδαβία – Παραδόθηκαν φύλλα πορείας σε εφέδρους.

    Ξεκίνησε επιστράτευση στην Μολδαβία καθώς έφεδροι λαμβάνουν φύλλα πορείας για να εμφανιστούν στα κατά τόπους στρατολογικά γραφεία.
    Ζητείται από τους εφέδρους να έχουν πάνω τους ταυτότητες ή διαβατήρια.

    Όλα αυτά με φόντο την κρίση στην Υπερδνειστερία την οποία δυτικά κέντρα θέλουν να την κλιμακώσουν.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Βουτιά» 939 μονάδων για Dow Jones – Ο χειρότερος μήνας από το 2008 για τον Nasdaq. Φόβοι για μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση.
    Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η Wall Street την Παρασκευή 29 Απριλίου, υπό τον φόβο της οικονομικής αβεβαιότητας και ακρίβειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
    Το σκληρό lockdown στη Σανγκάη και η συνεχιζόμενη πολεμική κρίση στην Ουκρανία προσθέτουν στις αναταραχές της οικονομίας, αυξάνοντας τις τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια.

    Μετά τη σημαντική αύξηση της Πέμπτης (28/4), η Wall Street κατέγραψε ένα σημαντικό καθοδικό ράλι στους δείκτες της, που βρίσκονται στα «κόκκινα».

    Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας κατέγραψε πτώση 939,18 μονάδων (-2,77%), στις 32.977,21 μονάδες.

    Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έχει πτώση 536,89 μονάδων (-4,17%), στις 12.334,64 μονάδες, επηρεαζόμενος από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Amazon, η οποία υποχώρησε στην πιο απότομη ημερήσια πτώση της από το 2006. Aργά την Πέμπτη, η Amazon παρουσίασε ένα απογοητευτικό τρίμηνο.

    Ο Απρίλιος ήταν για τον Nasdaq ο χειρότερος μήνας από το 2008 της μεγάλης οικονομικής κρίσης με την κατάρρευση της Lehman Brothers.

    Οι μετοχές της Apple, της Alphabet, της Microsoft, του Netflix και του PayPal, όλες υποχώρησαν περισσότερο από 3% την Παρασκευή.

    Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με υποχώρηση 155,57 μονάδων (-3,63%), στις 4.131,93 μονάδες. O S&P σημείωσε τον χειρότερο μήνα του από τον Μάρτιο του 2020 κατά την έναρξη της πανδημίας του Covid.

    Οι τιμές για πολλά αγαθά, από τα τρόφιμα μέχρι το φυσικό αέριο, έχουν αυξηθεί καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία και υπήρξε μεγάλη αποσύνδεση μεταξύ της υψηλότερης ζήτησης και της καθυστέρησης των προμηθειών. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενίσχυσε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, καθώς οδηγεί σε αυξήσεις των τιμών για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το σιτάρι και το καλαμπόκι.
    Ζ.Π.







    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καγκελάριος Αυστρίας για Ουκρανία: «Αν ο πόλεμος δεν τελειώσει σύντομα, θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος».
    Σχετικά με την παροχή ρωσικού αερίου στη χώρα αναφέρει ότι οι παραδόσεις πραγματοποιούνται χωρίς περιορισμούς.
    Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, προειδοποίησε πώς «αν ο πόλεμος δεν τελειώσει σύντομα, θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος».
    Παράλληλα, υπερασπίζεται την απόφασή του να μεταβεί στη Ρωσία προκειμένου να μεσολαβήσει για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

    Μάλιστα, εμφανίζεται πρόθυμος να δεχθεί πολίτες από την Ουκρανία.

    Σε δύο συνεντεύξεις που παραχωρεί σήμερα στις εφημερίδες Kurier και Die Presse, ο κ. Νεχάμερ τονίζει την ανάγκη ο πόλεμος στην Ουκρανία να τερματιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να κλιμακωθεί και να διευρυνθεί.

    Σημειώνει μάλιστα ότι πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για διπλωματική λύση και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δική του πρόσφατη επίσκεψη στη Ρωσία, η οποία από πολλούς επικρίθηκε.

    Ερωτώμενος σχετικά με την παροχή ρωσικού αερίου στη χώρα του, ο καγκελάριος αναφέρει ότι οι παραδόσεις πραγματοποιούνται χωρίς περιορισμούς και ότι η εταιρία ÖMV θα συνεχίσει να πληρώνει σε ευρώ, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία.

    Εκπρόσωπος πάντως της εταιρίας δήλωσε ότι η Gazprom έχει αποστείλει τη δική της πρόταση, η οποία μελετάται, προκειμένου να βρεθεί λύση συμβατή με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση σε βάρος της Ρωσίας.
    Ο κ. Νεχάμερ πάντως δεν θεωρεί ότι ένα ενδεχόμενο εμπάργκο στην αγορά φυσικού αερίου από την Ευρώπη θα οδηγούσε σε άμεσο τερματισμό του πολέμου.
    «Θα αντάλλασσα αμέσως το ρωσικό αέριο αν ήταν να είχαν σωθεί τα παιδιά της Ουκρανίας, που τώρα είναι νεκρά», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η πολιτική του στο προσφυγικό διαφέρει από αυτήν του προκατόχου του, του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε ότι η Αυστρία είναι πρόθυμη να βοηθήσει, αλλά σημείωσε ότι «κάποιος που δραπετεύει από εμπόλεμες ζώνες όπως το Αφγανιστάν διασχίζει έως και δέκα ασφαλείς χώρες μέχρι να φθάσει στην Ευρώπη και θα μπορούσε να βρει προστασία εκεί – είναι διαφορετικό αυτό από το να βοηθάς έναν γείτονα που βρίσκεται σε κίνδυνο».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Βολεύτηκε» ο γιος του Κ.Μητσοτάκη: Διορίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο – Άγνωστο πώς πήρε τη θέση.
    «Πολλές και καλές δουλειές» είχε υποσχεθεί ο Κ.Μητσοτάκη - Μάλλον εννοούσε την οικογένειά του.
    Ένα ακόμη μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη διορίστηκε σε μια εξαιρετική θέση, ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον γιο του πρωθυπουργού ο οποίος ετοιμάζει βαλίτσες για Βρυξέλλες.

    Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι έκανε πράξη τις προεκλογικές του υποσχέσεις, καθώς λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 2019 υποσχόταν «πολλές και καλές νέες δουλειές για τα νέα παιδιά», αφού ο νεαρός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει προσληφθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Ισπανό ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του ΕΛΚ, Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς.


    Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αρχικά προσελήφθη ως ασκούμενος στη θέση του διαπιστευμένου κοινοβουλευτικού βοηθού τον Σεπτέμβριο του 2021, τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας.

    Όπως ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ αναφέρει στην εφημερίδα Documento, «εν αναμονή της αναχώρησης ενός από τα μέλη της ομάδας, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαΐου 2022, και λόγω της εξαιρετικής του απόδοσης κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμαστικής περιόδου, του προτάθηκε να συνεχίσει να εργάζεται ως διαπιστευμένος κοινοβουλευτικός βοηθός».

    Ο μισθός σε αυτή τη θέση κυμαίνεται από 1.680 ευρώ έως και 7.740 ανάλογα με την εμπειρία και τα προσόντα και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πονς, ο γιος του πρωθυπουργού βρίσκεται στην 1η βαθμίδα, τη χαμηλότερη για διαπιστευμένο βοηθό στο ΕΚ.


    Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, δηλώνει μεταξύ άλλων «πολύ περήφανος που έχω τον Κωνσταντίνο ως έναν από τους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς βοηθούς μου. Όχι μόνο λόγω του ακαδημαϊκού του υποβάθρου και των ικανοτήτων του αλλά και επειδή είναι ένας ταλαντούχος νέος».

    Στο ερώτημα εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεσολάβησε για να προσλάβει τον γιο του απάντησε μονολεκτικά «Όχι».

    Το πώς βρήκε δουλειά ο γιος του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν χρειάζεται μεγάλη σκέψη για να απαντηθεί. Ούτε βέβαια, η ελληνική κοινωνία έχει καμιά αμφιβολία για το πώς οι γόνοι των πολιτικών οικογενειών βρίσκουν στρωμένη σταδιοδρομία.


    Το ερώτημα, όμως, που δεν απαντά η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πώς θα βρουν αξιοπρεπή και σύμφωνα με τα προσόντα τους δουλειά οι άνεργοι νέοι και νέες της χώρας αφού η Ελλάδα έχει το αρνητικό ρεκόρ στην ΕΕ με ποσοστό ανεργίας στους νέους και τις νέες που βρίσκεται στο 31,4%, το υψηλότερο από τις 27 χώρες.

    Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πώς μπορεί να ζήσει ένας νέος και μια νέα με κατώτατο μισθό γύρω στα 600 ευρώ καθαρά. Πώς θα πληρώσουν το νοίκι τους, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, τα κοινόχρηστα, τις επικοινωνίες.

    Και σε αυτά τα ερωτήματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει καμιά απάντηση γιατί δεν μπορεί και δεν θέλει.
    Ζ.Π.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν το πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας “Lend Lease Act” και πλέον αρχίζουν να παραδίδουν στρατηγικής φύσεως όπλα στην Ουκρανία.
    Bασίλης Καπούλας

    Οι Αμερικανοί δίνουν δυνατότητα “Deep Strike” στον ουκρανικό Στρατό.

    Ήδη, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει άλλα 33 (!) δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, τα 20 (!) δισ. των οποίων θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια.

    Ο κίνδυνος να εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία σε πλήρη σύγκρουση μεγάλης κλίμακας, είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατός. Η Πολωνία έστειλε πάνω από 200 άρματα μάχης επιβεβαιώνοντας το WarNews247 που είχε έγκαιρα σημειώσει πως Αμερικανός Αξιωματούχος ανέφερε ότι “η Ουκρανία θα έχει περισσότερα άρματα μάχης από την Ρωσία στο Ανατολικό Μέτωπο” και αναρωτιόμασταν ποια χώρα θα εμπλακεί πλέον πιο ενεργά στον πόλεμο.

    Αυτά χωρίς να υπολογίζονται τα άρματα μάχης που παρέδωσαν άλλες χώρες όπως Τσεχία, Σλοβακία κτλ
    MQ-9 Reaper με Brimstone στέλνουν οι ΗΠΑ!
    Η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να στείλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper στο Κίεβο μετά την ενεργοποίηση του προγράμματος στρατιωτικής βοήθειας Lend-Lease ACT. Παράλληλα η Βρετανία θα στείλει πυραύλους Brimstone που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα προαναφερθέντα αμερικανικά drones.

    Το MQ-9 Reaper και το Brimstone μπορούν να αποτελέσουν πραγματικό κίνδυνο για τις ρωσικές δυνάμεις καθώς η ταχύτητα του drone φτάνει τα 200 χλμ ανά ώρα και η διάρκειά του είναι περίπου 12 ώρες.


    “Η Ρωσία θα συντριβεί”: Οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν στρατιωτικό πρόγραμμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – Άφιξη S-300 στην Ουκρανία!

    Αυτό σημαίνει ότι οι ρωσικές πόλεις που βρίσκονται σε απόσταση 1.000 χλμ από τα σύνορα με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας, βρίσκονται εντός βεληνεκούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

    Ο James Heappey, υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβεβαίωσε ότι «εκατοντάδες» πύραυλοι Brimstone θα σταλούν στην Ουκρανία τις «επόμενες εβδομάδες».

    Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, είπε ότι οι πύραυλοι Brimstone «θα χρησιμοποιηθούν πάνω χερσαίες πλατφόρμες», τονίζοντας ότι η αντιπλοϊκή έκδοση δεν είναι η κύρια προτεραιότητα καθώς μελετάται άλλο οπλικό σύστημα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Πολωνία παρέδωσε 200 άρματα μάχης στην Ουκρανία.
    Σύμφωνα με ΜΜΕ της Πολωνίας, παραδόθηκε στην Ουκρανία επαρκής αριθμός αρμάτων μάχης για να σχηματιστούν δύο Ταξιαρχίες. Οι Πολωνοί κάνουν λόγο για πάνω από 200 άρματα μάχης T-72 μαζί με δεκάδες BWP-1 BMP (η πολωνική έκδοση του BMP-1)

    Η Πολωνία διέθετε συνολικά 400 άρματα μάχης Τ-72.

    Παράλληλα, η Βαρσοβία έστειλε στην Ουκρανία «πυραύλους αέρος-αέρος για αεροσκάφη MiG-29 και Su-27, δεκάδες αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 2S1 Goździk, drones, MLRS ΒΜ-21 Grad, πυραύλους και εκτοξευτές χειροβομβίδων» συνολικού ύψους άνω των 7 δισεκατομμυρίων złoty. (περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια ).

    Εκτός από βαρύ εξοπλισμό, παραδόθηκαν και drones επιτήρησης και αναγνώρισης που παράγονται από την πολωνική WB Electronics για επιχειρήσεις αναγνώρισης καθώς και drones Warmate που διαθέτουν σύστημα “περιφερόμενων” πυρομαχικών παρόμοιο με το αμερικανικό Switchblade.

    Από το πολωνικό οπλοστάσιο δόθηκαν, μεταξύ άλλων, φορητά αντιαεροπορικά συστήματα Piorun και μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών.

    Το θέμα της παράδοσης των αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, συζητήθηκε σε κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας της Βουλής. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο αναπληρωτής επικεφαλής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Wojciech Skurkiewicz, ο οποίος εκπροσωπούσε το υπουργείο στην επιτροπή, είπε ότι η Πολωνία έχει υποστηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία από την αρχή του πολέμου.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πούτιν: Γενική Κινητοποίηση και Κήρυξη Πολέμου στις 9 Μαΐου.
    Η ώρα της κρίσεως πλησιάζει για τον Β.Πούτιν ο οποίος είτε θα ανακοινώσει Γενική Κινητοποίηση και κήρυξη πολέμου στην Ουκρανία στις 9 Μαίου είτε θα τον προλάβουν οι εξελίξεις και θα εμπλακεί σε ένα μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς.
    https://warnews247.gr/i-tora-i-pote-gia-ton-v-poutin
    Είναι κάτι παραπάνω από φανερό, πως πλέον η Ρωσία πολεμά εναντίον του ΝΑΤΟ, συνεπώς η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” έχει πάψει να υφίσταται.

    Ήδη η WSJ επιβεβαίωσε σήμερα το χτεσινό δημοσίευμα του WarNews247: Η Πολωνία παρέδωσε 240 εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης Τ-72Μ1 στην Ουκρανία. Πόσο θα αντέξει να πολεμά η Ρωσία μόνο με τόσες λίγες μονάδες στο ουκρανικό έδαφος;

    Αν τα σύνορα δεν κλείσουν και η ροή οπλισμού δεν σταματήσει, θα υπάρχει κίνδυνος επιθέσεων ακόμη και σε εδάφη που έχει καταλάβει ήδη η Μόσχα. Για να μην πούμε ότι θα κινδυνέψει η ίδια η Κριμαία και η Μόσχα καθώς η Ουκρανία παραλαμβάνει στρατηγικής φύσεως όπλα, HIMARS, ATACMS κτλ.

    Αν ανοίξει και το μέτωπο της Υπερδνειστερίας, τότε η Μόσχα έχει σοβαρό πρόβλημα καθώς τα ρωσικά στρατεύματα δεν είναι σίγουρο ότι θα φτάσουν στην ώρα τους στην Τιρασπόλ…

    Υπάρχει και άλλος κίνδυνος για την Ρωσία, το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για είσοδο στην Ουκρανία πιθανότατα το καλοκαίρι. Αν ο ουκρανικός πόλεμος φθοράς συνεχίσει να αποδίδει και ο ρωσικός Στρατός να εξασθενεί, τότε είναι πολύ πιθανό από τέλη Μαίου- αρχές Ιουνίου να εισέλθουν ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στην Ουκρανία.
    Η ανάπτυξη μόνο από την Βρετανία 8.000 στρατιωτών στην Αν. Ευρώπη, προϊδεάζει για “ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση”. Την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ, σχεδιάζει ασκήσεις σε Γεωργία, Λετονία, Λιθουανία και Βόρεια Θάλασσα. Συνεπώς θα υπάρξει μεγάλη στρατιωτική ανάπτυξη.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. “Ο Πούτιν θα μπορούσε να «κινητοποιήσει μαζικά» τον ρωσικό πληθυσμό εντός ημερών” προειδοποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

      Πιο αναλυτικά, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας φέρεται να έχει δει ενδείξεις ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν ετοιμάζει Δήλωση για την 9η Μαΐου κατά τη διάρκεια της Παρέλασης Νίκης στη Μόσχα, όπου αναμένεται να κηρυχτεί Γενική Κινητοποίηση και Κήρυξη Πολέμου κατά της Ουκρανίας.

      Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης της Ρωσίας τον επόμενο μήνα για να κηρύξει πόλεμο στους «Ναζί του κόσμου» και να κινητοποιήσει μαζικά τον ρωσικό πληθυσμό, ανέφερε η Βρετανία.

      Την Παρασκευή, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας προειδοποίησε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την παρέλαση της Ημέρας της Νίκης για να αυξήσει την απειλή του ναζισμού.

      «Δεν θα εκπλαγώ… που πιθανότατα πρόκειται να δηλώσει ότι «είμαστε τώρα σε πόλεμο με τους Ναζί του κόσμου και πρέπει να κινητοποιήσουμε μαζικά τον ρωσικό λαό.

      Ο Πούτιν, έχοντας αποτύχει σε όλους σχεδόν τους στόχους, μπορεί να επιδιώξει να εδραιώσει ό,τι έχει… και απλώς να είναι ένα είδος καρκινικής ανάπτυξης εντός της. Πρέπει να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να ξεφύγουν αποτελεσματικά από τον βράχο και να διατηρήσουμε την ορμή της αντεπίθεσης».

      Αν και ο Γουάλας είπε ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες που να δείχνουν ότι ο Πούτιν σχεδίαζε αυτή την ανακοίνωση, είπε ότι οι προηγούμενες ομιλίες του έδειχναν ότι ήταν πιθανό.

      «Έχουμε δει πολλές δηλώσεις από τον Πούτιν ότι “αυτός είναι ένας proxy war» – και «Οι Ναζί είναι παντού», βασικά, «δεν είναι μόνο στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ είναι γεμάτο. των Ναζί».

      «Νομίζω ότι θα προσπαθήσει να απομακρυνθεί από την «ειδική του επιχείρηση»», είπε ο Wallace στο LBC Radio.

      “Στρώνει το έδαφος για να μπορεί να πει “κοίτα, αυτός είναι τώρα ένας πόλεμος ενάντια στους Ναζί, και αυτό που χρειάζομαι είναι περισσότερους ανθρώπους. Χρειάζομαι περισσότερη ρωσική τροφή για κανόνια”.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  8. Η ΓΝΩΡΙΜΗ ΑΓΓΛΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ: ΠΟΛΕΜΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ. Ή ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ Ή ΟΛΟΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ.
    8.000 Βρετανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στην Αν. Ευρώπη.
    Περίπου 8.000 Bρετανοί στρατιώτες θα συμμετάσχουν το καλοκαίρι σε γυμνάσια στην ανατολική Ευρώπη μαζί με άλλους στρατιώτες του ΝΑΤΟ, σε μια «επίδειξη αλληλεγγύης και ισχύος» ενώ συνεχίζεται η εισβολή στην Ουκρανία.

    Δεκάδες άρματα μάχης και 120 τεθωρακισμένα οχήματα θα αναπτυχθούν φέτος το καλοκαίρι από τη Φινλανδία ως τα Σκόπια στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, που έχει οργανωθεί εδώ και καιρό και ενισχύθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο.

    «Η ασφάλεια της Ευρώπης ουδέποτε ήταν τόσο σημαντική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Bρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας. «Στο πλαίσιο των ασκήσεων αυτών, τα στρατεύματά μας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ και την Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη σε μια επίδειξη αλληλεγγύης και ισχύος που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κοινές αναπτύξεις στρατευμάτων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».
    Η Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη (JEF) είναι ένας συνασπισμός ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου και οκτώ χωρών εταίρων: της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

    Βρετανοί στρατιώτες αναπτύχθηκαν αυτή την εβδομάδα στη Φινλανδία για να συμμετάσχουν σε μια άσκηση που «θα βελτιώσει την ικανότητα των βρετανικών και των φινλανδικών δυνάμεων να εργάζονται δίπλα-δίπλα στο πλαίσιο της JEF, απoθαρρύνοντας τη ρωσική επίθεση στη Σκανδιναβία και στις χώρες της Βαλτικής».


    Το Μάιο άλλα βρετανικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν στα σύνορα ανάμεσα στην Εσθονία και τη Λετονία στο πλευρό 18.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων Γάλλοι και Δανοί που αποτελούν τμήμα της «Ενισχυμένης Προκεχωρημένης Παρουσίας» του ΝΑΤΟ, επικεφαλής της οποίας είναι οι Βρετανοί.

    «Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεισφέρει σημαντικά στην άμυνα της Ευρώπης και στην αποτροπή της ρωσικής επίθεσης. Η σειρά ασκήσεων του βρετανικού στρατού είναι θεμελιώδης και για τα δύο», υπογράμμισε ο αντιστράτηγος Ραλφ Γούντις, διοικητής του εκστρατευτικού σώματος.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στο Κίεβο η ιουδαία Νάνσι Πελόζι – Συναντήθηκε με τον ιουδαίο Ζελένσκι.
    Το Κίεβο επισκέφτηκε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
    «Σας επισκεπτόμαστε για να σας ευχαριστήσουμε για τον αγώνα σας για την ελευθερία… Ο αγώνας σας είναι αγώνας για όλους. Η δέσμευσή μας είναι να είμαστε εδώ για εσάς μέχρι να τελειώσει ο αγώνας», ανέφερε η Πελόζι σε ένα βίντεο που ανήρτησε ο Ζελένσκι στο Twitter.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολιτική Μπάιντεν σε Ουκρανία: «Οδηγεί σε αναγκαστική χρήση πυρηνικών την Ρωσία».

    Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο εσωτερικό των ΗΠΑ η απόφαση του προέδρου Τζόε Μπάιντεν να δώσει 33 δισ. δολάρια στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και να προτρέψει συμμάχους, όπως η Γερμανία, η Ελλάδα κλπ. να δώσουν όσα περισσότερα όπλα στο καθεστώς Ζελένσκι για να αντιμετωπίσει την Ρωσία.

    Πέρα από το πολιτικό σκέλος (οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κατάρρευση της δημοτικότητας Μπάιντεν εν μέσω ενός πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας όπου η τιμή της βενζίνης έχει τετραπλασιαστεί και οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου είναι πολύ κοντά) υπάρχει το στρατηγικό.

    Σε ανάλυση του Foreign Policy, παραθέτει τις απόψεις κορυφαίων στρατηγικών εμπειρογνωμόνων που κρούουν «τον κώδωνα του κινδύνου» από την πολιτική Μπάιντεν στην Ουκρανία.

    Ο George Beebe, νυν διευθυντής υψηλής στρατηγικής στο Ινστιτούτο Quincy και πρώην επικεφαλής ανάλυσης της Ρωσίας για τη CIA, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν με αυτά που λέει και πράττει ίσως κινδυνεύει να ξεχάσει πως το σημαντικότερο εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να αποφύγουν μια πυρηνική σύγκρουση με τη Ρωσία. Και δυστυχώς οι Ρώσοι έχουν την ικανότητα να διασφαλίσουν πως και όλοι οι άλλοι θα χάσουν, αν χάσουν και αυτοί. Και ίσως εκεί να οδηγούμαστε. Είναι μια επικίνδυνη στροφή για εμάς».

    Ίσως η πιο ανησυχητική τροπή των γεγονότων είναι ότι δεν φαίνεται πλέον να υπάρχει καμία πιθανότητα εξόδου από τον πόλεμο μέσω διαπραγματεύσεων.

    «Άλλο πράγμα είναι να ακολουθείς μια πολιτική αποδυνάμωσης και εξόδου του Πούτιν από την εξουσία και άλλο να το λες δυνατά (σ.σ.: όπως έκανε ο Μπάιντεν από την Πολωνία δηλώνοντας ότι στόχος των ΗΠΑ είναι η απομάκρυνση του Β.Πούτιν από την εξουσία). Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να πετύχει ο Πούτιν μια πολιτική λύση, οπότε ίσως δεν είναι σοφό να το δηλώνουμε αυτό», δήλωσε ένας ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

    «Γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη η κατάσταση στην Ουκρανία με το να στέλνουμε συνέχεια όπλα χωρίς να αναζητούμε μια πολιτική λύση», δήλωσε ο Charles Kupchan, πρώην ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ και τώρα μελετητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

    Και συνεχίζει: «Πρέπει να αρχίσουμε να προχωράμε πέρα από τα Javelins και τους αντιαρματικούς πυραύλους και να μιλήσουμε για ένα πολιτικό τελικό παιχνίδι».

    Ή, όπως το έθεσε ο Beebe, «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μεταφέρουμε με κάποιο τρόπο διακριτικά στους Ρώσους, ότι θα ήμασταν πρόθυμοι να χαλαρώσουμε τις κυρώσεις στο πλαίσιο μιας διεθνούς διευθέτησης. Η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης αλλά ως τέτοιος. Όχι για να κάνουμε τους Ρώσους να ηττηθούν».

    Ο Ρόμπερτ Γκαλούτσι, πρώην ανώτερος διαπραγματευτής των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι «οι ρωσικές πυρηνικές απειλές είναι μια νέα τακτική και θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, εάν επρόκειτο να εμπλακούμε άμεσα σε σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις εντός ή γύρω από την Ουκρανία, δηλαδή πάνω ή πέρα από τα ρωσικά σύνορα», την ίδια ώρα που ο Τ.Μπάιντεν και ο Αμερικανός ΥΠΑΜ υποστηρίζουν ότι «πρόκειται για λόγια του αέρα»

    Το αποτέλεσμα, πιθανότατα, θα επεκταθεί σε ένα ασταθές αδιέξοδο – το οποίο όμως θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πιο ασταθές και επικίνδυνο από το μεγαλύτερο μέρος του Ψυχρού Πολέμου. «Το πιο πιθανό είναι να καταλήξουμε σε κάποιου είδους μακροχρόνια ασταθή αντιπαράθεση, που διχάζει την Ουκρανία και την Ευρώπη, όπου δεν υπάρχουν κανόνες στο παιχνίδι», εξήγησε και προσέθεσε: «Δεν πρόκειται τόσο για έναν νέο ψυχρό πόλεμο, όσο για μια χαίνουσα πληγή στην Ευρώπη».


    Σε μια δραματική σειρά εξελίξεων αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και οι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ κλιμάκωσαν την πολιτική τους να βοηθήσουν στην υπεράσπιση της Ουκρανίας από τη ρωσική επιθετικότητα, με μια πολιτική υπονόμευσης της δύναμης και της επιρροής της ίδιας της Ρωσίας.

    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Αν δει ο Β.Πούτιν ότι ηττάται θα φροντίσει να ηττηθούν όλοι»!
      Με τον τρόπο αυτό, φοβούνται ορισμένοι παρατηρητές, αφήνουν στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ελάχιστες επιλογές παρά να παραδοθεί ή να διπλασιάσει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, αυξάνοντας την πιθανότητα διεύρυνσης του πολέμου πέρα από την Ουκρανία, επισημαίνεται σε ανάλυση του Foreign Policy.

      Την Πέμπτη, ο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει το ποσό των 33 δισ. δολαρίων σε πρόσθετη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία – πάνω από το διπλάσιο του προηγούμενου ποσού – και δήλωσε ότι στέλνει ένα σαφές μήνυμα στον Πούτιν: «Δεν θα καταφέρετε ποτέ να κυριαρχήσετε στην Ουκρανία». Πέραν αυτού, είπε ο Μπάιντεν σε δηλώσεις του στο Λευκό Οίκο, «η νέα πολιτική έχει ως στόχο να τιμωρήσει τη ρωσική επιθετικότητα και να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικών συγκρούσεων».
      Στη συνέχεια, ακολούθησε μία εξίσου ξεκάθαρη δήλωση αυτή την εβδομάδα από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ο οποίος, μετά από συνάντηση στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι ο στόχος των ΗΠΑ είναι τώρα να περιορίσουν τη δύναμη της Ρωσίας μακροπρόθεσμα, ώστε να μην έχει τη «δυνατότητα να αναπαράγει» τη στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία. «Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να αποδυναμώνεται, σε βαθμό που να μην μπορεί να κάνει τα πράγματα που έκανε με την εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε ο Όστιν από την Πολωνία.

      «Στα μάτια του Κρεμλίνου, η Δύση θέλει να κατακτήσει τη Ρωσία. Αυτό δεν είχε ειπωθεί ποτέ. Τώρα είναι ξεκάθαρο πλέον και δικαιώνεται η ρωσική θέση», δήλωσε ο Sean Monaghan, ειδικός σε θέματα Ευρώπης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

      «Αν το συνδυάσετε αυτό με τα σχόλια του Μπάιντεν στην Πολωνία, τον περασμένο μήνα, ότι «αυτός ο άνθρωπος (σ.σ. ο Πούτιν) δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», όλα αυτά μετατρέπουν αυτό τον πόλεμο επί εδάφους σε μια ευρύτερη αντιπαράθεση και μπορεί να καταστήσουν τη διαπραγμάτευση μιας διευθέτησης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία πολύ πιο δύσκολη ή και αδύνατη προς το παρόν».

      Εν τω μεταξύ, η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, παραβιάζοντας τη μακροχρόνια πολιτική τής ουδετερότητας και δημιουργώντας ενδεχομένως ένα νέο περιβάλλον, που θα προκαλέσει τριγμούς κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Ρωσίας.

      Αυτό θα αποτελούσε καταστροφικό πλήγμα για την Ρωσία ο οποίος έχει συχνά επικαλεστεί την ανατολική επέκταση του ΝΑΤΟ ως «casus belli» για την πλήρους κλίμακας εισβολή του στην Ουκρανία.

      Άλλοιεμπειρογνώμονες λένε επίσης πως «δεν πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα αποκόμιζε μεγάλο όφελος από τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στο εσωτερικό της Ουκρανίας – και θεωρείται αρκετά ορθολογικός παράγοντας, ώστε να μη διανοηθεί ποτέ να εκτοξεύσει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικό οπλισμό εναντίον των ΗΠΑ».

      Αλλά ο Πούτιν έχει επίσης υποδείξει στο παρελθόν ότι δεν μπορεί να δεχθεί τον διαχωρισμό μιας ανεξάρτητης Ουκρανίας από τον ρωσικό έλεγχο, γράφοντας σε ένα δοκίμιο, τον Ιούλιο του 2021, ότι «μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν συγκρίσιμη, ως προς τις συνέπειές της, με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον μας».

      Ποια είναι η ουσία: Ο Β.Πούτιν και η Ρωσία ή θα νικήσει στην Ουκρανία ή όλοι, θα ηττηθούν. Η χρήση πυρηνικών είναι πολύ πιο κοντά απ’ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  11. ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ: Με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις δύο αργόμισθα επαγγελματικά σωματεία- που παρουσιάζουν άδηλες, ύποπτες, παραβατικές και εγκληματικές επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι είναι πια γνωστοί και μη εξαιρετέοι, διαπλέκονται με τη ντόπια Μαφία της καταστολής της ελευθερίας του Τύπου και δήθεν κόπτονται για τα εργασιακά δικαιώματα- με πρόστυχες τελεσιγραφικές μεθοδεύσεις που θυμίζουν καθεστώτα Πινοσέτ, αποφάσισαν, εάν είναι δυνατον, να μην κυκλοφορήσει καμία πολιτική εφημερίδα τη Δευτέρα 2 Μαίου αλλά να κυκλοφορήσουν κανονικά οι αθλητικές εφημερίδες. Το όπιο του Λαού, με δέλεαρ τους στοιχηματζήδες και τους κάφρους της στρογγυλής θεάς.

    Το αποκοίμισμα πάει σύννεφο και οι εναπομείνατες προμαχώνες της ενημέρωσης, το ΜΑΚΕΛΕΙΟ και μία, δύο ακόμα εφημερίδες που αρθρώνουν σκληρό αντιπολιτευτικό λόγο, είναι ο στόχος. Απεργία που δημιουργεί σκοτεινά δεδικασμένα απολυταρχικής φίμωσης. Τα κυβερνητικά πιόνια, εάν μπορούσαν θα επέβαλλαν ολοκληρωτική απαγόρευση του Τύπου. Τα κανάλια είναι μπουκωμένα και δυο τρείς παλεύουν να γράφουν αλήθειες, διακινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή με τους Μαφιόζους, διαρκώς να απειλούν, να σκοτώνουν, να εκετελούν συμβόλαια θανάτου και να θέτουν όρους. Πως θα γράφουμε, τι θα γράφουμε και τι δεν θα γράφουμε.

    Και οι μπινέδες αργόμισθοι της ΕΣΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ, εφαρμόζουν ανάλογες τακτικές. Αυτοί έχουν στο χέρι τους τα “καλάσνικοφ” της φίμωσης. Απειλούν τα δυο-τρία πιεστήρια που έχουν μείνει ελεύθερα για να τυπώνουν εφημερίδες, βάζουν ιδέες για δολιοφθορές, εκβιάζουν ιδιοκτήτες εκτυπωτιών μονάδων.

    Ουδέποτε το επίπεδο ενημέρωσης στην Ελλάδα, δεν ήταν χειρότερο, όσο η εποχή Μητσοτάκη. Η φαμίλια πλερώνει, οι εκδότες και οι καναλάρχες καταπίνουν και ο Λαός πεθαίνει. Και 24 ώρες το 24ωρο, ταισμένοι μα ςέχουν ζαλίσει τα αρχίδια με το που έκλασε, που έβηξε και πως πέρασε τη νύχτα η Ρούλα Πισπιρίγκου.

    Το ΜΑΚΕΛΕΙΟ δηλώνει ότι θα συνεχίσει ό,τι άρχισε. Και ας έρθουν. Αλλά πρώτα να πάρουν φόρα για να μην λαχανιάσουν. Αλήτες…
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πρώτο κόμμα στην Ιταλία το «Fratelli d’ Italia» σε δημοσκόπηση.
    Έντονη ανησυχία στα συστημικά κόμματα προκαλεί δημοσκόπηση που δίνει πρώτο στην πρόθεση ψήφου το σκληρό δεξιό κόμμα «Fratelli d’ Italia». Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική, ιταλική ιστορία συμβαίνει κάτι τέτοιο.

    Στα γκάλοπ αγγίζει το 22%, επομένως αυτή την στιγμή είναι το πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών. Πρόκειται για το κόμμα «Τα Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d’ Italia), που πραγματοποιεί στο Μιλάνο την προγραμματική του συνέλευση με τέσσερις χιλιάδες συμμετέχοντες.

    Τα Αδέλφια της Ιταλίας είναι μια συντηρητική δύναμη. Η πρόεδρός του κόμματος, Τζόρτζια Μελόνι, στο παρελθόν ήταν υπουργός Nέας Γενιάς σε κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι, αλλά τώρα θέλει να ηγηθεί όλων των συντηρητικών δυνάμεων.

    Το θέμα είναι ότι οι θέσεις της, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία στα συστημικά κόμματα: ασκεί συνεχή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητά αυστηρούς περιορισμούς στην παρουσία παράνομων μεταναστών.

    Στις 12 Ιουνίου στήνονται οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές και σε λιγότερο από ένα χρόνο για τις βουλευτικές. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν όντως το κόμμα αυτό αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη, σε ποιο βαθμό μπορεί να αλλάξει η στάση και η συνολική πολιτική της Ιταλίας, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...