ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΦΟΔΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΜΕ ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΟΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ. ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΩΝΑΘΑΝ ΑΝΤΛΕΡ: «Ο ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ ΑΝΑΔΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΝΕΥΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Η ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ ΚΑΙ Η ΕΒΡΑΪΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΤΟ 280 Π.Χ. ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ».
Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΔΟΓΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΡΩΜΙΟΙ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΒΡΑΑΜ, ΤΟΝ ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΑΚΩΒ.
Άδωνις Γεωργιάδης: Από αύριο το σούρουπο και για 8 μέρες οι Εβραίοι συμπολίτες μας γιορτάζουν το Χανουκά (γιορτή των Φώτων).
Τους εύχομαι χαρούμενο Χανουκά. חג חנוכה שמח
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Κ. ΖΕΡΒΑΣ.
Πηγή: Κ.Ι.Σ.Ε.
Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης έχει προγραμματίσει καθημερινό online άναμμα των κεριών του Χανουκά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom και σε live streaming μέσω της σελίδας της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης στο facebook.
Το άναμμα του πρώτου κεριού του Χανουκά έγινε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020 από τον Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα με τη διαδικτυακή συμμετοχή του Σοφολογιότατου Ραββίνου κ. Ισραέλ, καθώς και πλήθος κόσμου.
Ο κ. Σαλτιέλ επισήμανε ότι η φετινή γιορτή έχει την ιδιαιτερότητα να γιορτάζεται από μακριά και ευχήθηκε το μέλλον να είναι φωτεινό, τονίζοντας ότι για το φως και την ελπίδα πολέμησαν οι Μακκαβαίοι και αυτό το μήνυμα μας έστειλαν, να μην χάνουμε την ελπίδα γιατί αρκεί μια μικρή ακτίνα φωτός για να διαλύσει και το πιο πυκνό σκοτάδι. Στη συνέχεια ο κ. Σαλτιέλ καλωσόρισε το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα, ο οποίος για δεύτερη συνεχή χρονιά συμμετέχει στο άναμμα των κεριών της Χανουκία.
Ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι είναι χαρά και προνόμιο γι’ αυτόν να συμμετέχει σε αυτή τη γιορτή και ευχήθηκε σε όλους χαρούμενο Χανουκά αναφέροντας ότι το θαύμα του φωτός ήρθε για να διώξει το σκοτάδι και τόνισε τον ιδιαίτερο συμβολισμό της φετινής χρονιάς, όπου πρέπει όλοι μας να προσευχηθούμε για να φέρουμε πίσω όλα αυτά που αγαπάμε και σύντομα να μπορούμε όλοι μαζί, με φυσική παρουσία, να γιορτάζουμε όλες τις γιορτές.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: όσο φίλοι και σύμμαχοι να είναι σήμερα οι ιουδαίοι, μερικά πράγματα κ. Γεωργιάδη και Δήμαρχε της Θεσσαλονίκης πρέπει φρονίμως ποιούντες να τα αποφεύγετε διακριτικά. Ο πόλεμος της Χανουκά και των Μακκαβαίων, όπως ξεκάθαρα το έθεσε ο Νετανιάχου, ήταν ανάμεσα στους ιουδαίους και τους Έλληνες Μακεδόνες. Άσχετα ποιος είχε δίκαιο, δεν γίνεται οι Μακεδόνες να ανάβουν το κερί της Χανουκά. Εάν είναι έτσι τότε πρέπει ο δήμαρχος της Χίου να αποτίσει φόρο τιμής στον Καρά Αλή που προκάλεσε το ολοκαύτωμα της Χίου.
Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: «ΤΑ ΗΡΩΪΚΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΤΩΝ ΙΟΥΔΑΙΩΝ ΕΣΦΑΞΑΝ ΚΑΙ ΕΚΑΨΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΡΩΜΕΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ».
Στην πρώτη σελίδα της χριστιανικής εφημερίδας «Ορθόδοξος Τύπος» (25.1.2002) φιλοξενήθηκε άρθρο του θεολόγου κ. Μ. Μιχαηλίδη με τίτλο: «Το άγος των Ελλήνων - Αντιβλασφημικός συναγερμός».
Στο άρθρο αυτό διαβάζουμε:
«Στα χρόνια εκείνα τα ηρωικά των Μακκαβαίων, που κυβερνούσε την Παλαιστίνη ο Αντίοχος ο Δ΄ ο Επιφανής -αλλά στην πραγματικότητα ασεβής και αδίστακτος- στρατιώτες δικοί του είχαν καταλάβει κάποιο φρούριο και αγέρωχοι το θεωρούσαν απόρθητο.
Μέσα λοιπόν στην αλαζονεία τους βλασφημούσαν τον Θεό και τους πολιορκητές του Ιούδα του Μακκαβαίου με λόγους αθέμιτους και υβριστικούς.
Τα παλληκάρια όμως του Ιούδα άλλους έσφαξαν και άλλους “πυράς ανάψαντες ζώντας τους βλασφήμους κατέκαιον”».
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΚΑΤΕΚΑΙΟΝ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ! ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥ "ΘΕΟΛΟΓΟΥ" ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ...
ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΓΑΛΛΙΑΤΑΙ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ.
ΤΟΥΣ ΕΚΑΙΓΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ...
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Κάθε λαός έχει αναφαίρετο δικαίωμα να θυμάται, να τιμά και να γιορτάζει επετείους νικών του εναντίον των εχθρών του. Ασφαλώς και οι Εβραίοι έχουν το δικαίωμα να γιορτάζουν τις νίκες των προγόνων τους εναντίον των εχθρών τους, όποιοι κι αν ήταν αυτοί. Το πρόβλημα περιπλέκεται βέβαια με την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία σταθερή στον ανθελληνικό προσανατολισμό της, τιμά τους Μακκαβαίους, έχει ανακηρύξει προστάτες των πολυτέκνων τούς επτά Μακκαβαίους παίδες, τη μητέρα τους Σολομωνή και τον δάσκαλό τους Ελιέζερ (1η Αυγούστου), τους οποίους -σύμφωνα με το συναξάρι- σκότωσαν, γιατί δεν άλλαζαν την πίστη τους, που δεν ήταν βέβαια η Χριστιανική πίστη, αλλά η εβραϊκή, ώστε να δικαιολογείται η τιμή εκ μέρους της Εκκλησίας.
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΚΑΒΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΟΧΟΥΣ.
Ο Αντίοχος Δ΄ ο Επιφανής, ήταν γιός του Αντιόχου του Μεγάλου και της Λαοδίκης και διαδέχθηκε στο θρόνο τον μεγαλύτερο αδελφό του Σέλευκο Δ΄ τον Φιλοπάτορα. Σε όλη τη διάρκεια της βασιλείας του προσπάθησε να ξαναφέρει το κράτος των Σελευκιδών στην παλαιά του ακμή και να επιβάλει τον Ελληνικό Πολιτισμό. Οι πολυάριθμες πόλεις (πάνω από 1000 - χίλιες ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ πόλεις στην Μέση Ανατολή) που ίδρυσε μαρτυρούν την γιγάντια προσπάθειά του και τα ίχνη των αποτελεσμάτων της έμειναν για πολλούς αιώνες μετά τον θάνατό του. Ο ανταρτοπόλεμος των εβραίων Μακκαβαίων εναντίον του δεν έφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Τον Αντίοχο τον Επιφανή διαδέχθηκε στο θρόνο ο γιός του Αντίοχος Ε΄ ο Ευπάτωρ. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του επαναστάτησαν οι Εβραίοι υπό την αρχηγία του Γιεουντά, ο οποίος πέτυχε μεν συμφωνία ειρήνης, αλλά ο επόμενος βασιλιάς Δημήτριος Α΄ ο Σωτήρ έστειλε το στρατηγό Βακχίδη, ο οποίος κατέλαβε τελικά όλη την Ιουδαία (160 π.Χ.).
Δεν υπάρχουν ιστορικές περιγραφές στις οποίες να φαίνεται, ότι οι -χωρίς τακτικό στρατό- επαναστάτες Εβραίοι νίκησαν σε κανονικές μάχες τους Έλληνες.
Προφανώς γίνονταν περιορισμένης εκτάσεως συμπλοκές, ενδεχομένως και σφαγές, αλλά σε συνθήκες ανταρτοπολέμου, περίπου σαν τους σημερινούς Τζιχαντιστές, οι ιουδαίοι ορμούσαν σε κανένα απρόσεκτο μοναχικό Έλληνα στρατιώτη, τον πετσόκοβαν τελετουργικά και μετά υμνούσαν το κατόρθωμά τους. Οι "ηρωισμοί" αυτοί περιγράφονται με πολλές υπερβολές και άφθονες σάλτσες στα βιβλία των Μακκαβαίων.
Οι Μακκαβαίοι στο Ισραήλ προφανώς είναι κάτι παραπάνω από τους συμβατικούς εθνικούς ήρωες, γιατί σχεδόν λατρεύονται σαν άγιοι και όχι απλά σαν εθνικοί ήρωες.
Μακάμπι Τελ Αβίβ, Μακάμπι Χάιφα. Μακάμπι στο ποδόσφαιρο, Μακάμπι στο μπάσκετ, Μακάμπι ακόμα και στο πινγκ-πονγκ. Μακάμπι, όπου μπορεί να εκφραστεί ενθουσιωδώς μέχρι βίας η εθνική "περηφάνια" των Εβραίων. Η έννοια "Μακάμπι" εκφράζει στο καθημερινό "πεζοδρόμιο" τα εθνικά τους πάθη. Η έννοια "Μακάμπι", η οποία προκύπτει από τους ΜΑΚΚΑΒΑΙΟΥΣ.
Προς τιμήν τους δεν δονούνται μόνον τα σύγχρονα αθλητικά στάδια του Ισραήλ, αλλά γίνεται η μεγαλύτερη εθνική και θρησκευτική γιορτή του εβραϊκού λαού παγκοσμίως. Οκτώ ημέρες τους γιορτάζουν κάθε χρόνο. Ένας πραγματικά εορταστικός "μαραθώνιος".
Μπροστά τους ο ίδιος ο πατριάρχης τους Αβραάμ είναι "παραμελημένος" από τους απογόνους του. Ο άνθρωπος που "γέννησε" το έθνος από το αίμα του. Ούτε τον Μωυσή δεν τον τιμούν τόσο. Τον άνθρωπο που "έσωσε" το έθνος μέσα από την έρημο. Άρα και οι Μακκαβαίοι θα έκαναν κάτι ανάλογα σημαντικό. Θα πολέμησαν τον εθνικό τους εχθρό. Θα έσωσαν το έθνος από έναν εχθρό, που, τηρουμένων των εορταστικών αναλογιών, θα ήταν πιο επικίνδυνος ακόμα και από την ίδια την έρημο. Οι Μακκαβαίοι δηλαδή είναι αυτοί οι οποίοι αποκαλύπτουν τον πιο σημαντικό εχθρό που γνώρισαν ποτέ οι Εβραίοι.
Τι έκαναν λοιπόν οι Μακκαβαίοι και οι Εβραίοι τους λατρεύουν στην κυριολεξία; Η ιστορία λέει ότι υπό μακεδονική κατοχή επαναστάτησαν και κατέλαβαν για κάποιο ελάχιστο χρονικό διάστημα τον Ναό του Σολομώντα. Στα χρόνια του Αντίοχου του Δ’ του Επιφανή πήγαν υπό την καθοδήγηση του Ιούδα του γιου του Ματαθία και κατέλαβαν τον Ναό του Σολομώντα. Με βάση μια συμβατική εθνική πολιτική δεν έκαναν τίποτε το σπουδαίο. Στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά θα έλεγε κανείς ότι έκαναν μια "τρύπα" στο νερό.
ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ «ΑΓΙΟΙ ΜΑΚΚΑΒΑΙΟΙ».
Καλή Παναγία! Βοήθειά μας οι Άγιοι 7 Μακκαβαίοι, η μητέρα τους Σολομονή και ο διδάσκαλός τους Ελεάζαρ, που είναι οι προστάτες του Συλλόγου μας.
Τι έλεγε ο Άγιος Παΐσιος για τους Μακκαβαίους που οι ευσεβείς ρωμιοί (όχι Έλληνες) εορτάζουν την 1 Αυγούστου.
Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος , αναφερόμενος σε Εθνικά θέματα της πατρίδος πολιτικά και όχι μόνο, ευχόταν να αναδείξει ο Θεός “Μακκαβαίους”, δηλαδή τους σύγχρονους υπερασπιστές της πατρίδος οι οποίοι ανιδιοτελώς θα έδιναν τα πάντα για αυτό τον τόπο και το λαό του,συντονισμένοι σε ένα ύψιστο σκοπό την ενότητα.
Αυτή που δίδαξαν με υπέροχο τρόπο και οι Μακκαβαίοι.
Οἱ Ἅγιοι Ἑπτὰ Μακαβαίοι :ο βίος
Στον δεύτερο π.Χ. αιώνα οι ευσεβείς Ιουδαίοι αντιμετώπισαν πρωτοφανή πίεση από τους κατακτητές τους Σελευκίδες, διαδόχους του Μ. Αλεξάνδρου, να αρνηθούν την θρησκεία τους και να προσχωρήσουν στην ειδωλολατρεία. Οι διωγμοί ήταν σκληροί και μάλιστα για τριάμιση χρόνια επί Αντιόχου Δ’ του Επιφανούς, οπότε εκδηλώθηκε το αποκορύφωμα της αντίθεης μανίας. Δημιουργήθηκαν λαμπροί μάρτυρες, ολοζώντανες αποδείξεις της δυνάμεως του αληθινού Θεού.
Τα μαρτύρια αυτά που χρονικά τοποθετούνται στις έσχατες ημέρες της Π. Διαθήκης, προεικονίζουν αντίστοιχους άθλους που θα λάβουν χώρα στις έσχατες ημέρες της Κ. Διαθήκης, στα τριάμιση χρόνια που θα εκδηλωθή το αντίθεο μένος του Αντίχριστου.
Μακκαβαίοι ή Ασμοναίοι λέγονταν οι απόγονοι του ιερέα Ματταθία, πατέρα πέντε γυιών που πολέμησαν γενναία τους Σελευκίδες. Η ονομασία «Μακκαβαίοι» προήλθε από τον τρίτο γυιό του Ματταθία, τον Ιούδα που επικλήθηκε Μακκαβαίος, διότι σφυροκόπησε τους εχθρούς («μακκάμπα=σφυρί).
Εδώ παρουσιάζομε το μαρτύριο επτά αδελφών με την μητέρα τους και τον πνευματικό τους πατέρα Ελεάζαρο. Εκ παραδόσεως ξέρουμε ότι το όνομα της μητέρας ήταν Σολομονή που σημαίνει ειρηνική, και των παιδιών της, Αβείμ, Αντώνιος, Γουρίας, Ελεάζαρος, Ευσέβωνας, Αχείμ καιΜάρκελλος. Εμαρτύρησαν στα πρώτα χρόνια της βασιλείας Αντιόχου Δ’ του Επιφανούς, πριν ξεσπάση η μακκαβαϊκή επανάστασις με τον Ιούδα. Η Εκκλησία από ενωρίς ετίμησε την μνήμη τους.
Η εορτή τους άγεται στην 1η Αυγούστου.
«Αὐτοκράτωρ ἐστὶ τῶν παθῶν ὁ εὐσεβὴς λογισμός». Ὁ εὐσεβὴς λογισμὸς εἶναι κυρίαρχος καὶ ἐξουσιαστὴς ἐπὶ τῶν παθῶν.
Αὐτὸ μὲ περίσσια ἀνδρεία ἀπέδειξαν οἱ ἑπτὰ ἀδελφοὶ Μακκαβαίοι μὲ τὴ στάση τους ἀπέναντι στὸν βασιλιὰ τῆς Συρίας Ἀντίοχο, ὅταν αὐτὸς τοὺς ἔταξε δόξες, τιμὲς καὶ ἐπίγειες ἀπολαύσεις, ἂν αὐτοὶ καταπατοῦσαν τὸν Μωσαϊκὸ νόμο καὶ ἔτρωγαν ἀπὸ τὰ ἀπαγορευμένα φαγητὰ ποὺ τοὺς πρόσφερε.
Προηγήθηκε ὁ ἐνενηκονταετὴς διδάσκαλός τους, Ἐλεάζαρος, ποὺ ἐφάρμοσε στὸ ἔπακρο τὸ νόμο ποὺ τοὺς δίδασκε, μὲ ἀποτέλεσμα ὁ Ἀντίοχος νὰ τὸν ρίξει στὴ φωτιά. Ἐμπνεόμενα ἀπὸ τὴ θυσία τοῦ γέροντα διδασκάλου τους, τὰ ἑπτὰ ἀδέλφια κράτησαν τὴν ἴδια γενναία στάση ἀπέναντι στὸ βασιλιά, ὅταν τοὺς κάλεσε μπροστά του.
Στὴν ἀρχὴ ὁ Ἀντίοχος προσπάθησε νὰ τοὺς κολακεύσει μὲ διάφορα ἐγκώμια γιὰ τὴ νιότη τους. Τοὺς εἶπε ὅτι ἂν ἔτρωγαν ἀπὸ τὰ εἰδωλόθυτα ποὺ τοὺς πρόσφερε, θὰ ἀπολάμβαναν μεγάλες τιμές, καὶ φυσικὰ θὰ τοὺς ἔσῳζε ἀπὸ τὸ θάνατο. Τότε οἱ ἑπτὰ ἀδελφοὶ ἀπάντησαν στὸν Ἀντίοχο: «χαλεπώτερον γὰρ αὐτοῦ τοῦ θανάτου νομίζομεν εἶναι σου τὸν ἐπὶ τῇ παρανόμῳ σωτηρία ἡμῶν ἔλεον». Δηλαδή, εἶναι περισσότερο ἐπιβλαβὴς καὶ ἀπ’ αὐτὸν τὸ θάνατο, νομίζουμε, ἡ συμπάθειά σου γιὰ τὴν παράνομη σωτηρία μας. Ἐξοργισμένος τότε ὁ Ἀντίοχος, μὲ τροχούς, φωτιὰ καὶ ἀκόντια, ἕναν – ἕναν τοὺς σκότωσε ὅλους.
Ὅταν εἶδε αὐτὸ ἡ μητέρα τους Σολομονή, ρίχτηκε μόνη της στὴ φωτιὰ καὶ ἔτσι ὅλοι μαζὶ πῆραν τὸ στεφάνι τοῦ μαρτυρίου.
Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: «ΤΑ ΗΡΩΪΚΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΤΩΝ ΙΟΥΔΑΙΩΝ ΕΣΦΑΞΑΝ ΚΑΙ ΕΚΑΨΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΡΩΜΕΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ».
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μετά από όλο τα παραπάνω δεν μένει παρά όλος ο πιστός ορθόδοξος λαός των ρωμιών να ανάβει το Χανουκά υπέρ των αγίων Μακκαβαίων.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Αρχίσετε να μελετάτε, όσο, όποτε, όταν μπορείτε την Αγία Γραφή και να θυμάστε ,ότι τα Ελληνικά είναι η γλώσσα της γραφής ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΘΕΣΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ…
Η “Αγία Γραφή” το πιο πολύτιμο ,αλλά άγνωστο βιβλίο..
Είναι παρά πολλοί που είμαστε βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ,που δεν ξέρουμε τι γράφει ή Αγία Γραφή ,τι λένε τα Ευαγγέλια ,θεωρούμε την Παλαιά Διαθήκη ” λανθασμένα την “ιστορία των Εβραίων “ .
Ο “πρωτότοκος λαός ” παιδαγωγείται σταδιακά για να γίνει δάσκαλος της οικουμένης
Η Παλαιά Διαθήκη είναι το μάθημα που παίρνει ο “πρωτότοκος λαός” του Θεού ,με σκοπό να παραδειγματίσει ο Θεός τους υπόλοιπους λαούς και να δημιουργήσει τους “Αποστόλους” της οικουμένης ,για την κήρυξη του Ευαγγελίου.
Ζ.Π.
Εντυπωσιακή ανακάλυψη στην Τσεχία - Βρέθηκε καρφί που χρησιμοποιήθηκε στην Σταύρωση του Χριστού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε μία μεγάλη ανακάλυψη προχώρησαν ερευνητές σε ένα μοναστήρι στο Μιλέβσκο της Τσεχίας, στη Νότια Βοημία, όπου φέρεται να εντόπισαν ένα από τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν στην Σταύρωση του Χριστού.
Αρχικά οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα κρυφό πέρασμα στον τοίχο του μεσαιωνικού μοναστηριού. Από εκεί οδηγήθηκαν σε έναν χώρo που χρησιμοποιούταν ως θησαυροφυλάκιο όπου έκρυβαν τα πολύτιμα αντικείμενα από τις επιδρομές των Χουσιτών στις αρχές του 15ου αιώνα.
Αυτό επιβεβαιώθηκε από την ανακάλυψη θραυσμάτων πολύτιμων μετάλλων στις ρωγμές του δαπέδου. Όμως, ο μεγαλύτερος θησαυρός, ένα κομμάτι καρφί μήκους έξι ιντσών με σταυρό από χρυσό 21 καρατίων, ήταν κρυμμένο περίπου έξι εκατοστά κάτω από το έδαφος.
«Θαμμένο κάτω από μια μεγάλη πέτρα, υπήρχε ένα ξύλινο λείψανο διακοσμημένο με χρυσό και ασήμι και στο εσωτερικό του υπήρχε ένα σιδερένιο καρφί υπογεγραμμένο με χρυσό σταυρό» είπε ο υπεύθυνος για την αρχαιολογική έρευνα Γίρι Σίντελαρ.
Χρησιμοποιώντας κάμερες και ειδικά προσαρμοσμένα φτυάρια, οι αρχαιολόγοι αφαίρεσαν τα θραύσματα του λειψάνου, στο οποίο βρέθηκε το καρφί. Οι αρχαιολόγοι λένε ότι το καπάκι του κουτιού ήταν αρχικά κατασκευασμένο από μια συμπαγή χρυσή πλάκα χαραγμένη με τα γράμματα IR, που αντιπροσωπεύουν τον Ιησού.
Ζ.Π.
ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΓΑΜΑΛΙΗΛ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην σχολή του Γαμαλιήλ στην Ιερουσαλήμ φοιτούσαν χίλιοι νέοι, από τους οποίους οι πεντακόσιοι σπούδαζαν τον Ιουδαϊκό νόμο και οι άλλοι 500 την «σοφία των Ελλήνων». (βλέπε: W.J. Conybear and J.S. Howson, The Life and Epistles of Saint Paul). Άρα εδώ έχουμε μία σχολή στην Ιερουσαλήμ, που είναι ουσιαστικά ένα πανεπιστήμιο για εβραίους φοιτητές, χίλιους στο αριθμό, η οποία λειτουργούσε ακριβώς στα χρόνια που τριγυρνούσε εκεί ο Ιησούς (μεταξύ 30 με 40 μ.Χ.). Πουθενά στην «Καινή Διαθήκη», τον καιρό ακριβώς της δράσης του Ιησού, δεν αναφέρεται τέτοια σημαντική σχολή, με 1000 σπουδαστές, από τους οποίους οι μισοί σπούδαζαν την «σοφία των Ελλήνων». Ο Ιησούς ασφαλώς γνώριζε καλά τον αρχιερέα Γαμαλιήλ. Δεν γνώριζε την σχολή του; Μία σχολή 1000 ατόμων σε μία μικρή περιφερειακή πόλη του Ελληνορωμαϊκού κόσμου σίγουρα έλαμπε δια της παρουσίας της. Ο σπουδαστής της Σαούλ, ο μετέπειτα Παύλος, ανέλαβε τα ηνία της νέας θρησκείας, (προφανώς μετά από εκτεταμένες και ώριμες συζητήσεις με τον δάσκαλο Γαμαλιήλ), η οποία είχε πάρει την κατιούσα και την ανασύνταξε και την επεξέτεινε διεθνώς.
Ζ.Π.
ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πρώτο Ευαγγέλιο γράφτηκε από τον Μάρκο γύρω στο 60 μ.Χ.. Αναφέρεται στη ζωή του Χριστού και κυρίως στην τελευταία του εβδομάδα, αλλά δεν αναφέρεται καθόλου στην ανάσταση. Η διήγησή του τελειώνει με τις γυναίκες που φτάνουν στον τάφο του και τον βρίσκουν άδειο και ένας άντρας τους λέει «Ο Ιησούς δεν είναι εδώ». Και μετά οι γυναίκες φεύγουν και δεν το λένε σε κανένα (πράγμα που δημιουργεί εύλογες απορίες για το πώς τα έμαθε όλα αυτά ο Μάρκος) και το Ευαγγέλιο τελειώνει. Αυτό είναι αρκετά περίεργο, δεδομένου ότι η Ανάσταση είναι ο θρίαμβος του Ιησού, η τελευταία και σημαντικότερη απόδειξη της θείας του υπόστασης.
Τα επόμενα δύο Ευαγγέλια, του Ματθαίου και του Λουκά, μας λένε όσα ξέρουμε για το τι έγινε μετά την Ανάσταση, αλλά το καθένα τα λέει λίγο διαφορετικά. Ο Ματθαίος και ο Λουκάς σίγουρα χρησιμοποίησαν το Ευαγγέλιο του Μάρκου σαν πηγή και άλλαξαν λίγο μερικά πράγματα και του έβαλαν και καινούριο τέλος, πράγμα ύποπτο, γιατί καθώς έγραψαν αργότερα, ήταν σαν να διορθώνουν το κείμενο του Μάρκου.
Τα περισσότερα τα μαθαίνουμε από το τελευταίο Ευαγγέλιο, του Ιωάννη, που πιθανότατα γράφτηκε γύρω στο 120 μ.Χ.
Ένα παράδειγμα, η Επί του Όρους ομιλία.
Στο κατά Μάρκον, αυτή η κορυφαία στιγμή της διδασκαλίας του Ιησού, δεν αναφέρεται καθόλου.
Στο Ευαγγέλιο του Λουκά δεν ήταν Επί του Όρους αλλά σε πεδιάδα. Επίσης, ολόκληρο το κείμενο είναι σύνθεση ρητών που βρίσκουμε στους Ψαλμούς, στον Ησαΐα, στον Εκκλησιαστή, τον Ενώχ, σε εβραϊκά βιβλία προσευχών και αλλού. Και υπάρχουν και κάποια στοιχεία που είναι παράδοξα και σίγουρα αυτά συμπληρώθηκαν και προσκολλήθηκαν στα μετέπειτα χρόνια: Δίνεται έμφαση, ας πούμε, στους «διωγμούς» και στους «ψευδοπροφήτες», θέματα που δεν υπήρχαν ως προβλήματα τότε, αλλά πολύ μετέπειτα, καθώς και η χρήση του όρου «εθνικοί» σε αντιδιαστολή με τον όρο «χριστιανοί», που δεν έχει κανένα νόημα καθώς τότε δεν υπήρχαν «χριστιανοί». Το όλο κείμενο είναι πολύ όμορφο, αλλά και πολύ ύποπτο.
Όλες οι ομιλίες και οι παραβολές που απήγγειλε ο εκπαιδευμένος Ναζιραίος Ιησούς, πιθανότατα συντάχθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή, από επιτροπή σοφών εβραίων ιερέων, στην σχολή Γαμαλιήλ στην Ιερουσαλήμ, στην οποία ο Ιησούς σίγουρα ήταν ο αφανής Ναζιραίος βοηθός.
Ζ.Π.
Ολόκληρη την νεανική του ηλικία ο Ιησούς την πέρασε σαν αφιερωμένος (Ναζιραίος), άρα υπηρετούσε υπό τις διαταγές του ιουδαϊκού ιερατείου και μάλιστα ενός ειδικού τμήματος αυτού, (ιερατείο εντός του ιερατείου). Το πιθανότερο να υπήρξε εσωτερικός μαθητής στην σχολή του Γαμαλιήλ και ειδικός βοηθός του. Προφανώς ήταν πολύ επιμελής στην σπουδή του νόμου, πράγμα που απέδειξε στις ομιλίες του, τις οποίες βέβαια ετοίμαζε πριν, το επιτελείο του Γαμαλιήλ. Οι ομιλίες του βέβαια, οι παραβολές του, τα "θαύματά" του τα ετοίμαζε το σοφό και μυστικό συμβούλιο του συνεδρίου της σχολής της Ιερουσαλήμ, των 1000 εβραίων φοιτητών, οι 500 των οποίων σπούδαζαν τον εβραϊκό νόμο και οι άλλοι 500 την "σοφία των Ελλήνων".
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδελεχής έλεγχος των ρητών της «Καινής Διαθήκης» από σημερινούς πανεπιστημιακούς Έλληνες, δείχνει ότι πλήθος εδαφίων της είναι ακριβείς ή παραφθαρμένες ρήσεις από γραπτά παλιότερων Ελλήνων συγγραφέων.
Παράδειγμα: “μὴ πλανᾶσθε· φθείρουσιν ἤθη χρηστὰ ὁμιλίαι κακαί.” (Α΄ Κορ. ιε΄33), που είναι απόσπασμα από το έργο του Μενάνδρου “Θαΐς”.
Επίσης: “εἶπέ τις ἐξ αὐτῶν ἴδιος αὐτῶν προφήτης· Κρῆτες ἀεὶ ψεῦσται, κακὰ θηρία, γαστέρες ἀργαί.” (Τίτ. α΄ 12), που είναι από αποσπάσματα του Επιμενίδη και του Καλλιμάχου (“Ύμνος προς τον Δίαν”).
Ολόκληρο το κείμενο της «επί του όρους ομιλίας» είναι σύνθεση ρητών που βρίσκουμε στους Ψαλμούς, στον Ησαΐα, στον Εκκλησιαστή, τον Ενώχ, σε εβραϊκά βιβλία προσευχών και αλλού.
Φαίνεται καθαρά ότι όλες οι ομιλίες του Ιησού ήταν κατασκευασμένες από επιτροπή ιερέων της σχολής του Γαμαλιήλ, οι οποίες δινόταν για απαγγελία στον εκπαιδευμένο Ναζιραίο.
Ο Ιησούς θαύμαζε τον Γαμαλιήλ και αυτό το αναφέρει πολλές φορές στους λόγους του, «ο πατέρας μου μείζων μου εστίν».
Ο Γαμαλιήλ θα μπορούσε να είναι και ο βιολογικός του πατέρας, δεδομένου ότι και η μητέρα του Ιησού ήταν αφιερωμένη (Ναζιραία).
Η μητέρα του Ιησού μπορεί να είχε αποκαλύψει στον δωδεκαετή γιο της, ότι ο βιολογικός του πατέρας ήταν ένας ιερέας (άγγελος) του ναού του Σολομώντα.
Ζ.Π.
Τι απέγινε ο Ιησούς μετά την «ανάστασή» του; Υπόθεση του συγγραφέα (Ζ.Π.) είναι, ότι αφού με διάφορους τρόπους απέδειξε στον περίγυρό του ότι είναι ζωντανός (ανεστήθη), έπρεπε όπως ο «προφήτης» Ηλίας να εξαφανισθεί για πάντα από το προσκήνιο. Μία καλή λύση θα ήταν να γίνει εσωτερικός ιερέας του ναού του Σολομώντα, πολλοί από τους οποίους δεν έβγαιναν έξω από τα όρια του ναού. Μία άλλη λύση θα ήταν να «εξαφανισθεί» στην έρημο σαν μοναχός του είδους των Εσσαίων. Τώρα αν επέζησε μέχρι τους ιουδαϊκούς πολέμους του 66 – 74 μ.Χ. (θα ήταν τότε 66 χρονών), μετά μπορεί να σκοτώθηκε σ’ αυτούς τους πολέμους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια μία τρίτη επιλογή μας κάνουν έμμεσο λόγο τα ίδια τα ευαγγέλια. Ο Ιησούς κατά την διάρκεια των περιπλανήσεών του στην Παλαιστίνη, από καιρό σε καιρό, ξέφευγε από όλους και πήγαινε εκτός των ορίων της Παλαιστίνης, άγνωστος μεταξύ αγνώστων και διέταζε μάλιστα κανείς να μην τον ενοχλήσει (!)
ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7
35 εἶπον οὖν οἱ ᾿Ιουδαῖοι πρὸς ἑαυτούς· ποῦ οὗτος μέλλει πορεύεσθαι, ὅτι ἡμεῖς οὐχ εὑρήσομεν αὐτόν; μὴ εἰς τὴν διασπορὰν τῶν ῾Ελλήνων μέλλει πορεύεσθαι καὶ διδάσκειν τοὺς ῞Ελληνας;
Ευαγγέλιο Μάρκου 7, 24-25
24 Καὶ ἐκεῖθεν ἀναστὰς ἀπῆλθεν εἰς τὰ μεθόρια Τύρου καὶ Σιδῶνος. καὶ εἰσελθὼν εἰς οἰκίαν οὐδένα ἤθελε γνῶναι, καὶ οὐκ ἠδυνήθη λαθεῖν.
24 Και αφού σηκώθηκε από εκεί, πήγε στα όρια της Τύρου. Και όταν εισήλθε σε μια οικία, δεν ήθελε να γνωρίσει κανέναν, όμως δεν μπόρεσε να διαφύγει την προσοχή.
Ζ.Π.
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΓΑΜΑΛΙΗΛ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΑΝΟΥΚΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Γαμαλιήλ το έτος 1 μ.Χ. ήταν περίπου 25 ετών και υπηρετούσε σαν νεαρός ιερέας στον ναό του Σολομώντος (έχοντας υπό την επίβλεψή του τις μικρές ιουδαίες τις αφιερωμένες στον ναό, όπως η Μαρία), το 33 μ.Χ. στην σταύρωση του Ιησού θα ήταν περίπου 55-60 ετών και το 52 μ.Χ. όταν αναφέρεται ότι πέθανε θα ήταν 80 ετών. Υπάρχει και μία αναφορά του Ιώσηπου ότι ο Γαμαλιήλ έζησε μέχρι το 70 μ.Χ. και τιμωρήθηκε σαν συνοργανωτής των εβραϊκής εξέγερσης. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο Γαμαλιήλ θα πέθανε σε ηλικία πάνω από 90 ετών. Ο Γαμαλιήλ ήταν παντρεμένος και είχε και παιδιά. Αναφέρεται μάλιστα από το ταλμούδ ο εγγονός του ο Γαμαλιήλ Β΄ που ζούσε περί το 110 μ.Χ.
Άρα η εποχή του Μακκαβαίου Ματταθία (167 π.Χ) απέχει 200 χρόνια από την εποχή της δραστηριότητας του Γαμαλιήλ και του πρωτοπαλίκαρού του, του Ναζίρ Γιαχσούα. Μπορούμε έτσι να διακρίνουμε πλέον καθαρά ότι ο Γαμαλιήλ και ο Ιησούς δεν ήταν παρά οι τελευταίοι κρίκοι στην ίδια γραμμή που καθόρισε η εξέγερση των Μακκαβαίων το 167 π.Χ. εναντίον των Ελλήνων. Ο επιμελής και βαθυστόχαστος Γαμαλιήλ έχοντας την υποστήριξη μιας ολόκληρης πανεπιστημιακής σχολής υπό την διεύθυνσή του στην Ιερουσαλήμ, με 1000 φοιτητές, 500 των οποίων μελετούσαν τον Μωυσαϊκό νόμο και 500 «την σοφία των Ελλήνων», διαθέτοντας όσους ναζιραίους (αφιερωμένους – χρισμένους – χριστούς) ήθελε από κορίτσια αφιερωμένα στον ναό, με πατέρες τον ίδιο και άλλους ιερείς (το «Άγιο Πνεύμα»), μπορούσε να φτιάξει μία σέχτα, ένα κίνημα, χρησιμοποιώντας την παράδοση των ιουδαίων και την «σοφία των Ελλήνων» σε ένα αριστοτεχνικό αμάλγαμα, γεμάτο θελκτικές ιδέες και υποσχέσεις, όπως την αγάπη, την ελπίδα, την μετά θάνατο σωτηρία, την ελεημοσύνη κλπ για να ξανοιχθεί ο νέος ιουδαϊσμός με την μορφή του Χριστιανισμού στην Νέα Χαναάν, την ομογενοποιημένη λεκάνη της Μεσογείου.
Ο Γαμαλιήλ έκανε άριστη δουλειά. Έτσι εξηγείται γιατί οι Ύμνοι στον Δία, του Έλληνα φιλοσόφου Kλεάνθη (331-232 π.X.) εμφανίζονται στα Eυαγγέλια, όπως και 207 λέξεις από το έργο Θαϊς του Mενάνδρου (343-291 π.X.). Eισαγωγικά από τον ποιητή Eπιμενίδη (6ος-7ος αι. π.X.) τοποθετούνται στα χείλη του Iησού και εφτά χωρία από την Ωδή του Δία, αγνώστου συγγραφέα, βρίσκονται ανατυπωμένα στην Kαινή Διαθήκη. Επίσης χωρία από τα «Φαινόμενα» του Έλληνα πολιτικού Aράτου από τη Σικυώνα (271-213 π.X.) συναντούνται επίσης στην Kαινή Διαθήκη.
Έτσι για παράδειγμα: “μὴ πλανᾶσθε· φθείρουσιν ἤθη χρηστὰ ὁμιλίαι κακαί.” (Α΄ Κορ. ιε΄33), είναι απόσπασμα από το έργο του Μενάνδρου “Θαΐς”.
Αλλού: “εἶπέ τις ἐξ αὐτῶν ἴδιος αὐτῶν προφήτης· Κρῆτες ἀεὶ ψεῦσται, κακὰ θηρία, γαστέρες ἀργαί.” (Τίτ. α΄ 12), που είναι από αποσπάσματα του Επιμενίδη και του Καλλιμάχου (“Ύμνος προς τον Δίαν”).
Ζ.Π.
Η συγκλονιστική άποψη του Μακ Ντόναλντ είναι ότι το Ευαγγέλιο του Μάρκου αποτελεί μια προσεκτικά μελετημένη και συνειδητή κατασκευή ενός αντι-έπους, βασισμένου σχεδόν αποκλειστικά στα έπη του Ομήρου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ λογοκλόπος Μάρκος απλά εκσυγχρονίζει και εξιουδαΐζει τον Οδυσσέα, παρουσιάζοντας έναν νέο ήρωα, τον Ιησού.
Η άλλη παράμετρος για την συγγραφή του Ευαγγελίου, όπως είναι φυσικό, είναι η Παλαιά Διαθήκη, από την οποία όμως ο Μάρκος αντλεί συντριπτικά λιγότερα στοιχεία.
Στοιχεία από το συγκλονιστικό βιβλίο του Μακ Ντόναλντ:
Οι μαθητές του Ιησού είναι ψαράδες -σε μια κατάξερη Παλαιστίνη- επειδή και ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του είναι ναυτικοί.
Ο Ιησούς είναι ξυλουργός επειδή και ο Οδυσσέας, όπως αναφέρει ο Όμηρος, είναι και ξυλουργός.
Οι ομοιότητες είναι ατέλειωτες.
Ο Πέτρος μοιάζει στον Ευρύλοχο όχι μόνον επειδή και οι δύο ομιλούν εξ ονόματος όλων των υπόλοιπων μαθητών-συντρόφων, αλλά επειδή και οι δύο κατηγορήθηκαν από τους ηγέτες τους ότι είχαν καταληφθεί από κακούς δαίμονες, αλλά και διότι και οι δύο προτίμησαν, αντί να υποφέρουν, να σπάσουν τους όρκους τους προς τον ήρωά τους.
Γιατί οι αρχιερείς χρειάζονταν τον Ιούδα για να αναγνωρίσει και να τους υποδείξει τον Ιησού, ώστε να τον συλλάβουν; Τον γνώριζαν ήδη. Ο Ιησούς δίδασκε δημόσια στην Παλαιστίνη επί τρία χρόνια και, σε μια τουλάχιστον περίπτωση, μιλώντας στο ναό συνδιαλέγεται με τους αρχιερείς κατηγορώντας τους ότι κατέστησαν «τον οίκο» του «σπήλαιο ληστών».
Η απάντηση είναι απλή. Ο προδότης Ιούδας «παίζει το ρόλο» του Μελάνθιου, γιου του Δολίου, στην Οδύσσεια. Μετά την επιστροφή του στην Ιθάκη, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που αναγνώρισαν τον Οδυσσέα, που εμφανίζεται σαν ζητιάνος. Ο Μελάνθιος είναι εκείνος που προδίδει τον Οδυσσέα και επιχειρεί να εφοδιάσει με όπλα τους μνηστήρες. Η Ευρύκλεια, η τροφός του Τηλέμαχου, είναι από τους λίγους ανθρώπους που αναγνωρίζει τον Οδυσσέα. Η Ευρυνόμη, υπηρέτρια στο παλάτι, λούζει τον Οδυσσέα, τον μυρώνει και του φορά καθαρά ρούχα.
Ο Μάρκος παίζει με τα ονόματα των δύο γυναικών, όταν αναφέρει το περιστατικό όπου μια, μη επονομαζόμενη, γυναίκα σπάει ένα ένα πανάκριβο δοχείο με μύρο και χρίει τον Ιησού. Και ενώ οι μαθητές του αγανακτούν, ο Ιησούς λέει να την αφήσουν ήσυχη διότι «όπου και αν κηρυχθεί αυτό το ευαγγέλιο σε όλο τον κόσμο» [να κηρυχθεί, δηλαδή, ο νόμος -ευρύτατα- σε όλο τον κόσμο (Ευρυνόμη)], «εκείνο που αυτή έκανε, θα αναφερθεί σε ανάμνησή της», θα δοξαστεί δηλαδή παντού (Ευρύκλεια).
Ζ.Π.
Ο Μακ Ντόναλντ βρίσκει έντεκα ομοιότητες ανάμεσα στην σταύρωση του Ιησού και στον θάνατο του Έκτωρα, όλες με την ίδια σειρά, και έντεκα ακόμα ομοιότητες ανάμεσα στην διήγηση του Μάρκου για την ταφή του Ιησού και στην διήγηση του Ομήρου για την ταφή του Έκτωρα, όλες με την ίδια σειρά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για την ανάσταση, τίποτα το εξαιρετικό. Οι ήρωες του Ομήρου πηγαινοέρχονται διαρκώς στον Άδη. Το μόνο που προσθέτει ο Μάρκος είναι η εκ νεκρών ανάσταση ...; Στην Οδύσσεια ένας σύντροφος του Οδυσσέα αποκοιμιέται και πέφτοντας από την σκεπή σκοτώνεται. Το φάντασμά του μάς λέει πόσο «κακότυχος» ήταν.
Στις Πράξεις των Αποστόλων, ένας νεαρός πέφτει επίσης από ένα παράθυρο, καθώς αποκοιμήθηκε, και σκοτώνεται. Αυτός ο νέος είναι περισσότερο τυχερός. Τυχαίνει να περάσει ο Παύλος από εκεί και τον ανασταίνει. Το όνομά του; Εύτυχος!
Όλοι οι σχολιαστές του Μακ Ντόναλντ συμφωνούν σε ένα σημείο: το έργο του κλείνει μια για πάντα το ζήτημα του χριστολογικού. Μερικά παραδείγματα, όσον αφορά τα δάνεια του ευαγγελιστή Μάρκου από τον Όμηρο, θα ήταν ενδιαφέροντα. Πρόκειται όμως για αμέτρητες περιπτώσεις.
Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι ο Μάρκος δεν είναι απλώς κάποιος εγγράμματος φίλος, σύντροφος, μαθητής κάποιων αγράμματων ψαράδων από την Ιουδαία. Γνωρίζει άριστα τα έπη του Ομήρου. Η κοινή ελληνική, που ήταν η διεθνής γλώσσα της εποχής του, είχε τεράστιες διαφορές από την γλώσσα του Ομήρου (μια απλή ματιά στα Ευαγγέλια και στον Όμηρο αρκεί). Η μελέτη του Ομήρου την εποχή εκείνη προϋπόθετε την παράλληλη μελέτη λεξικών αλλά και σχολιογραφικών έργων πάνω στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια.
Ζ.Π.
ΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΕΡΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΚΟΜΗ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ ΜΑΡΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ (αν και πρόκειται για αμέτρητες περιπτώσεις).
http://autochthonesellhnes.blogspot.com/2020/01/blog-post_7.html
Οδύσσεια και Μάρκος 5, 1/20
Ο Οδυσσέας και το πλήρωμα του έφτασαν με πλοίο στην Αιαία.
Ο Ιησούς και οι μαθητές του πήγαν με πλοίο στην χώρα των Γεργεσηνών.
Όταν ο Οδυσσέας τράβηξε το σπαθί του η Κίρκη έτρεξε προς το μέρος του, γονάτισε, τον φώναξε με το όνομα του, και ζήτησε να τη λυπηθεί.
Όταν ο Ιησούς διέταξε τον δαίμονα να φύγει, ο δαιμονισμένος , γονάτισε, τον φώναξε με το όνομα του, και ζήτησε να τον λυπηθεί.
Ο Οδυσσέας ζήτησε από την Κίρκη να ορκιστεί ότι δεν θα έκανε κακό.
Ζήτησε από τον Ιησού να υποσχεθεί ότι δεν θα του έκανε κακό.
Ο Οδυσσέας ζήτησε από την Κίρκη να κάνει τα γουρούνια πάλι ανθρώπους, και εκείνη δέχτηκε, αλλά αργότερα αυτοί θα πνίγονταν στην θάλασσα.
Η λεγεώνα των δαιμόνων ζήτησε να σταλεί στα γουρούνια, και ο Ιησούς το δέχτηκε, μετά όμως τα έστειλε στη θάλασσα και πνίγηκαν.
Ο Οδυσσέας και το πλήρωμα του έφυγαν με πλοίο.
Ο Ιησούς και οι μαθητές του έφυγαν με πλοίο.
Ζ.Π.
Οδύσσεια κ/μ Πράξεις 20, 7/12
ΔιαγραφήΟ Οδυσσέας και το πλήρωμα έφυγαν από την Τροία και ταξίδεψαν πίσω στην Ελλάδα
Ο Παύλος και το πλήρωμα σταμάτησαν στην Τρωάδα έχοντας φύγει από την Αχαΐα.
Μετά το ταξίδι ο Οδυσσέας και το πλήρωμα γευμάτισαν.
Μετά το ταξίδι ο Παύλος και οι πιστοί γευμάτισαν.
Η συμφορά συνέβη την νύχτα
Η συμφορά συνέβη τα μεσάνυχτα
Ο Τηλέμαχος και ο Πεισίστρατος πήγαν στην Σπάρτη από ξηράς.
Ο Ιησούς και οι μαθητές του πήγαν στην Γαλιλαία από ξηράς.
Ο Μενέλαος αρνήθηκε να τους διώξει νηστικούς.
Ο Ιησούς αρνήθηκε να τους διώξει νηστικούς (τους φιλοξενούμενους).
Κάθισαν όλοι, άντρες και γυναίκες.
Κάθισαν όλοι, (προφανώς άντρες και γυναίκες).
Πήραν ψωμί, κρασί και κρέας και τα μοίρασαν.
Ο Ιησούς πήρε ψωμί και ψάρια και τα μοίρασε.
Όλοι έφαγαν και χόρτασαν.
Όλοι έφαγαν και χόρτασαν.
Ζ.Π.
Οδύσσεια 100/116 Μάρκος 14, 13/16
ΔιαγραφήΟ Οδυσσέας έστειλε δυο συντρόφους να αναζητήσουν φιλοξενία.
Ο Ιησούς έστειλε δυο μαθητές να αναζητήσουν κατάλυμα.
Πήγαν και συνάντησαν μια γυναίκα που έπαιρνε νερό για να το πάει στην πόλη. Πήγα και συνάντησαν έναν άντρα που μετέφερε νερό στην πόλη.
Έκαναν ερωτήσεις και τους έδειξαν ένα "ψηλό παλάτι"
Έκαναν ερωτήσεις και τους έδειξαν ένα "μεγάλο ανώγι".
Ένας ετοίμασε το γεύμα του.
Οι μαθητές ετοίμασαν το δείπνο
Ιλιάς Μάρκος
ΔιαγραφήΟ Έκτωρ κατάλαβε τότε ότι θα τον σκότωναν, διότι οι θεοί του τον είχαν εγκαταλείψει.
Ο Ιησούς ήξερε ότι θα πέθαινε και παραπονέθηκε ότι ο Θεός τον εγκατέλειψε.
Η ψυχή του Εκτωρα πήγε με λυγμό στον Άδη.
Ο Ιησούς έβγαλε κραυγή και εξέπνευσε.
Οι Τρώες θρήνησαν σαν να είχε καταστραφεί η πόλη τους "από πάνω ως κάτω". Ο θάνατος του Ιησού προανάγγειλε την πτώση της Ιερουσαλήμ και του ναού, το καταπέτασμα του οποίου σχίστηκε "από πάνω ως κάτω
Ζ.Π.
"Ιλιάς Ω
ΔιαγραφήΜάρκος 6, 45/52
Ο Δίας, πάνω στον Όλυμπο, είδε τον Πρίαμο να ταξιδεύει προς τον Αχιλλέα.
Ο Ιησούς είδε από το βουνό τους μαθητές του να κωπηλατούν.
Ο Ερμής περπάτησε πάνω στο νερό μέχρι τον Πρίαμο.
Ο Ιησούς περπάτησε πάνω στο νερό μέχρι τους μαθητές του.
Ο Πρίαμος τρομοκρατήθηκε περιμένοντας το χειρότερο.
Οι μαθητές τρομοκρατήθηκαν περιμένοντας το χειρότερο.
Μετά από αυτές τις προφητείες, ο Οδυσσέας, μεταμφιεσμένος σε ζητιάνο. Έκατσε μόνος του.
Μετά από αυτές τις προφητείες, ο Ιησούς κάθισε στο τραπέζι του σπιτιού του ταπεινού λεπρού.
Μπήκε η Ευρύκλεια με μια λεκάνη νερό και του έπλυνε τα πόδια. Αργότερα τον άλειψε με λάδι.
Μπήκε μια γυναίκα με ένα ακριβό βάζο από αλάβαστρο γεμάτο μύρο και το έχυσε στο κεφάλι του Ιησού.
Έριξε κάτω το μπρούτζινο σκεύος, χύνοντας όλο το νερό.
Έσπασε το δοχείο για να χύσει το μύρο.
Μόνο εκείνη αναγνώρισε τον βασιλιά της.
Μόνο εκείνη αναγνώρισε ότι ο Ιησούς θα πέθαινε.
Ζ.Π.
Οδύσσεια Μάρκος 6 17/29
ΔιαγραφήΟ Αγαμέμνων σφαγιάστηκε ανάμεσα σε πιατέλες και πιάτα.
Ο Ιωάννης αποκεφαλίστηκε, και το κεφάλι του παρουσιάσθηκε επί πινάκι.
Η γιορτή σπιλώθηκε από ένα φόνο.
Η γιορτή σπιλώθηκε από ένα φόνο.
Ο φόνος του Αγαμέμνωνα προαναγγέλλει τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει ο Οδυσσέας.
Ο φόνος του Ιωάννη του Βαπτιστή προαναγγέλλει τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει ο Ιησούς.
Ζ.Π.
ΤΑ ΙΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης «Εκκλησιαστής» γράφτηκε κατά την ελληνιστική περίοδο και είναι καθαρή αντιγραφή από την Ελληνική φιλοσοφία. Οι ιουδαίοι συγγραφείς είχαν μελετήσει σε βάθος τον Ηράκλειτο και τους Στωικούς και Επικούρειους φιλοσόφους. Σχεδόν όλο το βιβλίο είναι συλλογή ρητών από αρχαίους έλληνες συγγραφείς.
Ο χριστιανός Ωριγένης αναφέρει ότι ο Χριστιανισμός είναι ένας «παρεξηγημένος Πλατωνισμός» και οτιδήποτε έχει γραφτεί στην Βίβλο έχει ειπωθεί πολύ καλύτερα από τον Πλάτωνα» (Origen, “Contra Celcus” 5. 65; G. 1, 7, 15, 19, και δες στο Minucius Felix in Keim, p. 77.)
Το 50% και πιθανόν ακόμη πιο πολύ της χριστιανικής θεολογίας και φιλοσοφίας είναι καθαρή αντιγραφή και επεξεργασία απόψεων του Ηράκλειτου, τον Παρμενίδη, των Στωικών, του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα και από τα ελληνικά Ελευσίνια Μυστήρια, τους Ορφικούς και τον Ερμή τον Τρισμέγιστο.
Θεολόγος Σ. Γιαγκάζογλου στο άρθρο «Πλάτων ή Μωυσής; Η θεωρία της λογοκλοπής» (Σύναξη, τ. 69, σ. 41-48, έτος 1999)…
Ο Εβραιο-Χριστιανισμός συμπεριέλαβε πάνω από 200 Ομηρικούς αλληγορικούς μύθους που μετατράπηκαν σε "θαύματα", όπως η θυσία του Ισαάκ από την αντίστοιχη της Ιφιγένειας και ο γάμος της Κανά από τον αντίστοιχο του Διόνυσου.
Όλη η Ελληνο-Αιγυπτιακή θεοσοφία και φιλολογία είναι αντιγραμμένη μέσα στην Βίβλο και πολλοί πατέρες τους όπως ο Ωριγένης, ο Ειρηναίος, ο Φίλων ο Αλεξαδρεύς, αναφέρουν ότι ο Εβραιο-Χριστιανισμός δεν είναι τίποτα από έναν «παρεξηγημένο Πλατωνισμό».
Ακόμα και το βιβλίο του Ιώβ είναι αντιγραφή από ελληνικές μεσογειακές ιστορίες καθώς αναφέρει Ελληνικά ονόματα. Στο βιβλίο του Ιώβ προσέξτε τα ελληνικά ονόματα των τριών θυγατέρων του Ιώβ που αναφέρει η «Αγία Γραφή»: "Ημέρα, Κασία, Αμαλθαίας Κέρας", (– η Αμάλθεια ήταν η γίδα η γαλουχούσα τον Δία).
Στο εμβριθές βιβλίο του «The Legends of the Jews» ο ιουδαίος Louis Ginzberg, σε ένα από τα κορυφαία Ιουδαϊκά λογοτεχνικά βιβλία, αποδεικνύει ότι οι περισσότερες ιστορίες και θρύλοι του καθαρού Ιουδαϊσμού αλλά και του Χριστιανισμού, γράφτηκαν από το 200 π.Χ μέχρι το 200 μ.Χ. με ατελείωτες αντιγραφές, τροποποιήσεις και κλοπές του Ελληνικού Πνεύματος, αφού στα «ιερά» αυτά βιβλία αναφέρονται το Ρωμαϊκό μίλι, οι δαρεικοί, τα Ελληνικά δίδραχμα, αλλά και τοποθεσίες ή κράτη που ονομάστηκαν πολύ αργότερα.
Οι σχολές τύπου Γαμαλιήλ που διαμόρφωσαν τον πρώιμο Χριστιανισμό μελετώντας την «σοφία των Ελλήνων», γνώριζαν καλά την δουλειά τους. Δεν εξηγείται διαφορετικά τόση εμμονή με την Ελληνική φιλολογία και φιλοσοφία. Ίσως θα έπρεπε να αντικαταστήσουν τον Ιεχωβά τους με τον Δία-Άμμωνα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΔΑΥΙΔ ΜΠΕΝ ΓΚΟΥΡΙΟΝ (1886 - 1973) ήταν ο ιδρυτής του Ισραήλ.
Για την προσωπικότητα του Μπεν-Γκουριόν ο συμπατριώτης του συγγραφέας Άμος Οζ έχει γράψει τα ακόλουθα:
«Κατά τα πλέον δραματικά χρόνια της ηγετικής του πορείας ο Μπεν-Γκουριόν κατάπινε φιλοσοφικά βιβλία, έγραφε σχόλια στη Βίβλο, ερωτοτροπούσε με τον βουδισμό, έμαθε ακόμη και αρχαία ελληνικά για να διαβάσει Πλάτωνα στο πρωτότυπο».
Ο Γιοσέφ Εζικιήλ Γιαχουντά εξέδωσε το 1982 στο Λονδίνο ένα βιβλίο 680 σελίδων με τίτλο «Hebrew is Greek» (Τα Εβραϊκά είναι Ελληνικά), στο οποίο δέχεται ότι οι προπάτορες των Εβραίων ήταν οι Έλληνες και τα εβραϊκά είναι ουσιαστικά τροποποιημένα Ελληνικά.
Ζ.Π.
Παιδιά τραγούδησαν στον προδότη σαν κάλαντα τον «ύμνο των δολοφόνων του αίματος» του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΟΠΛΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, άκουσε τα κάλαντα από την «Κιβωτό του Κόσμου». Τα παιδιά όμως του επεφύλασαν μια έκπληξη, γράφουν τα αριστερά αλλά και τα νεοδημοκρατικά ΜΜΕ που έχουν πέσει στη μαρμίτα και τρώνε από την τσέπη του Λαού, με δέκα μασέλες. Εκτός από τα παραδοσιακά κάλαντα η παιδική χορωδία της τραγούδησε το Bella Ciao… αιφνιδιάζοντας τάχα τον πρώην Πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας ρώτησε με τη σειρά του τα παιδιά αν γνωρίζουν τους στίχους του «αντιφασιστικού τραγουδιού» και τους διηγήθηκε την ιστορία του αντάρτη που αποχαιρετά την αγαπημένη του, όπως περιγράφεται στο ομώνυμο τραγούδι.
Ζ.Π.
Η Βρετανία «αποχαιρέτισε» την ΕΕ μετά την συμφωνία: «Ανακτήσαμε τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων μας».
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε συμφωνία κατέληξαν, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ότι αφορά τις εμπορικές τους σχέσεις στην μετά Brexit εποχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από 11 ώρες συνομιλιών, που ξεκίνησαν την Τετάρτη το βράδυ, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία.
Παράλληλα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η βρετανική λίρα, υποδέχτηκαν θετικά την είδηση για συμφωνία, σημειώνοντας «μεγάλα άλματα» την Πέμπτη το πρωί.
Η μεταβατική περίοδος θα ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της 31ης Δεκεμβρίου 2020 προς την 1η Ιανουαρίου του 2021.
Τζόνσον: Πήραμε πίσω τον έλεγχο των νόμων και της μοίρας μας
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον πανηγύρισε με τα χέρια ψηλά και σηκωμένους τους αντίχειρες τη «νίκη» που επετεύχθη σήμερα, αναρτώντας μια φωτογραφία του στο Twitter, με τη λεζάντα «Η συμφωνία ολοκληρώθηκε».
Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Πήραμε πίσω τον έλεγχο των νόμων και της μοίρας μας και το νομοθετικό πλαίσιό μας θα διαμορφώνεται πλέον από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και θα κρίνεται από Βρετανούς δικαστικούς».
Ζ.Π.
Θύμα ξυλοδαρμού 13χρονος μαθητής από συμμορία αλλοδαπών «προσφύγων» στην Αγία Παρασκευή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμμορία μασκοφόρων κουκουλοφόρων αλλοδαπών «προσφύγων» από άγνωστη χώρα που ήρθαν στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή, ξυλοκόπησε και μάλιστα με εξαιρετική αγριότητα -όπως πιθανά είχαν μάθει από τη χώρα τους- 13χρονο μαθητη στην Αγία Παρασκευή μέρα μεσημέρι για να του αρπάξουν 5 ευρώ!
Θύμα μιας άγριας συμμορίας έπεσε προπαραμονή Χριστουγέννων ο μικρός μαθητής. Το παιδί, βρισκόταν λιγο μετά τις 4 στην οδό Κνωσσού με το ποδήλατο του, όταν μια παρέα τεσσάρων ατόμων που φορούσαν κουκούλες και μαύρες μάσκες για τον κορωνοϊό τον κύκλωσαν και άρχισαν να του κάνουν χυδαίες ερωτήσεις.
Το παιδί, βρισκόταν λίγο μετά τις 4 στην οδό Κνωσσού με το ποδήλατο του, όταν μια παρέα τεσσάρων ατόμων που φορούσαν κουκούλες και μαύρες μάσκες για τον κορωνοϊό τον κύκλωσαν και άρχισαν να του κάνουν χυδαίες ερωτήσεις.
Ο μαθητής, επιχείρησε να φύγει όμως οι δράστες όρμησαν πάνω του και του ζήτησαν να τους δώσει το κινητό του. Το παιδί αντιστάθηκε και τότε τον πέταξαν κάτω και άρχισαν να τον χτυπούν με μανία.
Όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Όταν είδαν ότι εξακολουθεί να αντιστέκεται, τον πέταξαν σε ένα σταθμευμένο όχημα και συνέχισαν να τον ξυλοκοπούν άγρια.
Ο άτυχος 13χρονος, αναγκάστηκε να τους δώσει το τσαντάκι του που περιείχε μέσα το κινητό του τηλέφωνο, 5 ευρώ και ένα δολάριο.
Το παιδί στην περιγραφή που έδωσε στους αστυνομικούς είπε ότι η συμμορία των ληστών ήταν νεαροί, ύψους από 1.62 μέχρι 1.70,φορούσαν μαύρες μπλούζες με κουκούλες, μάσκες για τον κορωνοιό ενώ μιλούσαν ελληνικά και μια άλλη γλώσσα με την οποία συνεννοούνταν μεταξύ τους που δεν μπορούσε να καταλάβει ποια ήταν.
Ζ.Π.
SCALP Naval: Κρούση στα 1000 χλμ αν θελήσει το ΠΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Γάλλοι στην πρόταση για την πώληση στην Ελλάδα τεσσάρων ψηφιακών φρεγατών Belhara, δύο από τις οποίες θα έχουν τη Γαλλική διαμόρφωση FDI, ενώ οι υπόλοιπες δύο θα κατασκευαστούν όπως ακριβώς επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό και μπορούν να φέρουν τους πυραύλους cruise τύπου Scalp Naval.
Οι γαλλικοί υπερ-πύραυλοι μπορούν να εκτοξευτούν από υποβρύχια, με εμβέλεια 1000 χλμ αλλά και από πλοία με εμβέλεια άνω των 1000 χλμ., ενώ φέρουν κεφαλή βάρους 500 κιλών.
Με άλλα λόγια, μία ελληνική Belhara αν εκτoξεύσει έναν πύραυλο ο οποίος μπορεί να πλήξει στόχο στην Άγκυρα.
Ζ.Π.
O Τούρκος CEO της BioNΤech δεν έχει κάνει το εμβόλιο της εταιρίας του με τη Pfizer γιατί «ακόμα το ψάχνει!»
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε περίεργες δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος CEO της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν, συμπαραγωγός μαζί με τη Pfizer του εμβολίου mRNA για τον κορωνοϊό, στο γερμανικό κανάλι ARD, όπου δεν αποκάλυψε αν θα κάνει το εμβόλιο της ίδιας του της εταιρίας(!) και δήλωσε πως ψάχνει «νομικούς τρόπους»(;) για να εμβολιαστεί ο ίδιος και οι συνεργάτες του.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση του δημοσιογράφου «Λέτε ότι δεν έχετε κάνει ακόμη το εμβόλιο στην εταιρεία σας. Δε θα ήταν σωστό, για να δώσετε ένα παράδειγμα στον κόσμο, να κάνετε το εμβόλιο και εσείς ο ίδιος, ώστε να δείξετε ότι εμπιστεύεστε το προϊόν σας;», απάντησε:
«Δεν έχω αντίρρηση να εμβολιασθώ. Τους επόμενους μήνες θα παράξουμε 1,2 δισ. δόσεις του εμβολίου και είναι σημαντικό να μην εξαιρεθεί κανένας συνεργάτης μας και γι' αυτό ψάχνουμε τη φόρμουλα για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε όλους μας τους συνεργάτες. Αναμένουμε να το ξεκαθαρίσουμε αυτό».
Με αυτή τη «σαλάτα λέξεων» ο Τούρκος CEO ουσιαστικά δεν απάντησε στην ερώτηση αν θα εμβολιαστεί, ενώ μάλιστα δημιούργησε και ερωτήματα για το τι εννοούσε με τη φράση «νομική φόρμουλα», γιατί αφού το εμβόλιο της εταιρίας του είναι ασφαλές, όπως υποστηρίζει, ψάχνει «νομικές φόρμουλες» για να εμβολιάσει τους συνεργάτες του;
Μήπως δεν θέλουν να εμβολιαστούν και προσπαθεί να τους εξαναγκάσει;
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως το ARD κατέβασε άρον-άρον τη συνέντευξη του Ουγκούρ, η οποία πλέον δεν είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του καναλιού.
Υπενθυμίζουμε πως για το εμβόλιο BioNTech-Pfizer έχουν εκφράσει επιφυλάξεις μία σειρά από άμεσα εμπλεκόμενους επιστήμονες, όπως 4 μέλη της επιτροπής της αμερικανικής FDA που ψήφισαν εναντίον της έγκρισής του.
Ζ.Π.
Νέα παραλλαγή του ιού στη Νιγηρία - Εντείνονται οι έρευνες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλη μια νέα παραλλαγή του νέου κορωνοϊού φαίνεται να έχει εμφανιστεί στη Νιγηρία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής ο επικεφαλής του Αφρικανικού οργανισμού ελέγχου της νόσου προειδοποιώντας ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Η είδηση αυτή γίνεται γνωστή αφότου η Βρετανία και η Νότια Αφρική ανέφεραν και οι δύο, νέες παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2 που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικές, οδηγώντας σε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και αναταραχές στις αγορές.
"Είναι ένα ξεχωριστό στέλεχος από τα στελέχη στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική", δήλωσε ο Τζον Νκένγκασονγκ, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στην Αφρική σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από την Αντίς Αμπέμπα. "Αυτό που βλέπουμε στη Νιγηρία, και αυτό βασίζεται σε πολύ περιορισμένα δεδομένα ακόμη, έχει τη μετάλλαξη 501", πρόσθεσε ο Νκένγκασονγκ, αναφερόμενος στην παραλλαγή με την ονομασία 501.V2 που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική και ανακοινώθηκε από αξιωματούχους δημόσιας υγείας εκεί στις 18 Δεκεμβρίου.Το CDC της Νιγηρίας και το Αφρικανικό Κέντρο Αριστείας για τη Γονιδιωματική των Λοιμωδών Νόσων στη Νιγηρία θα μελετήσουν περισσότερα δείγματα, δήλωσε ο Νκένγκασονγκ.
Το κύριο ερευνητικό κέντρο της χώρας για την COVID-19 μόλις δημοσίευσε τις γονιδιωματικές ακολουθίες της νέας παραλλαγής, πρόσθεσε ο Νκένγκασονγκ. Το CDC της Νιγηρίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό των παρατηρήσεων του Νκένγκασονγκ.
Η Νιγηρία, η πιο πολυπληθής χώρα της Αφρικής με περισσότερα από 200 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού σε σχέση με πολλές άλλες στην ήπειρο. Ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων ξεπέρασε τις 80.000 χθες, Τετάρτη. Τα καταγεγραμμένα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000 για πρώτη φορά αυτόν τον μήνα.
Ζ.Π.
«Πλημμύρησαν» αλλοδαπούς τα hotspot των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνδρομής και του κεντρικού συντονιστικού ρόλου που έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) για την εύρυθμη λειτουργία, τοπικά, των δομών φιλοξενίας προσφύγων, σας γνωρίζεται ότι για την 24 Δεκεμβρίου 2020 διαμένουν σε 33 δομές διαχείρισης ΕΔ, 39.255 άτομα, με δυνατότητα φιλοξενίας 41.815.
Οι δομές φιλοξενίας Σάμου, Χίου, Αλεξάνδρειας και Διαβατών έχουν υπεράριθμα άτομα σύμφωνα με την κατανομή που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς.
Επίσης οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ για την 24 Δεκεμβρίου 2020 ανέλαβαν το έργο της παροχής 16.408 μερίδων φαγητού, λαμβανομένου υπόψη ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου.
Για την υγειονομική κάλυψη διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των ΕΔ.
Ζ.Π.
Έλληνας καταγγέλει: “Στολισμός για τους Έλληνες ή τους μουσουλμάνους;”
ΑπάντησηΔιαγραφή“Στόλισαν την Αθήνα για τα Χριστούγεννα, για τους Έλληνες; Γιατί εγώ βλέπω την ημισέληνο και το αστέρι των λαθρομουσουλμανων. Κάνω λάθος; Για κοιτάξτε καλύτερα” .
Ζ.Π.
Brexit: Η Βρετανία αποχωρεί από το Erasmus - Με ποιο πρόγραμμα θα το αντικαταστήσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Βρετανία αποχωρεί από το πρόγραμμα Erasmus, έπειτα από την επίτευξη της συμφωνίας του Brexit, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός επικαλέστηκε ως αιτιολογία το «κόστος» του προγράμματος Erasmus, το οποίο θα αντικατασταθεί, όπως είπε από ένα «διεθνές» βρετανικό.
Πρόκειται για μια «δύσκολη» απόφαση, πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι, αν και ήταν «υπέροχο» να φιλοξενεί η χώρα του τόσους πολλούς Ευρωπαίους φοιτητές, το Erasmus ήταν «υπερβολικά ακριβό» για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η βρετανική κυβέρνηση θα αντικαταστήσει το Erasmus από το εθνικό πρόγραμμα Alan Turing (από το όνομα του γνωστού Βρετανού μαθηματικού), που θα βοηθά τους Βρετανούς φοιτητές να σπουδάζουν «στα καλύτερα πανεπιστήμια» παντού στον κόσμο και όχι μόνο στην Ευρώπη.
Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρηση της Βρετανίας από το Erasmus, στο οποίο συμμετείχε από το 1987. Μετά το Brexit, για τους Ευρωπαίους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στη Βρετανία (σήμερα εκτιμάται ότι είναι περίπου 150.000) εκτιμάται ότι τα δίδακτρα θα ακριβύνουν ενώ και η εγγραφή θα γίνει πιο περίπλοκη.
Ζ.Π.
Η Ουγγαρία παίρνει τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Gidran από την Τουρκία
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην ώρα που στην Ελλάδα (ακόμα) περιμένουν κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, πολλές είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που κάνουν συναλλαγές με την γειτονική χώρα, ανάμεσα τους και η Ουγγαρία.
Το υπουργείου Άμυνας της Ουγγαρίας με πρόσφατη ανακοίνωση του παρουσίασε την απόκτηση τεθωρακισμένων οχημάτων 4×4, τα οποία κατασκευάζει η τουρκική εταιρεία Nurol Makina, ενώ δημοσιεύτηκαν και φωτογραφίες από την παραλαβή τους.
Ειδικότερα, η προμήθεια αυτή βασίζεται σε συμφωνία του Υπουργείου Άμυνας της Ουγγαρίας με την τουρκική Nurol Makina, που προβλέπει την παράδοση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων 4×4 τύπου Gidran. Τα οχήματα αυτά διαθέτουν κινητήρα ντίζελ, έχουν πλήρως ανεξάρτητο σύστημα ανάρτησης και έχουν ενσωματωμένες πλατφόρμες για τη χρήση οπλικών συστημάτων όπως πολυβόλα 7,62 ή 12,7 χιλιοστών καθώς και αυτόματο εκτοξευτή χειροβομβίδων.
Ζ.Π.
ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ
Απάντηση23 Δεκ 2020
https://www.youtube.com/watch?v=2G6Yu4mdgco
ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΗΚΟΥΣΤΟ ΑΙΣΧΟΣ....
ΕΔΩΣΑ ΟΝΟΜΑ, ΕΠΙΘΕΤΟ, ΚΑΙ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ , ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο Χ Ι,
ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΟ ΜΕΗΛ ΤΟΥ Κ. Γ. ΛΕΚΑΚΗ
ΜΟΝΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ
ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΕ ΟΤΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ Ή ΝΟΜΙΚΟΣ,
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΖΗΤΗΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. Γ. ΛΕΚΑΚΗ ,
ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΜΕ!
Γιώργος Λεκάκης | ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)
με το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ πατήστε
ΕΔΩ: glek@otenet.gr
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 6944.336.980
http://www.arxeion-politismou.gr
ΥΣ.
ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΠΟΙΩΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ
ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ Ή ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ,
.
.
ΕΑΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΗ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ…
.
«ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ» ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ…;;; Του δικηγόρου συγγραφέα Γρηγόρη Κοσσυβάκη ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020
Διαγραφήhttp://autochthonesellhnes.blogspot.com/2020/12/50_16.html
Ζ.Π.
Η αλήθεια για τις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ: Εχουν κλείσει deal ή όχι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα πρώτα σύννεφα στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις εμφανίστηκαν το 2007, με αφορμή την ανακήρυξη της κυπριακής ΑΟΖ και σε συνδυασμό με την ανακάλυψη των ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου
in.gr
25 Δεκεμβρίου 2020
Γράφει ο Γαβριήλ Χαρίτος
Το τελευταίο διάστημα διέρρευσαν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία να αναβαθμίζει τη διπλωματική της εκπροσώπηση στο Ισραήλ, επανατοποθετώντας τον πρέσβη της στο Τελ Αβίβ.
Η θέση αυτή παραμένει κενή από τα μέσα Μαΐου του 2018, όταν η Αγκυρα υποβάθμισε τις σχέσεις της με το Ισραήλ, διαμαρτυρόμενη για την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.
Το διάταγμα Ερντογάν και τα σενάρια
Ο έγκυρος αγγλόφωνος αραβικός ιστότοπος Al-Monitor παρέθεσε λεπτομερές βιογραφικό του φερόμενου υπό τοποθέτηση νέου τούρκου πρέσβη στο Τελ Αβίβ. Μάλιστα, η φερόμενη απόφαση να προτιμηθεί για το συγκεκριμένο πόστο ένας 40χρονος εμπειρογνώμονας – εξαιρετικά φιλικός προς τις παλαιστινιακές θέσεις – και όχι ένας διπλωμάτης καριέρας, δεν θα ήταν τυχαία. Η διακυβέρνηση Ερντογάν θέλει να διατηρήσει τις επικοινωνιακές ισορροπίες με την Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα και με τη Χαμάς στη Γάζα.
Ενώ η συγκεκριμένη πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται, ούτε διαψεύδεται από την Αγκυρα ή την Ιερουσαλήμ, η σαουδαραβική εφημερίδα «Arab News» αναφέρει ότι οριστικοποιήθηκε το περιεχόμενο σχετικού προεδρικού διατάγματος περί τοποθέτησης 54 πρέσβεων της Τουρκίας στο εξωτερικό, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται το πόστο του Τελ Αβίβ. Από την άλλη, η ισραηλινή «Haaretz» θεώρησε δεδομένη τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, αποφεύγοντας να αποκαλύψει τις πηγές της.
Πάντως, μέχρι τώρα, το πολυδιαφημισμένο διάταγμα του προέδρου Ερντογάν περί των 54 (συν μίας;) τοποθετήσεων πρέσβεων δεν έχει δημοσιευθεί στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Κατά το τελευταίο δεκαήμερο, το μοναδικό προεδρικό διάταγμα που σχετίζεται με τη διπλωματική υπηρεσία είναι το υπ’ αριθμόν 3283/9.122020 και δημοσιεύθηκε την επομένη ημέρα, στο φύλλο 31330 της τουρκικής ΕτΚ, διά του οποίου ορίζονται ως non-resident πρέσβεις στη Ζάμπια, στη Σιέρα Λεόνε, στην Ουγκάντα και στο Λάος οι ήδη τοποθετημένοι τούρκοι πρέσβεις στην Πραιτόρια, στο Λάγκος, στο Ναϊρόμπι και στην Μπανγκόκ αντίστοιχα.
Ζ.Π.
Το αμυντικό δόγμα του Ισραήλ
ΔιαγραφήΑυτή είναι η μοναδική πραγματική είδηση. Αυτή η σημαντική λεπτομέρεια θα έπρεπε να είχε επισημανθεί από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης – πλην όμως, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν πληροφορίες που φέρουν το Ισραήλ και την Τουρκία να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους εις βάρος των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων. Μία τέτοια εξέλιξη εμφανίζεται περίπου ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Υστερα όμως από 10 χρόνια στενών σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Ιερουσαλήμ, ήρθε η στιγμή να αποκρυσταλλωθούν κάποια βασικά συμπεράσματα.
Πράγματι, από το 1948 έως και το 2010, το ισραηλινό αμυντικό δόγμα βασιζόταν στην τουρκική ασπίδα ασφαλείας εν μέσω μιας εχθρικής αραβικής Μέσης Ανατολής. Ο ρόλος της Τουρκίας αναβαθμίστηκε ακόμα περισσότερο όταν το 1979 επικράτησε η Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν. Τόσο πριν, όσο και μετά το 1979, ο άξονας Τουρκίας – Ισραήλ παρέμενε ισχυρός, ανεξάρτητα από τους κανόνες του διπλωματικού πρωτοκόλλου. Απόδειξη: Η θέση του τούρκου πρέσβη στο Τελ Αβίβ παρέμενε κενή από την Κρίση του Σουέζ το 1956 μέχρι το 1994, αφού πλέον υπεγράφησαν οι Συμφωνίες του Οσλο.
Τα πρώτα σύννεφα
Τα πρώτα σύννεφα στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις εμφανίστηκαν το 2007, με αφορμή την ανακήρυξη της κυπριακής ΑΟΖ και σε συνδυασμό με την ανακάλυψη των ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδυτών ήταν ο σαφής καθορισμός θαλασσίων ζωνών. Η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας ήταν το ζητούμενο. Με άλλα λόγια: Η πλήρης αποκατάσταση της εδαφικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ετσι, η Αγκυρα εξέλαβε ως προδοσία σχετικές δηλώσεις του Σιμόν Πέρες, ότι δηλαδή οι δύο χώρες θα μπορούν να συνεχίσουν την αγαστή τους συνεργασία για την απόκρουση του αραβικού και ιρανικού κινδύνου – κατατάσσοντας εκτός τουρκοϊσραηλινής ατζέντας το θέμα των υδρογονανθράκων.
Φυσικό αέριο και… νομιμότητα
Από την άλλη όμως, το Ισραήλ δεν ήταν διατεθειμένο να θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα ως ένα κράτος που αψηφά τη διεθνή νομιμότητα υπό την εξής έννοια: ανεξάρτητα από τις προϋποθέσεις νομιμότητας που έθεσαν οι διεθνείς επενδυτές φυσικού αερίου, το Ισραήλ, υπογράφοντας με τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ τις Συμφωνίες του Οσλο, ουσιαστικά αποτίνασσε από πάνω του την κατηγορία του «κράτους-κατακτητή». Ετσι, οι κατά κόσμον «Κατεχόμενη Δυτική Οχθη» και «Λωρίδα της Γάζας» μετονομάσθηκαν σε περιοχές Α, Β και C, ενώ η μοίρα της «Κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ» συμφωνήθηκε από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους ότι θα συζητηθεί σε ύστερο στάδιο.
Παράλληλα, το 2000 το Ισραήλ αποχώρησε από τον Νότιο Λίβανο και πέντε χρόνια αργότερα και από τη Γάζα. Παρότι ανεφάρμοστες σε καίρια σημεία τους, οι Συμφωνίες του Οσλο νομικά ισχύουν. Η ισραηλινή παρουσία στις περιοχές B και C και η θεσμική συνεργασία των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Παλαιστινιακής Αρχής προβλέπονται από τις Συμφωνίες του Οσλο.
Οι παγίδες της συμπόρευσης
Αντιθέτως, η Τουρκία από το 1974 μέχρι σήμερα κατέχει το 30% του εδάφους ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ και διατηρεί την παράνομη «ΤΔΒΚ», την οποία το Ισραήλ ουδέποτε αναγνώρισε, παρά τις άλλοτε στενές σχέσεις του με την Τουρκία. Το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου ήρθε να υπενθυμίσει στο Ισραήλ ότι η συμμόρφωση στη διεθνή νομιμότητα είναι μονόδρομος και ότι η συμπόρευσή του με μια «κατέχουσα Τουρκία» κρύβει πολλές παγίδες.
Ο κ. Γαβριήλ Χαρίτος είναι δικηγόρος, δρ Διεθνών Σχέσεων, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μπεν-Γκουριόν και διδάσκει Ιστορία των Ελληνοϊσραηλινών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Ζ.Π.
ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ, 1946-1960 (ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ)
ΔιαγραφήΧΑΡΙΤΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ
Σε αυτό το βιβλίο, έρχονται στο φως για πρώτη φορά οι υπηρεσιακές εκθέσεις των ισραηλινών διπλωματών, που χειρίζονταν τη στάση της χώρας τους ως προς το Κυπριακό, κατά την περίοδο 1948-1960. Για δεκαετίες, οι εκθέσεις αυτές παρέμεναν απόρρητες.
Στο επίκεντρο της εξιστόρησης βρίσκεται η ισραηλινή Realpolitik της δεκαετίας του '50 και εξετάζονται οι παράγοντες, που την διαμόρφωσαν ως προς την κυπριακή διένεξη, μέχρι και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 16 Αυγούστου 1960.
Η ισραηλινή αφήγηση του Κυπριακού είναι πιθανό να ξαφνιάσει τον μέσο έλληνα αναγνώστη. Για τους Ισραηλινούς, η διένεξη στην Κύπρο ήταν ακόμα ένα μεσανατολικό πρόβλημα και οποιαδήποτε άλλη πτυχή της είχε δευτερεύουσα σημασία. Για αυτόν τον λόγο, στο βιβλίο αναδεικνύονται άγνωστα μέχρι σήμερα πρόσωπα και γεγονότα, που επηρέασαν καθοριστικά τη στάση του Ισραήλ, ως προς τα τεκταινόμενα στο νησί.
Με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, η ίδια η Γεωγραφία έρχεται να μας υπενθυμίσει την μεσανατολική διάσταση του Κυπριακού, καθώς αναφύονται ζητήματα ανάλογα με εκείνα, που απασχολούσαν τα κέντρα λήψεως αποφάσεων κατά την μακρινή δεκαετία του 1950.
Η τρέχουσα επικαιρότητα δίνει πλείστες αφορμές, ώστε η παρούσα μελέτη να διαβαστεί με μία νέα, επικαιροποιημένη ματιά.
Την παρούσα συμπληρωμένη δεύτερη έκδοση προλογίζει ο δρ Νίκος Χριστοδουλίδης, Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Ζ.Π.
ΚΥΠΡΟΣ, ΤΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΝΗΣΙ
ΔιαγραφήΠεριεχόμενα
ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ - ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Β' ΕΚΔΟΣΗΣ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ Β' ΕΚΔΟΣΗΣ Δρ Νίκος Χριστοδουλίδης, Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας
ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ - ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Α' ΕΚΔΟΣΗΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Α' ΕΚΔΟΣΗΣ κ. Θεοδόσιος Καρβουναράκης, Καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ
Σύνοψη των κεφαλαίων
Πηγές
ΚΕΦ.1 ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ: ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
1.1 Αυτοπροσδιορισμός της ισραηλινής εξωτερικής πολιτικής
Ισραήλ και Σοβιετική Ένωση
Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες
Ισραήλ και Τρίτος Κόσμος
Βασικοί πυλώνες της ισραηλινής εξωτερικής πολιτικής στις αρχές της δεκαετίας του 1950
1.2 Η σημασία της Κύπρου για τη Βρετανία και ο ελληνοκυπριακός παράγοντας
ΚΕΦ.2 ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
2.1 Η Κύπρος ως τόπος κράτησης Εβραίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος (1946-1949)
2.2 Η συνεργασία μεταξύ Ισραηλινών και Ελληνοκυπρίων κατά την περίοδο 1946-1949
2.3 Η έναρξη της λειτουργίας του Γενικού Προξενείου του Ισραήλ στη Λευκωσία (1950)
Τα πρώτα ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το ισραηλινό Προξενείο στην Κύπρο
Η εβραϊκή κοινότητα της Κύπρου
Η ψυχρότητα των τοπικών βρετανικών αρχών
Η επικριτική στάση της κυπριακής συνδικαλιστικής Αριστεράς
2.4 Το Ισραήλ και το Κίνημα της Ένωσης (1950-1954)
Η διστακτικότητα της κυβέρνησης Μπεν-Γκουριόν να στηρίξει πολιτικά το κίνημα της Ένωσης
Η περιφερειακή προσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας-Βρετανίας
Η ισραηλινή επιχειρηματική παρουσία στην Κύπρο
Ο απόηχος του Ενωτικού Δημοψηφίσματος και οι προβληματισμοί των Τουρκοκυπρίων
Η ασυμβατότητα της ελληνικής και της ισραηλινής περιφερειακής εξωτερικής πολιτικής
Η ελληνική de facto αναγνώριση του Ισραήλ το 1952
Ο σεισμός της Κεφαλονιάς και οι προοπτικές των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ (1953-1954)
ΚΕΦ.3 Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
3.1 Ισραηλινές εκτιμήσεις επί των προθέσεων της Κυπριακής Εθναρχίας και της Ελλάδας να τεθεί το αίτημα της Ένωσης ενώπιον του ΟΗΕ (1951-1953)
3.2 Η ισραηλινή στάση ως προς το Κυπριακό ζήτημα στην 9η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (1954)
Ο βρετανικός παράγοντας
Ο τουρκικός παράγοντας
Ο ελληνικός και ελληνοκυπριακός παράγοντας
Ο αραβικός παράγοντας
Η ισραηλινή ψήφος για το Κυπριακό στην 9η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
3.3 Η ισραηλινή στάση ως προς το Κυπριακό ζήτημα στην 10η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (1955)
Η φιλοαραβική στάση της Ελλάδας
Οι προβληματισμοί του Ισραήλ ως προς τις προτεραιότητες της περιφερειακής πολιτικής της Τουρκίας
Η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας Τουρκίας-Ιράκ (Σύμφωνο της Βαγδάτης)
Η συμμετοχή της Τουρκίας στην Διάσκεψη της Μπαντούνγκ
Οι εγγυήσεις της Βρετανίας για την ασφάλεια του Ισραήλ
Η ισραηλινή ψήφος για το Κυπριακό στην 10η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Η θέση του Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Μοσέ Σαρέτ, για το Κυπριακό ζήτημα (1955)
3.4 Η ισραηλινή στάση ως προς το Κυπριακό ζήτημα στην 11η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (1956)
Οι επεισοδιακές ανακατατάξεις του 1956 Ισραηλινές εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στην Κύπρο
Ισραηλινές εκτιμήσεις επί της απόφασης της Βρετανίας να εκτοπισθεί ο Μακάριος
Οι εξελίξεις στην Κύπρο και η επίδρασή τους στις διμερείς επαφές Ελλάδας-Ισραήλ
Οι διαταραγμένες σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και το ενδεχόμενο μίας φιλελληνικής ισραηλινής μεταστροφής (1956)
Η ισραηλινή ψήφος για το Κυπριακό στην 11η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Η ισραηλινή στάση ως προς το Κυπριακό ζήτημα στην 12η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (1957) [...]
ΚΕΦ.4 ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΖΥΡΙΧΗΣ-ΛΟΝΔΙΝΟΥ
ΚΕΦ.5 ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
ΚΕΦ.6 Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ Η ΑΡΑΒΟΪΣΡΑΛΙΝΗ ΔΙΕΛΚΥΣΤΙΝΔΑ
ΚΕΦ.7 ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 1946-1960
ΠΗΓΕΣ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΩΝ
Ζ.Π.
Η Τουρκία προσεγγίζει το Ισραήλ μέσω Αζερμπαϊτζάν με δέλεαρ την αμφισβητούμενη Αφροδίτη στην Κύπρο – Τι κρύβει η Navtex 6 μηνών του Oruc Reis; bankingnews.gr
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev ενδιαφέρεται να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο συμμάχων του, του Ισραήλ και της Τουρκίας, προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ τους
Η Τουρκία εδώ και καιρό επιχειρεί να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το Ισραήλ.
Ταυτόχρονα υποστηρίζει τους Παλαιστινίους και βεβαίως την Χαμάς και Χεζμπολάχ δύο εξτρεμιστικές οργανώσεις που το Ισραήλ τις θεωρεί τρομοκρατικές, όπως τρομοκρατικές θεωρεί η Τουρκία τις κουρδικές οργανώσεις PKK – YPG κ.α.
Η Τουρκία άνοιξε πρόσφατα την πρεσβεία στο Ισραήλ με εντολή Erdogan, προηγήθηκαν επαφές των μυστικών υπηρεσιών…
Ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan θέλει περισσότερα και δεν είναι τυχαίο ότι… χρησιμοποιεί ως μεσάζοντα τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Aliyev ώστε να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu
«Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev ενδιαφέρεται να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο συμμάχων του, του Ισραήλ και της Τουρκίας, προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ τους, και μάλιστα άρχισε να λαμβάνει πρακτικά μέτρα, ανέφεραν ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.
Τουρκία και Ισραήλ στήριξαν το Αζερμπαϊτζάν στο Nagorno Karabakh
Η Τουρκία και το Ισραήλ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη νίκη του Αζερμπαϊτζάν έναντι της Αρμενίας στις μάχες στο Nagorno Karabakh.
Η Τουρκία με μη επανδρωμένα αεροπλάνα UAV αλλά και το Ισράηλ με αντίστοιχα UAV αλλά και πολεμικά αεροπλάνα συνέβαλλαν ώστε να κερδίσουν οι Αζέροι στην μάχη με τους αρμενίους για το Nagorno Karabakh.
Οι σύμβουλοι του Aliyev είπαν στους Ισραηλινούς ομολόγους τους ότι ο Erdogan είχε ανταποκριθεί θετικά ανέφερε η Ισραηλινή εφημερίδα Walla.
Ο Erdogan δεν είναι κατά του Ισραήλ
Ο Erdogan έχει καταφερθεί εναντίον του Ισραήλ, αλλά οι σύμβουλοι του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν ανέφεραν στους Ισραηλινούς ομολόγους τους ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι κατά του Ισραήλ και ότι είχε παρασυρθεί από ορισμένους συμβούλους που δεν εργάζονται πλέον για αυτόν.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Jihon Bayramov μίλησε στο τηλέφωνο με τον υπουργό Εξωτερικών Gabi Ashkenazi πριν από περίπου μία εβδομάδα και έθεσε επίσης το ζήτημα των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας.
Το Αζερμπαϊτζάν πίστευε ότι ήταν καλή στιγμή για συμφιλίωση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.
Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας επιδεινώθηκαν από την επιχείρηση Cast Lead στη Γάζα το 2008 και ειδικά με το περιστατικό Maui Marmara το 2010.
Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ το 2013, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Obama είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Erdogan και τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu για να ξεκινήσει μια διαδικασία συμφιλίωσης.
Οι συνομιλίες μεταξύ των μερών καθυστέρησαν μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για την ομαλοποίηση των σχέσεων το 2016. Αλλά το 2018, υπήρξε νέα κρίση σχετικά με τα γεγονότα στο Όρος του Ναού - η Τουρκία απέλασε τον Ισραηλινό πρέσβη και οι χώρες απομακρύνθηκαν ξανά.
Με καχυποψία αντιμετωπίζουν τον Erdogan στο Ισραήλ
Οι Τούρκοι εστιάζουν κυρίως το ζήτημα της εξερεύνησης φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο – και έχουν διαμάχη με την Ελλάδα και την Κύπρο – ωστόσο η Τουρκία επιδιώκει συνεργασία με το Ισραήλ.
Ωστόσο όπως αναφέρει η Walla, οι ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι είναι πολύ προσεκτικοί με την Τουρκία και τις προθέσεις του Erdogan.
Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ δεν προτίθεται να βλάψει τις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Τουρκία.
Ζ.Π.
Το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.
ΔιαγραφήΗ μεγαλύτερη Navtex στην ιστορία.... διάρκειας 6 μηνών με το Orcu Reis
Την μεγαλύτερη χρονικά NAVTEX στην ιστορία ανακοίνωσε η Τουρκία με επίκεντρο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis μεταξύ 22 Δεκεμβρίου 2020 και 15 Ιουνίου 2021.
Το Oruc Reis που είχε διεξάγει έρευνες στην θαλάσσια περιοχή Kas και βεβαίως πλησίον της Ρόδου και του Καστελόριζου θα διεξάγει έρευνες στον κόλπο της Αττάλειας μαζί με τα συνοδευτικά πλοία Ataman και Cengizhan.
Η Navtex έχει σκοπό να προειδοποιήσει τα διερχόμενα πλοία να μην πλησιάσουν τουλάχιστον 6 μίλια για να αποφευχθεί τυχόν ζημίες στα καλώδια του Oruc Reis.
Με βάση ενδείξεις... ο στόχος της μεγαλύτερης NAVTEX του Oruc Reis στην ιστορία είναι διπλός να καταδείξει στις χώρες της περιοχής ειδικά Κύπρο, Ισραήλ ότι έχει δικαιώματα στην περιοχή αφετέρου να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το Ισραήλ για τα κοιτάσματα της Κύπρου και ειδικά το... αμφισβητούμενο κοίτασμα Αφροδίτη.
Δεν είναι τυχαία η πρόταση του Cihat Yaycı ο οποίος ήταν ο εισηγητής της ΑΟΖ της Τουρκίας με την Λιβύη.
Ταυτόχρονα η Τουρκία επιδιώκει την Σύνοδο της Ανατολικής Μεσογείου με σημαντική εμπλοκή της.
Η πρόταση του Cihat Yaycı
Ο Ναύαρχος εν αποστρατεία Cihat Yaycı σε άρθρο του στην Ισραηλινή εφημερίδα Hayom στις 6 Δεκεμβρίου ανέδειξε ένα θέμα που χρήζει μεγάλης προσοχής από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Είπε μέσω του άρθρου του ότι το Ισραήλ εάν ανακηρύξει ΑΟΖ με την Τουρκία θα κερδίσει σε θαλάσσια δικαιοδοσία.
Να σημειωθεί ότι η ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ υπογράφησαν το 2010.
Μάλιστα ανέδειξε το πρόβλημα με το κοίτασμα Αφροδίτη της Κύπρου που ανακαλύφθηκε το 2011 από την αμερικανική εταιρεία ενέργειας Noble Energy.
Το κοίτασμα της Αφροδίτης περιέχει 7-10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην ισραηλινή πλευρά και περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην ελληνική πλευρά.
Η εκτιμώμενη αξία των 100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην περιοχή που βρίσκεται στην πλευρά της Κύπρου είναι περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Λόγω της διαφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα, οι εργασίες γεώτρησης στην περιοχή σταμάτησαν.
Σύμφωνα με τον Cihat Yaycı, το Ισραήλ έχασε 4.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Συμφωνία της ΑΟΖ με την Κύπρο.
Μάλιστα προτείνει ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ καθώς όπως αναφέρει αναμένεται να είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών για περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Η Τουρκία θα κερδίσει 10.462 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής, ενώ το Ισραήλ θα κερδίσει 16.344 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής.
Επιπλέον, ο Yaycı, υποστηρίζει ότι το Ισραήλ, θα αποκτήσει ολόκληρο το οικόπεδο 12 της Κύπρου, όπου βρίσκεται το κοίτασμα της Αφροδίτης.
Επιδιώκει την Σύνοδο της Ανατολικής Μεσογείου
Η Τουρκία έχει κάνει σημαία την Συμμετοχή της στην Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου, μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αποκαταστηθούν οι σχέσεις και οι διαφορές με τις χώρες που βρίσκονται στην περιοχή.
Η συμμετοχή της Τουρκίας στην Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό, να νομιμοποιηθεί ως μια χώρα με ζωτικά συμφέροντα και δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εάν αυτό επιτευχθεί – που αποτελεί πιθανό σενάριο – σε συνδυασμό με το γεγονός ότι άτυπα επί 100 ημέρες σχεδόν τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη Oruc Reis και Barbaros ερευνούσαν ελληνική και κυπριακή θαλάσσια δικαιοδοσία σε συνδυασμό με την ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης… συνθέτουν… εν μέρει την Γαλάζια Πατρίδα ή Blue Homeland.
Ιερουσαλήμ: Εντοπίστηκε το λουτρό που πέρασε την τελευταία του νύχτα ο Ιησούς
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα σπουδαίο εύρημα εντόπισαν αρχαιολόγοι στην Ιερουσαλήμ στον Κήπο της Γεσθημανής, όπου η Βίβλος αναφέρει ότι ο Ιησούς Χριστός πέρασε την τελευταία του νύχτα.
Αρχαιολόγοι εντόπισαν μέσα στα ερείπια ένα λουτρό, 2.000 ετών, που θεωρείται ότι χρησιμοποιούνταν για καθαριότητα, ενώ βρέθηκαν και τα ερείπια μιας βυζαντινής εκκλησίας που πιστεύεται ότι καταστράφηκαν στις Σταυροφορίες.
Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τα ερείπια του τελετουργικού λουτρού, στη Γεσθημανή, μαζί με τα σκαλοπάτια που οδηγούσαν το νερό, στους πρόποδες του Όρους των Ελαιών.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το λουτρό χρησίμευε για την καθαριότητα των εργαζομένων στις ελιές και σε αυτούς που ανέβαιναν στον λόφο για να προσευχηθούν. Η προσεκτική εξέταση της τοποθεσίας ξεκίνησε όταν βρέθηκαν κατάλοιπα από μία σήραγγα των Φραγκισκανών, που είναι και οι ιδιοκτήτες της σύγχρονης εκκλησίας της Γεσθημανής.
Ζ.Π.
Dies Natalis Invicti Solis
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΙΟΝΥΣΗΣ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ* *Ο κ. Δ. Π. Σιμόπουλος είναι επίτιμος διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου.
Σήμερα, στις 25 Δεκεμβρίου, γιορτάζουμε όπως κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα. Κι όμως, αυτή μάλλον δεν πρέπει να είναι η γενέθλιος ημέρα του Χριστού, αφού εξαρχής οι διάφορες πρωτοχριστιανικές εκκλησίες γιόρταζαν τα Χριστούγεννα σε διαφορετικές ημερομηνίες, ενώ μερικές μάλιστα δεν τα γιόρταζαν καθόλου. Ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς, τον 2ο μ.Χ. αιώνα, είναι ο πρώτος που αναφέρει την εορτή των Χριστουγέννων και μας πληροφορεί ότι μερικοί γιόρταζαν τα Χριστούγεννα στις 20 Μαΐου και άλλοι στις 19 ή 20 Απριλίου.
Ο ίδιος ο Κλήμης γιόρταζε τα Χριστούγεννα στις 17 Νοεμβρίου, ενώ άλλες μαρτυρίες μας πληροφορούν ότι ο εορτασμός των Χριστουγέννων τελούνταν επίσης στις 25 Μαρτίου και στις 29 Σεπτεμβρίου. Σε τι στοιχεία όμως βάσιζαν τον εορτασμό στις ημερομηνίες αυτές είναι σήμερα πια άγνωστο.
Ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου ξεκίνησε στη Ρώμη, όπου οι πρώτοι χριστιανοί τελούσαν τις θρησκευτικές τους εορτές κρυφά και σε μικρές ομάδες στις κατακόμβες τους όταν οι Ρωμαίοι ήσαν απασχολημένοι με τις δικές τους γιορτές των Σατουρναλίων.
Στην Περσία, η 25η Δεκεμβρίου γιορταζόταν ως ημέρα της γέννησης του Θεού «ηλίου-βασιλέως» Μίθρα, ενώ το 275 μ.Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αυρηλιανός θέσπισε τη γιορτή αυτή σ’ ολόκληρη τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Συγχρόνως, οι αρχαίοι Ελληνες γιόρταζαν τα Κρόνια και τα Διονύσια, καθώς επίσης και τα Θεοφάνια ή Επιφάνια του ηλιακού θεού Φοίβου-Απόλλωνα. Οι γιορτές αυτές έπαιρναν πανηγυρικό χαρακτήρα και είχαν κατακτήσει ολόκληρο τον ελληνορωμαϊκό κόσμο. Αρχιζαν με τα Βρουμάλια, από τις 24 Νοεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου και ακολουθούσαν τα Σατουρνάλια, από τις 18 έως τις 24 Δεκεμβρίου. Κατά την κεντρική ημέρα της γιορτής του «αηττήτου ηλίου» στις 25 Δεκεμβρίου, γνωστή ως Dies Natalis Solis Invicti, γιορταζόταν το γεγονός της τροπής του ηλίου, που άρχιζε και πάλι να ανεβαίνει στον ουρανό κι έτσι οι ημέρες να γίνονται όλο και πιο μεγάλες. Επειδή μάλιστα για μερικές ημέρες πριν και μετά τη «χειμερινή τροπή» ο Ηλιος φαίνεται να αργοστέκεται πάνω στην εκλειπτική σαν να είναι έτοιμος να σταματήσει, η χειμερινή τροπή ονομάζεται επίσης και «χειμερινό ηλιοστάσιο», σημαδεύοντας έτσι την αρχή του χειμώνα.
Ζ.Π.
Η πρώτη φορά που η 25η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε επίσημα ως ημέρα εορτασμού των Χριστουγέννων ήταν στα μέσα περίπου του 4ου μ.Χ. αιώνα, ενώ κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας του Ιουστινιανού, τον 6ο αιώνα, ο εορτασμός των Χριστουγέννων εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ανατολή εκτός από την Αρμενία, όπου διατηρήθηκε ο συνεορτασμός Χριστουγέννων και Θεοφανίων στις 6 Ιανουαρίου. Ο κύριος δηλαδή λόγος που έκανε την εκκλησία να προσδιορίσει τον εορτασμό των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου είναι η προσπάθεια των Πατέρων, όπως αναφέρει ο Πάπας Γρηγόριος ο Α΄, «να μετατραπούν βαθμιαίως αι εορταί των εθνικών εις Χριστιανικάς». Ο εορτασμός όμως των Χριστουγέννων την ίδια ημέρα που οι εθνικοί γιόρταζαν τα δικά τους Σατουρνάλια είχε και τις δυσμενείς του επιπτώσεις.
ΔιαγραφήΓιατί, σιγά σιγά, και ιδιαίτερα μεταξύ του 5ου και 8ου αιώνα, πολλά από τα απαράδεκτα για την εκκλησία έθιμα των αρχαίων εορτασμών πέρασαν και στη χριστιανική εορτή και ιδιαίτερα στο Βυζάντιο «όπου ο λαός τα ακολουθούσε με υπερβολή και γι’ αυτό οι Πατέρες της Εκκλησίας και οι Κανόνες των Συνόδων τα πολεμούσαν». Το 729 μ.Χ. μάλιστα ο Πάπας Ζαχαρίας αναγκάστηκε να απαγορεύσει με αυστηρότητα τους εορτασμούς των Χριστουγέννων του τύπου των αρχαίων Σατουρναλίων και του Χειμερινού Ηλιοστασίου στις 25 Δεκεμβρίου.
Στην εποχή μας, όμως, ο Ηλιος βρίσκεται στο νοτιότερο ύψος του στις 22 κι όχι στις 25 Δεκεμβρίου, ενώ αμέσως μετά αρχίζει σιγά σιγά να αναρριχάται και πάλι στον ουρανό. Το πρόβλημα αρχίζει με το Ιουλιανό Ημερολόγιο που εισήγαγε ο Ιούλιος Καίσαρ, το 44 π.Χ., για να διορθώσει τα κακώς κείμενα του προηγούμενου ημερολογίου. Αλλά και το Ιουλιανό είχε κι αυτό τις δικές του ατέλειες γιατί έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το Ιουλιανό λοιπόν ημερολόγιο είχε θεσπίσει τη «χειμερινή τροπή του Ηλίου», το χειμερινό δηλαδή ηλιοστάσιο, στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά με την πάροδο των ετών το προστιθέμενο μικρό λάθος είχε μεταθέσει την πραγματική ημερομηνία της χειμερινής τροπής. Ετσι, λοιπόν, το 325 μ.Χ., το έτος που έγινε η Σύνοδος της Νικαίας, η χειμερινή τροπή συνέβαινε στις 22 Δεκεμβρίου. Η μετάθεση όμως του Χειμερινού Ηλιοστασίου συνεχίστηκε χωρίς να διορθωθεί μέχρι και το έτος 1582, οπότε η χειμερινή τροπή συνέβαινε στις 12 Δεκεμβρίου. Τότε, ο Πάπας Γρηγόριος 13ος εισήγαγε μια νέα μεταρρύθμιση, γι’ αυτό και το νέο ημερολόγιο ονομάζεται Γρηγοριανό και χάνει μία μόνον ημέρα στα 4.000 χρόνια. Για να γίνει μια καινούργια αρχή, η γρηγοριανή μεταρρύθμιση έτρεψε τη θέση του ημερολογίου προς τα εμπρός με βάση το έτος της Συνόδου της Νικαίας το 325 μ.Χ. και όχι το έτος εισαγωγής του Ιουλιανού ημερολογίου το 44 π.Χ.
Γι’ αυτό και το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει σήμερα στις 22 Δεκεμβρίου και ο πρωταρχικός λόγος για τον εορτασμό του στις 25 Δεκεμβρίου έχει πια χαθεί.
Ζ.Π.
Η Ιαπωνία ενέκρινε αύξηση ρεκόρ για στρατιωτικές δαπάνες
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε αύξηση ρεκόρ για στρατιωτικές δαπάνες για να αντιμετωπίσει ένα «όλο και πιο απαιτητικό» περιβάλλον ασφάλειας.
Υπενθυμίζεται πως η Ιαπωνία διαθέτει το μεγαλύτερο χρέος στον κόσμο και αλλά αντιμετωπίζει και βαθιά οικονομική ύφεση από την πανδημία της COVID-19.
Τη Δευτέρα, το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε την πρόταση - ρεκόρ ύψους 1,03 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για εξοπλιστικές δαπάνες που ξεκινά τον Απρίλιο του 2021.
Ο στρατός θα λάβει 51,7 δισεκατομμύρια δολάρια για νέα αεροπλάνα, πυραύλους και αεροπλανοφόρα με μεγαλύτερη εμβέλεια και ισχύ.
«Θα ενισχύσουμε τις ικανότητες για την εθνική άμυνα μας προκειμένου να συμβαδίσουμε με το περιβάλλον ασφαλείας που γίνεται όλο και πιο απαιτητικό», δήλωσε σε συνέντευξη ο Γενικός Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Κατσουνόμπου Κάτο.
Μερικά από τα χρήματα θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και πολεμικών πλοίων, καθώς και ένα προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος Stealth από τη Mitsubishi Heavy Industries Ltd. με τη βοήθεια της Lockheed Martin Corp, ενώ θα αγοραστούν και επιπλέον έξι νέα μαχητικά.
Η πρόταση πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, όπου το κυβερνών Κόμμα του Πρωθυπουργού Γιοσιχάιντ Σούγκα έχει μεγάλη πλειοψηφία.
Όπως έχει γίνει γνωστό, ο κ. Σούγκα, συνεχίζει την πολιτική της στρατιωτικής ενίσχυσης που ακολουθούσε άλλωστε και ο προκάτοχός του, Σίνζο Άμπε.
Ζ.Π.
Bloomberg: «Έρχεται παγκόσμιο κραχ όμοιο με του 1929».
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ εφιάλτης της πανδημίας ενδέχεται να ολοκληρωθεί με ένα παγκόσμιο κραχ.
Η χρηματιστηριακή ασυδοσία και τα παράγωγα έχουν δημιουργήσει μία μαγική εικόνα στις μεγάλες αγορές που δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Και αυτό όπως έχει διδάξει η πρόσφατη ιστορία, πληρώνεται ακριβά.
Εν μέσω πανδημίας, δεκάδες αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν αντλήσει υπέρογκα ποσά από δημόσιες εγγραφές αλλά και έκδοση εταιρικών ομολόγων που ξεπερνούν τα 3 τρις δολάρια. Και μάλιστα αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται με αρνητικές αποδόσεις. Εταιρίες όπως η AirBnB, έχουν αντλήσει δεκάδες δισεκατομμύρια, ενώ είναι εμφανές πως τα προϊόντα τους βάλλονται λόγω πανδημίας. Φανταστείτε την κατάρρευση που έχει επέλθει στην συγκεκριμένη πλατφόρμα λόγω της πανδημίας και της απαγόρευσης των ταξιδιών.
Επενδυτικά οχήματα μαζί με ερασιτέχνες traders νέας πλατφόρμας συνεχίζουν να φορτώνουν την wall street με αέρα δημιουργώντας ένα χρηματιστηριακό ράλι το οποίο δεν έχει καμία επαφή με την πραγματική κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς.
Το πανηγύρι με τα παράγωγα συνεχίζεται παρά τις κραυγές – πλέον – αναλυτών, που προειδοποιούν ότι είμαστε ένα βήμα από την καταστροφή. Μόνο στο αμερικανικό χρηματιστήριο τα παράγωγα που διαπραγματεύονται ξεπερνούν τα 22 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως.
Το ίδιο πανηγύρι γίνεται και στην Ευρώπη, όπου γύρω από την πανδημία στήθηκαν χρηματιστηριακά ράλι για συγκεκριμένες εταιρείες, με πρωτοφανείς αποδόσεις για τα δεδομένα της αγοράς.
Και το πανηγύρι της κερδοσκοπίας ολοκληρώνεται με το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα. Όπου η απόδοσή τους είναι τουλάχιστον παρανοϊκή.
Αυτό το πανηγύρι λοιπόν το οποίο γίνεται κατά παράβαση κάθε νόμου της πραγματικής οικονομίας και των πραγματικών συνθηκών της αγοράς που διαμορφώνονται λόγω πανδημίας, οδηγεί σε μία τεράστια φούσκα που πλέον είναι θέμα χρόνου να σκάσει.
Και όταν ακόμα και το Bloomberg ανεβάζει τέτοια άρθρα – κώδωνες κινδύνου, ουδείς πρέπει να αμφιβάλλει ότι μαζί με την πανδημία υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ζήσουμε και μέρες 1929.
Ζ.Π.
Ηλίας Παναγιώταρος μέσα από τις φυλακές: Αυτά τα Χριστούγεννα μου στερήσατε την οικογένεια μου αλλά…
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά Χριστούγεννα σε όλους τους πολιτικούς κρατουμένους της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, η θυσία σας δεν θα ξεχαστεί ποτέ!
Ζ.Π.
Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος έστειλε μήνυμα από τις φυλακές Δομοκού για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος.
ΑπάντησηΔιαγραφή«Κάποιοι επίορκοι διεφθαρμένοι πολιτικοί και δικαστές αποφάσισαν καταπατώντας νόμους, σύνταγμα, λογική και κάθε έννοια δικαίου να με κλείσουν φυλακή όπως και πολλούς άλλους όχι για αξιόποινες πράξεις που δεν έγιναν ποτέ αλλά για τις ψήφους. Αυτά τα Χριστούγεννα μπορεί να μου στερήσατε την φυσική παρουσία μου από την οικογένειά μου, αλλά η αγάπη μου για τη γυναίκα μου και το παιδί μου είναι πιο δυνατή από κάθε παράνομη πολιτική απόφαση δικαστηρίου».
Ζ.Π.
Σχετικά με τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, ο Αλβέρτος Μπουρλάς μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 την παραμονή των Χριστουγέννων είπε ότι:
ΑπάντησηΔιαγραφή«τα εμβόλια δεν θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά και σε αυτό το στέλεχος του κορωνοϊού. Πιστεύω όμως ότι έχω δει στοιχεία τα οποία με κάνουν να μπορώ να πω ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά θα έχουμε οριστικά στοιχεία αν τα εμβόλια είναι το ίδιο ή περισσότερο αποτελεσματικά σε αυτό το στέλεχος σε κανένα δύο εβδομάδες».
Ζ.Π.
Στις 26 Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει τη… Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην 26η Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Είναι σύνηθες, με τη γέννηση ενός παιδιού, κατά τις πρώτες μέρες η μητέρα να δέχεται συγχαρητήρια και ευχές από συγγενείς και φίλους.
Όλοι οι δικοί της σπεύδουν να εκφράσουν την αγάπη και τη χαρά τους στη μητέρα και να ατενίσουν το νεογέννητο, καλωσορίζοντάς το στη ζωή. Αυτό το νόημα έχει εν πολλοίς και η εορτή της Σύναξης της Θεοτόκου.
Ως τέλειος άνθρωπος ο Χριστός μετέχει σε όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις της ζωής. Αν και εμπερίστατος ο τόπος και ο τρόπος της γεννήσεως, η Μαριάμ είναι η φυσική κατά την ανθρωπότητα μητέρα του Ιησού. Χαίρεται και δέχεται ευχές και επισκέψεις από πιστούς και υμνητές της θείας Γέννησης. Έτσι και η Εκκλησία μας τηρεί το διατεταγμένο και σύνηθες. «Συνάγεται» για να ευχηθεί στη Μητέρα του Θεού, να της εκφράσει την ευγνωμοσύνη της, να τη συγχαρεί για τη Γέννα του Θεανθρώπου και να ατενίσει το νεογέννητο Λυτρωτή της.
Κάθε εορτή της Εκκλησίας μας λειτουργεί ως μία πνευματική ευκαιρία. Η μεγαλύτερη ωφέλεια είναι η επανασύσταση των σχέσεων με τα πρόσωπα που συμβάλλουν στη σωτηρία μας, πρωτίστως με τον Ηγαπημένο μας Ιησού. Κατά την εορτή των Χριστουγέννων βιώνουμε την κάθοδο του Θεού στην ιστορία. Ο Υιός και Λόγος του Θεού γίνεται άνθρωπος χάρη της δικής μας θέωσης. Τον Χριστό μας τον φέρνει η Μαριάμ στη Βηθλεέμ. Συναγμένη γύρω της όλη η ανθρωπότητα τη συγχαίρει και την ευχαριστεί.
Ζ.Π.
ΣΗΜΕΡΑ (26/12) ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ.
ΑπάντησηΔιαγραφή26 Δεκεμβρίου, πιθανώς, ήδη γνωρίζεται ότι εορτάζουμε τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Εκτός από αυτή τη μεγάλη εορτή εορτάζει και ο Εμμανουήλ. Εμμανουήλ στα ελληνικά σημαίνει «ο Θεός είναι μαζί μας», «μεθ' ημών ο Θεός» και κατά τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, 26 Δεκεμβρίου, γιορτάζει ο Μανώλης.
Εμμανουήλ είναι όνομα του Ιησού Χριστού, αναφέρεται από τον ευαγγελιστή Ματθαίο (Ματθαίος 1:23).
Το όνομα Εμμανουήλ που σημαίνει «ο Θεός είναι μαζί μας» αναφέρεται δύο φορές από τον προφήτη Ησαΐα (7:14, 8:7), όταν ο Ησαΐας προανήγγειλε τη γέννηση του «παιδιού», δηλαδή του Ιησού Χριστού στο βασιλιά.
Προφήτη Ησαΐα 7,14:
Διὰ τοῦτο δώσει Κύριος αὐτὸς ὑμῖν σημεῖον· ἰδοὺ ἡ παρθένος ἐν γαστρὶ ἔξει, καὶ τέξεται υἱόν, καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα αὐτοῦ Ἐμμανουήλ·
(Διὰ τοῦτο θὰ δώσῃ ὁ ἴδιος ὁ Κύριος εἰς σᾶς σημεῖον, θαῦμα μέγα καὶ καταπληκτικόν. Ἰδού, ἡ παρθένος θὰ συλλάβῃ ὑπερφυσικῶς καὶ θὰ γεννήσῃ υἱὸν καὶ τὸ ὄνομα τοῦ υἱοῦ της αὐτοῦ θά εἶναι Ἐμμανουήλ, ποὺ σημαίνει ὁ Θεὸς μαζῆ μας.)
Αναφέρεται και «ο Θεός είναι μαζί μας» στο Ησαΐας 8,10:
Καὶ ἢν ἂν βουλεύσησθε βουλήν, διασκεδάσει Κύριος, καὶ λόγον ὃν ἂν εἴπητε, οὐ μὴ ἐμμείνῃ ἐν ὑμῖν, ὅτι μεθ’ ἡμῶν ὁ Θεός.
(Καὶ ὁποιανδήποτε σκέψιν καὶ ἀπόφασιν ἂν πάρετε ἐναντίον τοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ, θὰ τὴν ματαίωση καὶ θὰ τὴν διαλύσῃ ὁ Κύριος. Καὶ ὁποιονδήποτε ἀπειλητικὸν λόγον καὶ ἂν ἐκστομίσετε, δὲν θὰ μείνῃ καὶ δὲν θὰ πραγματοποιηθῇ, διότι ὁ Θεὸς εἶναι μαζῆ μας.)
Ο Ματθαίος αναφέρει το όνομα Εμμανουήλ λέγοντας ότι εκπληρώθηκε ο λόγος του Κυρίου που είχε πει ο προφήτης:
ἰδοὺ ἡ παρθένος ἐν γαστρὶ ἕξει καὶ τέξεται υἱόν, καὶ καλέσουσι τὸ ὄνομα αὐτοῦ ᾿Εμμανουήλ, ὅ ἐστι μεθερμηνευόμενον μεθ᾿ ἡμῶν ὁ Θεός.
(Ιδού, η παρθένος θα έχει παιδί στην κοιλιά και θα γεννήσει γιο και θα καλέσουν το όνομά του Εμμανουήλ, που όταν ερμηνεύεται σημαίνει: Ο Θεός είναι μαζί μας.)
Ζ.Π.
ΤΕΛΙΚΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Ή ΙΗΣΟΥΣ;
ΔιαγραφήΚανένας δεν μας εξήγησε, γιατί αφού ο ίδιος ο άγγελος ζήτησε το όνομά του παιδιού της Μαριάμ να είναι Εμμανουήλ, (Ματθ.1.23 - ᾽Ιδοὺ ἡ παρθένος ἐν γαστρὶ ἕξει καὶ τέξεται υἱόν, καὶ καλέσουσιν τὸ ὄνομα αὐτοῦ ᾽Εμμανουήλ, ὅ ἐστιν μεθερμηνευόμενον Μεθ᾽ ἡμῶν ὁ θεός), τελικώς το παιδί της Μαρίας ονομάσθηκε Ιησούς;!
Το όνομα Ιησούς είναι εντελώς διαφορετικό από το όνομα Εμμανουήλ, και το τι σημαίνει μας το ξεκαθαρίζει ο άριστος γνώστης της Ιουδαϊκής γλώσσας (και πιθανότατα Εβραίος πατέρας της εκκλησιάς) Ευσέβιος: «το όνομα του Ιησού μεταληφθέν (μεταφραζόμενο) στα ελληνικά σημαίνει σωτήριον θεού. Επειδή Ισουά στα εβραϊκά σωτηρία σημαίνει. Ιησούς δε από τους ίδιους (τους Εβραίους) Ιωσουέ ονομάζεται. Ιω-σουέ δε εστίν Ιαώ σωτηρία» Ευσέβιος «ευαγγελικής αποδείξεως» 4.17.23.3-9.
Το πραγματικό όνομα του Ιησού λοιπόν είναι: Ιωσουέ ή Ιω-σουέ ή Ιαώ-σουε ή Γιάχ-σουε ή Γιαχσού (ή Jeh-sus) ή «Γιαχβέ-σωτήρ».
Το όνομα Ιησούς ή JESUS ή ορθότερα JE(H)SUS εβραϊστί YESHUA ή JESHUA έχει πρόθεμα το όνομα του θεού πατρός Ιεχωβά ή το τετράγραμμο YHWH ή JHVH. Ανάμεσα στα τέσσερα αυτά σύμφωνα Γ-Χ-Β-Χ τοποθετούσαν με άγνωστο τρόπο εκφοράς, τα φωνήεντα Α-Ω-Α-Ι από το επίθετο Α-(δ)-ω(ν)α-ι.
Ζ.Π.
http://autochthonesellhnes.blogspot.com/2019/12/1-23.html
ΔιαγραφήΠέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2019
ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ. Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ. «Ἰδοὺ ἡ παρθένος ἐν γαστρὶ ἕξει καὶ τέξεται υἱόν, καὶ καλέσουσιν τὸ ὄνομα αὐτοῦ Ἐμμανουήλ, ὅ ἐστιν μεθερμηνευόμενον μεθ’ ἡμῶν ὁ θεός.» (Κατὰ Ματθαίον Εὐαγγέλιον, 1, 23). ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΤΟΜΗ ΤΟΝ ΟΝΟΜΑΣΑΝ ΙΗΣΟΥ;
ΕΔΩ ΠΑΠΠΟΥΣ…ΕΚΕΙ ΠΑΠΠΟΥΣ…ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ;
Ζ.Π.
Ὁ ἅγιος Χρυσόστομος ἀπαντώντας στό ἐρώτημα γιατί ὁ Κύριος δέν ὀνομάστηκε Ἐμμανουήλ, ἀλλά Ἰησοῦς, ἐκτός ἀπό τό λόγο πού ἤδη ἀναφέραμε, ὅτι δηλαδή τό ὄνομα αὐτό θά τοῦ ἔδιναν οἱ ὄχλοι, ὁ λαός, ἀναφέρει καί ἕναν ἀκόμη, ὅτι συνηθίζει ἡ ἁγία Γραφή «τά συμβαίνοντα πράγματα ἀντί ὀνομάτων τιθέναι». Στό Ἠσ 8,3 π.χ., δίδεται ὡς ὄνομα παιδιοῦ ἡ φράση «ταχέως σκύλευσον ὀξέως προνόμευσον», γιατί μέ τή γέννηση αὐτοῦ τοῦ παιδιοῦ θά γινόταν λαφυραγώγηση. Ἀκόμη, στό Ἠσ 1,26 λέει ὅτι ἡ Ἰερουσαλήμ «κληθήσεται πόλις δικαιοσύνης», γιατί θά ἐπικρατήσει σ” αὐτήν ἡ δικαιοσύνη. Ἔτσι, τό «καλέσουσι Ἐμμανουήλ» σημαίνει θά δοῦν τόν Θεό μαζί μέ τούς ἀνθρώπους. Καί βέβαια ὁ Θεός πάντοτε ἦταν μαζί μέ τούς ἀνθρώπους, ποτέ ὅμως δέν ἦταν τόσο ὁλοφάνερα. Τώρα πού ἐνηνθρώπησε, πού πῆρε σάρκα ἀνθρώπινη, πού «ἐπί γῆς ὤφθη καί τοῖς ἀνθρώποις συνανεστράφη» (Βρχ 3,38), οἱ ἄνθρωποι τόν ἀναγνωρίζουν καί ἀναφωνοῦν· «Μεθ” ἡμῶν ὁ Θεός», νά, ὁ «Ἐμμανουήλ»!
ΔιαγραφήΤό ὄνομα Ἐμμανουήλ, λοιπόν, ὡς ὄνομα τοῦ Χριστοῦ ἀναφέρεται στήν ἁγία Γραφή μόνο προφητικά. Ἡ ἔννοιά του ὅμως, τό μεγάλο γεγονός νά ἔρθει ὁ Θεός νά μᾶς ἐπισκεφθεῖ, νά γίνει ἄνθρωπος καί νά μείνει γιά πάντα μαζί μας κι ἐμεῖς μαζί του, τό τονίζει πολλές φορές ὁλόκληρη ἡ Καινή Διαθήκη. Τό ὄνομα Ἐμμανουήλ ἀποτελεῖ ἕνα γλυκόηχο ἀντίλαλο τοῦ ὀνόματος Ἰησοῦς, τόν ἀπόηχο τῆς ἐπιγείου δράσεως τοῦ Κυρίου.
http://agios-panteleimon.gr/
Ζ.Π.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΕΛΙΚΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΛΥΣΣΑΛΕΑ ΛΑΦΥΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΠ’ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ;
«Και είπε ο Κύριος, κάλεσον το όνομα αυτού Εμμανουήλ (που σημαίνει: Ταχέως σκύλευσον οξέως προνόμευσον, «Γρήγορα σκύλευσε, ταχύτατα λαφυραγώγησε»), δηλαδή ουσιαστικά σημαίνει "αισχρό πόλεμο" και όχι αγάπες και λουλούδια.
Δηλαδή η έννοια του Εμμανουήλ είναι η λυσσαλέα λαφυραγώγηση του Ελληνισμού απ' τον χριστιανισμό;
«ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ = Γρήγορα σκύλευσε, ταχύτατα λαφυραγώγησε». Ησαΐας 8.3. Στην ίδια θέση το μασσοριτικό κείμενο γράφει: «Μαχέρ-σαλάλ-χάσ-βάζ», που σύμφωνα με την ίδια την βιβλική εξήγηση σημαίνει: «Γρήγορα σκύλευσε, ταχύτατα λαφυραγώγησε»!
«Σκυλεύω: απογυμνώνω φονευθέντα εχθρό», Λεξικό Σταματάκου.
Η συνοπτική εγκυκλοπαίδεια του Halley (σελ.376) το αποδίδει: «Η φθορά σπεύδει η λεία επισπεύδεται»! Αν η προφητεία του Ησαΐα εφαρμόζεται στον Ιησού, τότε στον ίδιο πρέπει να εφαρμοστεί και το κρυφό πολεμικό νόημα-μήνυμα του ονόματος Εμμανουήλ.. που τελικά μόνο... «μεθ’ ημών ο θεός» δεν φαίνεται να σημαίνει!
Ζ.Π.