ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

15 Φεβρουαρίου 2021

ΕΚΠΑ: ποσοστό άνω του 80% των εμβολιασθέντων παράγει εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού SARS-CoV-2.

 

ΟΤΑΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΟ 1976 ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ "ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ": ΤΟ "ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ" ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ. ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΡΕΖΙΛΙ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ ΔΙΕΘΝΩΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΟΥΑ. ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΚΑΙ "ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ" ΤΟΥ ΓΚΕΪΤΖ, ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ, Ο ΑΘΛΙΟΣ, ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΓΗΣ.

 

Προκαταρκτικά αποτελέσματα Μελέτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό σε υγειονομικούς:

Ποσοστό άνω του 80% των εμβολιασθέντων παράγει εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού SARS–CoV-2 μετά την πρώτη δόση και το σύνολο των εμβολιασθέντων μετά τη δεύτερη δόση.

 

Η πανδημία COVID-19 εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς ανά την υφήλιο.

Τα εμβόλια εναντίον του SARS-CoV-2 είναι τα βασικά όπλα προστασίας μας έναντι του κορωνοϊού και αναμένεται να συνεισφέρουν καθοριστικά στην αναχαίτιση της πανδημίας.

Στη χώρα μας μέχρι στιγμής εμβολιάζονται υγειονομικοί και άτομα άνω των 75 ετών με το εμβόλιο BNT162b2 (ComirnatyTM) των εταιρειών Pfizer/BioNTech, ενώ ξεκίνησαν και εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca για ηλικιακές ομάδες 60-64 έτη.

Η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ διεξάγει μελέτη (https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04743388) της κινητικής των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 σε εθελοντές που θα λάβουν το εμβόλιο BNT162b2, ή όποιο άλλο εμβόλιο (π.χ. αυτό της AstraZeneca) λάβει έγκριση και χορηγηθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Η μελέτη θα εξελιχθεί σε βάθος 18 μηνών προκειμένου να καθορισθεί τόσο ο βαθμός όσο και η διάρκεια της παρεχόμενης ανοσίας.

Τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την εκτίμηση της αναγκαιότητας μελλοντικών επαναληπτικών εμβολιασμών (αναμνηστικές δόσεις) έναντι του ιού SARS-CoV-2.

 

Στα κριτήρια εισαγωγής της υπό εξέλιξη μελέτης περιλαμβάνονται τόσο υγιείς εθελοντές (με ηλικιακή διαστρωμάτωση) όσο και όλα τα άτομα που σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Πολιτείας κρίνονται κατάλληλοι να λάβουν ένα από τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Ειδικότερα όσον αφορά στη δεύτερη κατηγορία, στη μελέτη μετέχουν ασθενείς με χρόνια νοσήματα (σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιαγγειακά νοσήματα), αιματολογικές κακοήθειες ή συμπαγείς όγκους, είτε λαμβάνουν θεραπεία (ανοσοθεραπεία, χημειοθεραπεία), είτε βρίσκονται σε ύφεση/παρακολούθηση, σύμφωνα με τις οδηγίες εμβολιασμού από το Υπουργείο Υγείας.

Στη μελέτη μετρώνται συνδυαστικά η παραγωγή τόσο εξουδετερωτικών αντισωμάτων (όπως υποδεικνύει το όνομα τους, πρόκειται για αντισώματα τα οποία «εξουδετερώνουν» τον ιό) όσο επιπλέον και αντισωμάτων έναντι της περιοχής RBD της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού (μέσω της πρωτεΐνης ακίδας ο ιός επιμολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και προκαλεί τη νόσο COVID-19).

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός επιλέχθηκε καθώς η ανίχνευση αντισωμάτων έναντι μιας πρωτεΐνης του ιού δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι αυτά έχουν και εξουδετερωτική δράση.

Μόνο η ανίχνευση εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού είναι ενδεικτική της αδρανοποίησης του ιού.

Στο πλαίσιο της μελέτης πέρα από την παραγωγή αντισωμάτων θα καταγραφούν επίσης οι κυτταρικοί υποπληθυσμοί λεμφοκυττάρων, ώστε να μελετηθεί η διατήρηση των κυττάρων μνήμης εναντίον του ιού σε βάθος χρόνου, καθώς και κυτταροκίνες φλεγμονής.

 

Οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν στα ακόλουθα χρονικά σημεία:

-την ημέρα της πρώτης δόσης του εμβολίου, μια εβδομάδα μετά,

-την ημέρα της δεύτερης δόσης του εμβολίου, και,

-στη συνέχεια δυο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση,

-τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση και,

-3, 6, 9, 12 και 18 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Οι μετρήσεις γίνονται με εμπορικά διαθέσιμες τεχνολογίες που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Η έρευνα αυτή υποστηρίζεται μερικώς από τη ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ.

Η μελέτη ξεκίνησε με τους υγειονομικούς που εμβολιάζονται στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα».

Οι κύριοι Ερευνητές της μελέτης Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης του ΕΚΠΑ) και Ευάγγελος Τέρπος (Καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Μέχρι τώρα 240 υγειονομικοί ηλικίας 25-67 ετών έχουν λάβει τις δυο δόσεις του εμβολίου. Μετά την πρώτη δόση του εμβολίου (και πριν τη δεύτερη δόση), ένα ποσοστό άνω του 80% των εμβολιασθέντων ήδη ανέπτυξε εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες μελέτες του εμβολίου αυτού, ποσοστό εξουδετέρωσης (εξουδετερωτικά αντισώματα) άνω του 50%, χαρακτηρίζει την υψηλή προστασία έναντι του ιού SARS-CoV-2.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την πρώτη δόση του εμβολίου (και πριν τη δεύτερη δόση), οι μισοί περίπου συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν ήδη τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων άνω του 50% (δηλ. υψηλή προστασία).

 

Τα αποτελέσματα σε 150 από τους υγειονομικούς, που συμπλήρωσαν δυο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, δεικνύουν ότι η δεύτερη δόση οδηγεί σε παραγωγή πολύ υψηλών τίτλων εξουδετερωτικών αντισωμάτων (>90%) σχεδόν στο σύνολο των εμβολιασθέντων (147/150), ενώ και οι υπόλοιποι είχαν αναπτύξει εξουδετερωτικά αντισώματα σε τίτλους άνω του 60% (δηλ. και αυτοί έχουν υψηλή προστασία έναντι του ιού).

Τα προκαταρκτικά αυτά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά και υποστηρίζουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου που σύμφωνα με τις δημοσιευμένες μελέτες αγγίζει το 94%.

Ελάχιστες και ήπιες οι παρενέργειες

Το εμβόλιο φαίνεται επίσης να είναι ιδιαίτερα ασφαλές καθώς μόλις το 10% των συμμετεχόντων ανέφεραν πολύ ήπιες «παρενέργειες» (κατ’ ουσίαν ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος) μετά τη δεύτερη δόση όπως κόπωση, δεκατική πυρετική κίνηση και μυαλγίες που κράτησαν για διάστημα λιγότερο των 24 ωρών.

Καμία σοβαρή αλλεργική αντίδραση δεν παρατηρήθηκε.

Οι μετρήσεις των αντισωμάτων γίνονται στα εργαστήρια του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ (υπεύθυνος Καθηγητής, Ιωάννης Τρουγκάκος) και του Τμήματος Βιοχημείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» (υπεύθυνος Διευθυντής, Ιωάννης Παπασωτηρίου).

Οι μετρήσεις των υποπληθυσμών των Τ- και Β- λεμφοκυττάρων γίνονται στο εργαστήριο Κυτταρομετρίας Ροής της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ (Υπεύθυνοι Καθηγητές Ευάγγελος Τέρπος και Ουρανία Τσιτσιλώνη) και,

-των κυτταροκινών στο Εθνικό Ίδρυμα Μελέτης Καρκίνου, Τμήμα Ανθρωπίνων Ρετροϊών (National CancerInstitute, Human Retrovirus Section) των ΗΠΑ (Υπεύθυνος Καθηγητής, Γιώργος Παυλάκης). 

 

https://www.ygeiamasnews.gr/astheneies/epidimies/

 

 

 

 

 

ΔΕΝ  ΥΠΑΡΧΕΙ  ΑΠΟΔΕΙΞΗ  ΟΤΙ  ΤΟ  ΕΜΒΟΛΙΟ  ΚΑΤΑ  ΤΟΥ  ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ  ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ  ΜΕ  ΤΟ  ΣΥΝΔΡΟΜΟ  Guillain-Barré

 

Καμία σχέση δεν έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει ούτε μεταξύ της λοίμωξης Covid-19 ούτε μεταξύ του εμβολίου κατά του κοροναϊού με το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS).   Περυσινή έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις σύνδεσης των δύο ασθενειών.  Η πιο κοινή αιτία μόλυνσης που προκαλεί GBS παγκοσμίως είναι η γαστρεντερίτιδα, καθώς και άλλοι ιοί.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια και για πολλά άλλα εμβόλια (συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας Β, της πολιομυελίτιδας, του τετάνου, του μηνιγγιτιδοκοκκικού, της λύσσας), έχει αναφερθεί πως σχετίζονται με την εμφάνιση του GBS.

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε ήδη τον προηγούμενο Δεκέμβριο (στην ιατρική επιθεώρηση Brain: a journal of Neurology, doi.org/10.1093/brain/awaa433) παρέθετε τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της λοίμωξης COVID-19 και του συνδρόμου Guillain-Barré (GBS).

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για όσους παρακολουθούμε τη βιβλιογραφία- έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές περιπτώσεων που θυμίζουν τα συμπτώματα του GBS σε ασθενείς COVID-19. Η προαναφερθείσα μελέτη μελέτησε επιδημιολογικά τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν από το 2016 έως το 2019 και τις σύγκρινε με τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η συχνότητα εμφάνισης GBS στα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2016 έως το 2019 ήταν 1,65-1,88 ανά 100 000 άτομα ετησίως. Η συχνότητα εμφάνισης GBS -συγκεκριμένα μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020 σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2016-19- μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το αποτέλεσμα μπορεί να σχετίζεται με το λόκνταουν και τα μέτρα δημόσιας υγείας που μειώνουν τη μετάδοση παθογόνων που προκαλούν GBS (όπως το Campylobacter jejuni και οι αναπνευστικοί ιοί).

Επιπλέον, σε μια ανεξάρτητη μελέτη κοόρτης, αναφέρθηκαν 47 περιπτώσεις GBS. Μεταξύ αυτών ήταν 13 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19, 12 πιθανές και 22 άσχετες με τη νόσο COVID-19. Η μελέτη καταλήγει πως δεν αποκλείει πλήρως την πιθανότητα σύνδεσης, αλλά με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν βρέθηκαν επιδημιολογικές ή φαινοτυπικές ενδείξεις πως η λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 είναι αιτιολογική του GBS.

Περίπου 1500 περιπτώσεις GBS καταγράφονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, και περίπου 100.000 παγκοσμίως. Είναι επομένως μια ανησυχητική ασθένεια. Περίπου οι μισοί από αυτούς που επηρεάζονται από το GBS έχουν προηγούμενο ιστορικό μιας αναγνωρισμένης λοίμωξης και συχνά δεν υπάρχει εμφανής αιτία για την εκδήλωση της ασθένειας.

Η πιο κοινή αιτία μόλυνσης που προκαλεί GBS παγκοσμίως είναι η γαστρεντερίτιδα που προκαλείται από το Campylobacter jejuni. Πολλές άλλες λοιμώξεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν GBS όπως ο κυτταρομεγαλοϊός, η γρίπη, το Mycoplasma pneumoniae, ο ιός Zika και άλλες.

Συγκεκριμένα, κατά την πρόσφατη επιδημία του ιού Ζίκα στη Λατινική Αμερική, πολλές χώρες είχαν αναφέρει απότομη αύξηση των περιπτώσεων GBS και η αιτιώδης συνάφεια επιβεβαιώθηκε από την επιδημιολογική ανάλυση.

Αυτός είναι ένας μεταξύ των λόγων που η συσχέτιση SARS-CoV-2 και GBS παρακολουθείται.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε αύξηση των περιπτώσεων GBS μετά την πανδημία, όπως συνέβη στην πανδημία του ιού Zika.

Δεν είναι όμως πάντα τόσο εύκολο να αποδειχθεί η ο συσχετισμός. Σε μια άλλη Ιταλική μελέτη για παράδειγμα παρατηρήθηκε μια αύξηση των περιπτώσεων GBS στη Βόρεια Ιταλία (dx.doi.org/10.1136/ jnnp-2020-324837) σε σχέση με το προηγούμενο έτος -όχι μόνο σε COVID-19 ασθενείς αλλά συνολικά.

Αλλά όπως και με τη βρετανική μελέτη δεν υπάρχουν οριστικές ενδείξεις ότι η αύξηση των περιπτώσεων σχετίζεται με τον κορωνοϊό.

Δεν πρέπει να αναπαράγουμε βιαστικούς ή λανθασμένους συσχετισμούς για την εμφάνιση GBS – ή άλλης σπάνιας ασθένειας- λίγο μετά τον εμβολιασμό για τον COVID-19 χωρίς πολύ προσεκτική ανάλυση.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια και για πολλά άλλα εμβόλια (συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας Β, της πολιομυελίτιδας, του τετάνου, του μηνιγγιτιδοκοκκικού, της λύσσας), έχει αναφερθεί πως σχετίζονται με την εμφάνιση του GBS.

Γιατί δεν έχει αποδειχθεί ο συσχετισμός των εμβολίων και του GBS. Οι κυβερνήσεις και οι ιατρικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει την πιο δύσκολη μαζική παρέμβαση στη δημόσια υγεία στη σύγχρονη ιστορία και οι πολίτες κατανοούν τα οφέλη της προστασίας κατά του COVID-19 μέσω του εμβολιασμού.

Πρέπει όμως ταυτόχρονα οι ρυθμιστικές αρχές να μεριμνήσουν ώστε τα ΜΜΕ και να ενημερώνονται και να ενημερώνουν υπεύθυνα. H χρονική συσχέτιση του εμβολιασμού με μια σπάνια ασθένεια δεν είναι επαρκής απόδειξη αιτιώδους συνάφειας.

 

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

1 σχόλιο:

  1. ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2021 ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΤΟ (ΠΙΘΑΝΩΣ) ΑΝΩΤΕΡΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ, ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ CureVac, ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.
    Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer, ανακοίνωσε ότι στόχος της είναι να παραδώσει τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου της CureVac κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021.
    «Είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορέσουμε να παραδώσουμε τα πρώτα εμβόλια πριν από το τέλος του έτους, αν όλα πάνε καλά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βέρνερ Μπάουμαν κατά την διάρκεια επίσκεψης του πρωθυπουργού του ομόσπονδου κράτους της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ στο εργοστάσιο της Bayer.
    Ο διευθυντής του φαρμακευτικού τομέα της Bayer Στέφαν Ολριχ δήλωσε ότι η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή στο τέταρτο τρίμηνο.
    Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac ξεκίνησε την Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της τον Δεκέμβριο και σχεδιάζει να ανακοινώσει τα προκαταρκτικά δεδομένα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Η εταιρεία έκλεισε προσφάτως συμφωνία με την Bayer για την παραγωγή του εμβολίου της.
    Όπως τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, το εμβόλιο της CureVac βασίζεται στη νέα τεχνολογία του mRNA.
    Η CureVac είχε βρεθεί πέρυσι στο επίκεντρο διαμάχης ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, έπειτα από ρεπορτάζ που ήθελαν τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προσπαθεί να εξασφαλίσει αποκλειστική πρόσβαση στο υποσχόμενο εμβόλιο.
    Οι Βρυξέλλες παρενέβησαν και χρηματοδότησαν την CureVac με 80 εκατ. δολάρια για να παραμείνει σε ευρωπαϊκό έδαφος.
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...