Μέγας Αλέξανδρος: Απεικόνιση για το πώς ήταν το πραγματικό πρόσωπο του Έλληνα στρατηλάτη
Η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ δημιούργησε τον ταχύτερο επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο, ο οποίος αποτελείται από φωτονικούς νευρώνες και λειτουργεί με φως αντί για ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο επεξεργαστής βασίζεται σε μια πρωτότυπη αρχιτεκτονική φωτονικών νευρώνων, η οποία επιτρέπει την υλοποίηση αλγεβρικών πράξεων σε πολύ υψηλές ταχύτητες, αξιοποιώντας ταυτόχρονα πρωτότυπες τεχνικές εκπαίδευσης Νευρωνικών Δικτύων για βέλτιστη προσαρμογή των αλγορίθμων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φωτός. Ο συνδυασμός αυτός οδήγησε στην πειραματική επίδειξη ενός φωτονικού επεξεργαστή που λειτουργεί σε ταχύτητες έως 50GHz (>25 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα των σύγχρονων GPU επεξεργαστών) με ταυτόχρονη δυνατότητα για 10 φορές χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.
Η έρευνα του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ αναδεικνύει τα σημαντικά πλεονεκτήματα ταχύτητας και ενεργειακής αποδοτικότητας, που παρέχει η χρήση του φωτός στην υλοποίηση των πράξεων πολλαπλασιασμού και πρόσθεσης, και επιτρέπει στους επεξεργαστές να λειτουργούν σε ταχύτητες πολλαπλάσιες από τις σημερινές αντίστοιχες υπολογιστικές μονάδες GPU της NVIDIA και TPU της Google.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως: Nature Communications, Journal of Lightwave Technology, IEEE Journal of Selected Topics on Quantum Electronics και SPIE Advanced Photonics αλλά και στον διεθνή τύπο, όπως ScienceX, PIC Magazine, Compound Semiconductor, Nanowerk κ.ά.
Τον Μάρτιο του 2023, μέρος των αποτελεσμάτων παρουσιάστηκε, μέσω τριών επιστημονικών ανακοινώσεων, στο μεγαλύτερο, παγκοσμίως, Συνέδριο οπτικών επικοινωνιών Optical Fiber Communication (OFC), στο Σαν Ντιέγκο των Η.Π.Α. Οι τρεις κύριοι ερευνητές των ανακοινώσεων ήταν οι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Απόστολος Τσακυρίδης, Γεώργιος Γιαμουγιάννης και Χρήστος Παππάς, με επιβλέποντα τον Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ Νικόλαο Πλέρο. Οι τρεις υπ. διδάκτορες επιλέχθηκαν στους επτά φιναλίστ, από τη διεθνή Επιτροπή του Συνεδρίου, μεταξύ 350 φοιτητών από όλο τον κόσμο, για το εγνωσμένου κύρους διεθνές βραβείο OFC Corning Student Award. Έτσι οι τρεις από τους επτά φιναλίστ του παγκόσμιου Διαγωνισμού ήταν φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ.
Τα πλεονεκτήματα της φωτονικής τεχνολογίας στον χώρο της επεξεργασίας πληροφορίας με χρήση νευρωνικών δικτύων είναι να αξιοποιεί δεδομένα με τη μορφή φωτός και τεχνολογίες φωτονικής ολοκλήρωσης για την υλοποίηση βαθιών νευρωνικών δικτύων, τα οποία προσπαθούν να «μιμηθούν» τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και των ανθρώπινων νευρώνων στο πεδίο των υπολογιστών, με στόχο την ταχύτερη και αποδοτικότερη επεξεργασία της πληροφορίας.
Ο συγκεκριμένος επιστημονικός τομέας αποτελεί σήμερα έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τεχνολογικό κλάδο, ο οποίος άρχισε να ερευνάται εντατικά περίπου πέντε χρόνια πριν, με το τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ να συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών πρωτοπόρων, μαζί με τα δύο εκ των κορυφαίων αμερικάνικων πανεπιστημίων, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.
Η πρωτοποριακή έρευνα του ΑΠΘ στο συγκεκριμένο πεδίο βασίστηκε στη διεπιστημονική συνεργασία της Ερευνητικής Ομάδας Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων και Δικτύων (WinPhoS, http://winphos.web.auth.gr/) του ΚΕΔΕΚ ΑΠΘ και της Ερευνητικής Ομάδας Υπολογιστικής Νοημοσύνης και Βαθιάς Μάθησης του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ (CIDL Research group, https://cidl.csd.auth.gr/), με επιστημονικά υπευθύνους τον Αν. Καθηγητή Νίκο Πλέρο και τον Καθηγητή Αναστάσιο Τέφα, αντίστοιχα, από το Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ.
Η έρευνά τους στον τομέα των φωτονικών νευρωνικών δικτύων για εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης έχει προσελκύσει σημαντική χρηματοδότηση από πλήθος ευρωπαϊκών Horizon και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων, καθώς επίσης και από την αμερικάνικη start-up εταιρεία Celestial AI, η οποία εδρεύει στο Silicon Valley της California.
Πηγή: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
https://www.facebook.com/CosmosEduThess
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
O κίνδυνος καρκίνου εξαρτάται από την ποιότητα του φαγητού που καταναλώνουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς, οι καρκινογόνες ουσίες υπάρχουν παντού και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να τις αποφύγουμε.
«Τουλάχιστον όμως, οφείλουμε να περιορίσουμε την έκθεσή μας σε καρκινογόνες τροφές, ακόμη κι αν δεν είμαστε σε θέση να τις αποφύγουμε εντελώς», μας συμβουλεύει ο Δρ Ότις Μπρόλεϊ, διευθυντής στο Κέντρο Καρκίνου Sidney Kimmel Comprehensive Cancer, στο Johns Hopkins Medicine.
Αυτό όμως, προϋποθέτει να κατανοήσουμε ποιες είναι οι τροφές που συμβάλλουν στον κίνδυνο καρκίνου, ώστε στη συνέχεια να περιορίσουμε την κατανάλωσή τους.
Τροφές που ενισχύουν τον κίνδυνο καρκίνου
Το λουκάνικο, το μπέικον και άλλα επεξεργασμένα κρέατα
Η δρ Νταϊάν Λαγκούνς, ογκολόγος στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center, προειδοποιεί ότι τα επεξεργασμένα κρέατα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καθώς και με καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Κι αυτό, εξαιτίας των συντηρητικών που περιέχουν και απειλούν να σχηματίσουν χημικές ενώσεις που προκαλούν καρκίνο.
Αντί λοιπόν να επιλέγουμε ένα χοτ-ντογκ ή ένα σάντουιτς με σαλάμι, η Λαγκούνς συνιστά άπαχα κρέατα, όπως το κοτόπουλο, σε συνδυασμό με πρωτεΐνες όπως το ψάρι, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί.
Tα φαγητά στη σχάρα
Σύμφωνα με τον Μπρόλεϊ, ακόμη και τροφές όπως το ψητό ψάρι, που φημίζεται για την υψηλή περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες και τις χαμηλές θερμίδες του, όταν μαγειρεύονται στη σχάρα ενισχύουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Η επιφάνεια της σχάρας διαθέτει ετεροκυκλικές αρωματικές αμίνες, καθώς και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Και οι δύο είναι γνωστοί για την καρκινογόνο δράση τους, με αυτό να ισχύει τόσο για το κόκκινο κρέας όσο και για το κοτόπουλο σχάρας.
Το κόκκινο κρέας
Το κόκκινο κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων ειδών καρκίνου, ενώ απειλεί και την καρδιαγγειακή μας υγεία. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες αποδεικνύουν ότι το κόκκινο κρέας συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη και του παγκρέατος.
Επεξεργασμένα τρόφιμα και σνακ γεμάτα ζάχαρη
Αν και η ζάχαρη δεν συνδέεται άμεσα με τον καρκίνο, έμμεσα, ενισχύουν τις πιθανότητες εμφάνισης καταστάσεων όπως η παχυσαρκία ο διαβήτης τύπου 2, που αποτελούν δύο από τους κυρίαρχους παράγοντες κινδύνου για πολλούς τύπους καρκίνου.
Το λευκό ψωμί
«Αυτό που αποφεύγω όσο το δυνατόν περισσότερο, αν και όχι στο 100%, είναι το λευκό ψωμί», επισημαίνει ο Μπρόλεϊ, ο οποίος εξηγεί πως η συγκεκριμένη τροφή δεν μας προσφέρει το παραμικρό θρεπτικό όφελος.
Παράλληλα, όπως συμβαίνει και με τα έτοιμα σνακ, τα δημητριακά και τα κέικ υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, έτσι και το λευκό ψωμί, συνδέεται με παράγοντες καρκίνου όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.
Ζ.Π.