ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

29 Ιανουαρίου 2021

ΣΤΟ 90% ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ, ΠΟΥ ΘΗΛΥΚΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ.

ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ. ΤΟ ΠΑΛΑΒΟ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ. ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΠΟΥ ΕΝΕΣΚΗΨΕ ΜΕ ΥΠΟΠΤΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΣΑ ΛΕΥΚΗ ΦΥΛΗ

 


Σχεδόν το 90% των εφήβων στη Βρετανία έχουν στο σώμα τους χημικές ουσίες από πλαστικό που ”κάμπτουν το φύλο”.  (Daily Mail)

   
Η Δισφαινόλη Α (ΒΡΑ) βρίσκεται σε πλαστικά δοχεία και μπουκάλια νερού, στο εσωτερικό από κονσέρβες με τρόφιμα και σε ταμεία εισπράξεων.


Η χημική ουσία, που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1960 για να παράγει ορισμένους τύπους πλαστικού, μιμείται την θηλυκή ορμόνη οιστρογόνου και έχει συνδεθεί με τον χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και τη στειρότητα στους άνδρες, καθώς και με τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Exeter, του οποίου οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα ούρων από 94 έφηβους, βρήκε ότι το 86% είχαν ίχνη BPA στο σώμα τους.  Οι ειδικοί φοβούνται ότι είναι αδύνατο να αποφευχθεί εξ’ ολοκλήρου η χημική ουσία, δεδομένης της ευρείας χρήσης πλαστικών συσκευασιών για τρόφιμα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων αναθεώρησε πέρυσι την BPA ως ουσία «πολύ μεγάλης ανησυχίας» λόγω των «πιθανών σοβαρών επιπτώσεών της» στην ανθρώπινη υγεία.  Χρησιμοποιήθηκε για να σκληρύνει τα πλαστικά, έχει συνδεθεί με τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιακές παθήσεις, καθώς και τη μείωση της ανδρικής γονιμότητας.  Αν και βρίσκεται σε ταμεία εισπράξεων, γυαλιά ηλίου και θήκες για CD, ο κύριος τρόπος που εκτίθενται οι άνθρωποι είναι μέσω πλαστικών συσκευασιών των οποίων τα χημικά προϊόντα διοχετεύονται σε τρόφιμα.

Εκτός από τη λήψη δειγμάτων ούρων, οι έφηβοι συμπλήρωσαν ημερολόγια τροφίμων. Ακόμα και όταν τους είπαν να αποφύγουν το BPA στη διατροφή τους για μια εβδομάδα, δεν υπήρξε μετρήσιμη πτώση της χημικής ουσίας στο σώμα τους.

Τρόφιμα που φαίνονται ασφαλή επειδή δεν πωλούνται σε πλαστική συσκευασία μπορούν να περιέχουν ακόμα συστατικά που έχουν εκτεθεί στο επικίνδυνο χημικό προϊόν. Τα προϊόντα υψηλής επεξεργασίας και το φαστ φουντ πιστεύεται ότι αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης εάν χρησιμοποιούν επανειλημμένως πλαστικά μπουκάλια που περιέχουν BPA λόγω φθοράς με την πάροδο του χρόνου και αν θερμαίνουν πλαστικούς σωλήνες που περιέχουν τη βιομηχανική ουσία στο φούρνο μικροκυμάτων.
   Η  ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ

Η δισφαινόλη Α αποτελεί ένα χημικό το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή πλαστικών και ρητινών- είναι χαρακτηριστικό ότι παράγονται περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια τόνοι της ουσίας ετησίως. Είναι γνωστή η χρήση της ΒΡΑ στα πολυκαρβονικά πλαστικά (είδος σκληρού, διαφανούς πλαστικού με μεγάλη αντοχή) τα οποία χρησιμοποιούνται σε πλήθος αντικειμένων καθημερινής χρήσης: CD, DVD, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, όπως ξυπνητήρια και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αθλητικός εξοπλισμός, όπως παπούτσια και ακόντια, εξοπλισμός αυτοκινήτων, όπως φώτα και προφυλακτήρες, πλαστικά δοχεία και πλαστικά μπουκάλια ποτών, μπιμπερό, πιάτα, κούπες, ποτήρια, πλαστικά κουτάλια και κονσέρβες. Πλήθος μεγάλων εταιρειών χρησιμοποιούν την ουσία στα προϊόντα τους. Χωρίς αυτό το προστατευτικό περίβλημα (τις ρητίνες που «ντύνουν» το εσωτερικό των κονσερβών και περιέχουν ΒΡΑ) τα τρόφιμα θα χαλούσαν πολύ πιο εύκολα, ενώ οι κονσέρβες θα «εκρήγνυντο» στα ράφια των σουπερμάρκετ ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης επαφής του περιεχομένου τους με το μέταλλο.

Υπάρχει μεγαλύτερη μετανάστευση της δισφαινόλης  (ΒΡΑ)  στα λιπαρά τρόφιμα και μικρότερη στα υδατικά. Και αυτό διότι η ουσία είναι λιπόφιλη ενώ παράλληλα μεταναστεύει σημαντικά και σε αλκοολούχα ποτά.  Η δισφαινόλη Α μεταναστεύει στα τρόφιμα σε υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 90 βαθμών Κελσίου.
Για τον λόγο αυτόν προκαλείται και ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με τα μπιμπερό, τα οποία, εκτός του ότι προορίζονται για μια πολύ ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού, εκτίθενται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες με την εισαγωγή βραστού νερού προκειμένου να παρασκευαστεί το βρεφικό γάλα.


Οπως είχε δείξει η μελέτη που δημοσιεύθηκε τότε στο έντυπο του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου,οι ενήλικοι με τις υψηλότερες τιμές ΒΡΑ στα ούρα αντιμετώπιζαν διπλάσιες πιθανότητες καρδιαγγειακών προβλημάτων και διαβήτη σε σύγκριση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα της ουσίας.Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα ΒΡΑ σχετίζονταν με μη φυσιολογικές τιμές ηπατικών ενζύμων.

Η Γκέιλ Πρινς,φυσιολόγος σε θέματα αναπαραγωγής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο,έδειξε με μελέτη της πως όταν η ΒΡΑ εγχέεται κάτω από το δέρμα αρουραίων έχει επίδραση στον προστάτη αντίστοιχη με εκείνη της οιστραδιόλης,του κύριου οιστρογόνου του οργανισμού. Συγκεκριμένα η έκθεση στην ουσία διπλασίαζε τον κίνδυνο προκαρκινικών αλλοιώσεων στον αδένα.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ταφτς στη Βοστόνη ανακάλυψαν ότι μικρές δόσεις δισφαινόλης Α προκαλούν αλλαγές στην ανάπτυξη των μαστικών αδένων σε ποντίκια, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η δισφαινόλη Α η οποία περιέχεται στο θερμοευαίσθητο χαρτί των αποδείξεων ταμειακών μηχανών,ώστε το μελάνι να είναι ορατό,μπορεί να βλάψει σοβαρά τη σεξουαλική ζωή των ανδρών. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ουσία μπορεί να εισαχθεί στον οργανισμό όταν το άτομο πιάσει την απόδειξη και στη συνέχεια ακουμπήσει με τα χέρια το στόμα του ή καταναλώσει τροφή χρησιμοποιώντας τα χέρια του.Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης ουρολόγος Φρανκ Σόμερ με έδρα στο Βερολίνο,στον ανδρικό οργανισμό η ουσία καταστέλλει τη δράση των αρσενικών ορμονών,δίνοντας τα ηνία στα οιστρογόνα.  Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της σεξουαλικής διάθεσης αλλά και σε προβλήματα στύσης.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...