ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

18 Μαΐου 2023

ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ

 


 

Η τουρκική πολεμική βιομηχανία παραδίδει εκσυγχρονισμένα F-16 στην τουρκική αεροπορία – Με ραντάρ AESA. Οπλισμένα με πυραύλους cruise και κατά πλοίων.

  

ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ «ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ» ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ;

 

Η ΑΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ, ΤΥΦΛΩΣΗ, ΚΩΦΩΣΗ, ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΜΕ ΙΟΥΣ, ΜΙΚΡΟΒΙΑ, ΜΥΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΙΤΑ.






ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΖΗΝΩΝΟΣ ΠΑΠΑΖΑΧΟΥ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΙΝΕ Η ΤΟΞΙΚΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΝΟΜΑΡΧΕΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΜΑ. ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΕΤΑΧΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ. 4 ΟΡΕΙΝΟΙ ΝΟΜΟΙ (ΓΡΕΒΕΝΑ, ΚΙΛΚΙΣ, ΔΡΑΜΑ, ΚΑΡΔΙΤΣΑ) ΣΤΙΣ 4 ΠΡΩΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΓΙΑ «ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ».






Μία τελευταία μελέτη που έγινε από το Environment Working Group αφορά την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, τα οποία είναι «εξ ορισμού τοξικά». Η Environmental Working Group είναι μια αμερικανική ομάδα εθελοντών που ειδικεύεται στην έρευνα για τις τοξικές χημικές ουσίες.  Σύμφωνα με αυτή την έρευνα η λαχανίδα και τα άγρια λάχανα συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό διαφορετικών φυτοφαρμάκων, συνολικά 103 είδη και ακολουθούν οι πιπεριές με 101 διαφορετικές χημικές ουσίες. Τα φρούτα και λαχανικά με την υψηλότερη επιβάρυνση σε φυτοφάρμακα, μετά τα λάχανα και τις πιπεριές, είναι οι φράουλες, το σπανάκι, το σέσκουλο, τα ροδάκινα, τα αχλάδια, τα μήλα, τα νεκταρίνια, τα σταφύλια, τα κεράσια, τα μύρτιλα και τα φασολάκια. Τις λιγότερες χημικές ουσίες έχουν τα καρότα, το καρπούζια, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, ο ανανάς και τα κρεμμύδια.

 

Τον Ιανουάριο του 2021 σε μία έρευνα Ιταλών επιστημόνων διαπιστώθηκε η ύπαρξη πλαστικών έγχρωμων νανοσωματιδίων στο πλακούντα σε τέσσερις γυναίκες με φυσιολογικό τοκετό. Σύμφωνα με την έρευνα τα μικροπλαστικά βρέθηκαν με εξέταση μόλις του 4% του πλακούντα, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο συνολικός αριθμός μικροπλαστικών ήταν αρκετά υψηλότερος. Όλα τα σωματίδια που αναλύθηκαν ήταν βαμμένα μπλε, κόκκινο, πορτοκαλί ή ροζ και πιθανότατα έχουν προέλθει από συσκευασίες, μπογιές ή καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής περιποίησης. Τα μικροπλαστικά ήταν κυρίως μεγέθους 0,01 χιλιοστό, δηλαδή αρκετά μικρά για να μπορούν να εισχωρήσουν στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί στο σώμα των μωρών.

Τα πλαστικά είναι τοξικά απ’ τη στιγμή που ξεκινά η παραγωγή του, προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα και δεν αποσυντίθεται. Ένα πλαστικό μπουκάλι διασπάται σε μικροσκοπικά, αόρατα κομματάκια που μπορούν να ταξιδέψουν ανά τον κόσμο μέσω νερού κι αέρα, μολύνοντας τις θάλασσες και τα ποτάμια μας, ακόμα και το σώμα μας. Και ότι ακόμα και οι βροχές είναι μολυσμένές με πλαστικά.

Στην Ελλάδα σήμερα γίνεται ανεξέλεγκτη διακίνηση και εισαγωγή κηπευτικών, με αποτέλεσμα, σε αυτά να υποβαθμίζεται η ποιότητά τους και στο πιάτο μας να εγκυμονεί ο κίνδυνος της καρκινογένεσης. Επειδή τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην Τουρκία και σε άλλες χώρες είναι απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γι’ αυτό η διακίνηση προϊόντων που περιέχουν λιπάσματα και φυτοφάρμακα απαγορευμένα, δημιουργούν προϋποθέσεις μιας επικίνδυνης διατροφής.

Ιδιωτικές έρευνες (ΠΑΚΟΕ) στην Ελλάδα την διετία 2019-2021 με δειγματοληψίες, χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις για ακατάλληλα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά εντόπισε:

1. Σε διάφορα δείγματα που πάρθηκαν από σημεία πώλησης το 30% των δειγμάτων τροφίμων για όλα σχεδόν τα προϊόντα βρέθηκε νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση. Οι δε ετικέτες στα προϊόντα σε πολλά σημεία πώλησης κατά 50% ανύπαρκτες, 30% ελλιπείς και 20% αλλοιωμένες.

2. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε ποσοστό 25% των δειγμάτων βρέθηκαν με ληγμένες ημερομηνίες και μολυσμένα με κολοβακτηρίδια ενώ το 20% από αυτά είχαν σημαντική επιβάρυνση από αντιβιοτικά. Επίσης ένα 15% των δειγμάτων αυτών νοθεύτηκε με λιγότερη περιεκτικότητα σε λίπος, ενώ σε γιαούρτια διαπιστώθηκε η ύπαρξη συντηρητικών  και σε πολλά παγωτά η ανυπαρξία γάλακτος και η προσθήκη συνθετικών χρωμάτων.

Παρατηρήθηκε επίσης νοθεία στη Φέτα που σερβίρεται σε ταβέρνες και εστιατόρια, η οποία παρότι είναι «λευκός τυρός» πωλείται σαν τυρί φέτα από αιγοπρόβειο γάλα.

3. Στα αλλαντικά σε ποσοστό 30% των δειγμάτων, η περιεκτικότητα σε νιτρώδη και νιτρικά, βρέθηκε υψηλότερη 80% του φυσιολογικού ορίου.

4. Στους χυμούς παρατηρήθηκαν σοβαρές παραπλανήσεις του καταναλωτικού κοινού ως προς το τί πραγματικά περιέχουν οι συσκευασίες, που αναγράφουν για διαφημιστικούς – marketing λόγους την φράση «φυσικός χυμός», ενώ περιέχουν ένα μείγμα νερού και χρωστικών ουσιών με άρωμα από φρούτο.

5. Στα αναψυκτικά η περιεκτικότητα του φυσικού χυμού σε ποσοστό 35% των δειγμάτων, βρέθηκε χαμηλότερη κατά 25% από το επιτρεπτό όριο. Βρέθηκαν επίσης στην αγορά αναψυκτικά που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως φαρμακευτικά προϊόντα - ψυχοτρόπα και δεν θα έπρεπε να καταναλώνονται αβίαστα από παιδιά.

6. Στα εμφιαλωμένα νερά παρατηρήθηκαν σοβαρότατες παρατυπίες στους όρους διακίνησης, αποθήκευσης και διάθεσης τους.  Ακόμα, σοβαρές ανακρίβειες που αναγράφονται στις ετικέτες και αφορούν τους ελέγχους του Γενικού Χημείου του Κράτους οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονται ελλιπείς λόγω του ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένες έως ελάχιστες για το πλήθος των εμφιαλωμένων νερών που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια. Η διακίνηση δε και η διάθεση των εμφιαλωμένων νερών, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες και στις περιοχές των νησιών μας, γίνεται

κάτω από απαράδεκτες συνθήκες με ξεσκέπαστα φορτηγά κάτω από τον καυτό ήλιο και με θερμοκρασίες πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου όταν το όριο είναι 18 βαθμοί Κελσίου. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε το μικροβιακό φορτίο από κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους που βρέθηκαν στα εμφιαλωμένα νερά το οποίο ήταν επικίνδυνα υψηλό για τη δημόσια υγεία στο 25% των δειγμάτων.

7. Στα λαχανικά από εδαφολογικές έρευνες διαπιστώθηκε η ύπαρξη φορτίου φυτοφαρμάκων και νιτρικών στο καλλιεργούμενο έδαφος και στις ρίζες τους.

8. Στο ψωμί βρέθηκαν 5 απαγορευμένα βελτιωτικά και προσθετικά στο 25% των δειγμάτων.

9. Στο ελαιόλαδο διαπιστώθηκε νοθεία σε ποσοστό 50% των δειγμάτων. Η παραπλάνηση δε του καταναλωτή σε όσα αναφέρονται στις ετικέτες των φιαλών είναι απερίγραπτη και συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι: α) αναφέρονται ως ελαιόλαδα λάδια από τον πυρήνα του σπόρου της ελιάς, β) λάδια πολυκαιρισμένα με άσχημες οσμές αναμειγνύονται με λάδια νέας σοδιάς και κυκλοφορούν στην αγορά σαν ελαιόλαδα επίσης, γ) παρατηρήθηκε η ύπαρξη καρκινογόνων χρωστικών σε ποσοστό 18% των δειγμάτων.


 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ: 

1. Συστηματική και συνεχή ενημέρωση του λαού και ιδιαίτερα των παραγωγικών τάξεων για τα προβλήματα ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών και στα τρόφιμα.

2. Να λειτουργήσει επιτέλους ο ΕΦΕΤ ουσιαστικά και να γίνει ένας πραγματικά ενιαίος φορέας ελέγχου με αρμοδιότητες συντονισμού με εξειδικευμένο επαρκές προσωπικό, είναι δε πολύ θετικό το γεγονός ότι εντάχθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

3. Εκπαίδευση και εξειδίκευση νέων ανθρώπων στον τομέα δειγματοληψίας και ελέγχου της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και των τροφίμων.


ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ:

1. Να μελετούν πολύ προσεκτικά τις συμβάσεις των παρεχόμενων υπηρεσιών από τράπεζες και ιδιώτες καθώς και τις ετικέτες με τη σύνθεση των προϊόντων και τις ημερομηνίες λήξεως.

2. Να καταγγέλλουν χωρίς φόβο κάθε τι που αντιλαμβάνονται σε αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και στο Κέντρο Καταναλωτή του ΠΑΚΟΕ.

3. Να αντιμετωπίζουν κριτικά τα προσφερόμενα τεχνητά τυποποιημένα προϊόντα και τρόφιμα (π.χ. κρέατα, κρέμες, γιαούρτια με άρωμα φρούτων, ποικιλόχρωμες σαλάτες, διάφορα παιδικά  κατασκευάσματα, συσκευές και εξοπλισμούς).

4. Να αποφεύγουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

5. Να αντισταθούν στον προβαλλόμενο υπερκαταναλωτισμό μέσα από τα ΜΜΕ .

6. Να μην αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες ευάλωτων τροφίμων.

7. Να αυτενεργούν και να ασχολούνται οι ίδιοι προσωπικά με το φαγητό τους ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές και να μην υποκύπτουν  στον πειρασμό του έτοιμου και τυποποιημένου.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


1 σχόλιο:

  1. Το τριχλωροαιθυλένιο υπάρχει σε αέρα, νερό, έδαφος και αυξάνει τον κίνδυνο Πάρκινσον κατά 70%.
    Ένας χημικός διαλύτης που χρησιμοποιείται για την απολίπανση βιομηχανικών εξαρτημάτων και που μέχρι τη δεκαετία του 1970 χρησιμοποιήθηκε και ως χειρουργικό αναισθητικό, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τη νόσο του Πάρκινσον.

    Το τριχλωροαιθυλένιο (TCE) χρησιμοποιούταν για δεκαετίες στην παραγωγή καφέ χωρίς καφεΐνη, σε στεγνοκαθαριστήρια, ακόμα και ως αναισθητικό για χειρουργικές επεμβάσεις, μέχρι που απαγορεύτηκε τη δεκαετία του 1970 λόγω ενδείξεων καρκινογόνου δράσης.

    Σήμερα χρησιμοποιείται ως απολιπαντικός παράγοντας για τον καθαρισμό μηχανημάτων, καθώς και στην παραγωγή ψυκτικών υγρών. Η παραγωγή του αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

    Παρόλο που η χρήση του έχει περιοριστεί, το TCE παραμένει σημαντικός ρύπος επειδή επιζεί στο νερό και το έδαφος για δεκαετίες. Σήμερα υπάρχει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα στο ένα τρίτο των αποθεμάτων πόσιμου νερού στις ΗΠΑ, σε πολλά τρόφιμα, ακόμα και στο μητρικό γάλα.

    Η νέα μελέτη είναι η μεγαλύτερη επιδημιολογική έρευνα για τη σχέση του τριχλωροαιθυλένιου με τη νόσο του Πάρκινσον, η οποία έχει επίσης συνδεθεί με ορισμένα γεωργικά φάρμακα.


    Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτά προηγούμενων μελετών σε ζώα, τα οποία υποδεικνύουν ότι η ουσία καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία και εμφανίζει χαρακτηριστικές βλάβες στην Πάρκινσον.

    Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο εξέτασαν δεδομένα για σχεδόν 160.000 βετεράνους, από τους οποίους οι μισοί είχαν υπηρετήσει για τουλάχιστον τρεις μήνες στο στρατόπεδο του Λεζούν στη Βόρεια Καρολίνα, όπου το TCE χρησιμοποιούταν για τον καθαρισμό στρατιωτικού εξοπλισμού και το νερό ήταν μολυσμένο με υψηλά επίπεδα TCA.

    Συγκεκριμένα, το νερό της βάσης περιείχε την ουσία σε συγκεντρώσεις 70 φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.

    Οι βετεράνοι του Λεζούν συγκρίθηκαν με ισάριθμη ομάδα στρατιωτών που είχαν υπηρετήσει σε διαφορετική βάση της Καλιφόρνια. Τα άτομα της μελέτης υπηρέτησαν στις δύο βάσεις τις δεκαετίες του 1970 και ’80 και ήταν κατά μέσο όρο 60 ετών την τελευταία φορά που εξετάστηκαν το 2021.

    Μέχρι τότε είχαν εκδηλώσει νόσο του Πάρκινσον 278 βετεράνοι του Λεζούν, συγκριτικά με 151 στη δεύτερη βάση. Αφού έλαβαν υπόψιν παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μεταξύ των βετεράνων του Λεζούν η συχνότητα της ασθένειας ήταν 70% υψηλότερη.

    Φέτος τον Ιανουάριο, η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) αναγνώρισε ότι το TCA εγκυμονεί «κίνδυνο βλάβης στην ανθρώπινη υγεία» και προανήγγειλε μέτρα για περιορισμό της χρήσης. Αυτό όμως δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της εκτεταμένης ρύπανσης από TCΕ, η οποία θα παραμείνει στα σημερινά υψηλά επίπεδα για δεκαετίες.

    Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Neurology.
    https://www.onmed.gr/ygeia/story/401432/i-ximiki-ousia-pou-yparxei-se-aera-nero-edafos-kai-afksanei-ton-kindyno-parkinson-kata-70
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...