ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

12 Ιανουαρίου 2022

ΤΑ ΚΟΠΡΑΝΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ. «Κάθε δείγμα περιέχει 20 σωματίδια μικροπλαστικών ανά δέκα γραμμάρια κοπράνων».

 


Ο ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ KAI Η ΘΗΛΥΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  

 

ΣΤΟ 90% ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ, ΠΟΥ ΘΗΛΥΚΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ. 

 

Μια νέα διεθνής έρευνα, η πρώτη του είδους της, η οποία έγινε σε οκτώ χώρες, αποκαλύπτει ότι σε όλα τα δείγματα κοπράνων που αναλύθηκαν, υπήρχαν μικροσκοπικά ίχνη πλαστικών.
Τα μικροπλαστικά είναι πανταχού παρόντα. Ανιχνεύθηκαν έως εννέα διαφορετικά είδη μικροπλαστικών σε ένα δείγμα  ανθρώπινων  κοπράνων, με πιο συχνά τα σωματίδια από πολυπροπυλένιο (ΡΡ) και τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ). Κατά μέσο όρο κάθε δείγμα περιείχε 20 σωματίδια μικροπλαστικών ανά δέκα γραμμάρια κοπράνων. 
  

 

Οι χώρες από όπου ελήφθησαν τα δείγματα, ήταν: Ιταλία, Ολλανδία, Βρετανία, Αυστρία, Πολωνία, Ρωσία, Φινλανδία και Ιαπωνία.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης και της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Αυστρίας, με επικεφαλής τον δρα Φίλιπ Σβαμπλ, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο γαστρεντερολογίας της οργάνωσης ευρωπαίων γαστρεντερολόγων United Europe Gastroenterology (UEG Week), που πραγματοποιήθηκε  στην αυστριακή πρωτεύουσα.
Τα μικροπλαστικά είναι μικρά σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των πέντε χιλιοστών. Είτε χρησιμοποιούνται για ειδικούς σκοπούς σε διάφορα προϊόντα, είτε προέρχονται από τη διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών στο περιβάλλον. 
Εισέρχονται στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία, μεταξύ άλλων επιδρώντας στο ανοσοποιητικό σύστημα ή συμβάλλοντας στην μεταφορά τοξικών χημικών και παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα.
Η κατανάλωση τροφίμων που διατηρούνται σε πλαστικές συσκευασίες, καθώς επίσης νερού και αναψυκτικών από πλαστικά μπουκάλια, είναι βασική αιτία διείσδυσης των μικροπλαστικών στον ανθρώπινο οργανισμό από το στόμα.
«Είναι η πρώτη έρευνα του είδους της και επιβεβαιώνει αυτό που υποπτευόμασταν εδώ και καιρό, ότι τα πλαστικά τελικά φθάνουν στο ανθρώπινο έντερο», δήλωσε ο Σβαμπλ. «Αυτό», πρόσθεσε, «γεννά ιδιαίτερη ανησυχία για το τι μπορεί να σημαίνει, ιδίως για τους ασθενείς με γαστρεντερικές παθήσεις. Τα πιο μικρά σωματίδια μικροπλαστικών είναι ικανά να διεισδύουν στην κυκλοφορία του αίματος, στο λεμφικό σύστημα, ακόμη και στο ήπαρ. Πρέπει πλέον να κάνουμε περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό για την ανθρώπινη υγεία».
Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών έχει αυξηθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1950 και συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο. Χάρη στις πολλές πρακτικές χρήσεις τους, τα πλαστικά χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην καθημερινή ζωή, με συνέπεια οι άνθρωποι να εκτίθενται συνεχώς σε αυτά. 
Εκτιμάται ότι το 2% έως 5% όλων των πλαστικών καταλήγουν στις θάλασσες, όπου καταναλώνονται από τα ψάρια και τους άλλους θαλάσσιους οργανισμούς, με αποτέλεσμα να εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και να επιστρέφουν στους ανθρώπους, αλλά αυτή τη φορά στο στομάχι τους. Σημαντικές ποσότητες  μικροπλαστικών  έχουν ανιχνευθεί στους τόνους, στους αστακούς και στις γαρίδες.
Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο οι συνέπειες στον άνθρωπο αλλά σε όλο το οικοσύστημα. Ο κύκλος των μικροπλαστικών: άνθρωπος (και οικόσιτα ζώα) – θάλασσα – ψάρια – άνθρωπος (και οικόσιτα ζώα) είναι τοξικός και θα διαρκέσει αιώνες,  έστω  και  αν  από  σήμερα δεν θα καταλήξει κανενός είδους πλαστικό στις θάλασσες (από το πλαστικό ποτήρι με τον καφέ που αφήνει ο άλλος στην αμμουδιά δίπλα στον κάδο – αλλά και στο βουνό μακριά να το πετάξει, πάλι στη θάλασσα θα καταλήξει – μέχρι τη γόπα με το πλαστικό φίλτρο που  σβήνει στην άμμο ή στο πεζοδρόμιο). 

Σχεδόν  2 δισ. άνθρωποι πίνουν νερό μολυσμένο από κόπρανα.
 
Ένας από τους κύριους παράγοντες της μόλυνσης του νερού από κόπρανα είναι η κακή υγιεινή. Παγκοσμίως 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν κατάλληλες τουαλέτες και σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι αφοδεύουν στο ύπαιθρο. Αυτό σημαίνει ότι τα κόπρανα μπορεί να είναι τόσο διάχυτα σε πολλές χώρες και κοινότητες που ακόμη και κάποιες βελτιωμένες πηγές νερού να μολύνονται.
Ένας εκτιμώμενος αριθμός 1,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να πίνουν νερό μολυσμένο από το  μικρόβιο  e-coli - που σημαίνει ότι περιέχεται υλικό από περιττώματα στο νερό τους, ακόμη και από ορισμένες βελτιωμένες πηγές.

 
Τα σκουπίδια που γεμίζουν τις ελληνικές θάλασσες.  Το 50% των απορριμμάτων των ελληνικών θαλασσών είναι κουτιά αλουμινίου, πλαστικά μπουκάλια και σακούλες.

Το 50% των απορριμμάτων που εντοπίζονται στις ελληνικές θάλασσες είναι πλαστικές σακούλες, πλαστικά μπουκάλια νερού και αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών. Τα παραπάνω τονίζει ο καθηγητής του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παπαθεοδώρου.


 ΣΤΟΝ  ΣΑΡΩΝΙΚΟ
 
Στις  ελληνικές   θάλασσες   εντοπίζονται σημαντικές πυκνότητες πλαστικών απορριμμάτων στον θαλάσσιο πυθμένα που κυμαίνονται από 500 απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και στον Σαρωνικό μπορεί να φτάσουν ακόμη και 3.500 απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Τα περισσότερα πλαστικά σκουπίδια δεν είναι βιοδιασπώμενα, αλλά αντίθετα διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια μέσω μίας διαδικασίας που αποκαλείται φωτοδιάσπαση και προκαλείται από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Η έρευνα, την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Scientific Reports Journal, δείχνει ότι αυτά τα συχνά μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού μολύνουν σήμερα τους ωκεανούς και τις ακτές και συχνά καταλήγουν να καταναλώνονται από μία μεγάλη κατηγορία θαλάσσιων ειδών.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα ψάρια όταν εκτίθενται σε έναν συνδυασμό πολυαιθυλενίου και χημικών ρυπαντικών ουσιών από το θαλάσσιο περιβάλλον, συγκεντρώνουν αυτές τις ουσίες στον οργανισμό τους, γεγονός που προκαλεί βλάβες στο συκώτι τους.

Σχεδόν 280 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παράγονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο και η ποσότητα αυτή αναμένεται να αυξηθεί.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πλαστικές σακούλες είναι μία από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης αυτού του είδους μόλυνσης των ποταμών και των ωκεανών. Κάθε Ευρωπαίος καταναλώνει ετησίως 198 πλαστικές σακούλες κατά μέσο όρο.
 
 

Το 2050 τα πλαστικά στη θάλασσα θα ξεπεράσουν σε ποσότητα ακόμα και τα αλιεύματα.

Τα πλαστικά απορρίμματα, σε όλες τις μορφές και μεγέθη, αποτελούν μία από τις πιο σοβαρές απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο, καθώς το 60-80% των απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα αποτελούνται από πλαστικό. Μόνο κατά το 2012, 165 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού ρύπαναν τις θάλασσες και τους ωκεανούς .Τα μακροπλαστικά είναι μια ορατή απειλή, αλλά ακόμα πιο επικίνδυνα είναι οι μικροσκοπικές ίνες πλαστικού (μικροπλαστικά) που αν και αόρατες εύκολα εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.
 Ως μικροπλαστικά ορίζονται τα θραύσματα των πλαστικών που είναι μικρότερα από 5 mm.  Βιομηχανικά προϊόντα: μία πληθώρα πλαστικών βιομηχανικών προιόντων, καταλήγει άμεσα ή έμμεσα στις θάλασσές μας από αμέτρητες πηγές. Καλλυντικά: Με την πρώτη ματιά φαίνονται ακίνδυνα, ωστόσο, προϊόντα που χρησιμοποιούνται για απολέπιση, σαμπουάν, αποσμητικά κλπ περιέχουν πλαστικά μικροσωματίδια που αποτελούνται από πολυαιθυλένιο (ΡΕ), πολυπροπυλένιο (ΡΡ), τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ), πολυμεθύλιο (PMMA) και νάιλον.  Συνθετικά ενδύματα (πχ fleece) : Εκτιμάται ότι ένα μόνο ρούχο κατασκευασμένο από συνθετικές ίνες απελευθερώνει σε κάθε πλύση περίπου 1.900 μικροπλαστικές ίνες στο αποχετευτικό σύστημα οι οποίες συνήθως καταλήγουν στη θάλασσα. Τα πλαστικά που πλέουν στις θάλασσες, πέραν από τις τοξικές ουσίες που περιέχουν από την κατασκευή τους, απορροφούν επιπλέον τοξικές ουσίες που βρίσκονται στο θαλασσινό νερό, π.χ. επιβραδυντικά καύσης, αντιοξειδωτικά PCB, DDT, κ.α. 

Υπολογίζεται ότι το 2 με 5% όλων των πλαστικών που παράγονται καταλήγει στους ωκεανούς.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν τον αριθμό των πλαστικών απορριμμάτων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους ωκεανούς σε  5.250.000.000.000
Σύμφωνα με μελέτη του WWF, από τους 27 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, μόνο το ένα τρίτο ανακυκλώνεται.

Η Ελλάδα καταναλώνει περίπου 0,6 εκατομμύρια τόνους πλαστικών το χρόνο και ανακυκλώνει μόλις το 20%.

Έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» έδειξε πως σε περισσότερα από 1000 δείγματα ιζήματος από 167 παραλίες των ελληνικών ακτών, δεν υπήρξε ούτε ένα δείγμα που να μην περιέχει μικροπλαστικές ίνες.
Έχει, μάλιστα, υπολογιστεί πως εντοπίζονται 1,25 εκατομμύρια κομματάκια πλαστικού ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στη Μεσόγειο Θάλασσα 
Έρευνες που διενεργήθηκαν το 2012 και το 2013, έδειξαν ότι σχεδόν το 100% των ψαριών και θαλάσσιων ασπόνδυλων (όπως σφουγγάρια και ολοθούρια) περιείχαν μικροσκοπικές ίνες πλαστικού.
Ο καθένας από εμάς ελευθερώνει καθημερινά στο περιβάλλον κατά μέσο όρο 2,4 mg μικροπλαστικών
Τα μπουκάλια νερού μίας χρήσης περιέχουν από 2 έως και 44 μικροπλαστικά ανά λίτρο
Καταναλώνουμε περίπου 70.000 μικροπλαστικά ετησίως μόνο από τη σκόνη
Ένα μόνο ρούχο κατασκευασμένο από συνθετικές ίνες απελευθερώνει σε κάθε πλύση περίπου 1.900 μικροπλαστικές ίνες στο αποχετευτικό σύστημα οι οποίες συνήθως καταλήγουν στη θάλασσα.
Tο πρόβλημα έχει φτάσει μέχρι και την Ανταρκτική καθώς σε 7 από τα 9 δείγματα που ελήφθησαν από χιόνι στο έδαφος της εντοπίστηκαν χημικά που είναι γνωστά ως PFAs.

 

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ



  1. Η ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΣΤΙΣ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1986. (Από τον Σ. Χατζάρα).
    Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου του 1986, όταν έγινε η έκρηξη του αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου της Чернобыльская АЭС -Β.Λένιν. Στην Ελλάδα , το μεταδώσαμε τα μεσάνυχτα της 27ης Απριλίου, από το δελτίο των 24.00 της ΕΡΤ1. Την είδηση έγραψε ο Γ.Μητραλιάς, και την μετέδωσα εγώ. Το ραδιενεργό νέφος (Καίσιο 137) άρχισε να εισέρχεται στην Βόρειο Ελλάδα το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής 2 Μάιου 1986.
    Εκείνο το πρωί ο μακαρίτης Κατσιφάρας σαν υπουργός Εμπορίου μου ζήτησε να μην λέμε από την ΕΡΤ στους καταναλωτές να αποφεύγουν τα ζαρζαβατικά, για να μην πληγούν οι παραγωγοί.
    Η μόλυνση συνέχισε να εξαπλώνεται στην Ελλάδα και την κάλυψε ολόκληρη το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, (3 Μαΐου 1986), με διαφορετικές εντάσεις ανά περιοχή και ώρα.
    Περισσότερο επλήγησαν η βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία.
    Η ραδιενεργός μόλυνση εντάθηκε την Δευτέρα του Πάσχα (5/5/1986) και παρέμεινε επάνω από την Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι την 9η Μαΐου.
    Ο κρατικός μηχανισμός άρχισε να κάνει συστάσεις για αποφυγή του φρέσκου γάλακτος και το καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών από τις 5 Μαΐου και μετά. Το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ είχε επιπτώσεις στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αφού η περιοχή που μολύνθηκε καλύπτει το 40% της επιφάνειας της.(Οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Τσεχία, η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Νορβηγία, η Ρουμανία, και η Πολωνία δέχτηκαν περισσότερα από ένα πεταμπεκερέλ (1015 Bq) καισίου 137. Περισσότερο από το μισό του ιωδίου 131 που διέφυγε από το Τσερνόμπιλ κατέληξε εκτός ΕΣΣΔ.
    Το ραδιενεργό ιώδιο προκαλεί αύξηση του καρκίνου του θυρεοειδούς και σύμφωνα με εκτιμήσεις, παρουσιάστηκε αύξηση αυτής της μορφής καρκίνου σε Ηνωμένο Βασίλειο και Τσεχία. Αύξηση της παιδικής λευχαιμίας καταγράφηκε στη Δυτική Γερμανία, την Ελλάδα και τη Λευκορωσία.
    Έχοντας υπόψη ότι τα περισσότερα είδη καρκίνου χρειάζονται 20 με 60 χρόνια μεταξύ έκθεσης στο αίτιο και εκδήλωσης της ασθένειας, είναι προφανές ότι είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμήσουμε τις πραγματικές διαστάσεις των επιπτώσεων του ατυχήματος.
    Ζ.Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμβόλια: Μόλις 4 στους 10 Έλληνες έχουν εμβολιαστεί.
    Βάσει έρευνας σε μία περίοδο που φαίνεται να έχει μειωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια, το 90% των Ελλήνων και τον Ελληνίδων θεωρούσε πως τα εμβόλια είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη των λοιμωδών ασθενειών.
    Συνολικά στην ΕΕ το ποσοστό αυτό είναι 86%.
    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει μάλιστα χαρακτηρίσει την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια έναν από τους 10 σημαντικότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία φέτος.
    Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 37% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί την τελευταία πενταετία, ενώ το 38% όχι.
    Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία (94%) απάντησε ότι συμβουλεύεται και εμπιστεύεται επαγγελματίες του τομέα της υγείας για να βρίσκει πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς.
    «Τα εμβόλια σώζουν ζωές»
    «Ο εμβολιασμός είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μέτρα δημόσιας υγείας μέχρι σήμερα. Τα εμβόλια όχι μόνο προλαμβάνουν πολλές ασθένειες και σώζουν ανθρώπινες ζωές, αλλά μειώνουν και τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Εδώ και δύο αιώνες έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Αυτό είναι γεγονός και όχι άποψη», δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κάταϊνεν με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού.
    Το 41% των ελλήνων πιστεύει ότι τα εμβόλια προκαλούν παρενέργειες
    Σύμφωνα με τον ίδιο, το Eυρωβαρόμετρο καταλήγει και σε μια ανησυχητική διαπίστωση, καθώς το 48% των Ευρωπαίων πιστεύει, εσφαλμένα, ότι τα εμβόλια προκαλούν συχνά σοβαρές παρενέργειες. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 41%.
    «Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται ακόμα μεγάλες προσπάθειες για τη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης και για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος Κατάινεν, ενώ προανήγγειλε ότι στις 12 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή και ο ΠΟΥ θα διοργανώσουν μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τον εμβολιασμό.
    «Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα πολιτικής υποστήριξης υπέρ των οφελών του εμβολιασμού, της σημασίας των ερευνών για καλύτερα εμβόλια, και της ανάγκης εξασφάλισης ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια για όλους», κατέληξε.
    Ζ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...