ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

20 Μαΐου 2023

ΙΟΥΔΑΪΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΕΒΥ (Levy Institute): «Η ελληνική οικονομία στηρίζεται αποκλειστικά σε δάνεια και εισαγωγές. Τα τελευταία στοιχεία στο ισοζύγιο πληρωμών (ΣΤΠ) που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν μεγαλύτερο έλλειμμα από τη Μεγάλη Ύφεση του 2009».

 

ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ

 


(Διάγραμμα 1).


Η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου ή και των δεύτερων εκλογών που μπορεί να ακολουθήσουν, θα έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν την κατάσταση της προβληματικής ελληνικής οικονομίας η οποία όπως αναφέρει το Levy Institute «υπάρχει» λόγω δανεισμού και εισαγωγών.

Τα τελευταία στοιχεία στο ισοζύγιο πληρωμών (ΣΤΠ) που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν μεγαλύτερο έλλειμμα από τη Μεγάλη Ύφεση του 2009.

 Levy Institute: «Άσχημα τα πράγματα για την ελληνική οικονομία – Στηρίζεται αποκλειστικά σε δάνεια και εισαγωγές» – Pronews.gr

Η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2022, οδηγήθηκε κυρίως από μεγάλες αυξήσεις στις δημόσιες δαπάνες, που με την σειρά τους έφεραν μείωση της ανεργίας, πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα (αν και μικρό) και μείωση του λόγου του ονομαστικού δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ.

Η αύξηση του πληθωρισμού συνέβαλε σημαντικά στη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους από 208,3% του ΑΕΠ το 2021 σε 173,3%, σε ονομαστικούς όρους.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μετά την πανδημία COVID-19, το ΑΕΠ αυξήθηκε θεαματικά το 2022, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2019.

«Ωστόσο, αυτά τα ευπρόσδεκτα νέα δεν ήρθαν… αναίμακτα» αναφέρει το Ινστιτούτο Levy.

Τα τελευταία στοιχεία στο ισοζύγιο πληρωμών (ΣΤΠ) που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν μεγαλύτερο έλλειμμα από τη Μεγάλη Ύφεση του 2009 (Διάγραμμα 1).

Ο δραματικός συσταλτικός αντίκτυπος της ελληνικής κρίσης, που επιδεινώθηκε από τις πολιτικές λιτότητας που ακολούθησαν, είχε μειώσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από τα υψηλά επίπεδα που είχε βρεθεί προ του 2008.

Τα επόμενα χρόνια οι ισχυρές επιδόσεις του τουριστικού τομέα συνέβαλαν θετικά στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε λιγότερο από 3 δισ. ευρώ το 2019.

Στη συνέχεια, το σοκ της COVID-19 άλλαξε ξανά τα πράγματα, λόγω της απότομης πτώσης του τουρισμού, με τις εισπράξεις στο ισοζύγιο πληρωμών να μειώνονται από 18 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 σε μόλις 4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020.

Το τέλος των περιορισμών που σχετίζονταν με την πανδημία COVID-19 σηματοδότησε επανεκκίνηση για την τουριστική βιομηχανία: παρόλο που οι τουριστικές εισπράξεις δεν έχουν ακόμη ανακάμψει στα επίπεδα ρεκόρ του 2019, πλησίασαν… ανερχόμενες σε 17,6 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2022.

«Από την πρώτη μας πολιτική συμβολή στην ελληνική οικονομία (Papadimitriou et al. 2012), έχουμε επισημάνει ότι οι πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει δεν εντοπίζονται στη δημοσιονομική της σπατάλη, αλλά μάλλον στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο εμπορικό έλλειμμα, που προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από ανισορροπίες στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως έχουμε υποστηρίξει πολλές φορές στις εκθέσεις μας, η κύρια πηγή της μακροοικονομικής αστάθειας είναι η ελλειμματική θέση του ιδιωτικού τομέα στο σύνολό του, πράγμα που σημαίνει ότι αυτός ο τομέας πουλά τα περιουσιακά του στοιχεία σε άλλους τομείς, δηλαδή σε ξένους.

Η απλή μακροοικονομική λογιστική δείχνει ότι η υπέρβαση της αποταμίευσης του ιδιωτικού τομέα έναντι των επενδύσεων, η οποία ισούται με την αύξηση των καθαρών χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού, είναι πάντα ίση με το άθροισμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εντοπιστούν οι καθοριστικοί παράγοντες που προκαλούν επιδείνωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προκειμένου να υιοθετηθούν κατάλληλες πολιτικές – λαμβάνοντας υπόψη την απουσία ικανότητας υποτίμησης του νομίσματος στο πλαίσιο του ευρώ» αναφέρει το Levy και συνεχίζει:

Οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν σημαντικά το 2022, κατά περίπου 7 δισ. ευρώ, αλλά η αύξηση των εισαγωγών ήταν πολύ μεγαλύτερη, με άνοδο 7 δισ. ευρώ στις καθαρές εισαγωγές πετρελαίου και 5 δισ. ευρώ στις καθαρές εισαγωγές άλλων αγαθών.

Το πρόβλημα του πετρελαίου…

«Μέρος του προβλήματος έγκειται στη δυναμική των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου.

Κατ’ αρχήν, αυτές οι τιμές δεν θα πρέπει να επηρεάζουν το καθαρό ισοζύγιο πετρελαίου, καθώς η Ελλάδα εισάγει αργό, το διυλίζει και εξάγει την παραγωγή – αντανακλώντας την τρέχουσα τιμή και των δύο πλευρών (εισαγωγές και εξαγωγές).

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι η ελαστικότητα τιμών των ελληνικών εισαγωγών λαδιού είναι χαμηλή σε σχέση με την ελαστικότητα των εξαγωγών ως προς την τιμή, πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση των παγκόσμιων τιμών δεν μείωσε σημαντικά τις εισαγόμενες ποσότητες, αλλά μείωσε κάπως τις ελληνικές εξαγωγές πετρελαίου.

Επαληθεύσαμε τα αποτελέσματα για παρόμοιες χώρες που ειδικεύονται στη διύλιση εισαγόμενου πετρελαίου που υπέστησαν το ίδιο σοκ που προήλθε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στη ζώνη του ευρώ, παρόμοιο μοτίβο μπορεί να εντοπιστεί στα εμπορικά ισοζύγια πετρελαίου της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Λιθουανίας.

Και οι τρεις χώρες καταγράφουν υψηλότερες ακαθάριστες εισαγωγές αργού και ακαθάριστες εξαγωγές διυλισμένου πετρελαίου από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Αυτές οι χώρες παρουσίασαν επιδείνωση του ισοζυγίου πετρελαίου, με μόνο τη Φινλανδία να ανακάμπτει το τελευταίο τρίμηνο του 2022» σημειώνουν οι οικονομολόγοι του Levy.

Ένας άλλος λόγος ανησυχίας είναι η εξάρτηση της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας από τα εισαγόμενα αγαθά.

Οι εκτιμήσεις του Levy δείχνουν ότι μια αύξηση 1% στις εξαγωγές υπηρεσιών (τουρισμός) θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις πραγματικές εισαγωγές αγαθών κατά 0,1% και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο περίπου 1,1%.

Δεδομένου ότι οι εξαγωγές υπηρεσιών (τουρισμός) αυξήθηκαν κατά 9,9% σε ετήσια βάση το 2022, αυτό εξηγεί ένα μη αμελητέο μέρος της αύξησης των εισαγωγών αγαθών, που ενισχύθηκαν κατά 11,2% την ίδια περίοδο, δεδομένου ότι οι ιδιωτικές δαπάνες, δηλαδή το άθροισμα της κατανάλωσης των νοικοκυριών και του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου, αυξήθηκαν μόνο κατά 10,5% την ίδια περίοδο.

Αντίθετα, οι κρατικές δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 1,6% από το 2021 έως το 2022.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη σχετικά στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, εκτός από τον χρηματοοικονομικό λογαριασμό του ισοζυγίου πληρωμών, ο οποίος δείχνει αύξηση των νέων ξένων δανείων προς το δημόσιο το 2022 (4,5 δισ. ευρώ, έναντι 957 εκατ. ευρώ το 2021), μέρος των οποίων σχετίζεται κυρίως με τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων και μικρότερη αύξηση της εγχώριας ζήτησης για ξένα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

Τα στοιχεία για τη θέση του εξωτερικού χρέους, που δημοσιεύθηκαν επίσης από την Τράπεζα της Ελλάδος έως το τρίτο τρίμηνο του 2022, δείχνουν ότι τα εγχώρια δάνεια έχουν μεταφερθεί σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα το ιδιωτικό χρέος προς τις ελληνικές τράπεζες να μεταφράζεται σε υψηλότερες υποχρεώσεις (liabilities) έναντι των υπολοίπων παγκοσμίως.

Συμπέρασμα

Η Ελλάδα εξακολουθεί να εξαρτάται από τον δανεισμό, από τις ανοιχτές αγορές του εξωτερικού.

Τα κρατικά ομόλογα εξακολουθούν να μην έχουν επενδυτική βαθμίδα και οι όροι χρηματοδότησής τους αντικατοπτρίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στα επιτόκια που πληρώνει.

Δεδομένης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ που προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια, αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό.

Τα υψηλότερα επιτόκια θα επιδεινώσουν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και το ισοζύγιο πληρωμών.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

3 σχόλια:

  1. ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ. Η ομιλία καλύφθηκε από ειδησεογραφικό κανάλι του Μπαγκλαντές!

    Προεκλογική εκδήλωση της ΝΔ σε μπαγκλαντεσιανό εστιατόριο! – «Να μας ψηφίσετε και εμείς θα σκύψουμε στα προβλήματά σας»!
    Η ομιλία καλύφθηκε από ειδησεογραφικό κανάλι του Μπαγκλαντές!
    Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι το ειδησεογραφικό Comilla News του Μπαγκλαντές κάλυψε την προεκλογική εκδήλωση του Χάρη Θεοχάρη -που εκπροσωπούσε όλη τη ΝΔ- στο εστιατόριο του Τζαχίρ Ντάκουα.

    «Να ενημερώσετε όλους τους γνωστούς, να πάτε απο πόρτα σε πόρτα, να μεταδώσετε το μήνυμα να ψηφίσουν τη ΝΔ».

    Ο Χ.Θεοχάρης υποσχέθηκε στους εκπροσώπους των κοινοτήτων (αναφέρονται), πως η ΝΔ θα σκύψει στα προβλήματά τους & θα φτιαχτεί μια επιτροπή για την εξυπηρέτηση τους!

    Σημειώνεται ότι το 2019 η ΝΔ προεκλογικά υπόσχονταν άμεσες απελάσεις για τους παράνομους μετανάστες.

    Η εκδήλωση έγινε στις 13/5 στο εστιατόριο του Τζαχίρ Ντάκουα από το Μπαγκλαντές ο οποίος θεωρείται ημαντική προσωπικότητα της κοινότητας & είναι και ιδιοκτήτης ΜΚΟ.
    Προσκεκλημένοι του ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Χ.Θεοχάρης & το στέλεχος της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής Γ.Δημόπουλος.

    Το παρών έδωσαν εκρόσωποι από τις κοινότητες όχι μόνο του Μπαγκλαντές, αλλά και της Νιγηρίας, και του Πακιστάν (Με το Πακιστάν το Μπαγκλαντές διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς καθώς μέχρι το 1971 αποκαλούνταν Ανατολικό Πακιστάν και ήταν μέρος της πακιστανικής επικράτειας).

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και γνωστοί Πακιστανοί “δημοσιογράφοι”.

    Δεξιά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ, ο Syed Jamil, πολύ γνωστός των υπουργών της ΝΔ.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα αλβανικά έπαιξε προεκλογικό σποτ υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ – «Κατέβηκε» άρον-άρον.

    Στο βίντεο του Βασίλη Γιόγακα αναφέρεται ότι πολλοί Αλβανοί του είχαν ζητήσει βοήθεια για τη νομιμοποίηση τους.

    Σάλο δημιούργησε το προεκλογικό σποτ του υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Θεσπρωτία, Βασίλη Γιόγακα, το οποίο προβλήθηκε από κανάλι των Αγίων Σαράντα.

    Παράλληλα, το σποτ που προκάλεσε την οργή των ομογενών αφού μεταδόθηκε στα αλβανικά και όχι στα ελληνικά, έχει προκαλέσει σούσουρο και στο εσωτερικό της ΝΔ.

    Όπως αναφέρει το documentonews.gr, το σποτ του Βασίλη Γιόγακα αναρτήθηκε στο Facebook από την επίσημη σελίδα του Saranda Tv και κατέβηκε λίγη ώρα αφότου οι δημοσιογράφοι επικοινώνησαν για διευκρινήσεις.

    Παράλληλα, ο διευθυντής του Saranda Tv, μετά από επικοινωνία με το μέσο, αρχικά απάντησε καταφατικά στο εάν το βίντεο προωθήθηκε από τον Β. Γιόγιακα, αλλά στη συνέχεια τα «μάσησε» και έκανε λόγο για ένα υπάλληλο που έκανε χάρη στον Γιόγιακα. Ο ίδιος ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί, καθώς «δεν επιτρέπεται» να προβάλλεται σποτ Έλληνα υποψηφίου.

    Σημειώνεται ότι στο βίντεο γινόταν αναφορά για το ενδιαφέρον που επέδειξε ο Γιόγιακας για τα προβλήματα των Αλβανών πολιτών και ότι πολλοί ήταν εκείνοι που του ζήτησαν βοήθεια για τη νομιμοποίηση τους.

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΗΛΩΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: "ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ".

    Απαντήσεις σε ερωτήσεις 16 επώνυμων πολιτών από διάφορους χώρους, κυρίως της τέχνης και των γραμμάτων έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια ιδιότυπη συνέντευξη που δημοσιεύεται στην Athens Voice και αυτό που προκάλεσε αίσθηση ήταν η αναφορά του ότι πολλοί σπουδαστές στις στρατιωτικές σχολές είναι παιδιά αλλοδαπών.

    Ποια η θέση σας σχετικά με τα παιδιά μεταναστών, τη λεγόμενη δεύτερη γενιά, και το δικαίωμά τους στην ελληνική ιθαγένεια, ρώτησε η τραγουδίστρια Idra Kayne.

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Η θέση μου είναι σαφής: Η δεύτερη γενιά, τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ έχουν πατρίδα τους την Ελλάδα και τόπο καταγωγής τη χώρα των γονιών τους. Τα παιδιά αυτά πηγαίνουν σε ελληνικά σχολεία, σπουδάζουν σε ελληνικά πανεπιστήμια, μοιράζονται τις ίδιες εμπειρίες, τις ίδιες αγωνίες, τις ίδιες ελπίδες με τους συνομηλίκους τους που έχουν Έλληνες γονείς.

    Οι διαδικασίες για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας είναι πλέον ευκολότερες. Ρίξτε μια ματιά στους πίνακες κατάταξης μιας στρατιωτικής σχολής, της Σχολής Ευελπίδων για παράδειγμα, που κοίταζα τις προάλλες. Θα βρει κανείς εκεί πολλά ονόματα νέων αξιωματικών που δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά ήρθαν σε μικρή ηλικία με τις οικογένειές τους. Μεγάλωσαν εδώ, πολιτογραφήθηκαν εδώ και πλέον φορούν το εθνόσημο.

    Θα αναφερθώ, επίσης, στον νέο Κώδικα Μετανάστευσης που δίνει την υπηκοότητα σε όσους μπήκαν στη χώρα ανήλικοι και συμπλήρωσαν 3 χρόνια στην εκπαίδευση. Είναι, όμως, και το νέο σύστημα για έκδοση αδειών παραμονής, το οποίο θα επιταχύνει δραστικά τη διαδικασία.
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...