ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

23 Μαρτίου 2021

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΡΑΤΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ, ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ REGENERON.

 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ, ΤΟΝ ΦΟΥΛΗ, ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ, ΤΟΝ ΜΗΤΣΟ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ.

 

Η ΔΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821.

 

Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821. ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΦΡΕΓΑΤΕΣ.

  Ο  ΚΟΖΑΝΙΤΗΣ  ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ  ΚΥΡΑΤΣΟΥΣ
 
Ο  Χρήστος Κυρατσούς εργάζεται για το εμβόλιο του κορωνοϊού στην Νέα Υόρκη και  είναι  αντιπρόεδρος  Έρευνας, Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Regeneron.  Στη Regeneron εργάζεται από το 2011.
Ο 39χρονος Κοζανίτης ερευνητής Χρήστος Κυρατσούς είναι ο Έλληνας που αντιμετώπισε  τον  ιό Έμπολα . Τώρα ετοιμάζει εμβόλιο για τον κορωνοϊό.
«Έχουμε έναν εξαιρετικό επιστήμονα, μία ιδιοφυΐα θα έλεγα.  O  Χρήστος Κυρατσούς  ήταν  ο επικεφαλής για τις έρευνες του Έμπολα. Και πέτυχε, λέει ο Τζορτζ Γιανκόπουλος, επικεφαλής επιστήμονας, Πρόεδρος και Διευθυντής της επιστημονικής ομάδας στην εταιρεία Regeneron Laboratories.
 

Απόφοιτος του Τμήματος Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη.
Ο Χρήστος Κυρατσούς τιμήθηκε το 2009 για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του με το βραβείο του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Columbia (2009 Dean’s Award for Excellence in Research).
Η θεραπεία που ανέπτυξε στη Regeneron, με το όνομα REGN-EB3, είχε τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα που η κλινική μελέτη PALM διακόπηκε πρόωρα προκειμένου το φάρμακο να διατεθεί συντομότερα στους ασθενείς. «To REGN-EB3 είναι ένα μείγμα τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων. Ο μοριακός μηχανισμός λειτουργίας είναι διπλός: μπλοκάρουν την είσοδο του ιού στο κύτταρο και επιπροσθέτως “μαρκάρουν” μολυσμένα κύτταρα για αναγνώριση από το ανοσοποιητικό σύστημα», εξηγεί ο κ. Κυρατσούς. «Η κλινική δοκιμή έγινε σε άτομα τα οποία έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό και μετρούσαν επιβίωση ένα μήνα μετά τη χορήγηση του φαρμάκου».
Εκτός από την πατέντα των αντισωμάτων του ιού Έμπολα που έχει κατοχυρώσει ο έλληνας ερευνητής, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος έχει καταταχτεί από το περιοδικό Business Insider, μεταξύ των τριάντα ατόμων ηλικίας κάτω των σαράντα ετών που αναμένεται να μεταμορφώσουν το μέλλον των υπηρεσιών υγείας.
Αναφορικά με τις έρευνες στις οποίες συμμετέχει σημειώνει ότι εργάζονται πάνω σε ένα φάρμακο που θα «μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προφύλαξη, σαν εμβόλιο. Η διαφορά με το εμβόλιο είναι ότι ξεκινά η προστασία από την πρώτη μέρα, αλλά αυτή η προστασία δεν διαρκεί για πολύ χρόνο. Ευελπιστούμε ότι το φάρμακο που παράγουμε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως θεραπεία». 
«Ελπίζουμε ότι μερικά φάρμακα θα ξέρουμε μέχρι το καλοκαίρι αν δουλεύουν. Το εμβόλιο ελπίζουμε πως θα το έχουμε στο τέλος του χρόνου», κατέληξε ο κ. Κυρατσούς.  
«Αν για παράδειγμα κάποιος με προσβληθεί από τον κορονοϊό, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα φτιάξει αντισώματα εναντίον του ιού αυτού. Εμείς προσπαθούμε να μιμηθούμε αυτή τη διαδικασία και να παράξουμε τα πιο αποτελεσματικά αντισώματα τα οποία όταν χορηγηθούν σε κάποιον ασθενή θα κολλήσουν επάνω στο ιό  και θα σταματήσουν τη διασπορά του. Τα αντισώματα θα χορηγούνται στον οργανισμό υγιών αλλά και πασχόντων με ενέσεις στις οποίες θα μπορεί κάποιος να κάνει μόνος του στο σπίτι όπως για παράδειγμα αυτές της ινσουλίνης. Σε περίπτωση όμως που κάποιος χρειαστεί μεγάλη ποσότητα αντισωμάτων η χορήγηση θα πραγματοποιείται σε νοσοκομεία με ενδοφλέβια έγχυση. Η παγκόσμια ανησυχία για τον Convid 19 οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για κάτι εντελώς καινούργιο. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για εποχικό ιό και κατά πόσον θα επεκταθεί. Το μόνο που ξέρουμε είναι πως εταιρείες και εργαστήρια δουλεύουν σκληρά προκειμένου να παρασκευαστούν νέα φάρμακα ή και εμβόλια.Το σίγουρο είναι ότι ο νέος κορονοϊός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη γρίπη του 1919 που σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Και οι δύο προκαλούν λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος αλλά μοριακά είναι εντελώς διαφορετικός»
Η προοπτική της επιστροφής στην Ελλάδα είναι προς το παρόν μακρινή. «Στην Ελλάδα δεν νομίζω να επιστρέψω μόνιμα, αλλά θα ήμουν πολύ χαρούμενος να μου δινόταν η ευκαιρία με κάποιον τρόπο να προσφέρω ό,τι μπορώ στη χώρα που με μεγάλωσε και με σπούδασε. Δεν έχω άμεση επαφή με την έρευνα στην Ελλάδα, αλλά μιλώντας με φίλους και διαβάζοντας, η χρηματοδότηση είναι ελλιπής και δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων που θα μπορούσαν να προσφέρουν είναι στο εξωτερικό, με σχεδόν καμία επαφή με την Ελλάδα».


 





ΤΑ   5   ΕΜΒΟΛΙΑ  ΣΤΙΣ  ΗΠΑ
Σε Φάση 1, δηλαδή σε μικρής κλίμακας κλινική δοκιμή, βρίσκεται το πειραματικό εμβόλιο που ανέπτυξε η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιολογίας και Μολυσματικών Νοσημάτων (NIAID). Ήδη την πρώτη δόση έχουν λάβει τέσσερις από τους 45 συμμετέχοντες στο Σιάτλ.
Αν και η εν λόγω κλινική δοκιμή θεωρείται ιατρικό ορόσημο στη μάχη κατά της πανδημίας που έχει προκαλέσει η νόσος COVID-19, είναι μόνο ένα μικρό βήμα στη μακρά πορεία τεκμηρίωσης της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.
Σε διάστημα έξι εβδομάδων οι συμμετέχοντες θα λάβουν όλοι την πρώτη δόση του εμβολίου mRNA-1273, και τη δεύτερη 28 ημέρες αργότερα. Η ιατρική τους παρακολούθηση θα διαρκέσει 14 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα αξιολογούνται από το ιατρικό προσωπικό τόσο εκ του σύνεγγυς όσο και διά τηλεφώνου. Οι ερευνητές επίσης θα συλλέγουν δείγματα αίματος για την αξιολόγηση της ανοσο-απόκρισης των εθελοντών στο πειραματικό εμβόλιο.
Το πειραματικό εμβόλιο έχει δομηθεί πάνω σε αγγειολοφόρο RNA (mRNA) που κατευθύνει τον οργανισμό να παράγει μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο εξωτερικό κέλυφος του κορωνοϊού. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι διά του μηχανισμού αυτού θα προκύψει μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που θα προστατεύει εντέλει το άτομο από τη λοίμωξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Moderna, λόγω της προϋπάρχουσας εμπειρίας της σε εμβόλιο για το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS), χρειάστηκε μόλις 66 ημέρες από τη γενετική αλληλούχιση του ιού για να φτάσει στην πρώτη έγχυση του υποψήφιου εμβολίου σε ανθρώπους.
Ελπίδα όλων, να προκύψουν επαρκή κλινικά δεδομένα σε τρεις μήνες. Ωστόσο, ακόμα κι αν επαληθευθεί το πιο αισιόδοξο σενάριο, το εμβόλιο δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμο για ευρεία χρήση νωρίτερα από 12 μήνες από σήμερα, δηλαδή τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με το NIAID.

H αμερικανική Vaxart Inc. είναι από τις πρώτες εταιρείες που ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν εμβόλιο τον περασμένο Ιανουάριο. Τώρα συνεργάζεται με την Emergent Bio Solutions για την ανάπτυξη και παραγωγή επίσης ενός από του στόματος εμβολίου, με τις κλινικές μελέτες Φάσης 1 να ξεκινούν το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Η αμερικανική Johnson & Johnson συνεργάζεται με την Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης των ΗΠΑ (BARDA) στην ανάπτυξη του εμβολίου TBD, με βάση τεχνολογικές πλατφόρμες που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη του εμβολίου για τον ιό Εμπολα. Επίσης, στις 13 Μαρτίου ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε προκλινικές δοκιμές πολλών υποψήφιων εμβολίων σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess της Βοστόνης, με στόχο να βρει το κατάλληλο μέχρι το τέλος του μήνα και να ξεκινήσει κλινική μελέτη Φάσης 1 στα τέλη του 2020. Παράλληλα, σε συνεργασία με την BARDA, θα ελέγξει υπάρχοντα αντιιϊκά φάρμακα, περιλαμβανομένων και πειραματικών και εγκεκριμένων που μπορεί να είναι αποτελεσματικά έναντι της νόσου COVID-19.

Στα τέλη της άνοιξης αναμένεται να ξεκινήσουν και οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου που αναπτύσσει η αμερικανική Novavax σε συνεργασία και αυτή με την Emergent Biosolutions. Έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, 4 εκατ. δολάρια, ώστε να επιταχύνει την έρευνά της, που θα βασιστεί στην αξιοποίηση αντιγόνων που έχουν βρεθεί σε μια χαρακτηριστική πρωτεΐνη του νέου κορωνοϊού.

Η επίσης αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Inovio έχει ξεκινήσει προκλινικές δοκιμές και μικρής κλίμακας παραγωγή του εμβολίου INO-4800 με στόχο οι κλινικές δοκιμές του στις ΗΠΑ, με 30 συμμετέχοντες, να ξεκινήσουν τον Απρίλιο. Επίσης σκοπεύει να κάνει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στην Κίνα και τη Νότια Κορέα τον Απρίλιο, έχοντας ήδη 3.000 δόσεις του εμβολίου έτοιμες προς χορήγηση στις τρεις χώρες. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το φθινόπωρο και μέχρι το τέλος του χρόνου η εταιρεία αναμένεται να έχει 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου έτοιμες για περαιτέρω δοκιμές.



ΤΑ  2   ΕΜΒΟΛΙΑ  ΣΤΗΝ  ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσουν και οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας CureVac, η οποία θα λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 80 εκατ. ευρώ, έχει ήδη κεφάλαια από το Bill and Melinda Gates Foundation και τον Γερμανό δισεκατομμυριούχο Ντίτερ Χοπ.
Τον Απρίλιο το εμβόλιο, που είναι βασισμένο σε ανθρώπινο mRNA, θα δοκιμαστεί σε πειραματόζωα, με στόχο να αποδειχτεί αν μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τη λοίμωξη και να παράγει αντισώματα. Ανάλογα με την εξέλιξη των πειραμάτων και των κλινικών δοκιμών θα καθοριστεί και ο χρόνος διαθεσιμότητας του εμβολίου για ευρεία χρήση.

Αίσθηση προκάλεσε η προ ημερών εκτίμηση του μεγαλομετόχου της CureVac Ντίντμαρ Χοπ ότι η εταιρία του ενδέχεται να έχει ετοιμοπαράδοτο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ήδη από το ερχόμενο φθινόπωρο. Πρόκειται για τη γερμανική επιχείρηση, την οποία φέρεται να «πολιόρκησε» πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ προκειμένου να εξασφαλίσει την αποκλειστική χρήση του σκευάσματος. Είναι η ίδια εταιρία την οποία αποφάσισε μόλις την περασμένη εβδομάδα να χρηματοδοτήσει η Κομισιόν με 80 εκατομμύρια ευρώ υπό τη μορφή δανείων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου, βιοχημικό, Φρίντριχ φον Μπόλεν, η εταιρία ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις πρώτες κλινικές έρευνες εντός των επόμενων εβδομάδων και δη πριν το καλοκαίρι. Όπως είπε σε αποκλειστική του συνέντευξη προς τη Deutsche Welle:
«Καταρχήν πρέπει να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει γύρω μας. Τα εμβόλια είναι ο μοναδικός τρόπος προστασίας του ανθρώπου από μια λοίμωξη. Επιπλέον μπορούν να παρασκευαστούν φάρμακα για ασθενείς που έχουν ήδη προσβληθεί. Σε αυτό το πεδίο καταβάλλονται ήδη πολλές προσπάθειες. Επίσης, στο μεταξύ μάθαμε ότι μια επιθετική μορφή του Covid-19 μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πνευμονία. Με την ανάπτυξη φαρμάκων επιχειρείται να τεθεί υπό έλεγχο αυτή η λοίμωξη και να βοηθηθούν οι βαριά άρρωστοι.Το καλύτερο θα ήταν φυσικά ένα εμβόλιο. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Εμείς αξιοποιούμε το λεγόμενο μόριο mRNA (σσ. messenger/ αγγελιοφόρος RNA). Σύντομα θα ξεκινήσουμε τις κλινικές δοκιμές. Εκτιμώ ότι πρόκειται για μια καλή προσέγγιση […] για να αναπτύξουμε ένα καλό εμβόλιο».
Πόσο σύντομα μπορεί να γίνει όμως αυτό; Πόσο σύντομα μπορεί να ανακαλυφθεί το σωτήριο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που θα βάλει τέλος στην πρωτοφανή κρίση που ζει ολόκληρος ο πλανήτης; «Δεν είμαι μάντης και πέραν αυτού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες τους οποίους δεν γνωρίζω. Όσον αφορά τα φάρμακα θα χρειαστούν πιθανότατα ορισμένοι μήνες. Όσον αφορά δε τα εμβόλια ή καλύτερα τη διαθεσιμότητά τους, θα απαιτηθούν επίσης κάποιοι μήνες. Ως προς την άδεια κυκλοφορίας και χρήσης του σε ανθρώπους όμως μιλάμε μάλλον για έναν χρόνο», αναφέρει ο Φρίντριχ φον Μπόλεν.
Τα πλεονεκτήματα του mRNA
Τι ποσότητες θα μπορεί όμως να παρασκευάζει η CureVac από τη στιγμή που θα έχει βρεθεί το εμβόλιο; «Αναφορικά με το εμβόλιο ο μεγάλος άγνωστος Χ είναι η ποσότητα που θα χρειαστεί για να αποτρέπεται η μετάδοση. Δεν μπορείς να το προβλέψεις αυτό, αλλά ούτε και να κάνεις άπειρες δοκιμές στον άνθρωπο. Τα βήματα αυτά προκαθορίζονται από τις ρυθμιστικές αρχές. Και πρέπει να ρυθμίζονται για να προστατεύονται και οι εθελοντές που συμμετέχουν στις έρευνες. Απαιτείται λοιπόν ορισμένος χρόνος μέχρι να έχουμε αποτελέσματα. Εν μέρει αυτό μπορεί να επισπευσθεί».
Όπως επισημαίνει ο ειδικός, όσον αφορά τη διαθεσιμότητα, το mRNA έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα.«Από το παράδειγμα ενός άλλου εμβολίου της CureVac κατά της λύσσας γνωρίζουμε ότι μόλις ένα μικρογραμμάριο μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι με ένα γραμμάριο mRNA μπορείς να εμβολιάσεις ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης: γνωστά φάρμακα περιέχουν συχνά 500 μιλιγκράμ. Με ένα γραμμάριο μπορείς να παρασκευάσεις έτσι μόλις δυο δόσεις. Με το mRNA μπορείς να προστατεύσεις αποτελεσματικά με πολύ μικρές ποσότητες. Αυτό σημαίνει ότι η ουσία μπορεί να είναι άμεσα διαθέσιμη. Το δεύτερο εξάμηνο θα μπορούσαμε να έχουμε επαρκές υλικό. Αλλά δεν γνωρίζω εάν θα μπορεί ήδη να κυκλοφορήσει».

Σε προκλινικό στάδιο βρίσκεται και το εμβόλιο BNT162 που αναπτύσσουν από κοινού οι φαρμακευτικές εταιρείες BioNTech SE και Pfizer Inc. Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Απριλίου στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, σε συνεργασία με την κινεζική Shanghai Fosun Pharmaceutical Group Co. Ltd.


ΤΟ  ΕΜΒΟΛΙΟ  ΣΤΗΝ  ΚΙΝΑ
Η κινεζική Can Sino Biologics έχει ανακοινώσει ότι ξεκινά κλινική μελέτη Φάσης 1 εμβολίου στην Κίνα, στην πόλη Ουχάν που ξεκίνησε η επιδημία. Η δική της τεχνολογία ανάπτυξης βασίζεται στη λήψη τμήματος του γενετικού κώδικα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και στη συνέχεια θα τον «κρύψει» μέσα σε έναν αβλαβή ιό, εκθέτοντας έτσι υγιείς εθελοντές στον ιό και υποκινώντας την παραγωγή αντισωμάτων. Η εταιρεία δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι κινεζικές αρχές ενέκριναν την κλινική δοκιμή, η οποία θα αρχίσει το συντομότερο δυνατό, χωρίς να αναμένεται το εμβόλιο για ευρεία χρήση νωρίτερα από το 2021.

Χθες Κυριακή, πηγή που συμμετέχει στις δοκιμές επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί ότι άρχισε η φάση της πειραματικής χορήγησης του εμβολίου.
Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας έδωσαν το πράσινο φως για να αρχίσει η φάση της δοκιμής του εμβολίου σε ανθρώπους τη 17η Μαρτίου, την ημέρα που ανακοινωνόταν η έναρξη μιας πρώτης δοκιμής εμβολίου εναντίον του κορονοϊού στο Σιάτλ, σε 45 ενήλικους εθελοντές.
Οι εθελοντές θα παρακολουθούνται για έξι μήνες.
Να πούμε πως άλλο το φάρμακο της θεραπείας των νοσούντων και άλλο πράγμα το εμβόλίο. Φάρμακο σημαίνει πως δίδεται για την ίαση αφού νοσήσουν άνθρωποι, ενώ το εμβόλιο γίνεται για να αναπτύξει αντισώματα ο πληθυσμός και να μην νοσήσει καθόλου.
Στους 108 εθελοντές, μοιρασμένους σε τρεις ομάδες, έγιναν την Παρασκευή οι πρώτες ενέσεις, στην Κίνα όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η αγγλόφωνη εφημερίδα Global Times.
Οι εθελοντές, ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών, κατάγονται όλοι από την πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο ο ιός, προτού αρχίζει να εξαπλώνεται στο εξωτερικό.
Δεν υπάρχει σήμερα κανένα εμβόλιο, ούτε εγκεκριμένη θεραπεία του κοροναϊού, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή μέχρι σήμερα σε πάνω από 14.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η είδηση της δοκιμής καταγράφεται με φόντο τη νέα κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας εξαιτίας της πανδημίας, με τον αμερικανικό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κατηγορεί το Πεκίνο πως φέρει μέρος της ευθύνης για την εξάπλωση αυτού που αποκαλεί «κινεζικό ιό» — ο όρος προκαλεί την οργή του Πεκίνου.
Κύριο άρθρο της Γκλόμπαλ Τάιμς την περασμένη εβδομάδα εξηγούσε ότι «η ανάπτυξη εμβολίου είναι μια μάχη που η Κίνα δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να χάσει».
Πολυεθνικές της φαρμακευτικής βιομηχανίας δεσμεύθηκαν την Πέμπτη να προμηθεύσουν εμβόλιο για την πρόληψη της ασθένειας COVID-19 «παντού», σε «όλο τον κόσμο», ωστόσο χρειάζονται χρονικό διάστημα από 12 ως 18 μήνες το λιγότερο.
Διάφορες χώρες ανακοίνωσαν τον Ιανουάριο πως άρχισαν αμέσως την ανάπτυξη εμβολίου, αφού έλαβαν από την Κίνα το γονιδίωμα του ιού.

ΤΟ  ΕΜΒΟΛΙΟ  ΣΤΟ  ΙΣΡΑΗΛ

Το ισραηλινό Ινστιτούτο Έρευνας MIGAL εργάζεται πυρετωδώς για να ανασχεδιάσει ένα υπάρχον εμβόλιό του για τον κορωνοϊό που προκαλεί ιογενή βρογχίτιδα, ώστε να είναι κατάλληλο και για τον ιό SARS-CoV-2, καθώς οι ιοί έχουν κοινά δόκιμα χαρακτηριστικά. Στόχος των ερευνητών είναι το εμβόλιο σε μορφή δισκίου να αρχίσει να παράγεται τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου.



ΤΟ  ΕΜΒΟΛΙΟ  ΣΤΗΝ  ΡΩΣΙΑ
Ρωσία: «Τον Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές εμβολίου - Σε 11 μήνες θα έχουμε δικό μας εμβόλιο»
«Η παρασκευή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού υπό την αιγίδα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ιατρικών και Βιολογικών Ερευνών (ΟΥΙΒΕ) πέρασε την πρώτη φάση, όλες οι δοκιμές θα έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο και έπειτα από περίπου 11 μήνες θα είναι έτοιμο», δήλωσε η επικεφαλής της ΟΥΙΒΕ Βερόνικα Σκβαρτσόβα.
«Η παρασκευή του εμβολίου πέρασε την πρώτη φάση. Είναι ένα ανασυνδυασμένο εμβόλιο, όχι από ζώντα ιό, αλλά από πρωτεΐνες οι οποίες διαθέτουν τους λεγόμενους επιτόπους είτε τα κέντρα σύνδεσης με τον ιό» δήλωσε η Σκβαρτσόβα.
Η Σκβαρτσόβα διευκρίνισε ότι στην παρούσα φάση έχουν δημιουργηθεί τρία είδη ανασυνδυασμένων πρωτεϊνών, τα οποία έφθασαν στο Επιστημονικό κέντρο κλινικών δοκιμών και ιατρικής χημείας της ΟΥΙΒΕ, ώστε με τη βοήθεια των υπολογιστικών μαθηματικών μοντέλων ανάλυσης να μπορέσουμε να επιλέξουμε από έναν μεγάλο αριθμό σημείων τα πιο ιογενή τα οποία ενισχύουν αισθητά την δράση και αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Εν συνεχεία το εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί για δοκιμές σε ειδικά επιλεγμένη ομάδα κουναβιών, τα οποία μολύνονται από τον ιό αυτό.
 «Όλες οι δοκιμές θα ολοκληρωθούν τον Ιούλιο. Και μετά από αυτό θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες εκείνες έρευνες που απαιτούνται για την κατοχύρωση του εμβολίου. Εάν όλα γίνουν όπως τα σχεδιάζουμε, τότε έπειτα από περίπου 11 μήνες θα μπορέσουμε να έχουμε το δικό μας αποτελεσματικό εμβόλιο, και ενδεχομένως όχι μόνο ένα, αλλά μερικές παραλλαγές» πρόσθεσε η Σκβαρτσόβα.


Επτά πρωτότυπα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δημιούργησε η Ρωσία  (!)

Η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ιατρικών και Βιολογικών Ερευνών (ΟΥΙΒΕ) της Ρωσίας Βερόνικά Σκβαρτσόβα ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία δημιούργησε 7 πρωτότυπα εμβόλια κατά του κορωνοϊού
«Σήμερα  (27.03.2020)  η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ιατρικών και Βιολογικών Ερευνών(ΟΥΙΒΕ) έχει δημιουργήσει επτά πρωτότυπα ανασυνδυασμένου εμβολίου, από ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες, σε κάθε μια από τις οποίες υπάρχουν επίτοποι ..» δήλωσε η Σκβαρτσόβα στο Πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης
Επίσης η Σκβαρτσόβα ανακοίνωσε ότι η ΟΥΙΒΕ δημιούργησε νέες συσκευές αναπνευστήρων οι οποίες μπορούν να παρέχουν ταυτόχρονα υποστήριξη σε περισσότερους από δύο ασθενείς.
«Καταφέραμε μέσα σε μερικές ημέρες να δημιουργήσουμε συσκευές οι οποίες επιτρέπουν την παροχή οξυγόνου σε δύο μέχρι τέσσερις ασθενείς» δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι σε σχέση με τους αναπνευστήρες που παράγονται στο εξωτερικό, διαθέτουν αντιβακτηριδιακά φίλτρα τα οποία έχουν προστασία 99,9% από βακτήρια και ιούς.



ΣΤΟ  ΙΣΡΑΗΛ  ΓΙΝΕΤΑΙ  ΕΡΕΥΝΑ  ΓΙΑ  ΕΜΒΟΛΙΟ.  
ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ  ΔΕΝ  ΕΧΟΥΜΕ  ΤΕΤΟΙΕΣ  ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ;

ΕΙΜΑΣΤΕ  ΙΚΑΝΟΙ  ΟΜΩΣ  ΓΙΑ  ΠΟΛΛΑ  ΑΛΛΑ,  ΟΠΩΣ:

Α.   Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΚΟΥΛΗΣ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΗΝ «ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΝΑΤΟ. ΑΙΩΝΙΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ συγχαίρει τα... Σκόπια για την ένταξη στο ΝΑΤΟ με ανάρτηση που γράφει «Βόρεια Μακεδονία».


Β.  Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΚΟΥΛΗΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΡΗΤΗ ΛΙΜΑΝΙ ΠΡΩΤΗΣ ΑΠΟΒΙΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ. ΝΕΑ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.
Δεν έφταναν στην ελληνική κυβέρνηση οι εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες που έχει η Ελλάδα στην επικράτεια της σε 28(!) δομές και αποφάσισε να πάρει κι άλλους.
Σε μία κίνηση-σοκ η Ελλάδα συμφώνησε να γίνει η Κρήτη «λιμάνι πρώτης αποβίβασης» για τους παράνομους μετανάστες που θα έρχονται από τη Λιβύη.




Τα αποτελέσματα της «Προδοσίας των Πρεσπών»: Η Google πλέον μεταφράζει τα ελληνικά στα... «μακεδονικά»!

Έως πρότινος η Google Translate, η δωρεάν υπηρεσία της Google που μεταφράζει άμεσα λέξεις, φράσεις και ιστοσελίδες σε περισσότερες από 100 γλώσσες, παρουσίαζε -στην ελληνική version- τη γλώσσα των Σκοπίων, ως «Σλαβομακεδονική» (εκτός Ελλάδας η γλώσσα αποκαλούνταν «Μacedonian»).
Ωστόσο μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η γλώσσα των γειτόνων εμφανίζεται και στην ελληνική version της Google Translate, ως «Μακεδονική» και όχι ως «Σλαβομακεδονική» όπως παλαιότερα.
Η αλλαγή της Google οφείλεται στο γεγονός πως η Ελλάδα με τη συγκεκριμένη συμφωνία των κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά αντίστοιχα, αναγνώρισαν «μακεδονική» γλώσσα στους γείτονες με… «αστερίσκους» και επικυρώθηκε πρόσφατα αυτή η Συμφωνία καθώς από προχθές τα Σκόπια είναι μέλος του ΝΑΤΟ.


 


Η Πνευμονολογική Εταιρία έδωσε στη δημοσιότητα τα εργαστηριακά ευρήματα που ανησυχούν περισσότερο έναν ιατρό, για την πανδημία του κορωνοϊού. 


Σε μια προσπάθεια ποσοτικοποίησης των συνηθέστερων εργαστηριακών ευρημάτων, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ), είναι η εμφάνιση λεμφοπενίας(63%), λευκοπενίας (25%), λευκοκυττάρωσης (30%), θρομβοπενίας (35%), αύξησης των ηπατικών ενζύμων-ALT/ΑST-(37%), καθώς και αύξηση των δεικτών φλεγμονής όπως τα δ-διμερή, η προκαλσιτονίνη, η γαλακτική αφυδρογονάση, ινωδογόνο, η φερριτίνη, TKE και η κυτταροκίνηIL-6. Η προκαλσιτονίνη δύναται στα πρώτα στάδια να έχει φυσιολογικές/χαμηλές τιμές σε ασθενείς με μέτριου βαθμού πνευμονία, σε αντίθεση με τους ασθενείς που απαιτούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και καταγράφουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τιμών.

Η λεμφοπενία, η υψηλή τροπονίνη και η αύξηση της τιμής φερριτίνης έχει συσχετιστεί με κακή έκβαση της νόσου σε ασθενείς που παρουσιάζουν βαριά νόσο, καθώς και σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Επίσης, με αυξημένη θνητότητα έχει συσχετιστεί η αύξηση των τιμώντων δ-διμερών και της γαλακτικής αφυδρογονάσης (LDH). Κλινική εικόνα Η πλειοψηφία των κρουσμάτων παρουσιάζει ελαφρά συμπτώματα ανάλογα με αυτά της εποχικής γρίπης χωρίς ανάπτυξη επιπλοκών σε ποσοστό, που ξεπερνά το 80%. Ποσοστό 15-20% των προσβληθέντων εκτιμάται ότι θα χρειαστούν νοσηλεία. Σύμφωνα με την ΕΠΕ τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα παρόμοια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής με εμφάνιση πυρετού (88%), μη παραγωγικός βήχα(68%), αιμόπτυση (7%), πονόλαιμος(14%), κεφαλαλγία(14%), αρθραλγίες-μυαλγίες(15%) και δύσπνοια(19%).

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η κλινική εικόνα παρουσιάζει ευρεία διακύμανση από την ήπια μορφή της νόσου, που είναι και η συνηθέστερη, μέχρι τη βαρέα, η οποία δύναται να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Η δύσπνοια, είναι κυρίως το σύμπτωμα που θορυβεί τους ασθενείς και προσέρχονται στους χώρους παροχής υγείας προς εκτίμηση, η οποία δύναται να εμφανιστεί άμεσα ή ακόμα και μετά από επτά ημέρες.

Συνήθως, συνδυάζεται με υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, έντονη καταβολή και αδυναμία. Συμπτωματολογία δύναται να υπάρχει από το ανώτερο αναπνευστικό με ρινική καταρροή, ανοσμία, αγευσία και τους οφθαλμούς με επιπεφυκίτιδα, καθώς και κοιλιακό άλγος, έμετος-ναυτία (5%) και διαρροϊκές κενώσεις (4%) ως επί της προσβολής του γαστρεντερικού.


 




Να πως εξελίσσονται τα συμπτώματα σε τυπικούς ασθενείς της Covid-19:
  • 1η μέρα: Οι ασθενείς εμφανίζουν πυρετό. Ενδεχομένως να νιώσουν κόπωση, μυαλγία και να ταλαιπωρούνται από ξηρό βήχα. Ένα μικρό ποσοστό τους ίσως ένιωσε ναυτία μια – δυο μέρες νωρίτερα ή να ταλαιπωρήθηκε από διάρροια.
  • 5η μέρα: Οι ασθενείς ίσως αντιμετωπίσουν δυσχέρεια στην αναπνοή, ειδικά αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή αντιμετώπιζαν προϋπάρχοντα σοβαρά προβλήματα υγείας.
  • 7η μέρα: Κατά μέσο όρο οι ασθενείς διακομίζονται στο νοσοκομείο μία εβδομάδα αφότου κολλήσουν τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουχάν.
  • 8η μέρα: Σ’ αυτό το σημείο οι ασθενείς που έχουν νοσήσει βαριά (ποσοστό γύρω στο 15% σύμφωνα με το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων) αναπτύσσουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), που έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρών και την κατάρρευση των αεροθυλάκων, εμποδίζοντας τους πνεύμονες να ανταλλάξουν οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα και μπορεί να αποβεί μοιραίο. Συνήθως αυτή τη μέρα είναι που χρειάζονται αναπνευστήρα.
  • 10η μέρα: Εφόσον χειροτερεύουν τα συμπτώματα καθώς εξελίσσεται η νόσος σ’ αυτό το σημείο είναι που οι περισσότεροι ασθενείς καταλήγουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς αντιμετωπίζουν εντονώτερους πόνους στην κοιλιακή χώρα και εμφανίζουν μεγαλύτερη ανορεξία σε σχέση με εκείνους που εμφανίζουν μέτρια συμπτώματα. Ωστόσο, μόνον ένα μικρό ποσοστό (περίπου 2% των ασθενών) χάνει τη μάχη της ζωής περίπου 18,5 μέρες μετά τη μόλυνσή τους.
  • 17η μέρα: Οι ασθενείς που αναρρώνουν από την Covid-19 κατά μέσο όρο παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από δυόμιση εβδομάδες.
Ωστόσο, τα πρώτα συμπτώματα από τη στιγμή της μόλυνσης με τον κορωνοϊό μπορεί να εμφανιστούν μετά από πέντε ή και περισσότερες ημέρες. Όταν εμφανιστούν, πάντως, μπορεί να θυμίζουν εκείνα της πνευμονίας, αν και η εξέλιξη της COVID-19 διαφέρει, αφού επιδεινώνεται ταχύτερα η κατάσταση της υγείας του ασθενούς.
 «Η πνευμονία συνήθως δεν εξελίσσεται ραγδαία», επεσήμανε στο Business Insider o ραδιολόγος-ακτινολόγος του Πανεπιστημίου Thomas Jefferson, Παρας Λακάνι. «Στα περισσότερα νοσοκομεία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και η κατάσταση της υγείας των ασθενών σταθεροποιείται προτού αρχίσει να βελτιώνεται».
 Οι ασθενείς του κορωνοϊού, ωστόσο, μπορεί να χειροτερέψουν ακόμη κι αφού ξεκινήσει η θεραπεία ή η χορήγηση σ’ αυτούς στεροειδών και πολλών υγρών.
Μια πλήρη εικόνα της εξέλιξης μέρα με τη μέρα της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δίνει μια νέα μελέτη από την Ουχάν της Κίνας, από όπου ξεκίνησε η επιδημία.
Πάνω από 200.000 κρούσματα του φονικού κορωνοϊού έχουν καταγραφεί παγκοσμίως με τους νεκρούς να υπερβαίνουν πλέον τις 8.000. Μια μελέτη περίπου 140 ασθενών στο νοσοκομείο Zhongnan του Πανεπιστημίου της Ουχάν διαπίστωσε ένα τυπικό μοτίβο συμπτωμάτων που συνδέονται με την Covid-19: περίπου το 99% των ασθενών εμφάνισαν υψηλό πυρετό, θερμοκρασία, περισσότεροι από τους μισούς αισθάνονταν κόπωση και ταλαιπωρούνταν από ξηρό βήχα, ενώ περίπου το ένα τρίτο αισθάνονταν μυαλγία και και αντιμετώπιζαν δυσχέρεια στην αναπνοή.
Έρευνα του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων υποδεικνύει ότι περίπου το 80% όσων έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό αντιμετωπίζουν ήπια συμπτώματα, ένα ποσοστό γύρω στο 15% σοβαρά και το 5% βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.






Οι μάσκες και τα γάντια δεν μας προστατεύουν επαρκώς  από τον κορωνοϊό.



Οι μάσκες και τα γάντια ως προφύλαξη έναντι του κορωνοϊού είναι αναποτελεσματικά και περιττά για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων και μπορεί ακόμη να εξαπλώνουν ταχύτερα τις λοιμώξεις, λένε οι ειδικοί.
Οι συμβουλές για την αναχαίτιση της επιδημίας είναι να πλένετε τα χέρια σας, να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας και κρατάτε τις αποστάσεις από τους άλλους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι είναι σκόπιμο να φοράτε προστατευτική μάσκα αν υποψιάζεστε ότι είστε μολυσμένοι και βέβαια η συμβουλή είναι να μείνετε σπίτι.
«Υπάρχουν όρια στον τρόπο με τον οποίο μια μάσκα μπορεί να σας προστατεύσει και το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς είναι να πλένει τα χέρια του κρατώντας τα μακριά από το πρόσωπο, τηρώντας πολύ ακριβή υγιεινή», δήλωσε ο Mike, Ryan, διευθυντής καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ.
Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας παγκοσμίως θα χρειαστούν τουλάχιστον 89 εκατομμύρια μάσκες κάθε μήνα για τη νόσο COVID-19. Υπάρχουν ήδη ελλείψεις για τους ιατρικούς επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να επιδεινωθεί.
Αλλά το μήνυμα σχετικά με τις μάσκες δεν έχει γίνει αποδεκτό από το κοινό. «Είμαι έκπληκτος που βλέπω από το παράθυρο στο υπουργείο μου πολλούς ανθρώπους στο δρόμο που φορούν μάσκες όταν αυτό δεν ανταποκρίνεται στις συστάσεις μας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Υγείας Olivier Veran.
«Οι άνθρωποι αναπροσαρμόζουν πάντα τις μάσκες τους και αυτό έχει τη δυνατότητα να τους μολύνει», δήλωσε ο επικεφαλής της υγείας της Γαλλίας, Jerome Salomon.
Οι ειδικοί λένε ότι οι μάσκες μπορούν να δώσουν στους ανθρώπους που τις φορούν μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας.
Τα γάντια, επίσης, δεν αυξάνουν σημαντικά την προστασία. «Αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταματήσουν να αγγίζουν το πρόσωπό τους, τα γάντια δεν θα εξυπηρετήσουν κάποιο σκοπό», δήλωσε η Amesh Adalja, από το Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins. Μια μελέτη του 2015 στο αμερικανικό περιοδικό Infection Control μόλυνσης διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι αγγίζουν το πρόσωπό τους κατά μέσο όρο 20 φορές την ώρα.
 «Τα γάντια δεν αποτελούν υποκατάστατο για το πλύσιμο των χεριών σας», δήλωσε η Adalja, προσθέτοντας ότι τα χειρουργικά γάντια πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε ιατρικό περιβάλλον.

 






Μεταλλάσσεται ο κορωνοϊός; - Νέοι σε ηλικία ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση στις ΗΠΑ  (20/03/2020).
Μεταλλάσσεται ο φονικός κορωνοϊός ; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί την περίοδο αυτή, καθώς από ένα ιό όπου πρόσβαλε συνήθως άτομα μεγάλης ηλικίας και ιατρικά βεβαρημένο παρελθόν, τώρα φαίνεται να προσβάλει νεότερους ανθρώπους κοντά στις ηλικίες των 20 και των 30.
Αυτό αναφέρει ένας χρήστης του twitter ο οποίος αναφέρει πως πληροφορίες από το Ντάλας του Τέξας μιλούν για μια τέτοια εφιαλτική  κατάσταση.


Νέα ανησυχητικά στοιχεία: Έρευνα στην Ισλανδία εντόπισε 40 μεταλλάξεις του κορωνοϊού
Στον εντοπισμό 40 μεταλλάξεων του κορονοϊού έφτασαν μέσω ερευνών επιστήμονες στην Ισλανδία.
Οι εξετάσεις έγιναν σε 9.768 κατοίκους της Ισλανδίας από τις ισλανδικές αρχές με την συνεργασία της deCODE, ιδιωτικής εταιρίας γενετικής.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, Άλαν Ράντρουπ Τόμσεν, αυτό καταδεικνύει πως ο ιός τελικά θα γίνει πιο μεταδοτικός αλλά λιγότερο επιβλαβής.
«Είναι παρόμοιο με την εξέλιξη που παρατηρούμε στη γρίπη και μπορούμε να ζήσουμε με αυτό. Δεν λέω πως όλες οι μεταλλάξεις θα επιβιώσουν αλλά υπάρχει μια προδιάθεση να εξελίσσεται με αυτό τον τρόπο. Αυτό σημαίνει πως οι ιοί μπορούν να μολύνουν περισσότερους, επειδή έχουν προσαρμοστεί αλλά δεν είναι οι τύποι ιών που προκαλούν ασθένειες που επιβιώνουν. Αυτοί οι τύποι είναι που προκαλούν λιγότερες ασθένειες» εξήγησε ο Τόμσεν στην εφημερίδα της Δανίας, Information.
Ο Τόμσεν διευκρίνισε πως οι 40 τύποι εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες που μπορούν να εντοπιστούν σε συγκεκριμένες πηγές μόλυνσης, τις οποίες ερμήνευσε ως «χαρακτηριστικό παράδειγμα».
Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Ισλανδίας, Θόρολφουρ Γκούντνασον δήλωσε πως τα αποτελέσματα θα αποδειχθούν πολύ σημαντικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Μαρία Μιόλ Γιόνστοτιρ του υπουργείου Εξωτερικών της Ισλανδίας, επίσης υπογράμμισε πως τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν σε διεθνές επίπεδο.
Τα κρούσματα του COVID-19 στην Ισλανδία και τα μέτρα προστασίας
Η Ισλανδία έχει συνολικά 588 κρούσματα του COVID-19, εκ των οποίων τα 14 έκαναν τους ασθενείς να νοσηλευτούν. 6.816 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα, 36 έχουν αναρρώσει πλήρως από τον ιό ενώ ένα άτομο έχασε τη ζωή του.
Για να αντιμετώπιση την υγειονομική κρίση, η χώρα των 330.000 κατοίκων έχει λάβει αυστηρά μέτρα, όπως την απαγόρευση συναθροίσεων για 20 άτομα και πάνω καθώς και το κλείσιμο των γυμναστηρίων, παύση λειτουργίας στις πισίνες, κλείσιμο βιβλιοθηκών και μουσείων. Κομμωτήρια, καταστήματα μανικιούρ και επιχειρήσεις που υπάρχει στενή φυσική επαφή έχουν επίσης κλείσει.
Η Βουλή της Ισλανδίας θα συνεδριάζει μόνο για θέματα που αφορούν στον COVID-19 μέχρι τις 20 Απριλίου, ενώ μέχρι τώρα, ένας βουλευτής του κόμματος των Πειρατών έχει βρεθεί θετική στον κορωνοϊό, ενώ έξι υπάλληλοι της Βουλής έχουν διαγνωστεί επίσης θετικοί στον ιό με άλλους να έχουν τεθεί σε καραντίνα.
 






Ο  Δρ. Γεώργιος Σκάνγκος (Dr. George Scangos), ελληνοαμερικανός ερευνητής από την Μασσαχουσέτη  και  τα  μονοκλωνικά  αντισώματα  του  Κυρατσού.

Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ο Covid-19 φαίνεται να μετατρέπεται σε πανδημία, οι επιστήμονες εργάζονται στο παρασκήνιο ώστε να βρουν πιθανή θεραπεία, γεγονός το οποίο θα σημάνει ότι μπορεί να σωθούν οι ζωές χιλιάδων- ή και εκατομμυρίων- ανθρώπων.
Ένας από τους ανθρώπους-κλειδιά που έχει κληθεί να διαχειριστεί αυτήν την προσπάθεια θα είναι ο Δρ. Γεώργιος Σκάνγκος (Dr. George Scangos), ελληνοαμερικανός ερευνητής από την Μασσαχουσέτη. Πριν μερικές μέρες ο αμερικανικός Οργανισμός «Biotechnology Innovation» απευθύνθηκε στον Δρ. Σκάνγκο προκειμένου να ηγηθεί της παγκόσμιας προσπάθειας αναχαίτισης αυτής της επείγουσας κατάστασης ακριβώς λόγω της τεράστιας εμπειρίας και τεχνογνωσίας του στον τομέα αυτόν. Η ευθύνη του Δρ. Σκάνγκου είναι μεγάλη καθώς είναι επικεφαλής της οργάνωσης ολόκληρης της βιομηχανίας που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που ο Covid-19 αντιπροσωπεύει για την παγκόσμια υγεία.
Ο Δρ. Σκάνγκος είναι CEO της εταιρείας βιοτεχνολογίας λοιμωδών ασθενειών Vir Biotechnology, η οποία συγκεντρώνει καινοτομίες αιχμής με κορυφαία επιστημονική εξειδίκευση ώστε να αναλάβει ορισμένες από τις πιο δύσκολες μολυσματικές ασθένειες στον κόσμο, για τις οποίες οι λύσεις είναι ανύπαρκτες ή ανεπαρκείς. Πριν μόλις μερικές μέρες, η εταιρία του Δρ. Σκάνγκου συμφώνησε με την κινεζική εταιρεία WuXi Biologics ώστε να ενώσουν δυνάμεις για να αναπτύξουν ανθρώπινα μονοκλονικά αντισώματα, που θα  μπορούσαν να οδηγήσουν στην δυνητική θεραπεία του κορωνοϊού. Αυτή η προσέγγιση μαζί με τη μοναδική του εξειδίκευση στη βιοτεχνολογία δίνουν ελπίδες ότι σχετικά σύντομα ο Δρ. Σκάγκος και οι ομάδες που συντονίζει θα μεταφέρουν ενθαρρυντικά νέα για την αντιμετώπιση του άκρως μεταδοτικού ιού.
Ο Δρ. Σκάνγκος είναι Ελληνικής καταγωγής από την πλευρά του πατέρα του, του οποίου οι γονείς μετανάστευσαν στις ΗΠΑ από την Ελλάδα. Εκτός από επιτυχημένη καριέρα σε μεγάλες εταιρείες βιοτεχνολογίας στις ΗΠΑ, ο Δρ. Σκάνγκος έχει διδάξει και ως καθηγητής Βιολογίας στο Johns Hopkins University. Αυτή τη στιγμή είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Cornell και την επιτροπή αξιολογητών του University of California στο San Francisco. Ο ελληνοαμερικανός επιστήμονας έλαβε το πτυχίο του στη Βιολογία από το Πανεπιστήμιο Cornell και το Ph.D. στην Μικροβιολογία από το University of Massachusetts.
Συμπεριλήφθηκε στη λίστα «The Power List 2016», που αφορούσε τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον χώρο των φαρμάκων. Αναγνωρίσθηκε ως ένας από τους 10 καλύτερους Διευθύνοντες Συμβούλους στον κόσμο από το Harvard Business Review το 2015, καθώς η Biogen Idec (στην οποία εργάστηκε μέχρι το 2016) εκλέχθηκε ως η πιο βιώσιμη εταιρεία στο κόσμο, ξεπερνώντας 4.600 εταιρείες, με κεφαλαιοποίηση άνω των δύο δις. δολαρίων.
Πληροφορίες από usa.greekreporter.com



ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ  Ζ.Π.  

Ένα  ασφαλές  και  αξιόπιστο  εμβόλιο  για  τον  κορωνοϊό  θα  είναι  έτοιμο  σε  18  μήνες,  δηλαδή  τον  Αύγουστο  του  2021.  Ευχόμαστε  ο  κορωνοϊός  να  μην  μοιάζει  με  τον  ιό  της  Γρίπης,  να  μην  κάνει  θανατηφόρες μεταλλάξεις, γιατί έτσι  αχρηστεύονται  τα  εμβόλια  και  χρειαζόμαστε  νέες  έρευνες.

Τώρα  τι  γίνεται  μέχρι  τον  Αύγουστο  του  2021;

Χρησιμοποιούμε  όσα φάρμακα  αποδειχθούν  έστω  και  λίγο  ωφέλιμα  και  κυρίως  επενδύουμε  στην  συλλογιστική  του  ερευνητή  Κυρατσού:  δηλαδή  επιταχύνουμε την  έρευνα  για  δημιουργία  μονοκλωνικών  αντισωμάτων  που  θα μπλοκάρουν την είσοδο του ιού στο κύτταρο και επιπροσθέτως  θα  “μαρκάρουν” μολυσμένα κύτταρα για αναγνώριση από το ανοσοποιητικό σύστημα.  
Αν για παράδειγμα κάποιος  προσβληθεί από κάποιο  ϊό, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα φτιάξει αντισώματα εναντίον του ιού αυτού. 
Ο  Κοζανίτης  Κυρατσούς   προσπαθεί να μιμηθεί αυτή τη διαδικασία και να παράξει τα πιο αποτελεσματικά αντισώματα τα οποία όταν χορηγηθούν σε κάποιον ασθενή θα κολλήσουν επάνω στο ιό  και θα σταματήσουν τη διασπορά του. 
Τα αντισώματα θα χορηγούνται στον οργανισμό υγιών αλλά και πασχόντων με ενέσεις στις οποίες θα μπορεί κάποιος να κάνει μόνος του στο σπίτι όπως για παράδειγμα αυτές της ινσουλίνης. Σε περίπτωση όμως που κάποιος χρειαστεί μεγάλη ποσότητα αντισωμάτων η χορήγηση θα πραγματοποιείται σε νοσοκομεία με ενδοφλέβια έγχυση. Η διαφορά με το εμβόλιο είναι ότι ξεκινά η προστασία από την πρώτη μέρα, αλλά αυτή η προστασία δεν διαρκεί για πολύ χρόνο.  Έτσι  θα  προστατευθούν  οι  ασθενείς  και  ταυτόχρονα  οι  υγιείς,  περιμένοντας  την  εφαρμογή  του  εμβολίου.  


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...