ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

17 Μαΐου 2022

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η 19ΧΡΟΝΗ ΖΑΡΑ ΡΑΔΕΡΦΟΡΝΤ, Η ΑΤΡΟΜΗΤΗ ΒΕΛΓΙΔΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΜΟΝΟΚΙΝΗΤΗΡΙΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοιους νέους και νέες.

 


Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΙΑΣΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ. Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών τον πρότεινε στη Σουηδική Ακαδημία για το βραβείο NOΜΠΕΛ Λογοτεχνίας (τα έτη 2013, 2014). Η ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΝ ΑΓΝΟΗΣΕ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ.

 





Δυστυχώς η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοιους νέους και νέες. Στην Ελλάδα ο μέσος νέος και νέα είναι αιώνιος φοιτητής, ψηφίζει αριστερά, φοβάται να βγει μόνος του έξω, δεν έχει φίλος και φίλες, συνήθως δεν εργάζεται, έχει τεράστια ροπή στην πολυλογία και στην αριστερή αμπελοφιλοσοφία και ζει με την μαμά και τον μπαμπά (και την γιαγιά), ξυπνάει στις 12 το μεσημέρι και τον ταΐζει η μαμά μέχρι τα 50. Τώρα τελευταία ζει έντρομος. Φοβάται μην του κάνουνε και το εμβόλιο…Τι θέλουν τα σημερινά κορίτσια στην Ελλάδα, όπως δήλωσε πασίγνωστη νεαρή προχθές;  «Θέλω τα αγόρια μου, όπως έχω το κινητό μου, τύπου μαύρο και σε μάξι έκδοση».


                                          



Η 19χρονη Ζάρα Ράδερφορντ από το Βέλγιο κατάφερε να σπάσει τρία παγκόσμια ρεκόρ και να γίνει η νεότερη γυναίκα στην ιστορία που έκανε τον γύρο του κόσμου μόνη της, πετώντας επί πέντε μήνες με ένα υπερελαφρύ μηχανοκίνητο αεροσκάφος, το Shark.

  

Η 19χρονη ξεκίνησε το ταξίδι στις 18 Αυγούστου 2021  από το Βέλγιο και υπολογίζει ότι θα το ολοκληρώσει στις 13 Ιανουαρίου 2022.

Στο Ηράκλειο Κρήτης προσγειώθηκε η 19χρονη Ζάρα Ράδερφορντ από το Βέλγιο, η οποία κάνει το γύρο του κόσμου με το μονοκινητήριο αεροσκάφος της επιδιώκοντας να σπάσει τρία παγκόσμια ρεκόρ.

Η Ζάρα Ράδερφορντ διεκδικεί να γίνει η πρώτη γυναίκα από το Βέλγιο που κάνει το γύρο του κόσμου με μονοκινητήριο αεροσκάφος, η πρώτη γυναίκα που κάνει το γύρο του κόσμου με αεροσκάφος κατηγορίας υπέρ-ελαφρύ και η νεότερη γυναίκα που κάνει μόνη της το γύρο του κόσμου.

Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου την 19χρονη υποδέχθηκε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας, Νίκος Μακράκης, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξήγησε πόσο ιδιαίτερο είναι το εγχείρημα της 19χρονης.

«Το κορίτσι αυτό είναι πραγματικά θαρραλέο και επίμονο. Με ενθουσιασμό την άκουσα να λέει πόσο συγκεντρωμένη είναι στο στόχο της. Όπως μας είπε, ο στόχος αυτός την κρατάει να μη σκέφτεται τις δυσκολίες που συναντάει στον αέρα κάποιες φορές» δήλωσε ο κ. Μακράκης.

Η 19χρονη ξεκίνησε το ταξίδι στον κόσμο στις 18 Αυγούστου από το Βέλγιο και υπολογίζει ότι θα το ολοκληρώσει στις 13 Ιανουαρίου.

«Έχει μέχρι στιγμής επισκεφθεί 48 χώρες. Μετά την Ελλάδα, θα βρεθεί στη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία και θα επιστρέψει στο Βέλγιο, ολοκληρώνοντας το ταξίδι στον κόσμο» συμπλήρωσε ο κ. Μακράκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι ίσως οι υπολογισμοί της να «μην πέσουν ακριβώς μέσα και το ταξίδι να ολοκληρωθεί μια δυο μέρες αργότερα -λόγω των καιρικών συνθηκών- αλλά αυτό που κάνει η 19χρονη, είναι πραγματικά υπέροχο».

Σε ότι αφορά το ταξίδι της προς το Ηράκλειο, η ίδια όπως είπε ο κ. Μακράκης υποστήριξε ότι ήταν πολύ καλό λόγω των καλών καιρικών συνθηκών.

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση και πραγματικά με εντυπωσίασε, ήταν η κουβέντα που την άκουσα να λέει, όταν τη ρώτησα αν φοβάται. Μου απάντησε ότι μέσα σε αυτό το αεροσκάφος που ζυγίζει μόλις 300 κιλά υπάρχουν στιγμές που παρακαλάει να μη σβήσει η μηχανή. Δεν είναι εύκολο να πετάς με ένα τέτοιο αεροσκάφος μέσα στο χειμώνα τον Ειρηνικό, τον Ατλαντικό ή τον Ινδικό» προσέθεσε ο κ. Μακράκης.


Η 19χρονη Ζάρα Ράδερφορντ από το Βέλγιο κατάφερε να σπάσει τρία παγκόσμια ρεκόρ και να γίνει η νεότερη γυναίκα στην ιστορία που έκανε τον γύρο του κόσμου μόνη της, πετώντας επί πέντε μήνες με ένα υπερελαφρύ μηχανοκίνητο αεροσκάφος, το Shark.

Η 19χρονη Ζάρα Ράδεφορντ, που πλέον κατέχει μία θέση στα Ρεκόρ Γκίνες, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Kortrijk-Wevelgem του Βελγίου έχοντας καλύψει 51.000 χιλιόμετρα πετώντας πάνω από 52 χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- από την αναχώρησή της στις 18 Αυγούστου με το Shark, το γρηγορότερο αεροσκάφος αυτού του τύπου στον κόσμο.

«Δεν θα το έκανα ξανά», ομολόγησε έπειτα από την προτελευταία στάση της σε ένα γερμανικό χωριό χθες, Τετάρτη.

«Υπήρξαν απίστευτες στιγμές, αλλά υπήρξαν και στιγμές όπου φοβόμουν για τη ζωή μου», πρόσθεσε περιγράφοντας ως αγαπημένα μέρη πάνω από τα οποία πέταξε στη διάρκεια του ταξιδιού της την Νέα Υόρκη και ένα ενεργό ηφαίστειο στην Ισλανδία.

Μετά τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, η Ράδερφορντ εγκλωβίστηκε για ένα μήνα στην Αλάσκα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και καθυστερήσεις στη βίζα.

Μια καταιγίδα την υποχρέωσε να πραγματοποιήσει μια μακρά στάση στη ρωσική Απω Ανατολή προτού ταξιδέψει στη Νότια Ασία, τη Μέση Ανατολή και πίσω στην Ευρώπη.

Για να ικανοποιήσει τα κριτήρια για τον γύρο του κόσμου με αεροσκάφος η Ράδερφορντ άγγιξε δύο σημεία στον πλανήτη, το ένα απέναντι από το άλλο: το Τζάμπι στην Ινδονησία και το Τουμάκο στην Κολομβία.

Η Ράδερφορντ καταρρίπτει το ρεκόρ που κατείχε η αφγανικής καταγωγής Αμερικανίδα Σαέστα Γουάιζ, η οποία ολοκλήρωσε το ταξίδι της σε ηλικία 30 ετών το 2017.

Ο νεότερος άνδρας που κατέχει το ρεκόρ αυτό είναι ο Αμερικανός Μέισον Άντριους, ο οποίος το σημείωσε στα 18 του, το 2018.

Η Ράδερφορντ έγινε επίσης η πρώτη Βελγίδα που έκανε μόνη της τον γύρο του κόσμου με μονοκινητήριο αεροσκάφος.

Πήρε δίπλωμα πιλότου το 2020 αφού εκπαιδεύτηκε με τον πατέρα της από τα 14 χρόνια της. Σήμερα θέλει να σπουδάσει μηχανικός σε κάποιο αμερικανικό ή βρετανικό πανεπιστήμιο από τον Σεπτέμβριο.

Η 19χρονη ονειρεύεται να γίνει αστροναύτης και ελπίζει το ταξίδι της αυτό να ενθαρρύνει και άλλες γυναίκες στους κλάδους της επιστήμης, της τεχνολογίας και της αεροπορίας.

«Τα αγόρια μαθαίνουν μέσα από τα παιχνίδια, τα ονόματα δρόμων, τα μαθήματα ιστορίας και τις ταινίες ότι μπορούν να γίνουν επιστήμονες, αστροναύτες, διευθύνοντες σύμβουλοι ή πρόεδροι. Τα κορίτσια ενθαρρύνονται συχνά να είναι όμορφα, ευγενικά, να βοηθούν, να είναι γλυκά. Με την πτήση μου θέλω να δείξω στις νέες γυναίκες ότι μπορούν να είναι τολμηρές, φιλόδοξες και να πραγματοποιούν τα όνειρά τους», έγραψε στην ιστοσελίδα της.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...