ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

11 Μαΐου 2022

Γιατί δεν έχουμε βρει ακόμη εξωγήινους; 13 πιθανοί λόγοι

 


«ΜΗΠΩΣ ΚΑΘΕ ΓΑΛΑΞΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ, ΟΤΑΝ ΜΑΘΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ;»

 

 

Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΓΗ, Η ΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ

 






Επιστήμονες έχουν προσφέρει χιλιάδες δυνητικές απαντήσεις στο ερώτημα αυτό.
 HuffPost Greece  25/09/2019  πηγή: businessinsider.com

Το καλοκαίρι του 1950, ο φυσικός Ενρίκο Φέρμι έθεσε μια πολύ απλή ερώτηση στους συναδέλφους του κατά την διάρκεια ενός γεύματος: «Που είναι όλοι;»

Ο Φέρμι αναφερόταν στην εξωγήινη ζωή. Συνέχισε κάνοντας κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς και αναπτύσσοντας το σκεπτικό του σχετικά με την απουσία παρατήρησης εξωγήινων ή αλλιώς όπως ονομάστηκε, το παράδοξο του Φέρμι.

 Βάσει των αστρονομικών μετρήσεων υπάρχουν δισεκατομμύρια άλλοι πλανήτες μόνο στον Γαλαξία όπου βρίσκεται η Γη, οπότε θα έλεγε κανείς πως θα έπρεπε να υπήρχαν στοιχεία για εξωγήινους πολιτισμούς. Θεωρητικά υπάρχει υψηλή πιθανότητα σε κάποιο ποσοστό των πλανητών αυτών να έχει αναπτυχθεί ζωή, και ακολούθως σε κάποιο μικρότερο ποσοστό να έχει εξελιχθεί σε νοήμονα πολιτισμό ο οποίος θα έχει αναπτύξει ικανότητα για διαστρικά ταξίδια: Βάσει των αριθμών που εμπλέκονται η Γη θα έπρεπε ήδη να έχει κάποιου είδους επαφή με εξωγήινους πολιτισμούς.

Επιστήμονες έχουν προσφέρει χιλιάδες δυνητικές απαντήσεις στο ερώτημα αυτό, όπως ότι οι εξωγήινοι κρύβονται από εμάς ή ότι είναι τόσο προηγμένοι τεχνολογικά που αυτοκαταστρέφονται πριν έρθουν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς.
Στο νέο του βιβλίο, End Times που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2019, ο συγγραφέας Μπράιαν Γουόλς συζητά 13 πιθανές θεωρίες που θίγουν το ζήτημα της επαφής με εξωγήινη ζωή. Δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως: «γιατί δεν έχουμε δει ακόμα εξωγήινους» και «γιατί μπορεί να μην τους συναντήσουμε ποτέ».
1. Από τότε που ο Φέρμι έκανε την πασίγνωστη ερώτηση η NASA άρχισε να ψάχνει για πλανήτες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή. Μέχρι σήμερα πάνω από 50 εξωπλανήτες έχουν θεωρηθεί κατάλληλοι για ζωή ενώ άλλοι εκατομμύρια πλανήτες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν δεν έχουν εξερευνηθεί καν.
2. Οι πιθανότητες τα τηλεσκόπια να «κοιτούν» στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή για να εντοπίσουν συμπτωματικά εξωγήινους πολιτισμούς είναι απειροελάχιστες.
3. Το σύστημα του ινστιτούτου SETI ( Αναζήτηση Εξωγήινης Ζωής) συλλέγει δεδομένα από το διάστημα για να εντοπίσει ασυνήθιστα μοτίβα που μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη άλλων μορφών ζωής. Μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες ήταν αποτυχημένες.
4. Η εξίσωση του Ντρέηκ χρησιμοποιείται ως μέσο εκτίμησης για τον αριθμό των πιθανών εξωγήινων πολιτισμών στον Γαλαξία. Δημιουργήθηκε το 1961 από τον Αμερικανό αστρονόμο Φρανκ Ντρέηκ με τον σκοπό της προώθηση του διαλόγου για την ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών στo πλαίσιo του οργανισμού SETI και αποτελείται από 7 μεταβλητές, όπου ανάλογα με τις τιμές που θα λάβουν το τελικό σύνολο των πιθανών πολιτισμών μπορεί να είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό. Το πρόβλημα είναι πως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις τιμές πολλών μεταβλητών της εξίσωσης και είναι βέβαιοι μόνο για 3 παραμέτρους.

5. Η πιο απλή απάντηση στο παράδοξο του Φέρμι είναι ότι μόνο η Γη μπορεί να φιλοξενήσει ζωή. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Όξφορντ το 2018, υπάρχουν 2 στις 5 πιθανότητες να είμαστε μόνοι μας στον γαλαξία και 1 στις 3 πιθανότητες να είμαστε μόνοι στο σύμπαν.





 
Περιοχή 51: Το μεγάλο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο νότιο τμήμα της Νεβάδα, στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, 133 χλμ. βορειοδυτικά του Λας Βέγκας.


6. Άλλη μια πιθανότητα είναι πως οι εξωγήινοι θέλουν να μας μιλήσουν αλλά δεν μπορούν. Το Ινστιτούτο SETI θεωρεί πως με όποιον εξωγήινο πολιτισμό έρθουμε σε επαφή θα είναι πιο προηγμένος τεχνολογικά από την Γη. Οπότε μπορεί να χρησιμοποιούν ένα μέσο επικοινωνίας που δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει άρα δεν μπορούμε να λάβουμε και το μήνυμα τους, εάν υπάρχει.
7. Μπορεί να θεωρούν ότι δεν αξίζει να επικοινωνήσουν μαζί μας.
8. Ίσως, τα δικά μας μηνύματα δεν έχουν «φτάσει» σε κανέναν.
9. Δεν θεωρούν όλοι οι επιστήμονες ότι η προσπάθεια επικοινωνίας με τους εξωγήινους είναι καλή ιδέα. Ο Στήβεν Χόκινγκ, το 2010 προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας τέτοιας προσπάθειας. «Φαντάζομαι θα έχουν εξαντλήσει όλους τους πόρους τους δικού τους πλανήτη και ως απελπισμένοι νομάδες προσπαθούν να κατακτήσουν και να αποικίσουν όποιο πλανήτη μπορούν να φτάσουν», είχε δηλώσει τότε στους Times of London.
10. Μπορεί να κρύβονται από εμάς σκόπιμα. Σύμφωνα με μερικούς ερευνητές ίσως και οι ίδιοι έχουν τον ίδιο προβληματισμό με τον Χόκινγκ και αποφεύγουν την οποιαδήποτε επικοινωνία με εμάς.
11. Μας αφήνουν στην ησυχία μας μέχρι να αποτελέσουμε απειλή για το σύμπαν ή ίσως απλά παραμένουν αδρανείς, γράφει ο Γουόλς. Οι εξωγήινοι πολιτισμοί ίσως βρίσκονται σε μια κατάσταση αδράνειας που μπορεί να κρατήσει για δισεκατομμύρια χρόνια.
12. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι εξετάζει το ενδεχόμενο η κλιματική αλλαγή να φταίει που δεν μπορούν οι εξωγήινοι πολιτισμοί να επικοινωνήσουν μαζί μας.
13. Μπορεί ήδη να μας έχουν επισκεφτεί και να μην το έχουμε προσέξει.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ 

 

 


 

13 σχόλια:

  1. IΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΜΕ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ AL JAZEERA.
    Η Ιορδανή δημοσιογράφος Σιρίν Αμπού Άκλεχ, η οποία εργαζόταν για το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera (Κατάρ) σκοτώθηκε από πυρά ανδρών του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, ενώ έκανε ρεπορτάζ στη Τζενίν.
    Η Σιρίν Αμπού Άκλεχ, σκοτώθηκε από πυρά ανδρών του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με μαρτυρία φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο. Οι συνθήκες του θανάτου της δεν είναι ξεκάθαρες, αλλά τα βίντεο του περιστατικού δείχνουν σύμφωνα με το Al Jazeera ότι η δημοσιογράφος πυροβολήθηκε στο κεφάλι.
    Την πληροφορία ότι η δημοσιογράφος είναι νεκρή επιβεβαίωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Ο ισραηλινός στρατός δεν είχε κανένα σχόλιο να κάνει προς το παρόν.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 11 ΜΑΪΟΥ 1949. Το Ισραήλ έγινε δεκτό στα Ηνωμένα Έθνη.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 11 ΜΑΪΟΥ 1960 . Η Μοσάντ απήγαγε στο Μπουένος Άιρες τον Άντολφ Άιχμαν, ο οποίος ζούσε εκεί με το ψευδώνυμο Ρικάρντο Κλέμεντ.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. 11 ΜΑΪΟΥ 1964. Στην Αμμόχωστο, δύο Έλληνες αξιωματικοί και ο γιος του αστυνομικού διευθυντή της Λευκωσίας που εισήλθαν στο Βαρόσι, την τουρκική συνοικία της πόλης, εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από Τουρκοκύπριους.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 11 ΜΑΪΟΥ 2000. Στην Κύπρο αναγνωρίστηκε με τη μέθοδο του DNA η σωρός του πρώτου Ελλαδίτη αγνοούμενου , του Χρίστου Κουκουλάρη.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η κυβέρνηση Τ.Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση 40 τουρκικών F-16 και την αναβάθμιση άλλων 40
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το αμερικανικό εμπάργκο στη Ρωσία “ξεχνά” το ουράνιο.
    Ένας παράξενος Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, αυτός που φοβούνται ότι δεν είναι απίθανος οι ηγέτες και οι αναλυτές σε όλο τον κόσμο, αν οι δύο κύριοι πιθανοί αντίπαλοι συνεχίσουν να ανταλλάσσουν την πιο στρατηγική πρώτη ύλη για πυρηνικό πόλεμο, το ουράνιο.
    Παράξενες κυρώσεις, αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών, αν χτυπήσουν επιβάλλοντας εμπάργκο στη Ρωσία, εκεί όπου η Ουάσιγκτον έχει επιτύχει ανεξαρτησία και αυτάρκεια και ξεχνά, αφήνοντάς την ακόμα πιο εκτεθειμένη, εκεί όπου είναι πιο εκτεθειμένη.
    Αλλά και η αυταρχική αντίδραση της Μόσχας είναι περίεργη, αν δεν μπορεί να στερηθεί το παραμικρό δολάριο ή ευρώ για την εξαγωγή πρώτων υλών.

    Η συνέχεια των προμηθειών ουρανίου από τη Ρωσία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά ζητήματα της τρέχουσας γεωστρατηγικής αντιπαλότητας μεταξύ Μόσχας και Δύσης, η οποία έχει εκφυλιστεί σε έναν πραγματικό πόλεμο δι’ αντιπροσώπων κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον μαζικό επανεξοπλισμό της κατεχόμενης Ουκρανίας.
    Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα και άλλες πρώτες ύλες ρωσικής προέλευσης, αλλά όχι στο ουράνιο που είναι καθοριστικό για την πολιτική και στρατιωτική πυρηνική βιομηχανία της.

    Το 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι παραγωγοί πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ αγόρασαν 22.180 τόνους ουρανίου. Όπως αναφέρει το StartMag, “σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, τη στατιστική και αναλυτική υπηρεσία του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, η χώρα εισάγει το 22% του ουρανίου της τόσο από τον Καναδά όσο και από το Καζακστάν και το 16% από τη Ρωσία, ακολουθούμενη από την Αυστραλία (11%), το Ουζμπεκιστάν (8%) και τη Ναμίμπια (5%). Το υπόλοιπο 14% προέρχεται από τις ίδιες τις ΗΠΑ και πέντε άλλες χώρες.
    Επομένως, το μερίδιο της Ρωσίας στην προμήθεια ουρανίου είναι μεγαλύτερο από την εγχώρια παραγωγή της και “η παρουσία του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν, που είναι στενοί σύμμαχοι του Κρεμλίνου και από κοινού προμηθεύουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με το 46% του ουρανίου που χρειάζονται για τη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγικών τους σταθμών, δεν είναι λιγότερο σημαντική”.
    Είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την παροχή του ενός πέμπτου της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας όσο και για το στρατιωτικό πυρηνικό της πρόγραμμα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή John Barrasso, οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2021 για να αγοράσουν ρωσικό ουράνιο. Σύμφωνα με τον Barrasso, το ποσό αυτό θα μπορούσε να φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, και ως εκ τούτου φαίνεται γελοίο στα χαρτιά σε σύγκριση με τον λογαριασμό που πληρώνουν καθημερινά οι ευρωπαϊκές χώρες για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, ο οποίος είναι ισοδύναμος με το ετήσιο ποσό που δαπανούν οι ΗΠΑ, αλλά όχι λιγότερο στρατηγικός.
      Τον Μάρτιο, ο Μπαράσο προώθησε ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση των εισαγωγών από τη Ρωσία, προτείνοντας αντ’ αυτού την ενίσχυση της παραγωγής στην πολιτεία του, το Γουαϊόμινγκ. Η προοπτική αυτή έχει θορυβήσει τους εκπροσώπους των τοπικών ιθαγενών κοινοτήτων, οι οποίες έχουν ήδη απειληθεί από την εξόρυξη στο παρελθόν, και εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σύστημα των χωρών που έχουν συμμαχήσει με την Ουάσιγκτον.

      Η ΕΕ στοχεύει στη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου
      Η Γερμανία ενώνεται κατά του συνολικού εμπάργκο
      Η Σλοβακία, για παράδειγμα, όπως αναφέρει η Euractiv, παράγει σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής της ενέργειας μέσω των δύο πυρηνικών εργοστασίων της με συνολικά έξι αντιδραστήρες που διαχειρίζεται, υπενθυμίζει η Formiche, “η εταιρεία TVEL, θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosatom”. Η Ουγγαρία έχει επίσης συνάψει συμφωνίες με τη Rosatom για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών, ενώ από τη Μέση Ανατολή έως την Αφρική υπάρχουν αρκετά κράτη, από τη Σαουδική Αραβία έως την Αίγυπτο, που βασίζονται στη ρωσική πυρηνική τεχνολογία.

      Το ειδικό βάρος αυτού του δισεκατομμυρίου αμερικανικών εισαγωγών είναι συγκρίσιμο με αυτό του ημερήσιου λογαριασμού της Ευρώπης. Αυτό που δείχνει τη στρατηγική σημασία και την διορατικότητα της Μόσχας όσον αφορά την κυριαρχία της στην αγορά αυτή είναι το γεγονός ότι η Ρωσία είναι σημαντική όχι μόνο για την παρουσία της στην εξόρυξη, αλλά μάλλον για την προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσφέρει στον χαμηλού κόστους εμπλουτισμό της πρώτης ύλης.
      Κατόχος του 6% των παγκόσμιων αποθεμάτων, η Μόσχα είναι ωστόσο το κράτος με τη μεγαλύτερη ικανότητα εμπλουτισμού, με περίπου το 43% της παγκόσμιας λειτουργικής ικανότητας στην κατοχή της, σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση: μια αξία μεγαλύτερη από εκείνη της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Κάτω Χωρών και του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί.
      Για άλλη μια φορά, η παγκοσμιοποίηση και η αναζήτηση του χαμηλότερου κόστους στις βιομηχανικές διαδικασίες έπληξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα στρατηγικό υλικό, και τώρα, αν οι κυρώσεις ενισχυθούν, το όπλο της διακοπής των εξαγωγών ουρανίου θα ήταν μια κίνηση που θα μπορούσε εύκολα να αφεθεί στα χέρια της Ρωσίας. Και θα επηρεάσει τόσο την ικανότητα ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ όσο και το στρατιωτικό πυρηνικό τους σύστημα, δεδομένων των συνεπειών για την παραγωγή πλουτωνίου.
      Αλλά και μόνο το γεγονός ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη επιβάλει κυρώσεις για την εξαγωγή ουρανίου σηματοδοτεί ότι δεν έχει γίνει ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς το χάος στις διμερείς σχέσεις. Και αυτά είναι καλά νέα: μια σπάνια περίπτωση βιομηχανικής και εμπορικής αλληλεξάρτησης ικανής να περιορίσει το γεωπολιτικό χάος. Το πόσο όμως θα διαρκέσει αυτό, σε μια φάση συνεχούς κλιμάκωσης, είναι άγνωστο.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  8. Έξι Ρώσοι ολιγάρχες σκότωσαν τις οικογένειές τους κι αυτοκτόνησαν.
    Κανένα ντοκιμαντέρ από αυτά που επιχειρούν να ξεμπλέξουν το κουβάρι εγκλημάτων που έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη, ή τηλεοπτικές σειρές με μυστηριώδη εγκλήματα, δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που συμβαίνει τελευταία με παράγοντες της ρωσικής οικονομικής ελίτ. Σε διάστημα τριών μηνών, έξι κορυφαίοι Ρώσοι ολιγάρχες με γερές διασυνδέσεις, πέθαναν υπό μυστηριώδεις συνθήκες.
    Οι ερευνητές που ασχολήθηκαν με τις υποθέσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για αυτοκτονίες. Στις εκθέσεις τους, όμως, έστω και δειλά θέτουν κάποια ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου. Ακόμα και συγγενικά πρόσωπα των εν λόγω θυμάτων έχασαν τη ζωή τους επίσης ανεξήγητα. Τέσσερις από τους έξι νεκρούς συνδέονταν με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom ή με θυγατρικές του.
    Η αυλαία άνοιξε με τον πρώην αντιπρόεδρο της τράπεζας Gazprombank Βλάντισλαβ Αβάγιεφ. Αυτός και η οικογένειά του βρέθηκαν νεκροί στην κατοικία τους στα περίχωρα της Μόσχας, στην υπερπολυτελή ενοικιαζόμενη βίλα στην Costa Brava. Η βίλα, εκτός από ένα υπερσύγχρονο σύστημα ασφαλείας, διέθετε τη στιγμή της οικογενειακής τραγωδίας και πέντε φρουρούς.
    Η πόρτα του διαμερίσματος ήταν κλειδωμένη από μέσα. Κανείς δεν άκουσε, κανείς δεν προβληματίστηκε, παρότι το όπλο με το οποίο ξεκληρίστηκε η οικογένεια δεν είχε σιγαστήρα. Η αρχική εκδοχή έκανε λόγο για ενδοικοικογενειακή διαμάχη που είχε ως αποτέλεσμα ο Αβάγιεφ να δολοφονήσει τη σύζυγο και την έφηβη κόρη του, στρέφοντας αμέσως μετά το όπλο στον εαυτό του.
    Οικογενειακή τραγωδία;
    Τα ρωσικά Μίντια ναι μεν κάλυψαν το γεγονός, αλλά «από σεβασμό σε μία οικογενειακή τραγωδία», όπως την χαρακτήρισαν, αρνήθηκαν να μπουν σε λεπτομέρειες. Σκόρπιες γραμμές εδώ, σύντομα τηλεοπτικά αφιερώματα εκεί και η υπόθεση έκλεισε. Όταν δημοσιογράφοι επέμειναν, εκφράζοντας την απορία τους για το πώς ένας επιτυχημένος, ισορροπημένος άνδρας, που δεν είχε δώσει ποτέ ξανά δικαίωμα στο παρελθόν, προέβη σε κάτι τέτοιο, δεν δόθηκε απάντηση.
    Για την ακρίβεια, η απάντηση ήταν τόσο λιτή, όσο και απλή: «Όλοι είναι ικανοί για ένα έγκλημα πάθους». Γνωστοί και φίλοι του ζευγαριού, όμως, περιγράφουν τον γάμο τους πετυχημένο. Τονίζουν, μάλιστα, ότι μετά από τεράστιες προσπάθειες να αποκτήσουν και δεύτερο παιδί, η σύζυγος ήταν έγκυος και, μάλιστα, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, Ο επιχειρηματίας δεν είχε κρύψει την χαρά του, ενώ μονάχα εφτά ημέρες πριν το έγκλημα είχε κάνει ένα πάρτι για το χαρμόσυνο γεγονός.
    Σαν βόμβα έπεσε η είδηση ότι ο ίδιος άνθρωπος, ευτυχισμένος και ενθουσιασμένος για το μέλλον, αφαίρεσε τη ζωή του, όταν συνειδητοποίησε ότι σκότωσε την 47χρονη σύζυγό του Γελένα και την 13χρονη κόρη του Μαρία. Στην τελευταία είχε παθολογική αδυναμία. Φίλοι της οικογένειας μιλούσαν για έναν χαζομπαμπά, που δεν της χαλούσε χατήρι και την αποκαλούσε μέχρι και την τελευταία ημέρα της ζωής τους πριγκίπισσά του.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η “πέτρα του σκανδάλου”;
      Όταν τα ερωτήματα έγιναν όλο και πιο έντονα, η διακριτικότητα, την οποία είχαν επικαλεστεί οι αρχές πήγε περίπατο. Ξαφνικά, εμφανίστηκε και η πέτρα του σκανδάλου, ο άνδρας που είχε κλέψει την καρδιά της Γελένας και για λίγο την λογική του συζύγου της. Κάποιοι μάρτυρες περιέγραψαν την άσωτη ζωή της συζύγου, αλλά και τα ψυχολογικά προβλήματα του άνδρα της.
      Συγγενείς και φίλοι της οικογένειας έμειναν άναυδοι, δηλώνοντας ότι είναι λες και παρακολουθούν μία ταινία με άγνωστους πρωταγωνιστές. Ο πρώην συνάδελφός του θύτη και θύματος, Ιγκόρ Βολόμπουεφ, δήλωσε πεπεισμένος ότι δεν αυτοκτόνησαν αλλά δολοφονήθηκαν. Ο Βολόμπουεφ παραιτήθηκε πρόσφατα από τη θέση στελέχους που κατείχε στην ίδια ρωσική τράπεζα για να πολεμήσει στο πλευρό των συμπατριωτών του στην Ουκρανία.
      Σύμφωνα με τον Βολομπούεφ, ο Αβάγιεφ δολοφονήθηκε και ο πιθανότερος λόγος είναι πως ήξερε πάρα πολλά, καθώς διαχειριζόταν υποθέσεις VIP πελατών της Gazprombank. Αργότερα, έγινε γνωστό ότι εξαιτίας της θέσης του στη Gazprombank, αλλά και στην επιχείρηση που είχε ιδρύσει, η οποία συνεργαζόταν με τη ρωσική megacorp Rostech, ο θανατός του θεωρήθηκε υπόθεση υψηλού προφίλ για τις ρωσικές αρχές. Μια ομάδα ερευνητών, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας στη Μόσχα, Άντρεϊ Στρίτζοβ, έφτασε στον τόπο του εγκλήματος και ανέλαβε τις έρευνες.
      Ο Προτοσένια της Novatek
      Πριν καταλαγιάσει το σοκ, μία νέα φρικτή ιστορία ήρθε στη δημοσιότητα. Αυτή τη φορά πρόκειται για τον Σεργκέι Προτοσένια, για Ρώσο μεγαλοεπιχειρηματία, που μεταξύ άλλων είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της εταιρείας φυσικού αερίου Novatek. Κάποιοι τον χαρακτήριζαν “πνευματικό παιδί” του Πούτιν, ο οποίος τον προσκαλούσε σε διακοπές. Ενδεικτικό της σχέσης τους είναι ότι είχε προσκληθεί στον γάμο της μεγάλης κόρης του Ρώσου προέδρου.
      Λίγα χρόνια αργότερα, ο ίδιος άνδρας βρέθηκε νεκρός και μάλιστα απαγχονισμένος στις 19 Απριλίου 2022 σε μια βίλα στις ακτές της Καταλονίας, όπου και περνούσε τις διακοπές του Πάσχα με την οικογένειά του. Η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα πτώματα της συζύγου του Νατάλια και της έφηβης κόρης του Μαρίας βρέθηκαν επίσης μέσα στο σπίτι, έχοντας υποστεί θανάσιμες πληγές από μαχαίρι.
      Η επανάληψη του ίδιου σεναρίου προκάλεσε εντός και εκτός Ρωσίας ερωτήματα και καχυποψία. Οι ισπανικές αρχές υποπτεύονται ότι ο άνδρας δολοφόνησε τα μέλη της οικογένειάς του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ο γιός της οικογένειας Φεντόρ, που βρισκόταν στη Γαλλία με φίλους του, διέψευσε έξαλλος αυτή την εκδοχή. Μίλησε στα δυτικά Μίντια, καταγγέλλοντας ότι οι Ρώσοι δημοσιογράφοι επιχείρησαν να τον φιμώσουν.
      Το ξέσπασμα του γιου
      Αρνούμενος την επίσημη εκδοχή, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail: «Ο πατέρας μου δεν είναι δολοφόνος». Συνέχισε, περιγράφοντας μία συνηθισμένη οικογενειακή ζωή, σκιαγραφώντας τον πατέρα τους ως έναν επιχειρηματία με μαθηματικό μυαλό, χωρίς συναισθηματικά ξεσπάσματα και αφοσιωμένο οικογενειάρχη. «Αγαπούσε τη μητέρα μου και ιδιαίτερα τη Μαρία, την αδερφή μου… Δεν μπορούσε ποτέ να κάνει κάτι για να τους βλάψει. Δεν ξέρω τι συνέβη εκείνο το βράδυ, αλλά ξέρω ότι ο μπαμπάς μου δεν τους έκανε κακό».
      Η Novatek (δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας) βγήκε δημόσια με μια δήλωση, υπερασπίζοντας το πρώην στέλεχός της και εγείροντας περαιτέρω αμφιβολίες για την ερμηνεία της ισπανικής αστυνομίας. Η εταιρεία χαρακτήρισε το πρώην στέλεχός της, ο οποίος εργαζόταν εκεί στο διάστημα 1997-2015, «υπέροχο οικογενειάρχη» και αμφισβήτησε την εκδοχή της δολοφονίας-αυτοκτονίας. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές οι εικασίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», κατέληγε η δήλωση.

      Ζ.Π.

      Διαγραφή

    2. Αξιοπερίεργο είναι ότι στη σκηνή του εγκλήματος δεν υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματα στα όπλα δολοφονίας που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Νατάλια και της Μαρίας και δεν υπήρχε αίμα στο σώμα του Προτοσένια, ή άλλο υγρό που θα αποδείκνυε ότι κρεμάστηκε ζωντανός. Ο επιχειρηματίας περιγράφεται από τους γείτονες και συγγενείς ως ένας ήσυχος και χαμηλών τόνων άνθρωπος που ζούσε μια κανονική ζωή, αποφεύγοντας πια να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Είχε απομακρυνθεί από το προσκήνιο. Τα πτώματα της οικογένειας ανακαλύφθηκαν μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του πρώτου εγκλήματος με τον Βλάντισλαβ Αβάγιεφ. Οι δύο άνδρες είχαν ατομική περιουσία που ξεπερνούσε τα 400 εκατομμύρια δολάρια, ενώ δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα των δυτικών κυρώσεων.
      “Σκότωσε” σύζυγο και δύο μικρούς γιους
      Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Βασίλι Μέλνικοφ είχε επίσης βρεθεί νεκρός. Πριν από το θάνατό του, ήταν στέλεχος στην ιατρική εταιρεία MedStom. Η εταιρεία έχει υποφέρει πάρα πολύ ως αποτέλεσμα των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Και σε αυτή την περίπτωση βρέθηκε νεκρή και η σύζυγός του Γκαλίνα με τους δύο μικρούς του γιους στο αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων διαμέρισμά τους στο Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας.
      Πανομοιότυπο σκηνικό. Η σύζυγος και τα παιδιά είχαν μαχαιρωθεί μέχρι θανάτου και τα μαχαίρια του φόνου βρέθηκαν λίγα μέτρα μακριά στον τόπο του εγκλήματος. Οι ρωσικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Μέλνικοφ σκότωσε την οικογένειά του προτού μαχαιρωθεί και ο ίδιος στην καρδιά. Γείτονες και συγγενείς του Μέλνικοφ δήλωσαν συντετριμμένοι, δηλώνοντας ότι δυσκολεύονται να πιστέψουν την επίσημη εκδοχή.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    3. Το “Ιπτάμενο Κρεμλίνο” στην παρέλαση της 9ης Μαΐου
      Στα τέλη Φεβρουαρίου, λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Μιχαήλ Γουότφορντ βρέθηκε απαγχονισμένος στο γκαράζ του σπιτιού του στο Σάρεϊ της Βρετανίας. Ο Γουότφορντ ήταν γεννημένος στην Ουκρανία το 1955, όταν η χώρα ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτοδημιούργητος, είδε τα εκατομμύρια στο τραπεζικό του λογαριασμό να εκτοξεύονται, μετά την ενασχόλησή του με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ αργότερα έχτισε και μία αυτοκρατορία ακινήτων στη Βρετανία. Εκεί είχε εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια, αλλάζοντας και το ονομά του, το οποίο ήταν Τολστόσεγια.
      Αν και ούτε κι αυτός δεν βρισκόταν στη λίστα των δυτικών κυρώσεων, αποτελούσε κοινό μυστικό ότι η περιουσία του είχε γίνει με τη βοήθεια του Κρεμλίνου. Βρέθηκε απαγχονισμένος στο γκαράζ της πολυτελούς κατοικίας του από τον κηπουρό του. Η σύζυγος και τα τρία του παιδιά δεν βρίσκονταν στην οικία. Η είδηση του θανάτου του συνέπεσε με την ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι θα δημοσιεύσει την λίστα. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα νέα δεδομένα τον είχαν αγχώσει ιδιαίτερα, άλλοι αμφισβητούν ανοιχτά το σενάριο της αυτοκτονίας. Ένας φίλος του από τα παλιά δήλωσε: «Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα παιδάκι. Ήξερε να επιβιώνει και στα δύσκολα. Πιστέψτε με δεν κάνεις αλλιώς την δυσθεώρητη περιουσία που έκανε αυτός».
      Ο Σούλμαν της Gazprom
      Μιας και δεν είχαν προηγηθεί οι παραπάνω μυστηριώδεις “αυτοκτονίες”, δεν είχε δοθεί αρκετή σημασία στην αυτοκτονία του Λεονίντ Σούλμαν. Ο 60χρονος ήταν ανώτατο στέλεχος της Gazprom και είχε βρεθεί νεκρός στις 30 Ιανουαρίου, ένα μήνα δηλαδή πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είχε βρεθεί νεκρός στο μπάνιο του εξοχικού του στο Λενίσκι. Δίπλα του υπήρχε σημείωμα αυτοκτονίας, στο οποίο ανέφερε ότι βάζει τέλος στη ζωή του επειδή δεν μπορούσε να υποφέρει άλλο έναν διαρκή πόνο στο πόδι του.
      Συγγενείς του δήλωσαν ότι είχε σπάσει δύο μήνες πριν το πόδι του και αναγκαζόταν να κάνει φυσιοθεραπείες, οι οποίες, όμως, τον είχαν ανακουφίσει. Σύμφωνα με το Fortune ο Σούλμαν ήταν στο στόχαστρο έρευνας της Gazprom για απάτη. Το περασμένο φθινόπωρο, οι μονάδες ασφαλείας της Gazprom διερεύνησαν την υπόθεση Σούλμαν, που είχε να κάνει με την αναβάθμιση του στόλου οχημάτων της εταιρείας.
      Ένα ακόμα θύμα είναι ο 61χρονος πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Gazprom Αλεξάντερ Τουλιάκοφ. Βρέθηκε απαγχονισμένος στις 25 Φεβρουαρίου σε ένα γκαράζ κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Μόλις η αστυνομία έφτασε στον τόπο του εγκλήματος, εμφανίστηκαν οι μονάδες ασφαλείας της Gazprom και οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν ότι ανέλαβαν αυτές την σχετική έρευνα, ή τουλάχιστον συμμετείχαν. Ενδιαφέρον προκαλεί ότι μία ημέρα πριν την αυτοκτονία του, γείτονας κατέθεσε ότι έγινε μάρτυρας μίας διαφωνίας του θύματος με άγνωστους άνδρες, οι οποίοι τελικά τον ξυλοκόπησαν. Όταν αργότερα, τηλεφώνησε για να δει τί κάνει και να τον προτρέψει να πάει στην αστυνομία, ο Τουλιάκοφ συμβούλεψε τον γείτονά του να «ξεχάσει ό,τι είδε».
      Τα δυτικά Μίντια δεν έχουν αφήσει ασχολίαστες τις απανωτές “αυτοκτονίες”, καλύπτοντάς τες με ευφάνταστους τίτλους, όπως “Ο Πούτιν θα στείλει λουλούδια στις κηδείες τους. Όπως οι μαφιόζοι”. Ο συγγραφέας Τζον Ονίλ δήλωσε πώς σε περίπτωση που εμπλέκεται σ’ αυτές τις υποθέσεις ο Πούτιν «το μόνο που κάνει είναι να ακολουθεί το εγχειρίδιο του Ιωσήφ Στάλιν».
      Πηγή: slpress.gr

      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  9. Θεσσαλονίκη: Πήραν σηκωτή γυναίκα που φώναζε στον Τσίπρα «Προδότη, η Μακεδονία είναι ελληνική.

    Φραστική επίθεση πραγματοποίησε γυναίκα εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, στη Θεσσαλονίκη.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του voria.gr, ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε φραστική επίθεση από μία γυναίκα, στο κλείσιμο της περιοδείας του στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης.

    Προδότη, αλήτη, η Μακεδονία είναι Ελλάδα, είπε η γυναίκα στη Θεσσαλονίκη
    Αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, μια γυναίκα πλησίασε και άρχισε να φωνάζει: «Προδότη, αλήτη, η Μακεδονία είναι ελληνική», αντιδρώντας με τον τρόπο της στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αμέσως επενέβησαν οι άνδρες της ασφάλειας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και την απομάκρυναν, ενώ η ίδια συνέχιζε να διαμαρτύρεται.
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...