ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

27 Μαΐου 2023

ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΤΕΣ;

 



ΑΝΤΛΗΣΙΟΤΑΜΙΕΥΣΗ: ΜΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΝΕΡΟΥ

  



Τι βλέπουν οι γάτες και οι σκύλοι; Η επιστήμη αποκαλύπτει πώς μοιάζει ο κόσμος στις γάτες και τους σκύλους

 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι βλέπουν τα κατοικίδια ζώα και πώς είναι διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε εμείς; Μάθετε πώς μοιάζει ο κόσμος στο κατοικίδιό σας και γιατί.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων έχουν αναρωτηθεί: “Τι βλέπουν οι γάτες; Τι βλέπουν οι σκύλοι; Είναι το ίδιο με αυτό που βλέπω εγώ;” Ο κόσμος φαίνεται πολύ διαφορετικός για τους ανθρώπους από ό,τι για τις γάτες και τους σκύλους. Για τις γάτες και τους σκύλους, ο κόσμος φαίνεται ελαφρώς θολός, σε αποχρώσεις του μπλε και του κίτρινου και η κίνηση ξεχωρίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Αυτές οι μεγάλες διαφορές στην όραση προέρχονται από πολύ μικρές διαφορές στην ανατομία. Στο πίσω μέρος του ματιού, ένα στρώμα που ονομάζεται αμφιβληστροειδής συλλέγει το φως για να το μετατρέψει ο εγκέφαλος σε εικόνες του κόσμου. Ο αμφιβληστροειδής αποτελείται από κύτταρα που ονομάζονται ραβδία και κωνία – τα ραβδία ανιχνεύουν κυρίως το αμυδρό φως και την κίνηση, ενώ τα κωνία ανιχνεύουν κυρίως το έντονο φως και το χρώμα. Αυτά τα κύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς κάθε είδος βλέπει τον κόσμο.

Φως και σκοτάδι

Οι πρόγονοι των σημερινών γατών και σκύλων κυνηγούσαν στο αμυδρό φως της αυγής και του σούρουπου, όταν και το θήραμά τους θα ήταν πιο εύκολη λεία. Ως εκ τούτου, και τα δύο είδη εξελίχθηκαν ώστε να βλέπουν στο αμυδρό και μεταβαλλόμενο φως. Τα μάτια των γατών περιέχουν έξι έως οκτώ φορές περισσότερες ράβδους από ό,τι των ανθρώπων, οπότε χρειάζονται μόνο το ένα έκτο έως ένα όγδοο του φωτός για να δουν καθαρά. Οι σκύλοι μπορούν να δουν τη νύχτα λιγότερο καλά από ό,τι οι γάτες – και πάλι τέσσερις φορές καλύτερα από τους ανθρώπους.

Η εξαιρετική νυχτερινή όραση δεν σημαίνει ότι οι γάτες και οι σκύλοι δυσκολεύονται να δουν στο φως της ημέρας. Οι σχισμοειδείς κόρες των γατών τους επιτρέπουν να προσαρμόζονται σχεδόν σε κάθε φωτισμό. Η ίριδα της γάτας, το τμήμα του ματιού που διαστέλλεται και συστέλλεται για να συρρικνωθεί ή να μεγαλώσει η κόρη, έχει σχήμα οκτώ και μπορεί να κλείσει σχεδόν εντελώς την κόρη στο έντονο φως ή να την ανοίξει σχεδόν στο 90% της διαμέτρου του ματιού στο σκοτάδι. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν ένα πλεονέκτημα στο φως της ημέρας- οι γάτες έχουν μόνο το ένα δέκατο του αριθμού των κωνίων σε σχέση με τους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι βλέπουμε 10 έως 12 φορές καλύτερα στο φως της ημέρας.

Βλέπουν χρώματα;

Ο παλιός μύθος ότι οι γάτες και οι σκύλοι βλέπουν μόνο σε ασπρόμαυρο χρώμα δεν είναι ακριβώς αληθινός. Το κατοικίδιό σας μπορεί να δει ορισμένα χρώματα, αλλά όχι άλλα.

Υπάρχουν τρεις τύποι κωνίων για την αναγνώριση μπλε, κόκκινων και πράσινων πηγών φωτός. Οι γάτες και οι σκύλοι έχουν πολύ λίγα κόκκινα κωνία σε σύγκριση με τους ανθρώπους, οπότε βλέπουν τον κόσμο κυρίως σε αποχρώσεις του μπλε, του γκρι και του κίτρινου. Όπως και οι άνθρωποι με ερυθροπράσινη αχρωματοψία, οι σκύλοι και οι γάτες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο και το πράσινο.

Αυτό μπορεί να ακούγεται παράξενος τρόπος να βλέπεις τον κόσμο, επειδή το χρώμα είναι σημαντικό μέρος του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε, αλλά οι σκύλοι και οι γάτες βασίζονται περισσότερο στις αισθήσεις της όσφρησης και της ακοής τους απ’ ό,τι οι άνθρωποι και ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τα σχήματα, τη φωτεινότητα και, πάνω απ’ όλα, την κίνηση.

Ο κόσμος της κίνησης

Ακόμα και ο πιο χαλαρός σκύλος ή η πιο χαλαρή γάτα μπορεί να προέρχεται από κάποιον αρχαίο κυνηγό και η όραση του κατοικίδιου ζώου σας εξακολουθεί να είναι κατασκευασμένη για να εντοπίζει κάτι που τρέχει – ή ένα παιχνίδι που κινείται γρήγορα. Τα ίδια ραβδία που ανιχνεύουν το αμυδρό φως βοηθούν επίσης στην ανίχνευση της κίνησης, και τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι έχουν σημαντικά περισσότερα ραβδία από ό,τι κωνία. Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο, η κίνηση μπορεί να είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας και για τα δύο ζώα.

Οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν ακόμη και πολύ μικρή κίνηση, όπως το κούνημα ενός χεριού, σε απόσταση έως και μισού χιλιομέτρου. Από την άλλη πλευρά, συχνά δυσκολεύονται να δουν ακίνητα αντικείμενα λίγα εκατοστά μπροστά από τη μύτη τους, γι’ αυτό και ο σκύλος σας μπορεί να φαίνεται μπερδεμένος όταν του ρίχνετε μια λιχουδιά ακριβώς μπροστά του. Κουνήστε λίγο τη λιχουδιά και τα μάτια του πιθανόν να στραφούν κατευθείαν σε αυτήν.

Αυτό συμβαίνει επειδή η προσοχή των γατών και των σκύλων έλκεται από ένστικτο από την κίνηση. Η κίνηση στην περιφερειακή τους όραση μπορεί να προκαλέσει αντανακλαστικό κυνηγιού, εκτός αν το κατοικίδιο ζώο σας είναι πολύ καλά εκπαιδευμένο, και τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες έχουν εξαιρετική περιφερειακή όραση.

Έχουν επίσης ευρύτερο οπτικό πεδίο από τους ανθρώπους. Ενώ εμείς μπορούμε να δούμε περίπου 180 μοίρες μπροστά μας, οι περισσότερες γάτες μπορούν να δουν περίπου 200 μοίρες, επειδή τα μάτια τους προεξέχουν ελαφρώς προς τα έξω, ενώ τα δικά μας είναι τοποθετημένα πιο πίσω στις κόγχες μας. Οι σκύλοι, των οποίων τα μάτια βρίσκονται πιο κοντά στις πλευρές του κεφαλιού τους, μπορούν να δουν ένα οπτικό πεδίο περίπου 240 μοιρών, ανάλογα με τη ράτσα.

Οι γάτες και οι σκύλοι όχι μόνο έχουν ευρύτερο οπτικό πεδίο από τους ανθρώπους, αλλά βλέπουν τα πράγματα πιο γρήγορα. Οι γάτες, οι σκύλοι και οι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο σε μια σειρά από πολύ γρήγορες ακίνητες λήψεις. Ο αμφιβληστροειδής χρειάζεται ένα κλάσμα του δευτερολέπτου για να λάβει το φως και να το μεταφράσει σε εικόνα για τον εγκέφαλο. Για τους ανθρώπους, αυτό συμβαίνει περίπου 60 φορές ανά δευτερόλεπτο. Για τους σκύλους, συμβαίνει μεταξύ 70 και 80 φορές ανά δευτερόλεπτο. Το αποτέλεσμα είναι ότι όταν πετάτε μια μπάλα, ο σκύλος σας χρειάζεται ένα κλάσμα του δευτερολέπτου λιγότερο απ’ ό,τι εσείς για να δει πού πηγαίνει.

Λίγο θολό

Παρόλο που οι γάτες και τα σκυλιά είναι πολύ καλά στο να βλέπουν την κίνηση, δεν είναι τόσο καλά στο να βλέπουν μικρές λεπτομέρειες. Οι σκύλοι βλέπουν με σημαντικά χαμηλότερη ακρίβεια και σαφήνεια σε σύγκριση με τους ανθρώπους. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τους σκύλους, επειδή βασίζονται κυρίως στην όσφρηση για πληροφορίες σχετικά με τον κόσμο. Οι γάτες, ειδικότερα, είναι ελαφρώς μυωπικές.

Ίδιος κόσμος, διαφορετικές απόψεις

Τι βλέπουν λοιπόν οι γάτες; Τι βλέπουν οι σκύλοι; Βλέπουν τον ίδιο κόσμο που βλέπουμε κι εμείς με διαφορετικά εύρη και βάθη χρώματος και κίνησης. Την επόμενη φορά που θα κοιτάξετε το κατοικίδιό σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να φανταστείτε την άποψή του για τον κόσμο.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ





3 σχόλια:

  1. Το ιδιαίτερο τάμα της Κρήτης: Γυναίκες που θέλουν παιδί τρώνε το φυτίλι από το καντήλι της Παναγίας. Η Παναγία η Αλμυρή αποτελεί σημείο αναφοράς για τους πιστούς της Μεσαράς και όχι μόνο.
    Οι Κρητικοί αγαπούν πολύ την Παναγιά Αλμυρή, τη θεωρούν «δικό τους» άνθρωπο και σπεύδουν εκεί κάθε φορά που θέλουν να της εκμυστηρευτούν το μυστικό που τους βαραίνει, να της ζητήσουν βοήθεια, να την εκλιπαρήσουν να τους δώσει ένα παιδί και δε διστάζουν για αυτό να «δοκιμάσουν» ακόμα και το φιτίλι από το καντήλι που καίει μπροστά στην εικόνα της

    Η εκκλησία είναι δίκλητη με το ένα κλίτος να γιορτάζει την Ανάληψη και το άλλο στη γέννηση της Παναγίας.

    Σύμφωνα με το daynight.gr, κάθε χρόνο πλήθος κόσμου με τα πόδια, αλλά και με αυτοκίνητα από κάθε γωνιά της Μεσαράς και όχι μόνο έρχεται στην Αλμυρή να κάνει το τάμα του και να ανάψει ένα κερί.

    Γυναίκες φάτε και το καντήλι.

    Μετά, στις εκλογές, ψηφίζουν Μητσοτάκη και Τσίπρα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΑΚΡΥΑ ΚΑΙ ΔΕΟΣ! ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΣΚΟΥΦΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ.
      Άγιος Ιωάννης Ρώσος γιορτή – ΕΦΤΑΣΕ! Οι Άγιοι Ακίνδυνοι υποδέχτηκαν το σκούφο του Αγίου Παισίου. Το ιερό σκεύασμα κόμισε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κκ Φιλόθεος συνοδευόμενος από τον π Σεραφείμ Δημητρίου και τον εφημέριο του Ναού Αγίων Ακινδύνων, Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Μαλούφ.

      Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE, αναμένεται να χτισθεί νέο παρεκκλήσι του Αγίου Παισίου στον Ιερό Ναό των Αγίων Ακινδύνων.

      Ο Ιερός Ναός Αγίων Ακινδύνων στους Αγίους Αναργύρους Αττικής. Οι Άγιοι Μάρτυρες Ακίνδυνος και οι συν αυτώ ήταν όλοι αξιωματούχοι του Πέρση βασιλιά Σαπώρ του Β’. Το 330 μ.Χ.. Οι Άγιοι Ακίνδυνος, Αφθόνιος, Πηγάσιος, Ελπιδηφόρος και Ανεμπόδιστος μαρτυρικά και ένδοξα, παρέδωσαν όλοι τη μακάρια ψυχή τους στο ζωοδότη Χριστό. Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ένας Ιερός Ναός προς τιμή των Αγίων Ακινδύνων και βρίσκεται στους Αγίους Αναργύρους Αττικής.

      ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ ΤΩΡΑ Ο ΣΚΟΥΦΟΣ. ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑ. ΑΔΙΚΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  2. Όσοι "πολιτικοί" ψαρεύουν στα θολά νερά του εβραιοχριστιανικού βούρκου, τελικα δεν παίρνουν ούτε μία ψήφο απ' αυτα τα ψάρια. Τα φοβισμένα ψάρια ψηφίζουν πάντα την ασφάλεια που βλέπουν στον Μητσοτάκη και στον Τσίπρα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...