ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

30 Απριλίου 2022

Η Ρωσία αυξάνει τις εξαγωγές σιταριού. ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΩΤΟ - ΠΡΩΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ 50 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝΟΥΣ ΣΙΤΑΡΙ. Η Τουρκία είναι ο πιο ενεργός αγοραστής ρωσικού σιταριού τον Απρίλιο με περίπου 1 εκατομμύριο τόνους. ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΡΑΨΑΜΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΣΙΤΗΡΩΝ. Ο ΚΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΑΚΟΥΝΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ.




Ο Ζ.Π. ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ: ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΛΗ ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΙΩΝΑ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΠΟΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΝΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

 






 H Ρωσία ανακοίνωσε αύξηση των εξαγωγών στα σιτηρά για το μήνα Απρίλιο και μέχρι τώρα δείχνει πως δεν έχει ανάγκη την Δύση για να επιβιώσει και ακόμα περισσότερο για να αναπτυχθεί.

 

Όπως μάλιστα προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Έλενα Τιουρίνα, διευθύντρια του τμήματος της Ρωσικής Ένωσης Σιτηρών της Ρωσίας: “Τον Απρίλιο εξήχθησαν 3,1 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων 2,6 εκατομμυρίων τόνων σιταριού, 135.000 τόνων κριθαριού και 363.000 τόνων καλαμποκιού. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, οι προμήθειες σιτηρών αυξήθηκαν κατά 33% και αν προστεθεί και το σιτάρι η αύξηση ανέρχεται στο 36%», είπε. Οι ημερήσιες αποστολές σιταριού τον Απρίλιο ανήλθαν σε 87.000 τόνους έναντι 62.000 τόνων τον Μάρτιο”.

Η Τιουρίνα έδωσε στοιχεία και για τις χώρες που απορροφούν τις μεγαλύτερες ποσότητες σιτηρών και πρώτη στη λίστα είναι η Τουρκία η οποία και σε αυτόν τον τομέα, όπως και στον τουρισμό και στις αερομεταφορές ακολουθεί αντίθετη πολιτική από αυτή της Δύσης.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που έδωσαν οι Ρώσοι, η Τουρκία είναι ο πιο ενεργός αγοραστής ρωσικού σιταριού τον Απρίλιο με περίπου 1 εκατομμύριο τόνους. Ακολούθησε το Ιράν με 520 χιλιάδες τόνους. “Δεν υπάρχουν προβλήματα με τις εξαγωγές κριθαριού και καλαμποκιού. Οι αποστολές κριθαριού μέχρι το τέλος της σεζόν μπορεί να ανέλθουν σε περίπου 1 εκατομμύριο τόνους, καλαμποκιού – 2,4 εκατ. τόνους”, συμπλήρωσε η Τιουρίνα.

Αναφέρθηκε επίσης στην Αίγυπτο η οποία έχει μειώσει τις αγορές τον Απρίλιο του 2022 με 255 χιλιάδες τόνους, ενώ τον προηγούμενο μήνα ήταν και 700 χιλιάδες και 800 χιλιάδες τόνοι.

“Η Αίγυπτος αρχίζει να αναζητά άλλους προμηθευτές σίτου και κοιτάζει προς την Ινδία, τη Λατινική Αμερική. Και σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Απριλίου, αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται”, είπε η Tιουρίνα και πρόσθεσε πως η Αλγερία αγόρασε 60 χιλιάδες τόνους και το Ισραήλ περισσότερους από 50 χιλιάδες τόνους. Πρόσθεσε πως οι εξαγωγές στη Λιβύη και στον Λίβανο συνεχίζονται κανονικά. Αντίθετα έχει μειωθεί η αγορά από τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ



1 σχόλιο:

  1. Ο Γουόρεν Μπάφετ επενδύει στο πετρέλαιο: Θεωρεί πως θα εκτιναχθούν οι τιμές του «μαύρου χρυσού». ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ. ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

    Ο Γουόρεν Μπάφετ επενδύει στις πετρελαϊκές δεδομένου πως τα στοιχεία πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε σήμερα η Berkshire Hathaway Inc. έδειξαν σημαντική αύξηση της τοποθέτησης της σε αμερικανικές μετοχές.
    Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς η εταιρεία του Αμερικανού γκουρού των αγορών δαπάνησε πάνω από 51 δισ. δολάρια για την αγορά αμερικανικών μετοχών.

    Αναλυτές σχολίασαν πως η εξέλιξη αυτή συνιστά μια στροφή 180 μοιρών από τον Μπάφετ που την προηγούμενη διετία είναι γνωστό πως είχε προχωρήσει σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις μεριδίων.

    Φαίνεται, ωστόσο, πως η πτώση της αμερικανικής αγοράς από τις αρχές της χρονιάς, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανησυχία για τα νέα lockdowns στην Κίνα, θεωρήθηκαν από τον ίδιο ως ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις σε μειωμένες, άρα ελκυστικότερες τιμές.

    Oι πετρελαϊκές στο στόχαστρο
    Στην κορυφή των τοποθετήσεων της εταιρείας που εκτιμάται πως διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών ύψους 390 δισ. δολαρίων βρέθηκε ο ενεργειακός κλάδος, πιθανότατα διότι το ράλι στις τιμές δεν φαίνεται πως θα εκτονωθεί γρήγορα.

    Έτσι, η Berkshire αύξησε το μερίδιο της στην πετρελαϊκή Chevron, από τα 4,5 δισ. στα 25,9 δισ. δολάρια μέσα σε τρεις μήνες, όπως και στην Occidental Petroleum Corp από τα 10 στα 16 δισ. δολάρια.


    Επίσης, το Μάρτιο, ο Μπάφετ διέθεσε 11,6 δισ. δολάρια για την εξαγορά της ασφαλιστικής Alleghany Corp, της πρώτης μετά την «ανομβρία» εξαγορών της προηγούμενης διετίας της πανδημίας.

    Πάντως, ο αγοραστικός… πυρετός από τον Μπάφετ είχε και τις συνέπειες του, καθώς τα μετρητά στο «πολεμικό» ταμείο της εταιρείας υποχώρησαν σημαντικά από τα 147 δισ. δολάρια στα τέλη της περσινής χρονιάς στα 106,2 δισ. στα τέλη Μαρτίου.

    Μειωμένες επιδόσεις
    Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως τα αποτελέσματα της Berkshire για το τρίμηνο ήταν θετικά. Τα καθαρά έσοδα έπεσαν κατά 53% σε σχέση με πέρυσι, στα 5,46 δισ. δολάρια, αν και τα λειτουργικά της κέρδη ήταν ελαφρά καλύτερα, ανεβαίνοντας στα 7,04 δισ. δολάρια από 7,02 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Στα σημεία κινδύνου η έκθεση της Berkshire στέκεται στον συνεχιζόμενο πόλεμο, όπως και στην πανδημία, αλλά και τις σημαντικές διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που θα κρατήσουν τα κόστη αυξημένα και αυτή τη χρονιά.

    Σε κάθε περίπτωση η μετοχή της ίδιας της Berkshire έχει κινηθεί καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη αμερικανική αγορά, καταγράφοντας άνοδο για το τρίμηνο κατά 7,5% σε ένα διάστημα που ο δείκτης S&P 500 αριθμεί απώλειες ύψους 13%.

    Σημειωτέον πως η ανακοίνωση των στοιχείων έγιναν στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Berkshire, της πρώτης με φυσική παρουσία από το 2019. Το γεγονός αυτό ώθησε χιλιάδες μικροεπενδυτές να κάνουν… ουρά για να συμμετέχουν στο κάλεσμα της εταιρείας.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...