ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

10 Ιανουαρίου 2022

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΖΗΝΩΝΟΣ ΠΑΠΑΖΑΧΟΥ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΙΝΕ Η ΤΟΞΙΚΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΝΟΜΑΡΧΕΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΜΑ. ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΕΤΑΧΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ. 4 ΟΡΕΙΝΟΙ ΝΟΜΟΙ (ΓΡΕΒΕΝΑ, ΚΙΛΚΙΣ, ΔΡΑΜΑ, ΚΑΡΔΙΤΣΑ) ΣΤΙΣ 4 ΠΡΩΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΓΙΑ «ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ».

 

Η ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΕΙΤΑΙ (ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ) ΑΠΟ 500.000 ΕΛΛΗΝΕΣ, ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΕΓΙΝΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ, ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΣΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΚΕΝΩΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ 4.500.000 ΕΛΛΗΝΕΣ. ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΕΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ. ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ.

 

 

ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΝΕΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΕΛΛΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ»

 


Γιατί θερίζει ο καρκίνος στην Ελλάδα; Σε μια 10ετία μπορεί  να χαθούν 1.000.000 Έλληνες  από  καρκίνο.
Πριν  20  χρόνια  είχε  αρχίσει  μία  δημοσιογραφική  έρευνα  για   κρυφό  ενταφιασμό  καρκινογόνων  χημικών  και  ραδιενεργών   αποβλήτων   στην  Πίνδο.   Το  θέμα  σταμάτησε  απότομα  και  κανένας  δεν   ξαναμίλησε   γι  αυτό. 

24.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρκίνο στην Ελλάδα, ενώ 37.000 άνθρωποι προσβάλλονται από κάποια μορφή της νόσου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του IARC (International Agency for Research on Cancer).
  
Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), αυξητική είναι η τάση του καρκίνου σε όλο τον κόσμο, και οι θάνατοι από 7,6 εκατομμύρια που ήταν το 2008, αναμένεται να φτάσουν τα 13,1 εκατομμύρια, μέχρι το 2030.

Ο  ΚΑΡΚΙΝΟΣ  ΑΥΞΑΝΕΙ  ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ  ΕΝΩ  ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ  ΣΤΗΝ  ΕΥΡΩΠΗ.  ΓΙΑΤΙ;
 
Σταθερά αυξητική είναι η τάση στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις αναπτυγμένες χώρες που οι τάσεις είναι σταθερά πτωτικές από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το 70% όλων των θανάτων από καρκίνο συμβαίνει σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ενώ περίπου το 30% των θανάτων οφείλονται σε διατροφικούς και παράγοντες όπως το κάπνισμα κ.λ.π.

ΔΡΑΜΑ,  ΚΙΛΚΙΣ,  ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΓΡΕΒΕΝΑ:  ΠΡΩΤΟΙ  ΣΕ  ΚΑΡΚΙΝΟ.  4  ΟΡΕΙΝΟΙ  ΝΟΜΟΙ.  ΓΙΑΤΙ;  
Έρευνα που δημοσίευσε το thetoc.gr με τα στοιχεία  της  ελληνικής στατιστικής αρχής, η Δράμα μαζί με το Κιλκίς, την Καρδίτσα και τα Γρεβενά, καταλαμβάνουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις σε θνησιμότητα από καρκίνο στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία για τον καρκίνο σε αυτές τις περιοχές της Ελλάδας, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες, αλλά και πλήθος εικασιών -βάσιμων και μη- που δημιουργούν αντανακλαστικά φόβου στους κατοίκους.

Οι επιστήμονες «πιθανολογούν» ότι:

Πρώτον να έχουν επηρεαστεί οι κάτοικοι της περιοχής από φυτοφάρμακα ή από τους υπάρχοντες περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως π.χ. το ραδόνιο, το οποίο σε κάποιες περιοχές της Δράμας υπάρχει σε υψηλότερα ποσοστά.
Δεύτερον να οφείλεται σε ρύπους που παράγει  η γειτονική Βουλγαρία και μεταφέρονται στην Ελλάδα με τα νερά του Νέστου ή ακόμη και στη διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, όπου είχε συμβεί ατύχημα το 2006.
Τέλος εντοπίζεται ως πιθανό αίτιο και το γεγονός ότι αρκετοί κάτοικοι της Δράμας είχαν μεταναστεύσει κατά τη δεκαετία του ΄60 στη Δυτική Γερμανία, όπου εκτέθηκαν σε καρκινογόνους παράγοντες και στη συνέχεια επέστρεψαν έχοντας επηρεαστεί από αυτούς.
Πάντως, εκείνο που ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα είναι ότι οι δείκτες καρκίνου στην Ελλάδα αυξάνονται, έχοντας μάλιστα σπάσει το ηλικιακό φράγμα παλαιότερων χρόνων και εμφανίζοντας κρούσματα σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες.
«Τα αίτια πρέπει να διερευνηθούν από την επιστημονική κοινότητα, καθώς σύμφωνα με τις μελέτες που υπάρχουν τα 2/3 των καρκίνων οφείλονται στο περιβάλλον. Και όταν λέμε περιβάλλον εννοούμε όχι μόνο την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και το κάπνισμα, το αλκοόλ, την κατανάλωση λιπαρών τροφών, τη ραδιενέργεια από τεχνητές πηγές ή από το υπέδαφος», αναφέρει στο theTOC ο παθολογοανατόμος και πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο» Σάββας Παπαδόπουλος.
O πιο συχνός καρκίνος στην Ελλάδα είναι ο καρκίνος του πνεύμονα (6.884 νέα κρούσματα και 6.434 θάνατοι το 2012) και ακολουθούν ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του προστάτη και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης.


Η Ελλάδα πρώτη σε διαγνώσεις λεμφώματος Hodgkin -Καρκίνου των λεμφοκυττάρων

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις περισσότερες νέες διαγνώσεις του λεμφώματος Hodgkin, ενός καρκίνου των λεμφοκυττάρων.
Η χώρα μας έχει τα περισσότερα νέα περιστατικά παγκοσμίως: 5,3 ανά 100.000 ανθρώπους το 2016, ενώ ο μέσος όρος διεθνώς είναι ένα -1- νέο περιστατικό ανά 100.000 ανθρώπους.
Αυτό προκύπτει από μια νέα παγκόσμια μελέτη-πανόραμα του καρκίνου, που καλύπτει 195 χώρες κατά την περίοδο 1990-2016 και δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας "JAMA Oncology".


Κατακόρυφη αύξηση νεοπλασιών στην Κρήτη τα τελευταία 20 χρόνια δείχνει η έρευνα του Κέντρου Καταγραφής Καρκίνου

H έρευνα που παρουσιάστηκε την Τρίτη 12 Απρίλη  2016   στις 2 το μεσημέρι στα πλαίσια του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης από τη διεπιστημονική ομάδα που συγκροτήθηκε από τον καθηγητή κ. Χρήστο Λιονή δείχνει ότι οι νεοπλασίες στην περιοχή της  Κρήτης τα τελευταία 20 χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα! 
 Σχεδόν 30.000 θανάτους από κακοήθεις νεοπλασίες είχαμε την περίοδο 1992-2013,  εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία τους αφορούσε άνδρες (60%) και λιγότερο γυναίκες (40%).
Όπως αναφέρονται στα στοιχεία που διέρρευσαν, παρά τις εξελίξεις στην επιστήμη και την ανακάλυψη νέων φαρμάκων, η θνησιμότητα και η νοσηρότητα από την καρκίνο στην Κρήτη αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.


ΕΝΑ  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΤΙ  ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ  ΜΕ  ΤΟΥΣ  «ΕΛΛΗΝΕΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ».

ΜΙΑ  ΠΑΛΙΟΤΕΡΗ  ΕΙΔΗΣΗ:
ΟΙ  ΑΛΒΑΝΟΙ  ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ  ΟΤΑΝ  ΤΟΥΣ  ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ,  ΟΙ  ΣΑΠΙΟΙ  ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΟΧΙ.

Τοξική βόμβα απειλεί την δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας μας κι ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, απο την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Το αρχικό σχέδιο ταφής των χημικών όπλων στην Αλβανία ναυάγησε έπειτα απο τις  αντιδράσεις των πολιτών και τελικώς επιλέχθηκε η θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, με την ανοχή των ελληνικών αρχών.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες του Δημόκριτου και του Πολυτεχνείου Κρήτης που κάνουν λόγο για πλήρη καταστροφή οικοσυστήματος και του τουρισμού αφού "δεν θα μπορούν οι άνθρωποι να κολυμπήσουν".

Σύμφωνα με τον επιστημονικός συνεργάτη του Δημόκριτου και πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Νίκο Κατσαρό, "εάν πραγματοποιηθεί  η εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης τότε μιλάμε για ένα εφιαλτικό σενάριο. Είναι μια μέθοδος εξαιρετικά επικίνδυνη με απρόβλεπτες επιπτώσεις για το ευρύτερο περιβάλλον της Μεσογείου και για τους πληθυσμούς της Κρήτης, της Λιβύης και της Μάλτας."

Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι η πλήρης νέκρωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η μόλυνση σε ολόκληρη το Λιβυκό και Κρητικό πέλαγος. Τα ψάρια θα δηλητηριαστούν με κίνδυνο μόλυνσης του πληθυσμού που θα τα καταναλώσει.

Επίσης ενδεχόμενα να μην μπορούν οι άνθρωποι να κολυμπήσουν στις περιοχές της Κρήτης και της Μάλτας και να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμο και την οικονομία των περιοχών αυτών. Διότι τα χημικά αυτά, ακόμη και τα προϊόντα υδρολύσεως τους είναι εξαιρετικά τοξικά. Τουλάχιστον 5 χρόνια θα διαρκέσει η μόλυνση

Συνήθως τα χημικά καταστρέφονται μέσως της καύσης σε ειδικούς χώρους. Αυτό επρόκειτο να γίνει με τα χημικά της Συρίας τα οποία θα μεταφέρονταν στην Αλβανία και θα καταστρέφονταν μέσα σε μεγάλους κλιβάνους.
Ομως η μαζική αντίδραση των κατοίκων της γειτονικής χώρας οδήγησε την κυβέρνηση να αρνηθεί παρά τα γεναιόδωρα ανταποδοτικά οφέλη που πρόσφεραν οι Αμερικανοί. Καταφεύγουν λοιπον στη μέθοδο της υδρόλυσης ανοιχτά της Κρήτης γιατί καμία άλλη χώρα δε δέχτηκε να γίνει καταστροφή των χημικών της Συρίας στο έδαφός της.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ  ΕΙΔΗΣΗ

10 εκατ. τόνοι ραδιενεργών αποβλήτων στην καρδιά της Αττικής

Με μία καταγγελία -περιβαλλοντική  βόμβα - για χώρο αυθαίρετης διάθεσης  10 εκατ. τόνων ραδιενεργών αποβλήτων στο όρος Αιγάλεω προχώρησε ο Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Αθήνας Πειραιά κ. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή.
“Σε κατοικημένη περιοχή, στο λεκανοπέδιο υπάρχει μία χωματερή με 10 εκατ. τόνους αποβλήτων που έχουν αυξημένη ραδιενέργεια, ραδιενεργά απόβλητα.
Αυτό το πράγμα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.
Είναι αποτέλεσμα της αυθαιρεσίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ξεκίνησε από το εργοστάσιο λιπασμάτων Δραπετσώνας, όπου για την παραγωγή φωσφορικού οξέος που χρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη για τα λιπάσματα στη γεωργία, έκαναν εισαγωγές από μία περιοχή της Αφρικής που είχε ήδη αυξημένη ραδιενέργεια… Το εργοστάσιο έπειτα από διαμαρτυρίες άρχισε να μεταφέρει τα στερεά αυτά απόβλητα στους πρόποδες του όρου Αιγάλεω με την ανοχή της Αστυνομίας, του Δασαρχείου και όλων των κρατικών υπηρεσιών” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γουρδομιχάλης και πρόσθεσε:
“Κάθε χρόνο έριχνε 500.000 τόνους. Τα φορτηγά του, μετέφεραν τα απόβλητα μέσα από κατοικημένες περιοχές και τα απέθεταν εκεί. Σε διάστημα 20 ετών έχουμε 10 εκατ. τόνους ραδιενεργών αποβλήτων. Αυτά τα απόβλητα είτε με τη μορφή σκόνης αναδύονταν στον αέρα σε όλο το λεκανοπέδιο και εισπνέονταν από τους πολίτες, είτε επειδή ήταν διαλυτά από το νερό της βροχής περνούσαν στον υδροφόρο ορίζοντα και τον δηλητηρίαζαν. Δηλαδή, μία βόμβα, μία πληγή στο σώμα της Αθήνας με τα εκατομμύρια κατοίκους η οποία λειτουργούσε χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς”.
“Το 2005 ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Αθήνας Πειραιά αποφασίζει να αποκαταστήσει αυτόν τον επικίνδυνο ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων). Ξεκινήσαμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια σταδιακά με εγκεκριμένες μελέτες και με χρηματοδότηση είτε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είτε από άλλα κρατικά προγράμματα… Φτάνουμε στη διαδικασία όπου έχουμε βάλει το ‘κακό’ μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα και πρέπει να βάλουμε το καπάκι. Επί τέσσερα χρόνια αλληλογραφούμε με την αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής και ζητάμε να μας εγκρίνουν τους περιβαλλοντικούς όρους… Με αόριστες δικαιολογίες πέρασαν τέσσερα χρόνια και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί” ανέφερε ο Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Αθήνας Πειραιά και σημείωσε:
“Το θέμα είναι η δημόσια υγεία και ασφάλεια. Εάν αυτό το σύστημα που έχουμε κάνει δεν κλείσει να σταθεροποιηθεί και καταρρεύσει, αυτό που έγινε στη Μάνδρα θα είναι μία απλή παιδική χαρά… Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε μία προκλητική αδιαφορία. Για να κλείσει αυτό το πράγμα, επειδή δεν μπορούν να μεταφερθούν αυτοί οι εκατομμύρια τόνοι στο εξωτερικό χρειαζόμαστε χώμα για να καλύψουμε τις μεμβράνες… 
Πληρώνει το Δημόσιο να φύγουν τα χώματα από το μετρό του Πειραιά 50χλμ μακριά και όταν δεήσουν να μας δώσουν την άδεια να προχωρήσουμε, θα πρέπει να πληρώσουμε εμείς χώματα να ολοκληρώσουμε το έργο, εμείς δηλαδή το ελληνικό δημόσιο.
Κάθε φάση κοστίζει ένα εκατ. ευρώ.”


ΜΕΤΑ  ΤΕΤΟΙΕΣ  ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ  ΟΙ  «ΕΛΛΗΝΕΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ»   ΒΡΙΣΚΟΥΝ  ΤΗΝ  ΛΥΣΗ:   
ΣΤΕΛΝΟΥΝ  ΚΡΥΦΑ  ΤΑ  ΤΟΞΙΚΑ  ΚΑΙ  ΤΑ  ΘΑΒΟΥΝ  ΣΤΗΝ  ΔΡΑΜΑ,   ΣΤΑ  ΓΡΕΒΕΝΑ,  ΣΤΟ  ΚΙΛΚΙΣ  ΚΑΙ  ΣΤΗΝ  ΚΑΡΔΙΤΣΑ,  ΑΦΟΥ   ΚΛΕΙΣΟΥΝ  ΤΑ  ΣΤΟΜΑΤΑ  ΜΕΡΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ  ΑΡΧΟΝΤΩΝ   ΚΑΙ  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ   ΜΠΟΥΚΩΝΟΝΤΑΣ  ΤΟΥΣ  ΛΕΦΤΑ...
ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ  Υ.Γ.

 

Νέα έκθεση-σοκ για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα: Εξαφανίζονται οι Έλληνες αλλά 250.000 αμβλώσεις το χρόνο.Μια μείωση του ρυθμού γονιμότητας και η αύξηση του πληθυσμού άνω των 60 ετών κατά 10%, μειώνει τον ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 5,5%, όπως προκύπτει από έκθεση για την επίδραση της γήρανσης του πληθυσμού στην οικονομική ανάπτυξη, το εργασιακό δυναμικό και την παραγωγικότητα.

Αντίθετα υπολογίστηκε ότι για κάθε αύξηση του δείκτη γονιμότητας κατά μία ποσοστιαία μονάδα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα αυξάνεται κατά 2% περίπου.

Η έκθεση, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία μελετών και αναλύσεων PricewaterhouseCoopers για λογαριασμό του μη κερδοσκοπικού οργανισμού HOPEgenesis, έρχεται να καταδείξει με τα πιο μελανά χρώματα τον αντίκτυπο της υπογεννητικότητας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας (και όχι μόνο βέβαια ας μην ξεχνάμε και την άμυνα συνολικά) μετά το «καμπανάκι» του ΔΝΤ για επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για μείωση των γεννήσεων και αύξηση των θανάτων στη χώρα μας.

Βάσει των ευρημάτων της μελέτης, την οποία παρουσίασε στην Αθηναϊκή Λέσχη την περασμένη Πέμπτη ο ιδρυτής και πρόεδρος της HOPEgenesis Στέφανος Χανδακάς, το σταθερό και θετικό δημογραφικό αποτελεί προτεραιότητα για τους ξένους επενδυτές, προκειμένου να προχωρήσουν σε μια μακροχρόνια επένδυση.

     Μείωση των γεννήσεων έως 50% από το 2008

Μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 ο κ. Χανδακάς, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Ενδοσκοπικός Χειρουργός, ανέφερε ότι λίγο πριν το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το ποσοστό γονιμότητας στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα υψηλά.

Όμως, από το 2009 και μετά τα ποσοστά γονιμότητας κατέρρευσαν ακολουθώντας την καθοδική πορεία της οικονομίας. Όπως εξήγησε, οι γεννήσεις στην Ελλάδα από το 2008 αγγίζουν την πτώση του 45-50%. Από 140.000 γεννήσεις το 2008, φέτος κυμαίνονται στις 75-80.000.

Οι πιθανές αιτίες που έχει καταγράψει η έρευνα σε πρώτη φάση έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση, αλλά προϋπήρχε μία υφιστάμενη δυσμενής δημογραφική θέση της χώρας, η οποία απλά επιταχύνθηκε και επιδεινώθηκε λόγω της κρίσης, δήλωσε ο κ. Χανδακάς.

Η φυγή νέων ανθρώπων στο εξωτερικό  οδήγησε την Ελλάδα για πρώτη φορά σε αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων

Για τη φυγή  o κ. Χανδακάς ανέφερε ότι οδήγησε την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1946, σε αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων.

«Είχαμε περίπου 38.000 περισσότερους θανάτους από γεννήσεις για πρώτη φορά το 2011 και αυτός ο αριθμός πλέον φθίνει.

Με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια της Eurostat το 2050 θα είμαστε περίπου 6.5 εκατομμύρια, ενώ τα πιο αισιόδοξα σενάρια λένε ότι θα είμαστε 8 εκατομμύρια. Σε κάθε περίπτωση πολύ λιγότεροι από σήμερα που είμαστε 10 εκατομμύρια Έλληνες», πρόσθεσε.

Σημείωσε, δε, ότι «δεν υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν μπει σε ισχυρή τροχιά ανάπτυξης με αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων. Και σε αυτό δυστυχώς αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι ουραγός. Χρειαζόμαστε μίνιμουμ 2,1 παιδιά ανά οικογένεια προκειμένου να διατηρείται ο πληθυσμός και να υπάρχει ανάπτυξη. Και στη χώρα μας γεννιούνται μόλις 1,3 παιδιά».

    68η Ελλάδα στη λίστα υπογεννητικότητας

 «Η Ελλάδα βρίσκεται στην 68η θέση στη λίστα που αφορά στην υπογεννητικότητα και σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες αν τα επόμενα έξι χρόνια δεν γίνουν κάποιες δραματικές παρεμβάσεις είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από την ελληνική κυβέρνηση, το πρόβλημα θα είναι μη αναστρέψιμο», προειδοποίησε ο κ. Χανδακάς και στάθηκε στην ανάγκη παρεμβάσεων ώστε η χώρα να μετατρέψει το δημογραφικό κενό σε κοινωνικό και οικονομικό πλεόνασμα. «Ιστορικά η Ελλάδα βγήκε μέσα από τις προηγούμενες κρίσεις από το baby boom», πρόσθεσε ο κ. Χανδακάς.

"Συγχαρητήρια" Έλληνες:  "Πρωταθλητές"  Ευρώπης στις αμβλώσεις  με 100.000-250.00 ετησίως!

Ιδιαίτερη «πληγή» της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί και η σημαντική αύξηση των αμβλώσεων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της HOPEgenesis. «Η μη εκπαίδευση των γυναικών σε νεαρή ηλικία σε ότι αφορά την αντισύλληψη έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά στις αμβλώσεις, με τον αριθμό τους να κυμαίνεται μεταξύ 100.000 με 250.000 ετησίως.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, από την Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού το 2015, σε δείγμα 1.320 γυναικών ηλικίας 16-22 ετών, βρέθηκε ότι το 33% περίπου είχε προχωρήσει σε τουλάχιστον μία έκτρωση στο παρελθόν. Επίσης, με στοιχεία που αντλήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα την περίοδο 2011-2012 παρουσίασε αύξηση στο δείκτη αμβλώσεων/γεννήσεων της τάξης του 38%, όταν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είτε διατήρησαν τα ίδια ποσοστά είτε τα μείωσαν», ανέφερε ο ίδιος.

-Το 1960 μόλις το 7% του πληθυσμού μας ήταν πάνω από 65 ετών, ενώ το 2015 ήταν το 20% και το 2060 θα είναι το 35%. 

-Ο ελληνικός πληθυσμός παρουσίασε ραγδαία αύξηση (16%) την εικοσαετία ’60-’80 η οποία όμως δεν συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια.

 -Σε απόλυτους αριθμούς, από το 1960 μέχρι το 2015 ο πληθυσμός της Ελλάδας αυξήθηκε από τα 8,3 στα 10,7 εκατομμύρια κατοίκους. Τυπικά όμως η δημογραφική κατάρρευση του ελληνικού πληθυσμού ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, όταν οι γεννήσεις ανά έτος μειώθηκαν από τις 150.000 στις 100.000, φτάνοντας στο 2011 που για πρώτη φορά μεταπολεμικά ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε αυτόν των γεννήσεων.

 - Σύμφωνα με τις δημογραφικές προβολές της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναμένεται ότι στο μέσον του 21ου αιώνα ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας μόλις θα ξεπερνά τα 9,5 εκατομμύρια και θα συνεχίσει να μειώνεται όσο η γονιμότητα θα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η πιο δυσοίωνη πρόβλεψη όμως συνοψίζεται στη βαθιά γήρανσή του η οποία σταδιακά θα συντελεστεί: από το συνολικό πληθυσμό των 9,5 εκατομμύριων το 2050, τα 3,4 εκατομμύρια (36%) θα είναι άνω των 65 ετών.

Η HOPEgenesis είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2015 με στόχο τη μεταβολή του κλίματος της υπογεννητικότητας που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αναλαμβάνει την οικονομική στήριξη γυναικών που κατοικούν σε ακριτικά νησιά και απομονωμένες περιοχές της χώρας, και επιθυμούν να τεκνοποιήσουν ή κυοφορούν ήδη. Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2018, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ζ.Π.
  1. ΕΥΓΕ ! ΕΥΓΕ ! ΕΥΓΕ !

  ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΛΕΣ ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟ-ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ, ΟΥΤΕ ΣΕ ΧΡΗΜΑ, ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.

  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ?

  ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ :

  " Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ " , ΜΑΣ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ, ΤΟ ΟΥΪΣΚΥ ΚΑΙ Η ΤΣΟΝΤΑ !

  Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΠΟΛΙΤΗΣ- ΟΠΛΙΤΗΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΕΒΡΑΙΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΕΝΑ Α-ΛΟΓΟ ΟΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΕΒΡΑΪΚΑ, ΕΝΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΑΙΟ ΘΕΟ ΤΟΝ ΓΙΑΧΒΕ-ΙΕΧΩΒΑ, ΕΝΑΝ ΘΕΟ ΠΟΥ ΜΙΣΕΙ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ !!

  ΕΛΛΗΝΕΣ, ΘΥΜΙΘΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΤΙ ΕΙΣΘΕ ΠΟΛΙΤΕΣ - ΟΠΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΙΜΝΙΟ....

  ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΤΕ " ΟΧΙ " ΣΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΠΟΙΜΝΙΟΣΤΑΣΙΟ.

  ΜΗΝ ΒΑΖΕΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΥΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ :

  " ΚΟΨΕ ΜΟΥ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ "

  ΑΣ ΟΡΘΩΘΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΤΣΙ ΠΕΛΩΡΙΟΙ ΚΑΘΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΘΛΙΩΝ ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ, ΕΚΔΙΩΚΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙ 2.000 χιλιάδες ΧΡΟΝΙΑ, ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΑΛΥΠΗΤΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ !

  ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΛΥΣΙΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ.

  ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΑΜΕ, ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΜΑΣ !

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  Απάντηση
 2. ΟΥΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΒΡΑΙΟΥΡΓΙΑ. 29.09.2018, Από το «Δελτίο των 11», Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας.
  Οι μισοί σχεδόν «ηγέτες» του πλανήτη, που βρέθηκαν στη Μητρόπολη του Διεθνισμού του Κομμουνισμού και του Καπιταλισμού, για τη Γενική Συνέλευση τοπυ ΟΗΕ ...πήγαν στην Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (American Jewish Commitee), και έλαβαν οδηγίες και κατευθύνσεις.
  "Κάναμε 80 συναντήσεις με ηγέτες του πλανήτη σε 3 μέρες", έγραψε ο εκτελεστικός διευθυντής του AJC Δαβίδ. Μεταξύ των επισκεπτών ο Αδωνάι και ο πράκτορας που υπέγραψε την προδοτιική συμφωνία των Ψαράδων που έμεινε 90 λεπτά.
  Ο Αλιέκσι Χαβαναγκίλα δεν πέρασε, αλλά σαν παιδί του Χα σεμ δεν χρειάζεται τη νουθεσία.
  Μηδενισμός
  Ζακ Κωστόπουλος, Παύλος Φύσσας, Αλιέκσι Γρηγορόπουλος.
  Οι «ήρωες», «με δώδεκα ζωές», «τα πιο μεγάλα κατορθώματα», της Ανοιχτής Κοινωνίας. «Εμπρός αδέρφια εμπρός κι είναι μαζί μας
  ο λαός».
  Αλλά, 0+0+0=Μηδέν.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτά τα είδη καρκίνου αυξάνονται λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής μας
  Σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή για την ιατρική επιστήμη, που οι νίκες πάνω στον καρκίνο αυξάνονται συνεχώς, έρχεται μια δημοσίευση από το περιοδικό «CA: A Cancer Journal for Clinicians», που προκαλεί ανησυχία.
  Φέτος εκτιμούν ότι 9,6 εκατ. άνθρωποι θα πεθάνουν από καρκίνο, ενώ 18,1 εκατ. θα νοσήσουν. Τα αντίστοιχα νούμερα το 2012, ήταν 8,2 εκατ. θάνατοι και 14 εκατ. αυτοί που εμφάνισαν καρκίνο για πρώτη φορά.
  Με μια λεπτομερή ανάλυση προσπαθούν να εξηγήσουν τα στατιστικά, ρίχνοντας φως στην ασθένεια που αποδεκατίζει πληθυσμούς. Ενώ μειώθηκαν αισθητά οι καρκίνοι που σχετίζονταν με τη φτώχεια, αυξήθηκαν δραματικά οι καρκίνοι που συνδέονται άμεσα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
  Στη διάρκεια της ζωής, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου ένας στους πέντε άνδρες και μία στις έξι γυναίκες εμφανίζουν κάποιο καρκίνο, ενώ ένας στους οκτώ άνδρες και μία στις 11 γυναίκες πεθάνουν από τη νόσο. Ο συνολικός αριθμός καρκινοπαθών που επιβιώνουν σχεδόν μια πενταετία μετά την αρχική διάγνωση, υπολογίζεται σε 43,8 εκατομμύρια.
  Πρωταθλητής στους καρκίνους και για τα δύο φύλα, είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, ενώ ακολουθούν, αυτοί του μαστού και του παχέος εντέρου. Το περίεργο είναι ότι οι καρκίνοι που εμφανίζονται συχνότερα, είναι και αυτοί που μπορούν να βρεθούν ευκολότερα με τις σωστές εξετάσεις, αλλά η τάση στο κόσμο είναι η παράλειψη προληπτικών εξετάσεων.
  Συγκεκριμένα η Ευρώπη είναι η ήπειρος που ανησυχεί περισσότερο, κυρίως λόγω γήρανσης πληθυσμού, και γιατί ενώ είναι μόλις το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει 24% των κρουσμάτων σε καρκίνο.
  Ζ.Π.
  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΤΙ ΤΑΪΖΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ: ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΚΕ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝO (ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΙ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ) ΤΗΣ ΙΟΥΔΑΪΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΟΝΣΑΝΤΟ, ΣΕ 28 ΕΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.

  Δύο μήνες μετά τη δημοσίευση μιας ανησυχητικής έκθεσης σχετικά με ζιζανιοκτόνα μέσα στα δημητριακά και σε άλλα τρόφιμα που απευθύνονται σε παιδιά, μια περιβαλλοντική οργάνωση επιστρέφει με πρόσθετα ευρήματα.
  Αυτή τη φορά, ανιχνεύτηκαν ίχνη γλυφοσάτης -η βασική χημική ουσία του ζιζανιοκτόνου Roundup της εταιρίας Monsanto- στα 28 από τα 30 δείγματα δημητριακών που ερευνήθηκαν, όπως γράφει το CBS.
  Σε όλα τα δείγματα βρέθηκαν ποσότητες εντός αποδεκτών ορίων σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. και την αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, όμως υπάρχει διαφωνία σχετικά με το ποια είναι η αποδεκτή ποσότητα μιας χημικής ουσίας που χαρακτηρίζεται ως «πιθανώς καρκινογόνο» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
  Μεταξύ των προϊόντων που ερευνήθηκαν είναι δείγματα από συσκευασίες δημητριακών Cheerios της General Mills και 18 συσκευασίες προϊόντων μάρκας Quaker. Τα υψηλότερα επίπεδα γλυφοσάτης που προέκυψαν μετά τον εργαστηριακό έλεγχο βρέθηκαν στα δημητριακά πρωινού Quaker Oatmeal Squares, σύμφωνα με το Environmental Working Group.
  Είχε προηγηθεί η προ διμήνου έρευνα του EWG, όπου είχε βρεθεί γλυφοσάτη στα 43 από τα 45 δείγματα τροφίμων που παράγονται με συμβατικά καλλιεργημένη βρώμη και στα 5 από τα 16 προϊόντα που παράγονται με οργανική βρώμη.
  Το EWG τάσσεται υπέρ της απαλλαγής των τροφίμων από τη γλυφοσάτη και οι επιστήμονες προτείνουν να περιορίζεται η ημερήσια κατανάλωση του χημικού προϊόντος σε 0,01 μιλιγκράμ.
  «Η έκθεση της EWG χρησιμοποιεί επίπεδα για τη γλυφοσάτη, τα οποία είναι διαφορετικά από αυτά που έχουν θεσπιστεί από τα αρμόδια ρυθμιστικά όργανα, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν πρωτοσέλιδα”, απάντησε η Quaker προσθέτοντας πως όλα τα προϊόντα Quaker είναι ασφαλή.
  Ζ.Π.

1 σχόλιο:

 1. Επιστήμονες δημιούργησαν στο εργαστήριο σφαίρες κυττάρων που μιμούνται με εξαιρετική ακρίβεια τη βλαστοκύστη.
  Επιστήμονες με βάση το Πανεπιστήμιο της Νάντης στη Γαλλία δημιούργησαν μικρές σφαιρικές δομές οι οποίες προσομοιάζουν σε μεγάλο βαθμό τη βλαστοκύστη, τη δομή που προκύπτει μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, ανοίγουν τον δρόμο για εκτενείς μελέτες οι οποίες θα αφορούν τη γονιμότητα.

  Ο ρόλος των βλάστοκυττάρων

  Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται τέτοιου είδους δομές. Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο παρουσίασαν μεθόδους με τις οποίες καθίσταται εφικτή η δημιουργία των λεγόμενων «βλαστοειδών», τα οποία μιμούνται τη βλαστοκύστη, μία κυτταρική δομή η οποία προκύπτει έπειτα από τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο και η οποία τελικά προσφύεται στη μήτρα επιτρέποντας την περαιτέρω ανάπτυξη του εμβρύου.

  Οι επιστήμονες δημιουργούν τα βλαστοειδή από ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (hPSCs), κύτταρα δηλαδή τα οποία μπορούν να αναπαράγονται διατηρώντας ταυτόχρονα την ικανότητα να διαφοροποιούνται σε διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους.  Ωστόσο, μέχρι πρότινος, οι δομές αυτές περιείχαν ένα σημαντικό ποσοστό κυττάρων τα οποία δεν ήταν παρόμοια με αυτά που εντοπίζονται στη βλαστοκύστη. Αυτό συνιστά ένα πρόβλημα για τους επιστήμονες, οι οποίοι επιχειρούν να δημιουργήσουν μοντέλα των οποίων τα κύτταρα θα προσομοιάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη φυσιολογική βλαστοκύστη, έτσι ώστε να μπορέσουν να μελετήσουν τις βιολογικές διεργασίες οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε αυτή.

  Βλαστοκύστη στο εργαστήριο

  Στην πρόσφατη δημοσίευσή τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πρώιμα ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα για να αναπτύξουν στο εργαστήριο βλαστοειδή τα οποία περιέχουν κατά 97% κύτταρα παρόμοια με τη βλαστοκύστη.

  Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε έπειτα από την καλλιέργεια ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων σε συνδυασμό με την προσθήκη ειδικών χημικών παραγόντων, οι οποίοι εμπόδισαν την ενεργοποίηση τριών σηματοδοτικών μονοπατιών κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του βλαστοειδούς.

  Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι η σύσταση των βλαστοειδών είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό παρόμοια με τη βλαστοκύστη μέσω τριών προσεγγίσεων: παρατηρώντας τη μορφολογία και των αριθμό των κυττάρων, εξετάζοντας την ανάπτυξή τους και μελετώντας τα γονίδια τα οποία εκφράζονται κάθε στιγμή από αυτά.

  Ελπιδοφόρο για μελλοντικές έρευνες

  Η δημιουργία δομών που μιμούνται με ακρίβεια τη βλαστοκύστη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κατόρθωμα, το οποίο ανοίγει περαιτέρω τον δρόμο τόσο για τη μελέτη των πρώιμων σταδίων της ανάπτυξης όσο και για τη διερεύνηση προβλημάτων τα οποία σχετίζονται με τη γονιμότητα.

  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...