ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

23 Φεβρουαρίου 2021

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ‏

 ΝΙΓΗΡΙΑΝΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΦΑΓΑΝ ΜΙΑ ΙΤΑΛΙΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ ΦΟΝΟ ΤΗΣ. Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στην ύπαρξη του σχεδίου Kalergi από τα πιο επίσημα χείλη: το αναφέρει σε άρθρο του ο πρώην ταξίαρχος του ιταλικού στρατού Vincenzo Santo, πρώην νούμερο 2 του NATO στο Αφγανιστάν.

 

Ο  ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ  ΓΟΡΔΙΟΣ  ΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ  ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ ΛΥΣΕΙ   Ο  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ  ΛΑΟΣ

Όλοι γνωρίζουμε την  ιστορία  για τον Γόρδιο δεσμό. Δεν μπορούσε να λυθεί, γι' αυτό και ο Μέγας Αλέξανδρος  τον  έκοψε, λέγοντας την περίφημη φράση, "όσα  δεν  λύνονται,  κόβονται"
Σήμερα, τέτοιοι δεσμοί, που δε λύνονται, είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στον κλάδο της Τοπολογίας.
 

Η  επιστήμη  της  ΤΟΠΟΛΟΓΙΑΣ  μας πληροφορεί  ότι  δεν χρειάζεται  να κοπεί  ο  παραπάνω  δεσμός προκειμένου να  λυθεί.
Λύνεται  εύκολα  με  μία  απλή  κίνηση, στον τετραδιάστατο  όμως  χώρο.

ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ  είναι  ο  κλάδος των μαθηματικών που μελετά εκείνες τις ιδιότητες των γεωμετρικών σχηματισμών που παραμένουν αμετάβλητες όταν αυτοί υπόκεινται σε ελαστικές παραμορφώσεις, όπως για 
παράδειγμα σε έκταση ή σε συστροφή (ομοιομορφισμοί).
 Η τοπολογία, δηλαδή, ενδιαφέρεται για τις γενικές ιδιότητες ενός τοπολογικού χώρου και όχι για τις ιδιότητες των ποικίλων διαμορφώσεων που αυτός μπορεί να λάβει.
Με τον όρο γόρδιος δεσμός εννοείται σύμφωνα με τις φιλολογικές μαρτυρίες περίπλοκος δεσμός (κόμπος) από φλοιό κρανιάς που έδενε το άρμα του Γόρδιου, πατέρα του Μίδα και αρχαίου βασιλέα της Φρυγίας.
 Ο Αλέξανδρος έφθασε στο Γόρδιο κατά τον μήνα Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 333 π.Χ. και παρέμεινε εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα, για να αναπαύσει τη μοίρα του στρατού που κόπιασε ιδιαίτερα μαζί του, στην Πισιδία.
Εκεί, στο ανάκτορο των παλαιών βασιλέων της Φρυγίας, βρισκόταν το άρμα του Γόρδιου ως ανάθημα στον Δία. Ο ζυγός του άρματος ήταν δεμένος με φλοιό κρανιάς και ο δεσμός ήταν τόσο περίπλοκος, ώστε δεν διακρινόταν πουθενά η αρχή του.
Σύμφωνα με την κρατούσα παράδοση, όποιος έλυε τον Γόρδιο δεσμό, θα κυριαρχούσε στην Ασία. Ο Αλέξανδρος μετέβη στο ανάκτορο, εξέτασε τον δεσμό και τον έλυσε εύκολα. Ο τρόπος με τον οποίο τον έλυσε παραμένει μυστήριο.
 Η πιο διαδεδομένη άποψη υποστηρίζει ότι έκοψε τον δεσμό με το σπαθί του.  
Παρά την δημοσιότητά της όμως, αυτή η άποψη θεωρείται η λιγότερο πιθανή. Ο Αριστόβουλος, που ήταν πιθανώς αυτόπτης μάρτυς, αναφέρει ότι τον έλυσε αφαιρώντας τον πείρο από το τιμόνι του άρματος, όπου συγκρατείτο ο δεσμός του ζυγού.
Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Γκρέιβς, ο δεσμός ήταν πιθανώς θρησκευτικό σύμβολο στη φύλαξη Γορδιανών ιερέων και ιερειών και συμβόλιζε το άφατο όνομα του Διονύσου. Περνούσε από γενιά σε γενιά ιερέων και αποκαλυπτόταν μόνο στους βασιλείς της Φρυγίας.

Ο  γόρδιος  δεσμός  συμβολίζει  καθετί  που είναι  δύσκολο  και δυσεπίλυτο.
Τι  έκανε, λοιπόν, και  τι πέτυχε  ο  Μέγας Αλέξανδρος: 
Δεν  κάθισε  να  χρονοτριβεί  με  το συγκεκριμένο  πρόβλημα.
 Αφού το εξέτασε για λίγο,  όσο χρόνο  χρειαζόταν κατά την κρίση  του και με την έμφυτη οξυδέρκειά του,  το αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα και το έλυσε γρήγορα και εύκολα.
Το  σπαθί συμβολίζει την αποφασιστικότητα και την τόλμη.
Η  αφαίρεση  του ξύλινου καρφιού,  την ευφυΐα του Αλεξάνδρου.Ο  ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ  ΓΟΡΔΙΟΣ  ΔΕΣΜΟΣ  ΕΙΝΑΙ  Η  ΕΠΙΒΙΩΣΗ   ΤΟΥ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΛΑΟΥ. ΠΩΣ  ΛΥΝΕΤΑΙ  ΑΥΤΟ  ΤΟ  ΠΡΟΒΛΗΜΑ;  
 
Είναι  τοπολογικό  πρόβλημα,  όπως  μας  το παρουσιάζουν  και  πρέπει  γι' αυτό να  μπούμε σε  άλλες  διαστάσεις  ή   μπορούμε  να  το  λύσουμε  αφαιρώντας  απλώς  τον  πείρο  από  το  τιμόνι;  
Ποιος  είναι  ο  πείρος  που  αλυσοδένει  σήμερα τον  ελληνικό  λαό;   


Σήμερα στη  Ελλάδα συμβαίνει  αυτό  ακριβώς:   
Όποιος  δεν  έχει γνώση, έχει  γνώμη.-

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...