ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

22 Μαρτίου 2021

Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ (BrainNet); ΤΙ ΜΑΣ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ;

 

ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ DÉJÀ VU. (= ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ). ΜΙΑ ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ.

 

Ο ΑΕΤΟΣ ΚΑΙ Η ΔΡΥΣ ΤΟΥ ΔΩΔΩΝΑΙΟΥ ΔΙΑ

 

ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΥΝ ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΛΙΜΝΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ.

 
 
 
    
Επιστήμονες κατάφεραν να διασυνδέσουν τρεις ανθρώπινους εγκεφάλους και να μοιράσουν τις σκέψεις τους.  Ίσως  σε  λίγα  χρόνια  ο  δάσκαλος  να  «συνδέεται»  εγκεφαλικά  με  τον  μαθητή  και  να  εμφυτεύει  απευθείας  τις  γνώσεις  στο  μυαλό  του.
 
 
 
Ο  χειρουργός Eric Leuthardt του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, είναι πεπεισμένος ότι στο μέλλον οι άνθρωποι θα μπορούν μέσω εγκεφαλικών εμφυτευμάτων να μοιραστούν πληροφορίες με άλλους ανθρώπους, χωρίς καν να χρειαστεί να μιλήσουν.
Η δουλειά του Leuthardt είναι να κατανοήσει και να αναλύσει τους περιορισμούς του εγκεφάλου και πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να ξεπεράσουμε αυτά τα μειονεκτήματα.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του μάλιστα, εξηγεί πώς τσιπ που θα εμφυτεύονται στον εγκέφαλό μας, θα δώσουν μια μέρα στους ανθρώπους μια «σύνδεση» που μοιάζει με αυτή ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή στον εγκέφαλό τους, κάτι που θα σήμαινε ένα τεράστιο εξελικτικό επίτευγμα για το ανθρώπινο είδος.
Ο Leuthardt πιστεύει ότι εάν αναπτυχθεί η εν λόγω τεχνολογία, δεν θα δώσει μόνο στον άνθρωπο την ικανότητα να επικοινωνεί με μηχανές, αλλά και να διαβάζει τα μυαλά των άλλων ανθρώπων.
Όλα αυτά εξαρτώνται από την περαιτέρω διερεύνηση των θεμελιωδών λειτουργιών του εγκεφάλου και των κωδικών, που χρησιμοποιεί για την επεξεργασία των πληροφοριών.
Άλλοι, όπως ο Mark Zuckerberg του Facebook και το Elon Musk του SpaceX, εξέφρασαν επίσης ενδιαφέρον για την ανάπτυξη αυτού του τύπου τεχνολογίας και ο Leuthardt πιστεύει ότι δεν μπορεί να είναι πολύ πέρα από εμάς αυτές οι μέρες. Το κλειδί σε αυτό θα κατανοήσει τον τρόπο που οι νευρώνες του εγκεφάλου μας  επικοινωνούν μεταξύ τους και λειτουργούν.
Ο Leuthardt διεξήγαγε αρχική έρευνα για την ιδέα μαζί με τον επιστήμονα υπολογιστών Gerwin Schalk και τον Elmar Schmeisser του Αμερικανικού Γραφείου Έρευνας Στρατού.
Με τη χρήση ηλεκτροδίων και αλγορίθμων σε 12 ασθενείς που πάσχουν από επιληψία, βρήκαν ότι ήταν σε θέση να αποκωδικοποιήσουν τα σύνθετα συστατικά της ομιλίας και τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αναγνωρίζει τον λόγο. Παρόλο που ο Leuthardt παραδέχεται ότι εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν την έρευνά τους, δείχνει ότι υπάρχουν δυνατότητες για αυτόν τον τύπο τεχνολογίας.
Ο Leuthardt πιστεύει ότι με επαρκή χρηματοδότηση θα είναι σε θέση να αναπτύξει ένα εμφύτευμα που θα διατίθεται στη γενική αγορά και δεν θα χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ  ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ


Επιστήμονες κατάφεραν να διασυνδέσουν τους εγκεφάλους τριών διαφορετικών ανθρώπων με αποτέλεσμα αυτοί να μοιράζονται τις σκέψεις τους και στο πείραμα για ένα παιχνίδι Τetris.

Η ομάδα των νευροχειρουργών που κατάφερε το παραπάνω υποστηρίζει ότι το πείραμα αυτό μπορεί να επεκταθεί σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ανθρώπους. Το πείραμα  έγινε δυνατό με ένα συνδυασμό εγκεφαλογράφων οι οποίοι καταγράφουν τα ηλεκτρικά κύματα και την εγκεφαλική δραστηριότητα με τη μέθοδο TMS (transcranial magnetic stimulation) κάτι σαν διεγκεφαλική διέγερση όπου νευρώνες διεγείρονται μέσω μαγνητικών πεδίων.

Οι επιστήμονες ονόμασαν το πείραμα αυτό BrainNet, και υποστηρίζουν ότι μπορούν να διασυνδέσουν πολλούς ανθρωπίνους εγκεφάλους ακόμη και μέσω του διαδικτύου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο DrAndreaStocco από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στον βρετανικό Independent, η έρευνα αφορά τη σύνδεση των εγκεφάλων τριών ζευγών υποκειμένων μέσω διαδικτύου.
Ένα μέλος από κάθε ζεύγος έβλεπε μια οθόνη, η οποία έδειχνε ένα παιχνίδι υπολογιστή, στο οποίο ο στόχος ήταν να προστατευθεί μια πόλη που δέχεται επίθεση από πειρατές, ρίχνοντας πυραύλους στα πλοία των επιτιθέμενων. Το touchpad που ήλεγχε τους πυραύλους, ωστόσο, βρισκόταν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο σε απόσταση 800 περίπου μέτρων μακριά, ακριβώς κάτω από το χέρι του συμπαίκτη.

Προκειμένου να «μεταφερθεί» η πρόθεση μετακίνησης από τον έναν εγκέφαλο στον άλλον, ο αποστολέας ήταν συνδεδεμένος με μια μηχανή ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, μια συσκευή η οποία ανιχνεύει την εγκεφαλική δραστηριότητα. Τα ηλεκτρικά αυτά σήματα μεταδίδονταν στη συνέχεια μέσω διαδικτύου στον παραλήπτη, ο οποίος ήταν συνδεδεμένος με μια μαγνητική κεφαλή, σχεδιασμένη έτσι ώστε να διεγείρει το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των κινήσεων των χεριών.
Μέσα από αυτό το σύστημα, τα σήματα από τον εγκέφαλο του ενός συμμετέχοντα μπορούσαν να παράγουν μια σύσπαση στο χέρι του συντρόφου τους, ο οποίος με τη σειρά του ενεργοποιούσε το εικονικό κανόνι (για να καταστρέψει τα πλοία των πειρατών).
Παρότι ο παραλήπτης του «σήματος» δε μπορούσε να δει εικόνα από το παιχνίδι, το ποσοστό επιτυχίας των τριών ζευγαριών ήταν ανάμεσα στο 25%-83%.
Ο Dr Stocco υποστηρίζει, ότι αν η πρόοδος στη νευρολογία και την τεχνολογία εξακολουθήσει να συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό, τότε η επικοινωνία εγκεφάλου με  εγκέφαλο θα μπορούσε να εφαρμοστεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, οι πρώτοι που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυτήν την τεχνική, θα μπορούσαν να είναι οι ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικές βλάβες. «Πολλοί ασθενείς πρέπει να μάθουν εκ νέου από την αρχή, σιγά σιγά και με επώδυνο τρόπο ενέργειες όπως το περπάτημα, το πώς να πιάνουν αντικείμενα ή να καταπίνουν. Υποψιαζόμαστε ότι η φάση της αποκατάστασης θα μπορούσε να επιταχυνθεί σημαντικά, εάν θα μπορούσαμε να παρέχουμε στον κατεστραμμένο εγκέφαλο ένα ‘πρότυπο’ από ένα υγιές άτομο» κατέληξε ο καθηγητής.

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...