ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

21 Φεβρουαρίου 2021

ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΑΦΑΝΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Κύπρος, η τρίτη χειρότερη χώρα στην Ευρώπη με τον χαμηλότερο δείκτη γονιμότητας. Η χαρά των Συριζαίων και του Μητσοτάκη δεν περιγράφεται. Οι ντόπιοι (νατιβιστές) Κύπριοι θα εξαφανιστούν και οι αντινατιβιστές θα κουβαλήσουν με τα χρήματα του Σόρος ισλαμόπουλα.

 

Παρέμβαση Ηλία Κασιδιάρη στην εφημερίδα «Φωνή του Νέστου»

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ. ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣπινακας 1.JPG

Η πορεία του δημογραφικού, θα οδηγήσει σε δυσμενή για τον Ελληνισμό λύση του κυπριακού προβλήματος

Σόλων Μ. Κασίνης

«Με το άρθρο μου αυτό θα ήθελα να εκφράσω την έντονη αγωνία μου για το δημογραφικό πρόβλημα της Κύπρου, το οποίο μεταφράζεται αφενός στη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού στις κατεχόμενες περιοχές και αφετέρου στην υπογεννητικότητα στις ελεύθερες περιοχές και τη σταδιακή μείωση του ελληνοκυπριακού πληθυσμού»

 


Με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» στις 25/12/2020, με τίτλο «Μέγα κύμα εποικισμού στα κατεχόμενα», με το άρθρο μου αυτό θα ήθελα να εκφράσω την έντονη αγωνία μου για το δημογραφικό πρόβλημα της Κύπρου, το οποίο μεταφράζεται αφενός στη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού στις κατεχόμενες περιοχές και αφετέρου στην υπογεννητικότητα στις ελεύθερες περιοχές και τη σταδιακή μείωση του ελληνοκυπριακού πληθυσμού. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν στο παρελθόν, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας του και ο δείκτης γονιμότητας μειώθηκε στο 2,05, θορυβημένος κάλεσε του Τούρκους να μην κάνουν λιγότερα από 3 παιδιά, ώστε η Τουρκία να διατηρήσει το πληθυσμιακό πλεονέκτημα έναντι των χωρών της περιοχής, ενώ πρόσφατα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», φέρεται να είπε ότι «το Κυπριακό θα λυθεί αυτομάτως τη στιγμή που ο πληθυσμός των Τ/κ θα είναι ίσος με αυτόν τον Ε/Κ», γι’ αυτό προωθεί την ταχεία πολιτογράφηση 20 με 25 χιλιάδων εποίκων. Η απερχόμενη «υπουργός εσωτερικών» των κατεχομένων Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς διαφωνεί και υποστηρίζει ότι «η τ/κ κοινότητα δεν είναι σε θέση να εντάξει στους κόλπους της περισσότερους από 2.500 ετησίως». Στα κατεχόμενα λειτουργεί το Κόμμα της Αναγέννησης (ΚΑ) των εποίκων, το οποίο μετέχει στην «κυβέρνηση» και πιέζει για τις πολιτογραφήσεις.

Η πολιτεία και τα κόμματα φαίνεται να μην ασχολήθηκαν καθόλου με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του 2019. Το πρώτο αβίαστο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι ο ελληνοκυπριακός πληθυσμός γερνά, από την άλλη όμως δεν γεννά, είμαστε η τρίτη χειρότερη χώρα στην Ευρώπη με τον χαμηλότερο δείκτη γονιμότητας.


Μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 και την εισβολή, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων νέων ανθρώπων, την προσφυγοποίηση σχεδόν του 1/3 του πληθυσμού, μέσα σε συνθήκες εξαθλίωσης, οι Κύπριοι εξακολουθούσαν να γεννούν και ο δείκτης γονιμότητας είχε αυξητική τάση μέχρι το 1982 και ήταν στο 2,5. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι από το 1995 άρχισε να μειώνεται κάτω του 2,1, που είναι ο δείκτης αναπλήρωσης του πληθυσμού. Κατά την ίδια χρονική περίοδο 1982-1995 το ποσοστό των παιδιών κάτω των 15 χρονών στο σύνολο του πληθυσμού ήταν 25,8%, ενώ το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 χρονών ήταν 10,9%, το 2019 το ποσοστό των παιδιών στο σύνολο του πληθυσμού ήταν 16% και το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 χρόνων ήταν στο 16,3%.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2.png

Από το πιο πάνω σχετικό διάγραμμα της Στατιστικής Υπηρεσίας φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι γεννηθέντες την χρονική περίοδο 1982-1995 όταν καταγράφονταν οι περισσότερες γεννήσεις και σήμερα βρίσκονται στην ηλικία των 25-40 χρόνων, όταν θα συνταξιοδοτηθούν θα είναι συντριπτικά πολύ περισσότεροι των νέων κάτω των 15 χρονών. Η πυραμίδα των γεννήσεων τείνει να παίρνει ανάστροφο σχήμα.

Τα τελευταία 15 χρόνια η Κύπρος καταγράφει όλο και πιο χαμηλούς δείκτες γονιμότητας, αφού έχει πέσει κάτω από τον δείκτη του 1,5 που οι ειδικοί τον αποκαλούν «παγίδα χαμηλής γονιμότητας». Από μερικούς μελετητές η τιμή κάτω του 1,5 παιδιά ανά γυναίκα έχει οριστεί, ως η «ακραία χαμηλή γονιμότητα», ενώ από άλλους ορίζεται το όριο κάτω από 1,3 παιδιά ανά γυναίκα, οπότε όταν συμβεί αυτό, ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί περίπου στο μισό, σε μια χρονική περίοδο 45 χρόνων, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα κατακρήμνισης από το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει αναστροφή – ήδη η Κύπρος εδώ και χρόνια βρίσκεται στο 1,3.

Κατά το 2019 για πρώτη φορά καταγράφονται θάνατοι άνω των 6 χιλιάδων, συγκεκριμένα 6.239, ενώ οι γεννήσεις ήταν 9.548. Το φυσικό ισοζύγιο (γεννήσεις μείον θάνατοι) τα τελευταία χρόνια μειώνεται συνεχώς, δηλαδή έχουμε μείωση των γεννήσεων και αύξηση των θανάτων λόγω γήρανσης του πληθυσμού.

Το δημογραφικό κενό που δημιουργείται από τη μείωση των γεννήσεων εν μέρει αναπληρώνεται από τις μεταναστευτικές εισροές. Το μεταναστευτικό ισοζύγιο (είσοδοι – έξοδοι) έχει τα τελευταία χρόνια θετικό πρόσημο, όμως η ανυπαρξία ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής ενσωμάτωσης δεν προσδίδει οποιαδήποτε συνεισφορά στο δημογραφικό, αυτό απέδειξαν τα γεγονότα κατά την οικονομική κρίση, την περίοδο 2012-2015 οι εκροές ήταν μεγαλύτερες από τις εισροές, με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση του πληθυσμού. Οι εισροές ξένων που είχαμε στην Κύπρο κατά την περίοδο της οικονομικής «φούσκας» αφορούσαν συνήθως οικονομικούς μετανάστες εργάτες για την οικοδομική & ξενοδοχειακή βιομηχανία, αυτοί οι μετανάστες μετά την οικονομική κρίση επέστρεψαν στις χώρες προέλευσής τους. Οι εκροές όμως Κυπρίων κατά την ίδια περίοδο αφορούσαν συνήθως νέους με υψηλά προσόντα, για τους οποίους η κοινωνία επένδυσε χιλιάδες ευρώ, οι οποίοι μεταναστεύουν και εργοδοτούνται στο εξωτερικό, γεννούν στο εξωτερικό και πολλοί από αυτούς δεν επιστρέφουν.

Το τρίπτυχο του δημογραφικού θανάτου μιας χώρας είναι: η υπογεννητικότητα, η γήρανση του πληθυσμού και η μετανάστευση. Στην πατρίδα μας η υπογεννητικότητα είναι γεγονός, η γήρανση του πληθυσμού συντελείται χρόνο με τον χρόνο, το μεταναστευτικό σίγουρα δεν μπορεί να συνεισφέρει στην αναπλήρωση του πληθυσμού, με την παραχώρηση υπηκοότητας ή και «χρυσών διαβατηρίων».

Οι εθνοτικές πληθυσμιακές αναλογίες αποτελούσαν πάντοτε μια σημαντική παράμετρο της πολιτικής μας για επίλυση του εθνικού μας θέματος, φαίνεται όμως να ανατρέπονται με την πάροδο του χρόνου, χωρίς δυστυχώς να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από καμία πολιτική δύναμη.

Η σύνθεση του πληθυσμού της Κύπρου, από το 1881 που υπάρχουν στοιχεία, μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων μέχρι το 1960, και εν συνεχεία μεταξύ Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων, ήταν σε ποσοστά που κυμαίνονταν μεταξύ 76%-82% για τους Έλληνες και μεταξύ 24%-18% για τους Τούρκους. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε αξιόπιστες απογραφές πληθυσμού στις κατεχόμενες περιοχές, από στοιχεία του ψευδοκράτους είναι 350.000, όμως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσοι είναι οι μη καταγεγραμμένοι διαβιούντες στα κατεχόμενα, άλλοι ανεβάζουν τον πληθυσμό στις 500.000, ο Μουσταφά Ακιντζί είχε πει για 700.000, ενώ τα στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας δείχνουν ότι οι Τ/κύπριοι είναι μόνον 91.800.

Με τη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού του νησιού, έστω και με τη συντηρητική πολιτογράφηση 2.500 εποίκων ετησίως όπως εισηγείται η κ. Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς, σε σύντομο χρονικό διάστημα η Τουρκία θα πετύχει την «ειρηνική» ανάκτηση της Κύπρου όπως είναι ο σχεδιασμός της από τα μέσα της δεκαετίας του 1950. Στόχος της Τουρκίας είναι, με την αύξηση των γεννήσεων και τον εποικισμό, στην κατάλληλη συγκυρία όταν θα έχει πετύχει την πληθυσμιακή υπεροχή στο νησί, να ζητήσει και τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Παρόμοιος σχεδιασμός αλλοίωσης του πληθυσμού σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε από την Τουρκία στην Αλεξανδρέττα το 1939, με την ενσωμάτωσή της, μετά από ένα στημένο δημοψήφισμα την απέσπασε από τη Συρία.

Το δημογραφικό πρόβλημα πρέπει να αντικριστεί επιτέλους από το σύνολο της πολιτείας ως εθνικό θέμα.

Η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας (ΠΟΠΟ) εδώ και 20 χρόνια καλεί την Πολιτεία να δείξει περισσότερη ευαισθησία για το θέμα, με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης της οικογένειας και του παιδιού, με τα αναγκαία κοινωνικά μέτρα, να προχωρήσει στον άμεσο επανασχεδιασμό μιας νέας δημογραφικής πολιτικής με τη δημιουργία υποδομών για τη στήριξη της οικογένειας, τα οποία θα ξεκινούν από την ημέρα γέννησης του παιδιού, τη μόρφωση, μέχρι την ενηλικίωσή του και την ένταξή του στην παραγωγική διαδικασία. Ο πιο ύπουλος εχθρός για τον Ελληνισμό της Κύπρου είναι το δημογραφικό, ο χρόνος που περνά δυστυχώς είναι αδυσώπητος, τα αποτελέσματα δεν θα είναι πλέον αναστρέψιμα με τον δείκτη γονιμότητας στο 1,3, σε ακόμα 45 χρόνια ο ελληνικός πληθυσμός του νησιού θα μειωθεί στο μισό, με αποτέλεσμα να έχει ημερομηνία λήξης.

*Γενικός Γραμματέας Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας (ΠΟΠΟ)

Σημερινή

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

3 σχόλια:

 1. Ο κύριος πάροχος προβλέψεων για την εξέλιξη του πληθυσμού και της σύστασής του είναι το Τμήμα Πληθυσμού της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, που παρέχει στοιχεία ανά 5ετίες που αφορούν σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet (14 Ιουλίου 2020) μια μελέτη που προβλέπει την πληθυσμιακή εξέλιξη σε 195 χώρες του πλανήτη ως το 2100.

  Οι ιατροί του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Λιόντος, Ευστάθιος Καστρίτης, αναπληρωτής καθηγητής και Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής Θεραπευτικής και πρύτανης ΕΚΠΑ, συνοψίζουν τα ευρήματα αυτής της μελέτης:
  Η Ελλάδα δυστυχώς χαρακτηρίζεται με έναν από τους 5 χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας παγκοσμίως και η κατάσταση εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί ως το τέλος του αιώνα.

  Χαρακτηριστικά ο δείκτης γονιμότητας ήταν το 2017 στο 1.42 και αναμένεται να ελαττωθεί στο 1.29 στο μέσο του αιώνα και στο 1.19 στο τέλος του. Στο πλαίσιο αυτό, η μελέτη προβλέπει ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί το 2100 σε περίπου 5,5 εκατομμύρια, ενώ σε πιο απαισιόδοξα σενάρια στα 4,5 εκατομμύρια. Ανάλογη ελάττωση του πληθυσμού προβλέπεται για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Μείωση θα παρουσιάσουν και άλλες χώρες της Ευρώπης, με εξαίρεση τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις σκανδιναβικές χώρες. Αντίθετα, σημαντική αναμένεται η αύξηση του πληθυσμού στη γειτονική Τουρκία που αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια το 2100. Αναφορικά με τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά χώρες το 2100, τα πρωτεία θα έχει η Ινδία που παρά τη μείωση του πληθυσμού της θα έχει περίπου 1 δισεκατομμύριο κατοίκους, ακολουθούμενη από τη Νιγηρία που θα έχει περίπου 750 εκατομμύρια κατοίκους. Η Κίνα θα είναι πλέον η τρίτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με πληθυσμό περίπου 700 εκατομμυρίων. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία αναμένονται μεγάλες ανακατατάξεις στα πληθυσμιακά μεγέθη αλλά και την οικονομική ισχύ πολλών χωρών. Έτσι οι παραδοσιακές οικονομικές δυνάμεις θα πλαισιώνονται ως το τέλος του αιώνα από χώρες όπως η Νιγηρία, οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία, το Ιράκ και η Αίγυπτος. Η Τουρκία αναμένεται να είναι η ένατη χώρα σε επίπεδο ΑΕΠ παγκοσμίως στο μέσο του αιώνα.

  Αντίθετα, παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Ισπανία, η Σαουδική Αραβία και η Ελβετία θα βρίσκονται εκτός των 25 πλουσιότερων χωρών του κόσμου. Η Κίνα θα βρεθεί στην κορυφή της λίστας των χωρών με το υψηλότερο ΑΕΠ περίπου το 2050, όμως καθώς ο πληθυσμός της θα μειώνεται οι ΗΠΑ θα ξαναβρεθούν στην κορυφή, καθώς θα έχουν περίπου σταθεροποιήσει τον πληθυσμό τους. Χώρες που αναμένεται ότι θα βελτιώσουν τη θέση τους στην κατάταξη κυρίως μέσω της εισροής μεταναστευτικών ρευμάτων αναμένεται να είναι η Αυστραλία και το Ισραήλ.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΑΙΔΟΣ Ο ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ». ΤΩΡΑ ΤΟ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ; Κίναιδο και παιδεραστή χαρακτηρίζει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο βουλευτής της ΝΔ και παλιός στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη, Μακάριος Λαζαρίδης.
  Ο κ. Λαζαρίδης που διετέλεσε επί σειρά ετών διευθυντής του Γραφείου Τύπου του νυν πρωθυπουργού, απαντώντας σε άλλους χρήστες γράφει χαρακτηριστικά, με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη:
  «Πραγματικότητα είναι ότι τον κίναιδο και παιδεραστή Άρη Βελουχιώτη τον είχαν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία τους» . Ποστάρει, δε, φωτο από των Χρ. Σπίρτζη και Π. Πολάκη.
  Μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια. Kαλά ξεκατινιάσματα.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ: «Ο Ερντογάν έχει σχέδιο να εξισλαμίσει την Ευρώπη».
  Τι αποκαλύπτει έκθεση των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών που ήρθε στη δημοσιότητα.
  Εν εξελίξει σχέδιο εξισλαμισμού μέσω υποστήριξης σαλαφιστικών οργανώσεων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλύπτει έκθεση των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών που ήρθε στη δημοσιότητα.
  Σύμφωνα με την 30 σελίδων έκθεση το κόμμα AKP του τούρκου προέδρου υποστηρίζει την τρομοκρατία και συνδέεται με την αύξηση των εξτρεμιστών ισλαμιστών στην Ολλανδία.
  Το έγγραφο αναφέρει ότι ο δεδηλωμένος στόχος του Ερντογάν για προώθηση του εξισλαμισμού προωθείται στην τουρκική κοινότητα της Ολλανδίας μέσω «τουρκικών ενώσεων νέων» που λειτουργούν στην χώρα της κεντρικής Ευρώπης.
  Αυτές οι ομάδες με τη σειρά τους έρχονται σε επαφή με τους σαλαφιστές ιεροκήρυκες και προβάλλουν τα μηνύματά τους μέσω των social media, όπου δοξάζουν τους εξτρεμιστές και ανταλλάσσουν αντιδυτική και ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΗ ρητορική και προπαγάνδα.
  Σε ένα σημείο του διαβαθμισμένου εγγράφου με τίτλο, «Στρατηγική Ισλαμισμού του Ερντογάν: Πώς ωφελούνται οι Σαλαφιστές», επισημαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος παρείχε χώρο για τους σαλαφιστές στη χώρα του καθώς ενίσχυε σταδιακά την πολιτική του δύναμη στην Τουρκία.
  Το έγγραφο ρίχνει φως και στη σχέση της Τουρκίας με ορισμένες παρακρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων της Tahrir al-Sham στη Συρία, όπου ο Ερντογάν έχει δώσει χώρο και για άλλα «τρομοκρατικά» κινήματα να ευδοκιμήσουν, συμπεριλαμβανομένου του «Μετώπου των Ανατολικών Ισλαμικών Κρατών».
  Οι αναλυτές της έκθεσης συζήτησαν επίσης τη σχέση μεταξύ των θέσεων και των δηλώσεων του Ερντογάν, και της επίθεσης στο τραμ της Ουτρέχτης, το 2019.
  Στις 18 Μαρτίου 2019, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν σε μαζικό πυροβολισμό σε τραμ στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, από τον Gökmen Tanisch, τον 37χρονο Τούρκο άνδρα που αργότερα καταδικάστηκε για την επίθεση.
  Ο αναλυτές ανέφεραν ότι ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε το πρόσχημα των πυροβολισμών Christchurch της Νέας Ζηλανδίας (15 Μαρτίου 2019) από έναν βίαιο λευκό φανατικό νωρίτερα εκείνο το έτος, και την αντιδυτική δημόσια ρητορική, για να παίξει ρόλο στην υποκίνηση του Gökmen Tanisch να διαπράξει την επίθεση.
  Πηγή: Το Βήμα
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...