ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

07 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΡΛΥΓΚΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ.


ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ. ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΛΙΑ.

 

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ

 

 Με την υπογραφή του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, εντάσσεται στις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 η πρώτη φάση του έργου για τη δημιουργία «Ερευνητικού Αστρονομικού πάρκου Όρλιακα Γρεβενών», ενώ αμέσως μετά θα ενταχθούν η κατασκευή των κτιρίων και η αγορά του εξοπλισμού συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ.


Την αρχική ιδέα δημιουργίας του Πάρκου είχε ο ερευνητής της ΝΑΣΑ, αστροφυσικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο Θανάσης Οικονόμου, όταν το 1997 επισκέφθηκε το χωριό Ζιάκας Γρεβενών, τόπο καταγωγής του, που βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Όρλιακα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η περιοχή του Όρλιακα έχει τη χαμηλότερη φωτορύπανση, γεγονός που την καθιστά απόλυτα ελκυστική στην ανάπτυξη αστρονομικών δραστηριοτήτων παρατήρησης του ουρανού.


Κατά τη διάρκεια της σεμνής τελετής που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο της ΠΕ Γρεβενών, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι με την ένταξη του έργου στα ευρωπαϊκά προγράμματα, λύνεται μια εκκρεμότητα χρόνων που ταλάνισε τις προηγούμενες αυτοδιοικήσεις και τους εμπλεκόμενους φορείς και δημιούργησε ανησυχία στον καθηγητή Οικονόμου, που έβλεπε το Πάρκο να έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

«Ανασύραμε το έργο από ναυάγιο γιατί πιστέψαμε στη χρησιμότητά του και τη συμβολή του στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία», τόνισε ο Γ. Κασαπίδης και πρόσθεσε ότι «με τη βοήθεια των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου καταφέραμε σήμερα να το εντάξουμε στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις».


 

Ο πρύτανης του ΠΔΜ, καθηγητής Θόδωρος Θεοδουλίδης, δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο φιλοδοξεί το έργο «να αποτελέσει τον πυρήνα έρευνας, να προσελκύσει επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα και τον κόσμο, ενώ από την άλλη, με την λειτουργία του να γίνει πόλος έλξης για σχολεία πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και τους ερασιτέχνες αστρονόμους».

Ανέφερε ακόμη ότι το Πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει στην ίδρυση ερευνητικού Ινστιτούτου για την υποστήριξη του Αστρονομικού Πάρκου και προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα «θα προκηρυχθεί και μια θέση μέλους ΔΕΠ με αντικείμενο την Αστρονομία». Σημείωσε δε, ότι «ωριμάζουν οι σκέψεις εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας για περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, με νέα προγράμματα σπουδών, που θα σχετίζονται με τη λειτουργία του Αστρονομικού Πάρκου».

Ο Θανάσης Οικονόμου, για πολλά χρόνια καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ερευνητής στη NASA, δεν έκρυψε την συγκίνησή του βλέποντας ότι η ιδέα του, το όνειρο του να γίνει ένα Αστρονομικό πάρκο στο βουνό, απ’ όπου μικρό παιδί παρατηρούσε τα άστρα του ουρανού, πλησιάζει ακόμη περισσότερο στο να γίνει πραγματικότητα.


 

«Το επόμενο διάστημα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά ώστε το έργο του Αστρονομικού πάρκου να είναι καινοτόμο και να αποτελέσει το καμάρι για όλη την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Οικονόμου και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους συνέβαλαν με τη δουλειά τους στο να φθάσουμε στην σημερινή ημέρα. Το Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα Γρεβενών θα είναι το μοναδικό στη βόρεια Ελλάδα ενώ τα υπόλοιπα τρία λειτουργούν στην Αθήνα, τον Χελμό και την Κρήτη.


ΑΠΕ-ΜΠΕΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


 


1 σχόλιο:

 1. «Επιστήμονες» ζητούν να μην κάνουμε παιδιά για να σώσουμε τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή.

  «Επιστημονική» μελέτη υποστηρίζει ότι για να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα στον πλανήτη και να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να μην κάνουμε παιδιά!

  Η μελέτη των Seth Wynes και Kimberly NIcholas, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Research Letters, δείχνει ότι η... απάντηση στην κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να είναι να σταματήσει ο κόσμος να κάνει παιδιά.

  Αυτό συμβαίνει επειδή η μη απόκτηση παιδιών μειώνει σχεδόν 57 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

  Και δεν έχει σημασία αν χρησιμοποιείτε ποδήλατο, αντί για αυτοκίνητο, αν δεν κάνετε υπερατλαντικά ταξίδια, εάν μειώσετε την κατανάλωση πλαστικών σας ή ανακυκλώσετε ό, τι μπορείτε, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός νέου παιδιού στον κόσμος δεν συγκρίνονται με τίποτα...

  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...