ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

02 Μαΐου 2022

Αποθηκεύστε τρόφιμα: «Έρχονται ελλείψεις σε βασικά είδη». ΜΟΝΟ 3.900.000 ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Γερμανίδα ΥΠΕΣ: «Συγκεντρώστε τρόφιμα και νερό για 10 ημέρες χωρίς πανικό»! Ροκφέλερ: «Έρχεται μαζική παγκόσμια πείνα».

 

 

ΡΩΣΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΛΑΒΡΟΦ: «Ο ΧΙΤΛΕΡ ΗΤΑΝ ΙΟΥΔΑΙΟΣ». Το Ισραήλ διαμαρτυρήθηκε στον Ρώσο πρεσβευτή για τις δηλώσεις του Λαβρόφ, που υπονοούσαν ότι ο Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες.

 

 

Η Ρωσία αυξάνει τις εξαγωγές σιταριού. ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΩΤΟ - ΠΡΩΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ 50 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝΟΥΣ ΣΙΤΑΡΙ. Η Τουρκία είναι ο πιο ενεργός αγοραστής ρωσικού σιταριού τον Απρίλιο με περίπου 1 εκατομμύριο τόνους. ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΡΑΨΑΜΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΣΙΤΗΡΩΝ. Ο ΚΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΑΚΟΥΝΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ.




Ο Ζ.Π. ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ: ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΛΗ ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΙΩΝΑ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΠΟΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΝΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

 

 Θησαυρίζουν «φίλοι και συγγενείς» της κυβέρνησης - Γιατί χιλιάδες παραγωγοί εσπεριδοειδών στην Ελλάδα σκέφτονται να ξεριζώσουν τις καλλιέργειές τους.

«Η έλλειψη ετοιμότητας σήμερα κοστίζει τα πάντα αύριο. Το εύκολα διαθέσιμο φαγητό ίσως να μην υπάρχει στα τέλη του 2022», σημειώνει ο οικονομικός συντάκτης, ειδικός στην βιομηχανία τροφίμων, Brandon Smith στο Noqreport.com  και με την φράση αυτή αποτυπώνεται αυτό που δεν μας λένε: Ότι η πολιτική των δυτικών κυβερνήσεων (ΕΕ, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία) στην δήθεν αντιμετώπιση του Covid-19 και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας που προκάλεσαν τις αντικυρώσεις της Μόσχας, οδηγούν όχι σε ακρίβεια, αλλά σε ολική έλλειψη τροφίμων.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ροκφέλερ, Ρατζίβ Σαχ: «Ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, κινδυνεύουν οι εξαγωγές σιταριού, καλαμποκιού, ηλιέλαιου και άλλων τροφίμων από τη Ρωσία και την Ουκρανία, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10 τοις εκατό όλων των θερμίδων που διακινούνται παγκοσμίως (…)  Η σχετιζόμενη με τον πόλεμο διαταραχή στον παγκόσμιο εφοδιασμό λιπασμάτων θα έχει ακόμα χειρότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια πείνα».

 


Μια σύσταση της υπουργού Εσωτερικών προς τους πολίτες της Γερμανίας δείχνει το τι μας περιμένει σε λίγους μήνες αφού καλεί τους Γερμανούς χωρίς… πανικό (!) να αποθηκεύσουν προμήθειες σε τρόφιμα και υγρά προκειμένου να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν πιθανές διακοπές ρεύματος για μεγάλο διάστημα!

«Οι Γερμανοί πολίτες καλό θα είναι να είναι εφοδιασμένοι στα σπίτια τους με βασικές προμήθειες σε τρόφιμα». Αυτή είναι η συμβουλή που έδωσε η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας μέσω συνέντευξής της στη Handelsbatt

Μάλιστα, συστήνεται στους πολίτες να δημιουργήσουν αποθέματα σταδιακά και όχι να πάνε μαζικά για ψώνια και δημιουργηθεί πανικός και ελλείψεις στις αγορά!

Νομοτελειακά οι ρωσικές αντικυρώσεις οδηγούν σε ακόμα μικρότερη προσφορά τροφίμων και σε ακόμα υψηλότερο πληθωρισμό, μια εξέλιξη που ξεκίνησε από τον Covid-19 όταν οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να σκορπούν δεκάδες τρισεκατομμύρια δολάρια σε υποτιθέμενα-όπως αποδείχθηκε- πακέτα τόνωσης της οικονομίας.

Υπήρξαν ήδη αυξήσεις παγκοσμίως κατά 20% το προηγούμενο διάστημα και πρόκειται να καταγραφούν ανατιμήσεις 30% πριν εκπνεύσει το 2022 στην αγορά τροφίμων παγκοσμίως, αλλά στην Ελλάδα των γνωστών κυκλωμάτων και καρτέλ της αγοράς οι αυξήσεις θα ξεπεράσουν το 50% και του ψωμιού ίσως προσεγγίσουν το 70% σε σχέση με το 2021.

Οι παραγωγοί εισπράττουν όλο και λιγότερα και οι καταναλωτές πληρώνουν όλο και περισσότερα, με τον ενδιάμεσο κρίκο των μεσαζόντων να θησαυρίζει.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εφέτος και πολύ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, τα ελληνικά επιτραπέζια πορτοκάλια (όχι αυτά για χυμό, οι άλλες ποικιλίες οι εκλεκτές, όπως τα Βαλέντσια) πουλήθηκαν από τους παραγωγούς κατά 0,08 ευρώ (8 λεπτά το κιλό!) και τα σούπερ μάρκετ τα πουλούσαν μέχρι και 1,5 ευρώ το κιλό!

Ήδη χιλιάδες Έλληνες παραγωγοί εσπεριδοειδών εφέτος δεν θα δαπανήσουν χρήματα, ούτε για λιπάσματα, ούτε για νερό, ούτε για πότισμα: Το κόστος της παραγωγής ξεπερνά το έσοδο, κατά πολύ!

Αρκετές εκατοντάδες, μάλιστα, αποφάσισαν να ξεριζώσουν τα δένδρα για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά!

Στην εστίαση οι τιμές κόστους έχουν εκτιναχθεί κατά 30-50%. Τα ξενοδοχεία πουλούσαν με τιμές 2019 τα δωμάτια και το κόστος του πρωινού που πληρωνόταν 15 ευρώ ανά κεφάλι από τους τουρίστες στα ξενοδοχεία των 3 Αστέρων και άνω, εκτινάχθηκε από τα 2,5 ευρώ στα 8 ευρώ! 

Ειδικά στην Ελλάδα θα δούμε εφέτος πολλούς τουρίστες, αλλά λίγα λεφτά και ακόμα λιγότερα κέρδη (όπου υπάρξουν κέρδη) στα ξενοδοχεία.

Η πλέον χαρακτηριστική σκηνή ήταν το Πάσχα της Μυκόνου: Το κάποτε νησί των Εμίρηδων, το Πάσχα θύμιζε Ζάκυνθο και Μάλια Κρήτης!

Χιλιάδες “low spenders” Βρετανοί τουρίστες, βασικά κοριτσόπουλα ηλικίας 18-25 ετών, που καταναλώνουν μόνο φτηνές μπύρες και σουβλάκια, κατέκλυσαν με πτήσεις τσάρτερ το νησί των ανέμων, και διασκέδαζαν εκεί που μέχρι και το 2021 οι εμίρηδες άνοιγαν οι πανάκριβες γαλλικές σαμπάνιες κατά εκατοντάδες.

Αυτή θα είναι η εικόνα και σε όλα τα ελληνικά νησιά εφέτος: Κόσμος πολύς, δαπάνη ελάχιστη.

Το τι κάνει η κυβέρνηση για να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά, θα μπορούσαν να συνθέσουν το σενάριο μιας κωμωδίας τύπου: «Ο ηλίθιος και ο πανηλίθιος» με μία ειδοποιό διαφορά όμως.

Οι φίλοι και συγγενείς των κυβερνώντων πλουτίζουν σε όλα τα επίπεδα: Ενέργεια, τρόφιμα, εξοπλισμούς.

Για τα σιτηρά, ούτε λόγος: Η ουκρανική παραγωγή σιτηρών, αποτελεί περίπου το 11% της συνολικής παγκόσμιας αγοράς και η Ρωσία το 17%.

Μαζί αυτές οι δύο χώρες τροφοδοτούν μια μεγάλη μερίδα χωρών του τρίτου κόσμου και χώρες της Ευρώπης με το 30% των εξαγωγών σιταριού και κριθαριού και το 19% των εξαγωγών καλαμποκιού.

Η ουκρανική παραγωγή πλέον ελέγχεται κατά 50% από τους Ρώσους.

Επίσης οι αντικυρώσεις της Ρωσίας, ως αντίδραση στις αδιανόητες κυρώσεις των δυτικών, προκάλεσαν έμφραγμα στην παγκόσμια αγορά λιπασμάτων:  Περίπου το 20% της παγκόσμιας αμμωνίας και το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων ποτάσας παράγει η Ρωσία και πλέον η πώλησή τους απαγορεύεται στη Δύση.

Χωρίς λιπάσματα δεν υπάρχει βιομηχανική γεωργία μεγάλης κλίμακας.

Και όλα αυτά έρχονται σε ακολουθία της ανεύθυνης πολιτικής της FED στις ΗΠΑ που έκαψε το «λεφτόδενδρο»: Έχοντας το προνόμιο να είναι το δολάριο το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, τυπώνει χωρίς να υπάρχει αύριο, δολάρια,

Μόνο το 2020, η Fed σπατάλησε πάνω από 6 τρισεκατομμύρια δολάρια και ο «αέρας» τα έριξε στην οικονομία μέσω προγραμμάτων για τον Covid.

Προσθέστε τα αυτά, στα πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια που έχει τυπώσει η Fed από το πιστωτικό κραχ το 2008.

Ήταν μια αδιάκοπο διαδικασία απαξίωσης του αμερικανικού δολαρίου, για το οποίο τώρα ήρθε η ώρα να να πληρώσουν το τίμημα οι ΗΠΑ.

Ο πληθωρισμός έφτασε στα υψηλά 40 ετών στις ΗΠΑ πολύ πριν η Ρωσία επέμβει στην Ουκρανία.

 

 

ΜΟΝΟ 3.900.000 ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Με μόλις 3,9 εκατομμύρια αγροτών, ήτοι 8 αγρότες ανά 1000 κατοίκους, άρα και με μικρότερη παραγωγή τροφίμων κινδυνεύει να μείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2040, σύμφωνα με τη μελέτη «Το μέλλον του Ευρωπαϊκού Αγροτικού Μοντέλου» για την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από τις ελληνικές περιφέρειες τον μεγαλύτερο συγκριτικά αλλά πάντως μέτριο κίνδυνο αντιμετωπίζουν Θεσσαλία και Ήπειρος, ενώ, αντίθετα, ο κίνδυνος μείωσης των αγροτών στην Κρήτη είναι πολύ χαμηλός και στις υπόλοιπες χαμηλός.

Το 2005 η ΕΕ των 27 κρατών αριθμούσε 15 εκατομμύρια αγρότες. Το 2016 είχαν μειωθεί στα 10,3 εκατομμύρια και έως το 2040 προβλέπεται νέα μείωση στα 3,9 εκατομμύρια.

Δηλαδή τα επόμενα 18 χρόνια η ΕΕ εκτιμάται ότι θα χάσει αθροιστικά 6,4 εκατομμύρια αγροτών, δηλαδή 267 χιλιάδες το χρόνο, περισσότερους από 22 χιλιάδες το μήνα ή 700 κάθε ημέρα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η αναλογία αγροτών ανά 1000 κατοίκους πρόκειται να μειωθεί από 23 το 2016 σε μόλις 8 το 2040. Συνολικά, σε διάστημα 35 ετών η ΕΕ αναμένεται να χάσει το 74% των αγροτών της.

Από τις ελληνικές περιφέρειες η Θεσσαλία και η Ήπειρος εντάσσονται στην κατηγορία μετρίου κινδύνου μείωσης του αριθμού των αγροτών με τις πιθανότητες να κυμαίνονται μεταξύ 40-60%. Στον αντίποδα η Κρήτη εντάσσεται στην κατηγορία πολύ χαμηλού κινδύνου (0-20% οι πιθανότητες) και οι υπόλοιπες περιφέρειες στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου (20-40% οι πιθανότητες).

Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, ο βαθμός οικονομικής ανθεκτικότητας της γεωργίας στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας είναι χαμηλός, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εξόδου των αγροτών από τον πρωτογενή τομέα. Το ίδιο ισχύει πολύ περισσότερο στις ορεινές περιοχές.

Αυξάνονται το μέσο εισόδημα και οι φάρμες με περισσότερα από 500 στρέμματα

Αντίθετη πορεία από τον αριθμό των αγροτών που μειώνεται ακολουθεί το εισόδημά τους που βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Από το 2005 έως το 2016 το μέσο εισόδημα ανά γεωργική εκμετάλλευση αυξήθηκε κατά 77%, στις 33.000 από 18.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Επιπρόσθετα, αυξάνεται σταθερά το μέγεθος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και συγκεντρώνεται η γη σε ολοένα λιγότερα χέρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2005-16 αυξήθηκε (κατά 7%) μόνο ο αριθμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με περισσότερα από 500 στρέμματα.

Σε όλε στις υπόλοιπες κατηγορίες κατεγράφη μείωση:

*-38% στις φάρμες με λιγότερα από 50 στρέμματα

*-17% στις φάρμες με 50-190 στρέμματα

*και -12% στις φάρμες με 200-490 στρέμματα.

Οικονομικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί οι λόγοι της μείωσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μείωση του αριθμού των αγροτών οφείλεται σε μια σειρά λόγους, όπως η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη φυσικών πόρων, το εισόδημα και το κόστος παραγωγής, η γήρανση του πληθυσμού (δημογραφικοί λόγοι).

Ωστόσο, η επίδραση των συγκεκριμένων παραγόντων δεν είναι ίδια σε όλες τις κατηγορίες εκμεταλλεύσεων. Για παράδειγμα, η κλιματική αλλαγή και η παγκοσμιοποίηση επιδρούν αρνητικά σε όλες, όμως η οικονομική ανάπτυξη και οι επενδύσεις έχουν θετικό αποτύπωμα στις αγροτικές επιχειρήσεις (μεγάλες φάρμες).

Θετικό αντίκτυπο στις αγροτικές επιχειρήσεις έχουν και οι τεχνολογικές εφαρμογές, οι οποίες θεωρούνται ότι επιδρούν τόσο θετικά όσο και αρνητικά και στις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις.

Τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και οι επιδοτήσεις θεωρείται ότι έχουν θετικό αποτύπωμα σε όλες τις κατηγορίες αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

thessalianews.gr

Γερμανίδα ΥΠΕΣ: «Συγκεντρώστε τρόφιμα και νερό για 10 ημέρες χωρίς πανικό»!


Μια σύσταση της υπουργού Εσωτερικών προς τους πολίτες της Γερμανίας δείχνει το τι μας περιμένει σε λίγους μήνες αφού καλεί τους Γερμανούς χωρίς… πανικό (!) να αποθηκεύσουν προμήθειες σε τρόφιμα και υγρά προκειμένου να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν πιθανές διακοπές ρεύματος για μεγάλο διάστημα!
«Οι Γερμανοί πολίτες καλό θα είναι να είναι εφοδιασμένοι στα σπίτια τους με βασικές προμήθειες σε τρόφιμα». Αυτή είναι η συμβουλή που έδωσε η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας μέσω συνέντευξής της στη Handelsbatt
Η Γερμανίδα υπουργός, όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της Deutsche Welle στον ΣΚΑΙ, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων ικανών να προκαλέσουν καταστροφές σε βασικές υποδομές ύδρευσης και παροχής ηλεκτρικού.
Και για να είναι… προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο αυτό, η υπουργός παρέπεμψε τους πολίτες σε ειδική λίστα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τις προμήθειες που πρέπει να έχει κάποιος. Και αυτές είναι «10 λίτρα σε νερό και υγρά, 3,5 κιλά σιτηρά, ψωμί, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, 1,5 κιλό κρέας, ψάρι, αυγά».
Μάλιστα, συστήνεται στους πολίτες να δημιουργήσουν αποθέματα σταδιακά και όχι να πάνε μαζικά για ψώνια και δημιουργηθεί πανικός και ελλείψεις στις αγορά!


Ροκφέλερ: «Έρχεται μαζική παγκόσμια πείνα».


Παρέμβαση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και στις συνέπειες που θα έχει για την παγκόσμια οικονομία έκανε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ροκφέλερ, Ρατζίβ Σαχ.
Ο Ρατζίβ Σαχ, ζήτησε ελάφρυνση του χρέους και επείγουσα βοήθεια για τις φτωχότερες χώρες για να αποτραπεί μια «μαζική, επικείμενη επισιτιστική κρίση» με αφορμή τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Όπως αναφέρουν οι Ροκφέλερ, «ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, κινδυνεύουν οι εξαγωγές σιταριού, καλαμποκιού, ηλιέλαιου και άλλων τροφίμων από τη Ρωσία και την Ουκρανία, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10 τοις εκατό όλων των θερμίδων που διακινούνται παγκοσμίως. Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί σε χώρες χαμηλού εισοδήματος που ήδη υποφέρουν από τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού.
Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ πρέπει να ηγηθούν των προσπαθειών για την πλήρη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών και την παροχή έκτακτων προμηθειών σε χώρες όπου αναμένονται ελλείψεις τροφίμων τους επόμενους έξι μήνες», είπε ο Shah στην εκπομπή Balance του Power with David Westin στην τηλεόραση του Bloomberg.
«Η σχετιζόμενη με τον πόλεμο διαταραχή στον παγκόσμιο εφοδιασμό λιπασμάτων θα έχει «ακόμα χειρότερο» αντίκτυπο στην παγκόσμια πείνα και θα μειώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών στην Αφρική και σε άλλα μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου», είπε ο Shah.
Ζήτησε επίσης διαγραφή του χρέους για τις χώρες που έχουν ανάγκη, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν χρήματα που διαφορετικά για να αγοράσουν λιπάσματα και τρόφιμα για τους λαούς τους.
Οι Ροκφέλερ ξαφνικά λοιπόν ενδιαφέρονται για να δώσουν την «λύση» στην πείνα που τεχνηέντως δημιουργήθηκε.



 

Εγκαταλείπουν  οι ρωμιοί τα χωράφια τους στην Αργολίδα.

 

H επισιτιστική κρίση δυστυχώς δεν είναι μακριά και φαίνεται πως αρχίζει να αγγίζει την Αργολίδα και την Πελοπόννησο.

Στην έρευνα του «anagnostis.org» μιλούν ειδικοί και επαγγελματίες του αγροτικού τομέα και αναλύουν τις συνθήκες και τα αίτια που «υποχρεώνουν» πια τους καλλιεργητές να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους.
Ζοφερές είναι οι προβλέψεις για την κρίση τροφίμων που πλησιάζει, ακόμη και για την Αργολίδα που θεωρείτο η Καλιφόρνια της Ελλάδας. Οι ελλείψεις σε αγροτικά προϊόντα αρχίζουν να φαίνονται στον ορίζοντα και θα γίνουν περισσότερο ορατές στο μέλλον, αφού άδειοι θα μένουν οι πάγκοι των λαϊκών αγορών, των οπωροπωλείων και των super-markets.
Ο Σπύρος Αντωνόπουλος, πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Αργολίδας και μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και ο Τάσος Μπινιάρης, γεωπόνος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Αργολίδας και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γεωπόνων Ελλάδας, περιγράφουν τη σημερινή κατάσταση στις καλλιέργειες της Αργολίδας και εξηγούν τη μείωση της παραγωγής και τις ελλείψεις.
Τι λένε οι προβλέψεις για το 2023 στον κόσμο
Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τη σοβαρή επισιτιστική κρίση που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος σύντομα, καθώς θεωρούν πως «το 2023 θα ζήσουμε έναν από τους μεγαλύτερους λιμούς στην ανθρώπινη ιστορία», αφού οι  συγκομιδές θα είναι «σημαντικά χαμηλότερες από την επόμενη χρονιά και πέρα».

Μαζί με τις ελλείψεις αγροτικών προϊόντων όμως θα υπάρξει και άγριος πληθωρισμός στις τιμές και το κόστος του φαγητού θα εκτιναχθεί και θα φτάσει στο 30% του οικογενειακού εισοδήματος. Μελέτη του ΟΗΕ δείχνει πως από τις οικιακές δαπάνες κάθε οικογένειας θα αυξηθεί κατά 50% το ποσόν που θα διατεθεί για διατροφή.

Τι γίνεται με τις καλλιέργειες στην Αργολίδα
Η ακρίβεια, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η έλλειψη λιπασμάτων ποτάσας λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία και η κοστοβόρα παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων φαίνεται πως χτυπούν ανελέητα τις καλλιέργειες στην Αργολίδα με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται συνεχώς.
Σ. Αντωνόπουλος: «Στην περιοχή μας όλα επιδεινώνονται με τρομακτικό ρυθμό»
«Τραγικές καταστάσεις βιώνουν οι αγρότες στην Αργολίδα» δηλώνει στο «anagnostis.org» ο Σπύρος Αντωνόπουλος. «Με την ακρίβεια στην ενέργεια από το καλοκαίρι και μετά υπάρχουν αγρότες που είδαν λογαριασμούς της τάξης των 15.000 ευρώ στις γεωτρήσεις τους ενώ υποτίθεται η τιμολόγηση του αγροτικού ρεύματος είναι χαμηλότερη από εκείνη του οικιακού.
Τα νούμερα αυτά είναι τρελλά. Παράλληλα, η αύξηση στις τιμές της ενέργειας έχει εκτοξεύσει και τις τιμές στα λιπάσματα με αποτέλεσμα το κόστος καλλιέργειας να ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη και οι αγρότες να μη μπορούν πλέον να μείνουν στο επάγγελμα», τονίζει ο κ. Αντωνόπουλος.

«Στην περιοχή μας όλα επιδεινώνονται με τρομακτικό ρυθμό. Δυστυχώς και η καταστροφή της παραγωγής φέτος, λόγω του παγετού, έχει συντελέσει στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ συνεχίζει να μας εμπαίζει με το θέμα των αποζημιώσεων και ούτε γνωρίζουμε πότε και πόσα θα δοθούν.
Με τα σημερινά δεδομένα λοιπόν ένα τμήμα των καλλιεργειών εγκαταλείπεται και είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρξουν μεγάλες ελλείψεις τροφίμων στην αγορά.

Αν δεν στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και ο αγρότης η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο τραγική», καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΑΣΑ, προδιαγράφοντας ένα δυσοίωνο μέλλον για τα νοικοκυριά της Αργολίδας.
Τ. Μπινιάρης: «Περισσότερο από το 30% του Αργολικού κάμπου είναι εγκαταλελειμμένες καλλιέργειες»
«Οι αγρότες είναι πια στα κάγκελα. Η αύξηση των τιμών στα αζωτούχα λιπάσματα σε σχέση με πέρυσι, ως απότοκο της αύξησης στις τιμές ενέργειας, έχει ξεπεράσει το 100%. Για παράδειγμα, το πιο φθηνό λίπασμα, η θειική αμμωνία, πέρυσι κόστιζε 12 ευρώ τα 40 κιλά και φέτος έχει ανέβει στα 34 με 36 ευρώ τα 40 κιλα. Αντίστοιχα και οι τιμές όλων των λιπασμάτων έχουν διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί. Το κόστος επομένως καλλιέργειας έχει ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη», τονίζει στο «anagnostis.org» ο γεωπόνος Τάσος Μπινιάρης.
«Μελέτη που είχαμε εκπονήσει το 2019 με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) έδειξε ότι διαχρονικά, από το 1998 και μετά, έχουμε μείωση στην αγορά λιπασμάτων, με χειρότερη χρονιά το 2015. Ε, τώρα έχουμε το μισό από ότι είχαμε στη χειρότερη χρονιά.

Αυτό φανερώνει εγκατάλειψη των καλλιεργειών αλλά και μείωση της παραγωγικότητας με αποτέλεσμα να μην έχουμε ούτε ποσότητα αγροτικών προϊόντων, ούτε ποιότητα. Όλα αυτά έχουν ως απότοκο το γκρέμισμα του εισοδήματος των παραγωγών και τη σταδιακή τους έξοδο από το επάγγελμα. Αυτή τη στιγμή, κατ’ εκτίμηση, περισσότερο από το 30% του Αργολικού κάμπου είναι εγκαταλελειμμένες καλλιέργειες», επισημαίνει.
«Στις αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων έχουν συντείνει και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία,που είναι κύριος παραγωγός λιπασμάτων ποτάσας. Αλλά ας μη γελιόμαστε, οι αυξήσεις είχαν αρχίσει από το Σεπτέμβριο και ο πόλεμος που ήρθε στη συνέχεια έδωσε ένα ακόμη χτύπημα.

Μέχρι τώρα, λόγω ακρίβειας, δεν είχαμε λίπανση κι αυτό συντελεί στη μειωμένη παραγωγή. Στα εσπεριδοειδή βέβαια είναι λίγο πιο εύκολο να έχουμε παραγωγή χωρίς λίπανση αλλά για τα πυρηνόκαρπα-ροδάκινα, βερύκοκα, κεράσια- δυστυχώς απαιτείται. Άρα, ό,τι παραχθεί θα παραχθεί με πολύ υψηλό κοστολόγιο.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη του ΙΟΒΕ του 2019, στο συνολικό κόστος παραγωγής εκείνη τη χρονιά το κόστος για τη λίπανση ήταν το 7% και το κόστος για την ενέργεια το 32%. Σήμερα, τα αντίστοιχα κόστη έχουν αυξηθεί στο 14% για τη λίπανση και πάνω από το 50% για την ενέργεια. Οπότε, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί και αυτό δεν είναι δυνατόν να μην επηρεάσει και την ποσότητα των παραγομένων προϊόντων αλλά και το πόσοι θα αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στα χωράφια τους», καταλήγει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Αργολίδας.

Υπάρχει λύση στον ορίζοντα;
Η ανυπαρξία ενιαίας αγροτικής πολιτικής εξ απαρχής του ελληνικού κράτους είναι η πηγή του προβλήματος, σύμφωνα με τον κ. Μπινιάρη.

«Δεν μπορούμε να έχουμε πολιτική επιδοτήσεων, γιατί αυτή δεν είναι βιώσιμη λύση. Αν θέλουμε να έχουμε μέλλον πρέπει επιστήμονες να κάτσουν στο τραπέζι και να χαράξουν ενιαία εθνική αγροτική πολιτική, που θα ακολουθήσουν μετά όλες οι κυβερνήσεις.
Το κράτος πρέπει να στηρίξει και να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα. Δεν μπορεί έναν πυλώνα της οικονομίας να μην τον στηρίζεις. Όταν οι αγρότες έχουν εισόδημα κινείται και όλη η αγορά», επισημαίνει.

Όσον αφορά στο μέλλον ο κ. Μπινιάρης επιμένει στο ότι θα πρέπει να υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, με πρώτο παράδειγμα τις μεταφορές.
«Στην Αργολίδα, μια ζωτικής σημασίας επένδυση είναι ο Ανάβαλος. Η ανακατασκευή του δικτύου με παράλληλη λειτουργία φωτοβολταϊκού ή αιολικού πάρκου στην περιοχή του Αναβάλου θα προσέφερε εξοικονόμηση ενέργειας και επομένως χαμηλότερο κοστολόγιο, ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και εν τέλει επαρκείς ποσότητες τροφίμων στην αγορά. Δεν χρειάζονται πολλά για να βρούμε τη λύση στο πρόβλημα. Δράσεις συνολικού οφέλους χρειάζονται και αγροτική πολιτική, τόσο τοπικά όσο και ευρύτερα», καταλήγει ο κ. Μπινιάρης, αφήνοντας ένα παράθυρο αισιοδοξίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει βούληση χάραξης αγροτικής πολιτικής και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα.

Με την κρίση τροφίμων να μας χτυπά την πόρτα και με τα χωράφια σιγά-σιγά να εγκαταλείπονται στην Αργολίδα αλλά και στην Πελοπόννησο γενικότερα, είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητο να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν μέτρα για την αναδιάρθρωση και επέκταση των καλλιεργειών αλλά και μέσω του κράτους να εξασφαλισθούν επαρκείς ποσότητες λιπασμάτων για την κρίσιμη ώρα.
Αλλιώς, το μέλλον προδιαγράφεται σκοτεινό για όλους.

anagnostis.org

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

 

1 σχόλιο:

  1. Η Ινδία βάζει «φρένο» στις εξαγωγές σιτηρών.

    Πρόκειται για τη δεύτερη χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή σε σιτηρά στον κόσμο.
    Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών με άμεση ισχύ, καθώς η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά.

    Εξαιρούνται μόνο οι εξαγωγές σιτηρών που αφορούν παραγγελίες για τις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί πληρωμές, διευκρίνισε η ινδική κυβέρνηση.

    Οι διεθνείς αγορές πόνταραν στην Ινδία όσον αφορά τις προμήθειες σιτηρών αφότου μειώθηκαν οι εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...