ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

24 Μαρτίου 2021

Η ΔΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑ ΤΙΠΟΤΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΕΠΙΣΗΜΑ. ΑΠΟΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΗΣ ΧΡΕΟΣ.

 ΑΝΤΙ ΤΩΝ  ΨΕΥΤΙΚΩΝ ΕΟΡΤΩΝ  ΚΑΙ  ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ  ΝΑ  ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ  ΤΑ  ΠΡΑΚΤΙΚΑ  ΤΩΝ  ΔΑΝΕΙΩΝ  ΑΠΟ  ΤΟ  1821  ΠΟΥ  ΠΗΡΑΝ  ΟΙ  ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ  ΚΑΙ  ΜΑΣ  ΚΡΑΤΟΥΝ  ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟΥΣ  ΣΤΟΝ  ΡΟΤΣΙΛΝΤ   ΕΔΩ  ΚΑΙ 200  ΧΡΟΝΙΑ.  


   
Και επίσημα πλέον, η Δανία από τη Δευτέρα δε χρωστά τίποτα σε κανέναν!
Όταν η Δανία σήμερα πλήρωσε και την τελευταία δόση της από ένα δάνειο 1,5 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, δεν ξεχρέωσε απλά μία ακόμα δόση. Έγινε η χώρα, που κατάφερε να μη χρωστά σε κανέναν για πρώτη φορά στην ιστορία της, μετά από το 1834. Έγινε το έθνος που δε χρωστά ούτε μία...κορώνα σε κανένα ξένο χρέος.


Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Κρίστιαν Γιένσεν, το ιστορικό αυτό γεγονός δείχνει την εμπιστοσύνη που έχει κατακτήσει η χώρα στις συναλλαγές της με τα άλλα κράτη σε επίπεδο οικονομίας αλλά και την πολιτική σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας της. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να επαφίεται στις δάφνες της. Τουλάχιστον όχι ακόμα.
«Η διευθέτηση του χρέους δεν πρέπει να θεωρείται λόγος για να χαλαρώσουμε» είπε ο Γιένσεν.
«Από το 2030 θα έχουμε μία εικόνα, η οποία δείχνει ότι για 20 χρόνια θα αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο δημόσιο έλλειμμα, διότι η έξαρση των γεννήσεων σημαίνει ότι το ανθρώπινο δυναμικό θα αποχωρήσει από την αγορά εργασίας και θα αντικατασταθεί από νεότερες γενιές. Αν δεν ανταποκριθούν στην πρόκληση αυτή, κινδυνεύουμε με καταστροφικά κενά στην εμπιστοσύνη, την οποία έχει κατακτήσει η οικονομία της Δανίας στις διεθνείς της σχέσεις» επεσήμανε ο υπουργός.
Παραμένει το εσωτερικό χρέος
Η Δανία δανείστηκε για πρώτη φορά σε ξένο νόμισμα το 1757 από το Αμβούργο και το Άμστερνταμ. Μέχρι το 1834, ωστόσο δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία άρα θεωρείται πολύ πιθανό το ενδεχόμενο, το κράτος να είχε και άλλα δάνεια μεταξύ του 1757 και του 1834.
Στην ουσία, τα δάνεια αυτά σε ξένο νόμισμα χρησιμοποιούνται για να διασφαλίσουν τα επαρκή συναλλαγματικά αποθέματα, τα οποία με τη σειρά τους χρησιμοποιούνται για να διατηρήσουν την πολιτική σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας της Δανίας. Αλλά με τα ξένα συναλλάγματα να είναι στη μορφή που είναι τώρα, δεν έχει υπάρξει ανάγκη να χρειαστεί η χώρα ξένα δάνεια, με αποτέλεσμα το χρέος να έχει διευθετηθεί πλήρως.
Αυτό, σε ό,τι αφορά στο ξένο συνάλλαγμα, γιατί η χώρα έχει εσωτερικό δανεισμό, ύψους περίπου 650 δισ. δανικών κορωνών, δηλαδή περίπου 87,5 εκατ. ευρώ με το 40% να είναι το χρέος των ξένων επενδυτών.-


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...