ΠΥΡΟΛΑΤΡΕΙΑ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΧΒΕ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ.
O ΠΟΥΤΙΝ, ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ; «ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΕΝΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΟΡΙΟ». Η εκτίμηση του για το ποσοστό των παιδιών μεταναστών πρέπει να είναι στα ρωσικά σχολεία.
Τίτλοι τέλους πέφτουν σήμερα για την παραγωγική δραστηριότητα της ιστορικής εταιρείας, Pitsos, έπειτα από 156 συνεχόμενα χρόνια. PRONEWS
Οι σημερινοί 50αρηδες ή 60ρηδες δεν γεννήθηκαν και δεν μεγάλωσαν με εντοιχισμένες συσκευές στις κουζίνες των σπιτιών τους. Κάθε άλλο. Γι΄αυτό και θα μπορούσαν να έχουν μια ή και περισσότερες αναμνήσεις για να αφηγηθούν μικρές ιστορίες στα παιδιά και τα εγγόνια τους – ιστορίες που θα είχαν αναφορά σε ένα εμπορικό σήμα. Το σήμα της ΠΙΤΣΟΣ.
Άλλωστε, τα προϊόντα αυτής της φίρμας βρίσκονται στην αγορά από την εποχή που το ελληνικό νοικοκυριό μαγείρευε στη γκαζιέρα και δροσιζόταν τα ζεστά καλοκαίρια με νερό από το ψυγείο πάγου. Όποιοι εκ των αναγνωστών έχουν χρόνο και διάθεση για ένα μικρό (διαδικτυακό) ταξίδι στο χώρο των παλαιών διαφημίσεων θα βρουν όλες εκείνες τις ρεκλάμες που οδήγησαν τα βήματα των παππούδων και των γιαγιάδων στα εμπορικά καταστήματα της εποχής προκειμένου να αγοράσουν … «το μοναδικό μεταλλικό ψυγείο πάγου με την καταπληκτική πλαστική πόρτα!» ή ακόμη και τις περιζήτητες … «γκαζιέραι πετρελαίου».
Τότε, ακόμη και το ηλεκτρικό ψυγείο δεν ήταν απλώς μια ακριβή πολυτέλεια για τον κόσμο των Αθηναϊκών συνοικιών αλλά κάτι σαν τα «προσεχώς» στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Τότε, η ΠΙΤΣΟΣ ήταν απλά μια …μεταλλουργική βιομηχανία.
Από τότε έχουν περάσει αμέτρητα χρόνια – το πόσα χρόνια μάλλον είναι της αρμοδιότητας των ειδικών της βιομηχανικής αρχαιολογίας.
Οι σημερινοί διαχειριστές αυτής της διαχρονικής βιομηχανικής κληρονομιάς – η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε που έλκει την καταγωγή της από το περίφημο joint venture joint venture του 1967 ανάμεσα στην Robert Bosch GmbH (με έδρα την Στουτγάρδη) και την Siemens AG (με έδρα το Μόναχο)- επέλεξαν στη βάση οικονομικών και εμπορικών δεδομένων να μας αποχαιρετήσουν… Πρόκειται, βεβαίως, για έναν αποχαιρετισμό διαρκείας – έναν αποχαιρετισμό που κρατά χρόνια σαν τις μεγάλες αγάπες των τραγουδιών.
Το θέμα της αποχώρησης της Pitsos – τίτλοι τέλους στη παραγωγική μονάδα που βρίσκεται στην περιοχή Ρέντη και «μεταφορά» αυτής της παραγωγικής δραστηριότητας στη Τουρκία- ήρθε στο προσκήνιο με μια δημόσια ανακοίνωση των συνδικαλιστών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), στη δύναμη της οποίας ανήκει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Β.S.P. ΑΒΕ Εργατική Ενότητα.
Η Pitsos βάζει τίτλους τέλους στη παραγωγική μονάδα που βρίσκεται στην περιοχή Ρέντη και μεταφέρει την παραγωγική της δραστηριότητα στην Τουρκία.
Οι συνδικαλιστές της εταιρείας εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία έγινε γνωστό και το τέλος της εταιρείας στην Ελλάδα, ρίχνοντας ευθύνες στον Άδωνη Γεωργιάδη και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην υπόθεση, εμπλέκεται και η “αγαπημένη” εταιρεία του πρωθυπουργού μας, η Siemens, η οποία στη συμφωνία σύμβασης με την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρεται σαφώς ότι, η Siemens θα εξετάσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα αξίας 60 εκατ. ευρώ και δημιουργία 700 θέσεων εργασίας.
Η εν λόγω επένδυση από τη Siemens των 60 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στη μεταφορά του εργοστασίου της BSH (pitsos). Η νέα επένδυση που θα εξέταζε να πραγματοποιήσει η Siemens στην Ελλάδα ήταν μια ήδη προγραμματισμένη επένδυση και αφορούσε την μετεγκατάσταση του εργοστάσιου της BSH (pitsos) από την περιοχή του Ρέντη στην περιοχή της Ελευσίνας. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με το Ελληνικό Δημόσιο παραμένει δίχως υλοποίηση, ενώ με τη “βούλα” των κυβερνήσεων η SIEMENS επέστρεψε στους διαγωνισμούς για δημόσια έργα.
Ένας διακανονισμός που δεν κατάφερε ποτέ να υλοποιηθεί, κι ενώ είχε βρεθεί και το ακίνητο στη Μαγούλα για τη μετεγκατάσταση, συνολικής έκτασης 150 στρεμμάτων, όπου εκεί θα έβρισκαν φιλοξενία τόσο η παραγωγή όσο και τα logistics, τα γραφεία για τη διοίκηση και τα τμήματα της επιχείρησης καθώς και οι χώροι εξυπηρέτησης πελατών.
Ο δήμαρχος Ελευσίνας, ο αείμνηστος Γιώργος Αμπατζόγλου γνωρίζοντας τα της επένδυσης είχε συμφωνήσει στις αναγκαίες τροποποιήσεις του πολεοδομικού σχεδίου της περιοχής, πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο, με στόχο την υλοποίηση της επένδυσης. Αλλά, ο δήμαρχος λίγες μέρες μόλις πριν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πεθαίνει και αρχίζει η μάχη της διαδοχής.
Από την οποία βγήκε νικητής ο Γιώργος Τσουκαλάς ο οποίος είχε εξ αρχής εναντιωθεί στην τροποποίηση (άρα και στην επένδυση) μαζί με την συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Όλα αυτά συνέβησαν το μακρινό 2011. Οι Γερμανοί της BSH ήθελαν – με βάση τα χρονοδιαγράμματα του επενδυτικού σχεδίου- να έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση το 2ο εξάμηνο του 2013. Τα γεγονότα του 2011 έδειξαν και τα όρια ενός εγχειρήματος ανατροπής της αποβιομηχάνισης. Τα αποτελέσματα γνωστά όπως και οι συνέπειες… Όλα τα άλλα είναι «να είχαμε να λέγαμε»… για μια βιομηχανική ιστορία 155 χρόνων.
Και πως να μείνει μια ελληνική εταιρεία στη χώρα μας, όταν το ίδιο το κράτος δεν βοηθάει σε αυτό; Ο Άδωνης Γεωργιάδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν διαλύσει κάθε τι ελληνικό και μαζί και την επιχειρηματικότητα! Είναι λογικό λοιπόν, όταν όλα είναι διαλυμένα, ελληνικές επιχειρήσεις να αναζητούν αλλού το μέλλον τους
Αργός θάνατος
Η ανακοίνωση των συνδικαλιστών έχει τη σημασία της αλλά και μια ιδιαίτερη αξία καθώς παραθέτει, μεταξύ άλλων, δεδομένα που δεν πρέπει να αγνοηθούν… Παρότι και εκείνοι αναγνωρίζουν ότι το «λουκέτο» στη παραγωγή θυμίζει κάτι από «χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου», εν τούτοις ζητούν τα ρέστα από τη σημερινή κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ο αρμόδιος υπουργός για την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις Άδωνις Γεωργιάδης να τρέχει και να μην φθάνει… μήπως και γλυτώσει κάτι από τα «χαμένα»!
Αλλά, ας
πάμε να διαβάσουμε μαζί την ανακοίνωση των συνδικαλιστών (ορθογραφία και
σύνταξη, δικά τους): « (…)Η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του
Εργοστασίου έχει ήδη ξεκινήσει με την ανακοίνωση της εταιρίας ότι θα σταματήσει
τη υπάρχουσα παραγωγή στο Ρέντη στις 31-12-2020.
(…) Η εταιρεία BSH (PITSOS) χρησιμοποιήθηκε από τη SIEMENS-BOSCH ως αντάλλαγμα
στο συμβιβασμό με τη κυβέρνηση, καθώς στη συμφωνία της σύμβασης , αναφέρεται
σαφώς ότι, η Siemens θα εξετάσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην
Ελλάδα αξίας 60 εκατ. ευρώ και δημιουργία 700 θέσεων εργασίας
Η εν λόγω επένδυση από τη Siemens των 60 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στη μεταφορά του εργοστασίου της BSH (pitsos) . Η νέα επένδυση που θα εξέταζε να πραγματοποιήσει η Siemens στην Ελλάδα ήταν μια ήδη προγραμματισμένη επένδυση και αφορούσε την μετεγκατάσταση του εργοστάσιου της BSH (pitsos) από την περιοχή του Ρέντη στην περιοχή της Ελευσίνας. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με το Ελληνικό Δημόσιο παραμένει δίχως υλοποίηση, ενώ με τη “βούλα” των κυβερνήσεων η SIEMENS επέστρεψε στους διαγωνισμούς για δημόσια έργα».
Βασικά στοιχεία
1865 –
Ιδρύεται στην Αθήνα η ΠΙΤΣΟΣ Α.Ε. από την ομώνυμη οικογένεια, με σκοπό την
παραγωγή μικρών οικιακών συσκευών και συσκευών πετρελαίου.
1959- Εγκαινιάζεται το νέο εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ στην περιοχή του Ρέντη και
ξεκινάει η παραγωγή ψυγείων (πάγου) και θερμαστρών πετρελαίου.
1965 – Γιορτάζεται η επέτειος των 100 χρόνων. Στις διαφημίσεις της εποχής
διαβάζουμε: «Προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις για το μαγείρεμα, το πλύσιμο και
τη θέρμανση κάθε κατοικίας. Γιατί όλα είναι ΠΙΤΣΟΣ. Και η ΠΙΤΣΟΣ είναι σπίτι».
1968- Η ΠΙΤΣΟΣ φέρνει στο ελληνικό σαλόνι την 26 ιντσών ασπρόμαυρη
τηλεόραση Napoli 26’’ ΠΙΤΣΟΣ.
1974- Ξεκινά η συνεργασία με την SIEMENS A.E. 1977- Εξαγορά της ΠΙΤΣΟΣ από την
BOSCH – SIEMENS HAUSGERATE GmbH και τη SIEMENS A.E. HELLAS.
1994- Ξεκινούν οι εξαγωγές κουζίνας στις Σκανδιναβικές χώρες.
2002- Μετονομασία της εταιρίας σε BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε.
2015- Γιορτάζονται τα 150 χρόνια παρουσίας και δράσης στην ελληνική αγορά. Η
δύσκολη πορεία παραγωγικού αποχαιρετισμού αρχίζει…
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
ΚΛΙΝΕΙ ΚΑΙ Η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆδειασε η κλεψύδρα για το μέλλον της Χαλυβουργικής, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου κρίνεται εάν θα διασωθεί με νέους ιδιοκτήτες ή θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία και τη λήθη.
Ειδικότερα, εκείνη τη μέρα θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση της Εθνικής Τράπεζας για την υπαγωγή της ιστορικής βιομηχανίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
Σύμφωνα με την ΕΤΕ, το σύνολο των υποχρεώσεων της Χαλυβουργικής (συμπεριλαμβανομένων και οφειλών σε ΔΕΚΟ) ανέρχεται στο ποσό των 562.000.000 ευρώ με στοιχεία Δεκεμβρίου 2018. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων της Χαλυβουργικής στην Εθνική Τράπεζα ανέρχεται στο ποσό των 344.000.000 ευρώ με στοιχεία Νοεμβρίου 2020, πλέον τόκων.
Η Χαλυβουργική σταμάτησε να εξυπηρετεί τις δανειακές υποχρεώσεις της στην Εθνική Τράπεζα τον Νοέμβριο του 2015 και σήμερα αποτελεί το, μακράν, μεγαλύτερο μη εξυπηρετούμενο δάνειο στον ισολογισμό της ΕΤΕ.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2018 ο ΑΔΜΗΕ κατέβασε τον διακόπτη ηλεκτροδότησης της Χαλυβουργικής, γράφοντας έτσι ουσιαστικά τους τίτλους τέλους στην ιστορική βιομηχανία. Το τέλος της είχε προεξοφληθεί από την αγορά από το 2015, οπότε και η επιχείρηση, αδύναμη να αντιμετωπίσει την κρίση που χτύπησε τον κλάδο, αφέθηκε ουσιαστικά στην τύχη της.
Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τη Χαλυβουργική, γιατί το παραθαλάσσιο ακίνητο στον Ασπρόπυργο διαθέτει δικές του αδειοδοτημένες λιμενικές εγκαταστάσεις και έτσι θεωρείται ιδανικό για την ανάπτυξη εμπορευματικού πάρκου.
Στην αγορά πολλοί γνωρίζουν τουλάχιστον έναν Έλληνα εφοπλιστή και ένα ξένο επενδυτικό κεφάλαιο που ειδικεύεται στα ακίνητα και κινείται ήδη στην περιοχή που προτίθενται να το «χτυπήσουν» στον διαγωνισμό που θα κάνει ο ειδικός διαχειριστής εντός δύο ετών από την τοποθέτησή του.
Ζ.Π.
Άρον – άρον τρέχει η κυβέρνηση του Κούλη να κλείσει την νέα μπίζνα με τα self test υπό την δικαιολογία ότι είναι μια «επείγουσα κατάσταση» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Έστω κι αν μεγαλώνουν διαρκώς τα ερωτήματα και οι επιφυλάξεις τόσο για την αποτελεσματικότητα αυτών των τεστ αυτά όσο και για τους κινδύνους που υπάρχουν από τον τρόπο και τις διαδικασίες χρήσης τους από τους απλού πολίτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ βιασύνη όμως είναι μεγάλη γιατί είναι και πολλά τα εκατομμύρια που δοθούν για την προμήθεια τους, άρα αντίστοιχα πολλές είναι και οι μίζες που θα πέσουν. Όπως και οι προκαταβολές!
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με όσα έχουμε αναλυτικά αποκαλύψει το προηγούμενο διάστημα, έρχονται τώρα να επιβεβαιωθούν με τον πιο σαφή τρόπο που μπαίνει στην τελική ευθεία η διαδικασία της προμήθειας τους. Και το σημαντικότερο είναι ότι στο …φόντο της μπίζνας είναι και επίσημα πια η Siemens, όσο και αν η κυβέρνηση με τους κάθε λογής παπαγάλους της προσπάθησε να το διαψεύσει και να αποκρύψει την αλήθεια.
Προσπαθούν δηλαδή να κρατήσουν την Siemens …αόρατη, ακολουθώντας ολόκληρη μεθόδευση η οποία δείχνει και επιβεβαιώνει πόσο τους πόνεσαν οι αποκαλύψεις μας για το δεσμό και την επαφή που συνεχίζει να διατηρεί ειδικά η Μαρέβα Μητσοτάκη με τον «Μάκη» της -τον Μιχάλη Χριστοφοράκο- ο οποίος αν και τυπικά είχε απομακρυνθεί από τον γερμανικό κολοσσό συνεχίζει να έχει ρόλο και να μεσολαβεί παρασκηνιακά για το κλείσιμο δουλειών όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα μάλιστα που στα πράγματα είναι το αγαπημένο του ζευγάρι και παλιά γειτονάκια του από την Τήνο, ο Κούλης με την Μαρέβα, πολύ περισσότερο…
Ενώ λοιπόν σήμερα Παρασκευή πρόκειται να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, χθες «έτρεχαν» -μέσα από διάφορα παζάρια- να οριστικοποιήσουν τις εταιρείες οι οποίες θα αναλάβουν την προμήθεια. Για την ακρίβεια, το δεδομένο είναι -σύμφωνα με τις πληροφορίες- ότι στη δουλειά θα μετέχει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ η Roche. Πρόκειται για τη θυγατρική της γνωστής ελβετικής εταιρείας βιοτεχνολογίας πίσω από την οποία όμως κρύβεται η Siemens. Και με αυτό το ΔΕΔΟΜΕΝΟ, η υπόλοιπη συζήτηση που γινόταν αφορούσε το εάν θα μοιραστούν ένα κομμάτι της προμήθειας και οι άλλες τέσσερις εταιρείες που συμμετείχαν στην δεύτερη φάση της επιλογής ή μόνο μια από αυτές. Έτσι κι αλλιώς πάντως και οι τέσσερις αυτές είναι ελληνικές εμπορικές εισαγωγικές εταιρείες που δεν παράγουν οι ίδιες τέτοια προϊόντα αλλά τα εισάγουν. Και μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση είναι κινέζικα τεστ, γύρω από τα οποία μάλιστα πάει να στηθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες άλλο κόλπο από τα σαΐνια – μιζαδόρους που μας κυβερνούν…
Ζ.Π.
Η ROCHE DIAGNOSTICS (HELLAS), που παίρνει έτσι κι αλλιώς την μερίδα του λέοντος, είναι μία από τις δύο θυγατρικές της ομώνυμης ξένης μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας στην χώρα μας. Η F. Hoffmann-La Roche AG, είναι πολυεθνική εταιρεία για Φαρμακευτικά προϊόντα και Διαγνωστικά η οποία έχει μεν την έδρα στη Βασιλεία της Ελβετίας αλλά έχει εξαγοραστεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό εδώ και χρόνια από την εξίσου γνωστή γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer.
ΔιαγραφήΚαι με τη σειρά της το διαγνωστικό τμήμα της Bayer (αυτό δηλαδή που παράγει τέτοια προϊόντα όπως τα συγκεκριμένα τεστ) έχει εξαγοραστεί από την Siemens με τίμημα 4,2 δισ. ευρώ. Όπως αποκαλύψαμε και πχοσθες η «Siemens Medical Solutions» που έκανε την εξαγορά έχει μετονομαστεί πλέον σε Siemens Healthineers AG που είναι η μητρική εταιρεία για αρκετές εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας με την έδρα της στο Erlangen της Γερμανίας, με 45.000 υπαλλήλους σε παγκόσμιο επίπεδο και τζίρους δισεκατομμυρίων σε ετήσια βάση.
Από τα «δικά» της λοιπόν μηχανήματα θα παραχθούν τα τεστ που από την άλλη εβδομάδα θα έρχονται στη χώρα μας και στα δικά της ταμεία θα μπαίνουν τα δεκάδες εκατομμύρια που θα πληρώνει το ελληνικό κράτος. Δηλαδή όλοι εμείς οι φορολογούμενοι για να αρπάζουν τις μίζες ο Κούλης και οι κολλητοί του…
Την ίδια ώρα, με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισαν κι αυτό άρον άρον τις προηγούμενες ημέρες στην Βουλή έδωσαν τη δυνατότητα να διατεθούν στην αγορά self tests χωρίς σήμανση CE, δηλαδή όσα δεν είναι σύμφωνα με τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας που τίθενται στον ευρωπαϊκό χώρο. Με άλλα λόγια μιλάμε για τα κινέζικα self test τα οποία αντιπροσωπεύονται από τις άλλες -πλην της Roche- εταιρείες που προκρίθηκαν στον διαγωνισμό. Αυτή η μεθόδευση γίνεται κατ’ αρχάς για το …ξεκάρφωμα, να αποφευχθούν δηλαδή οι κατηγορίες για «μονοπώλιο».
Όμως και πάλι υπάρχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μια καλά στημένη παγίδα. Διότι οι εταιρείες αυτές σε προηγούμενο διαγωνισμό για λογαριασμό του ΕΟΔΥ, είχαν προσφέρει τεστ του ίδιου κινεζικού οίκου WONDFO. Όμως ήδη εκκρεμούν δικαστικές προσφυγές σε βάρος τους από άλλες εταιρείες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο τεστ δεν φέρει Πιστοποίηση CE-IVD και έχει έγκριση μόνο για χρήση «RUO», που σημαίνει (Research Use Only) και επομένως αυτό καθιστά το προϊόν ακατάλληλο για κυκλοφορία και ιατροδιαγνωστική χρήση εντός της Ε.Ε.
Τυπικά μεν η κυβέρνηση με τη νομοθετική διάταξη έδωσε τώρα το πράσινο φως, αλλά αυτό δεν προεξοφλεί και το τελικό αποτέλεσμα για τη δυνατότητα χρήσης του από ιατρικής πλευράς. Αν λοιπόν σε δεύτερο χρόνο, πεταχτεί εκτός αγοράς το κινέζικο τεστ, θα μείνει εντελώς ….μόνη η Roche. Δηλαδή η Siemens. Και με 9 τουλάχιστον τεστ (δωρεάν) για κάθε πολίτη για ένα δίμηνο, θα «χρειαστούν» -τουλάχιστον- 90 εκατομμύρια τεστ για …αρχή. Και προς 4 ευρώ έκαστο που μας τα πουλάει η Roche, μιλάμε για 360 εκατ. ευρώ για το πρώτο δίμηνο. Κι αν αυτή είναι η αρχή, πολύ γρήγορα θα ξεπεραστεί και το μισό δις ευρώ… ΜΑΚΕΛΕΙΟ
Ζ.Π.